FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 2 maart 2004

Aanhoudingen in moordzaak Hilvarenbeek

In Noord-Brabant zijn twee mannen aangehouden in verband met de tot nu toe onopgeloste liquidatie van vier personen op 17 juli 1998 op het landgoed De Blauwe Hoef in Hilvarenbeek. Bij die liquidatie werden werden de broers Polle (20) en Frank (18) Taminiau en twee Limburgse drugscriminelen doodgeschoten. Justitie is er altijd van uit gegaan dat de broers ongewild getuige waren van het aftuigen en vermoorden van de twee drugscriminelen op het landgoed van hun ouders. Beiden zouden daarop ook zijn gedood.

Op vijf plaatsen, in Den Bosch, een locatie in Boxtel en in Schijndel, zijn huiszoekingen verricht. De verdachten worden aan het einde van de week voorgeleid aan de rechter-commissaris. Vorige week werd bekend dat de politie kort geleden twee bomen had omgezaagd op het landgoed om deze op sporen te onderzoeken. Het onderzoek naar de viervoudige moord is nooit gesloten geweest; een coldcase-team heeft zich altijd met de zaak beziggehouden.

NASA: Mars heeft vloeibaar water gehad

The_T, Cimarron, qltel, Deggy112, Koekwaus, MrCyber, ElmarO, SpaceSecrets, -R-Style, Dark-Sky, Jintram en poohbeer hadden ons via de nieuws-submit te melden:

NASA heeft vanavond op een persconferentie bekend gemaakt dat de Marsrover Opportunity duidelijke aanwijzingen gevonden heeft dat de rode planeet eens ,,doordrenkt'' was met water. Er moet meer dan genoeg vloeibaar water zijn geweest om leven mogelijk te maken, aldus experts.

De conclusies van NASA zijn gebaseerd op een onderzoek dat de Marsrover uitvoerde naar een rots. In de steenlagen daarvan ontdekte de rover sulfaten en andere mineralen die ontstaan in aanwezigheid van water.

Er zijn (nog) geen bewijzen gevonden dat er ooit leven is geweest op Mars. NASA is er wel van overtuigd dat de omstandigheden voor leven in principe mogelijk moeten zijn geweest.

Flink wat schorsingen uitgesproken

De tuchtcommissie van de KNVB had het druk vandaag. Hieronder vind je de resultaten van de werkzaamheden.

Eén duel schorsing: Oliseh (RBC Roosendaal), Ebbinge (NEC), Van Mosselveld (Willem II), Paauwe (Feyenoord), Heubach (FC Twente), Fortes Rodrigues, Buskermolen (AZ), Senden (Roda JC), Salden (FC Volendam), Sneijder (Ajax), Van Hintum (RKC Waalwijk), Salmon en Smit (FC Groningen)

VVV heeft kampioensschaal

VVV-Venlo is na elf jaar weer in het bezit van een kampioensschaal. De Limburgers ontvingen dinsdag per post de schaal die bij de viering van het titel in de Eerste Divisie in de zomer van 1993 was zoekgeraakt.

De medewerkers van de club reageerden vol verbazing op de inhoud van het anonieme, zorgvuldig verpakte pakket.

Jeugdtrainer Maurice Graef was er destijds als spits bij toen de schaal verdween. "Op het bordes in de stad was er geen schaal meer die we omhoog konden tillen", memoreerde Graef voor de camera's van de lokale omroep L1.

Graef is al te blij dat het verdwenen pronkstuk weer terecht is. "Onze aanvoerder bracht de schaal naar de bestuurskamer, maar toen we naar het stadhuis gingen voor de huldiging was de schaal al weg. De dader moet een voetballiefhebber zijn geweest, anders neem je zoiets niet mee. Hij dacht waarschijnlijk dat de schaal niet thuishoorde in ons oude stadion. Nu hebben we een nieuwe accommodatie en in een gerenoveerde Koel hoort hij wel thuis. Ik heb de schaal vandaag net als elf jaar geleden weer in mijn handen gehad. Ik heb zelfs stiekem de bordesscène geoefend."

PSV maakte drie jaar geleden iets vergelijkbaars mee. Cabaretier Theo Maassen kwam in het NOS-programma Na elven ineens opdagen met de gestolen UEFA Cup die de Eindhovenaren in 1978 hadden gewonnen. Maassen had de beker uit het PSV-stadion gestolen om hem cadeau te geven aan een vriend die een kind had gekregen. Ook onvrede met het toenmalige beleid van 'zijn' club speelde mee: "Ik was gewoon pissig op PSV", liet de berouwvolle Maassen toen weten.

Tweede procesdag Dutroux verloopt rustig

In het proces in de zaak Dutroux heeft de procureur Bourlet gedurende enige uren "de akte van inbeschuldigingstelling" volledig voorgelezen. Die akte bevat 56 pagina’s en bevat de strafbare feiten waar de vier aangeklaagden van worden verdacht, onder andere ontvoering, verkrachting en moord.


De verdediging, met daarachter de glazen kooi met daarin de vier beschuldigden

Mr. MagnéeOok de advocaten van de aangeklaagden kwamen aan het woord. Mr. Magnée, een van de advocaten van Dutroux, benadrukte dat Dutroux niet alleen staat in deze zaak. Zo werd er gemeld dat er haren in de kelder van Dutroux zijn gevonden die niet van de aangeklaagden zijn en ook niet van de slachtoffers. Volgens Magnée heeft het gerecht nooit nagezocht van wie die haren zijn. Ook de satanische sekte "Abrasax" en de getuigenis van Regina Louf (ook wel "getuige X1" genoemd) werden niet voldoende onderzocht. Hiermee wordt duidelijk dat de verdediging van Dutroux zijn kaarten inzet op een pedofielennetwerk theorie. De ouders van de slachtoffers hebben aangegeven te hopen dat de verdediging dit om de juiste redenen doet, namelijk om de waarheid boven tafel krijgen.

