FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 mei 2024

Man die omkwam op Schiphol klom bewust in draaiende motor vliegtuig

De man die gistermiddag op Schiphol omkwam, klom bewust de draaiende motor van een vliegtuig in. Dat meldt Koninklijke Marechaussee na onderzoek. De man werkte bij een bedrijf op de luchthaven. Zo meldt AT5.

Het vliegtuig stond gistermiddag op het punt om te taxiën naar de startbaan. De Cityhopper van KLM wilde vertrekken naar Billund in Denemarken (vlucht KL1341).

Alles passagiers en crew werden na het incident van boord gehaald. Later op de dag zijn ze alsnog naar Denemarken gevlogen. 

Afschuwelijk
Eerder liet KLM weten dat er "een afschuwelijk incident heeft plaatsgevonden waarbij een persoon in een draaiende vliegtuigmotor is beland". KLM-directeur Marjan Rintel schrijft dat "onze gedachten uitgaan naar de naasten van de overledene en alle mensen die het ongeval hebben gezien". 

Demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers gebruikt ongeveer dezelfde woorden: "Verschrikkelijk nieuws over een dodelijk ongeluk op Schiphol vandaag. Mijn medeleven gaat uit naar de nabestaanden van het slachtoffer en de mensen die getuige waren van het ongeval."

Op de luchthaven hingen gisteren meerdere vlaggen halfstok ter nagedachtenis aan het slachtoffer. Uit eerbied voor het slachtoffer en zijn familie wil de Marechaussee niet meer kwijt over het incident. 

Gebrhiwet loopt 2e tijd ooit op 5km, Ingebrigtsen wint fraaie strijd op 1500m

In het beroemde Bislettstadion in Oslo is donderdagavond weer een Diamond League-avond in de atletiek afgewerkt. Het had veel geregend in de Noorse hoofdstad, maar gedurende de wedstrijd was het grotendeels droog, hoewel de regen aan het einde toch weer op kwam dagen.

400m vrouwen
Marileidy Paulino maakte grote indruk en pakte in een zeer rappe 49,30 seconden de winst, terwijl ook de Poolse Natalia Kaczmarek met 49,80 liet zien in goede vorm te verkeren voor het EK. De Amerikaanse Alexis Holmes werd in 50,40 seconden derde, voor de 50,62 van Lieke Klaver, die haar eerste 400m van het outdoorseizoen liep.

Discuswerpen vrouwen
Met 67,89 meter pakte Bin Feng in de tweede ronde de leiding, waarna de Chinese geen enkele geldige poging meer liet noteren. Dat was ook niet nodig, want met 66,48 meter kwam alleen de Kroatische Sandra Elkasevic een beetje in de buurt. De Italiaanse Daisy Osakue werd met 63,29 meter derde, vlak voor Jorinde van Klinken (63,16m).

400m mannen
Er stond geen maat op Matthew Hudson-Smith: sterker nog, de Brit snelde met een geweldige 44,07 seconden naar een dikke verbetering van zijn eigen Europese record, dat hij vorig jaar na vier decennia op 44,26 zette. Kirani James uit Grenada werd in 44,58 seconden tweede, voor de Amerikaan Vernon Norwood (44,68).

Polsstokhoogspringen mannen
Echt spannend werd het niet: de Amerikaan KC Lightfoot kwam als enige over 5,82 meter en pakte daarmee de winst in een wat gezapige wedstrijd. Plek twee ging met 5,72 meter en een gelijke hoeveelheid foutsprongen naar zowel de Griek Emmanouil Karalis als de Filipijn Ernest John Obiena. Menno Vloon bleef met iets meer fouten ook steken op 5,72 meter en plek zes.

3000m vrouwen
Het werd een snelle én spannende wedstrijd, waarbij zeven vrouwen in de kopgroep de slotronden in gingen. Met een machtige eindsprint was de Australische Georgia Griffith verrassend de snelste in 8:24,20 minuten, nét voor Likina Amebaw uit Ethiopië (8:24,29) en met de Australische Jessica Hull in 8:25,82 op plek drie. Maureen Koster liep een dijk van een race en werd in 8:26,30 vierde, een verbetering van haar persoonlijk record van bijna tien seconden.

200m vrouwen
De Amerikaanse Brittany Brown pakte in 22,32 seconden de winst, net voor de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou-Smith (22,36). Plek drie ging in 22,50 naar de Britse Daryll Neita, terwijl de Jamaicaanse Shericka Jackson met 22,97 bleef hangen op plek vijf - Tasa Jiya werd in 23,13 seconden achtste.

