FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 7 oktober 2023

Uitslag Go Ahead Eagles - Heracles

Go Ahead Eagles blijft goed presteren in de eredivisie. Thuis tegen Hercales Almelo won het met 4-0 en staan door de ruime zege nu op de zesde plaats.

Go Ahead Eagles was vanaf het begin de betere ploeg en stond al vrij snel met 2-0 voor tegen Heracles. Willum Willumsson kopte de openingsgoal binnen en snel na de 1-0 verdubbelde Victor Edvardsen de score.

Na rust was Go Ahead Eagles ook duidelijk beter dan Heracles en liep uit naar een 4-0 overwinning. Invaller Sylla Sow zorgde voor de 3-0 halverwege de tweede helft en tien minuten voor tijd zette aanvoerder Bas Kuipers de 4-0 op het scorebord in Deventer.

Uitslag Almere City FC - RKC Waalwijk

Een week na de eerste zege ooit in de Eredivisie kon vandaag ook het eigen publiek  van Almere City FC voor het eerst getuige zijn van een overwinning op het hoogste niveau. RKC Waalwijk werd thuis met 1-0 verslagen.

In de eerste helft was Almere de betere ploeg en kreeg het kansen via Van La Parra en Kitala. Uiteindelijk was het Robinet die met een intikker zijn ploeg op voorsprong bracht. 

Na de rust daalde de amusementswaarde, die toch al niet hoog was, nog verder. Als één van beide ploegen al een mogelijkheid kreeg kwam dit vooral door geschutter bij de tegenstander. RKC-spits Kramer was nog het dichts bij een doelpunt na een misverstand tussen doelman Bakker en Mbe Soh maar hij kon hiervan niet profiteren.

Almere City FC

1 - 0

RKC Waalwijk

 32' Robinet    
 
 Gele kaart: Mbe Soh, (Almere City FC), Meijers, (RKC Waalwijk)
 
Stadion: Yanmar Stadion , Almere
Toeschouwers: 4.228
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Bakker
Akujobi (Royo/ 74)
Mbe Soh
v.Bruggen (Cathline/46)
Barbet
Floranus
Koopmeiners
Robinet (Duijvestijn/85)
Resink
v.La Parra (Ritmeester vd.Kamp/85)
Kitala (Hansen/ 55)
  Houwen
Lelieveld
Adewoye
v.d.Buijs
Meijers (Bruma/87)
Cleonise (Lokesa/12)
Roemeratoe (Weidmann/88)
Min (Margaret/52)
Oukili
Bakkali (Stevanovic/52)
Kramer

F1: Verstappen pakt derde wereldtitel op rij, Piastri wint sprintrace in Qatar

Max Verstappen is voor de derde keer op rij wereldkampioen in de Formule 1 geworden. De Nederlander had in de sprintrace in Qatar genoeg aan een tweede positie om met zijn Red Bull de titel veilig te stellen. Oscar Piastri won de wedstrijd, terwijl McLaren-teamgenoot Lando Norris ook naar het podium mocht.

Piastri vertrok van poleposition tijdens de sprintrace en vertrok goed. De Australiër werd gevolgd door George Russell, Carlos Sainz en Charles Leclerc. Verstappen kwam slecht weg en lag vijfde, maar nog wel voor de als tweede vertrokken Lando Norris. Voor Liam Lawson was de strijd al na een paar bochten voorbij waarbij hij in de grindbak belandde. Er volgde een safety car.

Bij de herstart trok Piastri een klein gaatje met Russell, maar de Brit had tijdens de beginfase meer momentum en greep de eerste positie. Voor plek zes streed Norris met Fernando Alonso, waarbij het duo bochtenlang zij aan zij ging. Alonso verloor de strijd en zakte achter Esteban Ocon terug naar plek acht. Even later stond Logan Sargeant in het grind waarna opnieuw een safety car volgde.

Russell sloeg bij de herstart meteen een gat met Piastri die het aan de stok kreeg met Sainz maar wel plek twee behield. Daarachter pakte Alonso de zevende positie weer af van Ocon. Zodra de DRS actief werd stoomde Verstappen door naar plek drie door eerst Leclerc en daarna Sainz te passeren. Piastri greep met zijn mediums op zijn beurt de leiding door Russell eenvoudig in te halen. Verder naar achteren raakten Nico Hülkenberg, Ocon en Sergio Perez elkaar. Van dit trio kon alleen Hülkenberg nog de pits bereiken. Ocon en Hülkenberg raakten elkaar, waarna Perez als derde ook uitgeschakeld werd. Verschillende rijders kwamen binnen voor nieuwe banden.

Met nog vijf ronden te gaan werd het weer groen en trok Piastri een gaatje met Russell. De Brit hield plek twee nog een rondje vol, maar Verstappen haalde hem in voor plek twee. Daarachter wist Norris de Ferrari's te verschalken voor plek vier, waarna Russell volgde.

Na negentien ronden werd Piastri als eerste afgevlagd in de sprintrace voor Verstappen en Norris. Russell pakte plek vier, voor Lewis Hamilton, Sainz, Leclerc en Alexander Albon die het laatste punt meenam. Verstappen kon zijn derde wereldtitel op rij vieren. Hij evenaart hiermee grote namen als Jack Brabham, Jackie Stewart, Niki Lauda, Nelson Piquet en Ayrton Senna.

Update 21:07 uur
Leclerc is zijn zevende positie kwijt door een tijdstraf van vijf seconden vanwege het te vaak naast de baan rijden. Dit betekent dat Albon de zevende stek toebedeeld kreeg en Fernando Alonso het laatste punt in zijn schoot geworpen kreeg.

Uitslag sc Heerenveen - NEC

sc Heerenveen heeft een einde gemaakt aan de slechte reeks van vijf verloren wedstrijden. In het thuisduel tegen NEC werd het 1-1.

sc Heerenveen had de afgelopen vijf wedstrijden in de eredivisie verloren, maar in de eerste helft tegen NEC waren de Friezen duidelijk de beste ploeg. De thuisploeg kreeg verschillende kansen en kwam ook terecht op voorsprong via Patrik Walemark. De Feyenoord-huurling schoot raak uit een rebound.

