Dossier Elections 2004

Op 11 december 1943 werd John F. Kerry geboren in een militair ziekenhuis in Denver, Colorado waar zijn vader, piloot in de Tweede Wereldoorlog, op dat moment herstelde van tuberculose. Kort na zijn geboorte keerde de familie echter terug naar hun huis in Massachusetts, waar Kerry opgroeide.

Nadat hij in 1966 afstudeerde aan Yale University ging Kerry bij de marine, waardoor hij tijdens de Vietnam-oorlog uitgezonden werd naar een schip in de Mekong Delta. Voor zijn verdiensten in de oorlog kreeg hij meerdere onderscheidingen, waaronder drie keer een Purple Heart, een presidentiële onderscheiding voor militairen die gedood of gewond geraakt zijn terwijl ze voor hun land vochten. In 1976 studeerde Kerry af op rechten aan Boston College.

Na jaren in verschillende functies, waaronder Officier van Justitie en zelfstandig advocaat, gewerkt te hebben werd Kerry in 1984 gekozen als lid van de Senaat. Als senator maakte Kerry zijn onafhankelijke reputatie waar door moeilijke beslissingen te nemen, waarbij hij soms zelfs zijn eigen partijleden tegensprak.

In 1990, 1996 en 2002 werd Kerry herkozen als senator. In zijn tijd als senator heeft de Vietnam-veteraan zich onder andere ingezet voor hervormingen in het openbaar onderwijs, milieubescherming, versterking van de Amerikaanse economie en het buitenlands beleid van de VS.

Tegenwoordig woont John Kerry in Boston, samen met zijn vrouw Teresa Heinz Kerry, haar drie zoons en zijn twee dochters uit een eerder huwelijk.