5000m mannen
Vooraf beloofde het heel wat: vijf van de tien mannen die ooit onder de 12:45 hadden gelopen stonden aan de start. Men werd niet teleurgesteld: haas Addisu Yihune legde het tempo hoog neer, waarna zijn Ethiopische landgenoot Yomif Kejelcha het overnam. Hij schroefde het tempo op, want om de Spelen te halen moest hij een rappe tijd lopen, en kreeg landgenoot Hagos Gebrhiwet met zich mee. Die had een fenomenaal eindschot en met een geweldige slotronde snelde Gebrhiwet naar de winst én de tweede tijd ooit gelopen: 12:36,73 minuten. Kejelcha werd in een meer dan uitstekende 12:38,95 tweede, de vierde tijd ooit. De Oegandees Jacob Kiplimo werd met 12:40,96 derde, de achtste tijd ooit - Mike Foppen finishte niet.

100m mannen
Akani Simbine staat er dit jaar best aardig op en heeft nu ook zijn eerste sub-10 te pakken: de Zuid-Afrikaan won in 9,94 seconden, voor de Japanner Abdul Hakim Sani Brown (9,99). Emmanuel Eseme uit Kameroen eindigde in 10,01 seconden, vlak voor olympisch kampioen Lamont Marcell Jacobs uit Italië (10,03).

800m vrouwen
Prudence Sekgodiso uit Zuid-Afrika gooide de turbo vroeg aan en sloeg een gat dat de rest nét niet meer kon overbruggen: winst in 1:58,66 minuten, voor de Jamaicaanse Natoya Goule-Toppin (1:59,10) en de Australische Catriona Bisset (1:59,29).

Hinkstapspringen mannen
Zoals wel vaker de laatste tijd was het niveau niet geweldig, maar dat mocht de pret niet drukken voor Hugues Fabrice Zango: de Burkinees won met 17,27 meter, twee centimeter verder dan de Algerijn Yasser Triki. Plek drie ging met 16,85 meter naar de Cubaan Lazaro Martinez.

Discuswerpen mannen
Kersvers wereldrecordhouder Mykolas Alekna haalde in ronde twee al uit met 70,91 meter en dat leverde de Litouwer ruimschoots de zege op. De tweede plek ging in 67,61 meter naar de Australiër Matthew Denny, voor Daniel Ståhl uit Zweden (66,80m).

400m horden mannen
Met Karsten Warholm als thuisheld en de Braziliaan Alison dos Santos leek het grote gevecht op voorhand duidelijk. Zo geschiedde, de twee streden tot aan de laatste meters en het was Dos Santos die in het hol van de leeuw de winst pakte in een beste wereldjaarprestatie van 46,63 seconden, voor de 46,70 van Warholm. Op grote afstand was plek drie in 48,49 seconden voor Kyron McMaster uit de Britse Maagdeneilanden.

400m horden vrouwen
Het werd een Jamaicaans 1-2-3'tje: Rushell Clayton zegevierde in 54,02 seconden, voor Andrenette Knight (54,63) en Janieve Russell (55,07) - de slechter wordende weersomstandigheden hielpen niet om de tijden omlaag te krijgen.

1500m mannen
Hier kon de grote Noorse favoriet wél zegevieren, maar hij moest er alles voor uit de kast trekken. Jakob Ingebrigtsen werd flink bedreigd door Timothy Cheruiyot, maar de Keniaan kwam nét tekort: 3:29,74 tegen 3:29,77. Plek drie ging in 3:30,80 naar de Fransman Azeddine Habz.

NHL: Panthers en Oilers trekken stand gelijk

In de Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL zijn de conferencefinales nog lang niet voorbij. Zowel in het oosten als in het westen werden de vierde wedstrijden gespeeld en in beide conferences staat het na vier wedstrijden nu weer helemaal gelijk.

Florida Panthers - New York Rangers (1-2)
De Panthers wonnen wedstrijd één, maar daarna pakten de Rangers twee zeges en in de eerste periode van wedstrijd vier kwamen ze dankzij Vincent Trochek weer op voorsprong. In de tweede periode draaiden de Panthers het om: Sam Bennett en Carter Verhaege zorgden voor een 2-1 voorsprong. Vroeg in periode twee stond het dankzij Alexis Lafreniere weer gelijk, maar na een ruime minuut in overtime wonnen de Panthers alsnog: Sam Reinhart was goed voor de winnende 3-2 en daarmee staat de stand weer helemaal gelijk, 2-2.

Edmonton Oilers - Dallas Stars (1-2)
Na twee zeges voor Edmonton pakte Dallas twee overwinningen en ook in wedstrijd vier verliep het even hetzelfde als in Florida: de Stars kwamen dankzij Wyatt Johnston al binnen één minuut op voorsprong. Esa Lindell verdubbelde de voorsprong vijf minuten later zelfs, maar in een spectaculaire eerste periode trokken de Oilers dankzij Ryan McLeod en Evan Bouchard de stand weer gelijk. Mattias Janmark zette de Oilers met een shorthanded goal in periode twee op 3-2, een minuut later gevolgd door de 4-2 van Leon Draisaitl. Met een empty netter maakte Mattias Ekholm het in de slotfase af: 5-2 en ook hier staat de serie op 2-2.