Heerenveen kreeg via Pelle van Amersfoort de kans op de 2-0, maar bij rust stond het toch weer gelijk. Bas Dost scoorde tegen zijn oude ploeg de 1-1. De tweede helft gebeurde er vrij weinig tussen de beide ploegen, waardoor het in Friesland 1-1 bleef staan.

Pogacar wint voor derde jaar op rij Ronde van Lombardije

Tadej Pogacar heeft voor het derde jaar op rij de Ronde van Lombardije gewonnen. De 25-jarige Sloveen reed in de afdaling van de Passo di Ganda, op dertig kilometer van de streep, en won met een kleine minuut voorsprong. Andrea Bagioli won de sprint voor de tweede plaats, voor Primoz Roglic.

In het laatste monument van het jaar stond er een sterk deelnemersveld aan de start met Tadej Pogacar, Primoz Roglic en Remco Evenepoel. Laatstgenoemde was na twintig kilometer wel betrokken bij een valpartij en na een behandeling van de wedstrijddokter kon de Belgisch kampioen zijn weg vervolgen. Vroeg in de wedstrijd zette Jumbo-Visma zich op kop van het peloton om een kopgroep van zestien renners te controleren.

De kopgroep nam vier minuten voorsprong, maar daalde langzaam en nadat Soudal-QuickStep zich op kop had gezet op de beklimming van van de Passo della Crocetta ging de voorsprong onder de twee minuten en maakte Ben Healy samen met Oscar Onley de sprong naar de kopgroep.

Healy was duidelijk de sterkste en zou iedereen in de kopgroep uit het wiel rijden, waar Jumbo-Visma de controle bleef houden in het peloton. Op de voorlaatste beklimming van de dag Passo di Ganda had Healy nog een voorsprong van een halve minuut waarna UAE Emirates de rol van Jumbo-Visma overnam. Adam Yates zorgde met een versnelling dat het peloton snel werd uitgedund en vrijwel direct moest Evenepoel lossen uit de groep van de favorieten. Op de lastige beklimming keken vooral Pogacar en Roglic naar elkaar, waardoor de twee Slovenen wat achterop raakten bij de andere favorieten. Pogacar zou als eerste weer de aansluiting maken en zette direct door, terwijl Roglic het gat niet direct dicht kreeg, maar vlak op de top leek Roglic de aansluiting te maken bij zijn landgenoot. In de afdaling moest de kopman van Jumbo-Visma Pogacar alsnog laten rijden en ook de andere konden Pogacar niet volgen.

Pogacar had snel een halve minuut te pakken, doordat de samenwerking in de achtervolgende groep niet goed was. Op de laatste beklimming behield de Sloveen zijn voorsprong en won met een kleine minuut voorsprong op Andrea Bagioli, die de sprint voor de tweede plaats won. Roglic legde beslag op de derde plaats, vlak voor Aleksandr Vlasov, Simon Yates en Adam Yates.

Results powered by FirstCycling.com

Rugbyers Frankrijk en Nieuw-Zeeland naar kwartfinales WK

In Frankrijk is de eerste van vier groepen afgerond tijdens het wereldkampioenschap rugby. In groep A stonden nog twee wedstrijden op het programma, van de vijf landen was het al uitgeschakelde Namibië na vier wedstrijden klaar.

Nieuw-Zeeland - Uruguay
Het was de eerste ontmoeting ooit tussen de twee landen, maar zoals verwacht werd het geen moment echt spannend. Het duurde weliswaar even voor de boel op gang kwam, maar nadat Damian McKenzie na twintig minuten de score opende was er geen houden meer aan voor Uruguay. McKenzie scoorde uiteindelijk twee tries, net als Will Jordan, terwijl Leicester Fainga'anuku er drie liet noteren. Richie Mo'unga, Cam Roigard, Fletcher Newell en Tamaiti Williams scoorden ook een try, negen van de elf conversies gingen raak en dat zorgde voor een 73-0 zege.

Frankrijk - Italië
Frankrijk was nog niet helemaal zeker van een plek in de kwartfinales, maar Italië ging daar niet voor in de weg liggen, zo bleek. Damian Penaud had binnen twee minuten al een try op de borden staan, Louis Bielle-Biarrey en Thomas Ramos scoorden binnen twintig minuten ook. Via nog eens Penaud, Matthieu Jalibert, Peato Mauvaka en twee keer Yoram Moefana - plus een rijtje penalties en conversies - liepen de Fransen ver weg. Manuel Zuliani redde de eer met een try voor Italië, maar de Fransen wonnen met 60-7 en staan net als Nieuw-Zeeland in de kwartfinales.

Mountainbikester Pieterse pakt ook World Cup-eindzege op shorttrack

In het Canadese Mont-Sainte-Anne worden deze week de laatste World Cup-wedstrijden van het seizoen in het mountainbiken afgewerkt. Vrijdagavond stonden de shorttrackwedstrijden op het programma, waarin de World Cup-klassementen nog beslist moesten worden.

Vrouwen
Puck Pieterse verzekerde zich een week eerder in Snowshoe al als eerste Nederlandse én als jongste ooit van de eindzege in de algemene World Cup, vrijdagavond kon ze dat ook doen in de shorttrack. Daar bleef aanvankelijk een flinke groep bij elkaar, tot de Française Loana Lecomte, de Australische Rebecca Henderson en de in topvorm verkerende Laura Stigger uit Oostenrijk in de aanval gingen.

