FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 september 2003

Review: Mag mijn PC wat koeler?!

De dode eenden dreven op het water door blauwalg, de kans op botulisme werd groter, er was minder koelwater beschikbaar en dus kon er minder stroom geproduceerd worden, allemaal gevolgen van de hitte die ons land afgelopen zomer teisterde.


En ook voor PC's geldt dat als ze te warm worden, ze fouten gaan maken. Of nog erger, het begeven.

FOK! komt daarom in samenwerking met online shop Freezing Hardware met een nieuwe review, en wel van koelmaterialen. Wil jij weten wat je kunt doen om jouw PC de nodige verkoeling te geven als het nog een keer zo warm wordt?

Uitslag Champions League (16/09/03)

Vanavond werden de eerste wedstrijden van de Champions League gespeeld. Hieronder staan de uitslagen.

Uitslagen Champions League (16/09/03)

Groep E
Glasgow Rangers - VFB Stuttgart (2-1)
Manchester United - Panathinaikos (5-0)

Groep F
Real Madrid - Olympique Marseille (4-2)
Partizan Belgrado - FC Porto (1-1)

Groep G
Sparta Praag - Chelsea (0-1)
Besiktas - Lazio Roma (0-2)

Groep H
AC Milan - Ajax (1-0)
Club Brugge - Celta de Vigo (1-1)


Voor meer voetbalnieuws kijk je op de FOK!voetbalmanager

Uitslagen CL (16/09/03)

Hieronder vind je de uitslagen van de gespeelde wedstrijden in de Champions League van vanavond.

Uitslagen Champions League (16/09/03)

Groep E
Glasgow Rangers - VFB Stuttgart (2-1)
Manchester United - Panathinaikos (5-0)

Groep F
Real Madrid - Olympique Marseille (4-2)
Partizan Belgrado - FC Porto (1-1)

Groep G
Sparta Praag - Chelsea (0-1)
Besiktas - Lazio Roma (0-2)
Stam 0-1

Groep H
AC Milan - Ajax (1-0)
Club Brugge - Celta de Vigo (1-1)

Uitslag AC Milan-Ajax

Vanavond werd in Milaan voor de Champions League AC Milan-Ajax gespeeld. Ajax verloor nipt met 1-0 en nam zo geen revanche voor het verlies in de kwartfinale van afgelopen jaar.

Ajax startte goed in San Siro, in het eerste kwartier was het de betere ploeg. Hatem Trabelsi kreeg een goede mogelijkheid, die hij mistte. Het tweede kwartier was voor Milan dat sterk terugkwam. Het kreeg verscheidene kansen, maar Inzaghi en Pirlo hadden het vizier nog niet op scherp.

In de tegenstoot kon Ajax via Zlatan Ibrahimovic gevaar stichten, keeper Dida kon ternauwernood een kopbal onschadelijk maken. Rafael van der Vaart liet verder zien dat niet alleen Wesley Sneijder een goede vrije trap in huis heeft. Zijn bal verdween via Dida en de bovenkant van de lat over het doel. Tot aan de rust was de open wedstrijd in evenwicht.

Na rust kwam Milan beter de kleedkamer uit, maar Ajax had de eerste kansen. Wederom Ibrahimovic en Steven Pienaar troffen echter wederom Dida op hun weg. Als zo vaak scoorde Milan vervolgens toen het niet verwacht werd. Een dribbel vanaf de rechterkant van het strafschopgebied van Inzaghi bracht de bal voor de voeten van Sjevtsjenko, die de bal gestopt zag door Lobont. Inzaghi was er echter als de kippen bij om de bal alsnog in te schieten.

Ajax ging over tot een slotoffensief. De Italiaan Gattuso werd nog weggestuurd na een slaande beweging. Vlak voor tijd belandde de bal plots vlak voor het doelgebied in de voeten van Ibrahimovic, die wist de bal echter alleen opzij naar Van der Vaart te spelen. Van der Vaart schoot van dichtbij hard in, maar Dida keerde goed.

Ajax hoeft na de eerste nederlaag niet te wanhopen, nog vijf wedstrijden te gaan in de poule. De andere wedstrijd in de poule tussen Club Brugge en Celta de Vigo werd 1-1.


AC Milan - Ajax 1-0 (0-0)
67' Inzaghi 1-0

Ac Milan: Dida, Cafu, Maldini, Nesta, Costacurta (Laursen/33), Pirlo, Gattuso, Kaka, Seedorf (Serginho/64), Sjevtsjenko,
Inzaghi (Ambrosini/74)

Ajax: Lobont, Trabelsi, Pasanen, Escudé, (Soetaers/69), Maxwell, Yakubu, Galásek, Pienaar (Sikora/80), Van der Vaart, Sonck (Sneijder/54), Ibrahimovic


Tussenstand Groep H

1AC Milan110031-0
2Celta de Vigo101011-1
3Club Brugge101011-1
4Ajax100100-1

Wirdheim wil in F1

Björn Wirdheim hoopt een plekje in de F1 volgend jaar.

Wirdheim werd kampioen in de Formule 3000. Afgelopen weekend won hij op Monza zijn derde race van het seizoen. Van de overige zeven wedstrijden wist hij er bij zes op de tweede plaats te eindigen.

De Zweed testte vorige week al voor Jordan, ook op de vrijdag van het GP weekend in Indianapolis zal hij voor Jordan tests uitvoeren. Kort na de race zal hij ook bij BAR mogen testen.

"Ik ga al mijn aandacht vestigen op het veroveren van een plekje bij een Formule 1-team," vertelde Wirdheim. Als hem dit zal lukken is hij de eerste Zweed sinds 1991 toen Stefan Johansson voor AGS en later Footwork uitkwam. Johansson wist echter met beide wagens niet veel te bereiken.

Jos tevreden over vergelijkende test

Op het circuit van Mugello testte Minardi vandaag zowel de 'oude' PS03 als de 'nieuwe' PS04.

Ferrari412T2 wist ons vandaag het volgende te melden:

Na de aankoop van vijf Arrows chassis is Minardi aan die auto's gaan sleutelen om een nieuwe auto voor volgend jaar te krijgen. In deze Arrows A23, die nu omgedoopt is tot PS04, werkte Jos Verstappen en Nicolas Kiesa tests af met verschillende set-ups. Beide coureurs reden ook in de oude auto.

Verstappen sprak van een 'faire' test. Hij kende geen technische problemen en reed met beide auto's 27 rondes. De PS03 was sneller dan de PS04, die afstelproblemen kenden. De PS04 toonde wel meer 'potentieel' en de Nederlander had daarom graag nog een dag willen testen.

"Ik moet zeggen, die Arrows is niet verkeerd. Ik kan er aardig mee gooien en smijten. Als ik terug kijk heb ik slechts een halve dag nodig gehad om de wagen te leren kennen, daarna voelde ik me gelijk op mijn gemak en kon ik al aardig de limiet opzoeken," zei Verstappen. Hij denkt dat en goed afgestelde PS04 sneller zal zijn dan de PS03. "Zelf denk ik dat de Arrows sneller is, nogmaals, er zijn zoveel dingen die je nog kunt aanpassen en uitproberen, daar is alleen deze dag gewoon te kort voor, ik weet wel zeker dat de limiet nog lang niet bereikt is. De PS03 kennen we ondertussen op ons duimpje dus daar heb je in korte tijd een goede afstelling te pakken."

Jos kwam tot 1:25.439 in de PS03 en haalde 1:25.622 met de PS04. Kiesa bleef duidelijker achter bij onze landgenoot, maar hij reed wel een snellere ronde in de nieuwe wagen. 1:28.455 (PS03) en 1:28.148 (PS04) waren zijn tijden.

