FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 15 november 2009

Massa: "Terugkeer in F60 is overwinning"

Felipe Massa heeft voor het eerst sinds zijn ongeval in de kwalificatie in Hongarije plaatsgenomen in de Ferrari F60. De Braziliaan reed zondag bij de Ferrari World Finals enkele demonstratieronden op het circuit van Valencia. Voor Massa voelde het als een overwinning.

"Het was fantastisch en ik ben zo blij," jubelde Massa na afloop. "Hoewel ik maar een paar ronden heb kunnen rijden was ik erg blij om hier te zijn. Ik ben erg gemotiveerd en dit voelt voor me als een overwinning. Het was net als voor het ongeval in Hongarije." De Braziliaan zei blijer te zijn geweest dan tijdens zijn test in Fiorano met de F2007 en tijdens de races in Brazilië en in Abu Dhabi waar hij aanwezig was.

"Ik ben blij om hier te zijn en om met het team te kunnen werken. Ik ben al bij ze geweest in São Paulo en in Abu Dhabi, maar om weer te rijden is fantastisch," zei Massa. "Ik wil ook de fans bedanken die me de afgelopen maanden erg gesteund hebben. De berichten die ze me gestuurd hebben waren hartverwarmend. Laten we hopen dat we onze fans in 2010 tevreden kunnen stellen."

De World Finals was ook het eerste officiële optreden voor Fernando Alonso bij Ferrari. President Luca di Montezemolo denkt dat de Spanjaard samen met Massa een goed duo zal gaan vormen. De Italiaan maakt zich geen zorgen over het feit dat Ferrari voor het eerst met twee Latijnse coureurs zal gaan racen. "Ze weten beide dat racen voor Ferrari op de eerste plaats komt en niet racen voor hunzelf."

Don't be economic girlie men!

Overheden hopen na het tijdelijk stimuleren van de economie dat de private sector -de consumenten en bedrijven- de economische groeirol weer gaan overnemen. Maar de vraag is óf consumenten en bedrijven het stokje wel gaan overnemen. Die kansen lijken nihil. De Amerikaanse, Nederlandse en andere consumenten moeten flinke stappen terug doen door sterk oplopende werkloosheid, lonen die onder druk staan, de gedaalde huizen- en aandelenprijzen en banken die nauwelijks meer krediet verlenen.

Stegeman ontrafelt beveiliging Beatrix

Medewerkers van het tv-programma ‘Undercover in Nederland’, van Alberto Stegeman, zijn onder valse voorwendselen Paleis Noordeinde binnengedrongen. Ze reden met een bestelbusje, gevuld met nep-explosieven, het terrein op nadat men zichzelf had aangemeld als onderhoudsbedrijf.

Op het terrein zelf hadden de medewerkers vrij spel. De journalisten konden een bestelbus vol met nep-explosieven dicht tegen het paleis aan parkeren. Na de actie bleek dat het onderzoek naar deze onbekende indringers faalde. Tot op de dag van vandaag zijn de journalisten niet getraceerd, terwijl ze wel hun eigen paspoort hadden afgegeven bij de marechaussee.

In het programma reageerden onder andere Alexander Pechtold (D66), Femke Halsema (GroenLinks) en Mark Rutte (VVD) geschokt op de zaak. Vanuit de overheid is nog niet gereageerd op de kwestie.

Alberto Stegeman 
Undercover in Worsten

'Meer toezicht op tarieven ov-chipkaart'

Reizigersvereniging ROVER wil een beter toezicht op de tarieven van het regionaal vervoer. Veel plaatselijke ritten dreigen nu duurder te worden nu de ov-chipkaart is ingevoerd, stelt Rover. "Vooral incidentele reizigers die zelf geen chipkaart hebben, zijn hiervan de klos."

In de regio Arnhem/Nijmegen zijn de tarieven al omhoog gegaan. Rover ontkent dat het daar mee zou hebben ingestemd, zoals minister Eurlings van Verkeer verklaarde op vragen van de SP in de Tweede Kamer over de tariefsstijging.

Wennemars is WB-plek kwijt

Erben Wennemars is zijn wereldbekerplaats op de 1.500 meter kwijt. De TVM-rijder presteerde volgens de KNSB niet goed genoeg in Berlijn en in het Thialf en moet daarom voor Hamar zijn plaats afstaan aan Kjeld Nuis uit de Control-ploeg van Jac Orie.

Wennemars won vrijdag nog de B-groep in Heerenveen na een duel met Trevor Marsicano. Hij kwam echter niet in de buurt van de winnende tijden in de A-divisie. Op zijn twitterpagina zegt hij nu dat hij ziek is. Hij heeft al een "halve apotheek achterover geslagen en opweg naar huis.. Heb vandaag niks meer in heerenveen te zoeken."

Naast Nuis zullen in Hamar Stefan Groothuis, Mark Tuitert, Rhian Ket en Remco Olde Heuvel gaan rijden. Natasja Bruintjes mocht haar plaats op de schaatsmijl inleveren aan Elma de Vries. Ireen Wüst, Margot Boer, Diane Valkenburg en Annette Gerritsen zullen in Noorwegen gewoon gaan rijden.

'Van Baalen wil staatsgreep Nicaragua'

Europarlementariër Hans van Baalen van de VVD heeft hoge militairen in Nicaragua gepolst over de mogelijkheid voor het plegen van een staatsgreep in dat land. Dat beweert de president van Nicaragua, Daniel Ortega, op een overheidssite.

De president van Nicaragua noemt Van Baalen een ‘Nederlandse piraat en een schurk’. Volgens het staatshoofd heeft de Europarlementariër de hoge militairen bezocht om ze te feliciteren met het dertigjarig bestaan van het leger. In werkelijkheid zou hij de militairen hebben gevraagd naar de mogelijkheden van een staatsgreep om de huidige president af te zetten.

Hans van Baalen maakt op dit moment een rondreis door Midden-Amerika. Hij uitte al eerder kritiek op de president van Nicaragua. Volgens Van Baalen doet hij te weinig tegen de corruptie in het land.

Revenge of the Nerds

Knegt toont vormbehoud voor OS

Shorttracker Sjinkie Knegt heeft zich geplaatst voor de Olympische Winterspelen in Vancouver. Knegt eindigde bij de eerste twaalf op de 1.000 meter en toonde daarmee vormbehoud.

In Marquette eindigde Knegt als derde in zijn kwartfinale heat. Dit was niet genoeg voor plaatsing voor de halve finale, maar wel genoeg voor plaatsing voor de OS. Later vanavond komt de mannenploeg nog in actie op de aflossing. Als de ploeg bij de eerste acht in het klassement staat na vanavond, dan is ook voor hen plaatsing een feit.

Van Persie zeker vijf weken aan de kant

Nader onderzoek heeft uitgewezen dat Robin van Persie gisteren in de oefeninterland tegen Italië (0-0) een ingescheurde enkelband heeft opgelopen. Hierdoor zal de speler van Arsenal minstens vijf weken zijn uitgeschakeld.

Van Persie liep de blessure al na tien minuten in de wedstrijd op. Bondscoach Bert van Marwijk heeft besloten geen vervanger op te roepen voor de spits voor de interland van aanstaande woensdag tegen Paraguay.

"Toyota had Brawn kunnen contracteren"

Voormalig teammanager van Toyota F1 Richard Cregan heeft deels wel een verklaring waarom het met Toyota in de Formule 1 niet gelukt is. Zo stelt hij dat het Japanse merk de kans om Ross Brawn binnen te halen heeft laten lopen.

Cregan kwam al in 1984 in dienst bij Toyota en bekleede bij de autosportafdeling van het bedrijf verschillende functies. Eind 2008 verliet hij het team dat volgens Cregan door haar filosofie beperkingen kende. "Toyota wilde winnen op de 'Toyota-manier', maar eigenlijk ging het daar al fout."

In de Formule 1 gebeurt veel rond Silverstone, maar in plaats daarvan zat Toyota in Keulen. Verder moesten alle ontwikkelingen eerst met Japan besproken worden, waardoor veel tijd verloren werd. "Toyota beschikte over een team van fantastische mensen, die hun vak verstonden. Maar de filosofie stond resultaten in de weg."

Deze werkte het team ook op een ander punt tegen. "Op een gegeven moment had Toyota de kans met Brawn in gesprek te treden, maar die kans is nooit benut. Dat dit nooit is gebeurd, is een serieuze fout geweest. Ik zeg niet dat Brawn zeker in dienst was getreden bij Toyota, maar er werd niet eens een poging gewaagd."

"Opnieuw kwam de filosofie van Toyota om de hoek kijken. Daar paste Brawn niet in. Eeuwig zonde. Kijk wat hij heeft bereikt afgelopen seizoen. Het had net zo goed Toyota kunnen zijn dat onder zijn leiding het WK won," zei Cregan die duidelijk vindt dat Toyota er niet het maximale uitgehaald heeft.

'Cancellara wil werelduurrecord'

Volgens het Italiaanse Tuttusport zal Fabian Cancellara binnenkort een poging doen om het werelduurrecord in zijn bezit te krijgen. De Zwitser zou op de piste van Montichiari willen proberen verder te komen dan de 49 kilometer en 700 meter van Ondrej Sosenka.

Sosenka reed dat record op 19 juli 2005 en nam het over van de Brit Chris Boardman, die negen jaar terug 49 kilometer en 441 meter binnen het uur aflegde.

Maradona twee maanden geschorst

De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Diego Armando Maradona vandaag voor twee maanden geschorst. De Argentijnse bondscoach kreeg deze straf als gevolg van zijn beledigende opmerkingen richting journalisten na de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay (0-1). Maradona mag tot en met 14 januari geen enkele activiteit ondernemen wat met voetbal te maken heeft

Dit maakte de FIFA bekend nadat de hoorzitting in Zürich was afgelopen. Het Argentijnse elftal, waar Maradona trainer van is, verzekerde zich afgelopen 14 oktober in Montevideo van een ticket voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika. De Argentijn kon zich tijdens de persconferentie tegenover journalisten niet beheersen, omdat die kritiek hadden op de moeizame prestaties van Argentinië in de WK-kwalificatiereeks. Nadat hij vooraf al zijn excuses had gemaakt tegen alle aanwezige vrouwen in de zaal, tierde Maradona: "jullie kunnen eraan zuigen en eraan blijven zuigen!". De tirade van 'Pluisje' kon al snel op internet worden teruggevonden, maar de FIFA was minder blij met de uitlatingen van de bondscoach.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Poetin doet mee aan rapbattle

De Russische premier Vladimir Poetin heeft gisteren een heel andere kant van zich laten zien. De ex-president deed mee aan een zogeheten rapbattle, een muzikaal gevecht op hiphopbeats. Poetin deed dit om te waarschuwen voor de gevaren van drugs.

"Graffiti wordt een ware kunst, en breakdance is iets eigenaardigs", verkondigde de minister-president. "Dit is echt propaganda voor een gezonde levensstijl want het is moeilijk voor te stellen dat breakdancing iets te maken zou hebben met alcohol en drugs."

De 57-jarige Poetin was een van de gasten tijdens het 'Respect', een rapcontest voor jongeren. Hij prees de toeschouwers die waren samengestroomd om te kijken naar graffiti, breakdancers en raps. "Ik moet eerlijk zeggen dat die jonge mensen die zich bezighouden met deze vormen van kunst in ons land goed hun eigen, Russische charme erin verwerken." 


Dat zie je Balkenende nog niet doen!

'UCI en Astana praten morgen over licentie'

De UCI en Astana zullen gaan vergaderen over de ProTour-licentie van de Kazakse wielerploeg. Volgens de Belgische krant Het Nieuwsblad zal dit morgen gaan gebeuren.

