Rutte sluit Grexit nog niet uit

Premier Mark Rutte wil een vertrek van Griekenland uit de eurozone nog niet helemaal uitsluiten. Dat zei hij maandagochtend na een marathonsessie tussen de leiders van de eurozone die besloten dat er onderhandeld kan gaan worden over een nieuw reddingspakket voor het noodlijdende Zuid-Europese land.

Op de vraag of een zogenoemde Grexit is afgewend, zei Rutte: "Ik doe daar geen voorspelling over." Hij wil eerst dat de Griekse politiek zich schaart achter de voorwaarden die de geldschieters hebben opgesteld.

Griekenland heeft tot en met woensdag de tijd om vier wetten over onder meer pensioenen en btw aan te laten nemen door het parlement. Ook moeten de Griekse politici akkoord gaan met de verscherping van een aantal hervormingsmaatregelen.

Het is maar zeer de vraag of dat wel kan. Sommige analisten spreken daarom inmiddels niet van een dreigend 'Grexit' maar van een 'Greccident'. Daarmee wordt bedoeld dat de eurolanden zulke onmogelijke eisen hebben gesteld dat Griekenland richting de uitgang wordt gedwongen. De leiders van de eurozone zouden op die manier voorkomen dat ze politieke verantwoordelijkheid moeten nemen voor een beslissing tot een Grexit.

Rutte noemde de lijst voorwaarden die wordt gesteld "zonder meer stevig, maar noodzakelijk". Hij bestempelde de uren durende vergadering als een "ingewikkelde bevalling".

Banken
De banken in Griekenland blijven ondertussen voorlopig nog dicht, aldus het Griekse ministerie van Financiën. Daarmee blijft de druk op de regering, het parlement en de bevolking onverminderd groot.

De banken in Griekenland zijn al twee weken dicht, omdat ze ten onder dreigden te gaan aan de grote onzekerheid over de toekomst van het land. Vorige week woensdag werd gemeld dat de banken nog tot maandag gesloten zouden blijven. Die termijn wordt verlengd, maar hoe lang de deuren nog gesloten blijven is vooralsnog onduidelijk.

Rutte wil Grexit nog niet helemaal uitsluiten
Rutte sluit Grexit nog niet uit (Foto: ANP)