Verdachte moord Anna Lindh aangehouden

EdwinW, Dave, ferdo11 en abcde hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De verdachte van de moord op de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken Anna Lindh is opgepakt. Dat heeft de politie in Stockholm bekendgemaakt. De man werd in een restaurant in Solna, een voorstad van Stockholm, aangehouden.

Twee Zweedse kranten, Expressen en Aftonbladet, meldden eerder al dat hij was gepakt, maar de politie ontkende dat weer. Het ging om de man die op videocamera's was waargenomen in het warenhuis waar Lindh is vermoord. Of de man die nu is gearresteerd dezelfde is, is nog niet bekend.

[update] Vanavond: Fok! Radio van start

Update 21:00

Fok! Radio is vanavond om 20:00 uur van start gegaan. Heb je het gemist?? Klik dan hier of hier om de mp3 te downloaden!!

Wil je iets kwijt over Fok! Radio of je aanmelden om volgende week jouw vijf minuten roem te krijgen , mail dan (voor het interview met telefoonnummer) naar nolius@fok.nl!

Originele bericht

Vorige week kon je al lezen welke plannen we hadden. En nu laten we je weten wat we in de allereerste uitzending gaan doen!!

We kregen veel reacties op het forum. Al deze kritieken en ideeën hebben we doorgenomen en uiteindelijk zijn we tot een mooie inhoud van de eerste uitzending gekomen. Het programma zal om 20:00 uur beginnen op het internet radiostation Protune Live Radio.

In het uur durende programma van vanavond is alles te horen over ChrisJX. Zij zit in de FP-crew, maar is ook veel op het forum te vinden. Inmiddels heeft ze al een grote schare fans en worden er zelfs meets speciaal voor haar georganiseerd. Toch gaat ze binnenkort ons land verlaten. Maar gaat ze Fok! ook verlaten? Dat hoor je dus vanavond. Verder hoor je misschien wel dingen die je normaal niet van haar zou horen...

Wat heb je gemist op het forum? De meest opvallende, liefste, ontroerendste en bizarre zaken hoor je van Lord Dreamer, die het forum intensief gevolgd heeft. En nog meer over het forum: we gaan bellen met seriewoordenaar over wat hij allemaal uitspookt tussen de topics door.

Natuurlijk gaan we ook muziek draaien. En wel de muziek die door jullie zelf is uitgezocht via dit topic op het forum. Maar ook via de mail (nolius@fok.nl) en via ons telefoonnummer 06 - 458 66646. En vooral plaatjes die via de voicemail op dit nummer worden ingesproken, hebben voorrang. Want wat is nou leukker om een plaat te draaien die door iemand via de voicemail wordt aangekondigd? Op deze voicemail kun je trouwens ook klachten, vragen en huwelijksaanzoeken kwijt. En duur is het niet, want als je belt kost dat gewoon het normale tarief.

Uiteraard kunnen we niet alle verzoekjes in dat ene uur stoppen, dus ook voor en na het programma komen de verzoekjes al voorbij! Dus zorg dat je op tijd ingeschakeld bent!!

En dan valt er tot slot ook nog eens wat te winnen. Je kunt de film 'Insomnia' winnen met Al Pacino en Robin Williams. Deze film ligt pas op 26 september in de winkel, maar bij Fok! Radio kun je hem nu al winnen. Hoe dat gaat? Dat hoor je vanavond.

Hoe kan ik luisteren?
Om te luisteren moet je Winamp, Real Player of Windows Media Player hebben. Voor die twee laatste moet je even op Protune.nl kijken. Heb je Winamp? Dan kun je meteen luisteren door hier te klikken. Lukt dat niet? Klik dan op een van deze servers:
Server 1 (50 luisteraars)
Server 2 (100 luisteraars)
Server 3 (400 luisteraars)
De stream is op 128 kb/s kwaliteit. Kom je niet op een van deze servers? Dan zitten deze helaas vol. Toch kun je de uitzending nog horen want deze komt achteraf in MP3 op de website van Protune te staan.

Overigens kun je nu al inschakelen op de server, want Protune Live Radio zendt de hele dag non-stop muziek uit met 's avonds gepresenteerde programma's!

Reageren?
Wil je reageren op de uitzending? Dan kan dat via een speciaal topic op het forum. Daarnaast kun je een speciaal bericht op onze voicemail achterlaten via nummer 06 - 458 66646 (normaal tarief) of een mail sturen naar nolius@fok.nl als het om Fok! Radio gaat of info@protune.nl als je wilt reageren op het radiostation Protune Live Radio.

Veel luisterplezier!!

Radio 538-dj klaagt weblogger aan

De hackactie van weblog Dreknek op de site van 538-dj Rick van Velthuysen is bij laatst genoemde slecht gevallen. Dreknek plaatste vannacht een bericht op de site van de 538-jock waarin hij hem beschuldigde van onheus gedrag tegen iemand die hij opbelde (zie ook dit bericht). Dreknek veranderde ook de inlogcodes, zodat Van Velthuysen niet alla minuut de controle over zijn site kon terugkrijgen. In de loop van de ochtend kon hij het bericht pas laten verwijderen.

Van Velthuysen dient nu een aanklacht bij justitie in jegens weblogger Dreknek. Op zijn website schrijft de disck jockey van Radio 538: ''Alle gegevens van Dreknek zijn thans bij ondergetekende bekend en worden nu doorgespeeld aan zijn provider in Amsterdam en de Politie, wegens het wederrechtelijk inbreuk maken op mijn privacy, t.w. mijn weblog en de inlogprocedure. In het Wetboek van Strafrecht Art.138 lid 1 staat omschreven wat dit allemaal betekent voor Dreknek en dan heb ik het nog niets eens over de geleden schade''.

Collega webloggers zijn, getuige de eerste reacties, niet erg te spreken over de reactie van de 538-jock. Zij wijzen er op dat de inbreuk op Van Velthuysen zijn site nog redelijk binnen proporties was. Van Velthuysen zelf twijfelt ernstig of hij nog door wil gaan met webloggen.

Extra leerjaar voor allochtonen

Allochtone jongeren zouden één jaar langer naar de basisschool moeten om hun kansen in het onderwijs te vergroten. Dat zegt de Utrechtse hoogleraar orthopedagogiek en kenner van onderwijsachterstanden P. Leseman, vandaag in dagblad Trouw.

Hij pleit voor de introductie van een negende leerjaar, waarin leerachterstanden van allochtonen kunnen worden goedgemaakt. Leseman wijst er op dat het aantal scholieren met leerachterstanden -veelal allochtonen- de komende tientallen jaren sterk zal toenemen.

De Onderwijsbonden CNV zijn voorstander van een groep negen. Voorzitter E. de Jong: ''Zo kun je de kansen van jongeren vergroten. Je moet wel uitkijken dat je deze leerlingen niet stigmatiseert, daarom zouden basis- en middelbare school in overleg zo'n extra jaar moeten vormgeven''.

Vrouwen aangerand d.m.v. wespensmoes

chuppy80, pdor, ikmoi, Viper®, bumberklevers en Timo hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Zeker 27 vrouwen zijn het slachtoffer geworden van een aanrander. De man probeerde de vrouwen met een smoes aan te randen. De politie in Breda is nu op zoek naar de dader.

Hij boodt hen aan een wesp op hun rug te verjagen, waarna hij zei dat de wesp in de broek van het slachtoffer was gevallen. Veel vrouwen maakten hierop hun broek open, waardoor de man hen kon aanranden.

Uit de verklaringen van de slachtoffers blijkt de dader een tussen de 25 en 30 jaar oude man te zijn met een bol gezicht. Verder rijdt hij rond in een groene jeep. Enkele vrouwen spreken zelfs over 'een beetje spleetogen'.

Leandro langer uitgeschakeld

PSV kan nog langer wachten op het herstel van de jonge aanvaller Leandro Do Bomfim. De aanvaller wordt binnenkort wederom geopereerd.

