FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 19 februari 2017

FOK! sportfoto-onderschrift week 7

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) is JoeyC met het volgende onderschrift:
"Deze lente in de Stadsschouwburg te Amsterdam.
Een verhaal over passie, strijd, sterren, engelen, vreugde en verdriet.
Met onder andere Tygo Gernandt in de rol van Daley Sinkgraven.
Najib Amhali als Hakim Ziyech.
En Peter Bosz gespeeld door Jack van Gelder.
Ajax...

De musical.

Reserveer nu!"

De opgave van deze week:

Liverpool-trainer Jürgen Klopp wil iets duidelijk maken aan de assistent scheidsrechter, maar wat? (Pro Shots / Action Images)
Liverpool-trainer Jürgen Klopp wil iets duidelijk maken aan de assistent scheidsrechter, maar wat? (Pro Shots / Action Images)

Arjen Lubach lanceert app Kamergotchi

Arjen Lubach heeft zondag in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen een nieuwe app gelanceerd. In zijn programma Zondag met Lubach presenteerde hij Kamergotchi, verwijzend naar Tamagotchi waarbij je een virtueel huisdiertje moet verzorgen.

In de app zitten zeventien lijsttrekkers. Spelers krijgen een ei dat ze open moeten schudden en krijgen dan een willekeurige politicus. Zij moeten de lijsttrekkers vervolgens eten, aandacht en kennis geven. Bij actueel nieuws krijgt de speler ook nog eens een bericht en moet zijn of haar politicus dan meer aandacht geven.

Het spel, dat te downloaden is voor Android en iOS, houdt een klassement bij. De spelers die hun politicus het beste verzorgen, kunnen kaartjes winnen voor een uitzending van Zondag met Lubach.

Arjen Lubach lanceert app Kamergotchi
Arjen Lubach lanceert app Kamergotchi (Foto: BuzzE)

Vlogger krijgt bezoek politie na fietsen op A4

Een vlogger die in een roze onderbroek een stukje over de snelweg A4 heeft gefietst, kan binnenkort bezoek van de politie verwachten. "Vloggen is prima, maar dit is natuurlijk levensgevaarlijk", zei een woordvoerder van de politie zondag. Hij bevestigde na berichtgeving van Omroep West dat de politie bekijkt of de jongeman kan worden vervolgd.

De schaarsgeklede fietser maakte zijn tochtje over de A4 ter hoogte van Rijswijk voor zijn YouTube-kanaal All Day Junior. "Wie heeft dit ooit gedaan? Niemand. Doe me na, in mijn onderbroek", zegt hij aan het begin van het filmpje, om vervolgens de oprit op te fietsen en in te voegen op de vluchtstrook. Een stukje verderop gaat hij de snelweg weer af.

"Dit moet geen voorbeeld worden voor anderen", beklemtoont de politiewoordvoerder. De vlogger gaf zijn filmpje de titel "fietsen op snelweg in me onderbroek (bijna dood!?)".

Hoewel de man met de video zelf voor bewijslast heeft gezorgd, is nog onduidelijk of het juridisch mogelijk zal zijn actie tegen hem te ondernemen. Daarover gaat de politie in overleg met het Openbaar Ministerie.

ME grijpt twee keer in rond ADO - Feyenoord

Tijdens en na de wedstrijd ADO Den Haag - Feyenoord heeft de Mobiele Eenheid zondag twee keer ingegrepen. Volgens de politie gebeurde dat nadat agenten waren belaagd en bekogeld met niet nader omschreven 'attributen'. Enkele betrokkenen zijn opgepakt, liet een woordvoerder weten. Het precieze aantal arrestaties wist hij niet.

De ME kwam eerst in het stadion in actie en na de wedstrijd opnieuw buiten het stadion. Voor welke club de supporters die zich misdroegen zijn is onbekend. Feyenoord won de wedstrijd met 0-1.

ME grijpt twee keer in rond ADO - Feyenoord
ME grijpt twee keer in rond ADO - Feyenoord (Foto: ANP)

Dode en dertig gewonden door explosie Bogota

Door een explosie vlakbij een arena voor stierengevechten in de Colombiaanse hoofdstad Bogota is een persoon om het leven gekomen. Zeker dertig mensen raakten gewond, van wie het merendeel politieagenten. Een persoon is ernstig gewond.

Sinds de rechtbank vorige maand het verbod op stierenvechten ophief, zijn er demonstraties in de hoofdstad. Die monden regelmatig uit in rellen met de politie.

Ruim dertig gewonden door explosie Bogota
Ruim dertig gewonden door explosie Bogota (Foto: ANP)

Turkse komedie blijkt Nederlandse bioscoophit

De Turkse komedie Recep Ivedik 5 is een grote hit in de Nederlandse bioscopen. De film, die donderdag zonder grote campagne of recensies in de theaters is gelanceerd, is na Hollywood-blockbusters John Wick 2 en Fifty Shades Darker de best bezochte bioscoopfilm op dit moment.

In grote theaters in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag als Arena, De Kuip en Spuimarkt waren alle voorstellingen sinds donderdag uitverkocht, laat een woordvoerder van bioscoopexploitant Pathe weten. Bij Pathe draait de film in twaalf theaters en trok tot en met zaterdag 15.500 bezoekers. In die twaalf theaters trok Fifty Shades Darker in diezelfde periode met twee keer zoveel voorstellingen 19.600 bezoekers. Pathe gaat komende week extra zalen en extra voorstellingen inzetten om aan de grote vraag naar kaarten voor Recep Ivedik 5 te kunnen voldoen.

In het vijfde deel in de reeks komische films van de Turkse komiek Sahan Gökbakar gaat het stuntelige hoofdpersonage op bezoek bij de familie van de net overleden chauffeur Ismet. Zijn weduwe vraagt of Recep zijn laatste plicht wil uitvoeren, waarna deze met zijn beste vriend Nurullah op weg gaat. 

Recep Ivedik 5 ging de afgelopen week ook in premiere in Turkije. Het komische typetje werd groot via de televisieshows van Gökbakar en de bijbehorende YouTube-filmpjes. De vorige delen in de filmreeks behoorden in Turkije tot de grootste bioscoophits in dat land van de afgelopen jaren. Eerdere Recep Ivedik-films waren ook al een succes in de Nederlandse bioscopen.

Turkse komedie blijkt Nederlandse bioscoophit
Turkse komedie blijkt Nederlandse bioscoophit (Foto: BuzzE)

Frits van Turenhout is terug met de voetbaluitslagen

Net zoals vroegah, de uitslagen van de Eredivisie met Frits van Turenhout. De voormalig studiochef van de KRO is met behulp van de moderne techniek terug van weggeweest. 

Van Turenhout las tussen 1959 en 1977 de uitslagen van de Eredivisie voor. Dit deed hij eerst voor de KRO-radio en vanaf 1967 voor Langs de Lijn. Van Turenhout werd bekend om de wijze waarop hij de uitslag 0-0 uitsprak. Het bezorgde hem de eretitel Mister 0-0. Luister hieronder naar de uitslagen van de Eredivisie speelronde 23 van het seizoen 2016/2017.  

LB: Kim Kardashian weer terug naar brunette

Lekker belangrijk: nieuws dat je absouluut niet wil missen!

Het lijkt erop dat Kim Kardashian even een blonde pruik op heeft gehad. De realityster verscheen vrijdag op Twitter en Snapchat met blonde lokken, maar zondag werd ze al weer gespot met haar bekende bruine coupe.

Kim had blonde lokken ter ere van Paris Hiltons verjaardag, die vrijdag 36 werd. Volgers van de vrouw van Kanye West speculeerden of ze haar lokken had geverfd of dat ze gewoon een pruik droeg.

Op weg naar een restaurant in Los Angeles zag E! News Kim echter weer met lange bruine lokken. Het korte, blonde haar was al verdwenen. Kim werd vergezeld door Kanye, die nog wel een geblondeerde coupe had.

Het was overigens niet de eerste keer dat Kim zich een platinablonde look liet aanmeten. In 2015 ging ze ook enige tijd door het leven als blondine.

Kim Kardashian weer terug naar brunette
Kim Kardashian weer terug naar brunette (Foto: BuzzE)

Er komt mondjesmaat weer water uit de kraan

Er komt mondjesmaat weer water uit de kranen in de woningen in de Gelderse gemeenten Doesburg, Rijnwaarden, Zevenaar en Rheden die als gevolg van een storing zonder zaten. Er staat echter weinig druk op en het water moet vooraf worden gekookt. Dat meldt Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden.

Desalniettemin worden verzorging- en verpleeghuizen zondagavond voorzien van watertankjes van 5 liter. Ook mensen die om medische redenen water nodig hebben, krijgen die tankjes van de brandweer. Er zijn 20.000 jerrycans van 5 liter water voorhanden. Vooralsnog begint de distributie vanuit Zevenaar. Van daaruit brengen brandweerlieden uit de regio de jerrycans naar de zorginstellingen.

Er komt mondjesmaat weer water uit de kraan
Er komt mondjesmaat weer water uit de kraan (Foto: ANP)

Koolhof/Middelkoop verliezen dubbelfinale Rotterdam

Tennissers Wesley Koolhof en Matwé Middelkoop zijn er niet in geslaagd hun tweede toernooizege van het jaar te boeken. Op het ATP-toernooi van Rotterdam werden de Nederlanders in de finale verslagen door Ivan Dodig uit Kroatië en diens Spaanse kompaan Marcel Granollers.

Koolhof en Middelkoop, in Rotterdam aanwezig dankzij een wildcard, konden in de eerste set prima mee met het als derde geplaatste duo. In de tiebreak moesten ze echter hun meerdere erkennen, waarna Dodig en Granollers in de tweede set een maatje te groot waren: 7-6 (5), 6-3. 

Voor Dodig is het al zijn achtste titel in het dubbelspel, maar pas zijn eerste met Granollers. De eerste zeven won hij allemaal met de Braziliaan Marcelo Melo, met wie hij ook veertien van zijn zestien eerdere finales speelde. Na vier jaar besloten de twee een punt te zetten achter hun samenwerking. Granollers heeft inmiddels veertien titels op zijn palmares. 

Schippers vergelijkt boze tweets met stenigen

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vergelijkt het stenigen van mensen uit Bijbelse tijden met de manier waarop mensen elkaar tegenwoordig de maat nemen op bijvoorbeeld Twitter. Schippers deed dat zondag in de door haar uitgesproken 'Preek van de Leek' in de Paaskerk in Baarn.

"Wij stenigen niet. Wij twitteren gewoon wat in ons opkomt. We stenigen niet, maar wie het niet met ons eens is, die kan geen goede intenties hebben. Die is een racist en dom. Of een zakkenvuller en een wegkijker", aldus Schippers. In extreme gevallen gaat dit volgens haar over in dreigementen en zelfs terreur.

De minister noemt in dat verband keiharde tweets, racistische reacties, lukrake beschuldigingen, beledigende spreekkoren op voetbaltribunes en steeds extremere uitlatingen op nieuwssites. " Ik zou willen zeggen: spreek eens met de mensen met wie je het radicaal oneens bent", aldus de VVD-politica.

Het is volgens haar wel cruciaal de eigen waarden en normen niet te verloochenen. Schippers, afkomstig uit een gereformeerd gezin maar zelf atheïst, wees erop dat Jezus zei juist vijanden lief te hebben.

Schippers vergelijkt boze tweets met stenigen
Schippers vergelijkt boze tweets met stenigen (Foto: ANP)

Porsche van George Harrison onder de hamer

Een zeldzame Porsche die ooit van Beatle George Harrison was, wordt volgende maand geveild. De sportauto moet 20.000 pond (23.000 euro) opbrengen.

Harrison kocht de Porsche 928 S Coupe in 1980. De zanger reed er vier jaar in rond. Nadat de auto daarna meerdere keren van eigenaar wisselde, kwam het uiteindelijk terecht bij Raj Sedha. Hij kocht de Porsche voor reserveonderdelen en had geen idee wie Harrison was.

Raj's vrouw keek op de papieren en herkende de naam van de Beatle. "Er ging geen belletje rinkelen. Ze zei dat het van George Harrison was. Toen zei ik dat de man waarvan ik het had gekocht dat ook al zei. Toen legde ze uit dat hij een Beatle was. 'Je kan de auto niet uit elkaar halen voor onderdelen', zei ze", vertelt Sedha aan Mirror.

Sedha restaureerde de Porsche, die een aantal zeldzame onderdelen heeft. Zo is de bekleding zwart, net als het stiksel. Een combinatie die weinig voorkomt. "Deze auto is een must-have voor iedereen die van auto's en The Beatles houdt", aldus veilingmeester Paul Fairweather. De Porsche gaat 17 maart onder de hamer bij Omega Auctions.

Porsche van George Harrison onder de hamer
Porsche van George Harrison onder de hamer (Foto: BuzzE)

Tsonga wint toernooi Rotterdam, Goffin verliest zesde finale op rij

Tennisser Jo-Wilfried Tsonga heeft het ATP-toernooi van Rotterdam op zijn naam geschreven. De Fransman was in de finale in Ahoy te sterk voor de Belg David Goffin, die voor de zesde keer op rij een ATP-finale verloor. Voor Tsonga is het zijn dertiende titel en zijn eerste sinds september 2015. Goffin verloor voor de zesde keer op rij een finale.