Pieterse kon het niet helemaal volgen, maar voerde wel het groepje daarachter aan, waar haar concurrente - de Zwitserse Alessandra Keller - uit was gelost. In de slotronde legde Stigger de rest een furieus tempo op en dat was onhoudbaar: zij boekte een fraaie zege, voor Lecomte en Henderson. De Britse Evie Richards finishte als vierde, Pieterse werd vijfde en pakte daarmee haar tweede World Cup-titel in haar debuutseizoen bij de senioren.

Mannen
De Duitser Luca Schwarzbauer en Jordan Sarrou uit Frankrijk waren de gegadigden voor de titel en beiden zaten constant prima voorin. Een grote groep bleef tot in de slotfase samen, tot Victor Koretzky de aanval opende. Er stond geen maat op de pure snelheid van de Fransman, die overtuigend naar de winst reed, voor Sarrou en de Amerikaan Christopher Blevins. Schwarzbauer finishte als zevende, maar dat was wel ruimschoots voldoende voor de eindzege.

Palestijnse inval in Israël, Hamas in oorlog met Israël

REACTIES OP PAGINA 2

Tientallen Palestijnse militanten trokken vanmorgen de streng beveiligde grens met Israël over, waarna op tal van plaatsen in Israël grondgevechten uitbraken. Het Israëlische leger voerde op zijn beurt vergeldingsacties uit op Gaza. Hamas-strijders zijn actief en vuren hun wapens af terwijl ze door de straten van Israël trekken.

Er wordt geschat dat minstens 100 Israëliërs zijn omgekomen en meer dan 900 burgers gewond zijn geraakt. n de Gazastrook werden zeker 198 Palestijnen gedood en raakten 1600 mensen gewond na tegenaanvallen van het Israëlische leger, meldden Palestijnse artsen aan nieuwszender Al Jazeera. Tegelijkertijd worden er explosies gemeld in de stad Gaza. Zowel Hamas als de Israëlische premier Benjamin Netanyahu spreekt van een oorlog. Hamas noemt de aanval Operatie al-Aqsa-storm. 

Update 17.00 uur: Volgens een rapport van de Israëlische tv-zender N12 houden strijders van de radicaal-islamitische Palestijnse groep Hamas ongeveer vijftig gijzelaars vast in de Israëlische kibboets Beeri nabij de grens met de Gazastrook. Hamas-viceleider Saleh al-Aruri zei tegen de tv-zender Al-Jazeera dat "een groot aantal" Israëlische gijzelaars in handen was van Hamas. 

Hamas-commandant Saleh Al-Arouri spreekt van "genoeg" gevangengenomen Israëli's om alle gevangengenomen Palestijnen te bevrijden. En hoe langer de gevechten duren, hoe hoger het aantal gevangenen zal zijn, meldt Al-Jazeera. Dienovereenkomstig zei hij verder: "We zijn een totale strijd begonnen." Dit is geen snelle operatie. Het doel is “onze vrijheid en de vrijheid van de heilige plaatsen.” 

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is van plan om een spoedvergadering in New York bijeen te roepen vanwege de toegenomen geweldsescalatie in Israël en de Palestijnse gebieden. De exacte datum van de bijeenkomst is nog niet bekend, volgens verschillende diplomaten die spraken met het Duitse persbureau dpa. Mogelijke data die genoemd worden zijn zondag en maandag.

Israël wil de grenzen met andere landen versterken om te voorkomen dat het vanuit verschillende richtingen wordt aangevallen. Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is het doel om anderen ervan te weerhouden om zich ‘te vergissen’ en zich aan te sluiten bij de oorlog van Hamas.

Verschillende Arabische staten hebben de Israëlische regering de schuld gegeven van het uitbreken van het Palestijnse geweld. Israël moet een einde maken aan “de provocerende praktijken van hun bezetting” en aan het “beleid van uitbreiding van de nederzettingen”, aldus het Koeweitse ministerie van Buitenlandse Zaken. 

De aanvallen van Hamas zijn het resultaat van tientallen jaren van ‘systematische onderdrukking’ door de ‘zionistische bezettingsautoriteit’, aldus een verklaring van de Iraakse regering.

Ook voor Qatar is alleen Israël verantwoordelijk te houden voor de escalatie van het geweld in het conflict met de Palestijnen. Het emiraat roept beide partijen op om gematigdheid te betrachten. De Verenigde Arabische Emiraten roepen beide partijen ook op om de gevechten te beëindigen.

Volgens defensieminister Lloyd Austin zullen de Verenigde Staten Israël ondersteunen in hun gevecht tegen de Palestijnen. Het Pentagon zal in de komende dagen ervoor zorgen dat Israël voorzien wordt van alles wat nodig is om zichzelf en haar burgers te verdedigen tegen willekeurig geweld en terrorisme.

Update 13.40 uur: Iran verwelkomt de Palestijnse aanval op Israël. “Wij feliciteren de Palestijnse strijders”, zei Rahim Safawi, adviseur van de Iraanse geestelijke en staatsleider Ayatollah Ali Khamenei, tegen het semi-staatspersbureau Insa. Iran zal hen steunen tot de bevrijding van Palestina en Jeruzalem. 

Volgens een bericht in de media zijn er zeker 22 Israëliërs om het leven gekomen bij de aanval door de radicaal-islamitische Palestijnse organisatie Hamas vanuit de Gazastrook. 

Rusland zegt contact te hebben met beide partijen en ook met Arabische landen vanwege de escalatie van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. "Het spreekt voor zich dat we altijd oproepen tot terughoudendheid", citeerde persbureau Interfax vice-minister van Buitenlandse Zaken Michail Bogdanov. 

De Libanese Hezbollah-militie beschrijft de Hamas-aanval op Israël als een “krachtig antwoord op de voortdurende bezetting van Israël en een boodschap aan degenen die normalisatie met Israël nastreven”, aldus de islamitische militie in een verklaring. Ze volgt de situatie in de Gazastrook op de voet en staat in ‘direct contact met de leiding van het Palestijnse verzet’. 

Meerdere landen raden het reizen naar Israël af.