Leandro was vorig seizoen voor een moment vast alternatief voor Guus Hiddink. De aanvaller is creatief aan de bal en zorgt voor verrassing. Leandro heeft echter last van groeiproblemen. Een operatie moet dat gaan verhelpen. Hoe lang het herstel zal nemen, is niet bekend.

Leandro liep in de voorbereiding van het seizoen al een liesblessure op.

Beledigen van Robson dure grap

Middenvelder Laurent Robert van Newcastle United heeft een boete van 65000 euro gekregen nadat hij zei te twijfelen aan de capaciteiten van coach Bobby Robson.

Robert (28) kreeg afgelopen weekend tweemaal geel in het duel tegen Everton (2-2). Voor het duel had hij echter in een vraaggesprek zijn bespiegeling gegeven van de zwakke seizoenstart van Newcastle. "Het ligt zeker niet aan een gebrek aan zelfvertrouwen. Het wordt veroorzaakt door de trainer die er niet in slaagt de beste spelers op de juiste posities te zetten", aldus Robert.

Het bestuur van Newcastle was niet van die kritiek gediend en besloot tot het geven van een zware boete. Voor Robert is het overigens slechts twee weken inleveren van salaris.

Amoah drie weken uitgeschakeld

Matthew Amoah zal de komende drie weken niet spelen. De voor Vitesse zo belangrijke spits zal een knieoperatie ondergaan.

Amoah (22) liep de kwetsuur afgelopen zaterdag op in het competitieduel met RBC Roosendaal. Maandag en dinsdag werd het gewricht van de Ghanees in het ziekenhuis onderzocht, waarna tot de ingreep besloten werd.

Amoah mist nu waarschijnlijk de competitiewedstrijden tegen Roda JC en FC Twente (Thuis) en FC Utrecht (Uit). Ook in het Amstel cup treffen met Fortuna Sittard op 23 september zal Vitesse het zonder hem moeten stellen.

Rode kaart N'Kufo geseponeerd

De tuchtcommissie van de KNVB heeft de rode kaart die Blaise N'Kufo afgelopen weekend ontving van scheidsrechter René Temmink geseponeerd. De commissie achtte natrappen niet bewezen.

N'Kufo kreeg na een halfuur de rode kaart na vermeend natrappen naar Mike Zonneveld van NEC. De speler van FC Twente wist echter van niets. Hierdoor speelden beide ploegen wel weer tien tegen tien, nadat Govedarica al eerder rood had gekregen.

In het programma Studio Sport was zondagavond al te zien dat N'Kufo mogelijk sloeg in plaats van schopte. De tuchtcommissie oordeelt echter alleen over de gemelde overtreding in de situatie.

Rolling Stones terug in Nederland

De Rolling Stones komen 22 september weer naar Nederland voor een inhaalconcert in de Amsterdam Arena. De oorspronkelijke datum van het optreden was 20 augustus jl. Vanwege keelproblemen van zanger Mick Jagger ging de show toen niet door.

Reeds gekochte kaarten blijven nog geldig. Er is tevens nog een beperkt aantal kaarten te koop, waarvan de prijs varieert tussen de 86 en 51 euro. Het voorprogramma zal verzorgd worden door de Britse band Feeder.

Stephen Bennett fluit PSV-Monaco

Stephen Graham Bennett is door de UEFA aangewezen om PSV-AS Monaco te fluiten. Een mooi debuut voor de Engelsman, het zal zijn eerste wedstrijd in de Champions League zijn.

Stephen Bennett nam eerder deze zomer een finale in de Intertoto Cup tussen Schalke'04 en SV Pasching (0-0) voor zijn rekening. In die wedstrijd deelde hij zeven gele kaarten uit. De grensrechters van toen zijn nu ook weer present.

Tot nog toe was zijn hoogtepunt het fluiten van Pyunik-Dynamo Kiev (2-2) in de tweede ronde van de kwalificatie Champions League 2002. Hij had toen zes gele kaarten nodig.

Bennett heeft in een jaar tijd vooruitgang geboekt, vorig seizoen rond deze tijd stelde de UEFA hem nog op voor Varteks Varazdin-Midtjylland (1-1) in de UEFA Cup. Daarbij trok hij vijf gele kaarten.

Als hij de komende wedstrijd goed presteert, komt hij wellicht in aanmerking voor promotie op de internationale lijst, hij is nu vaak vierde official bij interlands.

De Nederlandse clubs kennen hem nog niet.

Reacties op de troonrede

Hieronder kun je de reacties op de Troonrede van een aantal fractievoorzitters en vakbonden lezen. Later zal dit overzicht verder aangevuld worden.

De Partij van de Arbeid


Fractieleider Bos van de PvdA betitelt de troonrede als nietszeggend en de miljoenennota als hopeloos en onfatsoenlijk. Voor de keiharde maatregelen van Balkenende II ontbreekt volgens Bos iedere onderbouwing. "Ik zie alleen maar cijfers."

De PvdA-leider verwacht dat mensen die toch al in de knel zitten nieuwe klappen krijgen door de maatregelen in de WAO, WW en de gezondheidszorg. "Er wordt nergens hoop geboden." Bos vindt dat de hervorming van de WAO en de WW veel meer in samenspraak met vakbonden en werkgeversorganisaties moet plaatsvinden. "Moeilijke maatregelen zijn noodzakelijk, maar regel dat dan op een fatsoenlijke manier met de sociale partners."

Bos verwacht dat de maatregelen de werkloosheid juist omhoog zullen stuwen en dat de economie nog verder zal afglijden. Hij vindt dat het kabinet het financieringstekort volgend jaar moet laten oplopen tot 3 procent, de ondergrens volgens de EU-spelregels. "De enige reden voor de bezuinigingen is dat we het braafste jongetje van de Europese klas willen zijn", denkt Bos.

Minister Zalm van Financiën


Minister Zalm van Financiën denkt dat het kabinet volgend jaar alsnog besluit om de duur van de WW-uitkering te bekorten. "En dit wordt geen vrijblijvende discussie", dreigt de minister.

Volgens Zalm zijn er goede redenen om in te grijpen in de WW. Internationaal loopt Nederland uit de pas met een werkloosheidsuitkering van maximaal vijf jaar. In andere Europese landen is de maximale duur veel korter.

Het onderzoek dat het kabinet heeft aangekondigd naar de WW zal wat hem betreft dan ook "geen vrijblijvende discussie" worden, zegt de VVD-bewindsman naar aanleiding van de gepresenteerde Miljoenennota.

GroenLinks


Het kabinet verergert met zijn bezuinigingsbeleid alleen maar de economische malaise, vindt fractieleider Halsema van GroenLinks. Het doet dat volgens haar "omdat Balkenende en Zalm voor alles de verzorgingsstaat een kopje kleiner willen maken. Balkenende hangt het geloof aan dat dit leidt tot meer liefdadigheid. Zalm wil vooral een ministelsel en kiest de ideologie van 'ieder voor zijn eigen'."

Halsema vindt dat "juist de mensen die steun nodig hebben van twee kanten worden gepakt". Ze verliezen koopkracht door de ontkoppeling van uitkeringen en lonen en moeten ook nog meer betalen voor gezondheidszorg, onderwijs en huur.

GroenLinks zal woensdag bij de algemene beschouwingen in de Tweede Kamer met een tegenbegroting komen. Het zal daarin "aantonen dat het veel beter kan", door minder te bezuinigen en door grote milieuvervuilers meer te belasten. Daardoor komt er volgens Halsema geld vrij voor het scheppen van werk, sociale voorzieningen, meer groen en eerlijke inkomensverhoudingen.

De vakbond CNV


"Het kabinet dwingt met haar opstelling het CNV tot acties," zegt Terpstra. De vakcentrale beraadt zich de komende weken op welke vorm die acties krijgen. De klassieke manier van massaal actievoeren werkt volgens het CNV niet meer. Als voorbeeld van 'slim' actievoeren noemt het CNV het stilleggen van alleen een afdeling intern transport.

