IMF bereid eurozone te helpen met Griekse kwestie

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is bereid te helpen bij het uitvoeren van de akkoorden die in het weekend in Brussel over de Griekse schuldencrisis zijn bereikt. IMF-chef Christine Lagarde betitelde het akkoord van de eurolanden als een belangrijke stap voorwaarts.

De akkoorden tussen Griekenland en de overige eurolanden geven Athene uitzicht op een derde serie noodkredieten. In ruil moet de Griekse regering van de geldschieters snel met concrete maatregelen en wetgeving komen om het groeiende schuldenprobleem te bedwingen.

Volgens critici is de Griekse premier Tsipras onder grote druk bezweken door toe te geven aan draconische eisen. Volgens anderen is de grootste geldschieter, de Duitse bondskanselier Merkel, bezweken door toch in te stemmen met weer een reeks noodkredieten aan Athene.

Schuldsanering
Opmerkelijk genoeg ligt hernieuwde bemoeienis met het IMF voor de Grieken gevoelig. Op 30 juni miste het land een belangrijke betaling aan het fonds, waarmee het als eerste ontwikkelde land officieel als wanbetaler werd aangemerkt. Maar het IMF pleit wel voor herstructurering, oftewel verlichting, van de Griekse schuldenberg.

Van het geld van de vorige bail-out ging circa 90 procent direct naar de schuldeisers. Dat zal ditmaal vermoedelijk niet veel anders zijn. Economen stellen daarom dat de huidige deal zinloos is zonder schuldsanering. Voor Duitsland, de grootste schuldeiser, is dit vooralsnog echter onbespreekbaar.

IMF bereid eurozone te helpen
IMF bereid eurozone te helpen met Griekse kwestie (Foto: ANP)