Dossier Elections 2004

De één is republikein, de ander democraat. Op het eerste gezicht weinig gelijkenissen tussen president George W. Bush en John F. Kerry, zou je zeggen. Toch zijn dat er meer dan je denkt. Zo zijn ze ongeveer even oud en studeerden ze beide op Yale, één van de oudste en meest prestigieuze universiteiten van de Verenigde Staten. Opvallender is echter het feit dat ze allebei lid waren van de mysterieuze studentenvereniging Skull & Bones (Schedel en Botten).


Bush en Kerry in hun jonge jaren


Skull & Bones is niet zomaar een dispuut. Het dispuut werd in 1832 opgericht als een ultra-geheime club waar jaarlijks slechts vijftien studenten lid van mogen worden. Deze studenten zijn de beste van Yale en zitten allemaal in het laatste jaar van hun opleiding. Wat er zich vandaag de dag binnen 'The Tomb', het raamloze verenigingsgebouw, afspeelt weet nog steeds niemand. Alleen leden komen er binnen met een geheime code en zwijgen naar buiten toe als het graf over dit ultra-geheime genootschap.

Dit geheimzinnige prikkelt veel journalisten, temeer daar uit het dispuut niet de eerste de besten voortkomen. Zo waren drie presidenten van de Verenigde Staten lid van Skull & Bones. De huidige president, zijn vader George Bush en William Howard Taft, de 27ste president van de VS. Wint Kerry in november de presidentsverkiezingen, dan zal hij de vierde Skull & Bones-president worden.

Hoofddoel van het dispuut is het opzetten van een netwerk om zo elkaar te helpen in machtsposities terecht te komen. Zo bevinden zich ex-leden in allerlei functies: van president tot Supreme Court-rechter, van politicus tot grootindustrieel, overal in de samenleving staan ze aan de top. Door elkaar te helpen lukt het ze telkens weer om politieke en maatschappelijke invloed uit te oefenen. Zo heeft Bush al vijf ex-leden in vrij hoge bestuursfuncties gezet.

De grote invloed en het feit dat er tegelijkertijd zo weinig bekend is over wat er daar binnenskamers gebeurt, staan veel mensen tegen. Vooral Ron Rosenbaum, een jaargenoot van Bush die dagelijks langs het dispuutsgebouw op de Yalecampus liep maar niet werd gevraagd lid te worden, is er dagelijks mee bezig. Rosenbaum vindt dat de manier waarop de leden zich met elkaar verbonden voelen en daarom het grote geheim niet willen onthullen, een beetje doet denken aan de maffia."Het enige verschil is dat de maffia honderd jaar in de gevangenis zit en de Skull & Bonesleden vier tot acht jaar in het Witte Huis."

Deskundigen werd gevraagd of de band die de zogenoemde 'Bones' met elkaar hebben sterker is dan een familieband of het geloof. Absoluut, was het eensluidende antwoord. Geldt voor de gemiddelde Yalestudent "Voor God, voor het land, voor Yale" als motto, bij Skull & Bones is het "Voor de Bones", aldus één van hen.

-
Nieuwsgierig geworden?
Reportage Nova
Artikel CBS
Artikel Planet