FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 31 januari 2015

Uitslagen Eredivisie 31/01/2015

Naast PSV tegen Willem II werden er vanavond nog drie wedstrijden gespeeld in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen en karakteristieken van deze duels.

FC Groningen

2 - 0

Go Ahead Eagles

 9' Rusnák
 69' Chery
   
 
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 20.239
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Kappelhof
Botteghin
v.d.Laan
v.Nieff
Chery
Kieftenbeld
Tibbling
Rusnák (Mahi/68)
Antonia (v.d.Velden/81)
De Leeuw
  v.d.Hart
Amevor (S.Nieuwpoort/20)
Vriends
v.d.Linden
Schenk
Overgoor (Reimerink/64)
Duits
Lambooij
W.Verhoek
Kolder (Plet/78)
Turuc

Excelsior

0 - 0

NAC Breda

 
 Gele kaart: Gouriye, (Excelsior), Marcellis, Swerts, Tighadouini, De Kamps, (NAC Breda)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.600
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Coutinho
Bovenberg
Fischer
Mattheij
Kuipers
Bruins
Kruys
Auassar
Gouriye (Stans/83)
v.Weert
Botaka (v.Mieghem/58)
  Ten Rouwelaar
Ligeon
Marcellis
Koch
v.d.Weg
Falkenburg (Seuntjens/83)
Swerts
Matic (De Kamps/68)
Sarpong
Fernandez (Zukanovic/87)
Tighadouini

FC Twente

2 - 1

sc Cambuur Leeuwarden

 57' Tapia
 90+3' Ebecilio
   73' Barto 
 
 Gele kaart: Mokotjo, (FC Twente), Reijnen, (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 28.100
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Stevens
Martina
Lachman
Bjelland
Schilder
Tapia (Ebecilio/85)
Mokotjo
Ziyech
Corona (Ould-Chikh/76)
Castaignos
Mokhtar (Börven/86)
  Nienhuis
Pereira
Reijnen
Mac Intosh (Andriuskevicius/66)
Bijker
v.d.Streek
El Makrini
Bytyqi
Rosheuvel (Meleg/78)
Ogbeche
De Ridder (Barto/59)

IS heeft ook tweede Japanse gevangene onthoofd

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zou de door haar gegijzelde Japanner Kenji Goto Jogo hebben onthoofd. Dat blijkt uit een video die de organisatie online heeft gezet.

De onthoofding is zaterdagavond bevestigd door SITE, een organisatie die zich specialiseert in het monitoren van extremistische groepen.

Afgelopen week onthoofdde IS al de andere Japanner die gegijzeld was, Haruna Yukawa. Eerder deze week verscheen er nog een video waarop Kenji Goto nog levend te zien was.

De eis die was gesteld door IS, het vrijlaten van de terorist Sajida al Rishawi, in samenwerking met Jordanië is schijnbaar niet ingewilligd.

Hassan loopt Nederlands record, Schippers maakt indruk

De Nederlandse atlete Sifan Hassan heeft in Duitsland het Nederlands record op de 1500 meter indoor verbroken. In Karlsruhe werd het voor de voormalig Ethiopische een tweestrijd met haar pas 20-jarige voormalig landgenote Axumawit Embaye. In de slotmeters wist Hassan haar concurrente nog voorbij te steken, waarna ze met een tijd van 4:02,57 minuten over de finish kwam. Dat was bijna drie seconden sneller dan het record wat ze vorig jaar in Birmingham neer had gezet.

Ook Dafne Schippers maakte indruk in de Duitse stad. In de series van de 60 meter sprintte de Europees outdoorkampioene - op de 100 en 200 meter - naar een toptijd van 7,12 seconden, 0,12 seconden boven het stokoude Nederlandse record van Nelli Cooman. Met haar tijd is ze wel de gedeeld snelste vrouw ter wereld in 2015: Ook de Britse Dina Asher-Smith kwam tot 7,12 seconden. 

Bergsma waant zich nog niet in Calgary

Schaatser Jorrit Bergsma kan zichzelf zondag in Hamar een mooi cadeau geven voor zijn 29e verjaardag. De Friese stayer heeft het derde en laatste ticket voor de WK allround in maart in Calgary voor het grijpen. Met zijn winnende race op de 5000 meter (6:17,89) heeft hij voor de afsluitende 1500 meter een flinke buffer in het fictieve klassement opgebouwd ten opzichte van zijn concurrenten Douwe de Vries (op 1,55 seconden) en Wouter olde Heuvel (2,34).

"Dit moet genoeg zijn, maar ik ben nog nergens zeker van", besefte Bergsma. "Kijk, op de vijf en tien kilometer heb ik een goede basis. De 1500 meter is voor mij echter een heel nieuw terrein. Ik moet gewoon een goede rit rijden, zoals ik bijvoorbeeld deed op de NK allround eind december in Heerenveen", zo doelde hij bij de NOS op zijn keurige vierde plaats in 1:48,25.

Olde Heuvel zegevierde destijds in Thialf in 1:46,39. "Hij is hier niet helemaal fit, geloof ik. Ik neem aan dat Wouter zijn achterstand op mij ook daarom niet meer gaat goedmaken."

Luiten levert opnieuw plaatsen in

Joost Luiten heeft op de derde dag van de Desert Classic in Dubai opnieuw enkele plaatsen moeten inleveren. De golfer uit Bleiswijk had net als vrijdag zeventig slagen nodig voor zijn rondgang langs achttien holes. Met een totaal van 208 zakte hij drie plaatsen. Luiten is nu 26e.

Rory McIlroy behield de leiding. De Noord-Ier kwam uit op 66 slagen en een totaal van 196. De Deen Morten Ørum Madsen klom dankzij een ronde van 66 naar de tweede plaats. Zijn totaal bedraagt tweehonderd. De Engelsman Lee Westwood volgt met 202 slagen. Luiten was na de eerste dag nog gedeeld twintigste.

Uitslag PSV - Willem II

In Eindhoven ontving PSV Willem II. De gasten kwamen na een half uur op 0-1 via Robert Braber. De thuisclub wist het duel uiteindelijk toch nog te winnen. In het slot van de wedstrijd troffen Jurgen Locadia en Memphis Depay het doel en hielpen PSV naar de overwinning. 

PSV

2 - 1

Willem II

 84' Locadia
 87' Depay
   30' Braber 
 
 Gele kaart:  Dijks, Braber, Lamprou, Cabral (Willem II)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: ?
Arbiter: Van Sichem
Bijzonderheden: Depay (PSV) mist strafschop (76')
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Arias
Bruma
Rekik
Tamata
Wijnaldum (Locadia/72)
Guardado
Maher (Hiljemark/63)
Narsingh
L.de Jong
Depay
  Lamprou
v.d.Struijk
D.Wuytens
Peters
Dijks
Haemhouts (Vicento/90+1)
Braber
S.Wuytens
Sahar (Cabral/80)
Armenteros
Andrade (Ondaan/ 65)

Darter Van Barneveld naar kwartfinale Masters

Het nieuwe dartseizoen van de PDC begint met The Masters in Milton Keynes, een toernooi met de zestien beste darters van de PDC. Raymond van Barneveld kwam in de middag al in actie en speelde tegen Simon Whitlock. Het werd 10-7 voor de Hagenaar.

Whitlock pakte de eerste leg met een 167-finish, maar bij de eerste pauze stond Barney 4-1 voor. Whitlock kwam nog terug tot 6-5, waarna Van Barneveld mede door een 111-finish uitliep naar 9-5. Het werd nog 9-7, maar Van Barneveld kwam nooit echt meer in de problemen.

De Nederlander speelt zondagmiddag in de kwartfinale tegen Phil Taylor of Terry Jenkins. Er werden vanmiddag nog drie andere wedstrijden gespeeld. Peter Wright had totaal geen moeite met Brendan Dolan, het werd 10-1. Dave Chisnall bahaalde tegen Robert Thornton het hoogste gemiddelde van de middag. Hij won met 10-5 van The Thorn en haalde een gemiddelde van 106,30. Adrian Lewis plaatste zich voor de kwartfinale door Ian White met 10-4 te verslaan.

Vanavond vanaf 20.00 uur zijn de andere vier partijen in de eerste ronde. Michael van Gerwen sluit de avond af tegen Wes Newton. 

Programma zaterdagavond
James Wade v Mervyn King
Phil Taylor v Terry Jenkins
Gary Anderson v Andy Hamilton
Michael van Gerwen v Wes Newton

Kwartfinale zondagmiddag
Peter Wright Dolan v Adrian Lewis
van Gerwen/Newton v Dave Chisnall
Taylor/Jenkins v Raymond van Barneveld
Wade/King v Anderson/Hamilton

Criminelen gaan gewoon door in de cel

Veroordeelden kunnen vanuit hun cel vrijwel ongehinderd doorgaan met hun criminele handel en wandel. Dat blijkt uit een onderzoek van onder meer justitie en politie dat de researchredactie van RTL Nieuws heeft opgevraagd bij de Nationale Recherche.

Het probleem wordt daarin urgent, hardnekkig en ernstig genoemd. Geconcludeerd wordt dat politie en justitie onvoldoende in staat zijn om dit tegen te gaan. In het onderzoek zijn 29 gedetineerde topcriminelen gevolgd. Die bleken in de cel door te gaan met het regelen van mensen- en drugshandel, afpersing, liquidaties en het beïnvloeden van getuigen.

Gevangenispersoneel zou niet optreden. RTL Nieuws laat het ministerie van Veiligheid en Justitie zeggen dat dit onderzoek juist is uitgevoerd om de zaken hard te kunnen bestrijden.

Sinkgraven vindt zich goed bij Ajax passen

Daley Sinkgraven is blij dat hij zijn loopbaan bij Ajax mag vervolgen. "Ik heb lef en probeer altijd de voetballende manier te vinden. Ja, ik pas goed bij Ajax", reageerde hij zaterdag op de website van zijn nieuwe werkgever.

Sinkgraven komt per direct over van sc Heerenveen en tekent een contract voor vierenhalf jaar. Hij stond afgelopen zomer al in de belangstelling van de huidige kampioen van de eredivisie. Toen kwam het niet tot een overgang.

Ajax betaalt naar verluidt ruim 6 miljoen euro voor het 19-jarige talent. Daarnaast verhuurt de club Lerin Duarte aan sc Heerenveen. Sinkgraven snapt dat hij snel carrière maakt. "Vorig jaar speelde ik nog in de A1 van Heerenveen, maakte ik in januari 2014 mijn debuut in de eredivisie en nu ben ik hier bij Ajax. Zo snel kan het dus gaan, maar ik ben klaar voor Ajax. Ik was in de jeugd al fan van Ajax. En nu ben ik hier. Dat is een mooi gevoel."

Sinkgraven gaat bij Ajax concurreren met Davy Klaassen, Lucas Andersen en Thulani Serero, op dit moment de eerste drie middenvelders van de formatie uit Amsterdam. "Ik ga me niet op één positie richten, maar wil wel op het middenveld spelen", zei de speler die afgelopen week al uitvoerig met hoofdtrainer Frank de Boer en directeuren Marc Overmars en Edwin van der Sar sprak.

Directeur voetbalzaken Overmars is blij dat Sinkgraven nu al overkomt van Heerenveen. "Wij wilden hem al een tijd hebben en hij wilde graag hier naar toe. Als spelers met zo veel potentie bij een andere club zitten en door ons aangetrokken moeten worden, dan is dat geen probleem. Zolang ze de doorstroming van andere talenten maar niet in de weg staan. Dat is nu niet het geval, we hadden op die posities nog wel wat ruimte. We zijn blij dat hij nu al kon komen, hoe eerder hij gewend raakt aan onze manier van trainen en spelen, hoe beter. Hij kan dus vanaf nu alvast een voorsprong nemen op volgend seizoen."

Moeizame evacuatie Oekraïens stadje in vuurlinie

Zeker duizend inwoners zijn de afgelopen dagen geëvacueerd uit het Oost-Oekraïense Debaltseve. Dat heeft premier Arsenij Jatsenjoek zaterdag gezegd. Om het stadje, dat in handen van het regeringsleger is, wordt hevig gevochten.

De inwoners van Debaltseve zijn al een dag of tien verstoken van stroom, water en gas. Bijna elke straat in het stadscentrum telt wel een inslagkrater van het geschut van het leger en de pro-Russische separatisten die elkaar onophoudelijk bestoken.

Volgens het hoofd van politie van de regio Donetsk zijn er twaalf burgers door artillerievuur omgekomen. Hij liet in het midden over welke tijdsperiode hij sprak.

''Zes bussen pendelen vanuit Debaltseve en ze komen voortdurend onder vuur'', zei Jatsenjoek. ''Zo gauw de rebellen zien dat we mensen evacueren openen ze het vuur.''

Nu de autoriteiten niet in evacuatiematerieel lijken te kunnen voorzien springen hulporganisaties in de bres. Hulpverleners rijden af en aan met busjes en auto's.

Na een periode van betrekkelijke rust laaide het geweld in Oost-Oekraïne begin januari weer op. Vooral rond Debaltseve is de strijd fel. Het plaatsje is een belangrijk knooppunt voor weg- en treinverkeer tussen Donetsk en Loehansk, de twee belangrijkste bolwerken van de opstandelingen.

Real Madrid superieur zonder Ronaldo

Real Madrid heeft aangetoond makkelijk zonder sterspeler Cristiano Ronaldo te kunnen. Het begin was stroef, maar uiteindelijk boekte de ploeg een simpele overwinning. Real Sociedad was het slachtoffer van de zegemars die Real Madrid heeft hervat na een stroef begin van het nieuwe kalenderjaar. De ploeg van trainer David Moyes kon het De Koninklijke soms lastig maken, maar keerde met duidelijke cijfers huiswaarts: 4-1.

Aritz Elustondo zette Real Sociedad al na één minuut op voorsprong uit een corner. Lang kon zijn ploeg echter niet genieten van de voorsprong. James Rodríguez had na twee minuten later alweer de gelijkmaker op het scorebord staan. De Colombiaanse middenvelder kopte op aangeven van Marcelo de 1-1 binnen voor Real Madrid, dat daarna snel orde op zaken stelde. De club nam het heft in handen en greep nog voor de rust de voorsprong via verdediger Sergio Ramos.