Tsonga, de mondiale nummer veertien, begon niet best tegen de drie plekken hoger genoteerde Goffin. Hij hield zijn eerste servicegame maar net, maar leverde de volgende twee in. Hij kon de Belg nog wel breken, maar had dat twee keer moeten doen om een tiebreak af te dwingen.

In het tweede bedrijf ging het beter voor de Fransman, die na een ellenlange game op 5-4 de break plaatste en de stand gelijk kon trekken. Tsonga begon alsmaar beter te spelen en Goffin leek mentaal gebroken te zijn. De Belg leverde twee keer op rij zijn service in en maakte geen schijn van kans meer in de derde set: 4-6, 6-4, 6-1.

Jo-Wilfried Tsonga tijdens de finale tegen David Goffin (Pro Shots/Action Images)
Jo-Wilfried Tsonga tijdens de finale tegen David Goffin (Pro Shots/Action Images)

Sprookje Lincoln City gaat mogelijk verder tegen Arsenal, Chelsea loot Man. United

Lincoln City vervolgt haar FA Cup-sprookje mogelijk tegen Arsenal. Mogelijk, want dan moeten The Gunners maandagavond nog wel zien af te rekenen met Sutton United. 

Lincoln City stuntte in de FA Cup door als eerste non-league club voor het eerst in meer dan een eeuw de kwartfinales te halen van de FA Cup. De loting voor een plek in de halve finales koppelde ze dus aan Arsenal. Het betreft wel een uitwedstrijd. 

De loting koppelde ook Chelsea en Manchester United aan elkaar. Millwall, die landskampioen Leicester City uitgeschakelde, krijgt Tottenham Hotspur op bezoek. De laatste kwartfinale gaat tussen Middlesbrough en Huddersfield of Manchester City. De replay tussen beide ploegen staat gepland voor 28 februari. 

De kwartfinales staan gepland voor 11 en 12 maart. De finale wordt uiteindelijk gespeeld op 27 mei op Wembley. 

Primo¸ Roglic wint Volta ao Algarve

Primo¸ Roglič heeft de Volta ao Algarve op zijn naam geschreven. De Sloveen van LottoNL-Jumbo kwam in de laatste etappe niet meer in de problemen. De dagzege ging naar Amaro Antunes van W52-FC Porto. 

Onderweg naar Alto do Malhão ontstond er een kopgroep van 21 renners met daarin vier Nederlanders: Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin), Timo Roosen (LottoNL-Jumbo), Jesper Asselman (Roompot-Nederlandse Loterij) en Coen Vermeltfoort (Roompot-Nederlandse Loterij). 

De kopgroep kreeg een maximale voorsprong van iets meer dan vier minuten, maar mede doordat Sky en W52-FC Porto aan kop van het peloton gingen rijden, werden de vluchters op vier kilometer van het einde ingerekend. 

Op de slotklim gaf Sky het tempo aan voor Michal Kwiatkowski, maar de eerste aanvaller was Amaro Antunes. De Portugees van W52-FC Porto hield stand en pakte daarmee zijn eerste zege bij de profs voor Vicente Garcia de Mateos en Tiesj Benoot.

De eindoverwinning van Roglič kwam niet meer in gevaar. De renner van LottoNL-Jumbo kwam niet meer in de problemen op de Alto do Malhão en behield zijn voorsprong van 22 seconden op Kwiatkowski in het algemeen klassement.

Zlatan en Pogba redden Manchester United in FA Cup

Manchester United staat dankzij Paul Pogba en Zlatan Ibrahimovic in de kwartfinales van de FA Cup. De ploeg had de grootste moeite met Blackburn Rovers (1-2).

Blackburn staat voorlaatste in de Championship, het Engelse tweede niveau, terwijl Manchester United meedoet om de Champions League-plekken in de Premier League. Maar in de FA Cup zeggen dergelijke verhoudingen niet altijd iets, zo bleek zaterdag al toen Lincoln City, actief op het vijfde niveau, in een uitwedstrijd Premier League-club Burnley uitschakelde.

Toch was de voorsprong die Blackburn zondag tegen Manchester United greep verrassend. Ex-Spartaan Marvin Emnes draaide Marcos Rojo dol en bediende Danny Graham die magistraal raak schoot: 1-0 was na ruim een kwartier de tussenstand. Die bleef niet heel lang staan, want in de 27ste minuut rondde Marcus Rashford uit de tegenaanval af na een goede pass van Henrikh Mkhitaryan. Ander Herrera had een paar minuten daarvoor keeper Jason Steele al tot een uiterste krachtinspanning gedwongen.

Het was een frustrerende eerste helft voor United dat ook na rust maar geen afstand wist te nemen van Blackburn. Liam Feeney kreeg in de 67ste minuut zelfs een grote kans op de nieuwe voorsprong, maar schoot net naast waar de bal bijna nog het hoofd van Emnes bereikte. Toen de tijd begon te dringen, zo rond de zeventigste minuut, kreeg United twee grote mogelijkheden. De noodgedwongen ingevallen Zlatan Ibrahimovic nam de bal aan met de borst na een voorzet van Mkhitaryan, maar kwam niet tot een schot en Herrera schoot uit de draai maar vond opnieuw Steele op zijn weg.

Een kwartier voor het einde kroonde Zlatan zich alsnog tot match-winner. Paul Pogba, ook al ingevallen, legde de bal middels een fenomenale pass achter de defensie waar de Zweed opdook, 'm een keer liet stuiteren en geweldig in de verre hoek binnen schoot. De opluchting was groot bij de club uit Manchester, ook voor twee fans die het doelpunt met de topscorer kwamen vieren. Darragh Lenihan en Connor Mahoney kregen daarna nog kansen voor Blackburn op de 2-2, maar United trok de zege over de streep en staat in de kwartfinales van de FA Cup.

Witte rook verraadt drugslab in Eindhoven

Stinkende, witte rook die uit een schoorsteen kringelde, heeft zondag de aanwezigheid van een groot drugslab in Eindhoven verraden. Voorbijgangers belden de politie rond 10.00 uur, nadat ze de rook hadden gezien en geroken aan de Rapenlandstraat. Agenten en de brandweer deelden het wantrouwen en gingen naar binnen.

In het pand bleek een groot xtc-lab te zitten. Volgens de politie was dat "volop in bedrijf", maar was er niemand aanwezig. Op straat hebben agenten even later een 48-jarige Eindhovenaar opgepakt. Hij is vermoedelijk de eigenaar van het pand. Of hij echt betrokken was bij de drugsproductie kan de politie nog niet zeggen. "Maar hij heeft in elk geval heel wat uit te leggen."

Specialisten gaan het lab onderzoeken en ontmantelen. Volgens de politie is er een "grote hoeveelheid"chemicaliën gevonden, maar hoeveel precies is nog onbekend.

Witte rook verraadt drugslab in Eindhoven
Witte rook verraadt drugslab in Eindhoven (Foto: ANP)

Eerste zege voor Van Aert na WK

Sinds het WK veldrijden in het Luxemburgse Bieles op 29 januari was Wout van Aert er niet meer in geslaagd om een wedstrijd te winnen. Zondag in Oostmalle wist de wereldkampioen aan die reeks een einde te maken door de wedstrijd met overmacht te winnen.

Van Aert ging na de start direct in de aanval. Niemand, inclusief Mathieu Van der Poel, was bij machte om de Belg te volgen. Bij het ingaan van de laatste ronde had de wereldkampioen een voorsprong van bijna anderhalve minuut op een groep met de gebroeders Van der Poel, Tom Meeusen en Gianni Vermeersch. De sprint voor plaats twee werd gewonnen door Van der Poel, plaats drie was voor Meeusen.

Uitslag mannen
1. Wout van Aert (BEL)
2. Mathieu van der Poel (NED)
3. Tom Meeusen (NED)
4. David van der Poel (NED)
5. Gianni Vermeersch (BEL)
6. Kevin Pauwels (BEL)
7. Daan Soete (BEL)
8. Jim Aernouts (BEL)
9. Diether Sweeck (BEL)
10. Lars van der Haar (NED)

Uitslag vrouwen
1. Sanne Cant (BEL)
2. Laura Verdonschot (BEL)
3. Maud Kaptheijns (BEL)
4. Loes Sels (BEL)
5. Annemarie Worst (NED)
6. Ellen van Loy (BEL)
7. Katherine Compton (USA)
8. Inge van der Heijden (NED)
9. Karen Verhestraeten (BEL)
10. Alicia Franck (BEL)

Zweden wil opheldering over speech Trump

De Zweedse autoriteiten hebben de Verenigde Staten om opheldering gevraagd over de uitspraken van Donald Trump. De ambassade in Washington heeft daarvoor aangeklopt bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De president verwees zaterdag tijdens een speech naar een incident in het Noord-Europese land, zonder duidelijk te maken wat hij precies bedoelde. "Kijk naar wat er gisterenavond gebeurde in Zweden", hield Trump zijn toehoorders voor op een bijeenkomst in Florida. "Zweden, kunnen jullie dat geloven?" Hij leek te verwijzen naar een aanslag of groot veiligheidsprobleem in het land, maar daar zou geen sprake van zijn geweest.

Veel Zweden reageerden dan ook verbaasd op de opmerkingen: ze hadden geen idee waar de Amerikaanse president over sprak. Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Carl Bildt vroeg zich op Twitter af wat Trump "had gerookt" voordat hij de uitspraken deed.

De krant Aftonbladet hielp Trump een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het 'belangrijkste nieuws' in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist.

Zweden wil opheldering over speech Trump
Zweden wil opheldering over speech Trump (Foto: ANP)

Dode man uit water gehaald in Velsen

Een 43-jarige man uit Velsen-Noord is zondagmiddag dood gevonden in Velsen-Zuid (Noord-Holland). Zijn lichaam werd aangetroffen in het water langs de straat Krommeland. De politie liet weten dat de man eerder op de dag als vermist was opgegeven.

Onderzoek moet nog uitwijzen wat er precies is gebeurd, maar op basis van de eerste informatie schat een woordvoerster in dat sprake lijkt van een ongeluk.

Dode man uit water gehaald in Velsen
Dode man uit water gehaald in Velsen (Foto: ANP)

Wellens pakt laatste rit in Ruta del Sol, Valverde eindwinnaar

Tim Wellens heeft de vijfde en laatste etappe van de Ruta del Sol gewonnen. De 25-jarige Belg van Lotto Soudal was de snelste van een kopgroep. De eindzege van Alejandro Valverde kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar.

Al snel na de start ontstond er een kopgroep van acht renners: Nick van der Lijke (Roompot-Nederlandse Loterij), Wellens (Lotto Soudal), Garikoitz Bravo (Euskadi Basque Country-Murias),Victor Campenaerts (LottoNL-Jumbo), Simon Clarke (Cannondale-Drapac), Marco Minnaard (Wanty-Wroupe Gobert), Domen Novak (Bahrain Merida Pro Cycling Team) en Maciej Paterski (CCC Sprandi Polkowice). De maximale voorsprong van de acht bedroeg iets meer dan zes minuten.

Op tien kilometer van het einde werd duidelijk dat de vroege vluchters het zouden gaan halen, zonder Minnaard en Bravo. Wellens was uiteindelijk de snelste in de sprint voor Clarke en Campenaerts. Voor de renner van Lotto Soudal was het al de derde overwinning van het seizoen, nadat hij eerder twee keer won op Mallorca won.

De eindzege van Valverde kwam niet meer in gevaar en behield zijn voorsprong van één seconden op Alberto Contador en zes seconden op Thibaut Pinot. Voor de renner van Movistar betekende dit zijn vijfde eindoverwinning in de Ruta del Sol en zijn honderdste zege in zijn carrière.

Kraft Heinz trekt fusievoorstel Unilever in

Het Amerikaanse bedrijf Kraft Heinz heeft zijn voorstel voor een fusie met Unilever ingetrokken. De twee bedrijven meldden zondag in een gezamenlijke verklaring dat Kraft Heinz "vriendschappelijk heeft ingestemd" met het intrekken van het plan.

De directie van het Nederlands-Britse Unilever had het fusievoorstel afgelopen week al resoluut van de hand gewezen. Het bedrijf zag onvoldoende strategische voordelen van een fusie en vond het bod van 50 dollar per aandeel bovendien veel te laag.

Kraft Heinz trekt fusievoorstel Unilever in
Kraft Heinz trekt fusievoorstel Unilever in (Foto: ANP)

The Surge is een soort sci-fi Dark Souls

Ontwikkelaar Deck13 heeft een nieuw filmpje van liefst veertien minuten gepubliceerd met alleen maar gameplay van The Surge. Op het eerste gezicht lijkt het op een sci-fi Dark Souls, maar gelukkig heeft het nog wel wat unieke elementen. De grootste twist is dat je specifieke lichaamsdelen kunt targeten, iets dat volgens de ontwikkelaars veel strategie toevoegt.

Qua productiewaardes ziet de game er ook vrij goed uit. Check ook onze preview van vorig jaar. Deck13 was eerder verantwoordelijk voor die andere Dark Souls-kloon Lords of the Fallen. Of The Surge kloon-status kan overstijgen moet in mei blijken als de game uitkomt voor PS4, Xbox One en pc.

Renzi treedt af als partijleider

De voormalige premier van Italië, Matteo Renzi, is zondag afgetreden als leider van de centrum-linkse Democratische Partij PD. Hij stelt zich opnieuw kandidaat om het op te nemen tegen zijn rivalen die de partij dreigen op te splitsen.