Sabine DardenneVerder heeft Sabine Dardenne zich geen burgerlijke partij gesteld, omdat ze als getuige wil optreden. Over het algemeen is de tweede procesdag in het Assisenhof te Aarlen rustig verlopen. De luisterzalen waren niet overvol en de publieke interesse, in tegenstelling tot de eerste dag, bleef beperkt. Morgen zal de belangstelling van met name de pers een stuk groter zijn, omdat de vier beschuldigden dan voor het eerst zelf aan het woord komen.

Deur celwagen springt open
Gisteren was er na de eerste procesdag nog wel even opschudding nadat één van de deuren van celwagen tijdens de rit was opengesprongen. Volgens politiewoordvoerster Els Cleemput was er geen enkel veiligheidsrisico, omdat achter de deur die was opengegaan nog een gepantserd tussenschot zit. Bovendien zitten de verdachten tussen een aantal agenten.

Lees voor meer informatie het dossier over de zaak Dutroux.

Nederlanders in de Jordan

Trust heeft een overeenkomst gesloten met het team van Jordan. In deze overeenkomst zou staan dat aan het einde van het seizoen een aantal Nederlanders in de Jordan mogen rijden.

Christijan Albers is al benaderd voor een test. "Christijan rijdt dit seizoen gewoon DTM, Perridon heeft inderdaad een contract met Jordan gesloten, waarin de mogelijkheid is opgenomen dat er met Nederlanders getest zal worden. Hier zijn nog geen concrete afspraken over gemaakt", aldus de woordvoerder van Albers.

Afgelopen week waren er geruchten dat Albers derde coureur zou worden bij Minardi, maar dit ontkend het management van de Larenaar. Het derde stoeltje bij Minardi is namelijk naar de Belg Bas Leinders gegaan.

Robert Doornbos zou ook door Perridon benaderd zijn. "Er zijn nog geen concrete plannen met datums en hoe of wat. Het belangrijkste nu is dat ik goed scoor met Arden in het Internationaal FIA F3000 kampioenschap dit seizoen en als ik daarbij een test krijg aangeboden in de Formule 1 zou dat geweldig zijn", aldus Robert Doornbos.

[update] Vliegtuigcrash in Turkije

In de Turkse stad Konya zijn zojuist twee vliegtuigen neergestort. Volgens de Turkse televisie gaat het om twee F-16 straalvliegtuigen.

De vliegtuigen zijn neergestort op de top van een hoge berg waardoor hulpverlening flink wordt vertraagd.

Update 20:35
Volgens het Turkse persbureau Anadolu Ajansi is het nog niet zeker of de vliegtuigen daadwerkelijk zijn neergestort.

Er zijn bij de politie meldingen binnengekomen dat er twee vliegtuigen zijn neergestort. De burgemeester van Konya heeft bekend gemaakt dat twee twee-persoons toestellen niet zijn teruggekeerd. Ook heeft hij aangegeven dat het om F-4 straalvliegtuigen gaat en niet om F-16 straalvliegtuigen zoals eerder vermeld.

Update 21:25
De vier inzittenden zijn overleden. Twee piloten zijn geïdentificeerd. De autoriteiten vragen zich af of de piloten wel of geen gebruik hebben gemaakt van de schietstoel.
Ook zijn er vijf gewonden gevallen doordat een ambulance onderweg naar de plek des onheils is verongelukt.

20 Dollar biljetten 'ontploffen' in magnetron

Roonaan had ons via de de nieuws-submit wel iets tamelijks bizars te melden:

In een truck-stop ergens in de VS liep iemand door een aantal electronische anti-diefstal beveiligingspoortjes. Op zich niets bijzonders, maar iedere keer als hij er doorheen liep ging het alarm af, zelfs op de momenten dat de man verder niets anders in z'n handen of zakken had dan z'n portemonnee. Na enkele herhaalde pogingen, kwam er iemand naar hem toe om hem met een handscanner te controleren, waarom de poortjes op tilt sprongen. En wat bleek: het waren de 20 dollar biljetten in z'n buidel. Nieuw ontworpen biljetten, die recentelijk door de Amerikaanse Federale Bank in roulatie waren gebracht.

De persoon in kwestie besloot daarop dit eens verder te testen. Bij een nabijgelegen winkel werd wat aluminiumfolie gekocht, waar de biljetten vervolgens in werden verpakt. De trip door de poortjes werd nogmaals gemaakt en... geen enkel alarm rinkelde nog.

Normale mensen zouden het hier wel bij laten, maar de betrokkenen dus niet. Door logisch denkwerk beredeneerden zij, dat dit moest worden veroorzaakt door de zogeheten RFID-chip (RFID: Radio Frequentie Identification Design) die in dit nieuwe biljet was 'ingebakken'. De RFID-chip is een piepkleine, flexibele chip, die een heel zwak radiosignaaltje uitzendt, ter identificatie. Deze vorm van identificatie wordt door de industrie vooral gezien als de intelligente opvolger van de barcode, waar tegenstanders de mogelijkheden tot 'volgbaarheid' vooral zien als een aantasting van de privacy.

Met deze wetenschap gingen de ontdekkers aan de slag. Vanuit onderzoek door de genoemde tegenstanders was inmiddels al bekend dat deze RFID-chip vrij eenvoudig om zeep te helpen was. Het item dat van zo'n chip werd voorzien, zou simpelweg kapot gaan door deze enige tijd in een magnetron te stoppen en deze daarmee kapot te 'stralen'. Zodoende gebeurde... meer dan duizend US dollar aan 20 dollar biljetten werd op een stapel in een magnetron gestopt en de startknop werd ingedrukt. Na een moment van wachten bleken de biljetten te exploderen! Elk individueel biljet bleek precies in het rechteroog van de hierop afgebeelde ex-president Andrew Jackson een brandplek te vertonen. Daar waar de chip dus verborgen zat.

