FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 10 maart 2020

Nieuwe Xbox Series One info tijdens livestream

Microsoft streamt volgende week een eigen show over de nieuwe Xbox Series X. Eigenlijk zouden ze dit allemaal gaan presenteren tijdens de Game Developer Conference, maar dankzij die kuthoest ging dat event even niet door.

Op 17 en 18 maart streamt Microsoft onder andere over hoe developer The Coalition Gears 5 heeft gebouwd, hoe je je eigen game maakt voor de nieuwe Xbox, hoe je je eigen developerteam runt en natuurlijk alle nieuwtjes over Project Xcloud. Dit alles is natuurlijk live te volgen op Mixer.

Het schema ziet er als volgt uit:

17 maart - Dag 1

 • 19:00 Welcome to Game Stack Live! 
 • 19:25 How The Coalition built Gears 5 to be more accessible
 • 19:45 Building accessibility into your game - the Xbox Accessibility Guidelines
 • 20:00 Panel: The changing nature of today’s game industry
 • 20:35 Panel: How to be intentionally inclusive in your game design
 • 21:15 What is Microsoft Game Stack?
 • 21:30 The Importance of LiveOps
 • 22:00 Rare: Building Sea of Thieves with a LiveOps Mentality
 • 22:35 What it means to run a game studio – a conversation with Turn 10
 • 23:00 Maximizing impact and reach for your independent games with the ID@Xbox team

18 maart - Dag 2

 • 19:00 Previously on Game Stack Live 10:15 How inXile used creative iteration to drive Wasteland's development
 • 19:40 Panel: How online services are defining the next generation of game development
 • 20:40 Xbox Series X + Project xCloud = New Chapter in Gaming
 • 21:40 The spark of creativity that drives Double Fine
 • 22:20 What’s new in DirectX: Raytracing, mesh shading, and more

 

RB Leipzig voor het eerst kwartfinalist Champions League na makkelijke zege op Tottenham

RB Leipzig heeft zich voor het eerst in de nog jonge clubgeschiedenis geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. De Duitse ploeg had de heenwedstrijd al met 1-0 gewonnen en in eigen huis won RB Leipzig met 3-0 van Tottenham Hotspur.

Het duel tussen RB Leipzig en Tottenham Hotspur zou nooit spannend worden. Na twintig minuten spelen stond Leipzig al met 2-0 voor door twee doelpunten van aanvoerder Marcel Sabitzer. Vlak voor het tweede doelpunt van Sabitzer werd er nog een doelpunt van Timo Werner afgekeurd vanwege buitenspel.

Tottenham, zonder de geblesseerde Steven Bergwijn, kon weinig kansen creëren. Het meeste gevaar was nog een afstandsschot van Giovani Lo Celso, maar Leipzig-keeper Peter Gulacsi wist die inzet te keren. In de tweede helft viel er weinig te beleven en in de slotfase maakte Emil Forsberg de 3-0 voor RB Leipzig wat tevens ook de eindstand zou zijn.

Ilicic schiet met vier treffers Atalanta Bergamo naar kwartfinales Champions League

Atalanta Bergamo, met Met Marten de Roon, Hans Hateboer en Robin Gosens in de basis, heeft zich geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. In en tegen Valencia werd met 4-3 gewonnen.

Atalanta Bergamo had de heenwedstrijd al met 4-1 gewonnen tegen Valencia. In Valencia ging de Italiaanse ploeg direct goed van start. Na drie minuten kwam Atalanta Bergamo al op voorsprong na een benutte strafschop van Josip Ilicic.

Kevin Gameiro trok de stand na ruim twintig minuten spelen gelijk. Vla voor rust sloeg Ilicic opnieuw toe vanaf elf meter. Na de rust kwam Valencia opnieuw langszij dankzij opnieuw Gameiro. Met nog 25 minuten te gaan zorgde Ferran Torres voor de 3-2 en mocht Valencia even hopen, maar die hoop was maar vijf minuten. Want Ilicic wist opnieuw te scoren en tien minuten voor tijd maakte de Sloveen zijn vierde van de avond.

Moeder na 55 jaar herenigd met ontvoerde zoon

Het is inmiddels een goede anderhalve week geleden, maar omdat het zo'n mooi verhaaltje is gaan we toch nog even terug naar het Kentucky van eind februari. In Radcliff werd een moeder namelijk herenigd met haar zoon, die ze toch al enige tijd niet gezien had.

Jerry Barnett was in 1965 vijf jaar oud toen hij werd ontvoerd: een oppas, die toenmalige tienermoeder Anna-Mary niet heel goed kende, ging er met het jongetje vandoor en hij kwam nooit meer thuis. Een paar jaar later kwam het jongetje in pleeggezinnen terecht, nadat zijn ontvoerster hem in Delaware - waar hij 'Thomas' heette - achter had gelaten.

'Thomas' bouwde uiteindelijk wel een leven op en zijn zoon, Damon Parker, kwam er via een DNA-test achter dat hij niet alleen een neef, maar ook een oma in Kentucky had wonen. Zo kwam het balletje aan het rollen en de nu 60-jarige Jerry kon op bezoek gaan bij zijn uiteraard behoorlijk geëmotioneerde moeder.

"Ik was bang om de auto uit te komen", aldus Jerry. "Er waren zoveel mensen, ik dacht dat iemand me weer zou ontvoeren."

COVID-19: Crisis tot en met: EU stelt 25 miljard beschikbaar

De COVID-Crisis grijpt rap om zich heen. In Brabant heeft men verschillende maatregelen getroffen om de uitbraak van het virus tegen te gaan zo bleek uit een persconferentie. Er komt een verbod op alle evenementen met meer dan 1.000 deelnemers. 

Zo worden de betaalde voetbalwedstrijden, dance events en concerten, de carnavalsoptocht in Oosterhout en een grote beurs op de Technische Universiteit Eindhoven afgelast. Het wordt aangeraden om de sociale contacten te matigen en het en aangaan van nieuwe sociale contacten alleen te doen als dit strikt noodzakelijk is. 

Ook werd er opgroepen om ouderen en kwetsbare extra te beschermen.  Deze maatregelen gelden tot en met maandag 16 maart in lijn met het advies van het RIVM en wat minister-president Rutte maandag 9 maart communiceerde: geen handen meer schudden (wat hij zelf meteen weer vergat

Deze maatregelen zijn onder meer getroffen nadat uit een steekproef is gebleken dat zo'n 4% van de onderzochte medewerkers in de Brabantse ziekenhuizen is besmet het nieuwe coronavirus (COVID-19) .De bevindingen uit het onderzoek ondersteunen het ingezette beleid van afgelopen vrijdag. Wel vraagt het om enkele uitbreidingen.

