Oranjevrouwen winnen eerste WK-wedstrijd ooit

De Nederlandse voetbalsters hebben hun debuut op het WK opgeluisterd met een overwinning. Lieke Martens bezorgde Oranje met een prachtig doelpunt een vliegende start in Canada, al ontsnapten de vrouwen van bondscoach Roger Reijners in de tweede helft aan de gelijkmaker: 1-0. Met de winst zetten de Leeuwinnen direct een flinke stap richting de achtste finales.

Maandenlang had Reijners met zijn selectie toegeleefd naar het WK-debuut. In de Nederlandse nacht van zaterdag op zondag was het eindelijk zo ver, toen het Wilhelmus door het stadion in Edmonton schalde. De elf in het oranje zongen allemaal hartstochtelijk mee, trots als ze waren om als exponenten van een jarenlange ontwikkeling van het Nederlandse vrouwenvoetbal op het mondiale podium te kunnen staan. Daar was door hun voorgangsters jarenlang voor gevochten en gewerkt. Na twee EK-deelnames stond Oranje voor het eerst op het allerhoogste niveau.

Het duurde wel even voordat de debuterende voetbalsters de plankenkoorts van zich af hadden gespeeld. Nieuw-Zeeland zocht vanaf de aftrap direct met opportunistisch spel en veel lange halen de weg naar voren. Keepster Loes Geurts hield de ploeg van Reijners in de openingsfase op de been. Oranje schudde de zenuwen na een moeizaam eerste kwartier van zich af en drong Nieuw-Zeeland met het vertrouwde combinatiespel steeds verder terug.

Nadat een doelpunt van Daniëlle van de Donk was afgekeurd vanwege buitenspel, mocht Martens zich in de 33e minuut wel de eerste Nederlandse doelpuntenmaker op het WK noemen. De 22-jarige linksbuiten krulde de bal vanaf zo'n 20 meter op knappe wijze over de keepster in de hoek: 1-0. Oranje vergat daarna echter door te drukken, terwijl daar wel mogelijkheden voor waren. Spits Vivianne Miedema, geplaagd door fysieke problemen, kwam amper in het stuk voor.

In de tweede helft lieten de vrouwen in het oranje zich ver terugdringen door Nieuw-Zeeland. Nederland kwam amper nog van de eigen helft af en beperkte zich tot tegenhouden. De Leeuwinnen bleven met grote moeite en een tikkeltje geluk overeind, waardoor het WK-debuut werd opgeluisterd met een zwaarbevochten zege.