[Special] Jos Hooiveld

Wekelijks geeft FOK!sport je op dinsdagavond een overzicht van onze landgenoten bij minder bekende clubs en competities. Om nog een beter beeld te geven van deze minder bekende gebieden, gaat FOK!sport door middel van specials nog dieper daarop in. Dit keer bespreken we Celtic-verdediger Jos Hooiveld .

Jos Hooiveld is een Nederlandse verdediger die 22 april 1983 het levenslicht zag in Zeijen, vlakbij Assen. Samen met zijn oudere broer ging hij in zijn jeugdjaren voetballen bij de plaatselijke SVZ Zeijen. Al snel verkasten de gebroeders Hooiveld naar Achilles 1894, dat haar thuishaven in Assen had. Dit was echter van korte duur, want FC Emmen merkte de broertjes op en besloot uiteindelijk om beiden op te nemen in de jeugdelftallen. Jos nam daar afscheid van zijn broer, want eerstgenoemde maakte in 2002 de overstap naar sc Heerenveen.

Bij de Friese ploeg debuteerde Hooiveld onder toenmalig trainer Foppe de Haan als profvoetballer. Toch kon hij in dat jaar nog niet definitief doorbreken en sc Heerenveen besloot om de toen 21-jarige verdediger in het seizoen 2003/04 te verhuren aan FC Zwolle. Daar speelde Hooiveld uiteindelijk anderhalf jaar, voordat hij zijn geluk buiten Nederland ging beproeven.

Zijn eerste ploeg over de grens werd het Oostenrijkse SV Stadtwerke Kapfenberg, dat destijds in de tweede hoogste voetbalklasse van Oostenrijk uitkwam. Voor deze ploeg speelde hij in het seizoen 2006/07 maar veertien wedstrijden, want Hooiveld besloot om halverwege het jaar de overstap te maken naar het Finse Inter Turku. Deze ploeg kwam uit in de hoogste voetbalcompetitie van Finland.

Daar boekte de verdediger zijn eerste succes van zijn spelersloopbaan. In 2008 wist hij met zijn ploeg zowel het kampioenschap als de nationale beker te winnen. Ook werd Hooiveld in 2007 en 2008 benoemd tot Speler van het Jaar in Finland. Uiteindelijk kwam onze landgenoot in twee seizoenen tot 52 wedstrijden voor Inter Turku. Daarin scoorde hij vijf doelpunten.

Jos Hooiveld tekent zijn contract bij Celtic

Na het seizoen 2008/09 vertrok Hooiveld bij Inter Turku en ging hij in buurland Zweden voetballen. Bij AIK Solna, dat uitkwam in de hoogste Zweedse voetbalcompetitie, tekende de verdediger een contract voor drie jaar en ook bij deze club wist Hooiveld prijzen te winnen. Hij werd meteen basisspeler en won hij in zijn eerste seizoen bij de Zweedse ploeg meteen het landskampioenschap. Dit was tevens voor AIK de eerste keer sinds 1998.

De sterke prestaties van Hooiveld bleven ook bij de grotere Europese clubs niet onopgemerkt. In de winterstop van het seizoen 2009/10 meldde de Schotse topclub Celtic zich voor de Nederlander. Hooiveld verhuisde van AIK, waar hij in totaal 28 wedstrijden voor speelde, naar de Schotse stad Glasgow voor een transferbedrag van 2,2 miljoen euro. Op 30 januari 2010 mocht Hooiveld in de uitwedstrijd bij Hamilton (0-1 winst) zijn debuut maken voor Celtic. Sinds kort vormt hij samen met zijn landgenoot Glenn Loovens het hart van de verdediging bij de Schotse club.

Jos Hooiveld, officieel speler van Celtic
Met dank aan Alex Kroes voor het gebruik mogen maken van de foto's