Logitech voor Apple

2. Logitech MX Master 3

 

De MX Master 3 was er al voor Windows, maar is nu geoptimaliseerd voor MacOS. Ik heb geen idee wat ze ermee bedoelen, behalve dat je de muis nu allerlei Mac-truukjes via de Logi Options kunt leren en dat het in space-grey verkrijgbaar is. Nu had ik een Magic Mouse van Apple bij de Macbook, maar zoals iedereen weet heeft Apple deze in een dronken bui ontworpen. Probeer maar eens je draadloze muis op te laden terwijl je moet werken, dat gaat niet omdat de connector aan de onderkant van de muis zit. Ergonomisch is het ding ook al niet, al hebben ze een probleem omzeild: links- of rechtshandig, de Magic Mouse is voor beide soorten gebruikers een verschrikkelijke muis.

De Logitech MX Master 3 heeft het MagSpeed Scroll Wheel. Erg fijn, want dit werkt met magneten en is dus geruisloos. Je kunt met een simpele druk op een knopje kiezen of je een tandwiel-effect of een vloeiend scrollwheel wil hebben. Serieus, het fijnste scrollwheeltje dat ik ooit heb gebruikt. Je duim mag ook meedoen, want er is een scrollwheel aan de zijkant. Dat heeft dan weer niet de optie om te kiezen uit scrollmodi, daar kun je alleen vloeiend mee scrollen. Er zijn nog drie knoppen bij de duim te vinden.

MX Master 3 - Side (Foto: Logitech)

Die knoppen en scroll-snelheden kun je aanpassen in de Logi Options software. Net zoals bij het toetsenbord kun je per applicatie profielen maken, om sneltoetsen en bewegingen te koppelen aan een specifieke app. Met één ding ben ik minder blij mee en dat is de zogenaamde DuoLink-setting tussen muis en toetsenbord. Hiermee zorg je ervoor dat je nog extra sneltoetsen kunt koppelen aan de muis in combinatie met de FN-toetsenbordknop. Op het plaatje in de software is het duidelijk wat er handig aan zou zijn, daar zit de FN-knop in de linkeronderhoek van het toetsenbord. Maar in het echt zit de FN-knop niet bij je linkerhand, maar boven de pijltjestoetsen aan de rechterkant. Ik moet mijn complete linkerhand dus verplaatsen, weg ‘snel’toets.

De muis zelf werkt prima. Verbinden met Bluetooth of dongle en muizen maar. Er ziet een 400DPI sensor en ik gebruik de muis op een glazen tafel: geen probleem. De batterij is in de twee weken dat ik hem gebruik nog niet leeg geweest. Logitech heeft opgegeven dat de batterij tot 70 dagen mee kan. Zo lang wilde ik niet wachten. En Apple, lees je mee: deze muis heeft de USB-C aan de voorkant, waardoor je gewoon door kunt werken mocht je willen opladen. Een nadeel voor linkshandige mensen: de Logitech MX Master 3 is er alleen voor rechtshandigen.

MX Master 3 - Bottom (Foto: Logitech)

Het toetsenbord en de muis zijn met Bluetooth of een dongle te verbinden met je Mac. Dat gaat supersimpel, al had ik wel problemen om Logi Options aan de gang te krijgen daarna. Die zag geen enkel apparaat, maar het bleek een rechten-dingetje te zijn. Het toestaan om input-apparaten te monitoren heb ik niet langs zien komen tijdens de installatie, maar na dit handmatig te hebben gedaan doet alles het zoals het hoort.

Een handige feature is ook dat beide te koppelen zijn aan je iPad. Onder de muis en op het toetsenbord staan drie koppeltoetsen, zodat je het apparaat tegelijkertijd aan drie apparaten kunt koppelen en makkelijk kunt wisselen met een druk op de knop. Je hoeft dus niet telkens weer een Bluetooth-verbinding te ontkoppelen, bij het andere apparaat weer zoeken, verbinden, etc. Omdat je meerdere apparaten tegelijkertijd kunt verbinden kun je ook gebruikmaken van Flow. Hiermee kun je bijvoorbeeld een document naar de rand van je scherm slepen en dan hoppa doorgaan naar je tweede laptop. Een nadeel, dat werkt alleen als op beide apparaten Logi Options staat. Ik gebruik mijn iPad vaak als tweede scherm, dan gaat die vlieger helaas niet op, want Logi Options is er niet voor iPadOS of iOS.

MX Master 3 - Front (Foto: Logitech)

Ik vind de Logitech MX Keys en Logitech MX Master 3 erg fijn om mee te werken. Er is een klein dingetje op mijn Macbook: als ik die eens uit heb gezet, dan zal je de eerste keer toch echt moeten inloggen met het toetsenbord van Apple. Er bestaat wel een optie die zegt dat Bluetooth moet zoeken naar een Bluetooth toetsenbord, maar dat is alleen als het geen toetsenbord kan vinden. End at wordt lasting bij een laptop. De Logitech MX Keys en Logitech MX Master 3 voor Mac zijn verkrijgbaar in space-gray met een verkoopprijs van €109 per stuk.