De wielerploeg van Tourwinnaar Alberto Contador heeft nog niet voldaan aan de voorwaarden op het vlak van financiering en structuur. Mocht de ploeg geen licentie krijgen dan zal zijn kopman Contador direct vertrekken. De uiteindelijke beslissing zal uiterlijk vrijdag genomen worden.

Vrouw omgekomen na val op roltrap

Een val op de roltrap van het Centraal Station in Frankfurt is voor een 68-jarige vrouw uit Taunusstein, die een busreis naar Rusland wilde maken, fataal afgelopen.

De ongelukkige vrouw die zware bagage bij zich had, viel achterover op de roltrap. Het lukte haar niet meer op tijd overeind te komen, haar kleding kwam vast te zitten toen ze boven aankwam. Vervolgens werd de vrouw gewurgd. Een poging tot reanimatie door een gealarmeerde arts liep op niets uit, ze stierf bijna onmiddellijk.

Met dank aan psv voor de submit!

VS willen tribunaal in Afghanistan

De Verenigde Staten willen dat Afghanistan een "gewichtig straftribunaal" opricht. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton vandaag in een vraaggesprek met het Amerikaanse tv-station ABC. Ze zei dat de Afghaanse president Hamid Karzai "het beter moet doen" als hij de steun van de Amerikanen wil behouden.

Er moet ook een anticorruptiecommissie komen, aldus Clinton. "De regering van Afghanistan moet maatregelen nemen tegen diegenen die hebben geprofiteerd van het geld dat de afgelopen acht jaar Afghanistan is binnengestroomd zodat we het beter kunnen volgen en we stappen kunnen nemen die demonstreren dat er geen strafvrijstelling is voor mensen die corrupt zijn", zei de bewindsvrouw.

President Barack Obama overweegt duizenden extra militairen naar Afghanistan te sturen. Centrale vraag voor Obama hierbij is of Karzai een betrouwbare partner is in de strijd tegen de Taliban en of zijn regering de mismanagement en de corruptie zal aanpakken.

Pauselijke onderscheiding voor Havermans

Ad Havermans (oud-burgemeester van Den Haag en oud-lid van de Rekenkamer) heeft vandaag in Rome uit handen van bisschop Van Luyn van Rotterdam een pauselijke onderscheiding ontvangen. Havermans is benoemd tot Commandeur in de Orde van Gregorius de Grote. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn inzet als voorzitter van de stichting Vrienden van de Kerk der Friezen, de Nederlandstalige kerk in Rome.

Havermans was twintig jaar voorzitter van de stichting die vanuit Nederland geld inzamelt voor de Kerk van de Friezen in Rome, vlak naast het Sint Pietersplein. Ed Nijpels, oud-commissaris van de Koningin in Friesland neemt het voorzitterschap van hem over.

Haug bevestigt gesprekken met Heidfeld

De motorsportbaas van Mercedes Norbert Haug heeft bevestigd dat Nick Heidfeld in gesprek is met McLaren voor een stoeltje voor 2010. De Duitser krijgt hierbij concurrentie van wereldkampioen Jenson Button, Kimi Räikkönen en Heikki Kovalainen.

"Ook met Nick Heidfeld wordt gesproken. Mercedes-Benz steunt het idee, als dat er is, om een geroutineerde en capabele Duitse coureur te contracteren," zei Haug in de Duitse media. Hij zei dat McLaren nog geen keuze heeft kunnen maken over wie er naast Lewis Hamilton de tweede coureur zal worden bij het Britse team.

[WB] Terugblik Heerenveen

Dit weekend werden er wereldbekerwedstrijden verreden in Heerenveen. Hieronder een terugblik.

De vrijdag ging van start met de 500 meter voor vrouwen. Daarin kwam Marianne Timmer zwaar ten val. Aanvankelijk leken de verwondingen mee te vallen maar op zondag bleek dat het seizoen van de sprintster voorbij is. De overwinning ging naar Jenny Wolf die 37,92 reed. Annette Gerritsen was met de derde plaats de beste Nederlandse. De 500 meter bij de mannen was een prooi voor Keiichiro Nagashima die tot 34,98 kwam. Ronald Mulder verraste met zijn derde plek. Op de 3.000 meter bij de vrouwen zorgde de Duitse Stephanie Beckert voor een verrassing door de winst voor zich op te eisen. Martina Sáblíková werd terugverwezen naar de tweede plaats. De vrijdag werd afgesloten met de 1.500 meter voor de mannen. Shani Davis maakte zijn favorietenrol waar en zegevierde met 1.44,48 in een nieuw baanrecord. Stefan Groothuis veroverde in 1.45,74 het brons.

De zaterdag begon met de 500 meter voor vrouwen en wederom was het Jenny Wolf die de overwinning pakte. Jan Smeekens pakte het zilver op de 500 meter bij de mannen. De overwinning ging naar de Japanner Joji Kato. Ireen Wüst won de 1.500 meter bij de vrouwen. Wüst bleef met 1.56,69 de Canadese Christine Nesbitt net voor. De tweede dag werd in Thialf afgesloten met de 5.000 meter voor mannen. Carl Verheijen had ziek afgezegd en ook Sven Kramer was niet fit maar stond wel aan de start. Hij leek op een nederlaag af te stevenen maar dankzij de drie zeer sterke laatste ronden pakte hij alsnog de winst.

Op de zondag lieten de Nederlandse vrouwen zich van voren zien op de 1.500 meter. Ze werden 2,3,4 en 5. Ze moesten enkel hun meerdere erkennen in Christine Nesbitt. Op de schaatsmijl bij de mannen ging de overwinning naar Shani Davis die wederom zijn concurrenten de baas was. Het weekend werd afgesloten met de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen ging de winst naar Canada, en bij de mannen ging de overwinning naar Nederland en de Verenigde Staten die allebei dezelfde tijd reden.

Uitslagen volleybal A-League speelronde 5

Dit weekend werd de vijfde speelronde gespeeld in de nationale volleybalcompetitie, de A-League. Hieronder vind je de uitslagen, standen en het programma voor komende week.

Uitslagen A-League heren:

ThuisploegUitploegUitslag
HvA VolleybalLanghenkel Orion2-3
Webton Twente Landstede Volleybal/VCZ1-3
SV Dynamo Apeldoorn Nesselande3-1
BMC/SSS AB Groningen/Lycurgus 0-3

Stand A-League heren:

#TeamGespeeldPuntenSets voorSets tegen
1Langhenkel Orion513155
2HvA Volleybal511137
3SV Dynamo Apeldoorn511148
4AB Groningen/Lycurgus 510138
5Landstede Volleybal/VCZ 59119
6Nesselande 53412
7BMC/SSS 52514
8Webton Twente 51315

Uitslagen DELA-League dames:

ThuisploegUitploegUitslag
Sliedrecht SportCofely-Nesselande3-0
Longa’59Dros/Alterno0-3
TVC AmstelveenHeutink-Pollux0-3
Summa PeelpushPND VC Weert0-3

Stand DELA-League dames:

#TeamGespeeldPuntenSets voorSets tegen
1Heutink Pollux 515151
2TVC Amstelveen 512123
3PND/VC Weert 511135
4Dros/Alterno 510126
5Sliedrecht Sport 57810
6Longa'5954613
7Summa Peelpush 51215
8Cofely-Nesselande 50015

Programma:
Heren vrijdag 20 / zaterdag 21 november

TijdThuisploegUitploeg
20:00 (vrijdag)Nesselande BMC/SSS
20:00AB Groningen/Lycurgus Webton Twente
20:00Landstede Volleybal/VCZ HvA Volleybal
20:00Langhenkel Orion SV Dynamo Apeldoorn

Dames zaterdag 21 november

TijdThuisploegUitploeg
18:30Heutink-Pollux Sliedrecht Sport
19:30Cofely-Nesselande Summa Peelpush
20:00PND VC Weert Longa’59
20:00Dros/Alterno TVC Amstelveen

FIFA schorst Maradona voor twee maanden


De tuchtcommissie van de wereldvoetbalbond FIFA heeft Diego Armando Maradona zondag voor twee maanden geschorst. De Argentijnse bondscoach kreeg deze straf als gevolg van zijn beledigende opmerkingen richting journalisten na de gewonnen WK-kwalificatiewedstrijd tegen Uruguay (0-1).

Maradona mag tot en met 14 januari geen enkele activiteit ondernemen die met voetbal te maken heeft. Dit maakte de FIFA bekend nadat de hoorzitting in Zürich was afgelopen. Het Argetijnse elftal, waar Maradona trainer van is, verzekerde zich afgelopen 14 oktober in Montevideo van een ticket voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika.

De Argentijn kon zich tijdens de persconferentie tegenover journalisten niet beheersen, die kritiek hadden gehad op de moeizame prestaties van Argentinië in de WK-kwalificatiereeks. Nadat hij vooraf al zijn excuses had gemaakt tegen alle aanwezige vrouwen in de zaal, tierde Maradona: "jullie kunnen eraan zuigen en eraan blijven zuigen!". De tirade van "Pluisje" kon al snel op internet worden teruggevonden, maar de FIFA was minder blij met de uitlatingen van de bondscoach.

Djokovic wint Masters Parijs

Het laatste Masters-toernooi van dit seizoen is gewonnen door Novak Djokovic. De Serviër won in het tot de nok toe gevulde sportpaleis van Bercy van thuisspeler Gaël Monfils met 6-2, 5-7 en 7-6.

Het was de vijfde finale in een Masters-toernooi van Djokovic dit seizoen. Alle voorgaande finales werden echter verloren door de nummer drie van de wereld, maar dit keer was hij wel de sterkste. De eerste set ging ook vrij eenvoudig naar de sterk spelende Djokovic en ook de tweede set ging eerst voortvarend.

Echter kon Monfils, gesteund door het publiek, terugkomen in de wedstrijd en forceerde veel fouten bij Djokovic. Monfils maakte de break achterstand ongedaan en sleepte na een aantal prachtige rally's alsnog de set uit het vuur. In de derde maakte de Fransman nog twee keer een breek ongedaan, maar de tiebreak was een brug te ver. Volgende week start in Londen de seizoensafsluiter, de ATP World Tour Finals.

Vrouw met 300 orgasmes per dag vindt droomprins

Jarenlang lukte het Michelle Thompson maar niet een man te vinden. De 43-jarige Britse is met zo'n driehonderd orgasmes per dag namelijk onverzadigbaar. Het is Thompson nu eindelijk toch gelukt een kerel te vinden die haar voldoende weet te bevredigen.

De vrouw lijdt aan Persistent Sexual Arousal Syndrome, een medische aandoening waardoor ze de hele dag geil is. De Britse dacht echter voor de diagnose werd gesteld dat ze gewoon een nymphomane was en nooit een vaste partner zou vinden. Tot ze haar 32-jarige buurman ontmoette.

Andrew Carr blijkt haar wel te kunnen bevredigen. De twee zijn nu een halfjaar samen, en bedrijven tienmaal daags de liefde. "Andrew heeft mijn leven veranderd", bekent de verliefde Thompson. "Ik ben niet meer op zoek naar een remedie voor mijn orgasmes, ik heb het gevonden. Nu heb ik de hele tijd een enorme grijns op mijn gezicht, en het is niet alleen vanwege de orgasmes."