Update 10:43u

Israël heeft in reactie op het geweld operatie "Iron Swords" gelanceerd. De eerste vergeldingsaanval op Hamasdoelen is inmiddels uitgevoerd. Onder meer vanuit de Nederlandseregering wordt het geweld door Hamas veroordeeld en wordt het recht op zelfverdediging door Israël uitgesproken. Demissionair premier Rutte: "Israël heeft het volle recht om zich hiertegen te verdedigen.".

 Eerdere berichtgeving:

Naar wat naar het lijkt militanten van Hamas zijn door de muur gebroken en trekken schietend door grensgebied Israël in.

Ook zou een tank veroverd zijn waarna soldaten uit de tank zijn meegevoerd. Of deze soldaten nog in leven zijn is onduidelijk, maar op videobeelden is te zien hoe ze weinig zachtzinnig getoond worden als een trofee.

Op het forum is ook een actueel topic over dit onderwerp in NWS.

Livestream

F1: Piastri snelste in sprintkwalificatie, Verstappen derde

Oscar Piastri heeft tijdens het grandprixweekend in Qatar de snelste tijd gereden in de sprintkwalificatie. De Australiër noteerde een tijd van 1.24,454 waarmee hij een fractie sneller was dan McLaren-teamgenoot Lando Norris. Max Verstappen kwam tot de derde tijd en kan tijdens de sprintrace zijn derde wereldtitel veiligstellen.

De baan in Losail was met zestig centimeter ingekort door bandenproblemen waardoor de baan werd versmald om schade aan het rubber te voorkomen. Daarbij kwam dat het hard waaide waardoor de coureurs moeite hadden om de auto's op de baan te houden. Er werden nogal wat baanlimieten overschreden en tijden afgenomen. Nadat de vlag gevallen was en de stewards alles hadden bekeken konden Lance Stroll, Alexander Albon, Yuki Tsunoda, Kevin Magnussen en Logan Sargeant uitstappen.

Ook in het tweede deel werden er vele baanlimieten overschreden en tijden geschrapt. Dit zorgde ervoor dat veel coureurs meerdere rondes moesten rijden om te proberen door te gaan naar het laatste deel. Het zorgde voor de verrassende uitschakeling van Lewis Hamilton. Ook Pierre Gasly, Liam Lawson, Valtteri Bottas en Guanyu Zhou waren na deze sessie klaar.

In het laatste deel begon Verstappen met een 1.24,543 maar was deze tijd kwijt vanwege het overschrijden van de baanlimieten. De McLaren van Norris was een fractie sneller. In de tweede poging kwam Verstappen slechts tot een derde tijd, maar het was Piastri die met een 1.24,454 zelfs nog iets sneller dan Norris die als tweede eindigde. Achter Verstappen eindigde George Russell op plek vier, voor Carlos Sainz, Charles Leclerc, Nico Hülkenberg, Sergio Perez, Fernando Alonso en Esteban Ocon. Deze laatste twee zetten geen geldige tijd neer in de derde sessie.

Darter Humphries na thriller in halve finales World Grand Prix, Price en Smith simpel door

In het Engelse Leicester zijn vrijdagavond de kwartfinales gespeeld in de World Grand Prix, een van de grote majors in de dartswereld. Op het toernooi dient men niet alleen met een dubbel te eindigen, maar er ook mee te beginnen. Net als in de achtste finales ging het om drie gewonnen sets.

Gerwyn Price opende de avond tegen de Duitser Martin Schindler, die er eigenlijk totaal niet aan te pas kwam. Hij wist welgeteld één keer per ongeluk een leg te winnen, maar verder was de Welshman oppermachtig: 3-0. Wereldkampioen Michael Smith had het íets minder makkelijk met zijn Engelse landgenoot Andrew Gilding, maar op een wat lastige derde set na viel het ook wel mee en dus won ook Smith met 3-0.

Vervolgens de kraker van de avond, Peter Wright tegen Luke Humphries. Snakebite won de eerste twee sets, maar kreeg het daarna wat lastiger, terwijl Humphries lekker in zijn spel kwam. De Engelsman draaide het volledig om en in een zinderende vijfde en laatste set trok hij alsnog de 3-2 winst naar zich toe.

De Engelsen Chris Dobey en Joe Cullen sloten de avond af en ook dat werd een vrij spannende wedstrijd. Dobey nam een 2-1 voorsprong in sets, maar Cullen won de vierde set en was in de beslissende vijfde set de betere: 3-2.

Zaterdagavond worden de halve finales vanaf 21.00 uur gespeeld. Smith speelt dan tegen Price, Cullen neemt het vervolgens op tegen Humphries.

Turnster Biles maakt fenomenale comeback, Thorsdottir 6e op WK

In Antwerpen is het wereldkampioenschap turnen in volle gang. De afgelopen dagen werden de eerste vier finales afgewerkt: de teams bij de mannen en vrouwen, gevolgd door de meerkamp bij de mannen en vrijdagavond die bij de vrouwen. Zaterdag en zondag staan de toestelfinales op het programma.

Team mannen
China verdedigde de wereldtitel, maar Japan was simpelweg te goed. Kenta Chiba, Daiki Hashimoto en Kazuma Kaya - het enige overgebleven teamlid van de vorige Japanse wereldtitel (2015) - noteerden op het voltigepaard en de rekstok de hoogste scores, Hashimoto en Kaya deden dat met Kaito Sugimoto ook op de brug. Met verder nog Kazuki Minami en zijn topscores op vloer en sprong kwam het vijftal tot 255,594 punten. Liu Yang, Su Weide, Sun Wei, Lin Chaopan en You Hao scoorden 253,794 punten en zilver voor China, terwijl de VS met Asher Hong, Paul Juda, Yul Moldauer, Fred Richard en Khoi Young tot 252,428 punten en brons kwam, de eerste medaille sinds 2015.