Speelschema
Donderdag 30 mei, 20.00u (02.00u NL) - Eastern Conference Finals, game 5; New York Rangers - Florida Panthers (2-2)

Vrijdag 31 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 5; Dallas Stars - Edmonton Oilers (2-2)

Isle of Man TT: 17 minuten bloedsnelle waanzin vanuit de helm

Een van de meest fenomenale sportevementen op aarde is weer bezig: de Isle of Man TT, racen op misschien wel het meest bizarre circuit op aarde. Op het Britse eiland is de Snaefell Mountain Course weer uren per dag afgesloten voor verkeer, want mensen met sloopkogels als ballen racen op twee - of drie - wielen over het eiland.

Deze week worden de trainingen en kwalificaties verreden. Dat begon op maandag, ging dinsdag wegens regenval niet door en werd woensdagavond hervat. In de snelste categorie, de Superbikes, was Davey Todd tot nu toe verrassend de snelste: hij legde het meer dan zestig kilometer lange circuit woensdagavond af in 17:10 minuten.

Met Todd mogen we een kijkje nemen, want hij had ook een camera ín zijn helm, achter het vizier. Als je even een ruim kwartier niks te doen hebt, of wel, ga dan lekker achterover leunen en geniet van de totale waanzin dat een rondje over het Isle of Man op een Superbike is.

Olympiakos schrijft Griekse voetbalgeschiedenis met Conference League-titel

In het Agia Sophia-stadion in Athene is woensdagavond de finale van de Conference League gespeeld. Olympiakos nam het voor grotendeels eigen publiek op tegen het Italiaanse Fiorentina en kon geschiedenis schrijven.

Na acht minuten dacht Nikola Milenkovic de score te openen, maar zijn roller werd afgekeurd wegens buitenspel. Fiorentina bleef ook na die kans domineren en kreeg de ene na de andere mogelijkheid om op voorsprong te komen, maar niks ging er ook echt in.

Na ruim anderhalf uur voetballen had het publiek nog steeds geen enkele treffer te zien gekregen en dus moest er verlengd worden. Met amper vijf minuten te gaan was het raak en zowaar niet voor Fiorentina: Ayoub El-Kaabi, dé grote held van Olympiakos met een hele rits aan goals in de knockoutfase, was de hele wedstrijd onzichtbaar, maar een voorzet belandde ineens bij de Marokkaan, die de Griekse club de 1-0 bezorgde.

Jonathan Ikoné kreeg diep in blessuretijd nog de kans om er een penaltyreeks uit te slepen, maar zijn poging leverde niks op. Olympiakos hield stand en uitgerekend in Athene schreef de ploeg historie door als eerste Griekse club ooit een Europese prijs te winnen.

PlayStation State of Play-presentatie wordt vannacht uitgezonden

Sony zendt vannacht om 00:00 een nieuwe State of Play uit. De presentatie gaat volgens de uitgever iets meer dan een half uur duren en er worden veertien PS5- en PSVR 2-games getoond.

Volgens geruchten (van onder andere Giant Bomb-journalist Jeff Grubb) wordt er een nieuwe Astro Bot-game onthuld. Verder zou het niet gek zijn als we iets zien van live service PVP-shooter Concord en Spider-Man 2 Venom DLC. Het zou ook goed kunnen dat de PlayStation 5 Pro wordt onthuld. Deze krachtigere PS5 is al maanden geleden gelekt.

Je kunt de presentatie via de onderstaande livestream over een paar uur kijken:

Zenless Zone Zero komt in juli uit

Zenless Zone Zero komt op 4 juli uit voor PS5, pc, iOS en Android. Dat heeft de Chinese ontwikkelaar miHoYo bekendgemaakt. Zenless Zone Zero (ZZZ) is net als andere miHoYo titels (Genshin Impact en Honkai: Star Rail) een 'free to play' gacha-game. Dat betekent dat je met in-game valuta of echt geld personages dient te verdienen met behulp van een goksysteem.

ZZZ is verder een 3D-actie game met een vechtsysteem dat een beetje op Bayonetta lijkt. Qua verhaal speelt het zich af in een post-apocalyptische wereld. De menselijke beschaving is grotendeels uitgeroeid door een mysterieuze ramp enkel bekend als 'Hollows'. Je bent een inwoner van de laatste overgebleven stad en je gaat op avontuur om achter het mysterie van de Hollows te komen.

In de nieuwe onderstaande trailer kun je een introductie zien van een van de speelbare personages.

PlayStation Plus-games van juni aangekondigd

Sony heeft de PlaySation Plus Essential-games van juni bekendgemaakt. Daarnaast krijgen leden met een Extra en/of Premium abonnement een paar extra games vanwege de 'Days of Play'-promotie.