De socialistische partij


De SP voorspelt groot maatschappelijk verzet tegen de door het kabinet gepresenteerde maatregelen. "Het wordt niet meer alleen een hete herfst. Iedereen is zich aan het warmlopen,'' zegt fractieleider Marijnissen. Vooral de afschaffing van de fiscale regeling van VUT- en prepensioen zit hem "heel erg hoog. Ik ken bouwvakkers die veertig jaar keihard hebben gewerkt en uitkeken naar eerder stoppen met werken. Hun wereld stort nu volledig in."

Marijnissen is vooral teleurgesteld in de christen-democratische premier Balkenende. "Die heeft volgens mij zijn ideologische veren afgeworpen. Het is niet meer het CDA van vroeger. In dit beleid zie ik niets christelijks of sociaals."

Ook Marijnissen verwacht dat de werkloosheid de komende jaren door de kabinetsplannen juist oploopt. De SP'er ziet liever dat Nederland optreedt zoals Duitsland en Frankrijk, die de economie proberen aan te jagen met extra investeringen.

D'66


"Na twee jaar van politieke stilstand komt Balkenende II met harde maar noodzakelijke maatregelen. Eindelijk komt er een einde aan de politieke onmacht en de naar binnen gekeerde zelfgenoegzaamheid die Nederland te lang heeft getekend," zegt fractieleider Dittrich van D66.

De ingrepen in de WAO en WW en loonmatiging acht hij onvermijdelijk om de loonkosten te drukken en daarmee de oplopende werkloosheid te keren. Volgens Dittrich krijgen mensen die onevenredig worden getroffen voldoende compensatie. De enige maatregel waarmee Dittrich niet kan leven is de hoge belastingaanslag waarmee mensen die in de VUT gaan in 2005 te maken krijgen.

Ook Dittrich juicht toe dat de ministers concrete doelstellingen hebben geformuleerd en daarop afgerekend kunnen worden. "Als de doelen niet worden gehaald en de minister heeft daar geen goed verhaal bij, dan houdt het op",

Christen Democratisch Appèl


Fractieleider Verhagen van het CDA waardeert de keuzes die het kabinet maakt door in te zetten op loonmatiging voor meer werkgelegenheid, hervormingen om de sociale zekerheid betaalbaar te houden en verbetering van de publieke dienstverlening bij met name veiligheid, onderwijs en zorg. Zeer ingenomen is hij ermee dat het kabinet concrete doelstellingen noemt waarop het afgerekend kan worden. "Dit is lef van het kabinet. Zo kom je af van de sorrydemocratie."

Maar Verhagen heeft ook kritiek. Zo vindt hij dat het kabinet werknemers en werkgevers tegemoet moet komen als die bereid zijn de lonen te matigen. "Als de sociale partners echt meerjarenafspraken willen maken over loonmatiging en verbetering van de arbeidsparticipatie, dan mag het kabinet daar niet doof voor zijn. Dan heeft het wat mij betreft enige ruimte", aldus Verhagen.

De CDA-fractieleider heeft ook kritiek op het plan om werknemers die met de VUT gaan in een klap een belastingaanslag voor de hele VUT-periode op te leggen. Volgens het kabinet is hiervoor om technische redenen gekozen. "Dan moeten ze maar even niet-technisch denken. Dit moet anders," vindt Verhagen.

Ook met het uit het ziekenfonds halen van het taxivervoer voor zieken heeft Verhagen problemen. Hij zal woensdag tijdens de algemene beschouwingen met een voorstel komen om de kwestbaarste groepen te ontzien bij deze maatregel.

Van een verdere ingreep in de duur van de WW-uitkering, die VVD-minister Zalm van Financiën niet wil uitsluiten, is voor de CDA'er onbespreekbaar. Volgens hem moet de WW zo hervormd worden dat het verzekeringskarakter beter tot uitdrukking komt. "Als mensen premie betalen, moeten daar ook rechten tegenover staan."

Hoofdpunten uit de miljoenennota

Hieronder een overzicht van de vandaag gepresenteerde kabinetsplannen en een aantal direct waarneembare gevolgen voor de burger:

- Elf miljard euro aan bezuinigingen, 1,2 miljard aan lastenverzwaringen, door het schrappen van de fiscale aftrekbaarheid van VUT en prepensioen, en accijnsverhoging op tabak.

- Het begrotingstekort loopt op tot 2,3% in 2004 van het nationaal inkomen en moet in 2007 zijn gedaald tot 0,5%.

- Nederlanders leveren volgend jaar gemiddeld tussen de 0 en 1% koopkracht in.

- De werkloosheid stijgt in 2004 naar 540.000. Aantal mensen met een werkloosheids- of bijstandsuitkering stijgt naar 780.000.

- WW-uitkering alleen als 39 van de laatste 52 weken, en 4 van de laatste 5 jaar is gewerkt. De vervolguitkering WW verdwijnt. Werkgevers moeten ook in het tweede ziektejaar het loon van zieke werknemers doorbetalen en moeten meebetalen aan de WW-uitkering van ontslagen werknemers van 57,5 jaar en ouder die een sollicitatieplicht krijgen.

- Alle WAO'ers worden vanaf 1 juli 2004 opnieuw beoordeeld. Vanaf 2006 krijgen alleen volledig arbeidsongeschikten een WAO-uitkering.

- De criminaliteit moet in 2006 met 20 tot 25% zijn afgenomen. Er komt meer geld voor politie en justitie. Ouders moeten meebetalen aan kosten van criminele kinderen.

- Verkeer: Aantal files met 30% verminderen. In 2007 moet 88% van de treinen op tijd rijden en ruim 300 kilometer spits- en plusstroken zijn aangelegd. Kwartje van Kok (accijnsverhoging uit 1991) wordt 'teruggegeven' door dit geld in wegenprojecten te steken.

- Nieuwkomers moeten inburgeren in het land van herkomst en de cursus deels zelf betalen.

- Lerarentekort terugdringen van 10.400 nu naar 2.200 in 2007. Streven is om 30% minder voortijdige schoolverlaters te krijgen en 15% meer bètastudenten

- Het ziekenfondspakket: Er uit verdwijnen: fysiotherapie, tandartskosten voor volwassenen, eerste behandeling reageerbuisbevruchting, de pil vanaf 21 jaar en 'zittend ziekenvervoer'. Er komt een eigen bijdrage van 1,50 euro per recept én een eigen risico van 200 euro per volwassene.

- Er komt een nieuw kiesstelsel waarbij het de bedoeling is dat een deel van de Tweede-Kamerleden per district wordt gekozen.


Aantal bezuinigingen:

- De huursubsidie daalt 12 euro per maand.

- De aftrek van de hypotheekrente wordt beperkt.

- De accijns op een pakje sigaretten stijgt met 46 cent, van een pakje shag met 55 cent.

- Groene stroom wordt duurder.

- De belastingvrije vergoeding voor zakelijk verkeer daalt van 28 cent naar 17 cent per kilometer.

Koningin schetst somber beeld in Troonrede

hardcorealways had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Koningin Beatrix heeft vandaag, prinsjesdag, in haar jaarlijkse Troonrede een somber beeld geschetst van de toestand van Nederland. Wegens de economische toestand is er sprake van toenemende werkloosheid en onzekerheid bij de burgers.

Het kabinet heeft daarom drastische hervormingen aangekondigd in onder meer de sociale zekerheid. Zo moet de economie er weer boven op geholpen worden en zal Nederland weer snel aansluiting kunnen vinden met andere landen. De Koningin gaf aan dat dit in eerste instantie tot veel ingrijpende gevolgen zal leiden, maar dat resultaat op de lange termijn belangrijker is dan nadelen op de korte termijn.