Dankzij de bizarre aandoening van de vrouw komt ze te pas en te onpas hevig klaar. Ze heeft hierdoor zelfs haar baan in een koekjesfabriek moeten opzeggen, omdat de machines haar constant een orgasme bezorgden. "Ik weet dat ik mazzel heb dat ik zo vaak klaarkom terwijl er vrouwen zijn die zelfs nog nooit een orgasme hebben gehad. Maar de aandoening heeft wel mijn liefdesleven kapot gemaakt."

Michelles eerste vriendje hield het na een paar maanden voor gezien omdat hij haar niet voldoende kon bevredigen. Hij trok het simpelweg niet meer. In de loop der jaren gaven ook andere mannen de pijp aan Maarten, eentje verklaarde eerlijk geen machine te zijn. Toch heeft ze ooit vijf jaar achtereen een relatie met dezelfde man gehad. "Toen we uit elkaar gingen, bleek hij totaal uitgeput te zijn."

In mei ontmoette ze eindelijk de gescheiden Andrew in Nelson, Lancashire. "Ik was bang dat hij net als alle anderen mij zou verlaten omdat hij moe van mij zou zijn. Toen ik het hem vertelde, lachte hij en zei dat hij mij eerder zou uitputten."


De vrouw had beter haar brood kunnen verdienen in de seksindustrie

Palestijnen naar VN om erkenning staat

De Palestijnen zijn van plan om de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties te vragen om hun onafhankelijkheid te erkennen. Dat zei de vooraanstaande Palestijnse functionaris Saeb Erekat vandaag. Israël waarschuwde de Palestijnen direct geen eenzijdige stappen te nemen.

"We hebben het besluit genomen om naar de VN-Veiligheidsraad te gaan om de erkenning van een Palestijnse staat te vragen met Jeruzalem als hoofdstad en binnen de grenzen van juni 1967", zei Erekat die namens de Palestijnen met Israël onderhandelt over vrede. De Palestijnen gaan de Europese Unie, Rusland en andere landen om steun voor de maatregel vragen, voegde hij eraan toe.

Het vredesproces tussen Israël en de Palestijnen ligt stil sinds de Israëlische aanval op Gaza rond de jaarwisseling.

De Israëlische vicepremier Silvan Shalom zei dat zo'n stap nergens toe zal leiden. Volgens hem kan een Palestijnse staat er alleen maar komen door onderhandelingen met Israël.

Huntelaar blij met komst Beckham

Klaas Jan Huntelaar denkt dat de komst van David Beckham naar AC Milan een positieve invloed zal hebben op Milan en hemzelf.

De sterspeler uit de Major League Soccer (MLS) zal in januari arriveren in Milaan. "De komst van Beckham is positief", zei Huntelaar tegenover Datasport.

"Het zal goed zijn voor de aanvallers. Ik hoop dat het me meer mogelijkheden zal geven om te spelen."

Huntelaar komt zelf weinig aan spelen toe onder Leonardo. Vanaf de kant ziet hij hoe zijn teamgenoten knap presteren op het veld. Hij denkt dat ook niet dat de titelrace al gelopen is. "Iedereen kan nog meedoen. We zitten tenslotte pas in november."

Çapa maakt seizoen bij MVV af

Fuat Çapa maakt het seizoen af als trainer van MVV. De trainer stond in de belangstelling van Charleroi, maar gaat niet in op de interesse.

Na een gesprek tussen Çapa en MVV is duidelijk geworden dat hij het seizoen afmaakt bij de club uit Maastricht. "Wij zijn samen iets begonnen en maken dat samen af", zegt voorzitter Joseph Goumans tegenover de Limburgse zender L1.

In de winterstop zullen Çapa en de club met elkaar om de tafel gaan om te praten over de toekomst. Dit had er in het begin van het seizoen waarschijnlijk niet ingezeten. Toen stond de positie van de trainer nog ter discussie.

Charleroi is op zoek naar een nieuwe trainer na het opstappen van Stephane Demol.

Sauber wacht op groen licht FIA

Peter Sauber heeft in Blick gezegd dat zijn renstal nog steeds op het groene licht van de FIA wacht om in 2010 te kunnen racen. Nadat BMW de stekker uit het Formule 1-project trok vond het snel een koper in de vorm van Qadbak. Na de terugtrekking van Toyota hoopt het team nu op een plaats op de grid.

"We wachten geduldig op onze startplekken," zei Sauber. De reden dat hij en zijn team nog moeten wachten is omdat de FIA van Toyota wil horen waarom het Japanse team uit de sport gestapt is en hoe het met de legale positie van dat team zit. "Dat heeft directe gevolgen voor de toekomst van de dertiende inschrijving," zei de FIA in een verklaring.

Eerder zei de FIA dat Sauber het veertiende team in de Formule 1 was en dat het zou proberen om de renstal alsnog op de grid te krijgen, ondanks dat er maar 26 auto's op de grid toegestaan zijn. Met de terugtrekking van Toyota is die ruimte er nu gekomen, maar hier en daar lijkt er een kink in de kabel te zitten. Zo zou Qadbak alleen de renstal van BMW over willen nemen als Sauber volgend jaar verzekerd is van een plek op de grid. Voorlopig rest de Zwitsers niets anders dan afwachten.

Tien wereldrecords op slotdag WB kortebaan

Gisteren werden er al zes wereldrecords gezwommen, vandaag kwamen er bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Berlijn nog eens tien bij.

Een van de wereldrecords vandaag gezwommen kwam op naam van Hinkelien Schreuder. Op de 100 meter wisselslag zwom de Nederlandse een tijd van 57,74. Daarmee was ze 0,66 sneller dan de oude toptijd, die afgelopen week in Stockholm werd gezwommen door de Chinese Zhao Jing.

Jessica Hardy verbeterde haar vier dagen oude toptijd op de 50 meter schoolslag naar 28,80. Leisel Jones, die gisteren al een nieuwe toptijd op de 100 meter schoolslag zwom, deed dat vandaag ook op de 200 meter schoolslag. Met een tijd van 2.15,42 verbeterde ze de oude toptijd van de Canadese Pierce met ruim een seconde. Liu Zige verbeterde haar eigen wereldrecord op de 200 meter vlinderslag van 2.02,50 naar 2.00,78. Een dag na haar wereldrecord op de 200 meter rugslag deed de Japanse Shiho Sakai het vandaag nog eens dunnetjes over op de 100 meter rugslag. Ze scherpte het aan tot 55,23.

De Duitser Paul Biedermann zwom een nieuw wereldrecord op de 200 meter vrije slag. Cameron van der Burgh scherpte de toptijd op de 100 meter schoolslag aan tot 55,61, zijn Zuid-Afrikaanse landgenoot Darian Townsend deed hetzelfde op de 200 meter wisselslag met 1.51,55. De Rus Korotisjkin scherpte zijn eigen toptijd op de 100 meter vlinderslag aan tot 48,48 en diens landgenoot Vjatsjanin zwom op de 200 meter rugslag met 1.46,11 een nieuw wereldrecord.

Ook werden er twee Nederlandse records gezwommen. Joeri Verlinden verbeterde zijn eigen Nederlands record op de 100 meter vlinderslag naar 50,15. Rienke Terink was op de 400 meter wisselslag met 4.04,46 0,07 sneller dan de oude toptijd die op naam stond van Kirsten Vlieghuis.

Obama in China aangekomen

De Amerikaanse president Barack Obama is vandaag in de Chinese stad Shanghai aangekomen. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua. Het is Obamas eerste bezoek aan China als president.

Obama gaat morgen in discussie met Chinese studenten. Hij zal daarbij vragen beantwoorden die via het internet zijn gesteld. De bijeenkomst wordt rechtstreeks via internet uitgezonden, aldus Xinhua.

De Amerikaanse president reist morgenavond (lokale tijd) door naar Peking. Daar staat onder meer een ontmoeting met president Hu Jintao op het programma. Economische zaken en de nucleaire programma's van Noord-Korea en Iran staan op de agenda om besproken te worden.

Obama sluit zijn rondreis door Azië donderdag af in Zuid-Korea.

Obama in China aangekomen  (foto: ANP)

Lucretia toch op Antilliaanse televisie

Met de uitzending van het programma Ushi en Dushi op de nationale Antilliaanse televisiezender lijkt de commotie rond het typetje Lucretia van Wendy van Dijk op de Antillen voorbij. TeleCuraçao zond gisteravond de eerste aflevering van Ushi en Dushi uit.

Hierin figureert Van Dijks creatie Lucretia Martina als weervrouw voor TeleCuraçao. De tv-zender was eerst van plan juridische stappen te ondernemen tegen RTL4, dat Ushi en Dushi uitzendt, vanwege het gebruik van het logo, maar na enkele gesprekken is overeengekomen dat er geen stappen worden ondernomen, maar dat TeleCuraçao het programma juist zelf uitzendt.

Lucretia toch op Antilliaanse televisie  (foto: ANP)

Vandalen gooien invalidenbrug op spoor

Onverlaten hebben gisteren kort voor middernacht op het station van het Limburgse Echt een invalidenbrug, waarmee rolstoelen de trein in kunnen worden gereden, op het spoor geworpen. Kort daarna reed een intercitytrein die op weg was naar Sittard over de brug heen, waarop de machinist van de trein een noodstop maakte.

Na onderzoek bleek de schade aan de trein mee te vallen en kon deze met een uur vertraging haar reis alsnog voortzetten. De politie zoekt naar getuigen.

Met dank aan Rijser1978 voor de submit.

[WB] Nederland en VS winnen achtervolging

Bij de ploegenachtervolging voor de mannen in Heerenveen zijn zowel Nederland als de Verenigde Staten er met de winst vandoor gegaan. Beide landen reden bij de wereldbekerwedstrijd in Thialf een tijd van 3:43.94, waarmee ze Italië ruim voorbleven.

Het eerste land dat een goede tijd neer leek te zetten was Zuid-Korea. De schaatsers uit het Aziatische land kwamen tot een tijd van net onder de 3:50, waarmee ze onder meer Frankrijk en China ruim voorbleven. Na de eerste dweil ging het aanmerkelijk harder. Polen klopte zeer verrassend Rusland in een rechtstreekse rit. Een rit later bewezen de Japanners dat vorm betrekkelijk is, want na een slecht weekend reden ze toch 3:46.81. Noorwegen stelde in rit zes verrassend de 16-jarige Pedersen op en dit legde ze geen windeieren, want ze pakten de snelste tijd tot dan toe.

Het laatste blok herbergde de favorieten. De Amerikanen namen het met Shani Davis, Chad Hedrick en Trevor Marsicano op tegen de olympisch kampioen Italië. De Amerikanen reden een goede race en pakten een fraaie eerste plaats. In de laatste rit begon Nederland met Koen Verweij, Remco Olde Heuvel en Jan Blokhuijsen goed aan de race tegen Zweden. De opening was sneller dan die van de Verenigde Staten, maar in de rest van de race reed het drie tal vlak boven die tijd. Met een snelle laatste ronde werd er een tijd van 3:43.94 geklokt, wat tot op de duizendste gelijk was aan de tijd van de Amerikanen.

Uitslag ploegenachtervolging Heerenveen

#LandTijd
1Verenigde Staten3:43.94
1Nederlandz.t.
3Italië3:45.62
4Noorwegen3:45.74
5Zweden3:45.97
6Japan3:46.81
7Polen3:47.22
8Canada3:47.62
9Rusland3:49.30
10Duitsland3:49.77

Recordaantal pinbetalingen in 2009

Nederlandse consumenten pinnen steeds meer. Detailhandel Nederland verwacht dat het aantal pinbetalingen dit jaar boven de 2 miljard uitkomt, een record. Directeur Henk Kok zei dat vandaag naar aanleiding van berichtgeving van RTL Nieuws. Vorig jaar pinden mensen nog 1,75 miljard keer.