Essential (vanaf 4 juni):
- AEW: Fight Forever | PS4, PS5
- SpongeBob SquarePants: The Cosmic Shake | PS4, PS5
- Streets of Rage 4 | PS4

Voor Extra en Premium:
- Dredge | PS4, PS5 (vanaf 29 mei)
- Lego Marvel Super Heroes 2 | PS4 (vanaf 31 mei)
- Cricket 24 | PS4, PS5 (vanaf 5 juni)
- Grand Theft Auto: San Andreas – The Definitive Edition | PS4, PS5 (vanaf 7 juni)

Premium (vanaf 11 juni):
- Star Wars: The Clone Wars
- Sly Cooper and the Thievius Raccoonus
- Tomb Raider Legend

Premium-leden krijgen verder vanaf 6 juni toegang tot de volgende VR-games:
- Ghostbusters: Rise of the Ghost Lord
- Walkabout Mini Golf
- Synth Riders
- Before Your Eyes
- The Walking Dead: Saints & Sinners – Chapters 1 & 2

Zoals altijd altijd verdwijnen er ook een aantal games van de service, de volgende games zijn straks in juni niet meer beschikbaar:
- Brothers: A Tale of Two Sons (PS4)
- DC League of Super-Pets: The Adventures of Krypto and Ace (PS4)
- Dodgeball Academia (PS4)
- Grand Theft Auto 5 (PS5, PS4)
- Indivisible (PS4)
- Monster Jam Steel Titans (PS4)
- MotoGP 23 (PS5, PS4)
- SpongeBob SquarePants: Battle for Bikini Bottom Rehydrated (PS4)
- The Talos Principle: Deluxe Edition (PS4)
- The Wild at Heart (PS4)
- Unturned (PS4)

 

Netbeheerder wil mensen met zonnepanelen meer laten betalen voor energiekosten

Huishoudens met een eigen laadpaal, een warmtepomp of zonnepanelen zouden veel meer moeten meebetalen aan de verzwaring van het elektriciteitsnet. Nu is ieder gezin 425 euro kwijt aan netwerkkosten, dat zou voor veelgebruikers mogen verdubbelen, zegt netbeheerder Enexis. "Het is eerlijker om mensen die kosten veroorzaken, meer te laten betalen."

Dat stelt Han Slootweg, operationeel directeur van netbeheerder Enexis en hoogleraar intelligente elektriciteitsnetten aan de TU Eindhoven. Enexis wil dat de tarieven voor huishoudens door de toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) tegen het licht worden gehouden. ACM bepaalt de maximale netwerkkosten die netbeheerders aan huishoudens mogen vragen.

Huishoudens betalen nu via de energierekening 425 euro netwerkkosten – voor het transport van elektriciteit – per jaar. En die kosten lopen door de energietransitie rap op; er worden miljarden euro’s per jaar geïnvesteerd in dikkere kabels en nieuwe transformatorhuisjes. De afgelopen vier jaar is het netwerktarief verdubbeld en er komt nog veel meer aan. Vergeleken met vorig jaar is het tarief al 100 euro hoger en de komende jaren blijft het tarief met tientjes tegelijk stijgen.

Grotere verschillen
"In het verleden waren de verschillen in elektriciteitsverbruik niet zo groot. Misschien had iemand in een groot huis een grotere tv en een vaatwasser en moest degene in een appartement het zonder vaatwasser doen. Maar de onderlinge verschillen in elektriciteitsverbruik zijn nu volledig uit de pas gaan lopen, het is hoog tijd dat we het over de tarieven gaan hebben. Het is eerlijker om de mensen die de kosten veroorzaken te laten betalen."

"Sommige mensen hebben twee elektrische auto’s, een warmtepomp en ook nog dertig zonnepanelen op hun dak. Dus als de zon schijnt, dan leveren ze gigantisch terug aan het net. Als ze beide auto's laden en het is buiten ook nog koud, dan trekken ze behoorlijk wat stroom van het elektriciteitsnet. Daar zijn die dikke elektriciteitskabels voor nodig. Terwijl iemand in een portiekflat dat allemaal niet doet, maar wél een even hoog netwerktarief betaalt."

Dat is niet langer te verdedigen, vindt Enexis, één van de drie grote netbeheerders in Nederland. "Wat ons betreft mag die veelgebruiker wel het dubbele betalen, en degene die een traditioneel verbruik heeft de helft.’’

Man verantwoordt zich via Zoom voor rijden met ingetrokken rijbewijs tijdens het rijden

In de categorie domme criminelen kunnen we deze man ongetwijfeld wel indelen. Corey Harris uit Michigan was door de rechtbank opgeroepen om zich te verantwoorden voor het rijden met een ingetrokken rijbewijs. Echter, Corey was verhinderd omdat hij een afspraak had bij zijn arts. Hij verzocht daarom om via een zoom-call deel te mogen nemen aan de zitting. 

Op een video die onlangs werd geplucieerd op YouTube is duidelijk te zien hoe de verdachte de rechter toespreekt terwijl hij op de bestuurdersstoel van een rijdende auto zit. Toen rechter Cedric Simpsom hem vroeg of hij aan het rijden was gaf Corey als antwoord dat hij bezig was met inparkeren om naar de afspraak met zijn arts te gaan. 

