Griekse minister: nog dit jaar nieuwe verkiezingen

Griekenland moet nog dit jaar hoogstwaarschijnlijk opnieuw naar de stembus. Dat denkt de Griekse minister van arbeid Panos Skourletis.

Premier Alexis Tsipras, een partijgenoot van Skourletis, heeft 'geleende stemmen van de oppositie' nodig om de maandag met de Europese Unie afgesproken bezuinigingen door te voeren, zei de minister. "Ik zie niet in hoe we verkiezingen in 2015 kunnen voorkomen. (...) Het is onnatuurlijk: we geloven in iets heel anders dan waarvoor we hebben moeten tekenen met een pistool op ons hoofd." Omdat de Griekse economie nog zo kwetsbaar is en de banken nog zijn gesloten kunnen die verkiezingen niet onmiddellijk worden uitgeschreven, zei Skourletis.

De pro-Europese Griekse oppositie heeft beloofd de overeenkomst van maandag over een nieuw noodhulppakket te steunen. Volgens de leider van het conservatieve Nea Dimokratia, Vangelis Meimarakis, 'kan Griekenland op adem komen, zodat het sober en verantwoordelijk zijn plaats in Europa kan terugvinden'.

Syriza, de partij van Tsipras en Skourletis, is ernstig verdeeld over het akkoord met Brussel. Enkele fractieleden noemden de overeenkomst 'de slechtst denkbare deal' omdat die Griekenland 'in de positie laat van schuldenkolonie van een Europese Unie onder Duits bewind'.

De kleine linkse oppositiepartij Antarsya organiseert maandagavond een demonstratie voor het parlement in Athene tegen het nieuwe noodhulpplan. Volgens de antikapitalistische partij 'telt elke seconde' voor de voorstanders van linkse politiek.