Het feit dat zorgmedewerkers besmet zijn met het coronavirus kan meerdere dingen betekenen. Het kan zijn dat het percentage besmettingen in de ziekenhuize een weergave is van het aantal besmettingen onder de Brabantse bevolking. Maar het zou ook kunnen betekenen dat het percentage besmettingen onder ziekenhuismedewerkers hoger is, omdat zij door hun werkzaamheden eerder in contact kunnen komen met het virus. Het RIVM gaat dit nog verder uitzoeken.

Horeca zwaar getroffen
Hoe het in andere steden zit, weten we (nog) niet) maar Amsterdamse horecazaken beginnen de gevolgen van het coronavirus nu behoorlijk te voelen. Reserveringen worden massaal geannuleerd en nieuwe boekingen blijven uit. De Amsterdamse afdeling van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) luidt daarom de noodklok zo meldt At5

De eerste ondernemers sluiten al hun deuren omdat ze te weinig klandizie hebben, merkt voorzitter Pim Evers. 'We zien dat er 30 procent minder kamers worden geboekt in hotels. Dus we stevenen wel af op een probleem.'

'Het is een stuk minder druk', beaamt horecakoning Won Yip. Hij verwacht dan ook dat er bedrijven om zullen vallen door toedoen van het coronavirus. '100 procent', zegt hij stellig.

EU-Noodhulp
Inmiddels heeft de EU een fonds van 25 miljard euro beschikbaar gesteld om de gevolgen van de crisis op te vangen,, zo meldt het Algemeen Dagblad. 

Women’s Basketball League: 4 play-off teams bekend

Na afgelopen weekend zijn de vier play-off teams in de Women’s Basketball League bekend. Ook de match-ups in de halve finale van de play-offs zijn bekend. Sportiff Company Grasshoppers neemt het op tegen Dozy BV Den Helder. 4Consult/Binnenland gaat de strijd aan met Loon Lions.

Sportiff Company Grasshoppers zal het reguliere seizoen als eerste eindigen. De ploeg van coach Axel Gouw won in eigen huis met 80-57 van Dozy BV Den Helder en verzekerde zich daarmee van thuisvoordeel in de gehele play-offs.

4Consult/Binnenland is zeker van de tweede plaats en daarmee thuisvoordeel in de halve finale. Dankzij een 55-62 overwinning op bezoek bij Lekdetec.nl is de ploeg uit Barendrecht niet meer in te halen door de achtervolgers.

Uitslagen Women’s Basketball League

Jolly Jumpers - Loon Lions 61 - 70
BC Utrecht Cangeroes - Keijser Capital Martini Sparks 62 - 79
Sportiff Company Grasshoppers - Dozy BV Den Helder 80 - 57   
Lekdetec.nl – 4Consult/Binnenland 55 - 62

Stand Women’s Basketball League

1.

Sportiff Company Grasshoppers

26 - 46

2.

4Consult/Binnenland

26 - 40

3.

Loon Lions

25 - 34

4.

Dozy BV Den Helder              

25 - 28

5.

Lekdetec.nl

25 - 22

6.

Jolly Jumpers

25 - 20

7.

Keijser Capital Martini Sparks

25 - 6

8.

BC Utrecht Cangeroes

25 - 4

Dutch Basketball League: Feyenoord stunt weer tegen Donar


Afgelopen weekend stonden er in de Dutch Basketball League weer vier wedstrijden op het programma. In Zwolle werd de topper tussen Landstede Hammers en Zorg & Zekerheid Leiden gespeeld en in Rotterdam wist Feyenoord Basketball voor de tweede keer dit seizoen te winnen van Donar.

In Zwolle stond de topper tussen Landstede Hammers en ZZ Leiden op het programma. De bezoekers stonden een groot deel van de wedstrijd voor, maar zagen in het vierde kwart de koploper toch langszij komen en met 92-84 winnen. Voor Zwolle was Sherron Dorsey-Walker met 20 punten topscorer, terwijl ook Devon van Oostrum (16 punten) en Mohammed Kherrazi (16 punten en 10 rebounds) een groot aandeel in de zege hadden. Jarvis Williams noteerde voor Leiden ook een fraaie double-double met 20 punten en 16 rebounds.

In Rotterdam won Feyenoord Basketball voor de tweede keer dit seizoen in eigen huis van Donar. Deze keer werd het 79-66 voor de ploeg van Toon van Helfteren. Vijf Rotterdamse spelers noteerden dubbele cijfers, aangevoerd door Keyshawn Woods met 17 punten. Door deze overwinning stijgt Feyenoord naar de vierde plek op de ranglijst.

Basketball Academie Limburg boekte in eigen huis een belangrijke 76-73 overwinning op Den Helder Suns. Beide teams zijn, samen met Aris Leeuwarden, in strijd om de zesde en laatste play-offplek.

Aris Leeuwarden ging in Den Bosch met 98-59 kansloos onderuit tegen Heroes Den Bosch.

Uitslagen Dutch Basketball League

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball - Donar 79 - 66
Basketbal Academie Limburg - Den Helder Suns 76 - 73
Landstede Hammers - Zorg & Zekerheid Leiden 92 - 84
Heroes Den Bosch - Aris Leeuwarden 98 - 59

Stand Dutch Basketball League

Landstede Hammers

20 - 34

Donar

22 - 34

Heroes Den Bosch

23 - 32

Zeeuw & Zeeuw Feyenoord Basketball

22 - 24

Zorg & Zekerheid Leiden

20 - 22

Basketbal Academie Limburg

24 - 18

Den Helder Suns

23 - 14

Aris Leeuwarden

24 - 14

Apollo Amsterdam

22 - 8

Kerkdiensten niet afgelasten, want bidden is keihard nodig

Het Reformatorisch Dagblad laat vandaag in haar hoofdredactioneel commentaar het licht schijnen over de maatregelen rond de coronacrisis en de conclusie is, we moeten bidden!

Onder de kop 'Niet corona heerst maar God regeert' doet de hoofdredactie uit de doeken hoe ze naar de crisis kijken. Er wordt in het stuk gekeken naar de voorliggende maatregelen zoals deze in diverse landen genomen worden maar er lijkt iets te ontbreken. "Bij alle maatregelen die de overheid tot nu toe afkondigt, wordt er één node gemist. In vroeger eeuwen was het gebruikelijk dat de regering een biddag uitriep. Dat gebeurde bij oorlogen en natuurgeweld, maar ook bij ernstige ziekten onder mens en dier", zo lezen we in het christelijk dagblad van bevindelijk gereformeerde signatuur.