1
Zo komen de dollar biljetten uit de magnetron

Alle biljetten zijn overigens -blijkbaar zonder problemen- omgeruild door de federale bank. Toch maken de 'onderzoekers' zich er wel een beetje zorgen om. Zo lang iemand rondloopt met een dergelijk biljet in de broekzak, is deze persoon in principe altijd traceerbaar. Tenzij hij of zij deze voortaan in aluminiumfolie wenst te bewaren. Een beetje 'Big Brother is watching you', dus.

Ronaldo blijft bij Real Madrid

Ronaldo heeft zijn contract met Real Madrid verlengd tot medio 2008.

Hiermee komt voorlopig een einde aan alle speculaties dat de Braziliaan Madrid na dit seizoen wou verlaten. Ronaldo Luiz Nazario de Lima, zoals zijn volledige naam is, werd de afgelopen maanden in verband gebracht met de Engelse club Chelsea. Vooral toen hij in Londen was voor promotionele doeleinden dook de pers massaal op de geruchten.

De 27 jarige Braziliaan speelt sinds 2002 bij "de Koninklijke". Hiervoor speelde hij bij Internazionale, FC Barcelona en zijn Europese voetballoopbaan begon hij bij PSV. In 2002 werd hij samen met het Braziliaanse elftal wereldkampioen. In zijn voetbalcarrière speelde Ronaldo tot nu toe 221 competitiewedstrijden waarin hij 182 keer scoorde.

Hill: "David, kom je beloftes na."

Ex-Formule 1 coureur en tevens wereldkampioen van 1996, Damon Hill heeft zijn landgenoot David Coulthard eens op zijn plaats gezet. Dit zal het laaste seizoen zijn voor David bij McLaren en hij zal een sterk seizoen moeten rijden om nog kans te maken op een race-stoeltje in 2005

"Elk jaar heeft David al zoveel beloofd en het nooit gebracht. Nu tikt de klok en zal hem dat aan het denken zetten. Het is nu of nooit, en als hij de dominante rijder binnen het team wordt zal hij moeten zeggen: 'Naar de hel met iedereen, ik race voor mezelf'. "

Coulthard rijd al sinds 1996 bij McLaren: "Dat komt omdat hij een goede teamspeler is en zijn pr-activiteiten goed doet. Maar in deze sport moet je het niet goed doen maar winnen. Ik denk dat hij meer zelfvertrouwen nodig heeft", aldus Hill.

Bas Leinders derde rijder Minardi

Komende weekend, tijdens de Grand Prix op het circuit Albert Park, zal de Belg Bas Leinders de derde coureur bij Minardi zijn.

Tijdens de eerste testsessie op vrijdag zal Leinders als testrijder ook in de Minardi mogen rondrijden. Hiervoor heeft hij een bedrag van één miljoen euro betaald aan Minardi. Voor hoeveel races dit hem als derde rijder garandeert is onduidelijk. Wil hij nog een langere periode bij Minardi als rijder blijven, dan zal hij nog twee miljoen euro mee moeten brengen. Het doel van Leinders is om in ieder geval ook tijdens het weekend van de Grand Prix van België als testrijder rondjes in de Formule 1 te mogen rijden.

Spaanse scheids bij PSV-Perugia

De UEFA heeft scheidsrechter Eduardo Iturralde Gonzalez (37) aangesteld voor het returnduel PSV-Perugia in de derde ronde van de UEFA Cup.

Iturralde Gonzalez mag tot de meest ervaren Spaanse arbiters gerekend worden. In het toernooi om de Copa del Rey stuurde hij eerder dit seizoen Zinedine Zidane van het veld nadat die geslagen had in het duel van Real Madrid tegen Sevilla. Eerder dit seizoen floot Iturralde Gonzalez diverse wedstrijden in de Champions League en UEFA Cup, daarbij had hij weinig kaarten nodig.

Op 22 juli 2000 floot de Spanjaard RKC Waalwijk tegen Bradford City in de derde voorronde van de Intertoto competitie. RKC verloor toen thuis met 0-1 nadat het de uitwedstrijd reeds met 2-0 verloren had. Het enige doelpunt kwam uit een terecht gegeven strafschop.

Deze wedstrijd zal kortom niet voor de scheidsrechter zijn, het is aan beide ploegen.

PSV haalt Deens talent

PSV roert zich nadrukkelijk op de transfermarkt. Nadat de Braziliaan Alex werd vastgelegd komt nu ook Lasse Qvist (17) het komend jaar naar Eindhoven.

Qvist is afkomstig van Lyngby BK. De Deen is een veelbelovend talent, die in Jong Denemarken veel wist te scoren (17 goals in 18 duels). Hij zal voorlopig drie jaar blijven.

De Braziliaan Alex tekende vanochtend een contract tot medio 2009. Na twee jaar PSV kan Chelsea hem echter opeisen, daar het de transfer betaalt. Voor die tijd is Alex niet gerechtigd om in Engeland uit te komen.

Werving internationals via advertentie

De Palestijnse voetbalbond heeft advertenties in Duitse kranten laten plaatsen om zo te proberen nieuwe internationals te vinden.

Het nationale elftal van Palestina heeft momenteel een trainingskamp in Duitsland ter voorbereiding op de kwalificatiewedstrijden voor het WK van 2006 in Duitsland. In een poging nieuwe goede voetballers met Palestijns bloed te vinden heeft bondscoach Riedl, zelf afkomstig uit Oostenrijk, advertenties laten plaatsen. Voetballers met Palestijns bloed kunnen zich deze week melden in een plaatsje in de buurt van Keulen om hun kwaliteiten te tonen.