Volgens Kok zijn er twee oorzaken voor de toename van het aantal elektronische betalingen. "We hebben veel campagnes gehad, waardoor mensen steeds meer ook kleine bedragen gaan pinnen." Verder zijn er op steeds meer plekken pinautomaten te vinden, zoals bij marktkramen.

De laatste zes weken van dit jaar wordt er een nieuwe campagne gehouden om het aantal pinbetalingen verder op te voeren. Consumenten maken elke keer dat ze pinnen kans op een prijs, variërend van een geldbedrag tot een keer gratis winkelen.

Recordaantal pinbetalingen in 2009  (foto: ANP)

Man mishandelt politieagente

Afgelopen nacht heeft de politie een 32-jarige inwoner van Harlingen aangehouden, nadat deze een politieagente zo had mishandeld dat ze met ernstig letsel in het ziekenhuis moest worden opgenomen. Dat meldde de politie vandaag.

De verdachte werd met zijn auto voor een controle op de Groeneweg aan de kant gezet. Hij was daar niet van gediend en reageerde agressief. Daarop bespoot een van de agenten de man met pepperspray en werd getracht hem in de boeien te slaan.

Een agente kreeg zo'n harde klap in haar gezicht dat ze buiten westen raakte. Ze viel hard achterover op het trottoir. De politie probeerde uiteindelijk de verdachte met getrokken pistool onder controle te krijgen. Hij rende weg, maar kon korte tijd later alsnog worden aangehouden. De politieagente werd per ambulance naar een ziekenhuis in Leeuwarden overgebracht en is later overgebracht naar het UMC in Groningen.

Sulejmani goud waard voor Jong Servië

Miralem Sulejmani heeft zijn waarde bewezen voor Jong Servië. De Ajacied heeft persoonlijk met een hattrick gezorgd voor een overwinning op Noorwegen.

De wedstrijd begon dramatisch voor Jong Servië. Jong Noorwegen ging in de eerste helft al snel met 2-0 aan de leiding. Tarik Elyounoussi (sc Heerenveen) scoorde voor Noorwegen.

Vlak voor rust zorgde Sulejmani voor de aansluitingstreffer. In de tweede helft zorgde de duurste aankoop uit de geschiedenis van Ajax met twee treffers voor de overwinning.

Door de zege blijft Servië zicht houden op het EK.

Wereldrecord Biedermann op 200 meter vrije slag

Paul Biedermann heeft bij de wereldbekerwedstrijden kortebaan in Berlijn het wereldrecord op de 200 meter vrije slag verbeterd.

De 23-jarige Duitser, die gisteren al het wereldrecord op de 400 meter vrije slag verbeterde, tikte vandaag aan in een tijd van 1.19,37. Daarmee was hij bijna anderhalve seconde sneller dan de oude toptijd die hij ook al op zijn naam had staan.

'Sollied trainer bij Anakaragücü'

Anakaragücü zal mogelijk Trond Sollied aanstellen als nieuwe trainer. De voormalig trainer van sc Heerenveen zal Hikmet Karaman moeten vervangen, die vorige week werd ontslagen.

Karaman leek eerst toch te kunnen blijven omdat de Turkse club zijn ontslagpremie niet konden betalen vanwege financiële problemen. Maar uiteindelijk kwamen de club en de trainer er toch uit. Sollied ging eind augustus weg bij Heerenveen na een slecht seizoensbegin.

Golfer Derksen derde in Hongkong

Golfer Robert-Jan Derksen is derde geworden bij de Hongkong Open. De Nederlander ging in de laatste ronde rond in 68 slagen waarmee zijn totaal op 264 slagen kwam. Hij was de laatste ronde begonnen op een gedeelde tweede plaats.

Winnaar in Hongkong werd Gregory Bourdy met 261 slagen. Hij bleef Rory McIlroy die 263 slagen nodig had voor. Met de derde plaats strijkt Derksen 105.000 euro op. Hij liep echter de prestigieuze seizoenafsluiter van de Europese Tour in Dubai mis, want daarvoor had hij in Azië tweede moeten worden.

Albert wint SP-veldrit Gavere

Niels Albert is de winnaar geworden van de Superprestige-veldrit in Gavere. De wereldkampioen won voor Sven Nys, die twee ronde voor het eind werd getroffen door een lekke band. De derde plek was voor de Tsjech Zdenek Stybar.

Albert was al vroeg weggereden, maar zag Nys van achteren terugkomen. De oud-wereldkampioen was net aangesloten waarna hij te kampen kreeg met een lekke band, waardoor Albert gemakkelijk naar de zege kon rijden. De beste Nederlander was Gerben de Knegt op de negende plek.

Timmer: "Eerste zorg is dat ik weer kan lopen"

Eerder vandaag werd bekend dat het schaatsseizoen van Marianne Timmer voorbij is. Tijdens haar val op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen afgelopen vrijdag bleek ze meerdere breuken in haar hielbeen te hebben opgelopen.

"Mijn eerste gedachte ging direct uit naar Vancouver. Dat vind ik het ergste. De Spelen zitten al jaren in mijn hoofd. Toen ik op de brancard lag, dacht ik: het kan toch niet waar zijn dat het zo gaat eindigen?," aldus Timmer. "Mijn eerste zorg is dat ik weer gewoon kan lopen. De arts heeft me verteld dat, wanneer ik niet oppas, ik letsel houd voor de rest van mijn leven."

Timmer zei dat ze een terugkeer op de schaatsbaan toch niet uitsluit. "Ik moet oppassen dat ik niet iets onherstelbaar kapot maak. Ik ga eerst netjes doen wat de artsen mij vertellen en dan zien we wel weer verder."

[WB] Canadeses winnen ploegenachtervolging

Canada heeft bij de wereldbekerwedstrijd schaatsen in Heerenveen de achtervolging bij de vrouwen gewonnen. De ploeg van Ingrid Paul klopte in een baanrecordtijd van 3:00.39 Nederland en Rusland.

Noorwegen was het eerste land dat in actie mocht komen. Met een tijd van boven de 3:08 konden ze geen potten breken. Het eerste land dat wel indruk wist te maken was Zuid-Korea. De Aziaten reden voor de dweil naar een tijd van 3:05 waarmee ze de snelste waren.

Na de pauze kwamen de toplanden in actie. Rusland reed een goede race en wist Duitsland zelfs te kloppen. De laatste rit ging tussen het favoriete Canada en Nederland. Christine Nesbitt, Kristina Groves en Brittany Schussler moesten het opnemen tegen Ireen Wüst, Diane Valkenburg en Elma de Vries. Beide landen startten sterk, maar het was Canada dat het beter vol kon houden dan Nederland en de race uiteindelijk in een baanrecordtijd won.

Uitslag ploegenachtervolging Heerenveen:

#LandTijd
1Canada3:00.39
2Nederland3:02.12
3Rusland3:02.40
4Japan3:02.96
5Duitsland3:03.43
6Verenigde Staten3:04.56
7Zuid-Korea3:05.34
8China3:06.10
9Polen3:06.55
10Tsjechië3:06.60
11Noorwegen3:08.41

Tienduizenden bij herdenking Enke

40.000 mensen hebben in het stadion van Hannover 96 hun doelman Robert Enke herdacht. De keeper pleegde dinsdag zelfmoord.

De kist van Enke lag, bedekt met witte rozen, op de middenstip van het stadion. Diverse personen, waaronder zijn vrouw en de directeur van Hannover 96, vertelden in toespraken nogmaals hun ontzetting over de dood van Enke. In het stadion waren diverse kopstukken aanwezig uit het Duitse voetbal. Zo was de gehele nationale ploeg aanwezig en waren ook Franz Beckenbauer en Jürgen Klinsmann te vinden op de tribune.

Enkes vrouw onthulde na de zelfmoord dat haar man al jaren depressief was en dat voor de buitenwereld wilde verbergen. Hij was bang dat hun geadopteerde dochtertje door de kinderbescherming zou worden afgenomen, als dat bekend zou worden.

Van Calker bijna zeker van Spelen

Edwin van Calker eindigde bij de WB-wedstrijden in Park City met remmers Arnold van Calker, Sybren Jansma en Timothy Beck in de viermansbob als gedeeld tiende.

Voor deelname aan de Spelen in Vancouver is een plaats in de geschoonde toptien de eis van vormbehoud. Daarom zal de bobbond Van Calker bij het NOC*NSF voordragen voor een olympisch startbewijs.

De voordracht zal bij de sportkoepel worden beoordeeld door chef de mission Henk Gemser en prestatiemanager Frans van Dijk. "Ik zie vooralsnog geen directe aanleiding om deze af te wijzen. Maar we beslissen pas als we de voordracht hebben bestudeerd," aldus Van Dijk.

Heemskerk naar China

Staatssecretaris Frank Heemskerk (Economische Zaken) gaat naar China. Tot en met vrijdag doet hij tijdens deze economische missie onder meer de steden Beijing en Shanghai aan.

In Shanghai bezoekt de bewindsman ook het terrein van de Shanghai World Expo 2010. Centraal staat echter de snel groeiende Bohai-regio, met steden als Dalian en Qingdao, die kansen biedt voor het Nederlandse bedrijfsleven.

In het spoor van de bewindsman reizen vertegenwoordigers van veertig bedrijven mee. Ook Loek Hermans, voorzitter van MKB-Nederland gaat mee ."De Chinese economie heeft de groei van voor de crisis weer opgepakt. Zij zijn op zoek naar kennis van producten die in Nederland aanwezig is, zoals logistiek, infrastructuur, duurzame energie, watermanagement en agricultuur. Om groei te blijven realiseren, biedt China alle kansen", verklaart Heemskerk de handelsmissie.

Stembusgang Kosovo zonder incidenten

De eerste lokale verkiezingen in Kosovo verlopen vandaag vooralsnog zonder problemen. Dat heeft een politiewoordvoerder laten weten.

Premier Hashim Thaci, die zijn stem 's ochtends uitbracht, sprak van een historische dag voor Kosovo. "Kosovo is het vaderland van alle gemeenschappen. Ik hoop dat alle inwoners gaan stemmen. We gaan vandaag laten zien dat we de onafhankelijkheid verdienen." Politieke partijen beloven behalve de werkloosheid ook corruptie, de slechte infrastructuur en beperkte buitenlandse investeringen aan te pakken.

De Amerikaanse ambassadeur Christopher Bell herinnerde de Kosovaren eraan "dat de hele wereld meekijkt". Om de veiligheid te waarborgen zijn vijfduizend agenten op de been. De stembussen sluiten om 19.00 uur.

  (foto: ANP)

[WB] Kuipers: "Ik mag niet klagen"

Simon Kuipers kijkt met een tevreden gevoel terug op de 1.000 meter. De schaatser van de Control-formatie werd tweede achter Shani Davis, nadat hij vorige week nog een lichte blessure had opgelopen.

"Gezien de omstandigheden was het een hele goede race," aldus Kuipers. "Hier en daar had ik wat kleine missertjes, maar eigenlijk mag ik daar na zo'n week niet over klagen. Ik werd elke dag flink opgelapt en de missie is geslaagd. Ik ben er erg blij mee."

FOK! is weer online

Degenen die vanochtend niet uitsliepen of niet naar de kerk gingen zullen het ongetwijfeld gemerkt hebben: FOK! had downtime. Wees gerust, deze keer is het geen DDOS-aanval, maar serveronderhoud: de eerste stappen voor het voorbereidingswerk dat nodig is om vanaf 22 november op vier nieuwe DELL-servers te draaien. Maar... wat er vanmorgen precies is gebeurd? Bij het omschakelen tussen load balancers ging het fout.
Wat is er nou gedaan?