"Op het eerste gezicht is het tegenstrijdig om op te roepen tot zo’n biddag om het coronavirus, want zulke massale bijeenkomsten zijn de plaatsen waar die ziekte zich snel kan verspreiden. Toch verraadt dat een ongeestelijke manier van denken. Christenen belijden dat ziekte en gezondheid hun niet toevallig overkomen. Niet corona heerst, maar God regeert", aldus de hoofdredactie.

Ook wordt er gesteld dat christenen naar zichzelf moeten kijken. "Het coronavirus is slechts een tweede oorzaak, een middel in Gods hand. Hij zendt ziekte zoals ooit de plagen in Egypte, om de mens tot inkeer te brengen. Christenen hoeven daarvoor niet te verwijzen naar China, Iran of Italië. Ze hoeven ook geen verwijten te maken aan een overheid die abortus en euthanasie verdedigt of Nederland een genderideologie opdringt. Laten ze de hand in eigen boezem steken en zichzelf onderzoeken."

De hoofdredactie haalt ook nog een voorbeeld uit de christelijke geschiedenis aan. "In de negentiende eeuw, tijdens heftige uitbraken van cholera, riepen predikanten hun hoorders op om te doen wat God sprak tot Salomo (2 Kron. 7:13,14). Als God ziekte zendt, moeten ze zich verootmoedigen, bidden, Gods aangezicht zoeken en zich bekeren. Als het volk dat zal doen, „zo zal Ik uit de hemel horen en hun zonden vergeven en hun land genezen.”"

"Het zou dus juist onverantwoord zijn om op voorhand kerkdiensten af te gelasten. Vanzelfsprekend moeten kerkenraden hun verantwoordelijkheid kennen en adviezen vanuit de overheid serieus nemen. Maar dat staat niet het gebod van de hoogste Koning in de weg: bekering", zo besluit het commentaar in de krant.

Vechtsporter Youssef Ben Hamou op Nationale Opsporingslijst om ripdeal

Youssef Ben Hamou wordt verdacht van betrokkenheid bij een dodelijke schietpartij in Almere die een 35-jarige man het leven kostte. De dodelijke schietpartij op 21 december 2019 in een appartement in het centrum van Almere, betrof vermoedelijk een drugsdeal die uit de hand liep.

De politie gaat ervan uit dat er twee daders waren en heeft inmiddels één verdachte aangehouden, een man van 20 uit Amsterdam. De tweede verdachte Youssef Ben Hamou, is nog altijd voortvluchtig. Youssef Ben Hamou is geoefend vechtsporter en vuurwapengevaarlijk.

Wie Youssef Ben Hamou gezien heeft of een vermoeden heeft waar hij nu verblijft, wordt verzocht de politie te bellen. Het onderzoeksteam is bereikbaar via de gratis opsporingstiplijn 0800-6070. Vanuit het buitenland kunt u bellen naar (+31)79-345 9 876.

Youssef Ben Hamou (Afbeelding: Politie)
Youssef Ben Hamou (Afbeelding: Politie)

1,5 jaar cel en tbs voor ontucht en bezit exorbitante hoeveelheid kinderporno

Een 57-jarige Haarlemmer is veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar en tbs met voorwaarden. Hij heeft in 2017 een meisje van toen 6 jaar meerdere keren seksueel misbruikt. Ook was de man in het bezit van exorbitante hoeveelheden kinderpornografisch beeldmateriaal.

Ontucht en gewoonte verzamelen kinderpornografische afbeeldingen
Het misbruik vond plaats tijdens logeerpartijtjes bij de verdachte thuis. Het meisje beschouwde de verdachte in die tijd als een grootvader. De verdachte heeft het vertrouwen van het meisje in hem ernstig misbruikt. Het slachtoffer lijdt erg onder dit misbruik en heeft een jaar lang therapie gehad. Daarnaast was verdachte in het bezit van ruim 4,7 miljoen foto’s en meer dan 3.000 films met kinderpornografisch materiaal. De verdachte is na een huiszoeking door de politie en inbeslagname van het toen aangetroffen materiaal nog doorgegaan met downloaden. De rechtbank vindt dat hij er een gewoonte van maakt. Er zaten foto’s en films bij van jonge kinderen die op grove wijze seksueel worden misbruikt. De rechtbank houdt de verdachte mede verantwoordelijk voor het leed dat de afgebeelde kinderen is aangedaan. Hij heeft immers bijgedragen aan het in stand houden van de vraag naar kinderporno en daarmee aan het seksuele misbruik en de exploitatie van deze kinderen.

Niet-ontvankelijk verklaring en vrijspraak verkrachting tweede minderjarige
De verdachte is niet vervolgd of veroordeeld voor het zelf vervaardigen van kinderpornografisch materiaal. Het Openbaar Ministerie had de man wel gedagvaard voor de verkrachting van de vader van het minderjarige meisje. Dit zou in een periode tussen 1991 en 1996 hebben plaatsgevonden, toen de vader zelf nog minderjarig was. De rechtbank heeft het openbaar ministerie hiervoor deels niet-ontvankelijk verklaard omdat het misdrijf verjaard is. Onder de vóór 2013 geldende wet verjaarde het aan de verdachte verweten misdrijf (verkrachting van een minderjarige tussen de 12 en 16 jaar oud) 12 jaar nadat een slachtoffer 18 jaar was geworden. Sinds de wetswijziging van 2013 is dit niet meer het geval. Maar misdrijven die toen al verjaard waren, kunnen niet meer vervolgd worden. Dat is in deze zaak het geval. De verdachte kon nog wel veroordeeld worden voor verkrachting, als vast zou staan dat het slachtoffer op dat moment jonger dan 12 jaar was. Het bewijs daarvan is niet geleverd, volgens de rechtbank.

Ziekelijke stoornis en gebrekkige ontwikkeling geestvermogens
De man heeft onder andere een pedofiele stoornis. Deze stoornis en de gebrekkige ontwikkeling van de geestvermogens van de verdachte speelden een rol bij zijn handelen. Om het aanzienlijke herhalingsgevaar terug te dringen vindt de rechtbank behandeling van de verdachte dringend noodzakelijk. Daarom wordt tbs met voorwaarden opgelegd. De man zal eerst lange tijd intensief in een kliniek worden behandeld en daarna onder strikte voorwaarden ambulant. Een van de voorwaarden is een contactverbod met het slachtoffer. De man mag ook geen contact met andere minderjarigen zoeken en niet met hen werken. Hij moet verder meewerken aan controles door de politie van zijn computers en andere digitale gegevensdragers. De tbs-maatregel is dadelijk uitvoerbaar verklaard zodat de behandeling direct aansluitend op de detentie van de verdachte kan beginnen. Het Openbaar Ministerie had naast tbs met voorwaarden ook nog oplegging van een gedragsbeïnvloedende en vrijheidsbeperkende maatregel ex artikel 38z Wetboek van Strafrecht gevorderd. De rechtbank vindt dit niet nodig, omdat de verdachte niet eerder is veroordeeld of behandeld en de tbs-maatregel al lang kan duren.