Inbreker valt in huis over twee lijken

In het Oostenrijkse Wenen is de politie op een nogal aparte manier op twee lijken gestuit. De politie kwam namelijk de stoffelijke overschotten dankzij een nietsvermoedende inbreker in een huis op het spoor.

De lichamen waren al in een verregaande staat van ontbinding. Tijdens de inbraak struikelde de inbreker over de lijken heen, zo bleek uit onderzoek. Volgens de politie ging de inbreker er meteen als een haas vandoor. Een buurvrouw ontdekte de opengebroken deur en waarschuwde de autoriteiten.

De stoffelijke overschotten waren van een vrouw die aan kanker leed en haar zoon. Bij de lijken werd een afscheidsbrief gevonden. De politie heeft vermoedens dat de zoon zijn moeder heeft geassisteerd bij het plegen van de zelfmoord. Vervolgens zou hij zichzelf daarna van het leven hebben beroofd.

Football en voetbal beide met cola

Zowel het voetbal als het football in Groot-Brittannië worden in het nieuwe seizoen gesponsord door een cola-merk. De Britse Football League is met Coca-Cola het grootste titelsponsorship aangegaan in zijn geschiedenis. Het colamerk neemt de plaats in van de bank Nationwide. Hoeveel Coca-Cola betaalt voor de sponsoring is niet bekend gemaakt.

Grootste concurrent Pepsi is een van de sponsors van de FA, de Engelse voetbalbond. Coca-Cola en Diet Coke worden de officiële frisdranken van de Football League.

Benzineprijzen naar recordhoogte

Vandaag heeft in Nederland marktleider Shell opnieuw de bezineprijs verhoogd. Hiermee komen de benzineprijzen op het hoogste niveau binnen een jaar tijd. Het bedrijf zegt dit te moeten doen vanwege de voortdurende prijsstijgingen op de internationale oliemarkt.

Shell heeft de prijs van super plus en euro ongelood met 0,6 cent verhoogd. De adviesprijs van een liter super plus komt hiermee op 1,259 euro. Euro ongelood kost nu 1,205 euro. Vlak voordat de oorlog in Irak begon was de benzine net zo duur.

Ook diesel is in prijs verhoogd door Shell. Deze brandstof werd eveneens 0,6 cent duurder, waarmee de adviesprijs op 82,5 cent komt.

Festivalnieuws: Alle Pinkpopnamen uitgelekt

grunge-metal had ons via de de nieuws-submit te melden:

Van 29 tot en met 31 mei vindt in Landgraaf de 35ste editie van Pinkpop plaats. Vanmiddag is in Paradiso in Amsterdam de officiële persconferentie, waar een aantal namen officieel wordt bekendgemaakt. Maar zoals de afgelopen jaren wel vaker gebeurde, zijn veel namen al vóór die persconferentie uitgelekt.

De url's op de officiële website van Pinkpop zijn niet lastig te achterhalen waardoor het programma voor Pinkpop 2004 nog vóór de persconferentie is uitgelekt. Vanzelfsprekend geldt geldt nog een klein voorbehoud totdat de namen op de persconferentie zijn bevestigd, maar het programma ziet er als volgt uit:

Zaterdag 29 mei (16:00–23:00 uur)
N*E*R*D (afsluiter)
Roy Paci (Italië)
37 StabwoundZ (winnaar Nu of Nooit en opener 3fm-tent)
Vive la Fête (België)
The Sheer
ADHD (Brainpower)

Zondag 30 mei (13:00–23:00 uur)
Tiësto (afsluiter)
The Pixies (reunie)
After Forever (NL Gothic)
The Rasmus (Finland)
Less Than Jake (US)
Dave Clarke (UK, live-act)
T.Raumschmiere
Audio Bullys (UK)
Kaizers Orchestra (Noorwegen)

Maandag 31 mei (11:00–23:00 uur)
Muse (afsluiter)
Lenny Kravitz
Blach Eyed Peas
Sugababes
Seeed (Duitsland)
Moloko
The Roots (US)
The Datsuns (New Zeeland)
Franz Ferdinand
Starsailor
Ojos de Brujo
Goldfrapp
The Thrills
Novastar (België)

Veiligheid

Met Menno.
-Goedemorgen meneer Mennosson, wij zijn bezig met een onderzoek. Schikt het dat wij u nu even bellen?
Nou, ik ben niet zo gediend van telefonische verkoop of zogenaamde onderzoeken die uiteindelijk toch verkooppraatjes blijken te zijn.
-Nee meneer, ik verzeker u, wij zijn geen commercieel bedrijf. Wij zijn een onderdeel van NIPO dat door de overheid is ingehuurd om in kaart te brengen hoe de Nederlanders denken over het veiligheidsvraagstuk. Wij proberen aan de hand van een aantal vragen een beeld te vormen van uw gevoel van veiligheid en te kijken waardoor een eventueel onveilig gevoel ontstaat. Heeft u voor ons een paar minuten om de vragen even door te lopen
Ik heb verder niets te doen en ben inmiddels wel benieuwd naar die vragen, vuur maar af.

Explosies in Bagdad en Karbala

In de Iraakse steden Bagdad en Karbala hebben zich aan het begin van de ochtend diverse explosies voorgedaan. Hierbij zijn meer dan 100 mensen om het leven gekomen en meer dan 200 gewond geraakt.

Volgens ooggetuigen vonden in de heilige stad Karbala, in het midden van Irak, drie ontploffingen plaats. Hier vielen 25 doden. Tegelijk met deze aanslagen vonden in Bagdad ook explosies plaats. Hierbij kwamen 75 mensen om het leven. De ontploffingen gebeurden tijdens het sji'itische martelaarsfeest, waarbij de marteldood van de kleinzoon van de profeet Mohammed herdacht wordt. Alle slachtoffers zouden sji'itische moslims zijn.