Renzi maakte duidelijk dat de onrust binnen de partij een kolfje naar de hand is van de Vijfsterrenbeweging, de politieke rivaal van de PD in Italië.

Een decennium na de oprichting lijkt de partij uit elkaar te vallen. Sommige dissidenten, onder wie de voormalig leider Pier Luigi Bersani, vinden dat de PD zijn linkse principes verkwanselt.

Referendum
Renzi stapte einde vorig jaar op als premier nadat het volk in een referendum tegen een grondwetshervorming stemde, waaraan hij zijn lot had verbonden. Hij wil weer minister-president worden en oefent druk uit om nog dit jaar nieuwe verkiezingen te houden, in plaats van in 2018. Dat irriteert de PD-dissidenten die eerst orde op zaken willen stellen binnen de partij.

De stemming over de nieuwe leider van de PD zal voor juni plaatsvinden. Dan zijn er in Italië lokale verkiezingen.

Renzi treedt af als partijleider
Renzi treedt af als partijleider (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Uitslag ADO Den Haag - Feyenoord

Om 16.45 uur begon het duel tussen ADO Den Haag en Feyenoord. De koploper won na een moeizame wedstrijd met 0-1 van de hekkensluiter. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Feyenoorder Miquel Nelom in kop duel met ADO Den Haag-speler Mike Havenaar. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Feyenoorder Miquel Nelom in kopduel met ADO Den Haag-speler Mike Havenaar. (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

ADO Den Haag

0 - 1

Feyenoord

     62' El Ahmadi
 
 Gele kaart: Schaken, Berghuis, (ADO Den Haag), Toornstra, (Feyenoord)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 12.822
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
Ebuehi
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Malone (Becker/76)
Bakker
Gorter (El Khayati/ 81)
Schaken
Fernandez (Havenaar/71)
Duplan
  Jones
Karsdorp
Botteghin
v.d.Heijden
Nelom
Toornstra
Kuijt (Tapia/81)
El Ahmadi
Berghuis
Jörgensen
Elia (Basacikoglu/84)

Gelderse gemeenten gaan water uitdelen

De autoriteiten in de Gelderse gemeenten Doesburg, Rijnwaarden, Zevenaar en Rheden gaan zondag vanaf 19.00 uur water aan de bevolking uitdelen. In de gemeenten zitten mensen zonder omdat er een grote storing is.

Eerst worden verzorgings- en verpleeghuizen voorzien van water. Daarna worden de tankjes van 5 liter aan mensen in de gemeenten uitgedeeld. Er zijn 20.000 jerrycans van 5 liter water voorhanden. Waar ze worden uitgedeeld, is nog niet bekend. Daarover vindt nu nog overleg plaats.

Volgens waterbedrijf Vitens komt er op sommige plekken weer water uit de kraan, na het aanleggen van een omleiding. De waterdruk is echter laag en het water is bruin, maar veilig, aldus het bedrijf.

Gelderse gemeenten gaan water uitdelen
Gelderse gemeenten gaan water uitdelen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Dode gevonden in kanaal Helmond

In de Zuid-Willemsvaart in Helmond is zondag een dode gevonden. Een voorbijganger zag het lichaam in het water liggen en belde de politie. Die onderzoekt wat er is gebeurd. Een woordvoerder zei dat nog niets duidelijk is over de toedracht. Omdat nabestaanden nog moeten worden ingelicht, maakt de politie de identiteit van de overledene nog niet bekend.

Dode gevonden in kanaal Helmond
Dode gevonden in kanaal Helmond (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Zuinige passagier checkt uit in brandende bus

Een man heeft in Australië zijn leven geriskeerd om onder een hogere ritprijs uit te komen nadat brand was uitgebroken in een bus. Op camerabeelden is volgens Australische media te zien hoe de passagier het brandende voertuig instormt om nog even uit te checken.

Onderzoekers ontdekten de opvallende actie toen ze beelden bekeken van de busbrand, die eind vorig jaar plaatsvond in Sydney. De 22 passagiers werden snel geëvacueerd, waarna één van de reizigers rechtsomkeert maakte om uit te checken.

De zuinige passagier had zich overigens de moeite kunnen besparen, omdat uitchecken alleen mogelijk is als de bus stilstaat bij een halte. Na de brand moesten destijds drie passagiers worden behandeld omdat ze rook hadden ingeademd. Vermoedelijk was kortsluiting de oorzaak.

Zuinige passagier checkt uit in brandende bus
Zuinige passagier checkt uit in brandende bus (Foto: BuzzO)

Magistrale Kane leidt Spurs naar kwartfinale FA Cup

Tottenham Hotspur is een ronde verder in de FA Cup. Door een hattrick van spits Harry Kane staat de ploeg nu in de kwartfinale. Het werd tegen Fulham 0-3. 

Tottenham nam het in de vijfde ronde van de FA Cup op tegen stadgenoot Fulham. Op Craven Cottage was er een basisplaats voor Michel Vorm en ook Jan Vertonghen, Christian Eriksen en Toby Alderweireld startten. Vincent Janssen zou negentig minuten op de bank blijven. Na zestien minuten opende Harry Kane de score. Eriksen had een goede voorzet in huis, waarna de aanvaller laag in de hoek de 0-1 liet optekenen. Vlak na de pauze lag ook de tweede goal erin voor de Engels international en opnieuw was Eriksen de aangever.

De Deense spelmaker vond Kane in het doelgebied en de inzet van de spits was doelman Bettinelli te machtig. Het verzet van Fulham was hierna gebroken en Tottenham-manager Mauricio Pochettino kon rustig achterover leunen.

Dat deed Kane echter niet, want hij ging voor zijn hattrick. Dat lukt uiteindelijk ook, maar dit keer was het Dele Alli die de voorbereiding verzorgde. Zijn steekpass werd op waarde geschat door de captain, die oog in oog met Bettinelli opnieuw geen fout maakte. Tottenham staat door de zege in de kwartfinale van de FA Cup; de loting hiervoor moet nog plaatsvinden.

Michel Vorm met Harry Kane, die de bal mee naar huis mag nemen. (PRO SHOTS/Action Images)
Michel Vorm met Harry Kane, die de bal mee naar huis mag nemen. (PRO SHOTS/Action Images)

Schoofs wint Nederlandse eindstrijd in Altenkirchen

Bibiane Schoofs heeft in Altenkirchen de kroon op een droomweek gezet. De speelster uit Ede won het ITF-25k toernooi door in de finale Quirine Lemoine te verslaan. Schoofs kwam in het hoofdtoernooi na eerst twee wedstrijden in het kwalificatietoernooi gewonnen te hebben. Ze won in twee sets; 7-5 en 7-5.

Schoofs werd in de eerste set één keer gebroken, maar stelde daar twee breaks tegenover. In set twee bleek één break op 5-5 genoeg voor de winst. Schoofs pakte de break en serveerde toen zich succesvol naar de toernooizege, 7-5. De 28-jarige Schoofs is de nummer 432 van de wereldranglijst en bekroont haar tweede tennisleven nu met een titel. Schoofs kampte het afgelopen jaar met diverse problemen en daar kwam een scheiding bovenop. Nu is ze terug en heeft zich als doel gesteld om mee te kunnen doen met de kwalificaties van de UK Open. 

Het was de eerste keer dat Schoofs en Lemoine tegenover elkaar stonden op een toernooi. Lemoine stond voor het eerst sinds november in de eindstrijd van een ITF-toernooi. Ze verloor toen de finale van het toernooi in Valencia (25,000 dollar).

DJI Spark voor ¤389,34

In Nederland betaal je er 600 euro voor, en vanuit China maar 389 euro. Dus zelfs als je te maken hebt met douanekosten ben je nog goedkoper uit. Even verder lezen dus voor de verdere informatie over deze drone, of gelijk bestellen met de gelimiteerde coupon (10 keer) spark811 voor de extreem lage prijs van €389,34 via deze link!

Het toffe van deze drone is dat hij 'slim' is, je kan via je handen signalen geven voor het maken van selfies en andere acties. Ook zal hij niet snel tegen iets aanvliegen vanwege de sensoren die dit opmerken en erom heen zullen gaan. Daarnaast heeft de Spark een 12MP camera die gestabiliseerd wordt door 2 assen. Intelligente vliegmodussen zoals Tapfly (klik en hij vliegt naar dat punt al filmend), Activetrack (het volgen van iemand) en nog veel meer. Eigenlijk is het lastig allemaal uit te leggen en kan je het beter even bekijken naar wat deze mini drone allemaal kan. 

Specificaties

  • Max snelheid 50km/h
  • Wifi (bediening met smartphone)
  • Vliegtijd 16 minuten / 15 minuten hooveren
  • GPS+Glonass satellieten
  • 300 gram
  • 143 x 143 x 55mm (lxbxh)
  • 1480mAh accu
  • 12MP fullHD camera, met f/2.6 groothoeklens, gestabiliseerd op een 2-assige gimball
  • Intelligente vliegmodussen; Smartgesture, Tapfly, activetrack et cetera
  • Volledige lijst specificaties hier 

djiintro (Foto: djioff)

Crash bij eerste race zelfrijdende auto's

De eerste race van zelfrijdende auto's op een stratencircuit is zaterdag in Buenos Aires geëindigd met een crash. Een van de twee raceauto's, Devbot 1 en Devbot 2, die deelnamen aan de race lijkt volgens Electrek een van de bochten te enthousiast te hebben genomen en een barrière te hebben geraakt.

Het grote voordeel van zelfrijdende auto's is echter dat bij een crash er geen zorgen zijn om eventuele verwondingen van een coureur, aangezien die er niet is. "Geen coureurs zijn gewond geraakt", twitterde de organisatie van Roborace dan ook. De race werd gehouden in het voorprogramma van de Formule E, de wereldwijde klasse met elektrische auto's waar veel internationale topcoureurs om de titel strijden.

Door het ongeval won Devbot 1 de race met een nieuwe snelste ronde met een topsnelheid van 186 kilometer per uur.

Roborace spreekt van een "historisch weekend", hoewel het evenement volgens Electrek nog steeds erg veel weg had van een test. De auto's zijn nog niet af en ook Roborace zelf is nog in ontwikkeling. Het doel is dat uiteindelijk meerdere raceteams het tegen elkaar opnemen, elk met hetzelfde auto-ontwerp. De teams schrijven wel hun eigen software.

Uitslagen Eredivisie 19/02/2017

Ajax heeft in de strijd om de titel in de Eredivisie geen averij opgelopen tegen Vitesse. De Amsterdammers wonnen in Arnhem moeizaam met 0-1. Sparta en FC Groningen maakten er in Rotterdam in de eerste helft een aantrekkelijk potje van met doelpunten die vielen als rijpe appelen. Na de rode kaart voor Bacuna (Groningen) bloedde de wedstrijd dood en bleef het bij 2-2.

Lasse Schöne in duel met Nathan Allan de Souza van Vitesse. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)
Lasse Schöne in duel met Nathan Allan de Souza van Vitesse. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Vitesse

0 - 1

AFC Ajax

    26' Klaassen
 
Gele kaart: Diks, Miazga (Vitesse), Viergever, Kluivert (AFC Ajax)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 20.016
Arbiter: Blom
Bijzonderheden: Klaassen (Ajax) mist strafschop (77)
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks
Kashia
Miazga
Faye (Büttner/83)
Nakamba (Ali/84)
Nathan
Baker
Rashica
Van Wolfswinkel
Tighadouini (Foor/74)
  Onana
Veltman
Sánchez
Riedewald
Viergever
Klaassen
Schöne
Ziyech (Van de Beek/84)
Traoré (Kluivert/66)
Dolberg (Cassierra/89)
Younes

Sparta Rotterdam

2 - 2

FC Groningen

8' Van Moorsel
17' Calero
  21' Jenssen
44' Mahi
 
Rode kaart: Bacuna (52) (FC Groningen)
 
Stadion: Spartastadion Het Kasteel, Rotterdam
Toeschouwers: 9.778
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Kortsmit
Floranus
Breuer
Vriends
Van Drongelen
Mendes da Silva (Sanusi/53)
Van Moorsel
Dijkstra
Cabral (Pogba/73)
Pusic
Calero (Verhaar/71)
  Padt
Payne
Reijnen
Larsen
Van Nieff
Tibbling (Sörloth/62, Memisevic/80)
Bacuna
Jenssen
Linssen (Hiariej/54)
Mahi
Idrissi

PS4 launchgame Resogun krijgt Pro-update

Resogun, de enige echt goede PS4 launchgame, heeft een PS4 Pro-update gekregen. Volgens ontwikkelaar Housemarque voegt de update 4K en HDR ondersteuning.  Als je geen 4K tv hebt profiteer je alsnog van super sampling. De update fixt ook nog een aantal oude bugs.

Housemarque werkt tegenwoordig aan Nex Machina, een andere intensieve shooter. Ze hopen de game deze zomer uit te brengen.

Hamilton wil data niet meer delen met teamgenoot

Formule 1-coureur Lewis Hamilton wil zijn data op het circuit niet meer delen met zijn teamgenoot, zo heeft de Brit laten weten tijdens een interview met Mercedes-sponsor UBS. De meervoudig wereldkampioen vindt het niet eerlijk dat coureurs kunnen profiteren van het werk van hun teamgenoten.

Hamilton: "Ik ga naar buiten, doe mijn huiswerk goed en de andere coureur kan precies zien wat jij gedaan hebt. Ik heb het team gevraagd om mijn data niet meer met anderen te delen. Het voelt niet eerlijk dat als hij op zijn best van zijn kunnen presteert ik dat op de computer tot in detail kan bestuderen."