Iteejer legt uit wat er vanmorgen is gedaan:

"We hebben drie loadbalancers: één oude, en een setje van twee die samen de nieuwe vormen. Ik zit hier in redbus om een aantal zaken alvast in EU-networks te gaan hangen, die dus hier uit het serverpack gehaald moeten worden. In de nieuwe locatie, EU-networks dus, hang ik dan vanmiddag nog de nieuwe servers, zodat we die alvast kunnen inrichten en zien wat voor moois we hebben. Daar wou ik de nieuwe loadbalancers alvast bijhangen, en hier weer even terug gaan naar de oude loadbalancer. De oude loadbalancer was al klaargezet - maar het werkte niet.

Verder duurde het ook lang omdat behalve die spullen overbrengen, er ook nog een fout hersteld moest worden op een oude fileserver. Pas na herstel kunnen we alles kopiëren en overzetten, en de oude fileserver afdanken. Dat duurde ook veel langer dan verwacht: de hele reiser-tree moest gerebuild worden."

Over de verhuizing naar nieuwe servers

TRUE gaat haar locatie bij Redbus verlaten en dat betekent dat we zullen moeten verhuizen naar een nieuwe locatie. Maar FOK! gaat niet alleen maar verhuizen, ook het serverpark wordt van een broodnodige upgrade voorzien. We gaan afscheid nemen van een flink aantal oude servers, die worden vervangen door vier nieuwe servers die taak zullen doen als webserver en memcached server.

De vier nieuwe servers zijn wederom DELL machines.  Het gaat hierbij om vier R410's met elk 2 X5570 2,93GHz Quadcore Intel Xeons (8 cores, en met hyperthreading dus 16 threads per bak).  De servers zijn elk voorzien van 32GB DDR3 RAM voor 2 CPU (lekker veel voor de memcache), redundant power supply, 2x 146GB 15.000rpm 2,5" SAS harddisk (hotswap) in RAID1.  Deze configuratie is op basis van onze wensen en onze situatie aangeraden door de experts van TRUE en zal ons de komende jaren van voldoende power voorzien om FOK! snel en soepel op je scherm te toveren.
Nog wat tech-termen: iDrac6 enterprise op alle vier de servers en drie jaar lang DELL service. In geval van storing hebben we binnen 4 uur een technicus van DELL ter plaatse.

Gerritsen: "Iedereen is flink aangeslagen"

Eerder vandaag werd bekend dat het seizoen voor Marianne Timmer voorbij is. Dat nieuws is hard aangekomen bij haar ploeggenoten van Control.

"Iedereen is flink aangeslagen. Dit is vreselijk, vooral voor Marianne zelf,” aldus Annette Gerritsen in een reactie. "Het leek allemaal mee te vallen. Daarom is dit een flinke domper.”

Overigens kreeg Gerritsen het nieuws pas te horen na haar race op de 1.000 meter. "Het is bewust nog even stil voor ons gehouden. Na afloop ben ik gebeld door de fysio en hoorde ik dat het goed mis was.”

FAO-topman hongert tegen honger

Met een 24 uur lange hongerstaking heeft directeur Jacques Diouf van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) aandacht gevraagd voor de hongersnood in de wereld. De 71-jarige Senegalese politicus vastte van vrijdag- tot zaterdagavond, berichtten Italiaanse media vandaag. Daarnaast sliep de topman op een luchtbed voor het FAO-gebouw in Rome, om zijn solidariteit te betonen met minder bedeelden in de wereld.

Diouf riep donderdag op tot wereldwijde actie tegen honger. Hij hoopte dat veel mensen zijn voorbeeld tot vasten zouden volgen. In Rome nam onder anderen burgmeester Gianni Alemanno deel aan de hongerstaking van een etmaal. Aanleiding voor Dioufs actie is de jaarlijkse wereldvoedseltop, die de FAO van maandag tot en met woensdag organiseert in Rome.

Meer dan zestig staatshoofden en regeringsleiders worden verwacht in de hoofdstad van Italië voor deelname aan de top. Paus Benedictus XVI is een van de opvallendste aanwezigen tijdens de openingsdag van de conferentie.

Wereldwijd lijden een miljard mensen honger. Volgens de FAO sterft elke zes seconden een kind aan ondervoeding. Om de honger te halveren in 2010, zoals geformuleerd in de VN-Millenniumdoelen, zou rond de 27 miljard euro nodig zijn.

'Ogararu in winter terug naar Steaua'

Ajacied George Ogararu zal mogelijk in de winter terugkeren naar Steaua Boekarest. De Roemeen, die in 2006 overkwam van Steaua, heeft nog een contract in Amsterdam tot komende zomer.

In de eerste twee seizoenen bij Ajax kwam Ogararu regelmatig in actie. Daarna kwam hij echter op de bank terecht en werd hij vorig seizoen verhuurd aan Steaua. Sinds de aanstelling van Martin Jol dit seizoen heeft Ogararu nog geen enkele minuut gespeeld in de Eredivisie.

Brandstichting moskee Zoetermeer

Onbekenden hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag brand gesticht in de Al Quibla-moskee in Zoetermeer. Dat maakte de politie vandaag bekend. Er werd een molotovcocktail naar binnen gegooid. De brandweer kon het vuur snel uitmaken, waardoor de schade beperkt bleef.

Ongeveer een half jaar geleden werd er op soortgelijke manier brand gesticht in de moskee. De daders werden niet gevonden. De politie gaat opnieuw extra surveilleren rond het religieuze gebouw.

[WB] Friesinger:"Malysheva had moeten inhouden"

Anni Friesinger-Postma heeft dit seizoen nog geen potten kunnen breken op de schaatsbaan. Op de 1.000 meter vanmiddag, bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, reed haar directe tegenstander, de Russische Yekaterina Malysheva, haar bijna ondersteboven. Friesinger toonde zich na afloop 'not amused'.

Malysheva moest haar opponente eigenlijk voorrang geven, maar in plaats dat ook te doen sneed ze Friesinger gevaarlijk de pas af vanuit de binnenbocht. "Het was een gecompliceerde wissel, ik had eigenlijk voorrang. Maar die kreeg ik niet waardoor ik moest inhouden, snelheid verloor en uit mijn ritme werd gebracht. Zij had moeten inhouden, ergerlijk. Maar goed, met het lichaam gaat het steeds iets beter. Volgende week zal het weer beter gaan en in Vancouver wil ik vlammen," aldus Friesinger.

Friesinger eindigde uiteindelijk als zevende in 1.17,19.

Basso start mogelijk in Rotterdam

Ivan Basso zal mogelijk aan de start staan van de Tour de France in 2010. De Italiaan is bezig zijn programma vast te stellen en denkt serieus na over de Tour, omdat het parcours hem tevreden stelt.

"Toen ik het parcours van de Tour zag, dacht ik: cool!," zo zegt de renner van Liquigas tegen Cyclingnews. "Ik zie het helemaal zitten: de kasseien, de beklimmingen, de afdalingen. Als je van iets houdt, hou je van alle aspecten. Net zoals ik van de Giro hou." De Tour zal op 4 juli van start gaan in Rotterdam.

Seizoen Marianne Timmer voorbij

Marianne Timmer kan een streep zetten door haar olympische droom. Uit medisch onderzoek is gebleken dat de sprintster haar enkel en hielbeen heeft gebroken. Daarnaast zijn ook haar enkelbanden gescheurd.

De revalidatie zal maanden in beslag nemen en daardoor kan ze de Olympische Spelen komend jaar in Vancouver op haar buik schrijven. Afgelopen vrijdag kwam Timmer zwaar ten val op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De kans is groot dat die 500 meter haar laatste optreden was, aangezien dit haar laatste seizoen is als schaatsster.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Mogelijk EK eliterenners vanaf 2011

De Europese wielerbond UEC heeft bij de UCI een aanvraag ingediend om een Europees kampioenschap voor eliterenners te organiseren, zo meldt Wielermagazine. Op dit moment is er alleen een EK voor beloften, junioren en vrouwen.

De titelstrijd zal vanaf 2011 georganiseerd moeten worden. Het EK zou alleen toegankelijk zijn voor renners van Pro-Continentale en Continentale teams. Coureurs van Pro Tour teams zouden niet mee mogen doen.

Protest tegen Thaise oud-premier Thaksin

Enkele duizenden demonstranten zijn vandaag in de Thaise hoofdstad Bangkok bijeen om hun ongenoegen te uiten over de aanstelling van de Thaise oud-premier Thaksin Shinawatra als adviseur in Cambodja. Ook zijn de koningsgezinde betogers in gele shirts boos dat het buurland weigert de politicus uit te leveren.

Thaksin is onlangs benoemd tot economisch adviseur in Cambodja. In 2006 werd hij door een militaire staatsgreep van het pluche in Bangkok verdreven. De miljardair leeft sindsdien in het buitenland in ballingschap. Thaksin werd bij verstek veroordeeld wegens corruptie, maar geniet nog veel steun op het platteland.

De Thaise regering vreest dat de oud-premier vanuit Cambodja politieke onrust zal stoken in zijn land. Donderdag haalde Thaksin in een toespraak al uit naar de regering in zijn vaderland.

Aan het begin van de betoging waren zo'n vierduizend demonstranten van de Volksalliantie voor Democratie (PAD) op de been, maar de politie verwacht dat het er later meer worden.

  (foto: ANP)

Wat niet te zeggen in een gamesreview

Gamesreviewen is natuurlijk hard werk. Je moet een game spelen, en dan moet je ook nog nadenken over argumenten, want zeggen dat de game tof is omdat er nieuwe wapens in zitten is nou eenmaal niet echt een goede onderbouwing. Ene Quinns zag dat er een gamescursus wordt aangeboden in de universiteit van Michigan-Flint en was zo aardig zijn eigen gamesadvies te geven.

1. Do not use the word “Gameplay”
2. Don’t ever duck an explanation
3. Do not comment that a game is “Trying too hard to be clever”
4. Do not, when writing a strapline, subheader or image caption use a variation of “Lions, and tigers, and bears, oh my”
5. Do not say “If you like x kind of thing you’ll probably like this, because it is x”

Let’s say you were reviewing a pizza. At no point in that review would you point out the people who find pizzas delicious would probably enjoy eating this pizza. Nor would you mention that fans of spicy beef will take great pleasure in the spicy beef topping. So don’t do it in your games writing.

Even vertaald voor jullie lezersgemak:

1. Gebruik het woord "gameplay" niet
2. Ga geen uitleg uit de weg
3. Niet zeggen dat een game "te hard probeert om slim te zijn"
4. Wanneer je iets van een titel opschrijft, gebruik dan niet "Leeuwen, tijgers en beren, oh jee"
5. Niet zeggen "als je van x houdt, dan vindt je deze game ook tof, want het is x"

Klik hier voor het hele bericht en de uitleg van alle onderdelen. Dit artikel is natuurlijk een beetje meta, maar je wilt natuurlijk weten wat je leest en zeker met de discussie over of een gamesjournalist zich nou eigenlijk een journalist mag noemen, is het interessant om even te zien.

En denk je dat jij het beter kan? Je kan natuurlijk altijd een open sollicitatie sturen voor gamesreviewer vaan FOK!games!

Belgische soldaten betogen

Ruim tweeduizend Belgische militairen betogen vandaag in Brussel tegen de sluiting van kazernes. De militairen klagen dat ze daardoor uren langer onderweg zijn tussen woon- en werkplek.

