FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 24 juni 2021

Wielrenner De Kort verliest drie vingers bij ongeval

Wielrenner Koen de Kort heeft tijdens een off-roadtrip in Andorra door een ongeluk enstig handletsel opgelopen. Zijn ploeg Trek-Segafredo meldt dat drie van zijn vingers moesten worden geamputeerd.

"Ondanks de inspanningen van de artsen in een procedure die meer dan drie uur duurde, was het noodzakelijk om drie vingers te amputeren. Het gaat om een volledige verwijdering van de derde, vierde en vijfde vinger van zijn rechterhand," aldus Trek. "De functionaliteit van de hand zal behouden blijven dankzij de duim en wijsvinger. Deze laatste heeft ook aanzienlijke schade opgelopen, maar werd dankzij de inspanningen van de artsen gered van amputatie. Vanwege het vele vuil rond de wonden is het risico op infectie niet uitgesloten en daarom krijgt hij de meest geschikte antibioticakuur. Koen blijft uiteraard de komende dagen in het ziekenhuis.”

Volgens het team verkeert De Kort, die sinds 2017 voor Trek-Segafredo rijdt, mentaal in een goede conditie.

 We have unfortunate news to share about our road captain @koendekort. 😔https://t.co/aw2x87NP6K

UEFA schrapt uitdoelpuntenregel

De UEFA schrapt vanaf komend seizoen de regel dat uitdoelpunten dubbel tellen in de knock-out fase van de Europese clubtoernooien. Voortaan volgt er bij een gelijke stand over twee wedstrijden gewoon een verlenging en eventueel strafschoppen.

De regel, die werd ingevoerd in 1965, wordt afgeschaft omdat tegenwoordig het thuisvoordeel minder groot is. "De uitdoelpuntenregel is een wezenlijk onderdeel van de UEFA-competities geweest sinds de introductie in 1965", aldus voorzitter Aleksander Ceferin. "Het opheffen ervan is de laatste jaren echter punt van discussie geweest tijdens diverse UEFA-meetings. Veel coaches, fans en andere belanghebbenden vroegen zich af of de regel wel eerlijk was en spraken hun voorkeur uit voor het afschaffen ervan."

Boksers Inoue en Charlo verdedigen wereldtitels overtuigend

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want uiteraard werd er weer flink geknokt. In Las Vegas stonden er titels op het spel en ook in Houston werd een wereldtitelgevecht gehouden.

Naoya Inoue (20-0) - Michael Dasmariñas (30-2)
In Las Vegas stond Monster Inoue tegenover de niet al te bekende Dasmariñas van de Filipijnen, de verplichte uitdager bij de IBF: Inoue zette zijn wereldtitels in het bantamgewicht (-53,5kg) bij de IBF, The Ring en WBA (Super) op het spel.

Het werd een tamelijk eenzijdig en ook niet al te lang gevecht. De indrukwekkende Japanner wist de rechterkant van Dasmariñas' lichaam keer op keer te vinden, waarmee hij hem drie keer naar de grond kreeg. Een linkerhoek gaf uiteindelijk de genadeklap en Inoue verdedigde zijn titel.

Op 14 augustus vecht Nonito Donaire om zijn WBC-wereldtitel en John Riel Casimero's WBO-wereldtitel, de winnaar mag het vermoedelijk opnemen tegen Inoue. Als Donaire wint zou dat een rematch betekenen van hun epische strijd in november 2019, waarin Inoue de winst pakte.

Jermall Charlo (31-0) - Juan Macias Montiel (22-4)
Charlo verdedigde zijn WBC-wereldtitel in het middengewicht (-72,6kg) tegen de wat onbekende Montiel, die zich verrassend netjes staande wist te houden. Hij kwam er niet aan te pas en Charlo won met overmacht, maar Montiel wist de twaalf ronden wel volledig uit te boksen.

Angelo Leo (20-1) - Aaron Alameda (25-1)
In het superbantamgewicht (-55,3kg) vochten twee 27-jarigen tegen elkaar, waarbij ze beiden hoopten om in de nabije toekomst om een wereldtitel te mogen vechten. Het werd een leuk gevecht, waarin beiden tien ronden alles gaven, waarna twee juryleden het aan Leo gaven - één ging voor een gelijkspel en dus won Leo.

Random Pics van de Dag #345

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Nederland niet langer rood op coronakaart

Op de Europese coronakaart kleurt Nederland niet langer donkerrood. Het aantal coronagevallen daalt en daardoor zijn Groningen en Friesland groen geworden. De rest van het land is oranje. Zo meldt het DvhN

De kaart van de Europese gezondheidsdienst ECDC, is gebaseerd op het aantal positieve tests in de afgelopen veertien dagen. De organisatie kijkt ook naar het percentage positieve tests van het totaal aantal uitgevoerde tests.

Update 24 juni 2021 COVID-19 kaart Europa ( Bron: ECDC)
Update 24 juni 2021 COVID-19 kaart Europa ( Bron: ECDC)

Vanaf vandaag 'vaccinatiepaspoort' in CoronaCheck-app

Vanaf vandaag zijn, naast testbewijzen, ook vaccinatiebewijzen beschikbaar in de CoronaCheck-app. Daarmee kunnen mensen na volledige vaccinatie, net na als een negatieve test, toegang krijgen tot evenementen en andere plekken waar coronatoegangsbewijzen worden gevraagd. Vanaf 1 juli kan het vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app bovendien fungeren als Digitaal Corona Certificaat om mee te reizen binnen de EU. Om dit mogelijk te maken wordt vanaf vandaag een update van de CoronaCheck-app uitgerold in de app stores.