"Op het circuit zoek je naar de rempunten, ondervind je de hobbels en zie je de rubberstrepen op het wegdek en al deze dingen zorgen ervoor dat je zo snel mogelijk door een bocht kunt. Jouw teamgenoot zal normaal gesproken iets vroeger of later remmen. Door de data te delen kan hij je echter kopiëren. 'Oh, hij remt vijf meter later, dan kan ik dat ook proberen'. Daar heb ik een hekel aan en hij kan dichter bij jou komen. Daarom genoot ik ook zo van het karten, want daar kon het niet en kon je het pure talent zien."

Daarom vind Hamilton het ook geen goed idee dat jonge coureurs zich de blubber trainen in een simulator als ze hierbij hulp krijgen met het vinden van de ideale lijnen. Ze zouden die lijnen zelf moeten vinden, omdat dit het belangrijkste van een coureur zijn is. Het zelf opzoeken van de limiet van jezelf en van de auto.

Terraria overschrijdt twintig miljoen verkochte exemplaren

Terraria, vroeger vooral bekend als '2D Minecraft', is uitgegroeid tot een fenomeen. Van de game, die in 2011 uitkwam, zijn er inmiddels meer dan twintig miljoen exemplaren gekocht. 8.5 daarvan zijn in de laatste achttien maanden verkocht, iets dat aangeeft dat de game juist alleen maar meer gegroeid is.

De game is sinds 2011 uitgekomen op allerlei nieuwe platformen en heeft natuurlijk grote updates gekregen. De game begon met 250 items, zes NPCs, twintig vijanden, drie bazen en tien biomes. Tegenwoordig heeft de game 3800 items, 25 NPCs, 350 vijanden, zestien bazen en 27 biomes. Binnenkort krijgen consoles en mobiele versies de 1.3 update.

Biatleet Schempp pakt laatste goud van WK

Biatleet Simon Schempp heeft op de slotdag van het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen de wereldtitel op de massastart gewonnen. De 28-jarige Duitser won in zijn loopbaan al zeven WK-medailles, waaronder drie keer goud, maar dat was telkens in estafettes. Zondag won hij dan voor het eerst een individuele medaille en gelijk was het raak met goud.

Bij de eerste schietbeurt ging topfavoriet Martin Fourcade gelijk al de mist in, waardoor de Fransman een strafrondje moest langlaufen. Hij maakte de verloren tijd echter snel goed en sloot weer aan bij de groep, die pas na de derde schietbeurt serieus uitgedund werd. Acht man bleven daar over die om de medailles zouden gaan strijden, met nog één schietbeurt - in staande positie - te gaan. 

In die laatste schietbeurt schoot Johannes Thingnes Bø vier van de vijf keer raak en dus moest de jonge Noor een strafronde lopen. Hij ging toch als vierde de slotronde in, 25 seconden achter leider Simon Eder, die vergezeld werd door Schempp. Het Oostenrijkse thuispubliek schreeuwde de kelen schor om landgenoot Eder naar de zege te helpen, maar op de voorlaatste klim opende Schempp de aanval en dat was voor Eder teveel. Ondertussen had Bø de turbo aangeslingerd en de Noor kwam met rasse schreden bij Eder. Schempp was te ver weg, maar de Oostenrijker werd het slachtoffer van Bø, die zilver veroverde. Eder kwam nog wel luid toegejuichd als derde over de streep. 

Kaartspel Culdcept Revolt deze zomer naar het Westen

Culdcept Revolt komt deze zomer zowel fysiek als digitaal uit voor de 3DS. Dit is een deck-building kaartspel met bordspel aspecten (je loopt letterlijk over een bord). Bijzonder is de design van de personages, die ontworpen zijn door dezelfde artiest als 999. De game heeft ook een uitgebreid verhaal.

Culdcept is een franchise dat al twintig jaar bestaat. Wij kennen het hier alleen niet zo goed omdat we bijna nooit de games kregen in Europa. Misschien brengt dit deel daar verandering in.

Netanyahu wees geheim vredesplan af

De Israëlische premier Netanyahu heeft een jaar geleden een Amerikaans vredesplan voor het Midden-Oosten afgewezen. Hij was in een geheim overleg samen met de Jordaanse koning Abdoellah, de Egyptische president al-Sisi en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken in de Jordaanse stad Akaba bijeen.

Drijvende kracht achter het voorstel was John Kerry, zo onthulde de Israëlische krant Haaretz zondag. Het plan voorzag onder meer in het erkennen van de staat Israël, een zeer gevoelig punt in Jeruzalem. Vooral de erkenning door de Palestijnen is van voorwaardelijk belang voor Israël. De Palestijnse president Abbas was niet in Akaba, maar werd door Kerry steeds op de hoogte van de gesprekken gehouden.

Uiteindelijk blies de Israëlische premier het voorstel tijdens de bijeenkomst op 21 februari af omdat hij ervan overtuigd was dat hij in zijn rechts georiënteerde kabinet geen meerderheid voor het plan zou krijgen, aldus de krant, die als zeer kritisch op de huidige regering geldt.

Netanyahu wilde zondag niet op het bericht reageren.

Netanyahu wees geheim vredesplan af
Netanyahu wees geheim vredesplan af (Foto: ANP)

Turkije tegen VS: Koerden buitenspel bij heroveren Raqqa

De Turkse regering heeft de Verenigde Staten voorgesteld samen te werken bij een offensief tegen de Syrische stad Raqqa, die door Islamitische Staat (IS) tot hoofdstad is uitgeroepen. Ankara wil geen troepen naar de frontlinie sturen, maar wel tactische steun geven aan het Vrije Syrische Leger (FSA) en andere milities die tegen IS vechten. Daar zitten Koerdische groepen echter niet bij.

De krant Hürriyet en andere Turkse media meldden dat premier Binali Yildirim het voorstel op de veiligheidsconferentie te München heeft geopperd. Daar was ook de Amerikaanse vicepresident Mike Pence.

Yildirim liet weten dat Turkije niets ziet in een rol voor de Koerdische milities YPG en PYD bij de operatie tegen Raqqa. Ankara beschouwt de PYD en YPG als een verlengstuk van de verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK. "We hebben de Amerikanen laten weten dat je de ene terroristische organisatie niet kan gebruiken voor het bestrijden van een andere terreurgroep", aldus Yildirim.

Voorstel Turkije aan VS voor heroveren Raqqa
Turkije tegen VS: Koerden buitenspel bij heroveren Raqqa (Foto: ANP)

Bertens naar achtste finales dubbelspel Dubai

Tennisster Kiki Bertens heeft op het WTA Premier 5-toernooi in Dubai de achtste finales van het dubbelspel bereikt. Samen met haar Zweedse partner Johanna Larsson zegevierde de Nederlandse zondag in de eerste ronde.

Bertens en Larsson speelden tegen het jonge Russische duo Natela Dzalamidze en Veronika Kudermetova. Na een breakfestijn in de eerste set - beide duo's stonden drie keer hun service af - trok het Nederlands/Zweedse partnerschap de set via een tiebreak naar zich toe. In set twee ging het beduidend makkelijker en na een kleine anderhalf uur stond de 7-6 (7), 6-3 zege op het scorebord. 

In de achtste finales staan Sania Mirza en Barbora Strycova, de nummers drie van de plaatsingslijst, klaar voor Bertens en Larsson. 

Geert Wilders sluit deelname RTL-debat uit

Geert Wilders sluit uit dat hij nog meedoet aan het mede door RTL Nieuws georganiseerde verkiezingsdebat in Carré op 5 maart. De PVV-leider heeft dat zondag laten weten nadat RTL Nieuws een interview had gepubliceerd met zijn broer Paul Wilders.

"Wat een ongelooflijk laaghartig tuig is RTL Nieuws om mijn familie bij de campagne te betrekken. Walgelijk", liet Wilders via Twitter weten.
In het interview zegt zijn broer Paul onder meer dat de PVV-leider geen tegenspraak duldt. "Wie Geert tegenspreekt, heeft afgedaan. Familie of niet."

Voor het Carrédebat zouden de lijsttrekkers van de acht grootste partijen worden uitgenodigd. Eerder zegde Wilders (net als Mark Rutte) het zogenaamde premiersdebat af omdat RTL zich niet hield aan het afgesproken deelnemersaantal. Ook bij het studentendebat en bij het Noordelijk lijsttrekkersdebat ging Geert Wilders niet de confrontatie aan met zijn politieke concurrenten.

De lijsttrekker van de PVV is bij twee debatten wel aanwezig: de tweestrijd met Mark Rutte op 13 maart, en een dag later op het 'grote' NOS-debat, waar hij de degens met Lodewijk Asscher zal kruisen.

Voorbeschouwing UFC Fight Night 105

Op dit MMA-gala zou de Nederlander Stefan Struve het eigenlijk opnemen tegen Junior dos Santos, maar een gescheurde spier in de schouder van de Nederlander zorgde ervoor dat Struve zondagnacht geblesseerd moet toekijken. Travis Browne en Derrick Lewis vechten nu in het hoofdprogramma van UFC Fight Night 105. In het Canadese Halifax gaat verder Johny Hendricks het gevecht aan met de Cubaan Hector Lombard en zal Sam Sicilia, na twee achtereenvolgende verliespartijen, proberen om tegen lokale held Gavin Tucker eindelijk weer de winstbonus mee naar huis te nemen.

Travis Browne vs Derrick Lewis
Het loopt niet zo heel lekker meer met Browne. Nadat hij in 2013 nog drie gevechten op rij won, waaronder een knock-out overwinning op Alistair Overeem, zit de carrière van Hapa in het slop. Zijn laatste twee gevechten gingen kansloos verloren. Weliswaar tegen twee topvechters, voormalig UFC-kampioenen Fabricio Werdum en Cain Velasquez, maar de manier waarop Browne verloor was stuitend. De reden hiervoor kan liggen in het feit dat Browne besloot om het succesvolle team Jackson-Wink te verruilen voor Glendale Fight Club, het team waar zijn vriendin Ronda Rousey ook traint. Sindsdien gaat het namelijk minder en minder met de 34-jarige zwaargewicht. Browne laat doorschemeren dat ook hij niet tevreden is met het team van coach Edward Taverdyan, want de Amerikaan heeft aangegeven dat Taverdyan Browne niet zal coachen tijdens het gevecht tegen Lewis.

Lewis daarentegen heeft het jaar van zijn leven achter de rug. In 2016 vocht de 32-jarige Texaan zelfs vier keer. Al die vier gevechten werden gewonnen, waarvan zelfs drie door een knock-out. Lewis heeft trouwens vijftien van zijn zeventien overwinningen gewonnen via knock-out, dus Browne zal zijn verdediging goed in de gaten moeten houden.


Browne vs Lewis promo (Bron: Youtube)

Johny Hendricks vs Hector Lombard
Nóg een vechter die het zwaar heeft in de UFC. Voormalig kampioen in de weltergewichtsklasse Hendricks heeft de afgelopen jaren enorm veel moeite gehad met het op gewicht geraken voor een gevecht, met zelfs een aantal afzeggingen als gevolg hiervan. UFC-directeur Dana White dwong Hendricks dan ook een gewichtsklasse hoger te vechten en het lijkt erop alsof dit Big Rigg goed doet. 

Voormalig Bellator middengewichtkampioen Lombard lijkt daarentegen veel last te hebben van de nieuwe regelgeving van het Amerikaanse dopingbureau USADA. Bij de organisatie Bellator was de Cubaan 23 gevechten ongeslagen, maar sinds zijn overstap naar de UFC kan de Olymisch judoka geen potten meer breken en staat hij na acht gevechten op slechts drie overwinningen.


Hendricks vs Lombard promo (Bron: Youtube)

Sam Sicilia vs Gavin Tucker
De Canadees Tucker maakt zijn UFC-debuut in Halifax. Zoals op elk UFC-gala buiten de VS, krijgt lokaal talent een kans om zich te laten zien voor een thuispubliek. De al negen gevechten ongeslagen Tucker zal zondag de Canadese vlag verdedigen tegen de 31-jarige Sicilia, een vechter die inmiddels al elf partijen in de UFC gevochten heeft, waarvan hij er slechts vijf gewonnen heeft. Tucker, afkomstig uit een dorpje met slechts 90 inwoners, heeft niet de tegenstand gekregen die Sicilia in de UFC wel heeft gekregen, maar The Newfoundland Terror zal deze kans aangrijpen om een carrière in de UFC veilg te stellen.

 
Amateuroverwinningen van Gavin Tucker (Bron: Youtube) 

Overige gevechten in het hoofdprogramma
Elias Theodorou vs Cezar Ferreira
Sara McMann vs Gina Mazany
Paul Felder vs Alessandro Ricci
Voorprogramma
Nordine Taleb vs Santiago Ponzinibbio
Carla Esparza vs Randa Markos
Aiemann Zahabi vs Reginaldo Vieira
Jack Marshman vs Thiago Santos

UFC Fight Night 105 wordt zondagnacht gehouden in Scotia Center Halifax te Nova Scotia, Canada. Het hoofdprogramma wordt rechtstreeks uitgezonden door betaalzender Fox Sports. De uitzending op kanaal zes begint zondagnacht om 3:00 uur.  Het voorprogramma kan gevolgd worden via de betaalde streamservice UFC Fight Pass. Dit programma begint om half één.