De goal van de Spanjaard volgde opnieuw na voorbereidend werk van Marcelo. Dit keer stuurde de Braziliaan een diepe pass naar Karim Benzema. De Fransman vuurde gelijk een schot af dat gekeerd werd. In de rebound scoorde Ramos alsnog. In de tweede helft pakte Benzema zijn shine alsnog door twee keer te scoren. Daarmee bepaalde hij de eindstand op 4-1. Real Madrid verstevigt daarmee de koppositie in de Primera División. Achtervolger Barcelona komt dit weekend nog in actie.

Fatale brand in verpakkingsfabriek Bangladesh

Een brand in een verpakkingsfabriek in de Bengaalse hoofdstad Dhaka heeft zaterdag minstens dertien mensen het leven gekost. Drie overlevenden zijn met brandwonden in het ziekenhuis opgenomen, liet de brandweer weten.

De brandweer wist de brand in de fabriek voor plastic verpakkingsmateriaal zaterdagavond te bedwingen. De hulpdiensten zoeken nog tussen de verkoolde brokstukken naar slachtoffers. Hoeveel mensen er nog vermist worden is onduidelijk. Overlevenden hebben de brandweer gezegd dat er bij het uitbreken van de brand zeventig mensen in het vijf etages tellende gebouw waren.

Protest Kabul tegen Charlie Hebdo ontaardt in geweld

Een demonstratie tegen het Franse blad Charlie Hebdo in Kabul is zaterdag uitgemond in geweld tussen de politie en betogers. De betoging in de Afghaanse hoofdstad verliep volgens de politie vreedzaam tot gewapende lieden die zich onder de demonstranten hadden gemengd de confrontatie zochten met agenten.

De boosdoeners versperden in het oosten van Kabul enkele wegen en openden het vuur op politieagenten, zei Farid Afzeli van de hoofdstedelijke recherche. De politie beantwoordde het vuur volgens Afzeli met waarschuwingsschoten in de lucht.

Op zeker moment probeerde de menigte verscheidene overheidsgebouwen en een bank te bestormen, maar de politie belette dat. Zij pakte acht demonstranten op. Een agent liep een schotwond op.

Teruggeroepen auto's opnieuw naar garage

Ruim een miljoen auto's die al een keer zijn teruggeroepen vanwege airbagproblemen, moeten nogmaals naar de garage. Bij de Toyota's en Honda's is het probleem bij de vorige terugroepactie mogelijk niet goed verholpen, aldus het Amerikaanse ministerie van Transport zaterdag.

In totaal moeten er 2,1 miljoen auto's naar de garage, omdat de airbag zonder aanleiding kan uitklappen. Soms gaat dat gepaard met zoveel geweld dat de inzittenden gevaar lopen, aldus het ministerie. Naast auto's van Toyota en Honda zijn er ook Chryslers teruggeroepen. Alle betrokken wagens zijn gebouwd tussen 2002 en 2004.

Of auto's uit andere landen dan de VS en Japan ook dusdanige problemen hebben, dat ze naar de garage moeten, is niet bekend.

Van Persie scoort voor winnend United

Manchester United heeft zaterdag een klinkende overwinning op Leicester City geboekt (3-1). Het elftal van trainer Louis van Gaal brak al voor rust met drie doelpunten het verzet van de hekkensluiter.

Robin van Persie opende de score, op aangeven van Daley Blind. Radamel Falcao tekende voor 2-0 en de ongelukkige Wes Morgan passeerde ook nog in de eerste helft zijn eigen doelman. Na rust geloofde United het wel en kon Marcin Wasilewski nog wat terug doen voor Leicester City.

United passeerde Southampton en klom naar de derde positie op de ranglijst. Het elftal van trainer Ronald Koeman komt zondag echter nog in actie tegen Swansea City.

Van Gaal koos er voor om met twee echte spitsen te voetballen. Van Persie en Falcao werden veelvuldig bediend door de eveneens aanvallend ingestelde Wayne Rooney en Angel Di Maria, die als middenvelders acteerden.


Van Persie viert de 1-0 met zijn medespelers (Foto: Getty)

VfB Stuttgart en HSV onderuit in Bundesliga

VfB Stuttgart en Hamburger SV zijn zaterdag bij hun hervatting van de competitie meteen weer onderuit gegaan. Het door Huub Stevens getrainde Stuttgart ging op eigen veld met 1-0 onderuit tegen Borussia Mönchengladbach. HSV verloor met Rafael van der Vaart het hele duel in het veld thuis met 2-0 van 1. FC Köln.

Stevens zag Patrick Herrmann halverwege de tweede helft het enige doelpunt van de wedstrijd maken. Stuttgart staat door de nederlaag voorlopig voorlaatste op de ranglijst met zeventien punten uit achttien wedstrijden. Hekkensluiter Borussia Dortmund passeert Stuttgart als het later op de avond weet te winnen van Bayer Leverkusen.

Marcel Risse bracht HSV met twee treffers de nederlaag toe. HSV heeft hetzelfde aantal punten en gespeelde wedstrijden als Stuttgart, maar staat door een beter doelsaldo twee plekken hoger.

'Hoe haal ik dat kutnummer uit mijn kop?'

Het is funest voor je concentratie, doodt elke vorm van productiviteit en is een enorme bron van afleiding. Iedereen heeft er wel eens met het verschijnsel te maken: zo'n liedje dat maar in je hoofd blijft hangen.

De Engelsen noemen het een earworm, maar hier op de redactie geven we de voorkeur aan 'kutnummer'. 'Oorworm' schijnt trouwens ook prima te voldoen. Een echt Engels woord is het overigens ook niet echt, onze westerburen hebben het gepikt van onze oosterburen die het een ohrwurm noemen. De wetenschappelijke naam van het verschijnsel is Onvrijwillige Muziekvoorstelling. Ook de term Vastzittend Liedje-syndroom is wel eens voorbij gekomen.

Fins onderzoek heeft uitgewezen dat zo'n 92% van de mensheid eens per week wel eens het slachtoffer is van een oorworm.

Maar, krijgen wij die dingen zomaar? Wetenschappers hebben een aantal oorzaken gevonden van dit muzikale terrorisme. Het schijnt vrij complexe materie te zijn, maar toch is het ze gelukt om de oorzaken wat te simplificeren zodat normale stervelingen het ook enigszins kunnen begrijpen.

De voornaamste reden is het continu blootstaan aan een steeds repeterend liedje, waar in Nederland vooral zenders die de hele dag dezelfde vijf nummers draaien zich schuldig aan maken. Denk hierbij aan de Radio 538-achtigen in den lande, die hier bijzonder kundig in zijn.

Wat ook niet helpt zijn nummers die associaties met daadwerkelijke gebeurtenissen oproepen. Zo zou Summertime van The Fresh Prince (en Jazzy Jeff) je brein kunnen binnendringen wanneer je een zomerse straatbarbecue of een feestje bij een zwembad zou hebben.

Gevoel speelt ook een rol. Wanneer je bij een bepaalde emotie een (uiteraard vreselijk irritant) nummer gehoord hebt, dan maak je een goede kans dat wanneer je in dezelfde emotionele staat komt, opnieuw dat (vreselijke irritante) nummer hoort.

Monotone karweitjes helpen ook niet. Gedachteloos werk maakt je meer vatbaar voor oorwormen.

Als laatste is er nog de -iets minder goed onderbouwde- stelling dat het liedje zelf verantwoordelijk is. Sommige simpele nummers zijn er zeer goed in om in je hoofd te komen. Denk hierbij aan een liedje als It's a Small World van de Disney Studio's. Mocht dat nummer nu in je hoofd zitten: graag gedaan.

Dan bestaat er ook nog het verschijnsel van visuele triggers. Simpel gezegd: je ziet een luchtballon en kort daarna dringt een nog jonge Nena je gedachtenwereld binnen met 99 Luftballons.

De allerbelangrijkste vraag is natuurlijk: hoe kom je af van die terreur? Daar zijn een aantal methodes voor bedacht.

Methode 1: doe iets dat je vies vindt. Dus niet in je neus peuteren, maar de voorkeur gaat uit naar handelingen waarvan je misschien over je nek gaat. Zwemmen in een gierput zou bijvoorbeeld zeer goed kunnen werken. Kylie Minogue of de Macarena zal hierdoor zo goed als zeker verdwijnen.

Methode 2: Draai een 'genezingsnummer'. Dit nummer moet de oorworm uit je systeem verjagen. Let daarbij wel op dat dit nummer niet net zo 'pakkend' is als het nummer dat je 'eruit' wil krijgen. Op het Britse eiland schijnt God Save the Queen uitstekend te functioneren als genezingsnummer. Maar ondergetekende is niet bereid om te experimenteren met het Wilhelmus op dat gebied.

Methode 3: Omarm je oorworm! Wetenschappers noemen dit de verzadigingstechniek. Luister het hele liedje op een flink volume. Het werkt zelfs beter wanneer je het meezingt! Door je brein met deze ellende te confronteren, zal de oorworm hopelijk wegkruipen.

Williams weer stap dichter bij record na winnen Australian Open

Serena Williams kwam zaterdag in Melbourne weer een stap dichter bij het magische aantal van 22 grandslamtitels, bij elkaar geslagen door de Duitse Steffi Graf en een record in het moderne tennis is. De 33-jarige Amerikaanse won voor de zesde keer de Australian Open door de Russische Maria Sharapova maar weer eens te verslaan. Dat deed ze voor de zestiende keer op rij waarmee de grandslamteller voor Williams op negentien kwam.

"Ik zou het geweldig vinden om 22 te halen", sprak ze met een stem die nog steeds verkouden klonk. Williams was al de hele week ziekjes en ging, op het moment dat het dak van de Rod Laver Arena dicht moest vanwege de regen, hoestend en proestend de baan af. Aan haar spel was het niet te merken. Hoewel het aan het einde van de tweede set nog spannend werd, kwam het niet tot een derde bedrijf: 6-3 en 7-6 (5).

"Het was knap lastig om de negentien te halen. Het heeft me 33 jaar gekost om zover te komen. Dat record is zeker een doel. Maar eerst moet ik mijn twintigste titel maar eens binnen zien te halen. En dan de 21e. Er zijn zo veel talenten in aantocht. Het wordt een zware klus."


Williams maakte een vreugdedans na het winnende punt (Foto: Getty)

Met haar titel in Melbourne passeerde ze in ieder geval de tennislegendes Chris Evert en Martina Navratilova, die haar na een partij die 1 uur en 51 minuten duurde de trofee overhandigde. Met haar achttiende ace benutte ze haar derde wedstrijdpunt en was het tijd voor een wilde dans.

Sharapova keek het gelaten aan. De Russische was in de eerste set nog kansloos geweest, maar groeide in het tweede bedrijf naar een hoog niveau. Twee keer werkte ze met passeerslagen een wedstrijdpunt weg maar net als in eerdere finales in Melbourne (2007) en Parijs (2013) moest ze de titel laten aan Williams. De laatste keer dat Sharapova de Amerikaanse klopte was in 2004 toen ze een opkomende tiener was.

"Voor mij voelt het alsof ik mezelf een tweede leven heb gegeven in dit toernooi", vertelde Sharapova, die doelde op haar ontsnapping in de tweede ronde tegen landgenote Alexandra Panova. "Het was niet genoeg vandaag, maar ik ben trots op wat ik hier bereikt heb. Ik heb op deze baan sommige van mijn mooiste momenten beleefd maar ook bittere teleurstellingen. Dat is het leven van een tennisster."

Tamata vervangt Willems bij PSV

Abel Tamata staat vanavond in de basisopstelling van PSV voor de thuiswedstrijd tegen Willem II. De verdediger vervangt Jetro Willems, die niet tot de selectie van trainer Phillip Cocu behoort. Willems ontbrak deze week even vanwege griep op de training. Hoewel de linksback vrijdag weer meetrainde, ontbreekt hij toch tegen de Tricolores.

Tamata stond eerder dit seizoen enkele maanden aan de kant vanwege een gebroken middenvoetsbeentje. Tegen Willem II, één van de positieve verrassingen dit seizoen in de eredivisie, maakt hij zijn rentree in het eerste elftal van PSV. Cocu kiest verder voor de vertrouwde namen. De koploper van de eredivisie kan de voorsprong op naaste belager Ajax, dat zondag op bezoek gaat bij Vitesse, uitbouwen tot liefst negen punten. De Brabantse derby in Eindhoven begint om 18.30 uur.

Rode kaart Huntelaar bij zege Schalke

Klaas-Jan Huntelaar heeft zich zaterdag in de eerste competitieronde na de winterstop niet van zijn beste kant laten zien. De Nederlandse spits van Schalke 04 kreeg in de slotfase van het duel met Hannover 96 een directe rode kaart. Huntelaar werd uit het veld gestuurd omdat hij een harde overtreding op Manuel Schmiedebach maakte.

Schalke won het duel met Hannover wel: 1-0. Marco Höger maakte op aangeven Christian Fuchs het enige doelpunt. Door de zege passeert Schalke op de ranglijst Bayer Leverkusen, dat later op zaterdag nog tegen hekkensluiter Borussia Dortmund speelt. Schalke is nu vierde.

The Pirate Bay is terug

The Pirate Bay lijkt weer tot leven te gaan komen. De populaire torrentsite en nagel aan de doodskist van Tim Kuik liet al een tijd een aftelklok zien met een zwarte achtergrond.

Nu is het vertrouwde zoekpaneel weer zichtbaar. Weliswaar nog op slot, maar de verwachting is dat vannacht om 00.00 uur het internet weer wat meer downloadvrijheid krijgt.

Update 17:13

Inmiddels is ThePirateBay.se weer volledig bereikbaar en functioneel, al zullen sommige gebruikers wellicht via een proxy, vpn of andere manieren om blokkades te omzeilen naar de site moeten surfen.

Op de site prijkt nu een logo van een phoenix, een mythische vogel die uit zijn eigen as herrijst.

the pirate bay

Eurocommissaris: Griekse regering brutaal

De Duitse eurocommissaris Günter Oettinger verwijt de nieuwe Griekse regering dat zij "brutaal en schaamteloos" te keer gaat. Hij zei tijdens een bijeenkomst van zijn partij, de christendemocratische CDU, dat de regering van Alexis Tsipras zich aan zijn verplichtingen tegenover de EU moet houden. "Het kan niet zo zijn dat Brussel een regering beter behandelt omdat die brutaal en schaamteloos optreedt", zei hij.