Op basis van een volledige vaccinatie of een negatieve testuitslag maakt de CoronaCheck-app een QR-code aan. Deze QR-code kan gescand worden met de app CoronaCheck Scanner. Als het coronatoegangsbewijs correct is, komt er een groen vinkje in beeld waarmee de toegang tot evenementen of andere landen gegeven wordt. Vanaf 1 juli zullen mensen die in het afgelopen halfjaar corona hebben gehad ook een herstelbewijs kunnen genereren in de app. Dat gaat op basis van een positieve coronatest.

De QR-code in de CoronaCheck-app kent een binnenlandse en een internationale variant. De binnenlandse code geeft bij het scannen niet weer of het groene vinkje tot stand is gekomen door vaccinatie of testen. De internationale variant laat wel meer gegevens zien. Dat is om tegemoet te kunnen komen aan de verscheidenheid aan inreisregels die sommige Europese landen hanteren. Vanaf 1 juli is de CoronaCheck-app in te zetten voor reizen binnen Europa. Reizigers moeten zelf opletten welke regels precies gelden in het land van bestemming. Via de website www.wijsopreis.nl kunnen zij informatie opzoeken.

De CoronaCheck-app werkt al langer in Nederland als toegangsbewijs op basis van een negatieve test. Vanaf vandaag kunnen volledig gevaccineerde mensen ook een toegangsbewijs genereren op basis van hun vaccinatie. Door toegangsbewijzen in te zetten, kunnen organisatoren van evenementen nu al meer mensen ontvangen in hun zaal of stadion. Vanaf zaterdag 26 juni kunnen horeca, culturele instellingen, evenementen en professionele sportwedstrijden de anderhalve meter afstand loslaten als ze werken met toegangsbewijzen. Daarmee kunnen ondernemingen dus weer op volledige capaciteit, en dus rendabel, hun zaak of locatie exploiteren.

Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport nam de app vandaag zelf in gebruik: “Dit is het startschot voor een mooie zomer. Met de CoronaCheck-app kunnen mensen deze zomer weer naar een festival, een voetbalwedstrijd kijken of gaan dansen tot diep in de nacht. Ook op vakantie gaan naar het buitenland is nu een stuk makkelijker. Download op tijd de app, zodat je kunt checken of je vaccinatie of test er goed in staat. Maar niet allemaal tegelijk – zo voorkomen we samen dat de systemen overbelast raken.”

Volledige vaccinatie
Nederland beschouwt iemand als volledig gevaccineerd als hij of zij twee prikken met Pfizer, Moderna of AstraZeneca heeft gehad, of één prik van Janssen. Daarbij houdt Nederland geen wachttijd aan. Direct na de registratie van de tweede vaccinatie met Pfizer, Moderna of AstraZeneca of de prik met Janssen kunnen mensen hun vaccinatiebewijs dus genereren.

Mensen die al eerder corona hebben gehad worden na hun eerste prik ook beschouwd als volledig gevaccineerd en kunnen dus na de registratie van de eerste prik een vaccinatiebewijs genereren. Voor mensen die corona hebben gehad en niet bij de GGD zijn gevaccineerd maar bij een huisarts, ziekenhuis of instelling is dat mogelijk vanaf 1 juli.

Registratie van vaccinaties
Om een vaccinatiebewijs te genereren, moeten mensen inloggen met hun DigiD in de CoronaCheck-app. De CoronaCheck-app maakt vervolgens een koppeling met het registratiesysteem van het RIVM, het CIMS. Daarin leggen GGD, huisartsen, ziekenhuizen en instellingen de gezette prikken vast. Bij het overgrote deel van de prikken is dat ook al gebeurd. De CoronaCheck-app koppelt daarnaast ook direct met het registratiesysteem van de GGD. Daardoor kan de CoronaCheck-app bij ruim 90% van de gezette vaccinaties ook automatisch een vaccinatiebewijs genereren.

Mensen die hun vaccinatie nog niet terugvinden in de CoronaCheck-app kunnen het beste contact opnemen met de huisarts of instelling die hen heeft gevaccineerd. Vanaf 1 juli kunnen zij handmatig een vaccinatiebewijs genereren met behulp van een speciaal webportaal voor artsen.

Papieren alternatief
Mensen die geen smartphone hebben, kunnen vanaf donderdag 1 juli ook hun vaccinatiebewijs printen via de website coronacheck.nl of bellen met telefoonnummer 0247-247247.

Percentage bloeddonoren met antistoffen tegen COVID-19 bijna 70 procent

Het percentage bloeddonoren met antistoffen tegen het coronavirus is gestegen van 54 procent eind mei tot 69,5 procent op dit moment. De stijging is vooral te danken aan de vaccinaties, meldt de research-afdeling van bloedvoorziening Sanquin. Lees verder bij het AD.

Wijnaldum waakt voor onderschatting

De selectie van het Nederlands elftal heeft vandaag met een fitte groep getraind voor de wedstrijd in de achtste finales van het EK voetbal tegen Tsjechië. Die wedstrijd is zondag in Boedapest.