Gevangenisstraf
De rechtbank vindt de feiten zo ernstig dat naast tbs ook een gevangenisstraf op zijn plaats is. De officier van justitie had een gevangenisstraf van 22 maanden geëist. De rechtbank houdt er bij het bepalen van de hoogte van de straf rekening mee dat de feiten de verdachte verminderd kunnen worden toegerekend. De rechtbank weegt ook mee dat de verdachte zijn daden bekent en het laakbare ervan inziet. De rechtbank vindt een gevangenisstraf van 18 maanden met aftrek van voorarrest passend. De man zit sinds maart 2019 in voorarrest.

Schadevergoeding slachtoffer
Het vrouwelijke slachtoffer had een immateriële schadevergoeding van 5.000 euro gevraagd en ruim 280 euro aan materiële schade. De rechtbank wijst de materiële schade toe en vindt een bedrag van 2.500 euro smartengeld billijk.

Seizoenstart MotoGP opnieuw uitgesteld

De start van het nieuwe MotoGP-seizoen is vanwege het coronavirus opnieuw uitgesteld. Na de afgelasting van de GP van Qatar en het uitstellen van de GP van Thailand is nu ook de GP van Amerika op 5 april verplaatst naar later dit jaar.

Afgelopen weekend tijdens de GP van Qatar kwam de koningsklasse MotoGP niet in actie. De Moto2 en Moto3 kwamen wel aan de start omdat beide klassen al een week in het land waren vanwege voorbereidende tests.

De GP van Thailand is verplaatst van 22 maart naar 4 oktober. Nu heeft men beslist dat ook de GP van Amerika op het Circuit of the Americas verplaatst wordt. De nieuwe datum is 15 november.

Het seizoen wordt nu geopend tijdens GP van Argentinië. De wedstrijd op het circuit van Termas de Río vindt plaats op 19 april.

Pinnen als voorzorgsmaatregel tegen coronavirus

Supermarkten en foodservicegroothandels doen een dringend beroep op klanten om te pinnen bij het betalen. Bij contant betalen komen klant en kassamedewerker vaak met elkaar in aanraking en dat is vanwege het coronavirus ongewenst. Deze maatregel van supermarkten en foodservicegroothandels sluit aan bij op de oproep van het RIVM om handen schudden en lichamelijk contact zo veel mogelijk te vermijden. Hiermee wil de branche bijdragen aan het indammen van het coronavirus.

Als klanten echt niet kunnen pinnen of erop staan om contant te betalen aan de kassa, dan is het verzoek om het geld op de kassa te leggen en het eventuele wisselgeld ook weer van de kassa af te pakken. Bij de Nederlandse supermarkten en foodservicegroothandels staat de zorg voor medewerkers en klanten voorop. De branche volgt de ontwikkelingen rondom het coronavirus op de voet en handelt in lijn met de adviezen van RIVM en GGD.

Madueke verlengt bij PSV, Zoet in de belangstelling van Besiktas

Noni Madueke heeft zijn contract bij PSV verlengd tot de zomer van 2024. Het 18-jarige talent kwam in 2018 transfervrij over van Tottenham Hotspur. Doelman Jeroen Zoet staat in de belangstelling van het Turkse Besiktas.

Het huidige contract van Madueke liep nog tot het einde van volgend seizoen. De talentvolle aanvaller stond afgelopen zondag voor het eerst in de basis bij PSV. In totaal kwam hij vier keer in actie bij het eerste van de Eindhovense club.

Noni Madueke verlengt contract bij PSV (Bron: Youtube)

“Ik heb bij PSV al veel moois gekregen”, vertelt Madueke. “Ik ben met grote sprongen vooruitgegaan en dit nieuwe contract is een prachtige volgende stap. Het zorgt voor nog meer motivatie om iedere dag het beste uit mezelf te halen. Tot nu toe is PSV een succesverhaal en ik weet zeker dat er hier nog veel mooie momenten gaan komen.”

Jeroen Zoet, de doelman van PSV die sinds januari verhuurd wordt aan FC Utrecht, staat in de belangstelling van Besiktas. De Turkse club moet uitkijken naar een nieuwe doelman omdat Loris Karius na dit seizoen vertrekt. De 29-jarige Zoet staat nog tot 2021 onder contract bij PSV.

Zonderland zeker van Olympische Spelen

Turner Epke Zonderland is zeker van deelname aan de Olympische Spelen in Tokio omdat zijn enige overgebleven concurrent, de Japanner Hidetaka Miyachi, niet deel zal nemen aan de laatste twee wereldbekerwedstrijden.

Epke Zonderland pakt Olympisch Goud in Londen in 2012 (Bron: Youtube)

Zonderland en Miyachi zijn beide nog in de race voor de eindzege op de rekstok in de wereldbeker. De eindwinnaar plaatst zich voor Tokio. Volgens de Japanse turnbond zal hun protegé echter niet deelnemen in Bakoe en Doha.

Zonderland blijft nog nuchter onder het bericht van de Japanse bond: “Heel goed nieuws. Als hij niet komt opdagen, dan zou ik naar de Spelen gaan. Het geeft iets meer zekerheid en daar ben ik natuurlijk wel blij mee. Ik moet eerlijk bekennen dat ik pas echt zeker van mijn zaak ben als ik in Doha ben en hij niet komt opdagen.”

Op de spelen van 2012 in Londen veroverde de inmiddels 33-jarige Fries goud. Vier jaar eerder en later werd hij slechts zevende als gevolg van een val.

Nederland treft Oostenrijk in play-offs voor WK handbal

Het Nederlandse handbalteam is bij de loting voor de play-offs van het WK 2021 gekoppeld aan Oostenrijk. De winnaar over twee wedstrijden is geplaatst voor het WK dat van 15 tot en met 31 januari 2021 in Egypte wordt gehouden.

De laatste ontmoeting tussen Nederland en Oostenrijk dateert van oktober 2019, toen verloor Oranje een oefeninterland in Graz met 32-30. De Oostenrijkers eindigden op het EK afgelopen januari als achtste.