Nadat hij de auto geparkeerd had werd uiteengezet door de rechter en de advocaat van Harris, een openbaar verdediger, dat Harris voor de rechter moest verschijnen vanwege het rijden met een ingevorderd rijbewijs. Hierna verzocht de advocaat van Harris om uitstel van de zaak met vier weken. De rechter was echter 'not amused' en trok per direct de borg in en beval Harris om zichzelf nog dezelfde dag voor 18:00 uur te melden bij de gevangenis.

De video, die zo'n 2 minuten en 30 seconden duurt, werd integraal op YouTube gepubliceerd als onderdeel van de zes uur durende strafzaak die op 15 mei diende en is inmiddels dus viral gegaan. 

Swiatek met moeite langs Osaka op verregende Roland Garros-dag

Tennisster Iga Swiatek heeft zich geplaatst voor de derde ronde op Roland Garros. De als eerste geplaatste Poolse titelverdedigster, jagend op haar vierde titel, rekende in een kraker in Parijs met flink wat moeite af met voormalig wereldranglijstaanvoerster Naomi Osaka uit Japan: 7-6 (1), 1-6, 7-5.

De als derde geplaatste Amerikaanse Coco Gauff, die twee jaar geleden de finale van Swiatek verloor, ging wat soepeler door naar ronde drie. Met de Sloveense qualifier Tamara Zidansek was haar tegenstand op papier ook wat minder zwaar en dat bleek: 6-3, 6-4.

De enige andere top-10-speelster die op de grotendeels verregende dag een wedstrijd af kon maken was Ons Jabeur. De Tunesische nummer acht van de plaatsingslijst won met 6-3, 1-6, 6-3 van Camila Osorio uit Colombia. Thuisfavoriete Caroline Garcia (21) ging ondertussen met twee keer 6-3 onderuit tegen de Amerikaanse Sofia Kenin, vier jaar geleden de verliezend finaliste.

De Jong kan niet stunten tegen Alcaraz op Roland Garros

Voor tennisser Jesper de Jong zit zijn debuut op Roland Garros er weer op. De 23-jarige Hoofddorper moest het op het Parijse gravel in de tweede ronde opnemen tegen de mondiale nummer drie, Carlos Alcaraz uit Spanje.

Zoals wel te verwachten viel was Alcaraz in de eerste twee sets een maatje te groot, hoewel qualifier De Jong hem nog best aardig bij kon benen. In set drie wist hij zelfs overtuigend de set te pakken, maar dat schudde Alcaraz wakker en de Spanjaard maakte het af: 3-6, 4-6, 6-2, 2-6.

De als tweede geplaatste Italiaan Jannik Sinner speelde tegen thuisheld Richard Gasquet, toegelaten met een wildcard, maar maakte het niet al te spannend: 6-4, 6-2, 6-4. Sinner neemt het hierna op tegen de Rus Pavel Kotov, die pas voor het eerst überhaupt een wedstrijd won in het hoofdtoernooi in Parijs. Kotov klopte eerst de als 32e geplaatste Brit Cameron Norrie en versloeg woensdag de kampioen van 2015, Stan Wawrinka, met 7-6 (5), 6-4, 1-6, 7-6 (5).

De Rus Andrey Rublev (6) had het met 6-3, 6-4, 6-3 niet al te moeilijk met de Spanjaard Pedro Martinez, terwijl Stefanos Tsitsipas uit Griekenland (9) iets meer moeite kende met Daniel Altmaier. De Duitser moest zich na vier sets echter toch gewonnen geven: 6-3, 6-2, 6-7 (2), 6-4.

Verder werd er weinig gespeeld in Parijs, de regen gooide roet in het eten, waardoor er vrijwel de hele dag alleen maar op de twee overdekte banen gespeeld kon worden.

NBA: Timberwolves blijven in leven in conferencefinale

De finale van de Western Conference in de Noord-Amerikaanse basketbalcompetitie NBA is nog niet beslist. Terwijl de Boston Celtics al zeker zijn van een plek in de NBA Finals, strijden de Dallas Mavericks en Minnesota Timberwolves nog om de andere finaleplek.

Na drie zeges konden de Mavericks het in het eigen American Airlines Center afmaken, maar de Timberwolves begonnen sterk met een 20-27 eerste kwart. Vooral aan het eind van het tweede kwart sloegen de Mavericks terug en vanaf dat moment ontstond een spannende strijd, die pas in de tweede helft van Q4 beslist zou worden.

Anthony Edwards stelde Karl-Anthony Towns twee keer op rij in staat een drietje te scoren voor Minnesota en die korte 0-6 run was genoeg om de ban te breken: de Timberwolves hielden stand en een layup van Naz Reid met elf seconden te gaan bleek de doorslag te geven. Minnesota won met 100-105, donderdagavond moeten ze proberen om met een 3-1 achterstand in de serie nog eens te overleven.