Miljardensteun voor economie Mongolië

Mongolië krijgt in totaal 5,5 miljard dollar aan noodsteun van onder meer het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om het land te helpen met zijn economische problemen en het aflossen van schuld.

Andere geldschieters zijn de Wereldbank, de Aziatische Ontwikkelingsbank, Japan en Zuid-Korea. China staat klaar met een krediet. Mongolië kende tussen 2011 en 2013 een sterke economische groei omdat investeerders insprongen op de grote grondstofvoorraden van het land. Maar vanwege te hoge overheidsuitgaven en de sterk gedaalde grondstofprijzen kwam Mongolië in een diepe economische crisis terecht.

In ruil voor de financiële steun zal het land economische hervormingen doorvoeren. Verder kan Mongolië met behulp van de steun nu een staatslening van 580 miljoen dollar aflossen die volgend maand afloopt.

Miljardensteun voor economie Mongolië
Miljardensteun voor economie Mongolië (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Uitslag Willem II - AZ

Om 12.30 uur begon in de Eredivisie het duel tussen Willem II en AZ. De bezoekers gaven in de blessuretijd een overwinning uit handen, het werd 1-1. Hieronder vind je hiervan de karakteristieken.

Willem II

1 - 1

AZ

 90+2' Falkenburg    71' Luckassen
 
 Gele kaart: Lamprou, Kali, (Willem II),
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.650
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Lamprou
Joppen
Lachman
Peters
Tshimanga (Croux/5)
Haye (Calcan/76)
Lieftink (Falkenburg/77)
Kali
Koppers
Oulare
Sol
  Krul
Johansson
v.Eijden
Luckassen
Haps
Seuntjens (Helmer/61)
Dos Santos
Rienstra
Bel Hassani
Weghorst
Tankovic (García/62)

Verkeerd Russisch volkslied bij huldiging gouden estafette

Eerder deze maand gebeurde het bij de tennissers in de Fed Cup, dit keer ging het op het WK biatlon in het Oostenrijkse Hochfilzen verkeerd: de organisatie liet een verkeerd volkslied door de speakers galmen.

Rusland pakte zaterdag het goud op de estafette bij de mannen, na een razendspannende wedstrijd. 's Avonds werd de ploeg gehuldigd, maar het verkeerde volkslied werd gespeeld - namelijk het volkslied wat Boris Yeltsin na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie invoerde. Kopman Anton Shipulin reageerde boos, maar gelukkig werd de avond uiteindelijk nog gered.

Een commentator van de Russische TV kwam het podium op rennen, pakte een microfoon en begon voorzichtig te zingen. Vervolgens gaf hij de microfoon aan de biatleten, waarna Shipulin, Anton Babikov, Alexey Volkov en Maxim Tsvetkov - enigszins vals - dan maar het goede volkslied zongen. 

Wat ons betreft kunnen ze het in elk geval beter bij biatlon houden en geen gooi doen naar een plekje in Голос (Bron: YouTube)

Friedrich met overmacht naar vierde wereldtitel op rij

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft zich voor de vierde keer op rij laten kronen tot wereldkampioen in de tweemansbob. Samen met remmer Thorsten Margis, die er bij de vorige twee gewonnen WK's ook bij was, was Friedrich meerdere maten te groot voor de concurrentie.

Friedrich liet zijn ongekende dominantie zien door in alle vier runs de snelste tijd neer te zetten en ruim ook. Alleen om de overige medailles werd verder nog gestreden. Justin Kripps uit Canada was daar samen met remmer Jesse Lumsden de meest constante, wat hem op 1,20 seconden het zilver opleverde. Na zilver op de vorige twee WK's was er dit keer brons voor het Duitse duo Johannes Lochner en Joshua Bluhm, die 1,25 seconden toe moesten geven. 

Friedrich is pas de tweede bobsleeër ooit die vier keer op rij wereldkampioen wordt. Alleen Eugenio Monti ging hem voor: de legendarische Italiaan was van 1957 tot en met 1961 zelfs vijf keer op rij 's werelds beste, waarna hij ook in 1963 en 1966 nog eens won en in 1968 olympisch goud pakte. Met het goud komt Duitsland in de geschiedenis van de tweemansbobs op gelijke hoogte met Zwitserland. Beide landen hebben nu vijftien wereldtitels gewonnen, hoewel Zwitserland nog wel ruim meer zilveren en bronzen medailles heeft. 

Burgemeester Van Aartsen onderging nekklem

Burgemeester Jozias van Aartsen van Den Haag heeft na de dood van Mitch Henriquez vrijwillig een nekklem ondergaan. "Dan heb je tenminste een gevoel wat ze doen", zei hij zondag bij Omroep West. De nekklem werd toegepast door een agent die naar Van Aartsen aanneemt goed was getraind.

De nekklem kwam ter discussie te staan na de dood van de Arubaan Henriquez in 2015. Hoogstwaarschijnlijk stierf hij door zuurstofgebrek, veroorzaakt door hardhandig optreden van agenten die hem arresteerden in het Haagse Zuiderpark. Daarna ontstonden hevige rellen in de Schilderswijk.

De scheidend burgemeester vindt zelf dat de nekklem door de politie moet worden afgeschaft, hoewel hij begrijpt waarom de minister van Justitie en de Nationale Politie hebben gezegd dat ze de nekklem willen houden. "Omdat er sommige situaties zijn waarbij je nauwelijks andere mogelijkheden hebt om iemand onder controle te brengen."

Maar volgens Van Aartsen kan je de nekklem alleen toepassen als je goed getraind bent. Hij zei de taser een goed middel te vinden om het gat te dichten tussen een nekklem en mensen niet meer onder controle krijgen, "hoewel ook daar risico's aan zitten".

De politie heeft de trainingen rondom het gebruik van de nekklem wel aangepast om verwurging te voorkomen.

Burgemeester Van Aartsen onderging nekklem
Burgemeester Van Aartsen onderging nekklem (Foto: ANP)

Elfjarige jongen rijdt 120 kilometer in auto

De Duitse politie heeft voor de grens met Luxemburg een elfjarige jongen die in de auto van zijn vader reed, tot stilstand gedwongen. De jongen had er al zeker 120 kilometer op zitten, aldus de politie zondag.

Hij had de auto gepakt na ruzie met zijn vader. Het viel de politie op dat de jonge chauffeur erg goed kon autorijden. Toen ze hem wilde controleren, ging de jongen ervandoor. Eenmaal tot stilstand gedwongen, bracht de politie hem naar huis in Luxemburg.

Elfjarige jongen rijdt 120 kilometer in auto
Elfjarige jongen rijdt 120 kilometer in auto (Foto: BuzzO)

Hirscher weer wereldkampioen slalom, Duits WK 'gered'

Alpineskiër Marcel Hirscher heeft het laatste onderdeel van het wereldkampioenschap in St. Moritz gewonnen. De Oostenrijker, met Nederlandse moeder, veroverde op de Zwitserse sneeuw voor de tweede keer in zijn loopbaan de wereldtitel op de slalom.

Hirscher zette in de eerste run al een zeer scherpe tijd neer en zette daarmee de toon voor een uitstekend Oostenrijks optreden. Op 0,43 seconden was het namelijk landgenoot Marco Schwarz die tweede stond, vlak voor Michael Matt - de jongere broer van de inmiddels gestopte regerend olympisch kampioen Mario Matt. Op 0,53 seconden deed ook Dave Ryding uit Groot-Brittannië goed mee, terwijl de Zweed Mattias Hargin op 0,58 tellen ook nog in de buurt van de medailles stond. De gehele top-14 stond zelfs nog binnen een seconde.

In run twee was de Duitser Felix Neureuther de eerste die dusdanig sterk was dat een medaille misschien mogelijk was, ook al stond hij slechts tiende na de eerste manche. Zijn tijd werd verbroken door een zeer agressief slalommende Manuel Feller, nog een Oostenrijker en zevende na run één. Vervolgens was het de beurt aan Hargin en de Zweed had een speciaal doel: op 31-jarige leeftijd voor het eerst in zijn carrière een individuele WK-medaille halen voor zijn vrouw Matilda, die afgelopen zomer in Chili onder een lawine bedolven werd en overleed. Hargin riskeerde alles, ging bloedsnel en leek Feller's tijd te verpulveren....maar ging onderuit en zag zijn droom uiteenspatten.

Ryding nam niet genoeg risico om de tijd van Feller te verbreken en viel ook terug tot achter Neureuther, die nog altijd tweede stond. Ook Matt en Schwarz konden de druk niet aan, waarna Hirscher de klus wel kon klaren: met 0,68 seconden verschil pakte hij het goud, voor Feller en Neureuther. Laatstgenoemde redde daarmee het WK voor zijn land, want Duitsland had tot aan de allerlaatste wedstrijd nog geen enkele medaille gewonnen, een historisch slecht resultaat. 

De Nederlander Steffan Winkelhorst plaatste zich knap als 29e voor de tweede run, maar daarin ging het behoorlijk fout. Hij zakte uiteindelijk naar de 42e plek. 

Mediahuis verhoogt overnamebod op TMG

Het Vlaamse Mediahuis en VP Exploitatie hebben hun overnamebod op mediabedrijf Telegraaf Media Groep (TMG) verhoogd van 5,25 naar 5,90 euro per aandeel. Volgens de partijen hebben ze nu de beschikking over bijna 60 procent van de aandelen TMG.

In een zondag gepubliceerde verklaring lieten Mediahuis en VP Exploitatie weten dat het boekenonderzoek is afgerond en dat na gesprekken met TMG is besloten het bod te verhogen. Ze bevestigen hun voornemen om gezamenlijk een openbaar bod uit te brengen op alle aandelen TMG.

Mediahuis verhoogt overnamebod op TMG
Mediahuis verhoogt overnamebod op TMG (Foto: ANP)

LB: Autowrak Kris Jenner te koop

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wil missen!

De Rolls-Royce die Kris Jenner in augustus in de prak reed, staat te koop. Liefhebbers kunnen de auto voor ongeveer de helft van de oorspronkelijke prijs ophalen, ontdekte TMZ. Het openingsbod staat op 195.000 dollar.

Jenner zou nadat ze het verzekeringsgeld zou hebben geïnd de auto aan een willekeurige dealer hebben verkocht. Diegene probeert er nu een slaatje uit te slaan. De koper moet het wrak, dat ten tijde van het ongeluk nog maar een week oud was, nog wel opknappen. De voorkant is nog steeds flink beschadigd, maar de auto zou nog wel kunnen rijden.

In augustus kwam Jenner in botsing met een Prius even buiten Los Angeles. Die laatste auto reed volgens TMZ door rood. Jenner kwam met de schrik vrij.

Autowrak Kris Jenner te koop
Autowrak Kris Jenner te koop (Foto: BuzzE)

Dode in auto Den Helder is vermiste Brabander

De man die afgelopen dinsdag dood in een auto werd gevonden in een haventje langs het Noordhollandsch Kanaal bij Den Helder blijkt een 44-jarige man uit Etten-Leur. Deze stond volgens de politie als vermist te boek.

De man verdween eind november spoorloos. Het kenteken van de auto kwam overeen met dat van de auto van de Brabander. Na onderzoek is nu officieel vastgesteld dat de inzittende inderdaad de vermiste was.

De politie sluit een misdrijf uit.

Dode in auto Den Helder is vermiste Brabander
Dode in auto Den Helder is vermiste Brabander (Foto: ANP)

Bewaren

Zweden heeft geen idee waar Trump over sprak

De Zweden hebben geen flauw idee waar Donald Trump het zaterdag in Florida over had, toen hij sprak over iets met terrorisme dat vrijdagavond in Zweden had plaatsgevonden. De krant Aftonbladet hielp hem een handje door een Engelse pagina op zijn website te zetten met het 'belangrijkste nieuws' in het land: onder meer de stemproblemen van de 87-jarige zanger Ove Thörnquist.

De Amerikaanse president had in de plaats Melbourne opnieuw een pleidooi gehouden voor een veilig bestaan door inwoners van islamitische staten voorlopig de toegang tot de VS te ontzeggen. Aan de hand van zware aanslagen in Duitsland, Nice, Parijs, Brussel "én de vorige avond in Zweden", verduidelijkte Trump zijn stelling.

"Zweden, kun jullie dat geloven?" vroeg Trump zijn gehoor. "Ze hebben grote aantallen vluchtelingen opgenomen en nu hebben ze problemen die niemand voor mogelijk had gehouden", aldus de president in zijn toespraak. Even eerder had hij gezegd dat hij met zijn aanhang bijeen was gekomen om het over de waarheid te hebben, niets dan de waarheid.

Zweden heeft geen idee waar Trump over sprak
Zweden heeft geen idee waar Trump over sprak (Foto: ANP)

Trui van Fedor slaat weer toe

Of het inderdaad door de kracht van de trui kwam, zullen we waarschijnlijk nooit weten, maar MMA-vechter Matt Mitrione werd zaterdagnacht geveld door nierstenen. Enkele uren voor zijn gevecht tegen de Rus Fedor Emelianenko zou plaatsvinden, werd Mitrione naar het ziekenhuis getransporteerd.

Bellator-president Scott Coker meldde dat Mitrione eerder die week al klaagde over pijn in de zij en rug, maar de vechter wilde zich niet laten onderzoeken door een dokter. Uiteindelijk bleek na onderzoek in het ziekenhuis, dat de pijn werd veroorzaakt door nierstenen. Besloten werd om het hoofdprogramma van Bellator 172 af te gelasten. "Wanneer Fedor weer in de ring zal verschijnen is onduidelijk, waarschijnlijk ergens in mei. Of Mitrione dan de tegenstander zal zijn staat ook nog lang niet vast," aldus Coker.