De ploeg van bondscoach Erlingur Richardsson moet tegen Oostenrijk eerst een uitwedstrijd spelen, welke gepland staat tussen 5 en 7 juni. Enkele dagen later volgt dan de wedstrijd in eigen land. Nederland nam nooit eerder deel aan het WK.

García Cortina verrassend de snelste in derde rit Parijs-Nice

Ivan Garcia Cortina heeft de derde rit in Parijs-Nice gewonnen. De Spanjaard van Bahrein-McLaren won verrassend de massasprint, voor Peter Sagan en Andrea Pasqualon. Maximilian Schachmann kwam in het peloton binnen en blijft daarmee leider in het algemeen klassement.

Tom Devriendt was lange tijd de eenzame leider in de derde etappe in Parijs-Nice. De Belg van Circus-Wanty Gobert hield het tot 25 kilometer van de streep vol, waarna hij werd ingelopen. Nadat Devriendt was ingelopen werd er in het peloton ook nerveuzer gekoerst vanwege de wind.

Deceuninck-Quick-Step probeerde het op de kant te trekken, maar het zorgde niet voor de gewenste waaiers. Op zes kilometer kilometer van de streep was er nog een valpartij met daarbij Niki Terpstra. Ook Bryan Coquard lag erbij, maar de rest van de sprinters zaten nog wel mee van voren.

Sam Bennett, een van de favorieten voor de dagzege, kwam in de laatste honderden meters van de streep ten val. Door de valpartij kon ook Caleb Ewan zich niet mengen in de massasprint.

Ivan Garcia Cortina wist zich wel goed van voren te plaatsen. De Spanjaard ging als eerste de sprint aan en zag er niemand meer overheen komen. Peter Sagan moest genoegen nemen met een tweede plaats, voor Andrea Pasqualon. Cees Bol die bezig aan een sterke Parijs-Nice mengde zich ook in de massasprint, maar meer dan een vierde plaats zat er niet in voor de Nederlander van Sunweb.

In het algemeen klassement veranderde er niks, waardoor Maximilian Schachmann nog steeds aan de leiding. Woensdag staat de individuele tijdrit van 15 kilometer op het programma in Parijs-Nice.

Komend weekend geen betaald voetbal in Noord-Brabant

Alle duels in het betaald voetbal die dit weekeinde in Noord-Brabant gespeeld zouden worden, gaan niet door. Dat is dinsdag bekendgemaakt op een persconferentie van de Brabantse burgemeesters Jack Mikkers (Den Bosch), Theo Weterings (Tilburg) en John Jorritsma (Eindhoven).

Daardoor gaan de wedstrijden Willem II - Heerenveen, PSV - FC Emmen en RKC Waalwijk - FC Groningen niet door. In de Keuken Kampioen Divisie zou TOP Oss thuis spelen tegen FC Den Bosch. Het is nog niet bekend wanneer de duels worden ingehaald.

PSV heeft begrip voor het besluit om alle grote sportevenementen in Noord-Brabant vanwege de uitbraak van het coronavirus voorlopig niet door te laten gaan. "Wij conformeren ons aan het besluit dat door de specialisten is genomen", stelt de Eindhovense voetbalclub, die zaterdag een thuiswedstrijd tegen FC Emmen zou spelen.

De burgemeesters hebben geen besluit genomen over het amateurvoetbal, omdat daar geen tribunes vol toeschouwers zijn, zoals bij het profvoetbal. Als de KNVB tot de conclusie komt dat het amateurvoetbal niet door kan gaan, "zouden wij dat ondersteunen", geven de burgemeesters aan.

Ubisoft onthult Season 2 Pass voor Anno 1800

Ubisoft onthult een Season 2 Pass voor Anno 1800 met 3 nieuwe DLC’s die in 2020 worden uitgebracht. De eerste DLC van de Season 2 Pass, Seat of Power, is vanaf 24 maart beschikbaar op pc. Daarnaast viert de game de mijlpaal van 1 miljoen spelers met een Free Weekend van 12 tot en met 15 maart op Uplay en Epic Games Store.

Met de Season 2 Pass krijgen spelers toegang tot nieuwe avonturen, uitdagingen en tools terwijl ze hun eigen industriële revolutie vormgeven. De Season 2 Pass bevat de drie volgende DLC’s die in 2020 worden uitgebracht:

 • Seat of Power: Spelers pronken met de macht van hun stad door middel van een prestigieus paleis en overheidsafdelingen die hun economie kunnen stimuleren met een diversiteit aan beleidsvormen. Seat of Power is beschikbaar vanaf 24 maart.
 • Bright Harvest: Spelers krijgen de kans om de wonderen van de gemechaniseerde landbouw naar het platteland te brengen en stimuleren zo de efficiëntie van hun boerderijen.
 • Land of Lions: Spelers reizen naar het zuidelijke continent en bundelen hun krachten met een omstreden keizer om de woestijn tot leven te brengen met behulp van een nieuw bewateringssysteem.

Om de mijlpaal van 1 miljoen spelers te vieren, ontvangen alle spelers een uniek ornament in Anno 1800. Ook krijgen alle spelers die de Season 2 Pass aanschaffen toegang tot exclusieve ornamenten die beschikbaar zijn bij de lancering van de eerste DLC, Seat of Power.

Anno 1800 is reeds verkrijgbaar voor pc.

NFL en 2K kondigen samenwerking aan

De National Football League (NFL) en 2K hebben vandaag een meerjarig partnerschap aangekondigd dat meerdere toekomstige videogames omvat. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de partijen weer een samenwerking aan gaan, de eerste game verschijnt in 2021.

2K publiceerde eerder de NFL 2K-franchise, die liep van 1999 tot 2004 via het 2K Sports-label van het bedrijf. De samenwerking markeert de terugkeer van games met een American Football-thema naar 2K’s portfolio, evenals een uitbreiding van het gamesportfolio van de NFL. Financiële voorwaarden zijn niet bekendgemaakt.

De games zullen non-simulatie American Football-ervaringen worden. Hoewel specifieke gametitels, ontwikkelaars en releasedata op een later tijdstip worden aangekondigd, bevestigt 2K dat de projecten in vroege ontwikkeling zijn en vanaf het kalenderjaar 2021, tijdens het fiscale jaar 2022 van Take-Two, worden uitgebracht.

