"VS staan toch open voor verbanning Arafat"

Ondanks eerdere berichten, waarin de Verenigde Staten afstand namen van het plan om de premier Arafat te verbannen, blijkt het land wel degelijk open te staan voor het idee om de Palestijnse leider enige termijn in ballingschap te laten gaan. Dat is gemeld door de interneteditie van The Jeruzalem Post maandagavond op basis van diplomatieke bronnen.

Tot nu toe had Washington steeds afwijzend gereageerd op het 'principebesluit' van de Israëlische regering om het "obstakel" Arafat "te verwijderen". De VS lijken hierop terug te komen en staan op het standpunt dat een verbanning van Arafat niet zal bijdragen aan de oplossing van het conflict, omdat hij dan gewoon elders een nieuw podium krijgt.

De Amerikaanse regering zou volgens de Israëlische krant in elk geval tegen een directe en harde Israëlische aanpak van Arafat zijn. Washington zou daarentegen wel een vertrek van Arafat toejuichen, mits deze niet wordt geforceerd door Israëlisch geweld. De VS zouden momenteel evenwel niet onderhandelen over een 'vreedzaam' vertrek van de Palestijnse president.

Arafat zelf heeft de afgelopen dagen steeds aangegeven, dat hij niet van plan is de Palestijnse gebieden te verlaten.