FOK! is weer online

Degenen die vanochtend niet uitsliepen of niet naar de kerk gingen zullen het ongetwijfeld gemerkt hebben: FOK! had downtime. Wees gerust, deze keer is het geen DDOS-aanval, maar serveronderhoud: de eerste stappen voor het voorbereidingswerk dat nodig is om vanaf 22 november op vier nieuwe DELL-servers te draaien. Maar... wat er vanmorgen precies is gebeurd? Bij het omschakelen tussen load balancers ging het fout.
Wat is er nou gedaan?

Iteejer legt uit wat er vanmorgen is gedaan:

"We hebben drie loadbalancers: één oude, en een setje van twee die samen de nieuwe vormen. Ik zit hier in redbus om een aantal zaken alvast in EU-networks te gaan hangen, die dus hier uit het serverpack gehaald moeten worden. In de nieuwe locatie, EU-networks dus, hang ik dan vanmiddag nog de nieuwe servers, zodat we die alvast kunnen inrichten en zien wat voor moois we hebben. Daar wou ik de nieuwe loadbalancers alvast bijhangen, en hier weer even terug gaan naar de oude loadbalancer. De oude loadbalancer was al klaargezet - maar het werkte niet.

Verder duurde het ook lang omdat behalve die spullen overbrengen, er ook nog een fout hersteld moest worden op een oude fileserver. Pas na herstel kunnen we alles kopiëren en overzetten, en de oude fileserver afdanken. Dat duurde ook veel langer dan verwacht: de hele reiser-tree moest gerebuild worden."

Over de verhuizing naar nieuwe servers

TRUE gaat haar locatie bij Redbus verlaten en dat betekent dat we zullen moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar FOK! gaat niet alleen maar verhuizen, ook het serverpark wordt van een broodnodige upgrade voorzien. We gaan afscheid nemen van een flink aantal oude servers, die worden vervangen door vier nieuwe servers die taak zullen doen als webserver en memcached server.

De vier nieuwe servers zijn wederom DELL machines.  Het gaat hierbij om vier R410's met elk 2 X5570 2,93GHz Quadcore Intel Xeons (8 cores, en met hyperthreading dus 16 threads per bak).  De servers zijn elk voorzien van 32GB DDR3 RAM voor 2 CPU (lekker veel voor de memcache), redundant power supply, 2x 146GB 15.000rpm 2,5" SAS harddisk (hotswap) in RAID1.  Deze configuratie is op basis van onze wensen en onze situatie aangeraden door de experts van TRUE en zal ons de komende jaren van voldoende power voorzien om FOK! snel en soepel op je scherm te toveren.
Nog wat tech-termen: iDrac6 enterprise op alle vier de servers en drie jaar lang DELL service. In geval van storing hebben we binnen 4 uur een technicus van DELL ter plaatse.