Team vrouwen
Sinds 2011 won de Amerikaanse ploeg altijd de wereldtitel en ook nu was daar eigenlijk weinig twijfel over. Supersterren Simone Biles en Shilese Jones turnden een volledige meerkamp, Leanne Wong deed drie van de vier onderdelen - Skye Blakely werkte de brug af, Joscelyn Robertson kwam helemaal niet in actie. Met 167,729 punten was er ruim goud voor de VS, zoals verwacht. De Braziliaanse superster en meerkampwereldkampioene Rebeca Andrade voerde samen met Flavia Saraiva haar ploeg aan: beiden turnden een volledige meerkamp en met Jade Barbosa, Lorrane Oliveira en Julia Soares kwamen ze tot 165,530 punten en zilver, de eerste teammedaille ooit voor Brazilië op het WK. Marine Boyer, Lorette Charpy, Melanie de Jesus dos Santos, Coline Devillard en Morgane Osyssek-Reimer turnden Frankrijk met 164,064 punten naar brons, de tweede medaille ooit en de eerste sinds 1950. Eythora Thorsdottir, Vera van Pol, Sanna Veerman, Naomi Visser en Sanne Wevers pakten voor Nederland de zevende plek (159,563).

Meerkamp mannen
Wereld- en olympisch kampioen Daiki Hashimoto was in de kwalificatie de derde Japanner en zou zo naast de finale grijpen - er mogen er twee per land starten. Japan besloot hem echter toch in te zetten en dat bleek een gouden zet: een wat matige vloeroefening werd gevolgd door geweldige optredens op het voltigepaard, de ringen en sprong, waarop Hashimoto telkens de tweede score noteerde, gevolgd door een derde score op de brug. Hij sloot af aan de rekstok en bekroonde zijn dag daarop met een prachtig optreden. Het leverde Hashimoto bij elkaar 86,132 punten en een nieuwe wereldtitel op, voor de Oekraïner Illia Kovtun (84,998) en de Amerikaan Fred Richard (84,332). Casimir Schmidt deed het namens Nederland uitstekend en besloot de finale als zeventiende.

Meerkamp vrouwen
De eindelijk op het internationale toneel teruggekeerde Amerikaanse Simone Biles liet zien waarom zij dé koningin van de sport is. De kleine legende opende met een fantastische sprong, scoorde daarna degelijk op haar minste onderdeel - brug - en was ook op de evenwichtsbalk de beste. Daarmee was het goud al bijna binnen, een klein slippertje tijdens een verder fenomenale vloeroefening kon dat niet voorkomen: 58,339 punten was met afstand voldoende. De Braziliaanse uittredend wereldkampioene Rebeca Andrade zag haar Amerikaanse concurrente Shilese Jones op vloer minder goed scoren, waardoor Andrade er alsnog overheen wipte naar het zilver (56,766), voor Jones (56,332). Eythora Thorsdottir turnde een fantastische wedstrijd en pakte met 54,098 punten een indrukwekkende zesde plek, Naomi Visser werd met 53,132 punten eveneens keurig twaalfde.

Zuid-Afrika: savannedieren lijken banger voor mensen dan voor leeuwen

Giraffen, olifanten en andere dieren in de savanne lijken banger te zijn voor mensen dan voor leeuwen. Zo blijkt uit een onderzoek in het Kruger National Park in Zuid-Afrika. Voor het onderzoek plaatsten onderzoekers camera's en luidsprekers bij waterbronnen.

Uit de luidsprekers kwam een verscheidenheid aan geluiden, zoals fluitende vogels, jachtgeluiden met blaffende honden en geweerschoten, menselijke gesprekken en de geluiden van leeuwen die met elkaar communiceren maar hierbij niet brullen. Ook bij de savannedieren leidden de leeuwengeluiden tot reacties. Een olifant was zo boos over de geluiden dat hij de luidspreker en de camera vernielde. De dieren werden verleid om te ontsnappen bij de drinkplaatsen, maar vooral door menselijke geluiden, ook al was het maar een gesprek.

Voor de onderzoekers toont dit aan dat savannedieren hebben geleerd mensen als superroofdieren te beschouwen. Wilde dieren kunnen blijkbaar niet aan mensen wennen, ook al wordt er in de nationale parken niet gejaagd. Dit kan gevolgen hebben voor de huidige beveiligingsconcepten.

Verdachten van moord op presidentskandidaat Ecuador gedood in gevangenis

In Ecuador zijn bij rellen in een gevangenis in Guayaquil zes Colombianen gedood die ervan werden beschuldigd presidentskandidaat Villavicencio te hebben vermoord.  

Dat maakte de gevangenisautoriteit SNAI bekend. President Lasso, die op privéreis was naar New York, zei dat hij zijn veiligheidskabinet zou bijeenroepen en naar Ecuador zou terugkeren. Lasso wilde na zijn bezoek aan de VS oorspronkelijk naar Zuid-Korea reizen voor officiële handelsbesprekingen.

De veelbelovende presidentskandidaat Villavicencio werd op 9 augustus, elf dagen voor de eerste ronde van de presidentsverkiezingen, doodgeschoten na een campagnegebeurtenis in de hoofdstad Quito.

Klimaatacties A12: 32 demonstrerende kinderen gemeld bij Veilig Thuis

Volgens een onderzoek van de Volkskrant heeft de politie 32 kinderen die betrokken waren bij de klimaatacties op de A12 aangehouden en deze informatie doorgegeven aan het meldpunt voor kindermishandeling, Veilig Thuis. Eerder had de politie al gemeld dat er ruim dertig meldingen waren gedaan bij Veilig Thuis.

Tot vorige week had Veilig Thuis nog maar één melding gekregen over klimaatprotesten op de A12 in Den Haag, de politie heeft eerst onderzocht of er voldoende reden was om de melding te doen. De Volkskrant meldt dat hiervoor een interne kwaliteitscontroleur is ingeschakeld. De politie geeft aan dat ze te goeder trouw handelt en benadrukt dat de protesten illegaal zijn en met geweld mogen worden beëindigd.