Zoals gisteren al naar buiten kwam, maakt Luuk de Jong geen deel meer uit van de selectie nadat hij eergisteren een knieblessure opliep tijdens de training. "Dat is heel jammer. We hebben het vaak over de leiders bij Oranje. Luuk is er daar één van. Hij geeft zijn mening en er wordt naar hem geluisterd", aldus aanvoerder Georginio Wijnaldum. "Op dit EK is hij twee keer ingevallen, ik weet zeker dat Luuk nog van waarde had kunnen zijn. Dit is voor ons een enorme aderlating."

Verder zei Wijnaldum dat men Tsjechië niet moet onderschatten. "We moeten dit duel benaderen als een ontmoeting met een topland. Maar het had inderdaad gekker gekund."

Als Nederland er zondag in slaagt te winnen dan wordt of Denemarken of Wales de volgende tegenstander.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 25

Ga je dit weekend uit je bol in een gelegenheid die tot diep in de nacht open is, of pak je een filmpje in de bioscoop? Of beide? Vanaf dit weekend heb je weer meer opties om jezelf buitenshuis te vermaken. Blijf veilig en geniet vanaf deze week onder andere van deze nieuwe titels in de bioscoop.

A Quiet Place Part II

A Quiet Place Part II van regisseur John Krasinski is het vervolg op de succesvolle horrorthriller uit 2018. De familie Abbott (Emily Blunt, Millicent Simmonds, Noah Jupe) heeft hun huis verlaten en moet de gevaren van de buitenwereld onder ogen komen. Het gevecht om te overleven moeten zij in stilte vervolgen nadat ze gedwongen worden zich op onbekend terrein te wagen. Ze komen er al snel achter dat de monsters die op geluid afkomen niet de enige dreigingen zijn die zich schuilhouden voorbij het zandpad.

Mandibules

Jean-Gab en Manu, beiden niet het grootste licht, vinden in de kofferbak van hun auto een gigantische vlieg. Het duurt niet lang voordat ze op het lumineuze idee komen het beest te trainen, in de hoop er bakken met geld mee te verdienen. Mandibules is de nieuwste film van Quentin Dupieux (Deerskin),koning van het absurdisme.

Chaos Walking

In een niet al te verre toekomst, ontdekt Todd Hewitt (Tom Holland) het mysterieuze meisje Viola (Daisy Ridley) dat op zijn planeet is gecrasht. Op deze planeet zijn alle vrouwen verdwenen en worden de mannen geteisterd door ‘The Noise’ - een kracht die ervoor zorgt dat alle gedachten van mannen voor iedereen te horen zijn. In deze gevaarlijke wereld wordt Viola’s leven bedreigd en Todd belooft haar te beschermen. Hiervoor zal hij zijn eigen innerlijke kracht moeten ontdekken en de duistere geheimen van zijn planeet moeten ontrafelen. 

Love in a Bottle

Liefde op het eerste gezicht bestaat. Soms kijken twee mensen elkaar aan en beseffen: dit is het. Zo ook bij Lucky (Hannah Hoekstra) en Miles (James Krishna Floyd), ook al hebben ze elkaar slechts vluchtig op het vliegveld gezien. Allebei haastig onderweg naar huis, omdat de wereld opeens in de greep van Covid is. En zo zit Miles in Londen en Lucky in Amsterdam. Beiden opgesloten in hun eigen huis, ver weg van elkaar. Het enige dat ze zeker weten, is dat ze elkaar willen leren kennen en dat ze een paar ongestoorde weken voor de boeg hebben om dat te doen. Hier begint hun liefdesgeschiedenis. Maar zal de relatie ook standhouden als ze straks weer uit hun online bubbel kunnen stappen?

DNA

Neige, gescheiden moeder van drie kinderen, bezoekt regelmatig Emir, haar Algerijnse grootvader die nu in een bejaardentehuis woont. Emir heeft haar als kind opgevoed en beschermd tegen haar moeilijke thuissituatie. De dood van haar grootvader leidt tot grote familieruzies en een diepe identiteitscrisis bij Neige. Gelukkig kan ze rekenen op de steun en humor van haar ex François en is ze meer dan ooit vastberaden om haar DNA beter te leren kennen.

Lourdes

Lourdes is een klein stadje in het zuiden van Frankrijk waar 160 jaar geleden de Maagd Maria verscheen aan Bernadette Soubirous. Nu is het een plek waar dagelijks duizenden pelgrims uit de hele wereld samenkomen in de hoop op een wonder. Zij strelen de grot van Lourdes en delen er hun dromen, hoop en verdriet. De Franse filmmakers Thierry Demaizière en Alban Teurlai volgen een aantal pelgrims op hun jaarlijkse reis naar de beroemde bedevaartsplaats en luisteren naar hun gefluisterde gebeden en hun door beproeving getekende levens.