Interview met Scott Coker, directeur van Bellator MMA (Bron: Youtube)

Of de trui in de toekomst nog veel schade zal aanbrengen wordt inmiddels betwijfeld. Fedor heeft, samen met Coker, aangekondigd dat The Glorious Sweater of Absolute Victory geveild gaat worden. De opbrengst zal aan een goed doel gedoneerd worden.

Vrouw vernielt 4e keer ruiten politiebureau

Een 30-jarige vrouw heeft in de nacht van zaterdag op zondag voor de vierde keer de ruiten van het politiebureau van Oosterwolde (Friesland) vernield. Ze kwam met de fiets en gooide met stukken stoeptegel. Na een korte achtervolging is ze weer aangehouden.

De laatste keer dat ze de ruiten van het bureau ingooide was in de nacht van donderdag op vrijdag. Er zaten grote sterren en barsten in de ruiten. Dit keer vernielde ze de noodruiten die er nog in zaten.

De politie omschrijft de vrouw uit Oosterwolde als verward. "We kennen al haar een tijdje, maar weten niet wat haar bezielt en triggert", aldus een woordvoerder. "Vorig jaar is ze ook enkele keren aangehouden omdat ze soms wel honderden keren per nacht het alarmnummer 112 belde."

De vrouw wordt steeds vastgezet op het politiebureau, maar ze verklaart niks. Vanwege de betrekkelijk geringe ernst van de daad moet de politie haar na het opmaken van proces-verbaal steeds weer laten gaan. De geestelijke gezondheidszorg bemoeit zich er ook al langer mee, maar vond het nog niet nodig haar te laten opnemen.

Vrouw vernielt 4e keer ruiten politiebureau
Vrouw vernielt 4e keer ruiten politiebureau (Foto: BuzzO)

Bewaren

Eindzege voor Hermans, Kristoff wint laatste rit

In de Ronde van Oman heeft Alexander Kristoff de zesde en laatste etappe gewonnen. De Noor van Katusha-Alpecin was de snelste in de massasprint voor Eduard Michael Grosu en Sacha Modolo. De eindzege van Ben Hermans kwam nooit meer in gevaar.

Iljo Keisse (Quick-Step Floors), Aimé De Gendt (Sport Vlaanderen-Baloise) en Benjamin Giraud (Delko Marseille Provence KTM) kozen al snel voor de aanval. De drie reden een maximale voorsprong van drie minuten bij elkaar.

Op twaalf kilometer ging Keisse er alleen vandoor, maar hij werd op vijf kilometer ingerekend door het peloton. Daarna probeerde Romain Bardet het nog even met Greg van Avermaet, ook die vlucht werd even later ingerekend en dus kwam het tot een massasprint. Kristoff maakte het werk van zijn ploeggenoten af. Het was voor de Noor alweer de derde zege in deze ronde. Ramon Sinkeldam was op de zesde plaats de beste Nederlander. 

Ben Hermans volgt op de erelijst de Italiaan Vincenzo Nibali op. Het is voor de Belg van BMC de eerste keer dat hij een etappekoers wint.

Man houdt trein staande

Tot schrik van de machinist stond er in de nacht van zaterdag op zondag in Beieren onverwacht iemand op het spoor. De goederentrein kwam door het gebruik van de noodrem vlak voor de man tot stilstand. Toen de machinist uitstapte, informeerde de man op de rails of hij even kon meerijden tot München.

De machinist van de 150 meter lange trein waarschuwde de politie. Die nam de man wel mee naar München, maar dan naar een cel. De politie deelde zondag mee dat het ging om een 41-jarige man die iets te diep in het glaasje had gekeken. De boete zal vermoedelijk hoger uitvallen dan een regulier treinkaartje naar München.

Man houdt trein staande
Man houdt trein staande (Foto: BuzzO)

Dronken moeder geeft borstvoeding

In het Duitse Heffen heeft een moeder met bijna 2 promille alcohol in haar bloed borstvoeding aan haar baby gegeven. De politie heeft meteen de kinderbescherming ingeschakeld. Twee zusjes van vier en zes jaar, die allesbehalve een stabiele indruk maakten, werden ook overgeplaatst.

De politie trof de ouders en opa van de kinderen stomdronken aan. De oma van de baby vluchtte naar de buren omdat ze bang was dat haar man haar zou mishandelen. Die had ongeveer 2 promille alcohol in zijn bloed, net als de vader van de baby.

De mannen zouden zich agressief hebben gedragen tegen de politie en werden in de boeien geslagen.

Dronken moeder geeft borstvoeding
Dronken moeder geeft borstvoeding (Foto: BuzzO)

Duo met vals geld gepakt door WhatsApp-groep

Twee mannen die vals geld wilden uitgeven in de horeca in Tiel zijn in de nacht van zaterdag op zondag door een WhatsApp-groep van horecaondernemers gesnapt. Dat meldt de politie.

De ondernemers gebruikten de WhatsApp-groep om elkaar te waarschuwen. Rond 03.00 uur werd de politie gevraagd naar een horecagelegenheid te gaan waar twee mannen aan de praat werden gehouden. De horecaondernemer vertelde dat hij die avond via de groep was geïnformeerd over een duo dat in een ander café die avond had betaald met - naar later bleek - vals geld.

Ook in zijn tent hadden de mannen van 35 en 29 jaar uit Tiel geprobeerd met vals geld te betalen. Het tweetal is opgepakt. Enkele valse bankbiljetten zijn in beslag genomen. De horecaondernemers hebben aangifte gedaan. Het duo wordt zondag verhoord.

Duo met vals geld gepakt door WhatsApp-groep
Duo met vals geld gepakt door WhatsApp-groep (Foto: BuzzT)

IS beantwoordt offensief direct met aanslagen

Het offensief dat het Iraakse leger zondagochtend heeft ingezet tegen het door Islamitische Staat gecontroleerde westelijk deel van de stad Mosul, is ingeleid door een aanval met vliegtuigen op de luchthaven. Onmiddellijk daarna kwamen de grondtroepen in actie.

De reactie van Islamitische Staat bleef niet lang uit. In het oostelijk stadsdeel, dat het Iraakse leger vorig maand op IS heroverde, werden twee zelfmoordaanslagen uitgevoerd. De bommen doodden vijf mensen, onder wie drie Iraakse soldaten die bij een controlepunt op wacht stonden. De twee zelfmoordenaars waren mannen met bomvesten aan, aldus de autoriteiten in Mosul.

De Iraakse premier Haider al-Abadi kondigde het offensief op de staatstelevisie aan. In het westen van de derde stad van het land bevinden zich naar schatting 650.000 burgers. Amerikaanse troepen verlenen steun aan de aanval. De Amerikaanse generaal Stephen Townsend zei harde gevechten in de stad te verwachten.

IS beantwoordt offensief direct met aanslagen
IS beantwoordt offensief direct met aanslagen (Foto: ANP)

Skiër Winkelhorst verrast op WK

Alpineskiër Steffan Winkelhorst heeft op het wereldkampioenschap in het Zwitserse St. Moritz voor een flinke verrassing gezorgd. De Nederlander, in 2015 door een knieblessure gedwongen te stoppen, plaatste zich op de slalom voor de tweede run - veruit de beste prestatie in zijn carrière.

Winkelhorst kwam eind 2015 terug op zijn beslissing om te stoppen en had als grote doel om het WK van dit jaar te halen. Dat lukte en met een 29e plek in de eerste run deed hij het ver boven verwachting. In de tweede run mag hij zondagmiddag als tweede naar beneden. Die run begint om 13.00 uur en is weer live te zien op Eurosport en ARD. 

Biatlete Dahlmeier sluit bizar WK af met vijfde wereldtitel

Biatlete Laura Dahlmeier heeft het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Hochfilzen afgesloten met een vijfde gouden medaille in zes wedstrijden. De 23-jarige Duitse won zondag na de gemengde estafette, de damesestafette, de achtervolging en de individuele wedstrijd ook de massastart. Daarnaast won ze eerder ook al zilver op de sprint.

De Amerikaanse Susan Dunklee hield de wedstrijd lange tijd in haar greep. Bij elke schietbeurt schoot ze foutloos en dat deed ze vooral razendsnel. Daardoor had ze na alle vier schietbeurten een voorsprong van een seconde of vijf op de achtervolgers, waar er na drie schietbeurten nog drie van over waren: Dahlmeier, Gabriela Koukalova en Marie Dorin Habert.

Bij de laatste keer schieten, in staande positie, schoten Dunklee en Dahlmeier wederom foutloos, maar Koukalova en Dorin Habert lieten een misser noteren. De Finse Kaisa Mäkäräinen, goed voor in totaal één misser, dook als zevende de slotronde in en had een razend tempo te pakken. Ze ging voorbij aan Dorin Habert, Teja Gregorin, Yuliia Dzhima en uiteindelijk ook Koukalova en kwam zo als derde over de finish. Voorin was Dunklee simpelweg niet opgewassen tegen het geweld van Dahlmeier, die vijf seconden voor de eveneens juichende Amerikaanse over de finish kwam. 

Voor Dahlmeier is het inmiddels haar dertiende WK-medaille. Op het WK van vorig jaar won ze in al haar vijf wedstrijden een medaille en doordat ze dit keer in alle zes wedstrijden een medaille veroverde is dat haar nu al elf keer op rij gelukt, een record. 

Valentijnsdag minder populair dan Halloween in Pokémon GO

Van 7 tot 15 februari was er in Pokémon GO een evenement rondom Valentijnsdag. Roze Pokémon verschenen meer, Pokémon Lures duurden zes uur en het was makkelijker om candy voor evoluties te verzamelen. Helaas voor Niantic was het effect van dit evenement lang niet zo groot als het Halloween-evenement.

Bij Halloween was er een soortgelijk evenement, maar toen verschenen Geest Pokémon meer. Dit evenement duurde korter, maar wist wel meer geld binnen te harken. Er werd toen 13.35 miljoen dollar uitgegeven aan de app, wat 47% meer was dan de week ervoor. Het evenement rondom Valentijnsdag wist 'slechts' 5.75 miljoen dollar binnen te harken, een stijging van 16% ten opzichte van de periode ervoor. 

Nu kan dit een aantal redenen hebben, zoals het koudere weer en de dalende populariteit van de app. Een interessant detail is dat op Valentijnsdag zelf de opbrengsten het laagst waren van het evenement. Deze week heeft Niantic de tweede generatie Pokémon toegevoegd, nieuwe items en de UI geüpdatet, dus wellicht kan dit zorgen voor een grotere boost.

Pokémon GO Gen 2

Bizarre pre-order video NieR: Automata

NieR: Automata's game director Yoko Taro heeft een nogal absurd filmpje uitgebracht waarin hij mensen aanspoort om de game te pre-orderen. Degenen die een pre-order plaatsen worden getrakteerd op een t-shirt van Emil, het iconische personage die aan Taro toebehoort.

Om het kledingstuk te promoten wordt game designer Taura Takahisa in een NieR-shirt gehesen en vervolgens uitgekieteld door Taro, waarna hij over de grond rollend begint te roepen "NieR Automata t-shirt! NieR Automata t-shirt!" Het is allemaal een beetje apart, maar wel erg Japans. Taro eindigt vervolgens met de opvallende woorden "Shit Square Enix!".

NieR: Automata komt op 10 maart uit voor PlayStation 4 en pc.

Van Ginkel over penalty: "Nu was het mijn beurt"

Marco van Ginkel deed zaterdagavond iets wat menig PSV'er de afgelopen maanden niet lukte. De middenvelder legde toch met vertrouwen aan voor een strafschop.

PSV versloeg NEC voor eigen publiek met 3-1 en Van Ginkel opende de score na twintig minuten vanaf elf meter. "Ik voelde wel een beetje spanning, maar ik had wel het gevoel dat hij erin zou gaan. De keeper ging naar de hoek, maar als het schot hard genoeg is, kan de keeper er niet bij", zei hij na afloop tegen de NOS.

Vooraf had Van Ginkel er nog bij coach Phillip Cocu op aangedrongen dat hij de penalty's zou nemen. "De meeste jongens die het zouden kunnen doen hadden al eens gemist en ik nog niet, dus nu was het mijn beurt." Door de zege blijft PSV in het spoor van Ajax en koploper Feyenoord.

Marco van Ginkel maakte dit seizoen in zes wedstrijden al vier doelpunten. Ook zorgde hij voor twee assists. De huurling van Chelsea had daarmee tot nu toe in ieder competitieduel een aandeel in een doelpunt.

Asscher wil samen met CDA, SP en GroenLinks

PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher wil de komende jaren links beleid voeren, liefst met CDA, GroenLinks en SP. Dat heeft Asscher gezegd in het televisieprogramma WNL Op Zondag.

Asscher kreeg de vraag wat hij nou eigenlijk wil, omdat zijn partij heeft geregeerd met de VVD maar hij in de verkiezingscampagne afstand neemt van de liberalen. Volgens Asscher wil de VVD nu het economisch beter gaat geld weghalen bij de mensen die het moeilijk hebben en geven aan de mensen die het goed hebben. Hij noemt dat "bizar".

De PvdA-leider wil naar eigen zeggen investeren in een basisverzekering voor zelfstandigen en meer geld voor de zorg en het onderwijs.