De eurocommissaris noemde de manier waarop de Griekse regering met de Europese instellingen omgaat "uniek". Wie zo'n toon aanslaat en nieuwe vijandbeelden opbouwt, zoals de regering van Alexis Tsipras, wakkert haat en wanhoop aan, zei Oetttinger. Hij wees erop dat Tsipras vriendelijk doet tegen Rusland en tegelijk allerlei lelijks zegt tegen Brussel en de Duitse regering.

Roemer haalt uit naar Samsom

SP-leider Emile Roemer heeft zaterdag fel uitgehaald naar PvdA-leider Diederik Samsom. Volgens Roemer werken de sociaaldemocraten in het kabinet met de VVD mee aan het afbreken van alles wat Nederland sociaal maakt.

Dat Samsom zijn vrienden "op rechts" zoekt, moet hij zelf weten. "Maar probeer je rechtse politiek niet wit te wassen met linkse praatjes", zei Roemer tijdens een partijraad van de SP in Amersfoort.

Hij wees onder meer op de vele ontslagen en andere ingrepen in de thuiszorg, de armoede onder huurders, de invoering van het leenstelsel voor studenten en het sluiten van sociale werkplaatsen. De PvdA is volgens Roemer ongeloofwaardig, onbetrouwbaar en vooral "overbodig als je je ziel verkoopt aan de VVD om datzelfde rechtse rotbeleid uit te voeren waar je zelf zo hard campagne tegen hebt gevoerd".

Tijdens de partijraad werd SP-senator Tiny Kox opnieuw gekozen tot de lijsttrekker van zijn partij voor de Eerste Kamerverkiezingen. Kox is al fractievoorzitter van de SP in de Senaat sinds juni 2003. Daarvoor was hij jarenlang partijsecretaris van de SP. De partij heeft nu acht senatoren.

De Eerste Kamer wordt op 23 mei gekozen door de nieuwe leden van Provinciale Staten. De Provinciale Statenverkiezingen zijn op 18 maart.

Roemer haalt uit naar Samsom
Roemer haalt uit naar Samsom (Foto: ANP)

FOK!toen: 70 jaar na de hongerwinter

Het is dit jaar alweer zeventig jaar geleden dat een groot deel van ons land te maken kreeg met een niets en niemand ontziende hongerwinter. De winter van 1944/1945 begon abnormaal vroeg en was ook ongewoon streng. In januari 1945 vroor het elke dag en in februari viel er anderhalf keer meer neerslag dan normaal. Eind 1944 was het zuiden van Nederland al bevrijd van de Duitse bezetters en in de rest van Nederland hoopte men dat ook hun woonplaats snel zou volgen. Na een mislukte slag bij Arnhem zouden de grote rivieren evenwel nog tot mei 1945 de afscheiding blijven vormen tussen bevrijd en bezet Nederland.

Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965
Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965

Het begin van de hongerwinter
Vanwege deze afscheiding konden er geen kolen meer vanuit Limburg naar het noorden en westen van het land worden verstuurd. Ook was er op bevel van de regering in Londen een grote staking gaande bij de spoorwegen en konden er alleen nog maar kolen worden vervoerd met de weinige Duitse treinen die nog reden. Deze waren uiteraard niet bestemd voor de burgers van ons land. De Duitse bezetters dreigden met het stilleggen van het levensmiddelenvervoer en ook via de rivieren mochten er geen voedsel en brandstof meer worden verplaatst. Deze strafmaatregel zou tot 8 november 1944 duren. Nadat het vervoerverbod was opgeheven waren er echter nog maar weinig schippers die het aandurfden om weer aan het werk te gaan. De meesten waren bang dat hun schip alsnog in beslag zou worden genomen en weigerden dan ook om nog uit te varen. Mede hierdoor zouden de grote voorraden aardappelen en graan in Groningen, Friesland en Drente blijven liggen.

Op rantsoen
Vanaf oktober 1944 leefden de inwoners van de grote steden in het westen van het land al op een rantsoen. Per persoon waren er per week 1 brood en 1 kilo aardappelen beschikbaar en dat was niet veel. Om al die broden te kunnen bakken moest er wel zo'n 25.000 ton graan worden aangevoerd. Vanaf november 1944 kon er evenwel maar 9.000 ton graan worden geleverd. Begin december 1944 kwam de voedselvoorziening vanuit het noorden en oosten van het land weer langzaam op gang maar het was al te laat. Twee dagen voor de kerst sloeg de winter toe. Het IJsselmeer vroor dicht en de aanvoer van voedsel kwam helemaal tot stilstand. Het was het begin van een rampzalige tijd voor Nederland.

Uit De Heerenveensche koerier van 31 december 1945
Uit De Heerenveensche koerier van 31 december 1945

Bloembollen en suikerbieten
Vooral het westen van het land werd enorm getroffen door de enorme voedselschaarste. In sommige gevallen was er wat magere kaas, suiker, vlees en erwten te krijgen maar vaak stonden hongerige mensen tevergeefs urenlang in lange rijen te wachten bij de winkels. Een paar maanden later moesten hele families urenlang wachten voor hun karige broodmaaltijd. Kaas, vlees, suiker en erwten waren al tijden helemaal niet meer leverbaar. Miljoenen Nederlanders moesten vanaf dat moment zien te overleven op bloembollen en suikerbieten. Honger zorgde er namelijk voor dat mensen bereid waren om dingen te eten, waar ze vroeger niet aan zouden denken. Naast voedsel was er ook een enorme schaarste aan stadsgas en kolen. Als men dan al eens aardappelen had kon men deze dus niet koken en waren velen dus afhankelijk van gaarkeukens. Alleen in de stad Amsterdam waren er al meer dan 160.000 mensen die van deze voedselvoorziening afhankelijk waren.

Uit De Telegraaf van 2 mei 1970
Uit De Telegraaf van 2 mei 1970

Om toch nog aan brandstof te kunnen komen werden er overal parken en groenstroken platgekapt. Ook de bielzen van de trein en tramlijnen moesten daar aan geloven. In veel van de grote steden stonden de huizen van afgevoerde Joden leeg. Veel van die huizen zouden worden gesloopt en alles van hout werd er uit gesloopt. Een groot deel daarvan zou trouwens verdwijnen op de zwarte markt, waar men van de opbrengst weer voedselbonnen kocht om die weer door te kunnen verkopen. Het mocht dan wel hongerwinter zijn maar de Hollandse handelsmentaliteit mocht natuurlijk niet verloren gaan.

Uit De waarheid van 21 mei 1954
Uit De waarheid van 21 mei 1954

De zwarte markt
Toen de vraag naar voedsel en brandstoffen begon te stijgen ontstond er al snel een zwarte markt voor deze goederen. In het begin werden er vooral goederen geruild. Trouwringen voor blikken met bonen, lakens en slopen voor een paar pond tarwe en juwelen voor aardappelen. Op de zwarte markt bloeide de handel welig. Voor een mud tarwe (ongeveer 70 kilogram) werd fl. 2000,- tot fl. 4000,- gevraagd. Voor dezelfde hoeveelheid steenkool moest fl. 400 worden betaald. Voor een appel moest men fl. 12.50 lappen en een brood ging over (of beter gezegd onder) de toonbank voor fl. 60,-

Volwassenen en kinderen gingen al bedelende langs de huizen om zo aan aardappelschillen te kunnen komen. Dat was veelal zonder succes omdat de mensen hun schaarse piepers vaak met schil en al kookten om zo weinig mogelijk verloren te laten gaan. Ook werd er hard gevochten om de etensketels van de gaarkeukens schoon te mogen maken.

De hongertochten
Vanaf de middeleeuwen tot 1944 was hongersnood in Nederland een onbekend verschijnsel. Op het platteland hadden boeren vaak wel voedsel en veel van de randstedelingen ontvingen dan ook voedselpakketten van familie of vrienden via de post. Vanaf januari 1945 verboden de Duitsers dat er nog langer pakketten werden verstuurd die zwaarder waren dan 200 gram. Het versturen van pakketten met etenswaren was vanaf dat moment niet meer mogelijk. Vanaf de winter van 1945 trokken er steeds meer mensen uit de steden in het westen van het land met wrakke fietsen en oude handkarren naar het platteland op zoek naar voedsel.

Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965 2
Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965

Door het strenge winterweer waren de lange hongertochten zwaar en gevaarlijk. De mensen die op zoek waren naar iets eetbaars waren vaak niet voorbereid op zo'n zware looptocht en droegen dan ook niet de geschikte winterkleding. Deze was namelijk meestal al door de bezetters in beslag genomen. Ook bestonden de groepjes mensen die aan een hongertocht begonnen vaak uit jonge kinderen, vrouwen en oudere mannen. Jongere mannen durfden het vaak niet aan om mee te gaan omdat ze dan de kans liepen om opgepakt te worden door de Duitsers, om vervolgens in de Duitse oorlogsindustrie te werk te worden gesteld. Vooral bejaarden en kleine kinderen hadden zwaar te lijden tijdens de lange tochten en velen zouden de barre reizen ook niet overleven.

Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965 3
Uit het Vrije Volk van 5 mei 1965

Ook was er altijd het risico dat de opgehaalde goederen door passerende Duitsers in beslag werden genomen. Patrouilles van de Landwacht hielden vaak mensen aan om te controleren of deze geen goederen bij zich hadden die op de zwarte markt konden worden verkocht. Wie na een lange tocht wat etenswaren bij een boerderij had weten te bemachtigen mocht deze dan bij de leden van het door de Duitsers opgerichte politiekorps inleveren en hadden dan hun tocht voor niks gemaakt. Veel van de tochten liepen van de Randstad tot in Gelderland, Drenthe en Groningen en duurden soms dagen. Sommige boeren gaven hun gasten wat te eten maar andere boeren wilden alleen ruilen tegen geld of sieraden. Ook kwam het wel eens voor dat er een boer werd beroofd.

Veel van de mensen kwamen alleen terug met een oude handkar met daarop een overleden familielid. Soms bleef een fiets of handkar langs de weg staan. Dan was de eigenaar die erbij hoorde bij een razzia door de bezetters opgepakt en afgevoerd. De bezetters bleven arresteren en terechtstellen en hielden ook drijfjachten om zo aan nieuwe werkkrachten te komen.

Uit De Tijd van 4 mei 1966
Uit De Tijd van 4 mei 1966

De razzia's
Eind 1944 werd er in Rotterdam een grote razzia gehouden. Voor dag en dauw werden hele stadswijken door de Duitsers afgesloten en viel er bij elk huis een brief in de bus waarin te lezen viel dat alle jongens en mannen van 17 tot 40 jaar zich moesten melden. Maar liefst 50.000 totaal verraste Rotterdammers werden die dag afgevoerd. Het bleef echter niet bij Rotterdam alleen. Ook in Apeldoorn, Dordrecht, Delft, Haarlem, Alkmaar, Den Haag, in het Westland, in Friesland, op Texel en in de Noordoostpolder werden razzia's gehouden. In totaal zouden tijdens de wintermaanden zo'n 120.000 mannen en jongens door de bezetters worden opgepakt en afgevoerd om gedwongen te werken aan militaire objecten, zoals loopgraven, luchtafweerstellingen en tankgrachten, in het oosten van het land en in Duitsland.

Tijdens de hongerwinter viel een groot deel van het openbare leven stil. Fabrieken moesten vanwege het gebrek aan grondstoffen op halve kracht werken en waren ook vaak helemaal gesloten vanwege het gebrek aan personeel. Door ondervoeding, acute hongersnood en ziekten waren veel mensen simpelweg niet in staat om nog te kunnen werken. Ook bij de overheidsdiensten kreeg men steeds meer te kampen met onderbezetting van personeel. Zo werd er in de grote steden geen vuilnis meer opgehaald, lag het openbare vervoer grotendeels plat en werden mensen alleen nog maar in een ziekenhuis opgenomen als er een levensbedreigende situatie was. Chirurgen moesten hun operaties doen bij kaarslicht! Bioscopen en theaters bleven dicht en ook de scholen werden in de loop van de winter gesloten. Vanaf maart 1945 was het letterlijk doodstil op straat.

Uit de Amigoe van 5 mei 1995
Uit de Amigoe van 5 mei 1995

De slachtoffers
Tussen september 1944 en mei 1945 zouden zo'n 22.000 mensen als gevolg van de hongerwinter om het leven komen. Vooral bejaarden, kinderen en alleenstaanden vielen ten prooi aan de honger. Ook door slechte hygiënische omstandigheden werden veel mensen ziek. Er kwam zo goed als geen schoon water meer uit de waterleidingen en veel mensen hadden last van hoofdluizen, schurft en eczeem. Na eeuwen waren de grote vijanden van de mensheid en bondgenoten van de oorlog weer teruggekeerd: hongeroedeem, hongersnood en de hongerdood.

Uit De Heerenveensche koerier van 18 januari 1946
Uit De Heerenveensche koerier van 18 januari 1946

Moore bevestigt doodsbedreiging Eastwood

Michael Moore is tien jaar geleden met de dood bedreigd door Clint Eastwood. Dat bevestigt de filmmaker op zijn Facebookpagina nadat er eerder geruchten de ronde deden over de bedreiging.

Moore schrijft dat veel mensen hem naar 'het gerucht' hebben gevraagd, omdat het verhaal weer op internet circuleert. De regisseur wil daarom de boel ophelderen.

"Het is deze week tien jaar geleden dat Clint Eastwood tijdens een diner van de organisatie van de The National Board of Review of Motion Pictures tegen mij en het publiek zei dat hij me zou 'doden' als ik ooit met een camera naar zijn huis zou komen om hem te interviewen", aldus Moore. De Fahrenheit 9/11-filmmaker zei dat hij en de aanwezige gasten dachten dat Eastwood een grapje maakte. Een nerveuze lach volgde, tot ongenoegen van Clint. "Ik meen het", beet hij toe. Het publiek werd stil. "Ik schiet je neer."

De 60-jarige Moore zegt in zijn lange betoog dat hij denkt dat de 84-jarige Eastwood langzaamaan gek wordt. De laatste tien jaar zijn er steeds meer tekenen die daarop wijzen, volgens Michael. Het laatste bewijs zou Clints film American Sniper zijn. De film 'herschrijft de geschiedenis' en 'houdt racistische sentimenten in stand', meent Moore.