Een vrouw die vorige maand twee keer met haar 15-jarige dochter werd aangehouden, heeft inmiddels een bezoek gehad van een medewerker van Veilig Thuis. Ze vertelt in de krant dat haar werd gevraagd of ze zeker wist dat haar kind geen gevaar liep. De moeder beschrijft het als een ongemakkelijke en intimiderende ervaring, maar zegt ook dat Veilig Thuis zich netjes heeft gedragen en haar dossier inmiddels heeft afgesloten.

Zowel Extinction Rebellion als de politie hebben de indruk dat er de afgelopen weken aanzienlijk minder kinderen hebben deelgenomen aan de blokkade op de A12, dit in vergelijking met de eerste week van blokkades.

18 maanden cel voor mishandelen man (62) die nog één euro verschuldigd was

Een 25-jarige man is veroordeeld tot achttien maanden celstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, voor een ernstige mishandeling in april dit jaar. De man trapte meerdere keren tegen het hoofd van het 62-jarige slachtoffer, die de dader nog één euro verschuldigd was. Zo meldt AT5.

In de rechtbank verklaarde de dader dat hij, na een avondje uit, onder invloed van alcohol en cannabis boos werd toen hij de 62-jarige man tegen het lijf liep. Dit omdat de man hem nog één euro verschuldigd was. De 25-jarige man sloeg het slachtoffer tegen de grond en trapte hem vervolgens meermaals hard tegen het hoofd.

Het slachtoffer hield er een hersenschudding, verbrijzelde schouder en meerdere botbreuken aan over en moest daarna wekenlang revalideren in een verzorgingstehuis. Ook loopt de man nog steeds met een rollator, kan niet meer fietsen en is vergeetachtig geworden.

Minder toerekeningsvatbaar
De rechter nam het oordeel van een psycholoog over waarin vermeld staat dat er bij de dader sprake is van een 'reactieve hechtingsstoornis en een scheefgroei in de persoonlijkheid'. Daarnaast lijdt hij aan een 'periodiek explosieve stoornis' en gebruikt op regelmatige basis aardige hoeveelheden alcohol en cannabis.

Daarmee kan de man als minder toerekeningsvatbaar worden gezien waardoor er een strafmindering geldt voor de mishandeling.

Nepvuurwapen
Vorig jaar werd de 25-jarige dader al veroordeeld voor het bezit van een nepvuurwapen. Deze eerdere veroordeling heeft de rechter als strafverzwarend meegenomen. Na de 18 maandenlange celstraf moet de man zich melden bij de reclassering.

Hoe VW de Amerikaanse markt probeert te veroveren'

Volkswagen is voor een derde van zijn autoverkopen afhankelijk geworden van China, maar dit marktaandeel is aan het afnemen nu concurrerende autofabrikanten als BYD de Chinese markt betreden. Als gevolg hiervan wil  de Duitse autofabrikant een andere koers varen en gaat zich richten op de Amerikaanse voorkeuren.

Het bedrijf investeert in nieuwe EV-modellen en nostalgische herontwerpen van vertrouwde modellen zoals de iconische VW Bus – en noemt de nieuwe versie de ID. 

William Boston van WSJ legt de Amerikaanse groeistrategie van VW uit – en de mogelijke valkuilen ervan.

0:00 VW-bus in nieuwe look
0:31 Nostalgie
2:06 Ontwerp naar Amerikaanse voorkeur
5:42 De toeleveringsketen

FOK! Wat een weer: prima zo

herfstbanner

Goede morgen!

Vanochtend begint overwegend bewolkt. Van het zuidwesten uit komt de zon steeds vaker tevoorschijn, maar in het noorden en oosten blijft het vaak bewolkt. In het uiterste noordoosten valt er soms wat regen, verder blijft het droog. De wind waait uit het westen en is matig, vlak aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanmiddag zijn er zonnige perioden. In het noordoosten komt meer bewolking voor. Het blijft droog. De middagtemperatuur ligt tussen 18°C in het noorden en 22°C in het zuiden. De wind komt uit het westen en is matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig, windkracht 5-6.

Vanavond neemt in het noorden de bewolking verder toe. Daar kan af en toe regen vallen. Elders blijft het droog. De westelijke wind is matig tot vrij krachtig.

Komende nacht valt er eerst in het noorden, later in het midden, plaatselijk wat regen. De minimumtemperatuur loopt uiteen van 10°C plaatselijk in het noorden tot 15°C in het zuiden. Boven land staat er weinig wind. vlak aan zee is de wind aanvankelijk vrij krachtig, draait van west naar noordoost en neemt af naar matig.

Tot morgen! 

                   

Een mooi begi van de dag gister tussen Cuijk en Mook (Foto: Charged)
Een mooi begi van de dag gister tussen Cuijk en Mook (Foto: Charged) 

 

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Deze is te mailen via weer@fok.nl of up te loaden via ons fotoforum. Vermeld bij de foto waar deze ongeveer is gemaakt.

Meepraten over het weer? Dat kan op ons weerforum waar de atmosfeer op ontploffen staat:
WKN - De atmosfeer staat op ontploffen.
Of uiteraard in de reacties onder het weerbericht.

                                                              

Trump trekt miljoenenclaim tegen ex-advocaat Cohen in

De voormalige Amerikaanse president Donald Trump heeft een rechtszaak met een claim van 500 miljoen dollar tegen zijn ex-advocaat Michael Cohen ingetrokken. De advocaat van Trump vertelde een federale rechtbank in Florida dat de civiele rechtszaak die in april werd aangespannen ‘vrijwillig’ zou worden ingetrokken. Echter overweegt Cohen nu om Trump zelf voor de rechter te slepen.