Inner Landscape

Documentaire over de totstandkoming van de kameropera Si Fan, die in 2015 voor het Nieuw Ensemble werd gecomponeerd door de Chinese componist Guo Wenjing. In Si Fan (‘liefdesverlangen’) combineert Guo de traditionele opera van zijn geboortestreek Sichuan met zijn eigen muziek. “Ik denk niet na bij het componeren, maar volg mijn hart”, vertelt Guo tegen Ed Spanjaard, de chef-dirigent van het Nieuw Ensemble, die hem in China komt opzoeken om ingewijd te worden in de geheimen van de Sichuaanse opera. Ook Shen Tiemei, sterzangeres van de Sichuan-opera, komt aan het woord in deze zeer zorgvuldige film over de verschillen tussen Oost en West, traditie en de moderne tijd. Inner Landscape is het tweede deel van een vierluik, waarvan het eerste deel Gozaran – Time Passing, over de Iraanse componist Nader Mashayekhi, in 2011 op het IDFA in première ging.

Zwaar Verliefd! 2

Ruben en Isa zijn terug! In Zwaar Verliefd! 2 maakt romantiek plaats voor intimiteit, maar ook voor dagelijkse sleur. Isa en Ruben zijn nog steeds dolverliefd, maar hun verschillende achtergrond en interesses blijven hun liefde op de proef stellen.

Le milieu de l'horizon

In de zomer van 1976 heeft het platteland in een niet nader genoemde Franstalige regio te lijden onder extreme hitte en droogte. Voor de dertienjarige Gus is dit een leven veranderende periode. Terwijl zijn moeder het gezin verlaat voor een andere vrouw, komt Gus meer en meer in opstand tegen het werk dat hij moet doen op de boerderij. Terwijl de een ten prooi valt aan het noodlot, neemt de ander zijn of haar lot in eigen hand. Zal de regen verlossing brengen? Intens, broeierig coming-of-age-drama, gebaseerd op de gelijknamige roman van de Zwitserse schrijver Roland Buti uit 2013.

Aya and the Witch

Aya groeit op in een weeshuis op het Britse platteland, niet wetende dat haar moeder magische krachten bezat. Haar leven verandert drastisch wanneer een merkwaardig koppel haar adopteert en ze gedwongen wordt samen te leven met een egoïstische heks. Terwijl de koppige Aya beetje bij beetje de geheimen van haar nieuwe voogden ontraadselt, ontdekt ze een wereld van toverspreuken en -drankjes, maar ook een mysterieus lied dat misschien wel de sleutel is naar het vinden van de familie waar ze altijd zo naar heeft verlangd.

Man mishandelt meerdere omstanders rond Slotermeerlaan

De politie heeft woensdag een 25-jarige man aangehouden nadat hij aan het einde van de ochtend meerdere omstanders zou hebben mishandeld op de Slotermeerlaan en Plein '40-'45 in Amsterdam Nieuw-West. Daarbij zijn geen gewonden gevallen, is te lezen op de website van AT5.

De man maakte volgens een woordvoerster 'een verwarde indruk'. Hij zou tussen 11.00 en 12.00 uur minimaal vijf omstanders fysiek hebben belaagd. Drie van hen hebben al aangifte tegen de man gedaan.

De politie heeft nog niet met alle slachtoffers gesproken en is specifiek op zoek naar een vrouw die met een kinderwagen op de Slotermeerlaan liep en daar is mishandeld.

Nieuw Wetboek van Strafvordering beproefd in de praktijk

Het wetsvoorstel voor het nieuwe Wetboek van Strafvordering is recentelijk voor advies naar de Raad van State gestuurd. Het bestaande wetboek is bijna honderd jaar oud en is toe aan integrale vernieuwing. Organisaties in de strafrechtspraktijk, zoals politie en rechtspraak, willen graag alvast enkele onderdelen van het nieuwe wetboek beproeven in de praktijk. Daarom dienen minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en minister Dekker (Rechtsbescherming) vandaag een Innovatiewetsvoorstel in bij de Tweede Kamer dat het mogelijk maakt om in een vijftal pilots ervaring op te doen met die nieuwe mogelijkheden.

De vijf pilots gaan over vernieuwende strafprocesrechtelijke onderwerpen, zodat hier vooruitlopend op het nieuwe Wetboek van Strafvordering alvast ervaring mee kan worden opgedaan. Deze pilots duren maximaal drie jaar. Ze worden door de betrokken ketenorganisaties (politie, bijzondere opsporingsdiensten, Koninklijke marechaussee, Openbaar Ministerie, rechtspraak en advocatuur) gezamenlijk opgezet, in samenspraak met het ministerie van Justitie en Veiligheid. De pilots worden gedurende de looptijd gemonitord en geëvalueerd door het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum (WODC).

De Innovatiewet bevat bijvoorbeeld bevoegdheden om beter op te treden tegen digitale criminaliteit. Zo mogen opsporingsambtenaren nadat zij telefoons of computers in beslag hebben genomen op basis van deze wet berichten lezen die daarna nog binnenkomen op de apparaten. Ook mag de politie na het moment van beslagneming vanaf deze apparaten een netwerkzoeking verrichten, wat betekent dat zij de cloud-omgeving van een telefoon mogen doorzoeken vanaf het politiebureau. Dat is nu nog niet mogelijk en wel gewenst, omdat het in de praktijk vaak voor komt dat belangrijke informatie voor het onderzoek niet op het apparaat zelf is opgeslagen, maar wel elders in bijvoorbeeld de cloud.