In de Troonrede was de Koningin ook somber over de huidige internationale ontwikkelingen. Ze was bezorgd over het feit dat iedere dag weer onschuldige mensen omkomen door burgeroorlogen, aanslagen en andere vormen van geweld.

Centraal in de Troonrede stond de eigen verantwoordelijkheid van burgers, wat vooral geldt voor migranten: "Integratie betekent meedoen, en dat vereist de kennis en vaardigheden die nodig zijn voor zelfredzaamheid."

De Troonrede werd afgesloten met een bede. De koningin gaf aan dat de bewindslieden een "verantwoordelijke en zware taak" wacht. "U mag zich daarbij gesteund weten door het besef dat velen u wijsheid toewensen en met mij om kracht en Gods zegen voor u bidden."

De integrale tekst van de Troonrede 2003 is hier te vinden.

Slaaphouding verraadt ware aard

`°º×passie׺°´ en vinova hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Aan de manier waarop iemand in bed ligt kan zijn of haar ware aard worden gezien volgens een Britse slaapdeskundige.

Uit een test met 1000 proefpersonen bleek dat daarvan 40% in foetushouding sliep. Deze personen zijn 'ruwe-bolster-blanke-pit' type mensen. Mensen die op de zij liggen maar met de armen langs het lijf blijken gemakkelijk in de omgang te zijn. Wanneer de armen vooruit liggen dan heeft de 'slaper' een open karakter, maar wel met enig cynisme.

Slapers die op de rug liggen met de armen langs het lichaam zijn gereserveerde rustige types, op de buik liggend slapen met armen op het kussen duidt echter weer op enige brutaliteit terwijl iemand die op zijn of haar rug slaapt en het kussen vast houdt juist behulpzaam is.

[update] Moordenaar Anna Lindh niet aangehouden

Michel van Bergen, neoMagic, egel, Roel's Weblog en Esposa hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De politie van Stockholm heeft een man aangehouden die wordt verdacht van de moord op Anna Lindh, de Zweedse minister van Buitenlandse Zaken. Lindh werd verleden week woensdag in een warenhuis neergestoken en overleed de volgende dag aan haar verwondingen.

Volgens de krant "Expressen" heeft de aanhouding rond het middaguur plaatsgevonden in Stockholm. De verdachte zou de man zijn die te zien is op de bewakingscamera's van het warenhuis NK.

Om drie uur vanmiddag zal over de aanhouding een persconferentie worden gegeven.

Update 16:05

De politie heeft ontkend dat er een aanhouding is verricht in verband met de moordzaak-Lindh. Wel weet men wie de vermoedelijke dader van de moord is. Tegen hem is een arrestatiebevel uitgevaardigd.

De politie vermoedt de dader snel te kunnen aanhouden.

Leger Thailand neemt zwerfhonden in dienst

Timo en vamperotica hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het leger van Thailand gaat zwerfhonden opleiden tot speurhonden. Hondentrainers van het leger zullen bij het asiel puppies uitkiezen die vervolgens zullen worden opgeleid voor opsporingswerk. Hieronder valt onder andere het opsporen van mijnen.

De Thaise overheid houdt een opruimcampagne vanwege de komende APEC conferentie. Het economisch verbond van landen rond de Stille Oceaan. Al eerder waren pogingen gedaan om volwassen honden op te leiden, alleen bleek toen dat volwassen honden niet geschikt waren voor de taak omdat ze moeilijk leerden.

Thailand is druk bezig met het voorbereiden van de APEC-conferentie, die wordt in oktober gehouden. Verwacht wordt dat de conferentie bezocht gaat worden door ten minste 21 staatshoofden, waaronder de president van Amerika.

Haarlemse leraar vast voor seksueel misbruik

bumberklevers had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In Haarlem is een leraar opgepakt op verdenking van seksueel misbruik van een leerlinge. De man is werkzaam op het Eerste Christelijk Lyceum (ECL) in Haarlem.

De leerlinge die seksueel misbruikt zou zijn, deed in juli aangifte tegen de leerkracht. De politie startte daarop een onderzoek. Dezelfde docent werd 15 jaar geleden overigens ook al eens verdacht van seksueel misbruik. Die zaak is toen geseponeerd.

[Vooruitblik]PSV - AS Monaco

Woensdagavond staat de eerste speelronde voor de Poules A, B, C en D op het programma. PSV, in Poule C, speelt dan thuis tegen AS Monaco.

PSV - AS Monaco zal om 20:45 uur beginnen, de gebruikelijke tijd. De wedstrijd wordt gespeeld in Eindhoven, en staat onder leiding van de Engelse scheidsrechter Stephen Bennett. Deze Engelsman floot nog nooit een Champions League wedstrijd. Het is voor de dertigste maal dat PSV onafgebroken Europees speelt, een Nederlands record.

PSV speelde dit weekend nog voor de Nederlandse competitie tegen FC Utrecht. Deze wedstrijd werd makkelijk gewonnen, alhoewel de uitslag anders deed vermoeden. 2-1, Kezman en van Bommel scoorden beiden op aangeven van Rommedahl. AS Monaco speelde dit weekend nog gelijk tegen Lille met 1-1. Doelpuntenmaker voor Monaco was Giuly, die zijn 3de doelpunt van de competitie maakte. AS Monaco staat wel 2de met 13 punten uit 6 wedstrijden.

Beide teams hebben geen geschorste spelers, maar beide teams hebben wel wat spelers die onzeker zijn wat betreft meespelen. Enkele spelers van de Eindhovense club kampen namelijk met buikloop. Waterreus, Ooijer en van Bommel konden de training niet afmaken. Enkele andere spelers konden de training wel afmaken, ondanks de buikloop. Verder trainden Bogelund, Vogel en Park niet met de groep mee. Bogelund en Vogel hebben echter goede vertrouwen dat ze we mee kunnen doen met de wedstrijd. Anders zijn Colin en van der Schaaf waarschijnlijk hun vervangers.

AS Monaco kan in zijn sterkste opstelling spelen, onder leiding van de trainer Didier Deschamps. De nog maar 34-jarige oud Franse speler laat zijn team in een 4-2-2-2 opstelling spelen. 4 man achterin vormen het verdedigings blok, met Squillaci en Rodriquez centraal. Daarvoor spelen 2 controlerende middenvelders, Bernardi en Zikos, en er zijn 2 aanvallend ingestelde buitenspelers (Giuly en Rothen). In de spits spelen Morientes, die tegen Lille nog geen potten kon breken, en de lange Adebayor. Vooral Giuly is een goede speler. Hij maakte al 3 goals, en er gaat geen aanval voorbij of hij is erbij betrokken.

PSV speelt waarschijnlijk in een 4-5-1 opstelling, met buitenspelers; Waterreus op goal; Bogelund, Ooijer, Bouma, Lee; Park, van Bommel, van der Schaaf, Vogel, Robben; Kezman.

Uitzendingen van de NOS woensdagavond :

20.25: Voorbeschouwing
20.40: Wedstrijd PSV - AS Monaco
22.35: Nabeschouwing
22.50: Champions League samenvattingen

Bronnen: PSV Netwerk, VI, NOS teletekst

Fokke & Sukke krijgen eigen tv-show

Het beroemde stripduo Fokke & Sukke krijgt een eigen tv-show bij BNN op Nederland 2. Eén keer in de vier weken zijn ze te zien in het programma 'In Het Afzien Van...'. Hierin blikken de twee op humoristische wijze terug op de maand die geweest is.
Fokke & Sukke
De eerste uitzending is op donderdag 25 september. In deze eerste aflevering bespreken Fokke & Sukke de verjaardag van Prins Friso, leveren zij commentaar bij actuele foto's, gaan zij in op de oorzaken van de dijkdoorbraak in Wilnis en praten zij over het overlijden van Charles Bronson. Daarnaast behandelt het duo 'traditiegetrouw' de afgekeurde grappen van de maand en is er een vooruitblik op het nieuws van de komende maand.

