Zes verrassende filmtips voor de maand april

Filmtip 4: Oculus

Releasedatum: 17 april 2014
Genre: Horror
Regisseur: Mike Flanagan
Acteurs: Karen Gillan, Katee Sackhoff en James Lafferty
IMDb

Plot
Het leven van Tim (Brenton Thwaites) en Kaylie Russell (Karen Gillan) werd een tiental jaar geleden volledig op zijn kop gezet, nadat Tim werd veroordeeld voor de brute moord op zijn ouders. Tim wil na zijn vrijlating verdergaan met zijn leven en de mysterieuze dood van zijn ouders is voor hem dan ook een afgesloten hoofdstuk. Kaylie gelooft echter dat alle ellende veroorzaakt is door bovennatuurlijke krachten die toentertijd ontketend zijn door een vervloekte spiegel.

Verwachtingspatroon
Horrorfilms zijn ideaal voor filmstudio’s om met een laag budget snel wat geld te cashen. Een angstaanjagende trailer en een fatsoenlijke marketingcampagne is alles wat nodig is. Ook is het handig als de film vooraf niet door critici gezien wordt, om zo een sterk openingsweekend te garanderen. Het vorig jaar uitgekomen The Conjuring is een uitzondering en hopelijk geldt dat ook voor Oculus. De sfeer in de trailer is verontrustend en het verhaal lijkt beter uitgedacht dan dat van een gemiddelde horrorfilm.

 


Filmtip 5: Minuscule - La Vallée des Fourmis Perdues

Releasedatum: 24 april 2014
Genre: Animatie/Avontuur
Regisseur: Hélène Giraud en Thomas Szabo
IMDb

Plot
De vrede in een eens zo rustige picknickplaats is voorbij wanneer een zwarte mier het bestaan van een doos suiker ontdekt. In alle wanorde raakt de zwarte mier bevriend met een jong lieveheersbeestje die besluit om hem redden uit een nest vol rode mieren.

Verwachtingspatroon
Ditmaal geen taferelen zoals eind jaren 90 toen Dreamworks en Disney een vete uitvochten rond het uitkomen van hun films Antz en A Bug’s Life. Bij Minuscule is er daarbij geen budget besteed aan het aantrekken van een rijtje ‘komische’ beroemdheden om dialogen in te spreken en de film te promoten. Deze dialoogvrije Franse animatiefilm vol levendige animaties, een fijne soundtrack en aandoenlijk ogende karakters doet het op eigen kracht. Het is een film die waarschijnlijk pas volledig tot bloei komt in de bioscoop.

 


Dark Horse: Transcendence

Releasedatum: 17 april 2014 (verplaatst naar 19 juni)
Genre: Actie/Sciencefiction
Regisseur: Wally Pfister
Acteurs: Johnny Depp, Rebecca Hall en Paul Bettany
IMDb

Plot
Dr. Will Caster (Johnny Depp) is een vooraanstaand onderzoeker op het gebied van artificiële intelligentie. Zijn experimenten zijn hoogst controversieel, wat hem dan ook een prominent doelwit maakt bij anti-technologische bewegingen. In een poging hem uit te schakelen, zijn zij indirect de aanleiding voor een nieuw experiment. Het bewustzijn van Dr. Caster wordt namelijk geüpload in een computersysteem. De situatie wordt bedreigend wanneer de drang naar kennis bij Dr. Caster verandert in een voortdurende honger naar macht.

Verwachtingspatroon
Het is opvallend stil rond het uitkomen van de film Transcendence. Dat is vreemd aangezien het met Johnny Depp (Pirates of the Caribbean) een wereldster van formaat in de gelederen heeft. In zekere zin kan debuterend regisseur Wally Pfister een protegé worden genoemd van regisseur Christopher Nolan. Hij is namelijk de veelvuldig bekroonde cameraman van films als The Dark Knight en Memento. Enkele scènes uit de trailer doen niet voor niets sterk denken aan Inception. Visuele flair en spektakel is echter niet genoeg als Transcendence uiteindelijk de nodige spanning ontbeert.