De nieuwste film van Clint Eastwood, American Sniper, gaat over voormalig Navy SEAL-scherpschutter Chris Kyle, die naar verluidt de meest dodelijke sniper in de Amerikaanse militaire geschiedenis was. Bradley Cooper speelt de hoofdrol en de film is voor zes Oscars genomineerd. Moore werd afgelopen maand door onder meer Kid Rock voor rotte vis uitgemaakt nadat hij kritiek uitte op de film.

Newcastle drukt Hull City dieper in de zorgen

De degradatiezorgen voor Hull City zijn zaterdag verder toegenomen door de nederlaag tegen Newcastle United. De ploeg van manager Steve Bruce ging op eigen veld met 3-0 onderuit tegen de Nederlands getinte formatie uit Newcastle.

Rémy Cabella zette de gasten vijf minuten voor rust op voorsprong. Sammy Ameobi verdubbelde de marge vijf minuten na de pauze, waarna invaller Yoan Gouffran de eindstand bepaalde. Tim Krul, Daryl Janmaat en Vurnon Anita, die na een half uur geel kreeg, speelden het hele duel bij Newcastle. Siem de Jong zat nog niet bij de selectie.

Door de nederlaag blijft Hull staan op negentien punten uit 23 wedstrijden. Daarmee staat Hull onder de degradatiestreep. Newcastle staat in de middenmoot.

Dressuuramazone Dujardin klasse apart in RAI

De Britse dressuuramazone Charlotte Dujardin heeft op de voorlaatste dag van Jumping Amsterdam zoals verwacht de wereldbekerwedstrijd op haar naam gebracht. De olympisch - en wereldkampioene was met haar Nederlandse wonderpaard Valegro een klasse apart in de RAI. De jury waardeerde haar kür op muziek met een score van 93,9 procent, net geen wereldrecord.

Geen concurrent kwam in de buurt van dat totaal. Daniëlle Heijkoop was de beste van de rest. De Rotterdamse toont nog altijd progressie met Siro NOP. Haar beloning was de tweede plaats met 82,375. Daarmee bleef ze de Duitse Jessica von Bredow-Werndl (Unee BB) voor. Diederik van Silfhout (Arlando NH NOP) en Hans Peter Minderhoud (Glocks Flirt) werden vierde respectievelijk vijfde, met net geen 8 gemiddeld. Edward Gal ontbrak zaterdag omdat zijn paard koorts had.

Brons voor Van der Zijde bij EK bobsleeën

Bror van der Zijde heeft zaterdag voor een Nederlands succesje gezorgd bij het EK bobsleeën in La Plagne. De 25-jarige remmer uit Waddinxveen pakte met zijn Zwitserse piloot Rico Peter brons in de tweemansbob. Het EK is onderdeel van de wereldbekerwedstrijd in de Franse Alpen.

Peter en Van der Zijde kwamen na twee afdalingen door het ijskanaal uiteindelijk 0,21 seconde tekort voor het goud. Dat ging naar de Duitsers Francesco Friedrich en Martin Grothkopp. Zilver was er voor Oskars Melbardis en Daumants Dreiskens uit Letland, die 0,04 toegaven aan de Europees kampioenen.

De Nederlandse bob van Jurriaan Wesselink en remmer Igor Brink speelde een bijrol. Zij lieten na de eerste run de 23e tijd noteren (1.00,16) en mochten daardoor geen tweede keer naar beneden.

Bergsma slaat dubbelslag in Hamar

Jorrit Bergsma heeft prima zaken gedaan bij de wereldbekerbekerwedstrijden in Hamar. De 28-jarige Fries won overtuigend de 5000 meter en heeft een goede stap gezet om zich te plaatsen voor de WK allround in Calgary. Bergsma won in Noorwegen in een tijd van 6:17.89.

Douwe de Vries en Wouter olde Heuvel, de andere twee kandidaten voor dat WK-ticket, moesten veel inleveren ten opzichte van Bergsma. De Vries reed een tijd van 6:23.04 en werd tweede. Olde Heuvel finishte in 6:25.67 en moest genoegen nemen met de zevende tijd.

Een klassement over de 5.000 en 1.500 meter zal bepalen wie er samen met Koen Verweij en Sven Kramer mogen afreizen naar het WK in Calgary. Zondag rijden de heren nog een 1500 meter op het programma. Bergsma heeft 1,55 seconden voorsprong op De Vries en liefst 2,34 seconden op Olde Heuvel.

De Noor Sverre Lunde Pedersen werd in eigen land derde op de vijf kilometer. Hij zette een tijd van 6:23.21 op de borden. Bob de Jong klokte 6:31.68 en werd elfde. Hij leidt nog wel het wereldbekerklassement van de lange afstanden. 

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Jorrit  Bergsma Ned 6:17.89
2 Douwe  de Vries Ned 6:23.04
3 Sverre  Lunde Pedersen Noo 6:23.21
4 Patrick  Beckert Dui 6:23.99
5 Denis  Yuskov Rus 6:24.20
6 Aleksandr  Rumyantsev Rus 6:25.15
11 Bob  de Jong Ned 6:31.68

Klassement 

# Naam Land Tijd
1 Bob de Jong Ned 301
2 Sverre Lunde Pedersen Noo 295
3 Aleksandr Rumyantsev Rus 285
4 Jorrit Bergsma Ned 280
5 Douwe de Vries Ned 260
6 Bart Swings Bel 230
7 Patrick Beckert Dui 225
8 Sven Kramer Ned 200
9 Wouter olde Heuvel Ned 180

Duarte op huurbasis naar Heerenveen

Lerin Duarte bewandelt de tegenovergestelde weg van Daley Sinkgraven, die van sc Heerenveen naar Ajax overstapt. De middenvelder wordt tot het einde van het seizoen verhuurd.

Sinkgraven tekende vandaag een contract voor 4,5 jaar bij Ajax, zo bevestigt sc Heerenveen via de officiële kanalen. Alleen de medische keuring kan nog roet in het eten gooien. Hij wordt in Heerenveen opgevolgd door de bij Ajax overbodige Duarte.

De clubleiding van Ajax liet eerder deze maand al doorschemeren dat een vertrek van Duarte bespreekbaar was. De 24-jarige middenvelder kwam in de afgelopen anderhalf jaar tot slechts achttien competitiewedstrijden voor de Amsterdammers.

Sinkgraven wordt in Amsterdam een meer rooskleurige toekomst voorspeld. De 19-jarige middenvelder is één van de revelaties bij het wisselvallige Heerenveen, dat vrijdagavond met 0-0 gelijkspeelde tegen hekkensluiter FC Dordrecht.

De wedstrijd tegen Dordrecht gold voor Sinkgraven als zijn laatste in het shirt van Heerenveen. Ajax betaalt naar verluidt zes miljoen euro voor de handtekening van het talent. Dat bedrag kan bij uitstekende prestaties nog oplopen. "Een droom komt uit, dat kan ik niet ontkennen. Ajax speelt net als Heerenveen mooi aanvallend voetbal. En dat past bij mij", aldus Sinkgraven over zijn transfer. 

Manager voetbalzaken Hans Vonk had hem liever niet zien gaan, maar beseft dat het vertrek van Sinkgraven niet te voorkomen was. "We verliezen een heel goede speler. Daley is een type voetballer waar mensen voor naar het stadion komen. Dat is jammer, maar aan de andere kant zijn we er ook trots op dat er opnieuw een talent van Heerenveen naar een topclub vertrekt. Bovendien wilde Daley ontzettend graag naar Ajax en vonden we dat we hem deze kans niet mochten ontnemen."

Ballonvaarders breken records

Een Amerikaan en een Rus zijn zaterdag veilig en wel geland met het record voor de langste en verste ballonvaart ooit op zak. De piloten van de heliumballon kregen in Mexico een heldenonthaal van toegestroomde fans.

Troy Bradley en Leonid Tioechtjaev braken op hun luchtreis over de Stille Oceaan met de Two Eagles de ballonvaartrecords die sinds de jaren zeventig en tachtig in de boeken stonden ruim. Vrijdag passeerden ze de belangrijkste mijlpaal, het beroemde duurrecord van 137 uur dat de Double Eagle in 1978 vestigde. Die ballon stak daarbij destijds de Atlantische Oceaan over. Ook het afstandsrecord van 8467 kilometer uit 1981 vloog het tweetal aan flarden.

Bradley en Tioechtjaev lieten hun ballon zaterdag in zee plonzen voor de kust van het schiereiland Baja California. Ze hadden er bij de landing meer dan honderdzestig uur en 10696 kilometer op zitten na te zijn opgestegen in Japan.

AU stuurt 7500 man om Boko Haram te bevechten

De Afrikaanse Unie (AU) stuurt 7500 militairen naar Noord-Nigeria om daar de strijd aan te binden met Boko Haram. Nigeria, Niger, Tsjaad, Kameroen en Benin leveren troepen voor de strijdmacht, zei voorzitter Samil Chergui van de Raad voor Vrede en Veiligheid van de AU zaterdag.

AU-voorzitter Nkosazana Dlamini Zuma stelde vrijdag voor de troepenmacht voorlopig een jaar de tijd te geven. De AU-soldaten krijgen ook de opdracht alle gijzelaars van Boko Haram op te sporen en te bevrijden. Voor de ontvoerde tienermeisjes uit Chibok is bijzondere aandacht.

De buurlanden van Nigeria, die steeds vaker ook te lijden hebben onder aanvallen van Boko Haram, bemoeien zich steeds nadrukkelijker met het conflict. Donderdag verdreef het Tsjadische leger de terreurbeweging uit de Nigeriaanse grensstad Malumfatori.

De Tsjadische operatie en het besluit een AU-macht te sturen betekenen fors gezichtsverlies voor de Nigeriaanse president Goodluck Jonathan. Zijn leger stond ooit bekend als een van de machtigste van Afrika. Jonathan, die over twee weken opgaat voor een nieuwe ambtstermijn, ligt de laatste tijd toch al onder vuur wegens het uitblijven van succes in de strijd tegen Boko Haram.

IS-strijders erkennen nederlaag Kobani

Leden van Islamitische Staat hebben voor het eerst toegegeven dat ze in Kobani zijn verslagen. De Koerden claimden de herovering van de Noord-Syrische stad maandag al.

De luchtaanvallen door de internationale anti-IS-coalitie zijn de belangrijkste oorzaak van de nederlaag van de terreurbeweging, zeggen twee IS-strijders in een videoboodschap die is uitgebracht door het met IS verbonden persbureau Aamaq. IS stond enige weken geleden nog op het punt Kobani helemaal in te nemen.

De verdrijving uit Kobani is een gevoelige klap voor de extremisten. Zij leken aanvankelijk af te stevenen op een gemakkelijke overwinning, maar de strijd om de stad veranderde door de luchtaanvallen en Koerdische versterkingen in een slepende stadsguerrilla met grote verliezen aan beide zijden.

Luchtje aan afgelasting Jong Ajax - FC Den Bosch

Vanavond om 16.30 uur zou volgens het programma de wedstrijd tussen Jong Ajax en FC Den Bosch worden gespeeld. Vanochtend rond de klok van half negen meldden de Amsterdammers echter, dat het treffen tussen beide ploegen was afgelast, omdat het veld onbespeelbaar zou zijn.

Nog geen twee uur later kwam de Nederlandse voetbalbond (KNVB) ineens met het bericht dat er alsnog een veldkeuring zou komen, terwijl Jong Ajax al had besloten de wedstrijd te schrappen. Bovendien was inmiddels een oefenwedstrijd tegen SDC Putten geregeld, die in het Adidas miCoach Center op Sportcomplex De Toekomst gespeeld zou worden.

Inmiddels rijst de vraag hoe serieus de veldkeuring is gedaan. De trainer van FC Den Bosch, Ruud Kaiser, kreeg voor 11.00 uur al te horen, dat het duel definitief werd afgelast. Het zal Jong Ajax in elk geval niet slecht uitkomen. De confrontatie wordt waarschijnlijk midweeks ingehaald, waardoor reserves van het eerste elftal dan in actie kunnen komen.

Om het geheel uiteindelijk nog wat fraaier te maken, stond de wedstrijd tussen Jong Ajax en FC Den Bosch aanvankelijk in de Amsterdam ArenA gepland. Enkele dagen geleden meldde het Brabants Dagblad echter, dat het duel naar De Toekomst werd verplaatst.

Update 15.28 uur:

Bovenstaand verhaal wordt steeds gekker. Op de website van de amateurs van Ajax is te lezen, dat een veld inmiddels sneeuwvrij is gemaakt. Daardoor rijst ook steeds meer de vraag of de afgelasting van Jong Ajax - FC Den Bosch wel terecht is geweest.

Klaassen met Ajax mee naar Vitesse

Davy Klaassen gaat zondag met Ajax mee naar Arnhem voor de wedstrijd tegen Vitesse. Coach Frank de Boer heeft dit zaterdag bekendgemaakt. Klaassen miste afgelopen zondag de klassieker tegen Feyenoord wegens een buikblessure. Hij sloot vrijdag weer aan bij de groepstraining.

Ook Thulani Serero is erbij. Hij haakte eerder af op de training met liesklachten, maar is fit. Ook de nieuwe doelman André Onana reist mee naar Arnhem. Hij vervangt Diederik Boer.

Ruiz zet loopbaan voort bij Levante

Bryan Ruiz zet zijn loopbaan voort bij Levante. De Spaanse voetbalclub huurt de oud-speler van FC Twente en PSV voor de rest van het seizoen van het Engelse Fulham. Dat maakte de club zaterdag bekend.

Ruiz werd vorig seizoen al door Fulham uitgeleend aan PSV. Hij keerde na de zomer terug bij de Engelsen, die degradeerden naar het Championship. Ruiz werd de afgelopen tijd opnieuw in verband gebracht met diverse clubs, waaronder ook PSV. Maar zal nu gaan voetballen bij Levante, dat op de negentiende plaats staat in de Primera División.

Richardson wint 1500 meter in Hamar, brons Joling

Schaatster Heather Richardson heeft met overmacht de 1500 meter gewonnen tijdens de wereldbekerwedstrijden in Hamar. Ze won in en tijd van 1:56.30. Marije Joling werd met een tijd van 1:57.30 derde en deed goede zaken met het oog op kwalificatie voor de WK allround. Het zilver was voor Brittany Bowe, ze had exact een seconde langer nodig dan Richardson. 