Ook maakt de Innovatiewet het mogelijk om gebruik te maken van audiovisuele opnamen als alternatief voor een schriftelijk proces-verhaal. Zo hoeven bijvoorbeeld verhoren van verdachten bij de politie of de beelden van een winkeldiefstal niet volledig uitgeschreven te worden. Opnamen daarvan zijn samen met een verkort proces-verbaal voldoende en kunnen dienen als bewijs.

Het voorstel breidt ook de bevoegdheden van de hulpofficier van justitie uit. Hij krijgt de bevoegdheid om een aantal lichtere opsporingsbevoegdheden uit te oefenen die nu nog zijn voorbehouden aan de officier van justitie. Daarnaast wordt het mogelijk gemaakt dat een rechter tijdens een lopende procedure bij de rechtbank of het hof een belangrijke rechtsvraag (zogenaamde prejudiciële vraag) kan stellen aan de Hoge Raad. Na het antwoord van de Hoge Raad weet iedereen hoe de Hoge Raad erover denkt en kan de rechtbank of het hof meteen de juiste beslissing nemen. Zo wordt voorkomen dat een rechtsvraag pas na einduitspraken van de rechtbank en het hof bij de Hoge Raad komt, en de zaak misschien moet worden overgedaan door een hof.

Tot slot wordt een regeling geïntroduceerd voor de manier waarop mediation kan plaatsvinden ná aanvang van het onderzoek op de terechtzitting. Mediation is de bemiddeling tussen verdachte en slachtoffer onder begeleiding van een mediator. Dit gebeurt al in de praktijk, maar het voorstel werkt uit en verheldert welke gevolgen mediation in die situatie heeft.

De ministers informeren de Tweede en Eerste Kamer binnen twee jaar over de effecten van deze vernieuwingen, zodat met de uitkomsten van de pilots rekening kan worden gehouden bij het nieuwe Wetboek van Strafvordering.

COVID-19: 716 nieuwe besmettingen en 1 dode, totaal 1.681.580 en 17.735

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 716 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.681.580 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 11 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 234 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC is 1 patiënt opgenomen, hierdoor liggen er nu 158 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS*.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er is sinds de vorige update 1 patiënt overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.735 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Rutte wil geen EU-top met Rusland

Frankrijk en Duitsland maakten gisteren bekend een top te willen met de Russische president Vladimir Poetin. Als het aan Nederland ligt, komt er geen EU-top met Rusland. Premier Rutte vindt dat maar een slecht idee: "Niet waar ik bij ben in ieder geval", zei hij vandaag bij aankomst op de EU-top.

De relatie met Rusland is al langere tijd zeer gespannen en daarom gaan de Europese regeringsleiders er vanavond uitgebreid over praten. Frankrijk en Duitsland zouden het liefst binnenkort weer een gesprek willen met Poetin. De Duitse bondskanselier Merkel hoopt juist met een top weer in gesprek te kunnen gaan met Poetin en de verhoudingen tussen de landen te verbeteren.

Voor Nederland is het MH17-dossier de belangrijkste reden om voorlopig niet in één ruimte te willen zitten met de Russische president. Het Frans-Duitse plan leidt ook tot weerstand bij een aantal andere landen. De drie Baltische staten en Polen zijn fel tegen gesprekken met Rusland. Een week geleden werd Polen nog getroffen door een grote cyberaanval vanuit Rusland.

Het nutteloze feitje van de dag: met (grote) open mond

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Als je denkt dat je mensen met een grote mond kent, bedenk je maar twee keer want ze komen vast niet in de buurt bij Isaac Johnson uit Bloomington. Geen mens ter wereld kan zijn mond zo ver open doen als deze Amerikaanse wereldrecordhouder. In 2019 pakte hij voor het eerst het record van de grootste mond, maar tot zijn grote teleurstelling verloor hij die titel al snel. Maar gelukkig voor Johnson heeft hij het wereldrecord weer verbeterd naar meer dan 10 centimeter. Welke FOK!ker kan dat verbeteren?

Vinoukorov ontslagen bij Astana

De Franse sportkrant L'Equipe meldt dat ploegleider Aleksandr Vinokourov drie dagen voor de start van de Tour de France door het nieuwe bestuur van Astana is ontslagen.

Vino zou zijn ontslagen om persoonlijke redenen, maar hij ontkent dat zelf. L'Equipe zegt dat de Kazach juridische stappen tegen Astana onderneemt.

Vinokourov stond vijftien jaar geleden aan de wieg van Astana. Hij ging er na zijn wielerloopbaan aan de slag als manager.

BraziliŽ na lange blessuretijd toch langs Colombia, scheidsrechter helpt mee

In groep B van de Copa América is de voorlaatste speelronde woensdagavond afgewerkt. In Brazilië kwam het thuisland weer in actie in een duel waar met name de scheidsrechter zo nu en dan een rol speelde.

Met een heerlijke omhaal in de zestien bracht Luis Diaz de Colombianen op voorsprong. In de tweede helft bracht Roberto Firmino teamgenoot Neymar met een prachtig hakballetje in stelling, maar de spits vond slechts de paal.

Een kwartier voor het einde trok Brazilië de stand dan toch gelijk: Firmino schampte een lange bal met het hoofd precies genoeg om het doel te vinden. Colombia was daar terecht niet blij mee, want de goal kwam op oneerlijke wijze tot stand: scheidsrechter Néstor Pitana stond niet alleen vreselijk in de weg, hij liet zelfs doorspelen nadat een bal via zijn lichaam precies voor de Braziliaanse voeten kwam, waar gelijk de assist uit volgde.

