Van de Ven zet Oranje op drempel WK-vervolg

De Nederlandse voetbalsters verkeren tussen hoop en vrees. Oranje knokte zich tijdens de laatste groepswedstrijd in Montreal tegen Canada naar een punt (1-1) en eindigde daardoor als derde in poule A, achter het gastland en China. De ploeg van bondscoach Roger Reijners weet pas in de loop van de week of die klassering recht geeft op een plek in de achtste finales. De vier beste nummers drie van de zes poules gaan door en de kans is groot dat Oranje daar bij zit.

Oranje moest in het overdekte Olympisch Stadion van Montreal kleur bekennen na twee tegenvallende optredens. De ploeg die zo graag wil voetballen volgens de Hollandse School, liep tegen Nieuw-Zeeland en China vooral achteruit en kwam zelf amper aan aanvallen toe. In de cruciale confrontatie met Canada gooiden de 'Leeuwinnen' eindelijk de schroom van zich af, al was de start dramatisch. Nadat Sophie Schmidt eerst op de bovenkant van de lat had gekopt, schoot Ashley Lawrence het gastland in de tiende minuut op voorsprong. Lawrence kreeg de bal via Stefanie van der Gragt voor haar linkervoet en haalde doeltreffend uit: 1-0.

Vlak na die vroege achterstand volgde ook een personele tegenvaller, toen rechtsback Desiree van Lunteren geblesseerd uitviel. Met Dominique Janssen als vervangster ging Oranje in de achtervolging, aangestuwd door Sherida Spitse die heerste op het middenveld. Lieke Martens knalde de bal na een prachtige opening van Manon Melis rakelings langs het Canadese doel en even later liet Daniëlle van de Donk een open kans liggen. De schaduwspits werd oog in oog voor keepster Erin McLeod op maat bediend door Melis, maar verslikte zich in de bal. Voor rust creëerde Oranje zo al meer kansen dan in het hele duel met China, die in blessuretijd verloren ging (0-1).

In de tweede helft golfde het spel op neer in 'The Big O', het stadion dat gevuld was met ruim 45.000 toeschouwers. Vivianne Miedema kreeg, weer op aangeven van Melis, een vrije schietkans. De achttienjarige spits waarvan zo veel werd verwacht, schoot echter hoog over. Vlak voor tijd bezorgde invalster Kirsten van de Ven de voetbalsters toch nog een kostbaar punt: 1-1. De kans is groot dat Oranje daardoor verder gaat, al krijgt het daar pas de komende dagen duidelijkheid over.