Zaterdagmorgen reden Carlijn Achtereekte (1:58.32), Jorien Voorhuis (1:58.70) en Diane Valkenburg (1:59.36) hun schaatsmijl in de B-groep. Samen met Joling strijden zij om één ticket voor de WK allround in Calgary. Zondag rijden de dames de 3000 meter. Achtereekte moet 1,62 seconden goed maken op Joling. Voorhuis en Valkenburg hebben een achterstand van 2,38 en 3,70 seconden op Joling.De beste Nederlandse plaatst zich voor het wereldkampioenschap. Ireen Wüst en Linda de Vries zijn al geplaatst op basis van de uitslag bij de EK allround.

Uitslag

# Naam Land Tijd
1 Heather  Richardson VS 1:56.30
2 Brittany  Bowe VS 1:57.30
3 Marije  Joling Ned 1:57.51
4 Yuliya  Skokova Rus 1:58.48
5 Linda  de Vries Ned 1:58.49

Klassement 

# Naam Land Punten
1 Ireen Wüst Ned 340
2 Marrit Leenstra Ned 320
3 Heather Richardson VS 280
4 Ida Njåtun Noo 228
5 Brittany Bowe VS 220
6 Martina Sábliková Tsj 207
7 Marije Joling Ned 206
8 Linda de Vries Ned 206

Verwoestende brand in kostbare bibliotheek Moskou

De belangrijke bibliotheek van het Instituut voor Wetenschappelijke Informatie over de Sociale Wetenschappen (INION) in Moskou is door een felle brand volkomen in de as gelegd. De brand woedde meer dan zeventien uur lang. Duizenden zeldzame stukken zijn verloren gegaan.

Meer dan tweehonderd brandweerlieden proberen sinds vrijdagochtend de vuurzee te bedwingen, maar daarin zijn ze volgens het ministerie van noodsituaties nog niet geslaagd.

INION-directeur Joeri Pivovarov noemde de brand rampzalig. Hij zei op de Russische televisie dat de omvang van de schade nog onduidelijk is. Hij heeft goede hoop dat het belangrijkste magazijn met zeldzame middeleeuwse manuscripten aan de vlammen is ontkomen.

Slechts een fractie van de collectie van het instituut, dat een schat van tien miljoen documenten en teksten bezit, is volgens Pivovarov gedigitaliseerd.

Kraanboot haalt auto vermiste man uit water

De politie en brandweer takelen zaterdagmiddag een auto uit het water van de Nederrijn bij het Gelderse Huissen. De wagen is van een man uit Doornenburg die al zestien jaar wordt vermist. Dat meldde de politie.

Duikers hebben de auto op de bodem gezien, overwoekerd door waterplanten. Een zogenoemde kraanboot moet de auto boven water krijgen.

De vermiste man, Jos Mahler, was 30 jaar toen hij in november 1998 verdween na een avondje stappen. Ook drie Poolse vrienden van hem, twee mannen en een vrouw, zijn sindsdien spoorloos. De politie houdt er dan ook ernstig rekening mee 'dat zich in de auto de lichamen van een of meerdere personen bevinden'.

Ferrand Prevot onttroont Vos als wereldkampioene veldrijden

Pauline Ferrand Prevot heeft Marianne Vos na zes opeenvolgende wereldtitels onttroont als wereldkampioene veldrijden. De Francaise klopte in het Tsjechische Tabor de Belgische Sanne Cant in de sprint. De met een hamstringblessure kampende Vos werd ondanks haar fysieke malleur nog knap derde.

Eva Lechner, winnares van de laatste wereldbekerwedstrijd en favoriete, werd al in eerste ronde uitgeschakeld door een valpartij. In die ronde nam Lucie Chainel-Lefevre als eerste een voorsprong, maar het groepje met onder andere de niet geheel fitte Marianne Vos en haar landgenote Pauline Ferrand Prevot was niet ver weg en wist in de tweede ronde aansluiting te vinden bij haar landgenote

Vos kreeg wat problemen en zag de Belgische Sanne Cant langszij komen. De winnares van de wereldbeker wist nog in dezelfde ronde aan te sluiten bij de Françaises. Ook Vos, de Tsjechische Katherine Nash en de Britse Nikki Harris wisten weer aansluiting te vinden bij de koplopers.

Ferrand Prevot, teamgenote van Vos bij Liv-Giant, ging er op een lastig stuk in de derde ronde vandoor en pakte een voorsprong van zes seconden op de finishlijn op een groepje van vier, met daarbij Vos, Nash, Harris en Cant. De Belgische wist in de voorlaatste ronde de oversteek te maken naar Ferrand Prevot en liet haar vervolgens achter. Echter wist Ferrand Prevot bij het ingaan van de slotronde alweer aan te sluiten, terwijl Vos op zeven seconden achterstand derde lag.

Ferrand Prevot en Cant maakten er een mooi duel van in de slotronde, waar geen van de dames een gaatje wist te slaan. Vos moest in de achtergrond knokken met Nash om de derde podiumplaats, maar een achtste wereldtitel zat er niet meer in.

Bij de koplopers wist de Française op een kleine kilometer van de streep een gat te slaan, maar zag Cant vlak voor de streep weer aansluiten. In de sprint bleek Ferrand Prevot toch net te sterk en pakte zodoende haar eerste wereldtitel te pakken bij het veldrijden. Marianne Vos profiteerde van enkele slippertjes van Nash en pakte de bronzen medaille. Vorig jaar onttroonde de 23-jarige Ferrand Prevot Vos ook al als wereldkampioene op de weg.

Opperrechter Mattarella nieuwe president Italië

Sergio Mattarella wordt de nieuwe president van Italië. De rechter van het constitutioneel hof en favoriet van premier Matteo Renzi is zaterdag gekozen door het parlement. De 73-jarige Mattarella heeft een verleden bij de christendemocraten, maar geldt als onafhankelijk.

De afgelopen twee verkiezingsdagen slaagde Mattarella er niet in een tweederdemeerderheid in het parlement te behalen. Zaterdag, toen inmiddels een eenvoudige meerderheid volstond, lukte de verkiezing wel. De oud-minister kreeg de steun van 665, bijna tweederde, van de 1009 stemmen.

Premier Renzi voerde de afgelopen dagen hartstochtelijk campagne voor Mattarella. Meerdere fractieleden van zijn Democratische Partij deden vrijdag hun beklag over de premier, die volgens hen zijn keuze aan hen opdrong. Renzi wist echter de rijen van zijn brede partijenalliantie, ex-communisten inbegrepen, tijdig te sluiten.

De keuze voor de opperrechter is een schop tegen het zere been van de oppositie onder leiding van oud-premier Silvio Berlusconi. Tientallen jaren geleden was het Mattarella die vraagtekens zette bij de verstrengelde belangen van de politicus én mediamagnaat Berlusconi. Een paar jaar eerder stapte de toenmalige minister van onderwijs al af omdat de regering-Andreotti voor Berlusconi gunstige mediawetgeving invoerde.

Berlusconi's partij richtte haar pijlen de afgelopen dagen niet op de onberispelijke geloofsbrieven van Mattarella, maar op de onwil van Renzi om met de kampioen van rechts Italië te onderhandelen over een compromis. De premier loopt het risico dat Berlusconi nu terugkomt op zijn belofte het hervormingsprogramma van de regering te steunen.

De Siciliaan Mattarella belandde in 1983 in het parlement. De christendemocratische partij waarvan hij deel uitmaakte werd door de anticorruptiecampagne die Operatie Schone Handen werd gedoopt vrijwel onthoofd, maar op Mattarella bleek niets aan te merken. Sergio's oudere broer Piersanti Mattarella werd in 1980, toen hij gouverneur van Sicilië was, door de maffia vermoord.

Egypte: militaire tak Hamas is terreurorganisatie

Egypte heeft de militaire vleugel van Hamas zaterdag aangemerkt als een terroristische organisatie. Het Hof van Dringende Zaken in Caïro oordeelde bewezen dat de Izzedine al-Qassam-brigades een aandeel hebben gehad in de recente aanvallen op de Egyptische veiligheidsdiensten. Dat zeggen ingewijde gerechtsfunctionarissen.

Sinds de machtsgreep van het leger en de val van de Moslimbroederschap botert het niet tussen Hamas en Egypte. De Egyptische autoriteiten handhaven de blokkade van de Gazastrook, waar Hamas de lakens uitdeelt, en proberen de smokkeltunnels tussen Gaza en Egypte te vernietigen. Die tunnelnetwerken zijn voor Hamas van levensbelang.

Dubbeltitel Australian Open voor Bolelli en Fognini

Simone Bolleli en Fabio Fognini hebben zaterdag in Melbourne als eerste Italiaanse koppel een grandslamtitel veroverd. Bij de Australian Open wonnen ze in de finale van het dubbelspel met twee keer 6-4 van de Franse combinatie Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut.

Bolleli en Fognini haalden de finale in Melbourne ten koste van de Nederlander Jean-Julien Rojer en zijn Roemeense partner Horia Tecau.

Miley Cyrus post weer naaktfoto

Miley Cyrus heeft weer eens een naaktfoto op Instagram geplaatst. Dit keer ligt de zangeres, helemaal bloot, op schoot bij zangeres Sky Ferreira, die voor de gelegenheid topless is.

De twee dames liggen samen op een bank en kijken naar de camera. Zowel de 22-jarige Miley als leeftijdsgenoot Sky zijn niet vies van wat bloot. Beiden hebben al meerdere keren topless geposeerd voor onder meer magazines en albumcovers.

Cyrus blijft herhaaldelijk naaktfoto's op Instagram posten, ondanks het feit dat de fotodienst ze steeds weer verwijdert. Miley protesteert met de pikante kiekjes tegen de censuur van vrouwelijk bloot. Pas nog steunde de zangeres de feministische campagne Free The Nipple om vrouwelijke tepels niet langer te censureren in de media.

 

@skyferreira

Een foto die is geplaatst door Miley Cyrus (@mileycyrus) op30 Jan 2015 om 5:35 PST

Australië verslaat Zuid-Korea na verlenging in finale Azië Cup

Australië heeft in eigen land het toernooi om de Azië Cup gewonnen. In de finale waren de Socceroos, met Trent Sainsbury in de basis, na verlenging te sterk voor Zuid-Korea. Het werd 2-1. In de groepsfase speelden beide landen ook al tegen elkaar, toen won Zuid-Korea met 1-0. Toen waren wel beide landen al geplaatst voor de kwartfinale. 

De eerste helft in Sydney was tamelijk saai. Massimo Luongo brak de ban door op slag van rust de 1-0 te maken. De middenvelder van Swindon Town schoot van zo'n twintig meter knap binnen. Het niveau van de wedstrijd werd in de tweede helft niet beter. In blessuretijd trok Heung-Min Son echter de stand gelijk. De verdedigers van Australië kregen de bal niet kreeg weggewerkt en Son profiteerde. Een verlenging moest dus voor de beslissing zorgen.

In de laatste minuut van de eerste helft van de verlenging kwam Australië op nieuw op voorsprong. Doelman Jin-Hyeon Kim verkeek zich op een voorzet van invaller Tomi Juric, waarna James Troisi de rebound benutte. Hij zorgde ervoor dat zijn land voor de eerste keer in de historie de Azië Cup won. Bij het debuut in 2007 werd Australië uitgeschakeld in de kwartfinale en vier jaar geleden werd er in de finale verloren van Japan. Zuid-Korea stond voor het eerst sinds 1988 weer in de finale van de Azië Cup. In 1960 wisten ze het toernooi voor het laatst te winnen. Ook de finales in 1972 en 1980 werden verloren. 

Sainsbury kan terugkijken op een mooi toernooi. De verdediger van PEC Zwolle heeft alle wedstrijden gespeeld en scoorde éé'n keer in de halve finale. Jason Davidson, die afgelopen zomer Heracles Almelo verruilde voor West Bromwich Albion, speelde de finale ook van het begin tot het eind. FC Utrecht-speler Tommy Oar bleef op de bank. Hij mocht dit toernooi slechts één keer invallen. 

Samenvatting Australië - Zuid-Korea. (Bron: YouTube)

Hawks met achttiende zege in bijzonder rijtje

De basketballers van Atlanta Hawks hebben vrijdag (lokale tijd) in de wedstrijd tegen Portland Trail Blazers de achttiende overwinning op rij behaald. De ploeg evenaarde hiermee de zeven na langste zegereeks in de geschiedenis van de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Hawks schaarden zich in een bijzonder rijtje met New York Knicks (1969-1970), Boston Celtics (1981-1982) en Chicago Bulls (1995-1996) die eerder achttien opeenvolgende zeges in een seizoen boekten.

De Hawks wonnen het duel met 105-99. LaMarcus Aldridge maakte 37 punten voor de Trail Blazers, maar hiermee de Hawks niet van de overwinning afhouden. Dallas Mavericks wonnen voor het eerst sinds de NBA-finale in 2011 van Miami Heat. De Mavericks zegevierden met 93-72.

Overige uitslagen

Thuisploeg Uitploeg Uitslagen
Philadelphia 76'ers Minnesota Timberwolves 103-94
Boston Celtics Houston Rockets 87-93
Brooklyn Nets Toronto Raptors 122-127 (n.v.)
Cleveland Cavaliers Sacramento Kings 101-90
New Orleans Pelicans LA Clippers 108-103
Utah Jazz Golden State Warriors 110-100
Phoenix Suns Chicago Bulls 99-93

Gorillaz komen weer terug

Bedenker van de Gorillaz Jamie Hewllet heeft gisteren op Instagram een aantal nieuwe tekeningen geplaatst van de fictieve karakters rondom de band Gorillaz. Dit leidde tot speculatie en werd uiteindelijk door Hewllet zelf tegen een fan bevestigd: "Yes Gorillaz Returns".

De band, die Hewllet samen met Blur-frontman Damon Albarn heeft opgericht, zullen in de nabije toekomst weer bij elkaar komen om te werken aan een vervolg op het album The Fall uit 2011.

 

Una foto publicada por hewll (@hewll) el30 de Ene de 2015 a la(s) 11:36 PST

'Geen vrouwen op de Olympische Spelen'

Saoedi-Arabië heeft het plan opgevat om tijdelijk het Mekka voor topsport te worden. Dat wil men doen door de Olympische Spelen te organiseren. Er is echter een klein probleempje; vrouwelijke atleten worden niet toegelaten in het islamgekke land.