Na tien minuten blessuretijd kon de thuisploeg dan zelfs nog echt aan het feest ook, Casemiro kopte de winnende treffer er in de laatste seconden vanuit een corner in. Alsnog negen punten uit drie duels voor Brazilië dus, dat in elk geval zeker is van de knockoutfase, net als Colombia overigens.

Het andere duel ging tussen Ecuador en Peru, dat Renato Tapia met een eigen goal voor een Ecuadoriaanse voorsprong zag zorgen. Kort voor rust verdubbelde Ayrton Preciado de score zelfs, maar in de tien minuten na rust sloeg Peru terug.

De geboren en getogen Italiaan Gianluca Lapadula tekende kort na rust voor de aansluitingstreffer, vijf minuten later was het André Carrillo die voor de gelijkmaker zorgde. Daar bleef het ook bij, waardoor in elk geval Peru er met vier punten niet slecht voor staat.

Picnic bezorgt kip goed nieuws

De kip van Picnic heeft nog voor 1 januari 2023 tenminste één ster van het Beter Leven keurmerk. Dit laat de online-supermarkt vandaag aan Wakker Dier weten. Na Albert Heijn, Lidl, Jumbo, Plus en Aldi, is Picnic de zesde super die deze stap zet. “Picnic bezorgt de kippen geweldig nieuws,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Met de stap van Picnic wint de kip met Beter Leven-ster weer aan terrein. Michiel Nooteboom, category manager meat & bread van Picnic: "Eerder introduceerden we al kipballetjes met drie sterren van het Beter Leven keurmerk uit onze eigen boerderij. Dit is weer een nieuwe stap voor Picnic in dierenwelzijn."

Kippen met één Beter Leven-ster krijgen meer ruimte en daglicht in de stal. Ze groeien langzamer, in een gezonder tempo. De dieren kunnen in een overdekte uitloop naar buiten, met frisse lucht en ruimte om te scharrelen. Het Beter Leven keurmerk is een onafhankelijk keurmerk van de Dierenbescherming en wordt goed gecontroleerd.

Achterblijvers
Wakker Dier pleit al jaren voor een beter kippenleven. De campagne gaat door, want nog niet alle kip-verkopers stappen over op minimaal één ster. Slagers en groothandels lopen bijvoorbeeld achter. Hilhorst: “Als je even niet oplet, krijg je straks van de slager of in een restaurant slechtere kip dan bij de supermarkt. Raar toch?!”

FOK! Wat een weer: een rustig dagje

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vandaag zijn er met name landinwaarts wolkenvelden met slechts af en toe zon, in het noorden en westen is de zon vaker te zien. Het blijft droog en de maximumtemperatuur loopt uiteen van 17°C op de Wadden tot ca. 21°C in het oosten. De noordelijke wind is zwak tot matig, later in de middag en avond draait de wind naar noordwest.

In de nacht naar vrijdag is het eerst op veel plaatsen onbewolkt, alleen in het zuidoosten komen er nog wolkenvelden voor. In het noordoosten is er kans op een enkele mistbank. Aan het einde van de nacht trekken er enkele wolkenvelden het westen van het land binnen. Het blijft overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen de 5°C in het noorden en 11°C in het zuiden van Limburg. De wind is zwak en variabel.

Vrijdag overdag breiden wolkenvelden zich van west naar oost over het land uit, maar met name in het oosten is er nog ruimte voor de zon. Verder is er vooral in de middag en avond kans op een enkele bui. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 19°C vlak aan zee en in het Waddengebied tot lokaal 23°C in het zuidoosten. De wind wordt overal zuidwestelijk en zwak tot matig, 2 tot 3 Bft. (Bron: KNMI)

Het was grijs en grauw in omgeving Zoetermeer/Leiden. (Foto: DJMO)
Het was grijs en grauw in omgeving Zoetermeer/Leiden. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Staatsbosbeheer mag konikpaarden Oostvaardersplassen vangen voor de slacht

Staatsbosbeheer doet niets fout bij het vangen van konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Dat is het oordeel van de voorzieningenrechter van de rechtbank Midden-Nederland. Stichting Aanpak Misstanden Natuurbeheer (Stamina) stelt dat Staatsbosbeheer de konikpaarden niet mag vangen omdat het om een beschermde soort zou gaan. Maar volgens de voorzieningenrechter gebeurt er niets onrechtmatigs.

Vangweide
De grote grazers, waaronder de konikpaarden, zorgen voor schade in de Oostvaardersplassen. Om ervoor te zorgen dat dit niet uit de hand loopt, worden verschillende populaties van dieren teruggebracht. In het geval van de konikpaarden worden de dieren gevangen in een zogenoemde ‘vangweide’: een gebied van 55 hectare waar de paarden zelf in lopen. Vervolgens wordt dat gebied door Staatsbosbeheer afgesloten. Het is de bedoeling dat 200 paarden volgende week gechipt en afgevoerd worden voor de slacht.