De soldaten, van wie sommigen ook boze echtgenotes en kinderen hadden meegenomen, staken rotjes af voor het kantoor van defensieminister Pieter De Crem. Een afvaardiging had daar een gesprek met topambtenaren. De militairen droegen een spandoek 'Stop De Creminaliteit', een woordspeling op de naam van de minister.

De Belgische regering wil bezuinigen door enkele kazernes te sluiten. Op den duur wil het Belgische leger het aantal militairen verminderen.

Dode verdachte roof was man uit Liverpool

Een man die gisterochtend vroeg om het leven kwam door een verkeersongeval op de A12, korte tijd na het kraken van een pinautomaat in de Gelderse plaats Driel, was een 21-jarige man uit de Britse stad Liverpool. In de wagen, die over de kop sloeg, zaten nog vier verdachten, van wie de identiteit nog onbekend is. Van de vijf inzittenden overleden twee mannen, drie liggen er nog in het ziekenhuis.

De pinautomaat aan het Polenplein in Driel werd rond drie uur 's ochtends gekraakt. De politie kreeg toen te horen dat de daders vijf mannen zouden zijn. Na een korte achtervolging in Driel konden de verdachten aan de politie ontkomen. Het ongeval langs de snelweg gebeurde een half uur na de kraak. In de auto van de verdachten werden enkele duizenden euro's aangetroffen.

Met mobieltje taxi beoordelen

Een nieuwe dienst moet de kwaliteit in de taxibranche verbeteren. Mensen die met hun mobiele telefoon een taxi hebben besteld, krijgen na de rit een sms'je van de desbetreffende centrale. Ze kunnen dan via hun mobieltje - met een sms of mobiel internet - laten weten wat ze van de dienstverlening vonden.

De nieuwe dienst is een initiatief van het bedrijf Newtoast, zo maakte directeur Otto Ruys vandaag bekend. De firma werkt daarbij samen met taxicentrales.

De beoordeling heeft twee doelen. Aan de ene kant kunnen taxicentrales zien of hun chauffeurs hun werk goed doen. Ook komen de resultaten van de beoordelingen op de website www.taxirating.com te staan. Zo kunnen klanten zien welke bedrijven goede service leveren.

Herbst blijft Kostelic voor in Levi

De eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de slalom, in het Finse Levi, bij de mannen is gewonnen door Reinfried Herbst.

Na de eerste run stond de Oostenrijker nog vierde met een achterstand van 0,43 op de Zweed Andre Myhrer die de snelste was. Herbst won dankzij een zeer sterke tweede manche alsnog. Hij had een voorsprong van 0,28 op de Kroaat Ivica Kostelic die na de eerste run zesde stond. De Fransman Jean-Baptiste Grange, houder van de wereldbeker, stond na de eerste manche derde en wist die plek na de tweede run te handhaven.



Uitslag slalom
PosNaamTijd
1Reinfried Herbst (Oos)1.49,79
2Ivica Kostelic (Kro) +0,28
3Jean-Baptiste Grange (Fra)+0,53
4Matthias Hargin (Zwe) +0,55
5Julien Lizeroux (Fra)+0,91
6Lars Elton Myhre (Noo) +0,98
=Benjamin Raich (Oos) z.t.
8Giorgio Rocca (Ita) +1,06
9Manfred Pranger (Oos) +1,19
10Marc Gini (Zwi) +1,31

'Goldman Sachs redt kittens toch'

De Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs heeft toch de rekeningen van de dierenarts betaald van de kittens die afgelopen augustus geboren werden in het nieuwe hoofdkantoor van Goldman, dat nog in aanbouw is in New York. In de VS ontstond een schandaal nadat de bank had beloofd zich over de kleine poesjes te ontfermen, maar dat vervolgens naliet.

Door aandacht van de lokale New Yorkse krant The Villager zijn de kosten voor de inentingen, ontwormen en dergelijke dan toch betaald, en hebben de poesjes inmiddels een warm huis gevonden. Goldman, die de afgelopen kwartalen recordwinsten boekte, had waarschijnlijk door dat het PR-technisch niet handig was om de katjes niet te helpen.

Een week eerder verklaarde de nobele Goldman-CEO Lloyd Blankfein dat Goldman Sachs 'Gods werk doet' en dat Blankfein zichzelf een 'blue-collar guy' vond. Ondanks het feit dat Blankfein tegen de 70 miljoen dollar aan salaris en bonussen per jaar krijgt, ziet hij zichzelf dus nog steeds als een gewone arbeider van het volk.

Willem Middelkoop is iets minder te spreken over Goldman Sachs

Regeringspartijen leveren in

De drie regeringspartijen verliezen elk een zetel in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Het CDA komt uit op 26 zetels, de PvdA op vijftien en de ChristenUnie op zes. De coalitie zou nu op 47 Kamerzetels staan, in de Tweede Kamer hebben de partijen er nu tachtig.

De SP krijgt er in de peiling een zetel bij en komt uit op vijftien, de VVD stijgt met een zetel naar negentien. Ook D66 krijgt er een zetel bij en staat deze week op 24.

Grootste partij in de peiling van De Hond blijft de Partij voor de Vrijheid van Geert Wilders met 28 zetels. Ook GroenLinks (twaalf), SGP (twee), de Partij voor de Dieren (twee) en Trots op NL (een) handhaven hun positie.

De peiling van De Hond wordt via internet gehouden onder tenminste 2500 mensen, uit een steekproef onder ruim 40.000 personen die zich ooit voor zijn panel hebben aangemeld. De peildagen zijn vrijdag en zaterdag. Als deelnemers de vraag voorgelegd krijgen op wie ze nu zouden stemmen, zien ze eerst hun oude keus voor zich. Zo worden de veranderingen in stemgedrag per individu geregistreerd.

[WB] Davis deklasseert concurrentie

Shani Davis heeft alweer de 1.000 meter naar zijn hand gezet. In Thialf was de Amerikaan ruim sneller dan Simon Kuipers en de Koreaan Tae-Bum Mo.

Kuipers was de eerste Nederlander in de baan en reed een goede 1.09,06, waarmee hij sneller was dan tijdens het NK afstanden, maar trager dan Stefan Groothuis, die de B-groep won. Wereldkampioen Trevor Marsicano viel weer tegen, de Amerikaan bleef maar net onder de één minuut en tien seconden.

Lars Elgersma zette in de vijfde rit een 1.09,30 neer, wat hem een voorlopige tweede tijd bracht. Jan Bos was sneller dan Elgersma (1.09,19), maar werd zowel door zijn directe concurrent Tae-Bum Mo (1.09,11) als Kuipers verslagen. In de rit erop vielen Chad Hedrick en Denny Morrison tegen, waardoor de Nederlanders bij de eerste vier bleven staan met nog vier man te gaan.

Hierbij zat Mark Tuitert die zich ook bij de top voegde door dezelfde tijd als Bos op de klok te zetten. Hierdoor werd de snelste Nederlandse tijd van de dag door Groothuis neergezet in de B-groep. Die tijd had echter niet genoeg geweest voor winst, want Shani Davis toonde in de slotrit zijn klasse door met 1.08,48 een geweldige tijd neer te zetten.

Uitslag 1.000 meter

#NaamNatTijd
1Shani DavisUSA1.08,48
2Simon KuipersNED1.09,06
3Tae-Bum MoKOR1.09,11
4Jan BosNED1.09,19
4Mark TuitertNED1,09,19
6Joon MunKOR1.09,21
7Lars ElgersmaNED1.09,30
8Chad HedrickUSA1.09,54

Stand wereldbeker

#NaamNatPunten
1Shani DavisUSA200
2Mark TuitertNED120
3Joon MunKOR115
4Tae-Bum MoKOR110
5Jan BosNED96
6Yevgheni LalenkovRUS90
7Chad HedrickUSA86
8Simon KuipersNED80
10Lars ElgersmaNED61
14Beorn NijenhuisNED32

Veel Mass Effect 2 in video's en op screenshots

Twee jaar terug kwam developer Bioware met een nieuwe franchise voor de Xbox 360 en PC: Mass Effect. Mass Effect is een science-fiction RPG die spelers in de huid van Sheppard liet kruipen. De game werd zeer goed ontvangen door de pers, zo ook door ons. Morthill gaf de game namelijk een welverdiende 93.

Inmiddels is Bioware alweer een flinke tijd bezig met Mass Effect 2, die in februari 2010 zal verschijnen voor de Xbox 360 en PC. De game laat spelers wederom Sheppard besturen in een grotere wereld met meer personages, meer wapens en ander lekkers. Vandaag hebben we een negental screenshots voor jullie waarin gekwijld kan worden over de verschillende personages die je in Mass Effect 2 tegen zal komen. Alsof dat nog niet genoeg is, hebben we ook nog een drietal video's voor jullie.








Balkenende gefascineerd door Ship Simulator Professional

Dit is al wat ouder nieuws, aangezien Balkende vorige week de Europort Exhibition 2009 al opende. Toch lijkt dit onopgemerkt voorbij te zijn te zijn aan het nieuws en dat is jammer, want het laat een vrolijke kant van onze minister-president zien. Hij opende de beurs door even rond te varen met Ship Simulator Professional. Leuk en wel, maar hij gaat misschien net even te lang door...

Unreal Development Kit is in de eerste week veel gedownload

Vorige week berichtten we al dat de Unreal Development Kit gratis verkregen kan worden. Non-commerciële gebruikers hoeven ook geen licentiekosten te betalen voor het gebruik.

Epic Games, de ontwikkelaar van UDK, heeft aangegeven dat er in de eerste week 50.000 exemplaren gedownload zijn van de ontwikkelomgeving. Mark Vein, de directeur van Epic Games, ziet er erg naar uit om alle mooie games en applicaties te zien die er gemaakt worden.

Zelf ben ik dit weekend ook met de Kit aan de slag gegaan omdat ik nieuwsgierig was. De tutorial van massive UDK tutorial van Hourences vond ik een goede start. De video-tutorials op 3dbuzz.com zijn ook aan te raden.



The Ball, één van de showcases van de engine

Seizoen Marianne Timmer voorbij

Marianne Timmer kan een streep zetten door haar olympische droom. Uit medisch onderzoek is gebleken dat de sprintster haar enkel en hielbeen heeft gebroken. Daarnaast zijn ook haar enkelbanden gescheurd.

De revalidatie zal maanden in beslag nemen en daardoor kan ze de Olympische Spelen komend jaar in Vancouver op haar buik schrijven. Afgelopen vrijdag kwam Timmer zwaar ten val op de 500 meter bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. De kans is groot dat die 500 meter haar laatste optreden was, aangezien dit haar laatste seizoen is als schaatsster.

Plat Haags: Achterlijke PVV’er

Beterschap, ArchEnemy! Mexicaanse Tacohoest, neem ik aan? Okee, dan doe ik in jouw plaats wel een potje zieken. Tsja, pech dat je niet voetbalt, in ieder geval niet bij AZ. Want die zijn ingeënt. Dus die hebben geen griep. Minister Klink roept artsen op, alleen de aangewezen risicogroepen, huisgenoten en verzorgend personeel in te spuiten, om te zorgen dat er voldoende vaccin is voor iedereen die dat écht nodig heeft. Maar zonder fatsoenlijk toezicht wordt het niets, verdwijnt wat extra vaccin in de lijven van voetballers en andere patjepeeërs, in ruil voor wat bankbiljetten in de zak van de arts.

[WB] Winst Nesbitt, sterk Nederlands blok

Christine Nesbitt is alweer de winnares geworden op de 1.000 meter tijdens de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen. In Thialf bleef de Canadese vier Nederlandse dames voor, waarvan Annette Gerrisen en Natasja Bruintjes op het podium stonden.

