Dossier Elections 2004

John Edwards

John Edwards werd op 10 juni 1953 in Seneca, South Carolina geboren. Hij groeide op in een arbeidersgezin in Robbins, North Carolina. Zijn vader werkte hier in een textielfabriek en zijn moeder was verkoopster in een winkel en op het postkantoor.

John was de eerste in zijn familie die doorstudeerde. Hij ging naar de North Carolina State University waar hij met hoge cijfers in 1974 zijn diploma behaalde. In 1977 rondde hij aan de rechtenfaculteit van de University of North Carolina zijn rechtenstudie af. Zijn studie betaalde hij van het geld dat hij in de textielfabriek verdiende. Na het afronden van zijn rechtenstudie werd hij een succesvol advocaat.

Op de rechtenfaculteit ontmoette hij zijn vrouw Elizabeth waarmee hij in 1977 trouwde. Hun eerste kind Wade overleed in 1996 door een auto-ongeluk. Dit was het omslagpunt in zijn carrière. Vanaf dat moment wilde hij de politiek in en in 1998 lukte dit hem toen hij werd verkozen tot senator voor de staat North Carolina.

Edwards profileert zichzelf graag als de vleesgeworden 'American Dream'; een doorsnee jongen uit een zuidelijk arbeidersgezin die zichzelf heeft opgewerkt tot miljonair en wie weet president. Maar deze miljonair heeft nog een lange weg te gaan voordat hij het in november kan opnemen tegen Bush. Eerst zal hij met zijn grote concurrent John Kerry moeten afrekenen. Maar de geschiedenis staat aan zijn kant, zo was de afgelopen 40 jaar elke democratische president er één uit het Zuiden.

Het grootste struikelblok op weg naar de verkiezingen zal wellicht zijn onervarenheid en mogelijk zijn leeftijd zijn. Maar ook zijn zwakke verkiezingspunt: buitenlands beleid, zal Edwards wel eens parten kunnen spelen.