Truc
Volgens Stamina vallen de konikpaarden onder de Wet natuurbescherming en mogen ze niet gevangen en gedood worden. De stichting stelt dat Staatsbosbeer met de vangweide gebruik maakt van een truc. Door ze in de vangweide te laten lopen wordt hun wildstatus hen onrechtmatig ontnomen en is het daarmee een constructie om de wet te omzeilen. De voorzieningenrechter gaat hier niet in mee. Konikpaarden staan in de Wet natuurbescherming niet op een lijst van beschermde dieren. Het is niet verboden om ze te vangen. Dit is de keuze van de wetgever en de rechter moet zich daaraan houden. Hoewel de Oostvaardersplassen een bijzonder natuurgebied is, is dat geen reden om te zeggen dat de rechter buiten de wetgever om bescherming moet bieden aan het konikpaard. Conclusie is dat Staatsbosbeheer de konikpaarden mag vangen voor de slacht. De voorzieningenrechter werd ook gevraagd om een oordeel over het afschieten van heckrunderen in de Oostvaardersplassen, vanaf 1 augustus. Daarover volgt over twee weken een uitspraak.

Konikpaarden (pixabay)
Konikpaarden (Pixabay)

Moskou geeft beelden vrij van waarschuwingsschoten op Britse torpedojager

Het Russische ministerie van Defensie heeft beelden vrijgegeven waaruit blijkt dat de Britse HMS Defender "uit de wateren van de Krim wordt verjaagd" door militaire vliegtuigen en schepen.

De beelden komen  terwijl het Verenigd Koninkrijk stug bleef ontkennen dat er waarschuwingsschoten waren afgevuurd op de torpedobootjager van de Royal Navy en dat er bommen op het pad van het oorlogsschip waren afgevuurd.

Het Russische ministerie van Defensie gaf aan dat een grenspatrouilleboot de schoten heeft afgevuurd op HMS Defender nadat ze de territoriale wateren van het land in de Zwarte Zee was binnengevaren. Ook zou een Su-24M gevechtsvliegtuig vier bommen vlak bij het schip hebben gedropt.

Maar het  Britse ministerie van Defensie antwoordde dat het 152 meter lange, 8.500 ton zware schip "onschuldige doorvaart door de Oekraïense territoriale wateren voerde in overeenstemming met het internationaal recht".

In een verklaring van de Britten op Twitter staat: "Wij geloven dat de Russen een artillerieoefening in de Zwarte Zee uitvoerden en de maritieme gemeenschap vooraf hebben gewaarschuwd voor hun activiteiten. Er zijn geen schoten op HMS Defender gericht en we erkennen de bewering dat er bommen op haar pad zijn gevallen niet."


Voorzieningenrechter verbiedt afschieten reeŽn in provincie Groningen

De voorzieningenrechter heeft de vergunning die de provincie Groningen verleende voor het afschieten van 890 reeën geschorst. De vergunning was verleend tot eind maart 2022 met het oog op de verkeersveiligheid. 

De voorzieningenrechter zag zich gesteld voor de vraag of de afschotvergunning in overeenstemming was met de Wet natuurbescherming. In deze wet staat onder meer dat afschot alleen is geoorloofd als uiterste middel en indien is aangetoond dat er geen andere oplossingen haalbaar zijn. Daarnaast dient een afschotvergunning normaal gesproken te berusten op een actueel vastgesteld faunabeheerplan. De provincie heeft echter verzuimd tijdig voor dit laatste te zorgen. Verder is volgens de voorzieningenrechter niet aangetoond dat er geen andere maatregelen dan afschot zijn om het beoogde doel -het niet toenemen van het aantal aanrijdingen met reeën- te halen. Stukken zoals onderzoeksrapporten waaruit dat moet blijken en die zijn toegespitst op de provincie Groningen ontbreken namelijk. 

Reeën ( Pixabay)
Reeën ( Pixabay)

Moordenaars Jamal Khashoggi kregen hun training in de Verenigde Staten

Saoedische agenten die betrokken waren bij de moord op journalist Khashoggi zouden in de Verenigde Staten een militaire training hebben gevolgd. Dat meldt de "New York Times". De Amerikaanse regering keurde de training goed.

Vier Saoedische agenten die betrokken waren bij de moord op journalist Jamal Khashoggi, die als een luis in de pels werd beschouwd door de regering van Saoedi-Arabië, zouden in de Verenigde Staten een paramilitaire opleiding hebben gevolgd. De training vond plaats in 2017, een jaar voor de moord op Khashoggi, meldt de New York Times, daarbij verwijzend naar relevante documenten en mensen die bekend zijn met de zaak. Twee van de mannen hebben van oktober 2014 tot januari 2015 zo'n training gevolgd. Volgens het rapport vond de training plaats met goedkeuring van de Amerikaanse regering onder de toenmalige president Barack Obama.

Moord in het consulaat te Istanbul
Khashoggi werd op 2 oktober 2018 gedood in het Saoedische consulaat in Istanbul door een speciaal commando van 15 man uit Riyad. Zijn lichaam werd zwaar toegetakeld. De leiding van het islamitisch-conservatieve koninkrijk werd hierop blootgesteld aan scherpe kritiek.

Eind februari publiceerden de Verenigde Staten een rapport van de geheime dienst waarin de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman direct verantwoordelijk werd gehouden voor de moord op Khashoggi. De kroonprins zou de opdracht hebben gegeven om Khashoggi gevangen te nemen of te doden.