Grote paniek tijdens een explosie in Karballa

Volgens een spreker van de sji'itische moslimpartij SCIRI moet de dader gezocht worden onder Al Qaeda-leden of aanhangers van de voormalige dictator Saddam Hoessein. Dit jaar was het de eerste keer in dertig jaar dat de sji'ieten het martelaarsfeest konden vieren. Onder het regime van Saddam Hoessein was dat namelijk verboden.

Vitesse wil Yakubu huren

Vitesse waagt een poging bij Ajax om Yakubu de rest van het seizoen te kunnen huren. Yakubu komt in Amsterdam weinig meer aan spelen toe.

Bij Ajax, PSV en Feyenoord heeft Vitesse geïnformeerd naar welke spelers te huur zouden zijn. Met de hulp van een externe financier, die ook het contract van Van Vossen betaalt, is er weer ruimte om een speler aan te trekken. Yakubu wordt gezien als een speler die Vitesse in de strijd tegen degradatie goed kan gebruiken. Als Ajax akkoord zou gaan met de verhuur van de speler, dan zal Vitesse zijn tweede transfer op de binnenlandse markt realiseren en is het aantrekken van nog meer spelers uitgesloten.

Dossier Elections 2004

In november van dit jaar zullen de Amerikanen weer naar de stembus gaan om hun president te kiezen. Aanleiding voor de FP'ers om het fenomeen Amerikaanse verkiezingen eens nader te onderzoeken. Een maand geleden begonnen we met goede moed en zie hier: het Dossier Elections 2004.

Dit dossier begint met een uitleg van het Amerikaanse kiesstelsel. Het systeem is niet te vergelijken met het Nederlandse systeem. Zo zijn er voorverkiezingen en presidentsverkiezingen.
Verder worden ook de Democratische tegenkandidaten, de afvallers en hun verkiezingspunten, de zogenaamde issues, besproken.
In het dossier is ook een nieuwsoverzicht opgenomen waarin te lezen valt wat er zich tot Super Tuesday, vandaag, heeft afgespeeld omtrent de (voor)verkiezingen.
Het dossier wordt afgesloten met een achtergrondartikel over Skull & Bones, het geheimzinnig dispuut waar Kerry en Bush beide lid van waren.

Veel leesplezier!


Richards blij met vertrek Villeneuve

De teambaas van BAR, David Richards, is blij met het vertrek van Villeneuve bij het team. De sfeer zou positief zijn veranderd.

David Richards was nooit een goede vriend van Jacques Villeneuve, aangezien Richards de opvolger was van de goede vriend van Villeneuve, Craig Pollock. Die spanningen zijn binnen BAR toch blijven sluimeren. Nadat Villeneuve niet akkoord ging met een verlaagd salaris en vertrok bij het team, zijn die spanningen verdwenen.

"Er was een bepaalde spanning binnen het team. Soms realiseer je je pas hoe groot de impact was van die negatieve gevoelens, wanneer die gevoelens zijn verdwenen.", aldus David Richards.

Toch nog afscheid voor Bosvelt

Feyenoord heeft voor de thuiswedstrijd van zondag tegen SC Heerenveen toch nog een afscheid voor Paul Bosvelt georganiseerd. Deze zomer, toen Bosvelt vertrok, bleek het niet te kunnen worden geregeld.

Afgelopen zomer, toen Bosvelt naar Manchester City vertrok, bleek er geen officieel afscheid mogelijk. Om toch afscheid van de fans te nemen liet Bosvelt tijdens de open dag een vliegtuigje over de Kuip vliegen met een tekst erachter waarin hij de fans bedankte. Nu krijgt hij toch nog een officieel afscheid van Feyenoord. Voorzitter Jorien van den Herik en een afvaardiging van de supportersvereniging spreken voor de wedstrijd tegen SC Heerenveen de voetballer toe.

Extra medisch onderzoek Alex

De medische staf van PSV heeft de medische goedkeuring van Alex voorlopig onthouden en zal de verzamelde gegevens nog een extra keer goed bekijken.

Alex was vorige week in Nederland voor een medisch onderzoek en het contract ligt ook al praktisch klaar om getekend te worden. Tijdens het medisch onderzoek bleek dat de jonge Braziliaan al een meniscus-operatie heeft gehad. De medische staf vond dit aanleiding om de gegevens nog een extra keer te bekijken, omdat het voor PSV om een erg grote aankoop gaat.

Trainer Guus Hiddink heeft weinig twijfels: "Waarschijnlijk is er niets aan de hand, hij heeft niet voor niets zo'n 80 wedstrijden voor Santos gespeeld, maar we nemen het zekere voor het onzekere. Het gaat om een flinke investering."

Misschien zal Chelsea de speler ook nog medisch willen keuren, aangezien Chelsea hoogstwaarschijnlijk een deel van de transfersom betaalt. "Maar omdat Chelsea onderdeel is van de deal, kan ik me voorstellen dat ook zij Alex nog eens medisch willen bekijken", aldus Hiddink.

Webadressen met leestekens nu mogelijk

Internetadressen kunnen sinds afgelopen maandag leestekens bevatten zoals de umlaut of de accent grave. De vernieuwing is te danken aan de invoering van de Internationalized Domain Name (IDN).

Door de nieuwe mogelijkheden komen er 92 'nieuwe' letters vrij voor het gebruik in URLs. Tot voor kort kon een internetadres enkel bestaan uit de letters van het alfabet en de cijfers nul tot en met negen.