Een Saoedische prins met een veel te lange naam heeft deze ietwat opmerkelijke uitspraak gedaan in het Franse Sportblad Francs Jeux. Volgens de prins kunnen vrouwelijke atleten, met en zonder extra mannelijke hormonen, terecht in buurland Bahrein, zodat we de facto kunnen spreken over een dubbelkandidatuur.

"Onze gemeenschap is erg conservatief", Aldus Prince Charming. "Het is voor ons moeilijk te accepteren dat vrouwen kunnen deelnemen aan sport. Sportkleding dragen in het openbaar is hier niet toegestaan. Vanwege deze culture redenen is het lastig om de Olympische Spelen naar Saoedi-Arabië te halen."

Thomas Bach, de Duitse voorzitter van het IOC, maakte echter direct halal gehakt van het voorstel. "Anti-discriminatie is een verplichting voor alle landen die hopen een olympisch bid te doen in de toekomst. Dit hebben we erg duidelijk gesteld in de hervorming van de olympische regels voor 2020. Het staat zelfs in het contract met de organiserende stad."

"Als er toch gediscrimineerd wordt, is het bid niet ontvankelijk. Landen als Saoedi-Arabië moeten er echt aan werken om vrouwen vrij te kunnen laten deelnemen aan sportevenementen."

Het lijkt er dus op dat het bid net zo kansloos is als geïnstitutionaliseerde discriminatie.

'Leger des Heils ontfutselt erfenis demente man'

Het Leger des Heils heeft op een malafide wijze een halfdemente man kort voor zijn dood zijn testament laten wijzigen, waardoor zijn kinderen en weduwe met lege handen staan. Althans, dat beweert de familie. 

Het betreft de inmiddels overleden miljonair Arend Broekhuis. Niet zijn familie, maar het Leger des Heils en stichting de Zonnebloem erfden zijn tientallen miljoenen. Minder dan een jaar voor zijn overlijden, toen de man al zwaar dementerende was door de ziekte van Pick, gooide hij rigoreus zijn testament om. Eerst zou hij elk een derde voor zijn kinderen, zijn vrouw en de beide goede doelen hebben klaargezet. Echter liet hij met de wijziging ineens alles na aan het Leger des Heils en de Zonnebloem.

De familie vertrouwt het niet en zegt dat dat na hevig aandringen van het Leger des Heils gebeurd is. Daarom binden ze nu juridisch de strijd aan met de goede doelen. Ook zoeken ze de publiciteit op. Naar eigen zeggen niet alleen omdat ze vinden dat hen onrecht is aangedaan, maar vooral om mensen te waarschuwen voor de boevenstreken van goede doelen. 

Dus je bent nu in ieder geval gewaarschuwd. Zowel goede doelen als je bloedeigen familie deinzen nergens voor terug om gehoor te geven aan de eurotekens in hun ogen.

Serena Williams wint Australian Open voor zesde keer

Serena Williams heeft voor de zesde keer de Australian Open op haar naam weten te schrijven. In de finale van de eerste grand slam van het jaar versloeg ze Maria Sharapova met 6-3 en 7-6(5). Voor Williams, die nog nooit een finale in Melbourne verloor, is het de negentiende grandslamtitel.

Het was Sharapova die de toss won en begon met serveren, maar het was Williams die de eerste game pakte. Bij de 3-2 voorsprong voor Williams begon het licht te regenen, waardoor de partij tijdelijk onderbroken moest worden om de baan droog te maken en het dak dicht te doen.

Williams bleef koel en hield haar service. Daarna wist ze Sharapova opnieuw te breaken. Een dubbele fout van Williams op 30-40 zorgde echter dat Sharapova nog mee bleef doen in de eerste set. De Amerikaanse plaatste opnieuw een break, waardoor ze de eerste set met 6-3 won.

Williams en Sharapova speelden al achttien keer eerder tegen elkaar. Zestien keer eerder ging de zege naar Amerikaanse. De Russin probeerde in de tweede set uit een ander vaatje te tappen. Ze nam meer risico in haar slagen om niet constant overpowered te worden. Ze kon met die tactiekwijziging bijblijven tot 4-4, maar Williams in de problemen brengen op de opslag van de Amerikaanse lukte amper. Haar service liep heel goed.

Williams sloeg achttien aces in de wedstrijd en na een lovegame voor 5-4 kreeg ze een game later haar eerste matchpoint. Met een prachtige forehand langs de lijn en een dropshot redde Sharapova nog voor even de wedstrijd. Er kwam een tiebreak, na een set zonder breaks, en die ging met 7-5 naar de 33-jarige Amerikaanse. Williams sloot in stijl af: met een ace. 

Alleen eigen dna Nisman op moordwapen

Op het pistool waarmee de Argentijnse openbaar aanklager Alberto Nisman is gedood is enkel zijn eigen dna gevonden. Datzelfde geldt voor de gebruikte munitie en voor andere voorwerpen in Nismans flat, zei de leider van het onderzoek naar zijn dood vrijdag.

Het aangetroffen genetisch materiaal komt volgens teamleider Viviana Fein 'ondubbelzinnig' overeen met dat van de aanklager. De bewakingscamera van de dienstlift van het appartementengebouw waar Nisman woonde werkte niet, maakte Fein vrijdag bekend. In het trappenhuis hingen helemaal geen camera's.

De 51-jarige Nisman werd op 18 januari dood gevonden in de badkamer van zijn appartement, met een kogel in zijn hoofd. De autoriteiten gingen aanvankelijk uit van zelfmoord, maar onder druk van verontwaardigde medestanders van Nisman is een uitgebreid onderzoek naar zijn einde ingesteld.

Vier dagen daarvoor had de aanklager aan een rechter een lijvig rapport overhandigd waarin hij stelde dat president Fernandez heimelijk een deal had gesloten om te beletten dat Iraanse functionarissen zouden worden vervolgd voor de bomaanslag in 1994 op een joods cultureel centrum in Argentinië. Over zijn bevindingen zou hij de dag erop door het parlement worden gehoord.

Nisman, die al langer vreesde voor zijn leven, genoot de bescherming van een tiental politieagenten. Zij zijn voor de duur van het onderzoek geschorst, maar zijn niet als verdachte aangemerkt.

Patstelling in onderhandelingen over gijzelaars IS

De familie van de door Islamitische Staat gegijzelde Jordaanse gevechtspiloot heeft sinds de terreurbeweging eerder deze week dreigde hem te doden geen levensteken meer van hem ontvangen. De onderhandelingen over een gevangenenruil, waarin ook de Japanse journalist Kenji Goto zou worden betrokken, verkeren volgens de Japanse onderminister van buitenlandse zaken 'in een impasse'.

IS stelde de Jordaanse regering woensdag een ultimatum. Als Amman het terdoodveroordeelde Al-Qaida-lid Saijida al-Rishawi niet uiterlijk donderdag zou vrijlaten zou IS de boven Syrië neergestorte en vervolgens gevangen genomen luitenant Muath al-Kaseasbeh ombrengen. Over hun plannen met Goto lieten de moslimextremisten zich in de videoboodschap niet uit.

''Die deadline is verstreken, zelfs al geruime tijd, dus we doen ons uiterste best om meer informatie te verkrijgen'', zei de Japanse onderminister Yasuhide Nakayama. Japan heeft geen rechtstreekse contacten met IS, maar onderhandelt via vertegenwoordigers van Jordanië, die via via met de terreurbeweging in verbinding staan, mee over de gijzelaars.

Jordanië voelt wel voor een gevangenenruil, maar zegt al-Rishawi pas te kunnen vrijlaten zodra er een teken van leven van Al-Kaseasbeh komt.

V&D: banken blijven krediet verstrekken

V&D ontkent dat de banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. De in financiële problemen verkerende warenhuisketen reageert daarmee op berichten dat banken geen kredieten meer zouden willen verstrekken.

"Het is niet aan de orde dat de banken vanaf 31 januari geen krediet meer zouden verschaffen. De banken blijven krediet verstrekken. We zijn in gesprek met de banken over de toekomstige kredietfaciliteit en zolang deze gesprekken lopen doen we geen uitspraken", laat het concern via een woordvoerder weten.

12-jarige met downsyndroom zingt 'all of me'

De 12-jarige Madison Tevlin heeft het syndroom van Down. Als zodanig zou ze volgens artsen en de statistieken nooit kunnen zingen, omdat spraakontwikkeling en stemgeluid voor mensen met down veel moeizamer verloopt.

Madison is echter vastbesloten zangeres te worden en heeft extra lessen gevolgd om haar stembereik en stemgeluid op niveau te brengen. In onderstaande video zingt Madison 'All of Me' van John Legend.

Bejaarde krijgt aanslag van 6 miljard

In Nederland hebben gepensioneerden het vaak niet makkelijk, maar zij moeten zich gelukkig prijzen dat ze niet in Groot Brittannië wonen. De 78-jarige Doug Yeomans kreeg daar namelijk bijna een rolberoerte toen er een aanslag van de Britse Fiscus op de mat viel met een te betalen bedrag van 4,7 miljard Britse Ponden, ruwweg 6,2 miljard euro.

Gelukkig mocht de man dit bedrag ook in maandelijkse termijnen van zo'n 1,3 miljard euro aflossen, wat het leed nog enigszins wist te verzachten.

Na het lezen van de brief bedacht de man zich dat hij de komende tijd maar beter kon bezuinigen op zijn boodschappen. 

De belastingdienst heeft inmiddels verontschuldigingen gemaakt voor de fout en belooft deze snel te herstellen.

Versobering en wachtlijsten bij wijkverpleging

De zorg voor ouderen en langdurig zieken wordt onnodig verschraald. Dat komt doordat verzekeraars en zorgkantoren op de tarieven korten en bovendien minder uren wijkverpleging en intensieve zorg inkopen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van brancheorganisatie Actiz dat zaterdag is bekendgemaakt.

De mogelijkheden om iets te doen aan de kwaliteit van de zorg zijn verslechterd, vindt bijna een op de drie (dertig procent) zorgaanbieders. Een op de zeven (dertien procent) vindt juist dat er meer stimulansen voor kwaliteitsverbetering zijn. Zeker vier op de tien zorgaanbieders denken dat er dit jaar lange wachtlijsten ontstaan voor wijkverpleging.

Actiz dringt er bij staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA) op aan om het beschikbare budget helemaal te gebruiken. Volgens organisaties in de thuiszorg kunnen wijkverpleegkundigen niet of onvoldoende voldoen aan de behoefte van hun cliënten.

Superbowl trailers: Insurgent en Age of Ultron

Komend weekend vindt in de VS de Superbowl plaats. Dat betekent eigenlijk voornamelijk commercials. Voor filmfans is dit altijd interessant omdat tijdens de Superbowl vaak de eerste beelden voor de films van de zomerperiode worden vertoond. Hoewel dit met de opkomst van het internet steeds minder wordt zijn er afgelopen week toch veel nieuwe trailers uitgekomen. Denk aan Ted 2 en Terminator: Genisys

Hieronder vind je een nieuwe spot van Avengers: Age of Ultron. Het gros bestaat uit bekende beelden maar toch is er weer wat nieuws te ontdekken.

Tot slot nog een nieuwe spot voor Insurgent, het vervolg op Divergent.

Koperdiefstal hindert treinverkeer

Tussen Rotterdam Centraal en Schiedam rijden zaterdagochtend minder treinen na een koperdiefstal. Bij Overschie hebben onbekenden driehonderd meter koperdraad meegenomen.

Op de trajecten Rotterdam - Den Haag HS en Rotterdam - Hoek van Holland rijden minder sprinters en intercity's. Prorail verwacht dat het herstel tot 11.30 uur gaat duren, de NS houdt er rekening mee dat de verstoring pas om 13.00 uur verholpen zal zijn.

Tarik Zahzah is complotgekkie

Tarik Zahzah, de gek die de NOS studio kaapte, blijkt een complottheoriedenkertje te zijn. Zo zouden volgens een eerder werkstuk van de hand van Zahzah de aanslagen op 9/11 het werk zijn geweest van de Amerikanen zelf. Dat vertelt zijn vriend Leo Guo (19) tegenover het AD.

Een dag voor zijn gestoorde aktie liet Zahzah aan Guo weten dat het niet goed met hem ging, maar wijdde hier verder niet over uit.

Tarik zou zeer intelligent zijn, maar wegens gebrek aan interesse toch het laatste jaar gymnasium over hebben moeten doen. Ook de scheiding van zijn ouders kon hij moeilijk verwerken.

"Tarik heeft een bepaalde kijk op de maatschappij, ideeën over hoe het beter kan. Ik vermoed dat hij daar iets algemeens over wilde zeggen op tv,'' aldus Leo.

Michiel de Ruyter best bezocht in bioscopen

Het epos over zeeheld Michiel de Ruyter was donderdag de best bezochte film in de Nederlandse bioscopen. De film van regisseur Roel Reiné is inmiddels al door 13.000 mensen gezien. Dat blijkt uit de cijfers van de Nederlandse bioscopen.

De recensies over Michiel de Ruyter waren overwegend positief. De Ruyter (1607-1676) is een van de bekendste zeehelden uit de Nederlandse geschiedenis. Hij speelde een cruciale rol in de eerste drie Engels-Nederlandse Oorlogen. De hoofdrollen worden vertolkt door Frank Lammers, Barry Atsma, Egbert-Jan Weeber en Sanne Langelaar. Het is voor het eerst in tien jaar tijd dat Roel Reiné, die de afgelopen jaren flink aan de weg timmerde in Hollywood, weer een Nederlandse film maakt.

Nederlandse films doen het sowieso erg goed momenteel. Op de tweede plaats staat nog steeds onaantastbaar de komedie Gooische Vrouwen II. De film van regisseur Will Koopman over de avonturen van vier verwende vrouwen uit het Gooi is hard op weg de 2 miljoen bezoekers te passeren.Op de vierde plek staat de komedie Homies. De derde plaats wordt ingenomen door de actiefilm Taken 3, waarin de Nederlandse actrice Famke Janssen een cruciale rol speelt.