"De NFL is één van de meest succesvolle sportmerken ter wereld en staat bekend om het creëren van ongelooflijke entertainment voor fans", aldus David Ismailer, President van 2K. "We zijn verheugd een nieuwe samenwerking aan te gaan met de NFL in een partnerschap dat zich uitstrekt over meerdere videogames gericht op leuke, toegankelijke en sociale ervaringen. Het is opwindend om de expertise van 2K bij het creëren van bekroonde sportgames samen te brengen met de gerenommeerde status van de NFL als een entertainment- en sportorganisatie van wereldklasse."

"Het uitbreiden van de aanwezigheid van de NFL in de gamewereld is een focus geworden voor de League, omdat we de volgende generatie van onze fanbase willen laten groeien. Onze samenwerking met 2K nieuw leven inblazen was een natuurlijke stap in die inspanning", zei Joe Ruggiero, vice-president van consumentenproducten bij de NFL. "2K is een wereldwijde leider in sportvideogames, met een bewezen staat van dienst in het creëren van award winnende games. We kijken er daarom naar uit om in de toekomst meer te delen over de projecten waaraan we met hen werken."

Electronic Arts, de uitgever van NFL Madden-games, heeft aangegeven dat er niets veranderd voor hun NFL-samenwerking en we meer Madden-games mogen verwachten van hun gamestudio.

2K publiceert onder andere NBA 2K, WWE 2K, Borderlands, BioShock, Mafia, Sid Meier’s Civilization en XCOM.

Gratis vijfde personage toegevoegd aan Warhammer Chaosbane

Nacon en Eko Software maken bekend dat een nieuw, gratis personage voor Warhammer: Chaosbane is verschenen. De vier helden die al in de game zaten krijgen vandaag gezelschap van Keela, een dwerg-ingenieur die de Chaos bestrijdt om het Empire te redden in een nieuwe missie die ongeveer twee uur extra speeltijd toevoegt.

Keela is een dwarf engineer, oftewel een dwerg-ingenieur. De combinatie van haar skills in engineering, hydraulica, explosieven en alchemie maken haar tot een geduchte tegenstander. Tijdens fysieke gevechten kan ze veel schade veroorzaken met haar zelfontworpen oorlogshamer, terwijl ze met haar andere handwapens ook flinke schade kan aanrichten op korte en middellange afstand.

Keela voert spelers mee naar een nieuwe omgeving: de Forges. Tijdens deze verhaallijn moeten spelers de gebeurtenissen onderzoeken die plaatsvinden in de smederijen van Nuln, de hoofdstad van het Empire. De Gunnery Master van de beroemde Imperial Gunnery School heeft om hulp gevraagd: doordat een verschrikkelijke ramp het gieterijcomplex heeft getroffen, zitten de beste ingenieurs van de stad erin opgesloten. Spelers moeten inbreken in het complex om de gevangen ingenieurs te redden en de vijand te verslaan dat de Forges heeft getroffen.

Warhammer: Chaosbane is verkrijgbaar op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Rainbow Six Siege Operation Void Edge nu beschikbaar

Operation Void Edge, het eerste seizoen van het vijfde jaar van Tom Clancy’s Rainbow Six Siege, is nu beschikbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc. Operation Void Edge brengt een nieuwe aanvaller en verdediger, respectievelijk Iana uit Nederland en Oryx uit Jordanië, naar de game. Ook is de map Oregon opnieuw ontworpen.

Spelers met de Year 5 Pass hebben nu toegang tot de nieuwe Operators. Voor de overige spelers is het vanaf 17 maart mogelijk om de twee nieuwe Operators te ontgrendelen met Renown of R6 Credits. Alle andere nieuwe content, inclusief de nieuwe versie van Oregon, is nu gratis beschikbaar voor alle spelers.

In Operation Void Edge ontmoeten spelers twee nieuwe Operators:

 • Iana, de nieuwe aanvaller uit Nederland, genereert een tijdelijke holografische weergave van zichzelf die ze met haar Gemini Replicator kan besturen. Wanneer Iana haar hologram activeert, heeft zij er meteen controle over. Het hologram kan bewegen en dezelfde geluiden maken als Iana, maar kan niet schieten, geen melee-aanvallen uitvoeren en geen secundaire gadgets gebruiken.
 • Oryx, de nieuwe verdediger uit Jordanië, maakt gebruik van zijn Remah Dash om gemakkelijk te roamen en korte afstanden af te leggen met ongekende snelheid. Zijn Remah Dash kan ook worden gebruikt om tegenstanders neer te beuken of door breekbare muren te rennen, maar hierdoor verliest Oryx wel een deel van zijn health. Tot slot is Oryx ook in staat om omhoog te klimmen via open hatches, waardoor hij een aanzienlijk tactisch voordeel heeft ten opzichte van zijn tegenstanders.

Met de twee nieuwe Operators gaan spelers aan de slag op de opnieuw ontworpen map Oregon. Zo is de kelder flink uitgebreid en zijn de zolder en kantoortoren tevens voorzien van meer speelbare ruimtes en mogelijkheden. Verder zijn er nog tal van veranderingen te vinden door de gehele map.

Overige game-updates bestaan onder andere uit:

 • Aanpassingen aan het mechanisme voor breekbare oppervlakken
 • Veranderingen in de spawnlocaties voor drones van aanvallers
 • Vernieuwde spelershub
 • Aanpassingen voor Lesion en Twitch
 • Prijsverlaging van verschillende Operators (Mira, Jackal, Lion, Finka, Mozzie en Gridlock)
 • Toevoeging van Void Edge Weapon skins
 • Toevoeging van Lara Croft Ash Elite set
 • Year 5 Pass met onder meer toegang tot zes nieuwe Year 5 Operators en zes nieuwe exclusieve uitrustingen.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is reeds verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Nieuwe tegenslag voor Real Madrid: Courtois en Marcelo weken aan de kant

Real Madrid heeft in aanloop naar de return in de achtste finales van de Champions League tegen Manchester City een tegenvaller te verwerken gekregen. Trainer Zinédine Zidane moet het in Engeland doen zonder eerste keeper Thibaut Courtois en linksback Marcelo. Beide basiskrachten kampen met een spierblessure en staan voorlopig aan de kant.

Courtois raakte afgelopen zondag in het met 2-1 verloren duel met Real Betis geblesseerd. Onderzoek heeft uitgewezen dat de Belgische keeper een scheurtje in zijn hamstring heeft opgelopen.

Hierdoor staat hij de komende weken aan de kant. Hoewel Real Madrid geen mededelingen doet over de duur van de herstelperiode, is de verwachting dat Courtois zeker drie weken niet inzetbaar is.

De Madrilenen moeten het ook stellen zonder Marcelo. De Braziliaanse verdediger kampt eveneens met klachten aan zijn hamstring. De Koninklijke zal volgende week dinsdag derhalve een 2-1 achterstand weg moeten poetsen zonder de twee basisspelers.