Natasja Bruintjes kwam als eerste Nederlandse op het ijs. De nummer vier van het WK afstanden zette een sterke 1.16,08 neer. De Duitse Anni Friesinger-Postma werd op de laatste kruising gehinderd door haar Russische opponente en was uiteindelijk meer dan een seconde trager dan Bruintjes.

Ireen Wüst was in de zesde rit de tweede Nederlandse die in actie kwam. Ze zette met 1.16,56 de voorlopige tweede tijd neer en lijkt daarmee, mede door de winst gisteren op de 1.500 meter, de goede weg te zijn ingeslagen. Annette Gerritsen was in de achtste rit net sneller dan Bruintjes en stond met 1.16,03 eerste.

Na de één na laaste rit stonden de Nederlandse vrouwen zelfs op de eerste vier plaatsen. Margot Boer zette namelijk 1.16,26 neer (derde op dat moment), maar de winnares van vorige week, Christine Nesbitt, moest nog in actie komen. De Canadese was ruim sneller met 1.15,47 en won dus weer.

Uitslag 1.000 meter dames

#NaamNatTijd
1Christine NesbittCAN1.15,47
2Annette GerritsenNED1.16,03
3Natasja BruintjesNED1.16,08
4Margot BoerNED1.16,25
5Ireen WüstNED1.16,57
6Kristina GrovesCAN1.16,62
7Anni Friesinger-PostmaDUI1.17,19
8Beixing WangCHI1.17,20

Stand Wereldbeker na twee wedstrijden

#NaamNatPunten
1Christine NesbittCAN200
2Annette GerritsenNED125
3Margot BoerNED120
4Nao KodairaJAP108
5Ireen WüstNED75
6Natasja BruintjesNED70
7Marianne TimmerNED70
8Beixing WangCHI68

Carvalhal nieuwe trainer Sporting

Carlos Carvalhal is de nieuwe trainer van Sporting. Hij is bij de Portugese club de opvolger van Paulo Bento, die wegens de slechte resultaten werd ontslagen. Sporting heeft in de competitie na tien speelronden al elf punten achterstand op Benfica.

Carvalhal was eerder trainer bij Vitoria Setubal, Belenenses, Sporting Braga, Beira Mar en Maritimo. Sporting moet het in de Europa League nog thuis opnemen tegen Heerenveen. De Portugezen wonnen eerder dit seizoen in Friesland met 2-3.

Viermansbob tiende in Park City

Tijdens de eerste wereldbekerwedstrijd van het seizoen, in Park City, is de Nederlandse viermansbob tiende geworden.

Stuurman Edwin van Calker en remmers Arnold van Calker, Sybren Jansma en Timothy Beck gaven over twee manches vier tiende van een seconde toe op Canada 2, onder aanvoering van stuurman Lyndon Rush, dat de wedstrijd won.

Afgelopen vrijdag eindigde Van Calker samen met Jansma in de tweemansbob als negentiende.

[WB] Groothuis toont klasse in B-groep 1.000 meter

Stefan Groothuis heeft zich vanmorgen, bij de wereldbekerwedstrijden in Heerenveen, gerevancheerd voor zijn val op de 1.000 meter vorige week in Berlijn. Groothuis won vanmorgen de 1.000 meter in de B-groep in een tijd van 1.08,89, de negende tijd ooit in Thialf.

Achter de Nederlander eindigde de Canadees Jamie Gregg op de tweede plaats en de Pool Maciej Ustynowicz werd derde. Zij waren ruim anderhalve seconde langzamer dan Groothuis.

Van Marwijk: "Matig duel"

Nederland speelde gisteravond in Pescara met 0-0 gelijk tegen Italië. De bondscoach van Oranje, Bert van Marwijk, prees na afloop vooral zijn defensie.

"Achterin zijn we heel goed overeind gebleven. Dat is tegen deze tegenstander een verdienste," aldus Van Marwijk die zei dat er verder weinig te beleven was. "Normaal gesproken hebben wij in een dergelijk duel de creativiteit om voorin het verschil te maken. Dat kwam er nu niet uit. Dat is jammer."

Nederland had het alleen in het begin van het duel echt moeilijk. "Maar al snel konden we orde op zaken stellen. Daarna vond ik het duel gelijkopgaan. Maar al met al vond ik het heel matig van onze kant," besloot Van Marwijk.

Week van het jonge ondernemerschap

Een dag meelopen met je favoriete ondernemer. Dat is de prijs voor het beste idee om ondernemend gedrag onder jongeren te stimuleren. Vijf jongeren strijden morgen in Amsterdam om die prijs voor een jury van kinderen tussen de 8 en 16 jaar en deskundigen.

Morgen is de eerste dag van de week van het 'global entrepreneurship', die van 16 tot 22 november plaatsvindt in Nederland en 77 andere landen. De bedoeling is ondernemerschap onder jongeren te stimuleren.

In Amsterdam opent staatssecretaris Jan Kees de Jager van Financiën deze week. Daar is de finale van de ideeënwedstrijd.

Madoff-veiling brengt meer op dan verwacht

Juwelen, portemonnees, lokvogels en bontjassen van Amerikaanse oplichter Bernard Madoff en zijn vrouw zijn gisteren in New York geveild. De stukken brachten veel meer op dan van tevoren was ingeschat. De totale opbrengst was een kleine 1 miljoen dollar.

De portemonnee van Madoff, met de initialen BM, werd verkocht voor 2200 dollar. De waarde was vooraf geschat op 100 dollar. Een jas van honkbalclub The Mets werd verkocht voor 14.500 dollar, terwijl gedacht werd dat dit jack hooguit 500 dollar op zou leveren. Oorbellen ter waarde van hooguit 21.000 dollar, brachten uiteindelijk 70.000 dollar in het laatje.

De horlogeverzameling van de zwendelaar leverde ook veel geld op. Voor sommige klokjes werd wel 65.000 dollar betaald. Ook de lokeenden die Madoff gebruikte bij het jagen werden duur verkocht. Het bieden begon bij 53 dollar en eindigde bij een van de eenden zelfs bij 4750 dollar. De persoonlijke schrijfset van Madoff ging voor 2500 dollar weg in plaats van de geschatte 100 dollar.

Veel kopers gaven aan de gedupeerden op deze manier te willen helpen. Het veilinghuis had gedacht 500.000 dollar op te halen met de parafernalia, maar sleepte uiteindelijk 942.650 dollar binnen. Komende week worden ook nog wat huizen en luxueuze jachten van Madoff geveild.

De Amerikaanse megafraudeur Bernard Madoff is veroordeeld voor de grootste zwendel ooit op Wall Street. Madoff werd in juni tot 150 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens de miljardenzwendel met een soort piramidespel, waarvan fondsen, banken, beroemdheden, maar ook kleine beleggers overal op de wereld het slachtoffer zijn geworden.

Van Baalen spreekt met rivalen Honduras

Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) heeft dit weekeinde in Honduras gesproken met de afgezette president Manuel Zelaya en diens tijdelijke vervanger Roberto Micheletti. Dat heeft de VVD'er afgelopen nacht laten weten.

Zelaya heeft Van Baalen te kennen gegeven dat hij wil 'overwegen' de uitslag van de presidentsverkiezingen te erkennen. Die staan gepland voor 29 november en moeten een einde maken aan de politieke crisis in het Midden-Amerikaanse land. Hoewel Zelaya zelf had ingestemd met de verkiezingen, liet hij onlangs weten dat hij de uitslag toch niet zal accepteren.

Zelaya werd eind juni afgezet door het hooggerechtshof, nadat hij had getracht via een referendum de grondwet te wijzigen. Op die manier wilde hij onder meer een herverkiezing mogelijk maken. Na de uitspraak van het hof zette het leger de president het land uit en verkoos het parlement zijn liberale partijgenoot Micheletti tot interim-president. Momenteel verblijft Zelaya in de Braziliaanse ambassade in de hoofdstad Tegucigalpa.

Van Baalen, die ook voorzitter is van de internationale federatie van liberale partijen, maakt een rondreis door Midden-Amerika. Eerder bezocht hij liberale geestverwanten in Costa Rica en Nicaragua. In dat laatste land dreigden twee onderministers op een persconferentie hem uit te zetten wegens kritiek over corruptie en schendingen van de mensenrechten aan het adres van president Daniel Ortega. Later bood de regering daarvoor excuses aan.

Van Baalen liet verder weten dat de Hondurese interim-president Micheletti in 2010 vicevoorzitter wordt van de Liberale Internationale, de club van liberale partijen.

Obama: Laat Aung San Suu Kyi vrij

De Amerikaanse president Barack Obama heeft op een APEC-top in Singapore een rondetafelgesprek gehouden met leiders van de Zuidoost-Aziatische landen, onder wie premier Thein Sein van de regionale paria Myanmar. Obama riep de premier op oppositieleidster Aung San Suu Kyi vrij te laten, heeft een woordvoerder van het Witte Huis laten weten.

Van de afgelopen twintig jaar stond de winnares van de Nobelprijs voor de Vrede veertien jaar onder huisarrest in het door militairen geregeerde land. Eerder deze week stelde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton al dat de stembusgang van volgend jaar in Myanmar niet geloofwaardig is zonder deelname van de oppositieleidster.

Dodental autobom Peshawar opgelopen

Het dodental door een zelfmoordaanslag met een autobom op een politiepost in Pakistan is vandaag gestegen naar vijftien. Ruim twintig mensen raakten gewond, heeft de politie laten weten. Gisteren was er nog sprake van tien slachtoffers.

De politie bracht de auto bij de controlepost in de stad Peshawar tot stilstand om het voertuig en de bestuurder te controleren. Daarna liet de man zijn autobom exploderen. Andere voertuigen raakten door de ontploffing zwaar beschadigd.

De noordwestelijke stad Peshawar is in de afgelopen weken al vaker het doelwit geweest van aanslagen door militante moslims. Vrijdag kwamen zeker twaalf mensen om het leven door een aanslag op een kantoor van de inlichtingendiensten. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid voor die terreuractie opgeëist.

Twee weken geleden ontplofte een bom op een drukbezochte markt, waardoor zeker honderd mensen om het leven kwamen. De radicaalislamitische Talibanbeweging pleegt meer aanslagen sinds het leger in oktober een offensief begon in de regio Zuid-Waziristan. De militanten kiezen doelwitten elders in het land om wraak te nemen voor het legeroffensief.

Uitslag Costa Rica - Uruguay

De kans is groot dat Luis Suaréz toch op het WK van 2010 in Zuid-Afrika te bewonderen is. Hij won met zijn land het belangrijke uitduel van Costa Rica met 1-0. Verdediger Diego Lugano was na 23 minuten verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd.

Costa Rica maakte het zichzelf vervolgens erg moeilijk, omdat Randall Azofeifa in de 53e minuut zijn tweede gele kaart van de wedstrijd pakte en mocht vertrekken. Daardoor kon het thuisland geen vuist maken. Ook FC Twente-aanvaller Ruiz, die momenteel in bloedvorm verkeert, kon zijn land niet aan een goed resultaat helpen.

Woensdag vindt het tweede duel plaats tussen beide landen in de Uruguyaanse hoofdstad Montevideo. Met een 0-1 uitzege staat Uruguay er zeer goed voor om het WK-ticket binnen te slepen.

Kuyt: "Niet echt een vriendschappelijk duel "

Italië en Nederland speelden gisteravond met 0-0 gelijk in Pescara. Dirk Kuyt was na afloop van het duel niet te spreken over de wedstrijdmentaliteit van de Italianen.