In Duitsland zijn inmiddels al ruim een half miljoen adressen geregistreerd, zo maakte de Duitse registratieorganisatie Denic bekend.

Vooralsnog kunnen internetadressen die de leestekens bevatten, alleen in Duitsland worden geopend. Dit is te wijten aan het feit dat de 'nieuwe letters' alleen werken als ze apart als letter op een toetsenbord staan, wat bij onze oosterburen het geval is.

Donner brengt bezoek aan hasjboot

Minister Donner van Justitie heeft gisteren een bezoek gebracht aan de grootste coffeeshop van Nederland, hasjboot Mississippi in Maastricht. De boot ligt net buiten het centrum op de Maas. Volgens de minister heeft de gemeente in de vorm van Mississippi op een redelijk verantwoorde wijze een oplossing gevonden om overlast door drugstoeristen in de binnenstad te voorkomen.

Burgemeester Leers van Maastricht wees Donner erop dat de problemen met criminaliteit in Zuid-Limburg vergelijkbaar zijn met die in de Randstad. In een straal van 40 kilometer rond de Limburgse hoofdstad liggen tien steden met 3,5 miljoen inwoners met tegelijkertijd drie wetgevingssystemen, de Nederlandse, Belgische en Duitse. Omdat de Nederlandse op het gebied van drugswetgeving het mildst is, heeft Maastricht een aanzuigende werking.

Donner bezocht de hasjboot in het kader van een werkbezoek aan Heerlen en Maastricht. Hij praatte met de politie en gemeenten over de grensoverschrijdende drugscriminaliteit.

Drie jaar en tbs voor moord op vader

Gisteren is de 20-jarige M.H., die er van wordt verdacht zijn vader te hebben doodgestoken, veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. De steekpartij vond op 9 juni plaats aan het Nassauplein te Delft.

De dader woonde al geruime tijd alleen thuis. Zijn vader verbleef meestal bij zijn vriendin, en liet zijn zoon thuis achter. Toen de vader van de Delftenaar het huis toch weg wilde doen, raakte de jongen in paniek en stak hij het slachtoffer dood na een etentje bij zijn vriendin.

Het ongeval kwam niet totaal onverwacht. De jongen kampte al geruime tijd met psychische problemen, die werden ontkend door de ouders. De jongen werd dan ook, tegen psychiatrisch advies, niet opgenomen in een gesloten kliniek. Zo meldt het Pieter Baan Centrum.

De dader ging al vanaf zijn veertiende niet meer naar school. Hij liep bij tijden verkleed als soldaat of politieagent over straat. De rechtbank nam het advies, tbs toeleggen, van het PBC over, die de jongen sterk verminderd toerekeningsvatbaar noemde.

Het vonnis werd uitgesproken in de rechtbank in Den Haag. Geëist was drie jaar en tbs met dwangverpleging, wat ook werd uitgesproken.

Agenten ontslagen na boetewedstrijd

Twee agenten uit de Amerikaanse plaats Porterdale, in de staat Georgia, zijn ontslagen nadat ze in januari een wedstrijd boetes uitschrijven hielden. De burgemeester kon de actie namelijk niet waarderen.

"Dit is onaanvaardbaar en gek, een stad als de onze onwaardig", aldus de burgervader. De plaatselijke rechter zag echter niet in waarom de man zich zo druk maakte. "Het aantal was misschien overdreven maar op de bekeuringen valt niets af te dingen, ze waren terecht."

De wedstrijd werd overigens gewonnen door 'officer' Erin Cox. Hij wist in een maand tijd 146 bekeuringen uit te schrijven, vier meer dan zijn collega Frank Jackson. Normaal gesproken worden er per maand ongeveer 100 boetes uitgeschreven in Porterdale.

Dieven stelen oude loc uit museum

In de Oekraïne hebben dieven een locomotief uit een museum gestolen. De stoomlocomotief uit 1924 stond in een openluchtmuseum in de plaats Donetsk. Na een zoektocht werd het voertuig door de politie teruggevonden.

De loc was in stukken gezaagd en resten lagen op de schroothoop. De wrakstukken zouden op de ijzermarkt zo'n 3.300 euro waard zijn. Kenners geven aan dat de locomotief in zijn geheel van onschatbare waarde is, omdat het gaat om de eerste in zijn soort.

Over het motief van de diefstal tast de politie nog in het duister. Donetsk wordt echter al langer geteisterd door metaaldiefstallen, vorige week nog werd een stalen brug van elf meter lang gestolen.

VS wil deel van beveiliging Schiphol uitvoeren

In hun strijd tegen terrorisme hebben de VS plannen ontvouwd waaruit blijkt dat zij hun eigen veiligheidsmensen wil stationeren op zeker zeven Europese luchthavens, waaronder Schiphol. Naast Schiphol zijn er ook vliegvelden in Londen, Parijs en Frankfurt 'genomineerd' voor deze vorm van beveiliging.

Bij monde van Robert Bonner, hoofd van de Amerikaanse Immigratiedienst, zou deze 'immigratie-veiligheidsdienst' zelfstandig passagiers moeten kunnen screenen alvorens deze aan boord stappen van een vlucht richting de Verenigde Staten. Ze zouden hierbij taken kunnen overnemen van de lokale luchthavendiensten en vliegmaatschappijen, zoals het controleren van paspoorten en andere reisdocumenten.

De initiatiefnemers, het Amerikaanse Department of Homeland Security, het veiligheidsministerie van de VS, beargumenteren dat dit voor de luchthaven en ook vliegmaatschappijen kostenbesparend zal werken. Nu is het nog zo dat wanneer de Amerikaanse luchthavenautoriteiten passagiers de toegang tot de VS weigeren, de maatschappij een boete moet betalen en de passagier moet terugvliegen.