De bekroonde eend en kanarie (ze wonnen vorige week de Stripschapsprijs 2003) zijn al dagelijks te zien in NRC Handelsblad. Samen met schrijver Ronald Giphart en de geestelijk vaders Jean-Marc van Tol en Bastiaan Geleijnse, levert het duo commentaar op de gebeurtenissen van de voorbije maand.

De eerste uitzending is dus op donderdag 25 september van 23:15 uur tot 23:40 uur op Nederland 2.

Stekelenburg legt burgemeesterschap neer

Roel's Weblog en core hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

StekelenburgBurgemeester Johan Stekelenburg van Tilburg moet gedwongen zijn taken neerleggen. Hij heeft kanker en wil al zijn energie gaan gebruiken om deze ziekte te overwinnen. Vanaf morgen worden al zijn taken overgenomen door Loco-burgemeester E. Aarts. Dat heeft een woordvoerster van de gemeente dinsdag bevestigd.

Stekelenburg was net weer goed en wel terug na een operatie aan slokdarmkanker op 20 januari. Zijn herstel ging zeer voorspoedig, maar hij kreeg een terugslag. Er werden zelfs nieuwe tumoren gevonden. In mei begon hij weer met werken.

Kettingbotsingen door mist

In Friesland zijn tientallen auto's vanochtend betrokken geraakt bij diverse kettingbotsingen, als gevolg van de aldaar aanwezige mist.

Op de A7 tussen Drachten en Heerenveen botsten dertien auto's op elkaar, tussen Leeuwarden en Drachten vier en bij Joure drie. Slechts één persoon raakte lichtgewond.

Bij Ter Wispel raakte een vrachtwagenchauffeur bekneld in zijn wagen. Over zijn toestand is nog niks bekend.

Column: Zeepbellen blazen en nieuws maken

De laatste tijd erger ik mij enorm aan het nieuws. Puur omdat er geen nieuws is en er toch een volledige nieuwsuitzending gevuld moet worden, met onzinnige zaken die normaal gesproken de ether niet ingeslingerd worden, zit ik tandenknarsend naar het journaal te kijken. Bij de keuze van de onderwerpen merk ik ook dat de sensatiewaarde van het verhaal belangrijker is dan de relevantie ervan.

Puber niet expres met schietpen beschoten

De 14-jarige jongen die zaterdagavond in Den Haag met een schietpen in zijn hoofd werd geschoten, is niet met opzet onder vuur genomen. Dat meldt het slachtoffer, Mohammed El Massoudi, vandaag zelf in de Telegraaf. De oudste zoon van een Marokkaans gezin van vijf kinderen werd zaterdagavond getroffen, toen een 19-jarige buurtgenoot een schietpen wilde uittesten.

De jongen zat met een paar anderen op een muurtje in de wijk Transvaal, toen hij ineens in zijn hoofd getroffen werd. De 19-jarige schutter wilde in de lucht schieten, maar raakte de muur. De kogel ketste af in het hoofd van Mohammed, vlak boven zijn rechteroor.

Volgens het ziekenhuis heeft Mohammed alle geluk van de wereld gehad. Als de kogel een centimeter meer naar links of naar rechts was ingeslagen, had hij het waarschijnlijk niet overleefd. Artsen zullen later nog wat kogelsplinters uit zijn hoofd moeten verwijderen. De knaap zit nu thuis, maar heeft wel hoofdpijn.

De 19-jarige schutter zit in voorarrest. Hij werd door zijn vader op het bureau afgeleverd. Een schietpen valt onder de vuurwapenwet, en is wanneer er gericht mee wordt gevuurd, dodelijk.

'Shoot-Out' bij BAR?

Jacques Villeneuve leek gisteren duidelijk over zijn toekomst. Vandaag steekt echter een ander verhaal de kop op.

Er wordt gesuggereerd dat BAR een 'shoot-out' gaat doen deze winter, waarbij acht rijders zullen strijden om teamgenoot van Jenson Button te worden. Villeneuve zou het hier dan moeten opnemen tegen Takuma Sato en misschien ook 'onze' Jos Verstappen.

Het idee komt van het BBC-programma 'Fame Academy' waaraan Louise Griffiths, Button's wederhelft, deelname. "We kijken of dit een goede oplossing kan zijn," zegt Dave Richards. De BAR-baas vindt het een intrigerend plan , maar beseft zich wel dat het vinden van een goede rijder belangrijker is dan het uitwerken van een geinig idee.

Nederlandse ontvoerde toerist vrijgelaten

DABAMaster had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Bij de groep buitenlandse toeristen die afgelopen zondag werd ontvoerd in het Colombiaanse Tayrona-park, bleek ook een Nederlander te horen. De 29-jarige man is inmiddels vrijgelaten.

Waarschijnlijk is de groep toeristen ontvoerd door het rebellenleger FARC en meegenomen naar de Sierra Nevada, een bergketen in Colombia. De Nederlander is samen met vier andere toeristen vrijgelaten, waarschijnlijk omdat zij sandalen droegen en daarom de jungle niet in konden.

Zo'n 2000 militairen en agenten zijn met behulp van helikopters op zoek naar de andere ontvoerde buitenlanders. Van hen ontbreekt nog ieder spoor.

Het toeval wil dat de Nederlandse toerist een actief Fok!-lid is, onder de naam nirvana.

Zijn persoonlijke verhaal mbt zijn reis en zijn ontvoering is te lezen in dit topic.

Forelvissen in zwembad wekt woede

Het sportfondsenbad in Rotterdam Noord heeft zich de woede op de hals gehaald van de Dierenbescherming. Eind deze maand wil het bad een dagje forelvissen voor het goede doel organiseren; daartoe zullen 250 kweekforellen in het openluchtbad worden uitgezet.

Sportvissers mogen dat weekend voor ¤ 5 per persoon zoveel mogelijk van de forellen uit het zwembad vissen. De vangst dient ter plekke te worden gedood en mag daarna als zelfgevangen maaltje worden meegenomen naar huis.

''Een volstrekt absurd en verwerpelijk idee. Officieel heet dit geen dierenmishandeling, omdat de dieren niet gratis als prijs worden weggegeven en omdat het water geen chloor bevat. Maar moreel-ethisch is het dat natuurlijk wél en een voorbeeld hoe je geld inzamelt voor het goede doel is het al helemaal niet'', aldus Adrie Baars van de Rotterdamse afdeling van de Dierenbescherming.

De gemeente Rotterdam heeft officieel nog geen vergunning verleend, maar Baars vreest dat een verbod er niet in zit. De Dierenbescherming heeft inmiddels wel politieke steun gekregen van Stadspartij Rotterdam.

RTL 4 en SBS 6 sluiten ''vrede''

RTL 4 en SBS 6 zullen elkaar het leven niet onnodig zuur maken. De directies van beide omroepen hebben een non-agressiepact gesloten. Directe aanleiding is het verraden van de afloop van het RTL 4 programma The Bachelor, door het SBS 6 programma de Show van Nederland.

SBS-topman Bart in 't Hout heeft zelf contact gezocht met RTL- en Yorinbaas Fons van Westerloo, en gaf toe dat het Bachelor-verraad niet door de beugel kon. ,,Daarin zijn we te ver doorgeschoten'', zegt SBS 6-programmadirecteur Eric van Stade. RTL is blij met de nieuwe, ongeschreven spelregels, aldus een zegsman. ,,Na de komst van Show van Nederland enkele weken geleden werd de houding van SBS steeds vijandiger. Concurrentie is gezond, maar het doelbewust inhakken op onze programma's, zoals SBS deed, kon echt niet.''