"Het was niet echt een vriendschappelijke wedstrijd," aldus de aanvaller na afloop tegenover de camera's van SBS 6. Om zijn punt te halen haalde Kuyt de blessure van Robin van Persie aan. "Het is jammer dat hij zo geschopt wordt. Hij krijgt gewoon een volle schop tegen zijn standbeen." Giorgio Chiellini zette een sliding in en raakte daarbij zowel de bal als het rechterbeen van Van Persie.

Capello leert van verlies tegen Brazilië

In Qatar stonden zaterdagavond twee van de grootste voetballanden tegenover elkaar in een vriendschappelijk duel. In het duel tussen Brazilië en Engeland won Brazilië met 1-0. De Engelse bondscoach Fabio Capello pakte de nederlaag echter wel sportief op.

"We hebben veel geleerd vandaag", vertelde de Italiaan na de wedstrijd. "Ik heb Brazilië vaak aan het werk gezien. Ik snap waarom ze zo goed kunnen verdedigen. Ze spelen in feite maar met één spits en de andere negen kunnen meeverdedigen. Het is echt een goed team."

Capello gebruikte de wedstrijd om een aantal andere spelers te gebruiken dan de normale selectie. "Ik ben tegen Brazilië achter de waarde van sommige spelers gekomen, dus het was zeker nuttig."

Van Doorn grijpt naast kwalificatie Spelen

Annita van Doorn is er bij de wereldbekerwedstrijden shorttrack in het Amerikaanse Marquette niet in geslaagd om zich op de 500 meter voor de Winterspelen te plaatsen.

Van Doorn eindigde als zestiende. Van Doorn heeft zich op de 1.000 meter al geplaatst voor Vancouver en afgelopen vrijdag deed ze dat met de vrouwenploeg.

Liesbeth Mau Asam reed in de heats op de 500 meter een Nederlands record. De Woubrugse dook met een tijd van 44,026 seconden onder de nationale toptijd, die afgelopen donderdag werd gezet door Van Doorn. Mau Asam kon zich echter niet kwalificeren voor de kwartfinales, ze eindigde als 28e. Jorien ter Mors werd 20e en bij de mannen werd Sjinkie Knegt op de 500 meter gediskwalificeerd.

Lotus heeft eerste coureur binnen

Lotus heeft zijn eerste coureur binnen. Dat heeft Tony Fernandes, teambaas van het nieuwe Lotus, laten weten. Wie de nieuwe rijder is, laat hij nog niet weten, maar hij heeft wel laten weten dat er spoedig een officieel bericht over zal komen.

"1Malaysia F1 team, oftewel Lotus, heeft een contract getekend met haar eerste coureur", liet Fernandes via Twitter weten. "Er komt gauw een officiële bekendmaking. De droom gaat door."

Een grote kandidaat om rijder bij het nieuwe Lotus team te worden is Jarno Trulli. Deze werkte al eerder samen met technisch directeur Mike Gascoyne. Fairuz Fauzy, die zelf uit Malesië komt, wordt genoemd als derde coureur van het team.

Zweden geeft schedels terug aan Hawaï

Zweden heeft 22 schedels teruggegeven aan Hawaï tijdens een officiële ceremonie in het Nationale Oudheid Museum van Stockholm. De meeste schedels zijn afkomstig van inheemse begraafplaatsen op Hawaï, berichtte de BBC vandaag.

Museumdirecteur Lars Amreus hoopte dat de teruggave "de spirituele cirkel voltooit" van de mensen wier graven zijn geschonden door Zweedse wetenschappers. Hawaïaanse Afgevaardigden lieten weten dat de botten van hun voorouders worden begraven "in de grond van hun geboorte". Het hoofd van de afvaardiging zei zeer dankbaar te zijn de voorouders te kunnen groeten en ze naar huis te kunnen brengen.

De meeste schedels zijn in de jaren rond 1880 uit de graven verwijderd. Het museum ontving vijf schedels via een donatie in 1997. De andere schedels werden gevonden in de medische universiteit Karolinska Instituut in de hoofdstad.

Hiddink: "Vertrouw erop dat we WK-ticket pakken"

Rusland had een uitstekende uitgangspositie in handen tegen Slovenië, maar kreeg vlak voor tijd de 2-1 om de oren. Daardoor is het nog even de vraag of de Russen uiteindelijk het WK halen.

Guus Hiddink, bondscoach van de Russen, beaamde dat Rusland met een kleine kater achterbleef. "Het is altijd teleurstellend als je de tegenstander vlak voor het einde alsnog laat scoren, maar we kunnen alleen onszelf daarvan de schuld geven", zei de trainer tegen het ANP.

Aankomende week kan Rusland uit bij Slovenië alsnog een ticket bemachtigen. "We hebben te veel kansen op een grotere voorsprong laten liggen terwijl Slovenië één van de weinige mogelijkheden benutte."

Het vertrouwen is er echter wel bij Hiddink. "Toch vertrouw ik er op dat we in Slovenië tot scoren komen en dat we daardoor het WK-ticket zullen pakken."

Boek: Assaf Gavron - Krokodil van de aanslagen

Dat er veel dingen verloren gaan in een vertaling is een feit, Krokodil van de aanslagen, van Assaf Gavron is wat dat betreft geen uitzondering.

Je verwacht dat een boek over Israel, Palestina, en de eeuwige strijd tussen twee bevolkingsgroepen, een zeker gewicht heeft. Het is het spul waar je in een beschaafd gezelschap geen woord over rept, omdat je weet dat het uiteindelijke resultaat van de discussie niets minder is dan ruzie. Het is en blijft nu eenmaal een gevoelig onderwerp.

Is Assaf Gavrons Krokodil van de aanslagen de moeite van het lezen waard?

Ruzie in discobus: kettingbotsing

Onenigheid in een discobus op Goeree-Overflakkee heeft vanochtend vroeg geleid tot een kettingbotsing. Drie bussen vol jongeren botsten op elkaar toen de voorste bus ineens midden op de N57 tot stilstand kwam. Elf jongeren zijn daardoor lichtgewond geraakt, meldde de politie.

De chauffeur had zijn bus stilgezet op verzoek van een beveiligingsmedewerker, omdat wat rumoer was ontstaan. Kennelijk werden de bestuurders van de twee andere bussen daar zo door verrast dat ze niet meer op tijd konden afremmen, vertelde een woordvoerder van de politie. Wat er precies aan de hand was, is onduidelijk. Van een vechtpartij was in ieder geval geen sprake. "Waarschijnlijk waren er een paar een beetje baldadig", aldus de zegsman.

Zes gewonden zijn naar ziekenhuizen gebracht, onder wie de beveiliger. Vijf jongeren konden ter plaatse worden behandeld. De meeste van hen hebben nekletsel opgelopen.

Het ongeval gebeurde ter hoogte van het dorp Goedereede. De nachtbussen brachten 150 tot 200 jongeren naar huis vanuit een grote discotheek in Ouddorp. Zij werden korte tijd later met andere bussen opgehaald. De bussen hebben fikse blikschade opgelopen, vertelde de woordvoerder. "Van twee bussen zijn de lichten kapot en liggen de voorruiten aan barrels."

Tientallen gewonden bij aansteken lichtjes

Bij het traditionele aansteken van de lichtjes in de kerstboom in de Britse stad Birmingham, zijn gisteravond zeker zestig mensen gewond geraakt. Zij kwamen in de verdrukking in de mensenmassa die op het evenement was afgekomen.

De organisatie had zich voorbereid op de komst van vijfduizend mensen, maar op het hoogtepunt van de avond waren zeker 27.000 mensen op de been. Kort na het optreden van JLS, bekend van de Britse X-factor, begaf een metalen barrière het, waardoor de massa naar voren kon lopen. Daardoor kwam een flink aantal mensen in de knel.

Het optreden van de Sugababes dat nog moest plaatsvinden, werd direct afgelast. In een speciale tent op het plein werden gewonden meteen behandeld. Slechts een handvol mensen moest naar het ziekenhuis.

Boeken na 51 jaar terug naar bieb

Een Amerikaanse bibliothecaresse heeft twee boeken teruggekregen, die 51 jaar geleden geleend waren uit de bieb van de Camelback High School. De boeken zaten in een envelop, samen met een cheque van 1000 dollar. Dat meldden plaatselijke media vandaag.

Het geld was voor de boete van 2 cent per dag, per boek. De anonieme schrijver kwam daarmee uit op 745 dollar, maar rondde het bedrag af "omdat de tarieven inmiddels mogelijk verhoogd zijn". Overigens hoeft op de school geen boete betaald te worden als boeken te laat teruggebracht worden. Bij het afstuderen moeten wel alle geleende boeken terug zijn in de bieb.

Volgens bibliothecaresse Georgette Bordine zijn de boeken ooit meeverhuisd naar een andere staat en daardoor nooit meer teruggebracht. Van het geld van de lener zullen nieuwe boeken gekocht worden. De geretourneerde boeken komen weer op de planken van de bieb te staan.

Hij is dood! (Al wat sterft zal bloeien)

Gisteren ben ik gaan kijken naar zijn opgebaarde lichaam. Hij lag er heel mooi bij. Klein, een beetje ingevallen, dat wel. Ik herkende zijn handen meer dan zijn gezicht.
Over de kist heen praatte mijn familie liefdevol over hem. Ik hoorde verhalen die ik nog niet kende. Ik leerde kanten van hem kennen die ik nog niet kende.
En langzaam veranderde mijn beeld van Pake. Nee, het veranderde niet, het verrijkte. Ik ging een kant zien die ik niet vaak had gezien. Hij kwam meer tot leven door de verhalen dan door wat hij me ooit zelf vertelde.

Obama wil in twee stappen naar klimaatakkoord

Ook de Amerikaanse president Barack Obama wil in twee stappen naar een nieuw klimaatverdrag. Tijdens de klimaattop in Kopenhagen in december kan volgens hem hooguit een politiek akkoord bereikt worden, waarna later een juridisch bindend verdrag kan worden opgesteld.

Dat meldde de Amerikaanse klimaatonderhandelaar Michael Froman vandaag vanuit Singapore, waar ook Obama is om een Aziatisch-Pacifische top bij te wonen. "Ik denk niet dat de onderhandelingen zo verlopen zijn dat veel leiders denken dat het haalbaar is om in Kopenhagen tot een verdrag te komen", aldus Froman.

Eerder gaven andere wereldleiders en milieuministers dezelfde strategie al aan. Ook de Deense premier Lars Lokke Rasmussen, die de klimaattop organiseert, hoopt dat het in elk geval lukt om de basis te leggen voor een uiteindelijk verdrag. In Kopenhagen had eigenlijk een opvolger voor het Kyoto-protocol rond moeten komen, dat in 2012 afloopt.

Obama wil zich echter niet aan internationale afspraken binden voor hij nieuwe wetgeving door het Congres heeft geloodst. Het zal waarschijnlijk nog tot begin volgend jaar duren voor dat proces achter de rug is.

Assassin's Creed II: Lineage film compleet

Ubisoft heeft gisteren de laatste twee delen van de korte film over Assassin's Creed II online gezet. Het eerste deel was al op 26 oktober beschikbaar gesteld.

De korte film is een introductie op de game die volgende week uitkomt voor de Xbox 360 en de PlayStation 3. De PC versie zal in het voorjaar van 2010 verschijnen. De film laat je kennis maken met de Auditore familie en geeft je een inleiding op het verhaal van de game.

Hieronder vind je de drie delen van de film:

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1221
review
Outcast 2: A New Beginning
special
VrijMiBabes #201 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1220
special
Random Pics van de Dag #1219
special
Random Pics van de Dag #1218
©FOK.nl e.a.