De Hemelse Jukebox

Maandbanner 7

1
Texas Johnny Brown (85)

Amerikaans bluesmuzikant. Brown werd vooral bekend door zijn compositie 'Two Steps from the Blues'. Daarnaast werkte hij ook met artiesten zoals Joe Hinton, Amos Milburn, Ruth Brown, Bobby "Blue" Bland, Lavelle White, Buddy Ace en Junior Parker. Texas Johnny Brown stierf aan de gevolgen van longkanker.

4
Bernie Nolan (52)

Nolan vormde 20 jaar met haar zussen de Ierse meidenband The Nolans. Hun liedje I'm in the Mood for Dancing werd een grote hit. De Ierse zangeres overleed aan borstkanker.

9
Jim Foglesong (90)

Amerikaans zanger en platenproducer. Foglesong was de grote man achter de succesvolle carrières van onder meer Garth Brooks, George Strait, Reba McEntire, Roy Clark, Barbara Mandrell, the Oak Ridge Boys en vele anderen. Foglesong produceerde ook platen van artiesten zoals Al Hirt, Julie Andrews, Bobby Vinton, Miriam Makeba en Robert Goulet.

10
Ted Days (48)

Amerikaanse gitarist, bekend van de metalband Hellion. Days kwam om het leven bij een vuurgevecht met de politie.

16
T-Model Ford (93)

T-Model Ford was één van de laatste Mississippi-bluesmuzikanten van de oude stempel. In 1997 verscheen zijn debuutalbum Pee-Wee Get My Gun, waarna de markante zanger op tournee door Europa ging. T-Model Ford maakte tussen 1997 en 2011 in totaal acht albums. Hij was zes keer getrouwd en laat (ongeveer) zesentwintig kinderen na.

18
Fons Sijmons (58)

Fons Sijmons was een Belgische muzikant die vooral bekend was als de bassist van de rockband The Scabs. Ook zat hij in bands zoals K13, Kadril, Kazzen, Luk Bral, Once More, Starvin' Marvin, The Big Noise en Tom Wolf. Sijmons overleed aan longkanker.

21
Franco De Gemini (84)

Italiaans mondharmonicaspeler op ruim 800 filmscores, veelal van Ennio Morricone, te horen was. Het meest bekend was zijn dreigende solo in Once upon a Time in the West (1968).

26
J.J. Cale (74)

Amerikaans singer-songwriter en gitarist. Cale werd vooral bekend door de liedjes 'After Midnight' en 'Cocaine', een tweetal nummers die later door Eric Clapton tot hits werden gemaakt. Cale overleed aan een hartaanval.

28
Rita Reys (88)

Rita Reys was Europe's First Lady of Jazz. De zangeres stond ruim 70 jaar lang als professioneel zangeres op het podium en bracht tientallen albums uit. Reys speelde met grootheden zoals Art Blakey's Jazz Messengers, Lester Young, Art Blakey, Stan Getz en Dizzy Gillespie.

29
Peter Ypma (71)

Jazzdrummer Peter Ypma maakte deel uit van onder meer de Dutch Swing College Band en het Trio Pim Jacobs en was ook regelmatig op het podium te aanschouwen in de begeleidingsband van Rita Reys.

Maandbanner 8

4
Tim Wright (61)

Tim Wright was bassist en medeoprichter van de legendarische Amerikaanse punk- en waveband Pere Ubu. De bassist was onder meer te horen op de allereerste Pere Ubu-single '30 Seconds over Tokyo' uit 1975. Na Pere Ubu speelde Wright tot 1982 in de New Yorkse ‘no wave’ band DNA. De muzikant overleed aan de gevolgen van kanker.

5
George Duke (67)

George Duke was vooral bekend als toetsenist, componist en producent, die vooral bekendheid genoot vanwege zijn samenwerking met Frank Zappa in onder meer The Mothers of Invention. Daarnaast maakte hij zo'n 30 solo-albums. Duke overleed in Los Angeles aan chronische leukemie.

8
Jack Clement (82)

'Cowboy' Jack Clement was één van de laatste pioniers uit de hoogtijdagen van de rock-'n-roll van de jaren vijftig. Clement produceerde platen voor Johnny Cash, schreef songs voor Elvis Presley en ontdekte Jerry Lee Lewis. In 1987 werkte Clement als producer mee aan een aantal tracks op het U2-album Rattle and Hum.