Tot op heden heeft het Ministerie van Justitie nog te kennen gegeven geen formeel verzoek te hebben ontvangen met betrekking tot de deze plannen.

Motief moord op moeder nog onduidelijk

Het is nog onduidelijk waarom een 21-jarige man in Hoorn aan de Saturnushof afgelopen zaterdag zijn 51-jarige moeder doodstak. De politie heeft een speciaal rechercheteam gevormd om de moord in de wijk Grote Waal nader te onderzoeken.

In een artikel van maandag in het Noordhollands Dagblad leggen betrokkenen de oorzaak voornamelijk in de familiesfeer. De schoondochter en de drie oudere broers van de dader hebben het sterke vermoeden dat bij hun jongste familielid zaterdagochtend de stoppen doorsloegen na een telefoontje van zijn moeder met een zus van haar in Turkije.

De moeder zou met haar zoon wellicht naar Turkije hebben willen reizen om hem daar in een huis van haar zus van de drugs en alcohol te kunnen weghouden, zodat hij weer bij zinnen kon komen. De verdachte zou volgens betrokkenen namelijk al wekenlang de weg kwijt zijn geweest door hasj- en alcoholgebruik.

De verdachte, die bij de steekpartij ook gewond raakte, is overgebracht naar het ziekenhuis van de gevangenis in Scheveningen. In eerste instantie was hij in een ziekenwagen, die werd begeleid door politieauto's omdat er mogelijk wraakacties zouden volgen, naar een ziekenhuis in Purmerend gebracht. Ook bij dat ziekenhuis was politie aanwezig om wraaknemers op afstand te houden.

De moeder zal in de loop van deze of volgende week worden begraven in Turkije.

Ziekenhuis boos op protest Angolezen

Directeur R. Smit van het Albert Schweitzer-ziekenhuis in Dordrecht is hevig verontwaardigd over een protest van ruim zestig woedende Angolezen. De groep bezette afgelopen zaterdag tijdens een wilde protestactie het voorplein en viel voorbijgangers en medisch personeel lastig.

De politie was totaal verrast door de actie die werd uitgevoerd door Angolezen uit heel West Europa, die in peperdure bolides naar Dordrecht waren afgereisd. Ze spuwden op het voorplein van het ziekenhuis hun gal over de in hun ogen gebrekkige medische zorg die een vorige week overleden landgenote in het Dordtse ziekenhuis zou hebben gehad. Op een spandoek stond zelfs dat de vrouw zou zijn vermoord.

Een 42-jarige Angolese vrouw uit het Belgische Bosbeek werd gearresteerd omdat zij vernielingen had aangericht aan de auto van een toevallige voorbijgangster. Toen de bestuurster daar wat van zei, kreeg ze ook nog een klap in haar gezicht. Ruim dertig agenten wisten met behulp van de wapenstok en honden de orde te herstellen.

Volgens ziekenhuis-directeur Smit was de vorige week overleden vrouw een half jaar geleden hoogzwanger en in kritieke toestand opgenomen. Nadat de baby via een keizersnede gezond ter wereld was gekomen, traden er bij de moeder ernstige complicaties op. De vrouw raakte in coma en bleef daarin totdat ze kort geleden overleed. ''De artsen hebben er alles aan gedaan om het leven van de vrouw te redden. Van euthanasie, zoals de nabestaanden van de Angolese vrouw beweren, is absoluut geen sprake.''

De Inspectie voor de Gezondheidszorg en het openbaar ministerie hebben het in coma raken van de vrouw en haar doodsoorzaak onderzocht. Zowel de inspectie als justitie zagen volgens het ziekenhuis geen enkele reden om verder onderzoek te doen.

Computercriminelen wacht harde aanpak

Het kabinet gaat computercriminaliteit harder aanpakken. Minister Donner van Justitie wil hackers en virusverspreiders gaan straffen met maximaal één jaar gevangenisstraf. Ook het zenden van e-mail bommen en distributed denial of service aanvallen (DDoS-attacks) vallen onder de regeling. Het opzettelijk binnendringen van computers of het treffen van voorbereidingen voor computermisdrijven zal eveneens hard aangepakt gaan worden.

Spam, het sturen van grote hoeveelheden reclamemail zonder de bedoeling een computer te verstoren, kan niet worden vervolgd. Dit valt onder de Telecomwet. De toezichthouder Opta kan wél boetes opleggen aan de verzenders van ongewenste computerpost (spammers).

Het met opzet binnendringen van een computer wordt daarentegen wél strafbaar. Iemand die zonder toestemming niet voor hem bestemde informatie van een computer afhaalt waar reeds op is ingelogd, kan straks al worden vervolgd. Er komt als het aan Donner ligt een staf van maximaal zes maanden op te staan.

Om computerkrakers beter te kunnen opsporen wil Donner justitie en politie meer mogelijkheden gegeven. Zo krijgt de officier van justitie de bevoegdheid om een internetprovider het bevel te geven dat hij speciale informatie bewaart. Daarnaast wil Donner dat een computermisdrijfverdachte straks ook in voorlopige hechtenis kan worden genomen. Tevens wordt het voor politie en justitie eenvoudiger om bij de aanpak van computercriminaliteit bepaalde middelen in te zetten, zoals inbeslagname van goederen of het aftappen van telefoonlijnen.

NASA doet ''belangrijke'' ontdekking op Mars

Squall_robbert en Mastertje hadden ons via de de nieuws-submit te melden:

De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA zal vanmiddag een ''belangrijke'' mededeling doen over zaken die Marsrover Opportunity tot nu toe op Mars heeft aangetroffen. Naar alle waarschijnlijkheid zal bekend worden gemaakt dat bewijzen zijn gevonden dat er ooit (vloeibaar)water is geweest op de rode planeet.