'Mislukte missie om hem te arresteren'
Saoedi-Arabië ontkende aanvankelijk de moord op Khashoggi, maar gaf uiteindelijk toe onder internationale druk dat ze Khashoggi hadden gedood "in een mislukte missie om hem te arresteren". Het koninkrijk verwierp echter resoluut elke betrokkenheid van de kroonprins Salman.

Later werden in een rechtzaak vijf Saoedische burgers ter dood veroordeeld en drie anderen tot gevangenisstraffen veroordeeld voor de moord op Khashoggi. De doodvonnissen zijn inmiddels omgezet naar gevangenisstraffen.

Training staat niet in verband met de moord
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft toestemming gegeven om de opleiding van de Saoedische Koninklijke Garde uit te laten voeren door het particuliere Amerikaanse beveiligingsbedrijf "Tier 1 Group", meldde de New York Times. De krant citeerde deze uitspraken van een senior manager van "Cerberus Capital Management", het moederbedrijf van het beveiligingsbedrijf.
Hij heeft toendertijd met het Pentagon afgesproken dat de training van de Saoedische agenten bedoeld waren om zichzelf te verdedigen, daarom heeft de training van de mannen geen enkel verband met "hun latere gruwelijke daden".

Amerikaans congres ontving geen antwoorden
Vorig jaar reageerde de Cerberus manager schriftelijk op vragen van Amerikaanse Congres-leden over de rol van zijn bedrijf bij de opleiding van de mannen. Maar de parlementsleden ontvingen zijn antwoorden nooit omdat de regering onder Donald Trump ze blijkbaar niet naar het congres had doorgestuurd, volgens de "New York Times".

Washington Post-columnist leefde in ballingschap in de VS
Khashoggi, een Amerikaans staatsburger, schreef columns voor de Washington Post voordat hij stierf. Daarin bekritiseerde hij vaak de Saoedische monarchie waarbij hij regelmatig de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman op de hak nam. De journalist woonde in ballingschap in de VS, terwijl in Saoudi Arabie mensenrechtenactivisten, schrijvers en tegenstanders van de Saoedische betrokkenheid bij de Jemenitische burgeroorlog keihard werden aangepakt.

De Washington Post schreef al eerder over 'hun verdenking' dat Kashoggi's moordcommando in de VS hun opleiding hebben gevolgd.

Softwarepioneer McAfee dood gevonden in Spaanse cel na besluit uitlevering

De Brits-Amerikaanse softwarepionier John McAfee is dood in zijn cel in Barcelona aangetroffen. Volgens justitie van de regio Catalonië wijst alles op zelfdoding. Enkele uren eerder hadden Spaanse rechters net bepaald dat McAfee (75) mocht worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten in verband met belastingontduiking. Lees verder bij de Stentor.

Eisen van Viruswaarheid in kader vaccinatiebeleid afgewezen

Het gerechtshof Den Haag heeft dinsdag uitspraak gedaan in het kort geding dat de Stichting Viruswaarheid tegen de Staat had aangespannen over het COVID-19 vaccinatiebeleid. Volgens Viruswaarheid is de voorlichting en communicatie van de overheid over de vaccinaties en de soorten vaccins tegen COVID-19 gebrekkig en misleidend. Viruswaarheid vindt het bovendien onrechtmatig dat de Staat de burger geen vrije keuze biedt voor een merk vaccin. Het Haagse gerechtshof geeft Viruswaarheid in dit alles geen gelijk.

Het gerechtshof vindt de benaming ‘vaccin’ voor de in Nederland op de markt gebrachte preventieve middelen tegen COVID-19 niet misleidend. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) en de Gezondheidsraad gebruiken deze terminologie ook voor de preventieve middelen die een stukje genetische informatie bevatten, zoals de mRNA-vaccins van Pfizer en Moderna en de vector-vaccins van AstraZeneca en Janssen. Elk van deze vaccins is op zijn veiligheid en werkzaamheid getest in een groep van ten minste 24.000 personen. Op of via de website van de Rijksoverheid is alle informatie te vinden over het vaccinatiebeleid van de Staat. Daarin wordt ook ingegaan op de verschillen tussen de soorten vaccins, hun werking, de mogelijke bijwerkingen en de mate van bescherming tegen COVID-19. Evenals de voorzieningenrechter in de rechtbank ziet het gerechtshof daarom geen reden voor een rectificatie of een medische disclaimer zoals Viruswaarheid heeft gevraagd.

Ook is het hof het eens met de voorzieningenrechter dat van een keuzevrijheid voor een merk vaccin vooralsnog geen sprake kan zijn. Dat heeft niet alleen te maken met de bestaande schaarste aan bepaalde vaccins, maar ook met de verschillen in geschiktheid voor bepaalde leeftijds- of risicogroepen, de wijzigende hoeveelheden en tijdschema’s van leveranties en de verschillende eisen ten aanzien van transport en distributie, bewaarcondities en wijze van toediening.

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #96
special
FOK! Zien en doen: Stoomgemaal De Cruquius
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #133
special
VrijMiBabes #133 (not very sfw!)
special
AI Picture Gallery #53
special
Random Pics van de Dag #791
©FOK.nl e.a.