Een kijkje achter de schermen bij sport.fok

nickname: Nuongirl



nickname: Legolas_Greenleaf
Leeftijd: 15 jaartjes oud, maar ben bijna 16.


nickname: Tackleberry
Leeftijd: 23


nickname: Jozef444
Leeftijd: 21 jaar


Hoe zijn jullie op de managers van FOK! terecht gekomen?
Nuongirl: Kwam er af en toe wel eens kijken, maar niet dagelijks. Zag toen dat er sportposters werden gevraagd en dacht toen: Wie niet waagt, wie niet wint, en heb gesolliciteerd, en zit er nu dus nog steeds na ruim een jaar.
Legolas_Greenleaf: Hoe ik in de crew ben beland? Ik kan nu natuurlijk een of ander spannend verhaal ophangen, maar dat doe ik niet. Ik heb gewoon gesolliciteerd in september 2004. Kennelijk was ik goed genoeg om aangenomen te worden. (Waarin mag je zelf bedenken. )
Tackleberry:Ik stam nog uit de tijd van de ‘oer-manager’: de F1manager. Deze was destijds amper twee maanden aan de gang en ik werd er door een bevriende user (Joene) op gewezen. Het leek me wel interessant om hieraan mee te werken, dus ik had alle moed bij elkaar geraapt en een mail naar de coördinator gestuurd. Tot mijn grote verbazing mocht ik nog beginnen ook! (blame AliSalami ) Sindsdien (juni 2002) zitten ze aan me vast en ben ik er voorlopig ook niet meer weg te slaan…
Jozef444: Ik ben via het forum op de managers terecht gekomen.

Hoeveel uur per dag zijn jullie kwijt aan het plaatsen van nieuws op de managers?
Nuongirl: Hangt er vanaf, meestal ben ik een kwartiertje bezig met herschrijven en het plaatsen ervan.
Legolas_Greenleaf: Dat verschilt per dag en zelfs per bericht. Soms kom je een bericht in de submit tegen, en dan kan je er meestal meteen mee aan de slag. Maar meestal moet je zelf op zoek, en dan kost het je al snel een goede 25 minuten per bericht, inclusief herschrijven. Natuurlijk heb je ook van die berichten die je meer tijd kosten, maar ja, dat is het risico van het vak, zal ik het maar noemen.
Tackleberry: Dat wisselt gigantisch, de ene keer zit je continu te werken aan een nieuwspost of het invoeren van een uitslag (dit laatste vooral als er weer onverwachte dingen gebeuren tijdens een wedstrijd), maar de andere keer besteed je maar heel even aan de managers. Maar gemiddeld genomen besteed je er, als ‘reguliere nieuwsposter’, toch wel een uurtje per dag aan
Jozef444: Ik ben ongeveer 2 uurtjes per dag kwijt met het plaatsen van nieuws.

Wat voor nieuws plaatsen jullie het liefst?
Nuongirl: Het liefst schaatsnieuws of voetbalnieuws, dat naast Formule 1 mijn favoriete sporten zijn.
Legolas_Greenleaf: Ik heb eigenlijk niet echt een voorkeur voor welk nieuws ik plaats. Het liefste plaats ik wel voetbal of Formule 1 nieuws.
Tackleberry: Gezien mijn interesse voor de Formule 1, lijkt me dit een inkoppertje. Ook omdat ik verslaafd ben aan de sport, is de F1 voor mij het leukste. Voetbalnieuws post ik ook sporadisch overigens. Het aanpassen van nieuwsposts, bijvoorbeeld bij taalfouten of rare zinsconstructies, is iets wat ik ‘overal’ doe. Maar dat lijkt me meer dan logisch.
Jozef444: Ik plaats het liefst motorsportnieuws en dan het wat meer onbekende nieuws.