De persbriefing zal plaatsvinden in Washington en zal door professor Steve Squyres worden bijgewoond; hij is de leider van het onderzoek van de Marsrovers. Squyres zal worden bijgestaan door een meerdere hooggeleerden. De regelmatige briefings vonden tot nu toe plaats in Californië. Het feit dat de persconferentie is verplaatst naar het hoofdkwartier van de NASA is een aanwijzing voor het belang van de aanstaande verklaring.

Zie ook: Schokkende ontdekking op Mars stelt geleerden voor probleem

Williams wil Ralf niet kwijt

BMW-Williams wil zijn coureur Ralf Schumacher niet kwijt. Het team wil Juan Pablo Montoya in 2005 wel laten vertrekken naar McLaren, maar stelt dat een vertrek van diens teamgenoot 'niet optimaal' is. Dat zei Patrick Head na een week waarin Schumacher zelf dreigde met vertrek.

Wel gaf de technisch directeur van Williams aan dat BMW volgend jaar veel minder geld in het team wil steken, waardoor er dus flink moet worden bezuinigd. Dat leek afgelopen week één van de redenen van de uitbarsting van Schumacher, die kwaad was omdat Frank Williams hem als 'hebzuchtig' zou neerzetten.

Ook liet Schumacher weten dat hij erg verrast was over de manier waarop Williams met Montoya omging. "Hij is een topcoureur maar zij gaven hem de kans om weg te gaan," aldus de coureur. "Williams vocht niet echt hard om hem te behouden."

Volgens de woordvoerder van Schumacher staan de onderhandelingen over een nieuw contract momenteel echter stil door de vastbeslotenheid van zowel Schumacher als eigenaar Frank Williams.

Button wil Schumacher verslaan

Jenson Button heeft grote plannen. Hij wil het kampioenschap van de Formule 1 winnen. Nu willen veel coureurs dat, maar Button wil dat nog doen voordat regerend wereldkampioen Michael Shumacher zijn helm aan de wilgen hangt en uit de actieve competitie stapt. De BAR-coureur wil Schumi verslaan.

"Ik wil winnen op het moment dat hij nog rijdt, anders zullen mensen zeggen dat ik alleen kon winnen omdat hij er niet meer bij was," aldus Button. "Maar of je nu met of zonder Michael in de race het wereldkampioenschap wint, je bent uitzonderlijk goed omdat het moeilijk is om te doen. Het zou een droom voor me zijn om de wereldtitel te winnen. Het is de enige reden dat ik in de F1 zit."

Er wordt gespeculeerd dat Schumacher, wanneer hij dit seizoen verliest, eerder uit de sport zou stappen, wat voor Button de deur zou openen om door te breken. De coureur geloof echter niet dat het zo zal gaan. "Ik denk niet dat Schumacher zal stoppen als hij het kampioenschap dit jaar verliest omdat hij de wil zal hebben om het terug te pakken."

Ecclestone steunt verbod op tests

Bernie Ecclestone steunt een voorgesteld totaalverbod op het testen in de Formule 1. Hij zegt dit in een interview met de Duitse krant Frankfurter Allgemeinen Sonntagszeitung.

Volgens de F1-baas kan de sport zich niet het verlies van teams en grote sommen geld van tabaksfabrikanten veroorloven door de besteding van krankzinnige bedragen bij de ontwikkeling van de wagens.

"We moeten de kosten naar beneden brengen," aldus Ecclestone. "We moeten een manier vinden waarmee het voor grote teams onnodig is om krankzinnige bedragen te investeren. Misschien moeten we tests verbieden, dat zou zeker veel geld besparen."

Vijf van de tien F1-teams gebruiken geld dat afkomstig is van tabaksfabrikanten. Het budget van een team als Ferrari bestaat bijvoorbeeld voor vijftig procent, ongeveer 150 miljoen dollar, uit geld van fabrikant Phillip Morris. Deze manier van sponsoring staat echter door nieuwe regels op de helling.

"Als we tabaks-sponsorschap in de Formule 1 kwijtraken zal er een keerpunt komen," aldus Ecclestone, die nieuwe plaatsen om te racen zoekt waar geen regels rondom reclame zijn. "Mensen kunnen zich niet voorstellen hoe erg dat zou zijn. Dit geld is niet vervangbaar, zelfs niet voor Ferrari."

Publieke Omroep start digitale radio-uitzendingen

De radiozenders 1, 2 en 3FM van de Publieke Omroep zijn vanaf nu ook digitaal in de ether te horen. Het zogenaamde Digital Audio Broadcasting (DAB) systeem zorgt ervoor dat het signaal in cd-kwaliteit op je ontvanger te horen is. Het systeem moet de opvolger van FM gaan worden.

De eerste DAB-zender staat in IJsselstein, bij Lopik. Met de start neemt de Publieke Omroep de voortrekkersrol op zich voor innovatie van radiotechnologie in Nederland. Voorlopig zullen de DAB-uitzendingen alleen in de Randstad te horen zijn. Uiteindelijk komt heel Nederland aan de beurt.

Op een enkel DAB-signaal kunnen zeven stations uitzenden. Om DAB te ontvangen is wel een speciale ontvanger nodig. Nederland was tot dusver het enige land in West Europa waar deze nieuwe standaard voor radio nog niet werd toegepast. In de ons omringende landen kregen de publieke omroepen al enkele jaren geleden zendvergunningen uitgereikt van de overheid om te helpen de consumentenmarkt te ontwikkelen.

De overheid treft inmiddels voorbereidingen voor de verdeling van commerciële DAB-zendvergunningen.
Laatste reviews en specials
preview
Battlefield V
preview
Carried Away
preview
Dakar 18
preview
Battletech: Flashpoint
special
N-iX doet veel
review
NBA 2K19
©FOK.nl e.a.