Michiel de Ruyter best bezocht in bioscopen (Foto: Novum)

Harry Potter-acteur in het ziekenhuis

Iedereen die niet onder een steen heeft geleefd, kent de boeken en films over Harry Potter wel. Sinds het eerste boek van J.K Rowling verscheen, is het personage Hagrid een favoriet van de lezers, maar ook in de films is hij razend populair. Hagrid werd in alle acht films gespeeld door Robbie Coltrane. Onderweg naar een Harry Potter-evenement in Orlando werd de acteur plots ziek, waarna hij in Orlando zo snel mogelijk naar het ziekenhuis gebracht is.

Coltrane was op weg naar 'A Celebration of Harry Potter'; een evenement dat dit weekend wordt gehouden in The Wizarding World of Harry Potter, een themagebied in het pretpark Universal's Islands of Adventure. Naast Coltrane zouden ook andere acteurs uit de films daar hun opwachting maken. Het schijnt dat Michael Gambon, die de rol van Dumbledore op zich nam vanaf de derde film, in hetzelfde vliegtuig als Coltrane zat. Het vliegtuig was onderweg vanaf Londen.

Aan boord zou de Coltrane plots last hebben gekregen van griepverschijnselen die alleen maar erger werden. Er is besloten om hem in het ziekenhuis te laten overnachten zodat er meer tests op hem konden worden uitgevoerd. Volgens de zaakwaarnemer van Robbie komt hij er wel weer bovenop, al heeft hij wel bevestigd dat de acteur dit jaar het evenement zal missen.

Robben in shock na nederlaag

De zware nederlaag tegen VfL Wolfsburg kwam vrijdag hard aan bijna Arjen Robben en zijn teamgenoten. Bayern München ging bij de hervatting van de Duitse competitie hard met 4-1 onderuit. "Verliezen kan altijd", aldus de Nederlandse international. "Maar 4-1, dat is toch wel een kleine shock."

Volgens aanvoerder Mario Götze was het een slechte beurt van Bayern. "We hebben vandaag ons niveau niet gehaald. In de verdediging hebben we het zeker niet goed gedaan. Tegen spelers als Kevin de Bruyne moeten we wel scherper zijn."

Coach Pep Guardiola stelde dat er ooit ook eens een einde moest komen aan de zegereeks van 21 wedstrijden op rij. "Als je alles achter elkaar blijft winnen, denken de fans dat het weer makkelijk gaat lukken. Maar we hebben verdiend verloren."

Bas Dost was trots op zijn team na de 4-1 overwinning op Bayern. De Nederlandse aanvaller had met twee doelpunten een belangrijk aandeel in de zege. "We kunnen zeer trots onszelf zijn", zei Dost na het duel.

Voor aanvang van de wedstrijd stond het team stil bij de tragische dood van Junior Malanda. De Belgische middenvelder van Wolfsburg overleed door een auto-ongeluk, vlak voordat hij met zijn ploeggenoten op trainingskamp naar Zuid-Afrika zou gaan. "De sfeer voor de wedstrijd was heel bijzonder. Dat gaf ons kracht en dat hebben we meegenomen in de wedstrijd. Vier doelpunten in een wedstrijd tegen Bayern, dat lukt dit seizoen niet vele teams. Ik ben trots", aldus Dost.

Rolstoeltennister Griffioen wint eerste grand slam

Rolstoeltennister Jiske Griffioen heeft de Australian Open op haar namen weten te schrijven. In Melbourne won ze de finale van Yui Kamiji met 6-3 en 7-5. Het is de eerste grandslamtitel voor de 29-jarige Griffioen. 

Griffioen kwam in de eerste set nog 1-3 achter, zette de achterstand recht en kwam daarna niet meer in de problemen. Griffioen deed al negen keer eerder mee aan de Australian Open en al dit was haar 23e deelname aan een grandslamtoernooi. Dat ze er nooit één won heeft vooral te maken met de suprematie van Esther Vergeer. Zij won tijdens haar lange carriere vrijwel alles wat er te winnen viel. Griffioen moest meestal genoegen nemen met ander eremetaal.

Op de Paralympische Spelen won Griffioen brons in het enkelspel. Tot dan toe haar grootste prestatie. 

Uitslagen LCS week 2, dag 2

Er waren nog twee teams ongeslagen wanneer gisteren de vierde speelronde van de LCS begon. Fnatic moest het opnemen tegen Gambit om na twee weken met 4-0 op de eerste plaats in de tussenstand te staan. SK Gaming kon hetzelfde voor elkaar krijgen als kon winnen van Unicorns of Love. De uitslagen van eergisteren kan je hier terug lezen.

League of Legends is een Multiplayer Online Battle Arena (MOBA). In het spel spelen twee teams met ieder vijf spelers met als doel de vijandige basis te vernietigen. Iedere speler heeft hierin een eigen positie: Toplaner, jungler, midlaner, ad carry en support. De beste teams van Europa spelen in de LCS, een twee-jaarlijks Europees Kampioenschap.

Fnatic's teamcaptain en support: YellOwStaR

Gambit zag er voor het eerst erg sterk uit, ze hebben in een half uur laten zien dat Fnatic verslaanbaar is. Althans, zo leek het, maar in de dertigste minuut liet Fnatic zien waarom ze nog altijd ongeslagen zijn. In een strakke teamfight kwamen zij volledig terug in de wedstrijd en eindigden ze de vierde game in een vierde winst.

SK Gaming ziet er steeds beter uit. Ze perfectioneren de tactiek die zij iedere keer opnieuw aan ons laten zien, FORG1VEN rustig laten farmen tot hij sterk genoeg is om het team naar de overwinning te dragen. Ook Unicorns of Love wisten hier niets tegen te doen. We mogen hen bestempelen als één van de beste teams die Europa in tijden heeft gezien.

Elements tegen ROCCAT was één van de spannendste wedstrijden die de LCS dit jaar bracht. Wij raden iedereen aan om het te bekijken:

Uitslagen en tussenstand:
Gambit - Fnatic
GIANTS! - H2k
Elements - ROCCAT
SK Gaming - Unicorns of Love
MeetYourMakers - Copenhagen Wolves
(door op de wedstrijden te klikken kun je ze terugkijken)

  1. Fnatic (4-0)
  2. SK Gaming (4-0)
  3. Elements (3-1)
  4. GIANTS! (2-2)
  5. Unicorns of Love (2-2)
  6. H2k (2-2)
  7. ROCCAT (1-3)
  8. Copenhagen Wolves (1-3)
  9. MeetYourMakers (1-3)
  10. Gambit Gaming (0-4)

Fnatic's Nederlandse midlaner: Febiven

Fok!Team van de dag Afkomst Naam Team Tegenstander Champion
Top Fredy112 SK Gaming Unicorns of Love Kennen
Jungle Shook Elements ROCCAT Lee Sin
Mid Febiven Fnatic Gambit Gaming Zed
ADC FORG1VEN SK Gaming Unicorns of Love Graves
Support nRated SK Gaming Unicorns of Love Blitzcrank
Fok!Team van de week Afkomst Naam Team Campion dag 1 Champion dag 2
Top Fredy112 SK Gaming Lissandra Kennen
Jungle Svenskeren SK Gaming Rek'Sai Rek'Sai
Mid Febiven Fnatic Xerath Zed
ADC FORG1VEN SK Gaming Graves Graves
Support YellOwStaR Fnatic Leona Leona
Fok!Team van januari Afkomst Naam Team    
Top Fredy112 SK Gaming    
Jungle ReignOver Fnatic    
Mid Febiven Fnatic    
ADC FORG1VEN SK Gaming    
Support YellOwStaR Fnatic    

Tarik Zahzah al genoemd in politiesysteem

Tarik Zahzah, de negentienjarige man die donderdag met een - naar later bleek - neppistool het gebouw van de NOS binnendrong, kwam al éénmalig voor in de systemen van de politie, maar volgens de politie niet in verband met iets dat gevaar zou hebben kunnen opleveren.

Dat bevestigde het ministerie van Veiligheid en Justitie desgevraagd na een bericht van de NOS. Het departement kan niet zeggen waarom het ging.

Iemand kan door van alles in een politieregister belanden, bijvoorbeeld ook als getuige van een voorval, slachtoffer van een misdrijf of als dader van kleine criminaliteit als winkeldiefstal.

 

Steeds meer Duitse vrouwen op jacht

Duitse jagers hoeven zich geen zorgen te maken dat hun hobby uitsterft. Elk jaar neemt het aantal Duitsers met een jachtakte toe, en onder vrouwen is bovendien een duidelijke stijging te zien. Vorig jaar waren er bijna 370.000 actieve jagers, een record. Sinds de Duitse hereniging in 1990 is het aantal actieve jagers in Duitsland met 50.000 gestegen.

"De jacht wordt steeds populairder, in toenemende mate ook bij jongeren die de natuur en het traditionele handwerk ontdekken", zegt voorzitter Hartwig Fischer van de Duitse jachtvereniging kort voor het begin van de beurs 'Jacht en hond' in Dortmund.

Fischer is blij dat steeds meer vrouwen het jachtgeweer ter hand nemen. Bij cursussen voor jonge jagers is hun aandeel ongeveer 20 procent. Uit onderzoek van de vereniging is gebleken dat de meeste vrouwen met hun hond jagen. Zij komen erachter dat zij een jachthond, bijvoorbeeld een Jack Russell Terrier, hebben gekocht en willen daarvan profiteren door te gaan jagen.

Bea is jarig! Hoezee!

Onze eigenste Prinses Beatrix viert zaterdag haar 77e verjaardag. Waarschijnlijk wordt die dag in huiselijke kring gevierd. De voormalige koningin woont tegenwoordig knusjes op Kasteel Drakensteyn. Daar ging ze weer wonen na haar troonsafstand in april 2013. Voordat ze naar Den Haag verhuisde, woonde ze daar ook al met haar gezin.

Toen Beatrix nog koningin was, woonde ze in Huis ten Bosch. Dat paleis in Den Haag wordt nu gerenoveerd omdat koning Willem-Alexander en koningin Máxima er met hun kinderen gaan wonen.

'Snelwegverlichting aan bij slecht weer'

Bij slecht weer moet de verlichting langs de snelwegen weer aan. Daarvoor pleiten de ANWB en Veilig Verkeer Nederland zaterdag in De Telegraaf.

"Het kan ook 's avonds laat nog druk zijn op de weg, zeker als het slecht weer is. Dan rijdt het veel comfortabeler als de verlichting aan is. Het is een teken van armoe om de lichten uit te doen", aldus een woordvoerder van de ANWB.

Rijkswaterstaat besloot ruim anderhalf jaar geleden op een aantal wegen de verlichting te doven tussen 21.00 en 05.00 uur en op een paar drukke wegen tussen 23.00 en 05.00 uur. Dat zou een forse besparing opleveren.

EU geeft het nu al op: 'alles doen om Grexit te voorkomen'

De Europese Unie lijkt nu al de Griekse handoek in de ring te gooien. Volgens Pierre Moscovici, eurocommissaris economische en financiële zaken, zal de EU namelijk 'alles doen' om te voorkomen dat Griekenland de eurozone verlaat. De uitspraken komen krap een week nadat het radicaal-linkse Syriza de Griekse verkiezingen won. Die partij wil van veel bezuinigingen en de helft van de schuldenlast van 323 miljard euro af. Syriza wil de euro echter behouden.

Moscovici, die zijn uitlatingen deed in het BBC-programma Hardtalk, gaat daarmee lijnrecht in tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij liet nog voor de verkiezingen weten dat de EU en de eurozone een exit van het Zuid-Europese land wel aankunnen. Dat werd gezien als een tactische zet, maar ook als aanwijzing dat er reële voorbereidingen worden getroffen om een eventuele exit zo ordelijk mogelijk te laten verlopen.

Er is nog geen enkel gesprek geweest met de in sneltreinvaart gevormde Griekse regering. Maar met zijn uitspraken lijkt Moscovici de strategische opstelling van Merkel met één armbeweging van het schaakbord te hebben geveegd. De eerlijkheid gebied wel te zeggen dat de nieuwe Griekse minister van financiën Yanis Varoufakis helemaal niet wil praten met de zogeheten troika - de Europese Commissie, de ECB en het IMF. Die is 'op een rotte fundering gebouwd', zegt hij.

"We weigeren door te gaan met doen alsof, en te proberen een niet handhaafbaar programma te handhaven, dat de afgelopen vijf jaar geen enkele tastbare vooruitgang heeft geproduceerd", aldus Varoufakis. De minister heeft gezegd dat Griekenland wel met individuele troikaleden en EU-lidstaten wil onderhandelen.

Moscovici zegt overigens wel dat de Grieken zich aan hun afspraken moeten houden. Hij wordt daarin gesteund door Eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem, die waarschuwt dat de Grieken niet in hun eentje moeten gaan handelen. Maar als dat schijnbaar zonder sancties en drukmiddelen gaat, kunnen dat voor Syriza niet meer dan loze woorden zijn.

De partij won de verkiezingen ruimschoots door de enorme ontevredenheid onder de Griekse bevolking over het harde bezuinigingsregime dat de EU heeft opgelegd in ruil voor honderden miljarden euro's aan leningen. Onder die bezuinigingen en het uitblijven van duidelijk herstel heeft de gewone yanis met de pettis aardig te lijden. Zo heerst er een werkloosheid van circa 25 procent.

De vraag is overigens wel waarom Syriza de euro dan zo graag wil behouden. Vanwege het karakter van de euro als supranationale eenheidsmunt hebben individuele landen immers niet meer het devaluatie-instrument tot hun beschikking om groei en concurrerendheid te stimuleren. Zonder euro en met devaluatie had de crisis voor de Grieken waarschijnlijk al enige jaren tot het verleden behoord. Maar het antwoord zit hem er vermoedelijk in dat een gedevalueerde Griekse munt de schuldberg een volstrekt onduidelijk aantal malen groter zou maken.

Volgens The Economist speelde Merkel slechts een doorzichtig spelletje blufpoker

Venezuela staat schieten op demonstranten toe

Venezolaanse militairen mogen het vuur openen op demonstranten, als ze het gevoel hebben dat hun leven gevaar loopt. Dat heeft het land mogelijk gemaakt middels een wetswijziging, meldt de BBC zaterdag. Mensenrechtenorganisaties zijn fel tegen de nieuwe regel, die ze "gevaarlijk en vaag" noemen.

Met de wetswijziging reageert minister van Defensie Vladimir Padrino op de maandenlange demonstraties van vorig jaar. Hij denkt dat militairen hierdoor beter kunnen omgaan met openbare protesten.