Cohen wees er op de onlinedienst X (voorheen Twitter) op dat de ex-president over een paar dagen in de zaak had moeten worden ondervraagd. “Zoals ik vanaf het begin zei: deze zaak was niets meer dan een vergeldingsintimidatietactiek”, zei de advocaat, die al jaren een fanatieke Trump-criticus is.

Trump klaagde zijn voormalige advocaat in april voor de rechter en beschuldigde hem ervan zijn vertrouwelijkheid te hebben geschonden en valse informatie over hem te hebben verspreid. De 77-jarige Republikein, die zich opnieuw kandidaat wil stellen voor de presidentsverkiezingen van 2024, eiste 500 miljoen dollar (475 miljoen euro) aan schadevergoeding.

Getuige in de zaak Stormy Daniels
Cohen is kroongetuige in de Stormy Daniels-zaak, waarin Trump dit voorjaar in New York werd aangeklaagd. De achtergrond is een zwijggeldbetaling van 130.000 dollar aan pornoactrice Stephanie Clifford, beter bekend als Stormy Daniels, vóór de presidentsverkiezingen van 2016. De toenmalige Trump-vertrouweling Cohen overhandigde het geld en kreeg het later terugbetaald door de vastgoedholding van Trump. In deze context beschuldigt het kantoor van de officier van justitie in Manhattan Trump van het vervalsen van zakelijke documenten in 34 gevallen.

De aanklacht in New York was de eerste van vier tegen Trump dit jaar. In twee andere gevallen gaat het om de pogingen van Trump om de uitkomst van de presidentsverkiezingen van 2020 ongedaan te maken. De vierde aanklacht draait om geheime documenten die de rechtse populist aan het einde van zijn ambtstermijn in januari 2021 meenam naar zijn landgoed Mar-a-Lago in de staat Florida.

Pieter Omtzigt denkt toch na over mogelijk premierschap

Pieter Omtzigt neemt zijn tijd bij het nemen van een besluit over zijn mogelijke ambitie om premier van Nederland te worden. Het Kamerlid en leider van Nieuw Sociaal Contract (NSC) had eerder verklaard dat hij geen interesse had in het premierschap als zijn pas opgerichte partij de grootste zou worden bij de Tweede Kamerverkiezingen in november.

Maar recentelijk is hij van gedachten veranderd. Tijdens het televisieprogramma Op1 gaf Omtzigt aan dat hij het premierschap nog steeds in overweging neemt samen met zijn kandidaat-Kamerleden. “Maar we zullen geen haast maken.”

Omtzigt was aanwezig bij de talkshow samen met ongeveer twintig leden van de NSC-lijst. Hij verwacht dat het programma van zijn partij binnen twee tot drie weken gepresenteerd kan worden. Wel liet hij weten dat  NSC de migratie verder wil beperken, onder andere door gezinshereniging te beperken. Een maximale instroom van 50.000 nieuwkomers per jaar zou gewenst zijn. Deze instroom omvat niet alleen asielzoekers, maar ook buitenlandse studenten en arbeidsmigranten. Daarnaast is hij van mening dat de expatregeling moet worden afgeschaft. Deze regeling zorgt ervoor dat kennismigranten 30 procent belastingvrijstelling krijgen. Om buitenlandse studenten te ontmoedigen, stelt hij voor dat Nederlands de voertaal wordt op universiteiten en hogescholen. 

Vervolging ingesteld voor grafschennis op begraafplaats Rusthof

Het Openbaar Ministerie vervolgt een 46-jarige vrouw uit Nieuwkoop voor het plegen van grafschennis. De vrouw maakte deel uit van een groep die in september 2021 een paranormale sessie hield op de Amersfoortse begraafplaats Rusthof, gelegen in de gemeente Leusden. In de visie van het Openbaar Ministerie zijn de verrichte handelingen te duiden als grafschennis, wat een strafbaar feit is.

Diverse nabestaanden deden aangifte nadat op de begraafplaats een camera werd gevonden. Op die camera stonden beelden van de paranormale sessie. De politie heeft hierop onder leiding van het Openbaar Ministerie onderzoek verricht. Dat heeft geleid tot de identificatie van de verdachte en de beslissing tot dagvaarden. Dat uit het onderzoek niet meer verdachten naar voren zijn gekomen heeft er onder andere mee te maken dat grafschennis onder een categorie misdrijven valt waarvoor slechts beperkt opsporingsmiddelen mogen worden ingezet.

Het Openbaar Ministerie heeft vrijdagochtend de betrokkenen – al dan niet via hun advocaat - geïnformeerd over de beslissing om de verdachte te dagvaarden. Het is nu aan de verdediging om eventueel onderzoekswensen in te dienen. Er is nog geen zittingsdatum gepland.

Polen boos over behandeling Poolse fans en spelers bij wedstrijd AZ-Legia

Na de Europa League-wedstrijd tussen AZ en Legia Warschau op donderdag zijn twee spelers van het Poolse team gearresteerd vanwege de mishandeling van personeel van AZ. Vrijdagmiddag zijn ze weer vrijgelaten, maar de arrestatie en het optreden van de politie tijdens de wedstrijd hebben geleid tot een diplomatiek conflict met Polen. Het land heeft de Nederlandse ambassadeur in Warschau ter verantwoording geroepen.

Het Openbaar Ministerie zei dat de Poolse spelers medewerkers van AZ Alkmaar fysiek hadden aangevallen na een wedstrijd in de Conference League. De Poolse vice-minister van Buitenlandse Zaken Jablonski schreef op Platform X dat de Poolse regering niet zal toestaan dat haar burgers worden gediscrimineerd. De verantwoordelijken zouden de consequenties moeten dragen.  De Europese voetbalbond UEFA maakte bekend de incidenten rondom de wedstrijd te gaan onderzoeken. 

De politie heeft over het voorval het volgende statement gegeven:

"Politie, OM, gemeente en AZ keuren de gedragingen van Legia Warschau donderdagavond ernstig af. Vooraf gemaakte afspraken werden geschonden, de aanhang en ook spelers van de club hebben zich flink misdragen. De gebeurtenissen zullen worden onderzocht en opsporing is gestart.

