Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak

Een chemisch-wapenexpert die werkte voor Islamitische Staat (IS) is gedood tijdens een luchtaanval tegen de terreurgroep. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag gezegd.

Het bombardement werd vorige week zaterdag uitgevoerd in de buurt van de stad Mosul in Irak. Het was een aanval van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten die IS wil vernietigen.

Het slachtoffer is Abu Malik. Hij is een bekende gifgasexpert die werkte voor onder meer Saddam Hoessein en Al Qaida in Irak. Daarna sloot hij zich aan bij IS, waardoor de groep toegang had tot chemische wapens. De VS denken dat IS een flinke tik krijgt door Maliks dood, omdat strijders hierdoor minder mogelijkheden hebben om chemische wapens te maken en gebruiken.

Islamitische Staat wordt geregeld beschuldigd van het gebruik van chloorgas. Zo werden Iraakse politieagenten vorig jaar ziek na gevechten met jihadisten, wellicht door het gevaarlijke gas. Toch is nooit bewezen dat de terreurgroep chemische wapens bezit.

Mogelijk heeft IS de afgelopen maanden chemische wapens gevonden in Syrië, waar het grote gebieden in handen heeft. De Syrische overheid heeft vorig jaar haar chemische wapens ingeleverd, maar is pas deze maand begonnen met het vernietigen van een tiental ondergrondse bunkers waar de wapens werden gemaakt en opgeslagen.

Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak
Chemisch-wapenexpert IS gedood in Irak (Foto: ANP)