Speelschema
Donderdag 30 mei, 20.30u (02.30u NL) - Western Conference Finals, game 5; Minnesota Timberwolves - Dallas Mavericks (1-3)

Man geeft duizenden euro's uit voor transformatie tot hond, maar bedenkt zich

Hij werd internationaal bekend: de Japanner 'Toco', vermoedelijk niet zijn echte naam. Hij had een wat bijzondere wens, want hij wilde graag als hond door het leven gaan. Nou staat de wetenschap voor niks, maar daadwerkelijk een hond worden lukt nog even niet.

Toco, die zijn identiteit uit angst en schaamte verborgen houdt voor iedereen behalve familie en zijn beste vrienden, legde zich niet neer bij de limieten van de wetenschap en gaf zo'n veertienduizend euro uit om een bedrijf een levensecht hondenpak te laten maken.

Een ruime maand later had Toco zijn pak en kon hij als hond de straat op. Een beetje tegen alles wat rechtop staat pissen werd 'm om logistieke redenen niet en vermoedelijk gedroeg hij zich ook beter dan de viervoeters die men op straat tegen alles en iedereen tekeer hoort gaan, een betere hond dan veel echte honden dus.

Toco postte filmpjes waarin hij uit werd gelaten en trucjes deed, tot groot vertier van het volk op internet. Hij heeft zich nu echter bedacht: het is allemaal niet zo praktisch, onder meer doordat honden en mensen toch niet dezelfde botstructuren blijken te hebben en dus ook niet op exact dezelfde manier bewegen, iets wat échte hondenkenners al eens eerder was opgevallen.

In Japanse media laat Toco weten dat zijn dierendroom zeker nog niet voorbij is. Hij geeft aan wellicht wel een panda te willen worden, of een ander soort beer. Volgens hem zouden een vos of een kat ook wel leuk zijn, maar zijn die te klein.

OM eist maximale werkstraf voor bekogelen agenten met vuurwerk

Twee agenten die rond de jaarwisseling in 2022 werden bekogeld met zwaar vuurwerk in Helmond, houden daar vermoedelijk hun leven lang last van. Tegen de inmiddels 20-jarige verdachte uit Helmond eiste het Openbaar Ministerie (OM) woensdag de maximale werkstraf.

Tegen 13.30 uur krijgen agenten op oudejaarsdag 2022 een melding om naar station Brandevoort te gaan. Een groep jongeren zou daar vuurwerk hebben afgestoken in de fly-over, een brug over het spoor. Bij het pleintje voor het station wordt er vanuit een groep jongeren vuurwerk gegooid in de richting van de twee agenten. Het ontploft met een luide knal en de jongeren gaan ervandoor. Kort daarna weten de agenten een verdachte aan te houden. Op bewakingsbeelden is later te zien dat hij degene was die het vuurwerk in de richting van de politie gooide.

Ernstige gehoorbeschadiging
De gevolgen voor de agenten zijn groot. Uit onderzoek blijkt dat beiden tinnitus hebben opgelopen als gevolg de harde knal. Een van de agenten heeft daarnaast een ernstige gehoorbeschadiging opgelopen als gevolg van de knal en is nog altijd niet volledig aan het werk. Tijdens de zitting gingen de agenten op indringende wijze in op de gevolgen die de actie heeft gehad. Een van de slachtoffers stelt in haar slachtofferverklaring dat haar leven letterlijk in één klap veranderde: "Iets waar ik me alles bij kan voorstellen", zegt de officier van justitie.

Maximale werkstraf
Hoewel de verdachte vandaag op zitting spijt heeft betuigd, tilt het OM zwaar aan het feit dat juist twee agenten het slachtoffer zijn geworden van deze actie: "Om die reden, maar ook gezien de ernstige en waarschijnlijk blijvende gevolgen voor de twee politieagenten is alleen een maximale werkstraf op zijn plaats." De officier houdt rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte, bij wie een licht verstandelijke beperking is vastgesteld. Tegen de verdachte is een werkstraf van 240 uur geëist, waarvan 80 uur voorwaardelijk.

FOK! Wat een weer!: Staan er al zomerbloeiers in de tuin?

weerbanner (Foto: FOK.nl)


Goede morgen!

Gisteren onverwachta toch nog wat zonnig weer gehad in Noord-Holland , kreeg gelijk zin om in de tuin met zomerbloeiers aan de gang te gaan. IJsheiligen zijn we al ruim voorbij, dus er is  geen risico meer op nachtvorst. 

Vanmorgen is het half tot zwaar bewolkt en trekken er enkele buien over het land. De wind is zwak tot matig en komt uit zuidwest tot west.

Vanmiddag is het half tot zwaar bewolkt met vooral in de oostelijke helft buien, hierbij is plaatselijk onweer mogelijk. In het westen is het overwegend droog. De maximumtemperatuur ligt rond 18°C. De wind komt uit een westelijke richting en is overwegend matig.

