Jongste bondscoach ooit kansloos bij WK-debuut

Op het WK voetbal voor vrouwen in Canada heeft Kameroen zich de recordboeken in gespeeld. De Afrikanen wisten tegen mededebutant Ecuador als eerste land in de geschiedenis van het eindtoernooi drie penalties in één wedstrijd te benutten, hoewel daar wat hulp van de scheidsrechter voor nodig was.

Al vanaf het begin was duidelijk dat Kameroen de bovenliggende partij was en de Ecuadoriaanse keepster Shirley Berruz had haar handen dan ook vol. Na ruim een half uur opende Madeleine Ngono Mani de score, vijf minuten later gevolgd door de 2-0 van haar zeer sterk spelende teamgenote Gaëlle Enganamouit. Vlak voor rust maakte de pas zestienjarige Kerlly Real een op het oog niet al te zware overtreding, die bestraft werd met de eerste penalty voor Kameroen: 3-0 dankzij aanvoerster Christine Manie.

In de tweede helft viel Kameroen aanvankelijk minder aan, maar Ecuador kon alsnog weinig creeëren. Na 66 minuten maakte scheidsrechter Katalin Kulcsár haar grootste fout van de wedstrijd. De Ecuadoriaanse aanvoerster Ligia Moreira leek Enganamouit nauwelijks aan te raken, maar werd tot haar grote verdriet met rood van het veld gestuurd door de Hongaarse. Het betekende het definitieve einde van het Zuid-Amerikaanse verzet, want niet veel later maakte diezelfde Enganamouit de 4-0, gevolgd door de 5-0 uit een penalty van Gabrielle Onguéné. In de blessuretijd kreeg wederom Enganamouit nog een cadeau van Kulcsár doordat ze zonder fatsoenlijke reden nog een penalty mocht nemen: 6-0.

De hoogtepunten van de wedstrijd tussen de twee WK-debutanten (Bron: YouTube)

Dat Ecuador zich geplaatst heeft voor het WK mag overigens een heus wonder heten. Nog geen tien jaar geleden bestond het nationale team uit speelsters die zo nu en dan voor de lol eens een wedstrijdje speelden. In 2005 werd er een soort open sollicitatie gehouden, waarbij de beste speelsters uitgekozen werden en in het nationale team werden gezet. Pas sinds 2013 kent het land een professionele vrouwencompetitie.

Het meest opvallende is misschien wel de bondscoach van Ecuador, Vanessa Arauz. Zij kwam vier jaar geleden als assistent bij het team en heeft nu, op 26-jarige leeftijd, al twee jaar de touwtjes in handen. Daarmee is ze de jongste bondscoach ooit op een officieel FIFA-toernooi. Overigens is ze niet alleen de baas over het nationale team, maar runt ze nagenoeg het complete Ecuadoriaanse vrouwenvoetbal. Dat het team zelf eveneens jong is mag duidelijk zijn: slechts vier speelsters zijn ouder dan 26, evenveel als het aantal tieners in de selectie.