Een kijkje achter de schermen bij sport.fok

FOK!sport bestaat momenteel uit een viertal sites: de hoofdsite FOK!sport, waar al het sportnieuws samenkomt en de managerspellen over voetbal, Formule 1 en wielrennen. Hier een korte blik van achter de schermen van deze vier sites.

Het eerste stukje achter de schermen zit eigenlijk al voor de schermen. Bij een nieuwsbericht heeft een crewlid extra knopjes om een nieuwsbericht weg te halen, aan te passen of om geen verdere reacties meer toe te staan. Die laatste mogelijkheid is gelukkig op FOK!sport praktisch nooit nodig. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om reacties te verwijderen of aan te passen. Verdergaande moderatiesystemen zijn tot nu toe niet nodig gebleken.

Het grootste deel van de activiteiten achter de schermen vindt echter via onze eigen DPS plaats. De DPS is het systeem van FOK!sport om alle informatie te beheren. Hierbij gaat het om nieuwsposts, maar ook informatie van coureurs, de waardes van voetballers, het behandelen van feedbackreacties en het uitdelen van punten na afloop van een ronde op één van de managerspellen.

Om bij het eerste te beginnen, het plaatsen van nieuws. Dit gebeurt zowel via door users aangeleverde submits, als door nieuws dat de nieuwsposters zelf hebben gezocht.
Via ons submitsysteem kunnen users nieuwsberichten aandragen. Dit gebeurt een stuk minder dan op de frontpage, maar er staan iedere dag toch wel enkele nuttige bijdrages bij. Een nieuwsposter kan deze submits claimen, waarna hij aan betreffend nieuwsbericht gaat werken, of verwijderen, als het bericht al bij ons heeft gestaan of is verouderd. Als een submit wordt geplaatst komt er in de berichtkop een vermelding van de submitter bij te staan (zie afbeelding). Helaas kunnen we hier voorlopig nog slechts één submitter kwijt, dus als een bericht door meerdere mensen is gesubmit zal alleen de eerste submitter erbij worden vermeld.

Als een nieuwsposter zelf zijn nieuws heeft opgezocht, krijgt hij een scherm voor zich, waarin hij moet aangeven onder welke manager het bericht valt, de titel, bron en de link naar de bron. Daaronder zit het blok waarin het bericht wordt ingevuld.

Allereerst wordt via de speciale pagina’s daarvoor een icoon voor het bericht uitgekozen (op de afbeelding enkele F1-icoontjes), waarna de inleiding wordt ingevuld. Vervolgens schrijft de nieuwsposter de rest van het bericht en kan hij op plaatsen drukken, waarna het bericht op de desbetreffende manager en op FOK!sport verschijnt.


Daarnaast zit er in onze DPS het informatiebeheer van de managers. In speciale invoerschermen kan informatie over F1-coureurs, circuits, F1-teams, banden, motoren, voetbalspelers, voetbalteams, wielerploegen, wielrenners, enzovoorts worden ingevuld en gewijzigd. Hierin kunnen ook voor de verschillende onderdelen de waardes worden bepaald voor de managerspellen. Voor het doorvoeren van wijzigingen in dit deel van de DPS hebben maar een beperkt aantal mensen toegang.

Een belangrijk deel van de DPS vormt het feedbacksysteem. Via de hoofdsite van FOK!sport en de verschillende managers kunnen mensen via een speciaal menuutje feedback leveren. Deze feedback komt tezamen in onze DPS, waarbij zo snel mogelijk wordt bekeken of we de feedback kunnen beantwoorden. Soms zullen we daarvoor bij andere mensen moeten zijn en kan het wat langer duren, maar over het algemeen is de feedback binnen een dag beantwoord.

Voor de managers is het daarnaast van essentiële waarde dat de punten worden verdeeld. Voor de voetbalmanager doet okee6 dit momenteel, bij de F1manager doet Tackleberry dat. Zij hebben de toegang tot schermen waar ze gebeurtenissen, die van invloed zijn op de punten, kunnen invoeren. Bij voetbal is dat bijvoorbeeld het per wedstrijd invoeren van welke spelers in de basis stonden, welke er later in kwamen, wie hebben gescoord en wie er gele en rode kaarten hebben gekregen. Over het algemeen heeft iedere voetbalronde 14 wedstrijden, dus kan je wel nagaan wat voor werk dat is. Hieronder zie je een deel van het invoerscherm voor de invoer van de kwalificatie-uitslag van de Formule 1.

Uiteraard zitten er in de DPS nog verschillende andere mogelijkheden, zoals het plaatsen van polls en het toekennen van rechten (inclusief bannen), maar het zou hier te ver gaan, om over alles iets te vertellen. We hopen jullie met bovenstaand verhaal en de interviews, die hierna komen, een goed beeld te hebben gegeven van hoe verschillende dingen op FOK!sport werken.