Vanavond is het half tot zwaar bewolkt met in het oosten eerst nog een enkele bui. De wind komt uit west tot noordwest en is matig, aan de Zeeuwse kust later in de avond vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Vooruitzichten:

Vrijdag nog enkele buien. In het weekeinde droog maar met een noordenwind en wolkenvelden wel vrij koel. Na het weekeinde droog, geleidelijk meer zon en maximumtemperaturen rond 20°C.

Tot morgen!   

               

 Zomerbloeiers (@Emma Henderson on Unsplash)
Zomerbloeiers (@Emma Henderson on Unsplash)


Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Kijken in een kernreactor (1961)

Hoe gaat het er aan toe in een kerncentrale? In 1961 nam men al een uitgebreid kijkje bij het reactorcentrum Nederland in de duinen bij Petten. Hier stond een al in gebruik genomen kleine reactor, bestemd voor wetenschappelijk onderzoek en de opleiding van bedieningspersoneel. We zien onder meer de opbouw van de kern van de reactor en de splijtstofelementen. 

Dit fragment komt uit de collectie van het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en kan onjuiste, eenzijdige, of verouderde termen, opvattingen of uitdragingen bevatten.

OM ziet onvoldoende bewijs voor vervolging in The Voice of Holland-zaak

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten de zedenzaak tegen de 53-jarige Jeroen Rietbergen te seponeren. De man werd verdacht van een zedendelict rondom opnames van het televisieprogramma The Voice of Holland (TVOH). Eerder was het OM voornemens om de zaak aan de rechter voor te leggen. Na bestudering van de resultaten van het aanvullend onderzoek door de rechter-commissaris ziet het OM geen wettig en overtuigend bewijs voor een strafbaar feit. Het OM heeft deze beslissing in een gesprek toegelicht aan de aangeefster en aan de gewezen verdachte.

In januari 2022 was er grootschalige aandacht voor meldingen van grensoverschrijdend gedrag rondom opnames van televisieprogramma The Voice of Holland. Dit leidde onder meer tot een aangifte tegen de man uit Huizen naar aanleiding van een vermeend zedenfeit dat in februari 2018 in de opnamestudio had plaatsgevonden. Het OM startte daarop een uitgebreid strafrechtelijk onderzoek waarin de man uit Huizen als verdachte werd aangemerkt.

Na dit onderzoek besloot het OM in maart 2023 om de zaak aan de rechter voor te leggen. Daarna is er aanvullend onderzoek gedaan door de rechter-commissaris. Zo zijn er onder andere nieuwe getuigen gehoord en heeft de verdachte voor het eerst een inhoudelijke verklaring afgelegd bij de rechter-commissaris.

De resultaten van het aanvullend onderzoek zijn zorgvuldig afgewogen, in samenhang met het al verrichte onderzoek. De conclusie is dat het OM geen aanleiding meer ziet om de zaak voor de rechter te brengen. Reden hiervoor is dat het OM - na een volledig beeld te hebben verkregen - geen wettig en overtuigend bewijs ziet voor een strafbaar feit. Het OM is ervan overtuigd dat een behandeling op een openbare terechtzitting tot een vrijspraak zal leiden en daarom zal de zaak worden geseponeerd. Hierbij speelt ook mee dat de verdachte alsnog heeft meegewerkt aan het verhoor bij de rechter-commissaris. Eerder zag het OM een verhoor ter zitting nog als kans om de ontbrekende visie van de verdachte op de zaak te verkrijgen.

Geen sprake van dwang
Het OM ziet in het onderzoeksdossier bewijs voor seksuele handelingen in februari 2018 waarvan aangeefster aangifte heeft gedaan. De verdachte ontkent dit overigens. Om te spreken van een strafbaar feit moet er – volgens de op dat moment geldende zedenwetgeving - ook sprake zijn van dwang. Uit het aanvullende onderzoek blijkt dat niet. Zo is niet gebleken dat de verdachte een feitelijk overwicht of een machtspositie heeft gebruikt ten aanzien van de aangeefster. Dat is wel nodig om in juridisch opzicht van dwang te kunnen spreken. Ook blijkt uit het onderzoek niet dat er sprake was van andere vormen van dwang zoals fysieke bedreiging of van onverhoeds handelen door de verdachte.

Het OM realiseert zich dat het besluit om deze zaak niet voor de rechter te brengen een teleurstelling is voor de aangeefster. Tegelijkertijd benadrukt het OM dat het als taak heeft om verdenkingen te toetsen aan de wet. Gedrag dat maatschappelijk mogelijk als grensoverschrijdend wordt ervaren, is niet altijd strafbaar volgens de wet. Het is aan de wetgever om wettelijke kaders voor opsporing en vervolging vast te stellen. De nieuwe zedenwetgeving die per juli dit jaar gaat gelden, is daar een voorbeeld van.