De laatste dagen hakten op hun beurt RTL 4 medewerkers Beau Van Erven Dorens en Albert Verlinde in op SBS 6. Met name de Sterrenbeurs moest het in RTL Boulevard ontgelden.

Japanse vrouw wordt 116

De Japanse vrouw Kamato Hongo is dinsdag 116 jaar geworden. Zij is de oudste mens op aarde. Hongo is bedlegerig en slaapt soms twee dagen aan één stuk. Volgens haar familie heeft ze het vermogen om te eten in haar slaap. Af en toe neuriet ze nog een volksdeuntje terwijl ze de maat slaat met haar handen. Vorige maand kreeg ze visite van 140 vrienden en familieleden, waarbij ze in slaap viel.

De oudste man ter wereld is overigens ook een Japanner; hij heet Yukichi Chuganji en is 114 jaar oud. Japan heeft met bijna 81 jaar een van de hoogste levensverwachtingen ter wereld .

Marokkaan even bang als Nederlander

Politiewetenschappers Eric Bervoets en Wouter Stol concluderen in hun onderzoek Opvattingen van Marokkanen en Nederlanders over veiligheid en leefbaarheid in de woonwijk, dat Marokkanen zich even onveilig voelen als autochtone Nederlanders. Tussen de twee groepen bestaat geen enkel verschil in de top 3 die ze als oorzaken voor hun gevoel van onveiligheid aangeven: 1) groepen jongeren, 2) angst om zelf slachtoffer te worden en 3) berichtgeving in de media.

Vooral groepen jongeren op straat, in deze wijken doorgaans Marokkaanse jongeren, zijn zowel voor Nederlanders als voor Marokkanen de belangrijkste oorzaak van het gevoel van onveiligheid.

Er is overigens wél een groot verschil tussen Marokkaanse en autochtone bewoners daar waar het gaat om de vraag waarom mensen die groepen jongeren een probleem vinden: Nederlanders ervaren de overlast van rondhangende groepjes Marokkaanse jongens als een inbreuk op hun bewegingsvrijheid. De Marokkaanse bewoners zelf vrezen vooral een verdere aantasting van hun reputatie.

Uit het onderzoek blijkt verder dat Nederlanders jonger dan 40 jaar banger zijn voor groepen Marokkaanse jongeren dan Marokkanen in dezelfde leeftijdsgroep, omdat ze vrezen dat die groepen hen iets aandoen. Overigens worden Marokkanen even vaak als Nederlanders slachtoffer van bedreiging, geweld en straatroof.

Verder viel het de onderzoekers op dat ze in de drie onderzochte wijken weinig gemengde groepen aantroffen.

Drie man gezocht voor Posbank-moord

Gisteren werd in Opsporing Verzocht de moord behandeld op 44-jarige Alex Wiegmink uit Drempt, in de volksmond bekend als de Posbank-moord. Wiegmink werd daar op 20 januari van dit jaar om het leven gebracht. Voorbijgangers vonden zijn uitgebrande auto met daarin het verkoolde lichaam uren later in de bossen in het Brabantse Erp.

Duidelijk is dat het rechercheteam zoekt naar drie mannen, die op de dag van de moord heftig ruzie hebben gemaakt in het natuurgebied de Posbank in Rheden. Een half uur tot drie kwartier later is de huisschilder uit Drempt op die plek om het leven gebracht, denkt de politie. Een getuige meent dat hij de auto van Wiegmink in de buurt van Rosmalen heeft zien rijden. In de auto zaten twee mannen, die mogelijk eerder op de Posbank bij de ruzie betrokken waren.

Op dit moment werkt de politie nog steeds met 20 mensen aan de zaak. Het staat volgens de recherche vrijwel vast dat Wiegmink geen dubbelleven leidde en niet betrokken was bij criminele zaken. De hoofdofficier van justitie in Arnhem heeft 20.000 euro uitgeloofd voor de gouden tip

Website dierenactivisten afgesloten

Ermon had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De website van de Militante Veganisten en het Dierenbevrijdingsfront, is offline gehaald door provider Vevida na klachten over bedreigingen.

De website spoorde volgens de provider aan tot geweldsdelicten en andere strafbare zaken. Vevida zet de website pas weer online zodra die voldoet aan de wet en hun algemene voorwaarden.

Op de website werd eerder een opruiende e-mail geplaatst die afkomstig zou zijn van VVD-Kamerlid Gertjan Oplaat. Volgens de parlementariër was de e-mail echter volkomen nep. De AIVD maakte eerder al bekend bezig te zijn met een onderzoek naar onder meer de website, in verband met bedreigingen aan het adres van de VVD'er.

Weblogger ''breekt in'' bij 538 DJ

Weblog Dreknek heeft zich boos gemaakt op dj Rick Van Velthuysen. De 538 jock belde afgelopen zaterdag in zijn programma met de familie en een kennis (huisvriend) van de 15-jarige Damion Boender uit Meppel, de jongen die met zelfmoord zou hebben gedreigd als Tupac niet zou herrijzen. In die uitzending kon Van Velthuysen terugbellen met een huisvriend van Damion, maar dat gesprek verliep niet ''echt'' soepel.

De kennis beschuldigde Van Velthuysen er ineens van sensatiebelust te zijn. Van Velthuysen vond dat merkwaardig, omdat hem eerder door de huisvriend was verteld dat hij gewoon kon bellen, zonder dat men bezwaren had. De side-kick van Van Velthuysen werd zelfs zo nijdig over het gesprek, dat hij de hoorn er op smeet.

's Avonds schijnt Rick privé nog teruggebeld te hebben met de bewuste kennis, en heeft hij alles uitgepraat, zo meldde hij later op zijn weblog.

Toch vond Dreknek het nog even nodig om zich met de zaak te bemoeien. En wel op erg ludieke wijze. Hij hackte de site van Rick Van Velthuysen en postte zijn bezwaar gewoon als weblog op diens eigen site: ''Ha die Rick! Hier uw grote logvriend Dreknek. Met enige stomme verbazing heb ik via via u uiterst onbeschoft horen gedragen tegen Meneer Johan Debbenhof. In deze tijden van normen en waarden kunt u toch niet zo uw emoties laten gaan? Al helemaal niet op een radiostation waar het merendeel van de luisteraars zich waarschijnlijk nog in de puberjaren bevinden, u heeft enigzins een voorbeeldfunctie, zeg maar. Had u uw excuses al aangeboden op de radio, of alleen maar op uw log?''.
(Inmiddels is de site van Van Velthuysen hersteld. Hier een screenshot van de hack op Sargasso)

Dreknek postte er overigens ook een foto bij van Tupac, met de mededeling dat die nog zou leven.

-
Bewuste mediafragment (real player) uit de show van Van Velthuysen. (via weblog van Marcel Berendse.

Berlusconi eist schadevergoeding van oppositie

Gisterenavond is bekend geworden dat de Italiaanse premier Silvio Berlusconi een bedrag van vijftien miljoen euro als schadevergoeding heeft geëist van oppositieleider Piero Fassino. De oppositieleider heeft de premier en mediamagnaat ervan beschuldigd een lastercampagne te voeren tegen centrumlinks.

Juridische bronnen melden, dat Berlusconi de aanklacht wegens smaad tegen de leider van de Linkse Democraten na een woordenstrijd over een zakelijke overeenkomst uit 1997 in Servië begon. Die telecom-overeenkomst is de aanleiding voor de rel tussen beide politieke blokken.

De huidige voorzitter van de Europese Commissie Prodi was in 1997 premier en Fassino onderminister van Buitenlandse Zaken, toen het vroegere staatsbedrijf Telecom Italia een belang van 29 procent nam in Telekom Srbija. De Italiaanse firma betaalde 450 miljoen euro voor het minderheidsbelang, puur om de aandelen vijf jaar later voor minder dan de helft van de prijs te verkopen. Toen de regering-Berlusconi twee jaar geleden aantrad, liet zij de transactie op advies van een financieel adviseur onderzoeken.