Hoe zien jullie FOK!-dagen eruit?
Nuongirl: Allereerst kijk ik in de crewfora of er nog bijzonderheden zijn. Daarna kijk ik of er nog interessant sportnieuws in de submit staat om te plaatsen. Als dat niet zo is, ga ik de verschillende sportsites af, waar ik altijd kom. Als ik dan een interessant sportbericht vind dat ik op de managers wil plaatsen, ga ik eerst kijken of het ook op andere sites staat. Daarna ga ik het bericht herschrijven, gooi de spellingscontrole erover, en soms plaats ik er een foto bij. Die gooi ik in de DPS server, klik op zend en het bericht staat op sport.fok.nl. Daarnaast ben ik ook nog parttime moderator op de frontpage, en ben ik altijd wel op irc te vinden.
Legolas_Greenleaf: Als ik in de morgen wakker word. (als ik dat al word, dat is nooit zeker bij mij ) En de computer is aan, ga ik soms wel en soms ook niet op zoek naar nieuws. Hangt er eigenlijk ook een beetje vanaf; soms heb je meer tijd dan andere keren. Daarna ga ik doordeweeks naar school en in het weekend heb ik allerlei ‘verplichtingen’ zoals sport en vrienden. Als ik dan doordeweeks eenmaal thuiskom van school en weer voor het beeldscherm zit, kijk ik even op FOK!, natuurlijk. Ik lees even de berichten en de reacties door, en als er een reactie is die echt niet kan, dan edit ik die post. En als er een fout in het bericht staat, verbeter ik die, en geef dat even aan. Dat doe ik soms ‘achter de schermen’ op het forum, maar ook wel eens op IRC in het crewchannel. Als ik daar eenmaal mee klaar ben, ga ik even andere sites langs, en als daar iets leuks staat dat nog niet op FOK!Sport staat, dan schat ik even in of het nieuwswaardig is, en maak er wel of niet een bericht van. In de avond doe ik zo’n rondje nog een keer of wat.
Tackleberry: Toen ik net begon, was het natuurlijk nieuws posten wat de klok sloeg. Je kijkt ook ineens heel anders naar nieuwsberichten. Je vraagt je continu af: “Kan dit nieuws ook op de F1manager gepost worden?”
Maar mettertijd werd ik ook steeds meer bij de manager zelf betrokken. Overleg plegen rond bijzondere gebeurtenissen tijdens races en vooral na afloop van het seizoen betekende dat: meedenken voor het nieuwe seizoen… Wat was er goed, wat niet, wat gaan we anders doen etc. Maar ook het (mede) bepalen van de waardes van de verschillende onderdelen, de puntentelling, noem maar op.
Op een bepaald moment werd aan mij gevraagd of ik toevallig even de uitslag van de race in kon vullen. Van het één kwam het ander en nu ben ik de vaste persoon die de race-uitslagen invoert in de F1manager. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met de overige managercrewleden en de coördinator(en), dus valsspelen is er voor mij (helaas?) niet bij.
Jozef444: Mijn dagelijkse bezigheden voor FOK! zijn het afzoeken van de sport nieuws sites op zoek naar nieuwsberichten die nieuwswaardig genoeg zijn om op de managers te plaatsen. Als ik die berichten eenmaal heb gevonden dan is het een zaak van herschrijven en er soms een foto bij zoeken om bij de post te plaatsen.

Op welk onderdeel van FOK! zijn jullie naast de managers het meeste te vinden?
Nuongirl: Op de Frontpage en op het Forum. Via het forum ben ik ook op FOK! terechtgekomen
Legolas_Greenleaf: Ik ben eigenlijk overal wel te vinden als lurker, maar ik ben toch wel erg vaak op het forum te vinden. Maar het is goed mogelijk dat je me op een ander onderdeel ook ziet.
Tackleberry: Bijna heel FOK! komt op een gemiddelde dag wel voorbij. Het begint op de F1manager en de voetbalmanager, gevolgd door de frontpage. Het forum is vaste prik om te kijken wat er onder andere achter de schermen te doen valt. Maar ook V&A, FTR, MUZ, SPO, VTB, GAM en DIG behoren tot de standaard fora. Sinds enige tijd is er ook nog games.fok, dat zeker elke dag een bezoekje verdient.
Jozef444: Ik ben naast de managers vooral veel te vinden op het forum, meestal in pta of in sport.

Wat is jullie favoriete sport?
Nuongirl: Schaatsen, voetbal en Formule 1.
Legolas_Greenleaf: Ik kan echt niet kiezen. Ik doe zelf aan korfbal; ben ook een fervent liefhebber van voetbal en Formule 1, maar wielrennen en tennis kunnen ook mijn aandacht trekken.
Tackleberry: Formule 1 steekt overduidelijk boven de andere sporten uit voor mij, om die reden ben ik ook bij de managercrew terecht gekomen. Maar ook voetbal, darten en zo nu en dan wat schaatsen vind ik leuk om te kijken. Qua actieve sporten is het bij mij érg dun gezaaid; alleen darten is iets wat ik vaak doe.
Jozef444: Favoriete sport is badminton en allerlei soorten motorsport

Ik kan me voorstellen dat veel users mee willen werken op de managers. Willen jullie nog wat tegen die users zeggen?
Nuongirl: Schroom niet en gebruik de submit als je leuk sportnieuws tegenkom De kans is erg groot dat we het dan plaatsen. En als je het leuk vindt om berichten te herschrijven en in een erg gezellig team te werken, solliciteer dan
Legolas_Greenleaf: Als je actief wilt meewerken, alleen maar goed. Je helpt ons het meest door veel in de nieuwssubmit te gooien. Het liefste herschreven natuurlijk. Maar als het niet herschreven is, maakt het niet uit, al gaat herschreven nieuws natuurlijk wel voor. Je mag ook solliciteren, maar dat is wel op eigen risico.
Tackleberry: De meest voorkomende reactie bij de sollicitatierondes is toch wel dat 30 berichten per maand veel is. Hoewel het posten van nieuws niet meer mijn primaire activiteit is, kan ik wel zeggen dat het heel erg meevalt. Natuurlijk ben je er wel wat tijd mee kwijt, maar het is érg leuk om je eigen berichten te zien op een mondiaal platform. Als je ook nog mee kunt werken aan een ontzettend goed lopende site (en dus ook managementspel) denk ik dat er bijna alleen maar voordelen zijn. Je wordt bovendien onderdeel van een erg gezellig team.
Jozef444: Users die het leuk vinden om nieuws te plaatsen zou ik zeggen stuur een mailtje en join the club. Voor degene die het af en toe leuk vinden om is iets in te sturen is er de submit, waar we ook erg blij mee zijn als daar iets op binnen komt.