Marcelo zal naar verwachting vervangen worden door Ferland Mendy, terwijl Alphonse Areola waarschijnlijk de keeper zal zijn. De blessures van Courtois en Marcelo zijn een nieuwe klap voor Zidane.

Hij moet het dit seizoen al doen zonder de zwaar geblesseerde Marco Asensio. Aankoop Eden Hazard sukkelt al de hele jaargang met blessures en komt naar verwachting dit seizoen niet meer in actie. Om een probleem aan zijn enkel definitief op te lossen is hij in de Verenigde Staten onder het mes gegaan.

Command & Conquer Remastered valt 5 juni aan

Ter ere van de 25e verjaardag van Command & Conquer kondigde Electronic Arts de Command & Conquer Remastered Collection aan, een verzameling van de welbekende realtime strategiegames waar een hele generatie mee is opgegroeid. De collectie is vanaf 5 juni verkrijgbaar voor pc via Origin, Steam en als onderdeel van het Origin Access Premier-abonnement.

De collectie bestaat uit Command & Conquer: Tiberian Dawn, Command & Conquer: Red Alert plus de drie uitbreidingspakketten Covert Ops, Counterstrike en The Aftermath. EA heeft voor Command & Conquer Remastered Collection de studio Petroglyph ingeschakeld waar verschillende leden van het oorspronkelijke Westwood Studios-team werken.

De Command & Conquer Remastered Collection wordt ontwikkeld samen met de C&C-community, waar het project al in oktober 2018 werd aangekondigd om de community te peilen voor aanvang van de ontwikkeling. Al vanaf het begin is er een actieve communityraad bij het project betrokken die met ontwikkelingsteam samenwerkt. De titel bevat nieuwe graphics met ondersteuning voor 4K-resolutie en een soundtrack van meer dan zeven uur, geremasterd door de oorspronkelijke componist, Frank Klepacki. De community heeft geholpen om de verbeteringen aan de game vorm te geven via veelgevraagde functies als een verbeterde UI, bijgewerkte besturing en een mapeditor waarmee fans hun creaties kunnen laten zien. De multiplayer is opnieuw opgebouwd, voor ondersteuning een van moderne online ervaring, met aangepaste spellen, snelle 1-tegen-1-gevechten, matchmaking op basis van Elo-rating, klassementen, herhalingen en nog veel meer.

Pre-orders voor de digitale editie en de fysieke Collector's Editions van Command & Conquer Remastered Collection zijn nu mogelijk. Als je pre-ordert, krijg je:

 • Command & Conquer Remastered Collection (digitaal) - $19,99 USD - Alleen verkrijgbaar op Origin en Steam, en deze bevat de geremasterde versies van Tiberian Dawn en Red Alert, plus alle drie de uitbreidingspakketten (Covert Operations, Counterstrike en The Aftermath) en heel veel extra functies en verbeteringen.
 • Special Edition (fysiek) - $59.99 USD - Alleen verkrijgbaar bij Limited Run Games. Deze editie wordt geleverd in een grote tweedelige doos met reliëfdruk en bevat een code voor digitale download via Steam, een 16 GB USB-stick in de vorm van een Tiberium-kristal met daarop de geremasterde originele soundtrack (119 nummers, meer dan 7 uur muziek, inclusief het album "Frank Klepecki and the Tiberian Sons: Celebrating 25 Years of Command & Conquer"), een tweezijdige poster van 45 x 60 cm, vier factiepins, afdrukken van de tech tree (een voor elke factie) en een vel met factiestickers.
 • 25th Anniversary Edition (fysiek) - $149.99 USD - Alleen verkrijgbaar bij Limited Run Games. Deze editie bevat alles uit de Special Edition, plus een stevige doos met foliereliëfdruk, de geremasterde originele soundtrack op zes cd's, gesigneerd door Frank Klepacki, een artbook van meer dan 100 pagina's, vier factieëmblemen, omkeerbare beanie, metalen replica van de mammoth tank en beschilderde pvc-replica's met licht en geluid van de tesla coil en obelisk.

Ajax presenteert bijzonder sterk deelnemersveld voor Future Cup

Ajax heeft dinsdagochtend het deelnemersveld van de ABN AMRO Future Cup gepresenteerd. Het is voor de elfde keer dat de Amsterdammers het jeugdtoernooi organiseren en wederom komen de grootste clubs ter wereld af op De Toekomst. Behalve Ajax nemen onder meer ook Barcelona, Paris Saint-Germain en Juventus deel aan het toernooi in het paasweekend.

Ajax, de organisator van het jaarlijks terugkerende toernooi voor de ploegen Onder-17, neemt voor de elfde keer deel. Anderlecht, winnaar van het toernooi in 2011, 2013 en 2015, doet voor de negende keer mee.

De jeugdteams van Juventus, PSG, Barcelona en Sagan Tosu deden ook al vaker mee aan het toernooi. De enige nieuwkomer deze jaargang is het Mexicaanse Pachuca.

Ajax behoort jaarlijks tot de favorieten voor de eindzege van de Future Cup. De Amsterdammers stonden de afgelopen tien edities liefst negen keer in de finale.

De afgelopen twee finales ging tussen Ajax en Juventus. In 2018 won de Amsterdamse jeugdploeg, terwijl vorig jaar de cup mee ging naar Turijn.

"Ajax' thuistoernooi is een kweekvijver voor de grootste talenten in de categorie tot 17 jaar", schrijft Ajax op de clubwebsite.

"Bekende namen die hebben deelgenomen zijn Matthijs de Ligt, Andre Onana, Mauro Icardi, Marcus Rashford, Trent Alexander-Arnold en Youri Tielemans."

De wedstrijden worden gespeeld op zaterdag 11 april, zondag 12 april en maandag 13 april. Het complete delenemersveld voor de Future Cup 2020: Ajax, Anderlecht, Juventus, Paris Saint-Germain, Barcelona, Benfica, Sagan Tosu en Pachuca.

Horizon Zero Dawn deze zomer naar pc

In een interview met PlayStation heeft Hermen Hulst, voormalig managing Director van Guerilla en huidig Head of Worldwide Studios, eindelijk Horizon Zero Dawn aangekondigd voor pc.

Geruchten over een pc-port deden al langer de ronde en blijken nu gegrond. Meer informatie over de port volgt relatief snel. Hulst geeft aan dat Sony toegewijd blijft aan hun PlayStation-consoles en dat deze port niet automatisch betekent dat elke PlayStation-game nu een release krijgt op pc, laat staan tegelijkertijd.