In de voorbereiding op deze wedstrijd zijn er door de Nederlandse politie, die van Warschau en met Legia afspraken gemaakt, over de wijze waarop de supporters van Legia de wedstrijd konden bezoeken. In verband met de festiviteiten in de Alkmaarse binnenstad rond 450 jaar Alkmaars Ontzet was het niet mogelijk om bezoekende voetbalsupporters in de stad te ontvangen. Vooraf is afgesproken dat bezoekers uit Warschau een in Polen uitgereikt voucher bij het stadion van ADO Den Haag konden inwisselen voor de wedstrijd. Deze afspraken zijn ook door alle partijen op papier bevestigd. Tijdens het veiligheidsoverleg met UEFA aan de vooravond van de wedstrijddag werd duidelijk dat Legia Warschau deze afspraken niet nakwam. Slechts een beperkt aantal aanhangers maakte gebruik van deze regeling, de overige bezoekers kwamen op eigen gelegenheid naar het stadion in Alkmaar. Hierop is door de burgemeester in de loop van de middag de omgeving van station Alkmaar en het stadion als veiligheidsrisicogebied aangewezen. Ook vanwege het aantreffen van vuurwerk en de informatie dat er zwaar vuurwerk in het bezit zou zijn van Legia-aanhangers. Dat betekent dat er in dit gebied dan preventief gefouilleerd kan worden.

Bestorming bezoekersvak
In de aanloop naar de wedstrijd was het onrustig bij de ingang van het uitvak. Aanhangers van Legia Warschau bestormden de toegangspoort. De mobiele eenheid kon dit helaas niet voorkomen, vanwege het heftige geweld dat tegen stewards en politie werd gebruikt. Bij die actie is één ME'er bewusteloos geraakt, twee andere raakten lichtgewond en konden hun werk hervatten. De collega die bewusteloos raakte kon na behandeling niet meer verder werken. Ter bescherming van de eigen veiligheid en die van de stewards is traangas gebruikt. Bij de bestorming maakten Legia-aanhangers een aantal wapenstokken en pepperspray afhandig van ME'ers. In de driehoek in samenspraak met AZ Alkmaar en de UEFA zijn door de ontstane situatie meerdere scenario’s besproken. De driehoek had het liefst het bezoekersvak willen ontruimen, maar door de mate van geweld van Legia Warschau supporters was verdere opschaling binnen de politie noodzakelijk om dit op een veilige manier mogelijk te maken. Dit was niet mogelijk. Gedurende de wedstrijd heeft de driehoek constant gemonitord of de veiligheid voor bezoekers, stewards, politie en spelers niet in gevaar kwam. Politie, OM, gemeente en AZ nemen dit ernstige incident hoog op. De recherche doet onderzoek om te achterhalen wie verantwoordelijk waren voor het vele geweld dat is gebruikt tegen politiemensen en stewards. Mensen met informatie en/of beelden van de incidenten worden nadrukkelijk gevraagd contact op te nemen met de politie.

Burgemeester Anja Schouten: “Supporters die excessief en onacceptabel geweld gebruiken tegen politie en stewards zijn niet welkom in onze stad. Met betrokken partijen onderzoeken we of en hoe we bij Europese wedstrijden bezoekers met een dergelijk risicoprofiel kunnen weren”.

Politiechef eenheid Noord-Holland Hamit Karakus: ‘De politie is er juist voor een soepel verloop van een wedstrijd waar veel mensen van genieten. Dan is het vreselijk dat er collega’s gewond raken. Ook langs deze weg wil ik de gewonde collega’s een hart onder de riem steken. Natuurlijk onderzoeken we wie verantwoordelijk zijn voor deze ernstige ongeregeldheden. Dit neem ik zeer hoog op, omdat gebleken is dat Legia Warschau een onbetrouwbare partner is gebleken en hun afspraken niet zijn nagekomen. Het zou de Poolse autoriteiten sieren als zij de collega’s beterschap wensen en helpen met het opsporen van verdachten, in plaats van ons optreden te bekritiseren. Dit grove geweld tegen politiemensen is onacceptabel en veroordeel ik ten zeerste’.

Na afloop
Na de wedstrijd hebben in het hoofdgebouw van het AZ-stadion twee spelers van Legia Warschau personeel van AZ dusdanig verwond dat medische zorg nodig was. De spelers zijn aangehouden en worden verdacht van mishandeling. Het hoofdgebouw is afgesloten en de spelersbus van Legia kon het parkeerterrein niet verlaten, omdat de uitstroom van de Legia-aanhang in volle gang was. Daarom werden de spelers in het stadion gehouden. Ook voor hun eigen veiligheid. Een aantal spelers en officials was het hier kennelijk niet mee eens en hebben geweld gebruikt. Er circuleren beelden op social media dat de ME om de spelersbus heen staat. Zij stonden daar ter bescherming en om de twee verdachte spelers uit de bus te krijgen. Inmiddels waren zij namelijk al in de bus gestapt. Hoofdofficier van justitie Digna van Boetzelaer: '
Het besluit van het Openbaar Ministerie om de spelers aan te houden is niet lichtzinnig genomen, en is vooraf besproken met de politie. Dit zijn verdachten van ernstige strafbare feiten, die het OM – zoals in elke zaak – zorgvuldig zal beoordelen.’

In de Poolse media wordt het beeld geschetst dat spelers het slachtoffer waren van optreden van de ME, maar dit is geenszins het geval. Het waren de spelers die geweld gebruikten. Een aanhouding is een zwaar middel, dit doet de politie niet zonder reden. Zeker niet bij spelers na een internationale wedstrijd.

Alle gebeurtenissen van gisteravond zullen worden geëvalueerd door alle betrokken partijen."

Random Pics van de Dag #1062

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1269
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
©FOK.nl e.a.