De vraag is of de PvdA-leider wel in de positie is om aan te geven wat hij wil, gezien de dramatische stand van de partij in de peilingen. Het lijkt er eerder op dat ze blij mogen zijn als ze überhaupt ergens aan mee mogen doen. Wat het CDA van dit plan vindt is ook nog maar afwachten, want de regeringen 'over links' waar ze in zaten scoren niet al te hoog op hun ranglijst van favoriete kabinetten.

Asscher wil samen met CDA, SP en GroenLinks
Asscher wil samen met CDA, SP en GroenLinks (Foto: ANP)

Jesse Klaver, bij elkaar gejatte politicus of niet?

De Telegraaf en GroenLinks-lijsttrekker Jesse Klaver zijn elkaar gisteren flink in de haren gevlogen. In de krant van Wakker Nederland stond in de ochtend een artikel waar frontaal de aanval werd geopend op het, volgens de krant, behoorlijk kunstmatige imago van de jonge politicus. Maar op de berichtgeving van de krant over de reactie van Klaver valt misschien ook nog wel wat af te dingen.

Klaver heeft zichzelf het imago aangemeten van iemand die vanuit een kansarme positie toch de wereld aan het veroveren is - vanuit een gebroken gezin in een achterstandswijk met niet meer dan een vmbo-diploma toch een aardige carrière gemaakt. De Telegraaf onderzocht of zijn voorgeschiedenis wel helemaal overeenkomt met wat hij ons zelf doet geloven, en dat is op zijn zachtst gezegd twijfelachtig. Verder gaat het artikel vrij uitgebreid in op iets wat we ook al wisten: in zijn speeches maakt Klaver regelmatig gebruik van andermans werk, met name Barack Obama.

Zo is de Westrand in het Brabantse Roosendaal, waar hij is opgegroeid, wellicht niet het paradijs op aarde, maar de wijk komt voor op geen enkele lijst met achterstands- of Vogelaarwijken. Dat de lokale Meneer Pastoor hem niet had willen dopen omdat zijn vader Marokkaan en bovendien verdwenen was, is volgens een woordvoerder van de Katholieke Kerk ook bijzonder onwaarschijnlijk.

Ook aan zijn schoolcarrière kleeft een luchtje: vaak claimen politici een hogere opleidingsgraad dan ze in werkelijkheid bezitten, Klaver lijkt het andersom te doen. Hij claimt een stapelaar te zijn (normaal gesproken iemand die van vmbo via mbo naar hbo doorstroomt), maar het stapeltje is niet zo dik. Klaver komt van de Vrije School, en die kijken wat anders aan tegen niveaus en diploma's. Klaver haalde er inderdaad zijn vmbo-diploma, maar werd daarmee uiteindelijk direct toegelaten op de Fontys Hogeschool - dus zonder eerst een mbo te hebben bezocht.

Heeft de krant een punt? Tot op zekere hoogte wel, want het jatwerk van de speeches van onder meer Obama en de opgestroopte mouwen van de linkse Canadese president Trudeau zijn onmiskenbaar. Maar de Telegraaf wil ons doen geloven dat Klaver alles bij elkaar liegt, en dat lijken ze toch niet helemaal te kunnen hardmaken. Het is meer selectief shoppen in de geschiedenis wat hij doet. Dat er andere partijen inmiddels een 'dossier Klaver' hebben aangelegd, kan de krant evenmin met feiten onderbouwen.

Jesse Klaver heeft via zijn Facebookpagina gereageerd op het stuk. Hier is zijn historische observatie zeker wel terecht: in de periode voor de verkiezingen valt de Telegraaf altijd de grootste linkse partij aan, en in dit geval is GroenLinks dus aan de beurt. Verder noemt Klaver het artikel een 'onzinstuk'. Hij vindt dat hij altijd 'eerlijk en transparant' is geweest over zijn achtergrond.

Je kunt van de reactie vinden wat je wil, maar de toonzetting is zonder meer beschaafd en eigenlijk doet Klaver weinig anders dan herhalen wat hij eerder heeft gezegd. Volgens de Telegraaf echter, 'slaat Klaver wild om zich heen' en is de partijtop in grote paniek over het verschenen artikel. En daarmee weten we weer even wat de Telegraaf is: een zuivere sensatiekrant.

Klaver sluit VVD niet uit, PVV wel (Foto: ANP)
Jesse Klaver, het wonderkind van GroenLinks. Of toch niet? (Foto: ANP)

Fun met Funda #48: Een parel van een woonboerderij

Aan de Tolweg 1 in Appingedam vinden we het pareltje van deze week. Voor slechts 375.000 euro ben je de eigenaar van deze 'prachtige woonboerderij'. Volgens de makelaar verkeert het casco van woonboerderij in prima staat. Wel dient de boerderij van binnen nog te worden afgebouwd. De delen die wel af zijn, kunnen wel een opknapbeurt gebruiken lijkt ons ...

Tolweg 1 - Appingedam (Foto: Funda)
Tolweg 1 - Appingedam (Foto: Funda)

Tennisser Harrison debuteert in ATP-finale

Tennisser Ryan Harrison staat zondag in de finale van het ATP-toernooi van Memphis. Voor de 24-jarige Amerikaan is het de eerste keer dat hij in het enkelspel om een ATP-titel gaat spelen. 

Harrison, 62e op de wereldranglijst, rekende zaterdagavond af met landgenoot Donald Young: 6-4, 6-4. In de finale staat Harrison tegenover een andere enigszins onverwachte finalist, de Georgiër Nikoloz Basilashvili, 67e op de ranglijst. Hij sloeg zich na een tiebreak en een zeer eenzijdige tweede set langs Mikhail Kukushkin: 7-6 (5), 6-1. Voor Basilashvili is het na het toernooi van Kitzbühel vorig jaar zijn tweede ATP-finale.

Harrison kent overigens sowieso een zeer goed toernooi. Samen met Steve Johnson staat hij ook in de finale van het dubbelspel, de eerste keer sinds 2012 dat hij zover komt.

Apple gebruikt tweets in reclame

 Apple gebruikt ekte ekte tweets van twitterland in hun laatste commercials. 

'Rusland wil radar MH17 helpen ontcijferen'

Rusland is bereid de Nederlandse onderzoekscommissie naar de ramp met vlucht MH17 te assisteren met het ontcijferen van de radargegevens. Nederland heeft al het authentieke radarmateriaal gekregen maar kan er weinig mee, aldus het Russische agentschap voor luchtvervoer in een verklaring.

De verklaring is zaterdag afgegeven aan Russia Today, een Russisch televisienetwerk. De verstrekte informatie heeft betrekking op de actuele luchtverkeerssituatie op het moment dat de tragedie met de vlucht van Malaysia Airlines zich voltrok. De Boeing 777 werd op 17 juli 2014 boven Oost-Oekraïne met een BUK-luchtdoelraket neergehaald. Alle 298 inzittenden, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven.

Aangezien de Nederlanders moeite hebben de data te ontcijferen, heeft Moskou nu hulp aangeboden. De Russische radargegevens wijken af van de standaardgegevens die meestal worden gebruikt en het agentschap is in staat de data voor de Nederlanders te decoderen, zo meldt Russia Today.

Volgens het agentschap heeft de Nederlandse commissie er drie maanden over gedaan te ontdekken dat ze het aangeleverde materiaal niet kan ontcijferen.

'Rusland wil radar MH17 helpen ontcijferen'
'Rusland wil radar MH17 helpen ontcijferen' (Foto: ANP)

Nintendo Switch-beelden afkomstig van gestolen exemplaar

Eerder deze week werden we getrakteerd op een unboxing video van Nintendo Switch en de UI van het systeem. De beelden werden in eerste instantie verspreid via Neogaf, maar nu blijkt dat de Switch een gestolen exemplaar was.

Nintendo of America bevestigt dit aan IGN. Nintendo legt uit dat een Amerikaanse distributor verantwoordelijk is voor het ontvreemden van een aantal Switch-systemen. Het betrof een geïsoleerd incident, waar dus één Switch van is doorverkocht aan de gebruiker op Neogaf. De individuen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn achterhaald, ontslagen en worden onderzocht door de authoriteiten.

Nintendo benadrukt dat Switch wereldwijd op 3 maart lanceert en iedereen op dat moment de kans krijgt om zelf het systeem te ontdekken. Overigens heeft de gebruiker op Neogaf zijn exemplaar inmiddels ingeleverd, al zit hij zelf niet in de problemen met Nintendo.

Nintendo Switch

Glenn Robinson III wint Slam Dunk Contest

Dit weekend vindt in New Orleans het jaarlijkse All-Star weekend plaats. Op zaterdag vinden als altijd de individuele onderdelen plaats, met als hoogtepunt de Slam Dunk Contest. Glenn Robinson III, speler bij de Indiana Pacers, won de tegenvallende wedstrijd.

Robinson moest het in de wedstrijd opnemen tegen DeAndre Jordan, Derrick Jones jr. en Aaron Gordon. Gordon verloor vorig jaar in een spectaculair duel van Zach LaVine en de verwachtingen voor Gordon waren dit jaar weer hooggespannen. De Magic-speler had echter meerdere pogingen nodig voor zijn dunks en haalde bij lange niet het niveau van vorig jaar.

De finale van de wedstrijd werd een tweestrijd tussen Robinson en Derrick Jones jr. Jones is een vrij onbekende naam in de basketbalwereld. Bij zijn ploeg de Phoenix Suns komt hij nauwelijks aan spelen toe en hij is vooral bekend van YouTube video’s van zijn sprongkracht op de training. Maar ook Jones wist niet te overtuigen. Uiteindelijk won Glenn Robinson III met een tweehandige reverse jam over drie man, waaronder ploeggenoot Paul George.

Alle dunks van de Slam Dunk Contest. Bron: YouTube

Eerder op de dag vonden de Threepoint Shootout en de Skills Challenge plaats. De driepuntwedstrijd werd gewonnen door Eric Gordon. In de finale van het evenement waarbij in één minuut 25 driepunters worden geschoten versloeg hij Kyrie Irving. Gordon heeft een paar jaar vrij anoniem bij de New Orleans Pelicans gespeeld, maar speelt dit seizoen bij de Houston Rockets de sterren van de hemel. Het publiek in New Orleans trakteerde Gordon op boegeroep.

De Skills Challenge werd gewonnen door Kristaps Porzingis. Tijdens deze wedstrijd moeten de spelers een slalomparcours dribbelen, de bal door een kleine opening passen, terugdribbelen, een lay-up maken, weer het veld over dribbelen en een driepunter scoren. Normaal gesproken is dit het terrein voor kleine, snelle guards. Porzingis is na Karl-Anthony Towns vorig jaar de tweede forward/center die deze wedstrijd wint. Het zal waarschijnlijk de enige prijs voor de New York Knicks zijn dit jaar.

Vrijdag won een ploeg van internationale jonge spelers van Amerikaanse jonkies in de Rising Star Challenge. Het ‘wereldteam’ won met 150-141. In tegenstelling tot de daadwerkelijke All Star Game, die aankomende nacht wordt gespeeld, wordt in de Rising Stars Challenge nog een beetje verdedigd. Deze spelers proberen allemaal nog een naam voor zichzelf te maken en verdienen nog niet de tientallen miljoenen die de veteranen wel krijgen.

Jamal Murray werd verkozen tot meest waardevolle speler van de wedstrijd. De Canadees scoorde negen driepunters en eindigde met 36 punten. Buddy Hield, afkomstig uit de Bahama’s en de Let Kristaps Porzingis maakten 28 en 24 punten. Voor het Amerikaanse team maakte Frank Kaminsky 33 punten.

Het bizarre hoogtepunt van het weekend tot nu toe werd echter geleverd door Kyrie Irving. De guard van de Cleveland Cavaliers gaf in een persconferentie aan te geloven dat de aarde plat was. “Het is niet eens een samenzwering. De aarde is plat, we zien het recht voor onze ogen. We worden voorgelogen”, aldus de in Australië geboren Irving die voor zijn werk wekelijks vier tijdzones doorkruist. LeBron James vergoelijkte de woorden van zijn ploeggenoot: “Kyrie is mijn ploeggenoot. Als hij gelooft dat de aarde plat is, dan mag hij dat zeggen”.

Ook NBA-baas Adam Silver, die net als Irving naar Duke University ging gaf zijn mening: “Irving probeert ons te provoceren en dat lukte hem erg goed. Hij wil zo commentaar geven op het huidige maatschappelijke debat over fake news. Persoonlijk geloof ik dat de aarde rond is”.

VS voeren patrouilles uit in Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse marine is zaterdag begonnen met het uitvoeren van patrouilles in de Zuid-Chinese Zee. Verschillende marineschepen zijn naar de internationale wateren afgevaren voor routine-oefeningen, waaronder een vliegdekschip, zo maakte de marine bekend.

De patrouilles zijn tegen het zere been van China, dat vindt dat zijn soevereiniteit wordt bedreigd. Het land claimt bijna de volledige zee en waarschuwde de VS voor de oefeningen die Peking ziet als een provocatie.

Meerdere landen liggen aan de Zuid-Chinese zee en vrijwel allemaal maken ze aanspraak op de bodemschatten, de vis en de drukke waterwegen. Het gaat naast China om Taiwan, de Filipijnen, Maleisië, Brunei, Indonesië, Singapore, Thailand, Cambodja en Vietnam.

