De grote games canon - deel 8

<\/center>
Gotta catch ‘m all! Al bijna tien jaar bestaat er een gigantische verzamelwoede in een bepaald spelletje van Nintendo: Pokémon. Pokémon was ZO groot dat de franchise naast meerdere games ook films en flink wat merchandise kreeg.

In 1995 bedacht Satoshi Tajiri een nieuwe videogame: Pocket Monsters, kortweg Pokémon genaamd. In deze game voor de GameBoy was het de bedoeling dat jij als jongetje er op uit ging om allemaal vriendelijke wezentjes te vangen. De opzet van de game is vrij simpel: je speelt dus een jongetje dat de wijde wereld in trekt om de grootste Pokémon-trainer van allemaal te worden. Hiervoor moet je veel Pokémon vangen en trainen zodat je de tegenstanders kunt verslaan. De game heeft als basis Japanse turnbased RPG’s, een genre dat erg populair is in Japan.



<\/center>
De game kwam in twee varianten in 1996 op de Japanse markt: Groen en Rood. Beide versies hadden hun eigen specifieke Pokémon en je kon deze via de linkkabel met elkaar uitwisselen. Op deze manier ontstond er in Japan een ware rage en de game werd al snel een groot succes. Dankzij dit succes werden er al snel poppen, kaarten, films en andere merchandise uitgebracht wat de Pokémon gekte naar een compleet nieuw level tilde, er was nog nooit een videogame-hype zo groot geweest. Miljarden yens werden door Nintendo verdiend.

Een paar jaar later, in 1999, kwam de Pokémonserie eindelijk naar Europa, in de kleuren Rood en Blauw, en ook hier was het een groot succes. Tegelijk met de games kwamen hier ook de verzamelkaarten en andere merchandise en overal zag je kinderen bezig om alle Pokémon te verzamelen. Nu, ruim tien jaar nadat de eerste Pokémon games verschenen in Japan, is de franchise nog steeds groot. De twee meest recente titels, Diamond en Pearl, zijn hard op weg om de meest verkochte combi te worden in de geschiedenis van Pokémon. Diamond en Pearl brachten het totaal aantal verschillende Pokémon op bijna 500.



<\/center>
Inmiddels zijn er zo’n 170 miljoen Pokémon games (zowel van de hoofdserie als van de talloze spin-offs als Pokémon Snap en Pokémon Ranger) verkocht wereldwijd en het is, na Mario, de meest succesvolle franchise aller tijden. En niet alleen de games zijn succesvol, de eerste Pokémon bioscoopfilm leverde wereldwijd ruim 160 miljoen dollar op en de tweede ruim 130 miljoen. In totaal zijn er twaalf films gemaakt. De Pokémon-anime (tekenfilm) loopt ondertussen al elf seizoenen en volgt grotendeels de verhalen en gebieden van de games. Als je alle Pokémon games bekijkt, de grote lading films en de enorme keus aan Pokémon-merchandise dan kun je niet anders dan concluderen dat het een van de meest succesvolle nieuwe franchises is van de afgelopen tien jaar.