CD: Korinthians - Chaos Control

De Belgische alternatieve muziekscene is in volle bloei. Een product daarvan is de Gentse post-wave formatie Korinthians. Na een EP en 7” is er nu een volledig debuutalbum. Chaos Control heet deze complete kennismaking.

Het geluid van Korinthians staat zeker als een huis. De elektronica maakt het bij wijlen lekker zwaar en bombastisch. Het gebruik van de Moog met zijn aparte sound is daarbij een pluspunt. De band probeert de typische wave sound van de jaren ’80 in een eigentijds jasje te steken. De lovenswaardige Joy Division-cover ‘A Means To an End’ is daar zeker een uitstekend voorbeeld van. Zonder het origineel geweld aan te doen is er een frisse draai aan gegeven en wordt de intensiteit van de Britse cultband zeker benaderd.

Overigens benadrukt de band zelf dat Joy Division niet direct de inspiratie is voor hun muziek. Eerder worden bands als Goose en Mogwai genoemd, evenals Boytronic waarvan in de live-set ook een nummer wordt gespeeld. Verder luistert de band naar soundtracks van sci-fi films en de klassieke muziek van Igor Stravinsky. Muzikaal maken ze zelf een vergelijking met het vroege werk van The Editors, maar dan met het synth geluid van Gary Numan.

De songs op dit album variëren van nostalgische new wave als ‘The Beat’ tot meer experimentele en ook psychedelische nummers als ‘The Wave’. De zekere beladenheid die deze scene met zich meebrengt komt vooral in de songs als ‘Icarus Airlines’ en ‘Regrets’ aan bod. Ondanks het elektronische geluid is er zeker ruimte voor gitaarwerk. Zo eindigt ‘I Pray so You Believe’ met een stevige rockpassage. In de afsluitende titeltrack is zelfs wat ruimte gereserveerd voor een beetje noise.

Persoonlijk vind ik ‘A Way With Words’ het meest complete en derhalve beste nummer. Het is een mooie mix van Indie en Wave. Het is tevens het nummer waarop mijns inziens de Korinthians het meest hun eigen gezicht laten zien. Om je momenteel te onderscheiden binnen dit genre met haar talloze acts is een hele kluif. Op dat gebied valt er voor deze band zeker nog wat te halen. Op Chaos Control laten ze horen dat de potentie er in ieder geval is. Het album smaakt dus naar meer. Voor nu heeft Korinthians een prima debuut afgeleverd.

Korinthians speelt 17 april tijdens de Wave Invasion in De Gonz te Gouda en, zet het alvast in je agenda, op 25 september tijdens Back2Black in The Curve in Echt.