VS voeren patrouilles uit in Zuid-Chinese Zee
VS voeren patrouilles uit in Zuid-Chinese Zee (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Maleisië zoekt nog vier Noord-Koreanen

De Maleisische politie zoekt nog vier Noord-Koreanen in verband met de moord op Kim Jong-nam, de halfbroer van de Koreaanse leider Kim Jong-un. Tot nu toe werden al vier anderen aangehouden, onder wie twee vrouwen.

Kim Jong-nam werd maandag op de luchthaven vermoord, waarschijnlijk met giftige spray. De Maleisische politie liet zondag weten dat de uitslag van de sectie nog niet voorhanden is. Ook is er nog geen resultaat van het toxicologisch onderzoek.

De autoriteiten in Kuala Lumpur proberen of ze verwanten van de dode naar Maleisië kunnen halen om te helpen bij het onderzoek. Wat de rol van familie precies zal zijn, is niet bekendgemaakt.

Zuid-Korea en de Verenigde Staten hebben al snel na de moord gezegd dat de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un zelf achter de moord zit. Het regiem in Pyongyang heeft de Maleisische regering al diverse keren gevraagd het stoffelijk overschot over te dragen.

Maleisië zoekt nog vier Noord-Koreanen
Maleisië zoekt nog vier Noord-Koreanen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Bobsleeër De Bruin in achterhoede halverwege WK in tweemansbob

Bobsleeër Ivo de Bruin heeft op het wereldkampioenschap in het Duitse Königssee nog geen grote indruk kunnen maken in de tweemansbob. Samen met remmer Jeroen Piek staat hij op de 26e plek in het veld van 36 deelnemende teams. 

In de eerste run kwam De Bruin tot de 25e tijd, waarna hij later op de dag in run twee een plekje in moest leveren. Hij staat inmiddels 1,70 seconden achter de Duitser Francesco Friedrich, drievoudig en regerend wereldkampioen.

Samen met Thorsten Margis verdedigt Friedrich zondag in de derde en vierde run 0,52 seconden voorsprong op de Canadees Justin Kripps en diens remmer Jesse Lumsden. Johannes Lochner en Joshua Luhm gaan eveneens voor een Duitse medaille met 0,63 seconden achterstand op Friedrich. Ook onder meer de Canadees Nick Poloniato (+0,73), het Letse duo Oskars Melbardis (+0,77) en Oskars Kibermanis (+0,83) en de Amerikaan Steven Holcomb (+0,87) doen nog volop mee om de medailles.

Schaatsster Leenstra razendsnel in Calgary

Schaatsster Marrit Leenstra heeft bij wedstrijden op de Olympic Oval van Calgary een nieuw persoonlijk record neergezet op de 1000 meter. De 27-jarige Nederlandse liet een tijd van 1:13,75 minuten noteren, 0,13 seconden sneller dan haar op het WK afstanden van 2013 gereden record.

Hoewel de verbetering met 0,13 seconden wellicht niet heel groot is, maakt ze er wel weer een leuke sprong op de eeuwige wereldranglijst mee. Leenstra passeert Karolina Erbanova, Chris Witty en Margot Boer en is op de 1000 meter nu de nummer vijftien aller tijden. 

Met 37,85 zette Jorien ter Mors op de 500 meter haar snelste seizoenstijd neer, net als Leenstra met 38,26. Michel Mulder reed met 1:09,23 een snellere 1000 meter dan hij dit seizoen deed. Op de 500 meter dook de olympisch kampioen met 34,94 pas voor het eerst in het voor hem dramatische seizoen onder de 35 seconden. Kai Verbij zette met 34,51 een prima tijd neer. 

Van Gerwen gooit 120 gemiddeld, maar wint geen leg van Wright

Darter Michael van Gerwen heeft op een demonstratietoernooi in het Engelse Cheltenham met 4-0 verloren van Peter Wright. Aan zijn eigen spel lag het echter niet, want Van Gerwen gooide gemiddeld maar liefst 120,86 punten per beurt.

Het was Wright die als een bezetene stond te gooien. Het ging weliswaar slechts over vier legs en het was maar een demonstratiepartij, maar Snakebite knalde Van Gerwen met een bizar gemiddelde van 133,60 punten per beurt van het bord. Met een tiendarter, een elfdarter en twee twaalfdarters zorgde Wright voor "misschien het beste staaltje darten dat ik ooit gezien heb", zoals scheidsrechter Huw Ware het omschreef.

Ware liet ook nog weten dat Wright zeven perfecte darts gooide, maar de triple 19 miste in de jacht op een negendarter. Van Gerwen liet vervolgens zien hoe je 141 uitgooit door triple 20, triple 19 en dubbel 12 te gooien, alleen stond de Nederlander zelf niet op een finish. 

Dolgopolov na drie jaar weer in ATP-finale

Tennisser Alexandr Dolgopolov heeft zich geplaatst voor de finale van het ATP-toernooi van Buenos Aires. Op het Argentijnse gravel sloeg de nummer 66 van de wereld zich langs de Spanjaard Pablo Carreno-Busta (ATP-25). Het werd 7-5, 6-2 voor de Oekraïner, die voor het eerst sinds februari 2014 weer een finale mag spelen. In 2012 won hij zijn tweede en nog altijd laatste ATP-toernooi.

Dolgopolov mag het zondag opnemen tegen de Japanner Kei Nishikori, de nummer vijf van de wereld. Hij rekende af met de Argentijnse hoop Carlos Berlocq, die zowaar de eerste set wist te winnen. Na bijna drie uur was de zege echter aan de Japanner, die in januari in Brisbane zijn eerste finale verloor. De elfvoudig toernooiwinnaar verloor overigens al vijf finales op rij. Interessant detail: Dolgopolov is de speler met wie Nishikori in 2015 in zijn enige ATP-finale in het dubbelspel stond. 

Stroomstoring treft treinen Dordrecht - Breda

Tussen Dordrecht en Breda/Zevenbergen rijden geen treinen door een stroomstoring. De NS meldt zondagochtend dat passagiers daar te maken hebben met een extra reistijd van meer dan 60 minuten. De verwachting is dat de storing rond 09.30 uur is verholpen.

Stroomstoring treft treinen Dordrecht - Breda
Stroomstoring treft treinen Dordrecht - Breda (Foto: ANP)

Sensationele titelstrijd tussen VS en Canada in vrouwenbobs

Het wereldkampioenschap bobsleeën in het Duitse Königssee heeft de eerste wereldkampioen opgeleverd. In de vrouwenbob ging de titel naar de Amerikaanse Elana Meyers Taylor en haar remster Kehri Jones.

Het werd, zoals min of meer verwacht, een briljante strijd tussen Meyers Taylor en de Canadese Kaillie Humphries, die Melissa Lotholz als remster in de slee had zitten. Meyers Taylor had in run één het voordeel door 0,08 seconden sneller af te dalen, maar in de tweede run bracht dubbel olympisch kampioene Humphries haar slee tot op 0,02 tellen van haar rivale.

Meyers Taylor was wederom de snelste in de derde run, maar ook dit keer was het verschil minimaal: 0,01 seconde en dus had de Amerikaanse na drie runs en met nog één afdaling te gaan welgeteld drie honderdsten van een seconde voorsprong. In de allesbeslissende run bleek de start van Meyers Taylor en Jones opnieuw doorslaggevend. Net als in de eerste drie afdalingen zette het duo de snelste starttijd neer en dat was maar goed ook: Meyers Taylor en Humphries waren exact even snel in de laatste run. 

De titel ging zo met 0,03 seconden verschil naar Meyers Taylor, die na 2015 haar tweede wereldtitel veroverde. Voor Humphries blijft het bij wereldtitels in 2012 en 2013, hoewel ze in 2010 en 2014 al wel olympisch goud won. Op 0,23 seconden eindigde Jamie Greubel Poser met remster Aja Evans namens de VS als derde.

Sniper Elite 4

In mijn hele gamecarrière heb ik al honderden, zo niet duizenden nazi’s afgeschoten. Op een of andere manier voelt het gewoon lekker om onze oudbezetters over de kling te jagen. Want tenslotte, welke shooterserie is er niet groot mee geworden? In Sniper Elite 4 gaan we weer eens op stap met Karl Fairbure, die een nog grotere hekel heeft aan nazi’s en een grotere pipa heeft dan ik.

Offensief gestart om bevrijding West-Mosul

Het offensief om het westelijk deel van Mosul van Islamitische Staat te bevrijden is zondag begonnen. Dat heeft de Iraakse premier Haider al-Abadi op televisie bekendgemaakt, meldt de BBC.

Voorafgaand aan het offensief werden zaterdag folders boven de stad uitgestrooid om inwoners te informeren dat de strijd ophanden is. Burgers werden opgeroepen de Iraakse troepen te verwelkomen en strijders van IS kregen het advies de wapens neer te leggen en zich over te geven.

Mosul werd in juni 2014 door extremisten van IS ingenomen. Het was de grootste stad die de terreurgroep in handen had in Irak. Na een offensief van drie maanden werd in januari het oostelijk deel van Mosul op IS veroverd.

Offensief gestart om bevrijding West-Mosul
Offensief gestart om bevrijding West-Mosul (Foto: ANP)

Laatste FARC-rebellen in demilitarisatiezones

De laatste rebellen van guerrillabeweging FARC zijn aangekomen in speciale zones waar ze zich laten demilitariseren. Dat meldt de BBC zondag. Het neerleggen van de wapens is onderdeel van het vredesakkoord dat met de Colombiaanse regering is bereikt.

De rebellen zijn uit hun bases in de jungle vertrokken om in speciaal aangewezen gebieden hun wapens over te dragen. Zo'n 6900 strijders kwamen lopend, met de bus of per boot in de 26 kampen aan.

De FARC-rebellen verblijven daar naar verwachting tot eind mei. Ze worden geregistreerd en voorbereid op de samenleving.

Laatste FARC-rebellen in demilitarisatiezones
Laatste FARC-rebellen in demilitarisatiezones (Foto: ANP)

19 doden door busongeluk in de Andes

Bij een busongeluk in Argentinië zijn zeker negentien mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn drie kinderen, meldt de BBC. Het ongeluk gebeurde in de Andes, vlakbij de grens met Chili.

De meeste slachtoffers zijn Argentijnen, maar ook mensen uit Chili, Colombia en Haïti kwamen om. Het ongeluk gebeurde vlakbij de Aconcagua, de hoogste berg buiten Azië, tijdens goede weersomstandigheden.

Mogelijk reed de chauffeur te hard, waardoor de bus in een scherpe bocht op de afgelegen weg over de kop vloog.

Doden door busongeluk in de Andes
Doden door busongeluk in de Andes (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: eerst regen, later droog

Gaan de mieren aan het garen, wacht u vorst en koude nachten

Vandaag is het vooral bewolkt, en er valt van tijd tot tijd regen. Deze regen trekt weg richting het zuidoosten en in de loop van de middag wordt het vanuit het westen droger. Ook kan de zon nog even doorbreken aldus het KNMI. 

Het wordt vandaag niet warmer dan een graad of 7. De wind komt uit het zuidwesten en is overwegend matig van kracht. In de middag draait hij naar het westen en neem dan ook in kracht af. 

Zon op / onder / zonkracht

 
Zon op: 07:51
Zon onder: 17:56
Zonkracht: 1 / 1

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1674 Engeland en Nederland tekenen de Vrede van Westminster. Een onderdeel van deze overeenkomst was dat de kolonie Nieuw-Amsterdam onder Engels gezag komt. Zij hernoemen ze tot New York.
1937 Koningin Wilhelmina ondertekent een Koninklijk Besluit waarin staat dat rood, wit en blauw de kleuren van de vlag van het Koninkrijk der Nederlanden zijn.
1942 Tweede Wereldoorlog: Ongeveer 150 Japanse oorlogsvliegtuigen vallen Darwin in Australië aan.
1986  De Sovjet-Unie lanceert het Mir ruimtestation.
2002 NASA's Mars Odyssey begint met het in kaart brengen van de bodem van Mars met een warmtestraling metend systeem.
2010 Het IUPAC noemt het scheikundig element met atoomnummer 112 Copernicium ter ere van Nicolaas Copernicus.

Archieffoto van Papabear (Foto: Papabear)
Archieffoto van Papabear (Foto: Papabear)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

VS legert duizend militairen in Polen

De Verenigde Staten sturen in april duizend militairen naar Polen om de NAVO aan de oostflank sterker te maken. Vanuit hun Europese hoofdkwartier in het Duitse Wiesbaden liet het Amerikaanse leger weten dat de troepen in Orzysz in het noordoosten van Polen worden gelegerd. Eind maart sturen de Amerikanen al tal van voertuigen naar Polen.

Op een NAVO-top in juli vorig jaar besloot de NAVO duizenden militairen in Polen, Estland, Letland en Litouwen te legeren. Die landen voelen zich bedreigd door buurland Rusland. Duitsland heeft militairen naar Litouwen gestuurd. Ook Groot-Brittannië en Canada leveren troepen voor de oostflank van de NAVO.

De Amerikaanse vicepresident Mike Pence zei zaterdag tijdens een veiligheidsconferentie in München dat de Verenigde Staten onlosmakelijk verbonden blijven met de NAVO. Eerder had president Donald Trump het militaire bondgenootschap nog achterhaald genoemd.

VS legert duizend militairen in Polen
VS legert duizend militairen in Polen (Foto: ANP)

Bewaren

Bewaren

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.