10
Phil Baheux (45)

Phil Baheux was de drummer van de Belgische metalband Channel Zero. De band bracht in de begentiger jaren een aantal albums uit en zou in 2010 weer bijelkaar komen voor een reünie. Datzelfde jaar was de band nog te zien op het Rock Werchter festival.

Eydie Gormé (84)

Eydie Gormé had haar grootste hit in 1963 met het nummer 'Blame It On The Bossa Nova'. De zangeres zong in big bands, nachtclubs en tv-shows en was getrouwd met zanger Steve Lawrence, met wie ze ook regelmatig optrad. Ze stierf na een korte ziekte.

Jody Payne (77)

Jody Payne was van 1973 tot 2008 gitarist in de begeleidingsband van Willie Nelson. Payne overleed aan een hartkwaal.

13
Jon Brookes (44)

Jon Brookes was de drummer bij de Engelse indieband The Charlatans, die in 1990 haar eerste hit scoorde met 'The Only One I Know'. De band zou in het midden van de negentiger jaren nog meer hits scoren met liedjes zoals 'One to Another', 'North Country Boy' en 'How High'. Brookes overleed aan een hersentumor.

14
Allan Lanier (67)

Allen Lanier was gitarist en mede-oprichter van de band Blue Öyster Cult. Deze band werd in Nederland vooral bekend door haar wereldhit '(Don’t Fear) The Reaper'. Lanier schreef ook nummers voor Iggy Pop en Patti Smith. Lanier overleed aan de gevolgen van de chronische longziekte COPD.

15
Jane Harvey (88)

Jane Harvey werd vooral bekend met nummers als 'You brought a new kind of love to me', 'Close as pages in a book' en 'Only another boy and girl'. Ze deelde de planken onder meer met Desi Arnaz, Benny Goodman en Duke Ellington.

18
Eyob Mekonnen (37)

Ethiopisch reggaezanger. Mekonnen speelde in de Zion Band en was afgelopen juni nog in Nederland te zien en te horen. In 2010 verscheen zijn debuutalbum Kal, die in Ethiopië veel succes had. De zanger is in een ziekenhuis in de Keniaanse hoofdstad Nairobi overleden aan de gevolgen van een beroerte.

19
Donna Hightower (86)

Donna Hightower was een Amerikaanse rhythm & blues-, soul- en jazzzangeres, die bekend was door haar hit 'This World Today Is A Mess' uit 1972. In 1991 trok ze zich terug uit de muziekbusiness.

Cedar Walton (79)

Cedar Anthony Walton jr. was een Amerikaanse hardbop-jazzpianist. Hij speelde onder meer in Art Blakey & The Jazz Messengers en zou daarna regelmatig op gaan treden met allerlei trio's en kwartetten. Walton wordt gezien als één van de laatste jazz-helden uit de klassieke jazz-periode. Hij is overleden na een langdurige ziekte.

21
Sid Bernstein (95)

Amerikaans muziekproducent. Bernstein was de man die zowel The Beatles als The Rolling Stones in de zestiger jaren naar Amerika haalde voor concerten. Zo was bernstein de organisator van de legendarische show van The Beatles in het Shea Stadium in New York in 1965. Twee jaar geleden bracht Bernstein nog een album met covers van zijn favoriete nummers uit.

22
Jetty Paerl (92)

Jetty Paerl was een Nederlandse zangeres, die in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw populair was in Nederland. Jetty Paerl had de eer om in 1956 het allereerste liedje óóit op het Eurovisiesongfestival te mogen zingen. Ze zong het liedje 'De vogels van Holland' dat werd geschreven door Annie M.G. Schmidt.

Maandbanner 9

7
Paul Despiegelaere (59)

Belgisch zanger en gitarist, bekend van de groep The Machines, die begin tachtiger jaren een tweetal hits scoorde in België. Despiegelaere was ook producer van onder anderen De Mens, The Romans en Mama’s Jasje. De muzikant overleed na een lang ziekbed.

9
Forrest Thomas (60)

Amerikaans zanger, die in 1983 doorbrak met zijn hit 'Rock the Boat'. De laatste jaren trad de muzikant alleen nog maar op tijdens jaren 80-concerten. Forrest Thomas overleed aan een beroerte.

17
Marvin Rainwater (88)

Marvin Rainwater was een Amerikaanse countryzanger die hits scoorde in de vijftiger jaren. Zo had hij hits met liedjes zoals 'Gonna Find Me a Bluebird' en 'Whole Lotta Woman'. Rainwater overleed aan de gevolgen van een hartkwaal.