Vervolging in andere zaak door parket Noord-Holland
Het OM Noord-Holland maakte eerder bekend dat Ali B. wel wordt vervolgd voor (onder andere) een aan de The Voice of Holland gerelateerd zedendelict. De inhoudelijke behandeling van deze zaak staat gepland voor 12 en 13 juni 2024. 

Farmaceuten halen medicijnen van de markt door Nederlands preferentiebeleid

Door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars halen farmaceuten jaarlijks honderden goedkope maar veelgebruikte geneesmiddelen van de markt. Doordat er steeds minder alternatieve middelen zijn, wordt het nog lastiger om de medicijntekorten op te lossen. Dit blijkt uit een rondgang van de NOS. Zo meldt Skipr

Sinds 2015 is het aantal beschikbare medicijnen in Nederland gehalveerd, blijkt uit cijfers van brancheorganisatie Bogin. De farmaceuten die zijn aangesloten bij Bogin hebben een marktaandeel van 90 procent. “Het is niet dat deze farmaceuten per se weg willen uit Nederland”, vertelt Bogin-voorzitter Jean Hermans aan de NOS. “Maar aanwezigheid op de Nederlandse markt wordt steeds meer een bedrijfseconomisch risico.”

Cijfers van Bogin, de brancheorganisatie voor fabrikanten die medicijnen waarvan het patent is verlopen goedkoop op de markt brengen, laten zien dat sinds 2015 het aantal beschikbare middelen in Nederland is gehalveerd.

Het voorkeursbeleid van de zorgverzekeraars is een belangrijke factor voor het van de markt halen van medicijnen, zegt Hermans. Fabrikanten die het goedkoopst pillen aanbieden worden gecontracteerd en alleen die medicijnen worden dan door de verzekeraars vergoed. Het gevolg is dat medicijnen nu vaak goedkoper zijn dan de verpakking. Daarmee is een redelijk verdienmodel verloren gegaan, wat de Nederlandse markt onaantrekkelijk maakt.

Zorgverzekeraars Nederland bestrijdt in een reactie dat het voorkeursbeleid, ook wel preferentiebeleid genoemd, medicijntekorten veroorzaakt. De woordvoerder van de belangenorganisatie wijst op andere oorzaken als wereldwijde grondstof- en transportproblemen. Maar een nog niet gepubliceerd onderzoek van de Erasmus Universiteit, in bezit van de NOS, laat zien dat Zorgverzekeraars Nederland maar een deel van het verhaal vertelt.

IJslandse vulkaan barst opnieuw uit, lava spuit 50 meter hoog

Op het schiereiland Reykjanes in het zuidwesten van IJsland is opnieuw een vulkaanuitbarsting begonnen die lavapluimen 50 meter hoog de lucht in schiet. De uitbarstingen vonden plaats in de buurt van Grindavik, het vissersdorpje vlakbij de beroemde Blue Lagoon.

De uitbarsting was de vijfde sinds december op het schiereiland. De meeste van de 4.000 inwoners van Grindavík zijn in november 2023 definitief geëvacueerd. 

Random Pics van de Dag #1290

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Israël heeft controle over grensgebied Gaza met Egypte, denkt niet aan stoppen

Het Israëlische leger heeft de controle over de grens van de Gazastrook met Egypte overgenomen. Een legerwoordvoerder bevestigde dit. Volgens berichten in de media bevinden zich in de ongeveer 14 kilometer lange grenscorridor Philadelphi zo'n twintig tunnels van de islamistische terreurorganisatie Hamas. 

Het Israëlische leger zegt dat het Hamas tunnel netwerk zo'n anderhalve kilometer lang was en inmiddels is vernietigd. De ingang bevond zich op ongeveer 100 meter afstand van de grensovergang met Egypte en leidde naar een vertakkende ondergrondse route. Hamas-leden zouden het tunnelsysteem in de zuidelijke Gazastrook hebben gebruikt om soldaten aan te kunnen vallen en wapens te smokkelen. De hulpdiensten troffen raketwerpers, explosieven en andere wapens aan in de ondergrondse gangen met verschillende dieptes. Er waren ook kamers en badkamers in de tunnels aanwezig. Egypte ontkende het bestaan van tunnels aan zijn grens.

De Philadelphi corridor is vastgelegd bij het vredesakkoord tussen Israël en Egypte in 1979. 

Volgens de Israëlische nationale veiligheidsadviseur Hanegbi zal de Gaza-oorlog minstens tot het einde van het jaar duren. Dit zou nodig zijn om het bewind van Hamas en zijn militaire capaciteiten te vernietigen, vertelde Hanegbi aan een Israëlische omroeporganisatie.

De VN-Veiligheidsraad komt momenteel bijeen in New York. Het orgaan kan stemmen over een resolutie om het Israëlische offensief in Rafah te beëindigen, Algerije is van plan deze resolutie in te dienen.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1314
special
Random Pics van de Dag #1313
review
Alan Wake II: Night Springs
special
Random Pics van de Dag #1312
special
Pinkpop 2024: een terugblik
special
VrijMiBabes #215 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.