Geluk van Oranje in blessuretijd op in tweede WK-duel

De Nederlandse voetbalsters moeten vrezen voor een vroegtijdig afscheid op het WK. De ploeg van bondscoach Roger Reijners had zich in de tweede groepswedstrijd tegen China al kunnen verzekeren van een plek in de achtste finales, maar een overwinning zat er geen moment in. Vlak voor tijd gaf Oranje ook nog een punt uit handen. Wang Lisi bezorgde de Aziatische ploeg de overwinning waar het recht op had: 0-1.

Na de historische overwinning in de openingswedstrijd tegen Nieuw-Zeeland (1-0) maakte het angstig spelende Oranje tegen China geen aanspraak op meer. Negentig minuten lang hield reservekeepster Sari van Veenendaal de 'Leeuwinnen' overeind, maar in de extra tijd moest ook de uitblinkster capituleren. Oranje zal nu de laatste groepswedstrijd tegen gastland Canada waarschijnlijk moeten winnen om verder te gaan in het toernooi.

Onder de lat groeide Van Veenendaal uit tot de uitblinkster bij Oranje. De keepster van FC Twente mocht haar veertiende interland spelen omdat Loes Geurts, de vaste nummer één, met een enkelblessure kampt. Van Veenendaal (25) greep die kans met beide handen aan en verrichtte tal van knappe reddingen.

Van het verzorgde en aanvallende voetbal dat Reijners predikt bij Oranje, was in Edmonton amper wat te zien. De Leeuwinnen waren de bal steeds heel snel kwijt en liepen vooral achteruit als China kwam opzetten. De sterke MMM-lijn voorin (Melis, Miedema en Martens) kwam geen moment in het stuk voor.

Slechts één keer werd Oranje voor rust dreigend. Manon Melis vond Vivianne Miedema in het strafschopgebied, maar de spits van wie zo veel wordt verwacht tikte de bal via een Chinees been naast. Miedema bleef verder net als in de eerste groepswedstrijd onzichtbaar. De doelpuntenmachine uit Hoogeveen is tijdens het WK vooralsnog het zorgenkindje van Oranje, die niet alleen worstelt met haar fysieke gesteldheid, maar ook met haar vorm.

Ook in de tweede helft voerde China de boventoon. Op een kansje voor Melis na beperkte Oranje zich vooral tot tegenhouden. Steeds was daar Van Veenendaal die redding bracht. Eén keer kreeg ze hulp van de lat. Toen de negentig minuten net waren verstreken, was het geluk echter op. Invalster Merel van Dongen liet Wang uit haar rug lopen en zij wist Van Veenendaal toch nog te passeren.