Vorige maand deed Piero Fassino de uitspraak "dat Berlusconi de 'poppenspeler' was achter berichten in de media" en dat "hij en voorzitter Romano Prodi van de Europese Commissie miljoenen euro's smeergeld hebben opgestreken bij de transactie met het Joegoslavië van Slobodan Milosevic."

Berlusconi bezit in Italië ongeveer negentig procent van de Italiaanse televisie. De premier nam de utspraken van Fassino hoog op en gaf zijn advocaten opdracht in actie te komen. Het is de eerste keer dat de centrumrechtse premier de bittere strijd met zijn politieke vijanden voor de rechter uitvecht.

"VS staan toch open voor verbanning Arafat"

Ondanks eerdere berichten, waarin de Verenigde Staten afstand namen van het plan om de premier Arafat te verbannen, blijkt het land wel degelijk open te staan voor het idee om de Palestijnse leider enige termijn in ballingschap te laten gaan. Dat is gemeld door de interneteditie van The Jeruzalem Post maandagavond op basis van diplomatieke bronnen.

Tot nu toe had Washington steeds afwijzend gereageerd op het 'principebesluit' van de Israëlische regering om het "obstakel" Arafat "te verwijderen". De VS lijken hierop terug te komen en staan op het standpunt dat een verbanning van Arafat niet zal bijdragen aan de oplossing van het conflict, omdat hij dan gewoon elders een nieuw podium krijgt.

De Amerikaanse regering zou volgens de Israëlische krant in elk geval tegen een directe en harde Israëlische aanpak van Arafat zijn. Washington zou daarentegen wel een vertrek van Arafat toejuichen, mits deze niet wordt geforceerd door Israëlisch geweld. De VS zouden momenteel evenwel niet onderhandelen over een 'vreedzaam' vertrek van de Palestijnse president.

Arafat zelf heeft de afgelopen dagen steeds aangegeven, dat hij niet van plan is de Palestijnse gebieden te verlaten.

Kritisch bestuurslid Bve stapt op

Het bestuur van de Bve Raad, de koepelorganisatie van het beroeps- en het volwassenenonderwijs, is woedend op bestuurslid Lenssen, omdat hij in het programma Buitenhof het financiële beleid van scholen kraakte. Lenssen is vanwege de rel uit het bestuur gestapt.

Lenssen beweerde in Buitenhof dat veel scholen hun geld liever oppotten dan dat ze het gebruiken om het onderwijs te verbeteren. Door mismanagement zouden miljarden euro's slecht worden benut.

Bve Raad-voorzitter Vliegenthart noemt Lenssens kritiek "onacceptabel". In een brief namens het bestuur stelt zij dat Lenssen zijn kritiek achteraf betreurt.

Vals Licht vecht mee tegen kanker

Vandaag verschijnt de single 'Droom De Werkelijkheid' van de Brabantse band 'Vals Licht'. Niets bijzonders zou je zeggen, ware het niet dat de opbrengsten van deze CD single worden gedoneerd aan een goed doel.

Op 29 augustus jl. overleed Vals Licht drummer Johann de Groot aan kanker. In de twee jaar dat hij zijn ziekte bevocht, wist hij toch nog een groot aantal nummers van het eerder dit jaar verschenen album 'Luidkeels' in te drummen. Johann wilde graag dat zijn jeugdvrienden Tony en Patrick op volle kracht door zouden gaan. De geplande release van de nieuwe single gaat daarom gewoon door.

De opbrengsten van de cd single zullen worden gedoneerd aan de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF, ook zit er een groots benefietconcert in de planning. Platenmaatschappij Zomba/BMG heeft alle platenzaken in Nederland opgeroepen om de single massaal in te kopen.

Verkiezingen Californië verboden door rechter

Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat de tussentijdse verkiezingen in Californië op 7 oktober niet door mogen gaan. De rechtbank vindt het niet goed dat in zes districten gestemd wordt met een systeem van ponskaarten. Enkele tegenstanders van de huidige gouveneur Gray Davis hebben beroep aangetekend tegen de uitspraak.

De Democraat Gray Davis werd vorig jaar voor een tweede termijn herkozen. Zo'n 1,6 miljoen inwoners van Californië tekenden echter een petitie voor een 'recall ballot', vanwege het enorme begrotingstekort in zijn staat. Zijn populariteit is door het tekort tot een dieptepunt gedaald.

Onder anderen acteur Arnold Schwarzenegger is kandidaat om Davis op te volgen. De gematigde Republikein maakte dit ruim een maand geleden bekend in het NBC-programma The Tonight Show van Jay Leno.

De 'American Civil Liberties Union', een organisatie die zich inzet voor burgerrechten, vond dat de Californische verkiezingen uitgesteld moesten worden, omdat het ponskaartensysteem tijdens de presidentsverkiezingen van 2000 tot grote problemen in de staat Florida leidde. Met de biljetten is het niet altijd duidelijk op wie is gestemd, zodat er meer stemmen ongeldig worden verklaard dan met andere stemmethoden.

British Telecom wil WiFi op telefooncellen

De Engelse telefoonmaatschappij British Telecom wil haar telefooncellen gaan voorzien van antennes voor WiFi. Dit jaar moeten er al 200 antennes voor de draadloze breedband-internetverbinding actief zijn. In totaal zijn er 108.000 telefooncellen in het Britse koninkrijk.

Volgens het telefoonbedrijf is het voordeel van telefooncellen dat ze herkenbaar zijn in het straatbeeld en met een flinke sticker of atrribuut op het dak dan ook als wifi-punt makkelijk herkenbaar zijn.

Ook computerfabrikant Dell wordt betrokken bij de hotspots. Kopers van een notebook van de computermaker met een Centrino processor mogen drie maanden lang gratis van de hotspots van BT gebruikmaken.

Verkoop van cameratelefoons sterk gestegen

Schaartje had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Mobiele telefoons met een camera erin blijken een groot succes. Uit cijfers van het Britse marktonderzoeksbureau Canalys over het tweede kwartaal van dit jaar blijkt dat de verkoop van deze GSM-toestellen in Europa, het Midden-Oosten en Afrika gestegen is met 166 procent ten opzichte van het eerste kwartaal. Zo verkocht marktleider Nokia 3,8 miljoen cameratelefoons.

De Finse fabrikant verstevigde overigens haar positie op de GSM-markt. Het marktaandeel van haar cameratelefoons steeg van 40,8 procent in het eerste kwartaal naar 42,6 procent in het tweede kwartaal.

Ook Sony Ericsson, de gezamenlijke onderneming voor mobiele telefonie van het Japanse Sony en het Zweedse Ericsson, had niks te klagen. Het marktaandeel klom van 12,2 naar 22,1 procent. Sharp en Panasonic zagen hun positie verslechteren.

Doodskisten te groot voor crematorium

GeheimnisNacht had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het nieuwe door de regering van Hong Kong neergezette crematorium 'Kwai Chung' kan niet fatsoenlijk gebruikt worden. Het 16,5 miljoen euro kostende project om dit crematorium te bouwen werd in maart afgerond. Maar nu blijkt dat de meeste doodskisten te groot zijn voor de verbrandingsovens.

Het gevolg is dat de werknemers zelf de kisten moeten verkleinen. Ook is onlangs een doodskist door de frames gezakt die verschillende ovens van elkaar scheiden, waardoor de as van twee mensen vermengd raakte. De nabestaanden moesten experts inhuren om de as weer tescheiden. Uiteraard ging de rekening naar het crematorium.

Mensen die er echt verstand van hebben zeggen nu dat de regering dan ook onvoldoende advies gevraagd heeft aan deskundigen voor de bouw van het mega-crematorium. De regering heeft het probleem nu erkend, maar wil verder geen commentaar geven.
Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.