Vorig jaar gingen veel arbeiders de straat op om te demonstreren tegen de regering. Daarbij kwamen toen zeker veertig mensen om. Volgens de vakbonden is de nieuwe maatregel "een direct gevaar voor de arbeidersklasse."

Volgens burgerrechtenactivisten is de maatregel zelfs onrechtmatig, omdat in de grondwet staat dat militairen nooit vuurwapens mogen gebruiken om vreedzame protesten te sturen.

Venezuela staat schieten op demonstranten toe
Venezuela staat schieten op demonstranten toe (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer....Geregeld zon na sneeuwval

Goeiedag! Uiteindelijk heeft het noordoosten van ons land de meeste sneeuw gekregen. Gisterochtend lag er daar op veel plaatsen 10 tot 15 cm sneeuw. Ook elders in het land vielen sneeuwbuien en soms onweerde het er flink bij. Uiteindelijk smolt de sneeuw op veel plekken weer weg bij maxima van 3 tot 4 graden. In de loop van de middag trok er een nieuw gebied met neerslag het land binnen.

Het begon met lichte regen- en motregen bij 3 graden, maar vrij snel daarna nam de intensiteit sterk toe en ging volledig over in sneeuwval. Althans... pal langs de kust bleef het bij natte sneeuw en regen, maar hier bij mij in Haarlem sneeuwde het twee uur lang stug door en kwam er een heus sneeuwdekje van 2 cm tot stand. Dit kwam puur door de intensiteit van de neerslag. Op plekken waar de neerslag minder was bleef weinig liggen. Verder in het binnenland viel er uiteraard uitsluitend sneeuw. Het behoeft natuurlijk geen toelichting dat de sneeuw op veel plaatsen weer net zo hard wegsmolt als dat hij viel.  Dit kwam omdat er uiteindelijk toch weer zachtere lucht binnendrong, waardoor er diep in de avond toch weer regenbuien vielen.

Vandaag zijn er weinig tot geen winterse ongemakken te verwachten. Het blijft op de meeste plekken droog, behalve in het zuiden en vlak langs de kust, daar kunnen nog wel een paar buien vallen. Dit gaat dan voornamelijk om regenbuien. Op veel locaties schijnt vanmiddag geregeld de zon. De maxima komen een graadje hoger uit dan gisteren en liggen tussen de 3 en 5 graden. Verder staat er maar een zwak of matig zuidwestelijk briesje.

Morgen en ook op maandag neemt de kans op (winterse) buien weer toe. Het blijft maar aan kwakkelen, want de temperaturen liggen s'nachts rond of iets onder het vriespunt, terwijl het overdag 3 tot 6 graden wordt. Dus echt een sneeuwdek zit er waarschijnlijk even niet meer in.

 Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 WiEk1
Een paar fraaie foto's van KlapMongeaul in het winterse weer.

 WinEnk
In de omgeving van Eemnes viel het met de sneeuw wel wat tegen maar....

Zkla
...het licht winterse landschap met deze blauwe luchten...

 pklap
...maken het tóch tot een beetje wintergevoel.

 

 

 

 

 

Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak

Een chemisch-wapenexpert die werkte voor Islamitische Staat (IS) is gedood tijdens een luchtaanval tegen de terreurgroep. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag gezegd.

Het bombardement werd vorige week zaterdag uitgevoerd in de buurt van de stad Mosul in Irak. Het was een aanval van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die IS wil vernietigen.

Het slachtoffer is Abu Malik. Hij is een bekende gifgasexpert die werkte voor onder meer Saddam Hoessein en Al Qaida in Irak. Daarna sloot hij zich aan bij IS, waardoor de groep toegang had tot chemische wapens. De VS denken dat IS een flinke tik krijgt door Maliks dood, omdat strijders hierdoor minder mogelijkheden hebben om chemische wapens te maken en gebruiken.

Islamitische Staat wordt geregeld beschuldigd van het gebruik van chloorgas. Zo werden Iraakse politieagenten vorig jaar ziek na gevechten met jihadisten, wellicht door het gevaarlijke gas. Toch is nooit bewezen dat de terreurgroep chemische wapens bezit.

Mogelijk heeft IS de afgelopen maanden chemische wapens gevonden in Syrië, waar het grote gebieden in handen heeft. De Syrische overheid heeft vorig jaar haar chemische wapens ingeleverd, maar is pas deze maand begonnen met het vernietigen van een tiental ondergrondse bunkers waar de wapens werden gemaakt en opgeslagen.

Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak
Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak (Foto: ANP)

Gemengde gevoelens over ontwikkelingshulpplan Ploumen

Organisaties voor ontwikkelingshulp Cordaid en Oxfam Novib zijn blij dat zij tot de 25 organisaties behoren die de komende jaren geld van het rijk krijgen. Maar ze krijgen wel veel minder geld dan voorheen. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking maakte vrijdag bekend dat ze met deze 25 organisaties in arme landen het Nederlandse 'polderen' wil stimuleren.

Het poldermodel van compromissen zoeken tussen burger, bedrijfsleven en overheid moet volgens Ploumen worden geëxporteerd. Het totale budget voor Ontwikkelingssamenwerking wordt tot 2020 gehalveerd naar 3,7 miljard euro. En de 25 hulporganisaties krijgen nog maximaal twintig miljoen euro per jaar. Hoeveel de individuele organisaties krijgen wordt later bepaald.

Oxfam Novib is ook blij dat ze tot de 25 uitgekozenen behoort, maar heeft daarbij 'gemengde gevoelens', zo laat directeur Farah Karimi weten. "Zelfs als we het maximale bedrag ontvangen, zullen we enorm moeten snijden in onze organisatie en moeten we veel van onze programma's afstoten." Zij vindt dat Nederland 'een grote stap terug heeft gezet bij de ondersteuning van maatschappelijke organisaties in zuidelijke landen'.

Cordaid heeft zich de afgelopen jaren al voorbereid op een korting van de subsidies. "We zijn meer sociaal ondernemer geworden", legt een woordvoerder uit. Dat betekent onder meer dat Cordaid intekent op fondsen van donoren als de Wereldbank en die wil winnen op expertise en ervaring.

Zo overleef je een massaschietpartij

De Los Angeles County Sheriff's Department heeft een instructievideo vrijgegeven waarin haarfijn wordt uitgelegd wat men moet doen wanneer een psychopaat naar de wapens grijpt en onschuldige mensen neer begint te maaien. Op deze manier wordt er geprobeerd om de kans op overleven tijdens zo'n situatie te vergroten.

In de video worden er drie scenario's uitgebeeld waarbij een schutter in een specifieke setting nietsvermoedende mensen neerschiet. Het gaat er totaal niet zachtzinnig aan toe en het lijkt zo nu en dan op een situatie uit Grand Theft Auto.

De productie van de video heeft twee jaar geduurd en is gebaseerd op drie gebeurtenissen die echt zijn gebeurd. De Sheriff's Office wil niet vertellen welke gebeurtenissen dat zijn. De meeste massaschietpartijen duren hooguit 15 minuten en zijn voorbij voordat de politie is gearriveerd.

Onderstaande video bevat bloed en kan door schijtlijsters als traumatisch worden ervaren. Kijken is dus op eigen risico.

Vliegtuig Aruba is door Venezuela neergeschoten

Een vliegtuigje dat donderdagochtend (lokale tijd) bij Aruba in zee stortte, blijkt door de Venezolaanse luchtmacht te zijn neergeschoten. Defensieminister Vladimir Padrino van Venezuela heeft gezegd dat het toestel in Venezolaanse wateren is neergehaald.

Het toestel, dat vloog met een Amerikaanse vlieglicentie, is vermoedelijk gebruikt om drugs te vervoeren. Bij het wrak dreven 400 pakketten met drugs, voornamelijk cocaïne, zeiden de Arubaanse autoriteiten vrijdag.

Aruba onderzoekt het voorval, maar Padrino verzekert dat bij de actie de soevereiniteit van andere landen niet is geschonden. De Arubaanse minister van Justitie Arthur Dowers zei eerder dat het toestel was gevonden in de territoriale wateren van Aruba. Dowers meldde verder dat de Kustwacht lichamen en wrakstukken heeft aangetroffen op de plaats waar het vliegtuig is neergestort. Om hoeveel lichamen het gaat heeft hij niet gezegd.

Het toestel kwam uit Midden-Amerika. Over het lot van de inzittenden is niets bekendgemaakt. Hij zei ook niet hoeveel mensen er aan boord waren. De piloot van het vliegtuigje reageerde volgens Padrino niet op aanwijzingen van jachtvliegtuigen van Venezuela, die het vliegtuig achtervolgden.

Venezuela heeft al jaren het beleid om verdachte vliegtuigen die mogelijk drugs aan boord hebben neer te halen.

Vliegtuigje blijkt neergehaald door Venezuela
Vliegtuigje blijkt neergehaald door Venezuela (Foto: ANP)

Handelingsplan of vonnis?

 ’Sarah wil later met kinderen gaan werken, maar lijkt niet geschikt voor haar’. Toen ik dat las kreeg ik het ijskoud, werd panisch en begon te trillen. Wat betekende dit voor mijn toekomst? Welke inbreng kon mijn leraar hier eigenlijk in hebben? In mijn warrige hoofd was niet eens ruimte voor woede. Nu leek behalve mijn heden, mijn toekomst ook zinloos. Tevens las ik nog ergens: ’Afkappen van ongewenst gedrag. Uitleggen wanneer het wel en wanneer het niet kan’.

VS wil DNA van miljoen Amerikanen analyseren

De Verenigde Staten willen voor een groot DNA-onderzoek de genetische gegevens van meer dan 1 miljoen Amerikanen verzamelen. Doel is om medische doorbraken te bereiken en medicijnen te ontwikkelen die speciaal zijn gemaakt voor één persoon.

Het is de bedoeling dat er een databank komt waarin allerlei mensen zitten: jong en oud, ziek en gezond. Een van de belangrijkste doelen is het verbeteren van behandelingen voor kanker.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft er 215 miljoen dollar (ongeveer 190 miljoen euro) voor over om de databank op te zetten. Dat is overigens nog lang niet genoeg. Het kost 1000 dollar om van één persoon de genetische gegevens uit te lezen. Een databank met minimaal 1 miljoen mensen erin kost dus 1 miljard dollar.

Onderzoekers willen de databank dan ook deels opbouwen met DNA-materiaal dat al is afgenomen van mensen voor medische doeleinden. De rest moet komen van vrijwilligers.

FC Eindhoven pakt punten in burenruzie

FC Eindhoven heeft vrijdag in de achtervolging op koploper N.E.C. geen fout gemaakt. De nummer twee van de Jupiler League won de burenruzie tegen Jong PSV met 2-1, dankzij een doelpunt in de slotfase van Chiró N'Toko. FC Eindhoven bracht de achterstand op N.E.C., dat zondag tegen Helmond Sport speelt, daarmee terug tot zes punten.

Jens van Son bracht de ploeg van trainer Jean-Paul de Jong op voorsprong in het eigen Jan Louwers-stadion, maar de beloften van PSV kwamen na rust langszij via Elvio van Overbeek. N'Toko voorkwam met een doeltreffende kopbal dat Eindhoven punten zou verspelen in de titelstrijd in de Jupiler League.

Het duel tussen de subtoppers FC Volendam en Sparta Rotterdam eindigde in 1-1. Henk Veerman opende de score namens de thuisclub op het besneeuwde kunstgras, maar Huseyin Dogan maakte na rust gelijk. FC Emmen en VVV-Venlo kwamen ook niet verder dan 1-1. Bij Fortuna Sittard tegen Achilles '29 werd helemaal niet gescoord (0-0).

Handballers Qatar stunten met WK-finale

De handballers van Qatar hebben op het WK in eigen land voor een kleine stunt gezorgd. Als eerste niet-Europese land ooit bereikte Qatar vrijdag de eindstrijd, door Polen in de halve finale met 31-29 te verslaan. De ploeg van de Spaanse bondscoach Valero Rivera, vooral bestaande uit genaturaliseerde Europeanen, strijdt zondag in Doha om de wereldtitel met olympisch kampioen Frankrijk, dat titelverdediger Spanje klopte (26-22).

Qatar schakelde op weg naar de eindstrijd achtereenvolgens Oostenrijk, Duitsland en Polen uit. Het Arabische land eindigde twee jaar geleden op het WK in Spanje nog als twintigste, maar mag nu om het goud gaan strijden. De kampioen van Azië treft in Frankrijk de viervoudig wereldkampioen en winnaar van olympisch goud in 2008 (Beijing) en 2012 (Londen).

Zeldzaam zwakke start Tiger Woods

Tiger Woods is het golfseizoen zeldzaam zwak begonnen. Voor de voormalig nummer één van de wereld zat het Phoenix Open er al na twee ronden op. Zijn opening (73) was al niet best, het vervolg vrijdag ronduit dramatisch: 82. Dat is elf slagen boven het baangemiddelde van Scottsdale, zijn slechtste prestatie ooit.

Woods kelderde zelfs naar de (voorlopig) laatste plaats. Wat de concurrenten die nog onderweg zijn ook doen, zijn uitschakeling staat na 36 holes wel vast. Dat was het gevolg van een reeks (dubbele) bogeys. Op de vijftiende hole leverde hij zelfs drie slagen in. De Amerikaan noteerde zowaar ook twee birdies. Voordat hij afsloeg in de ochtendsessie grapte hij: "Ik ben hier alleen nog om geen boete te krijgen."

Game of Thrones trailer lekt online

Met de Game of Thrones IMAX experience in de Amerikaanse bioscopen is het niet gek om deze week ineens online een trailer voor het vijfde seizoen tegen te komen, en dat is ook precies wat er is gebeurd. Dankzij een ongehoorzame bioscoopbezoeker kunnen we alvast een eerste blik werpen op de volgende tien afleveringen van de epische fantasyserie.

Het vijfde seizoen van de serie zal materiaal verfilmen uit de boeken A Feast for Crows en A Dance with Dragons, respectievelijk het vierde en vijfde deel uit de serie A Song of Ice and Fire. Zoals de trailer laat zien, valt er weer veel spektakel te verwachten.

Game of Thrones 5 is vanaf 13 april te zien op HBO. 

En HBO Nederland biedt ons een volledige HD-versie van de trailer via hun Facebook. Een prima alternatief voor wie bovenstaande cam-versie niet kan waarderen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.