Horizon Zero Dawn E3 2015 (Foto: Sony)

Drugs, auto's en scooter in beslag genomen bij inval

Bij een inval in een woning aan de Wibautstraat in Alkmaar heeft de politie dinsdag een hoeveelheid verdovende middelen in beslag genomen. De politie deed de inval samen met het Openbaar Ministerie, FIOD, Belastingdienst en de gemeente Alkmaar (FIT).

In de woning werden ook de resten van een hennepkwekerij aangetroffen. Deze spullen zijn in beslag genomen en worden vernietigd. Op het moment van de inval waren er geen personen in de woning aanwezig. Er zijn dan ook vooralsnog geen verdachte(n) aangehouden. Wel zijn er twee voertuigen en een scooter afgepakt vanwege witwassen.

Het FIT is een samenwerkingsverband tussen het Openbaar Ministerie, FIOD, Belastingdienst, Gemeenten in de regio Noord-Holland en de Politie eenheid Noord-Holland. Het doel is om tijdens de onderzoeken zoveel mogelijk geld en kostbaarheden af te pakken van criminelen. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Roemeense 'stuntroversbende' opgepakt

Na de intensieve samenwerking binnen in een joint investigation team, pakte de Roemeense politie gisteren een rondtrekkende dadergroep van zo'n veertig criminelen op in Boekarest. Deze bende van mobiele bandieten pleegde op de Europese snelwegen tientallen diefstallen in rijdende vrachtwagens. Deze methode gebruikten zij ook bij minstens vijftien rijdende vrachtwagens in Nederland. De geschatte waarde van de gestolen goederen is omstreeks 10 miljoen euro.

Zevenhonderd Roemeense politieagenten deden mee aan in totaal 73 doorzoekingen. Daarbij namen zij waardevolle goederen zoals auto’s, geld, elektronica en juwelen in beslag.

Roemeense methode
Om de diefstallen in gang te zetten, reden de criminelen dicht op de geselecteerde vrachtwagens. Vervolgens klommen zij op de motorkap van hun eigen auto en forceerden zij de sloten op de achterdeuren. Staand op hun motorkap stopten ze de lading weer in hun eigen auto en reden ze de nietsvermoedende vrachtwagenchauffeur voorbij. Deze 'Roemeense methode' of 'Romanian roll over' vormt, naast voor de uitvoerders, ook een groot risico voor de andere auto's die op dat moment op de snelweg rijden.

Start van het onderzoek
De Landelijke Eenheid draaide in 2017 een onderzoek naar een dergelijke diefstal van smartphones op de A73 bij Horst. Op dat moment was er al contact met de Roemeense politie. Medewerkers van de Dienst Infrastructuur reisden naar Roemenië af om de samenwerking uit te breiden. Later kwamen de Roemenen ook naar Nederland. Deze samenwerking leidde bij de zaak op de A73 direct tot succes. De Roemenen gaven namelijk cruciale informatie, waarna de verdachten gelokaliseerd konden worden. Daardoor konden, voor het eerst in Europa, vijf verdachten van deze bende worden aangehouden. Dit warme contact leidde uiteindelijk ook tot deze actiedag, waarbij voor de eerste keer mobiele bandieten in het thuisland zijn opgepakt.

Hoge straffen
Op lidmaatschap van een criminele organisatie staat in Roemenië een gevangenisstraf van meer dan tien jaar. Bij de actie waren op uitnodiging van Roemenië enkele collega’s van de Dienst Infrastructuur aanwezig. Zij hopen dat bij de doorzoekingen nog informatie wordt aangetroffen die gelinkt kan worden aan onopgeloste zaken in Nederland.

Joint investigation team
Een joint investigation team (JIT) is een tijdelijk justitieel onderzoeksteam dat zich met een grensoverschrijdende zaak bezighoudt. Het doel van het JIT was naast de inbeslagnames ook de aanhouding van de hele bende in Roemenië. De betrokken landen, onder andere Nederland, Frankrijk en Finland, voorzagen Roemenië van hun informatie.

Ontwikkelaar Planet Coaster werkt aan F1-management game

Frontier, de ontwikkelaar van succesvolle management sims zoals Planet Coaster en Planet Zoo, heeft een meerjarige licentie met de Formule 1 afgesloten om games te maken rondom de autosport. De Britse ontwikkelaar verwacht de eerste game in 2022 uit te kunnen brengen.

De eerste game is net zoals Planet Coaster en Planet Zoo een management-sim en komt tegelijktijdig uit wanneer het seizoen van de F1 van start gaat. Afhankelijk van de financiële resultaten volgen drie games rondom Formule 1, waarbij de laatste in 2025 moet uitkomen. De eerste game komt uit voor zowel pc als console.

Frontier heeft gehint dat ze in totaal vijf licenties hebben veroverd, waarvan de formule 1 de eerste is. De andere vier moeten nog bekend gemaakt worden, al is wel bekend dat één van de games rondom een nog bekend te maken licentie ook in 2022 op de planning staat.

De Formule 1 is niet de eerste franchise waar Frontier een game voor uitbrengt. In 2018 kwam Jurassic World Evolution uit, gebaseerd op de succesvolle filmserie.

Frontier1

Nintendo en LEGO werken samen aan Mario-project

Via Twitter maken Nintendo en LEGO bekend samen te werken aan een nog onbekend Super Mario-project. De teaser toont een LEGO-versie van Mario, maar meer ook niet.

Het is dan ook nog niet duidelijk of dit simpelweg nieuwe LEGO-sets zijn, een videogame of iets totaal anders. Speculeer er dus rustig op los, meer informatie moet snel volgen.

COVID-19: 382 besmettingen, Britt Dekker-fans getroffen

Ach en wee, drama ende verdriet. Britt Dekker - en het héle land - is op 28-jarige leeftijd getroffen door het coronavirus SARS-CoV-2: de presentatrice heeft namelijk al haar meet & greets van de komende tijd afgezegd.

Geen onverstandige zet, overigens, want ze woont drie maanden in een bejaardentehuis voor een nieuw programma. Dat programma is nog even strikt geheim, op 24 maart komt ze dat pas uitgebreid pluggen op TV. Britt komt nog wel in actie bij het internationale hippische evenement Indoor Brabant deze week, als dat uiteraard doorgang kan vinden.

Het is bij dit alles wellicht slechts een bijkomstigheid, maar toch melden we ook de nieuwe cijfers maar even: het RIVM liet dinsdagmiddag weten dat er 61 nieuwe patiënten bij zijn gekomen, waardoor nu 382 Nederlandse COVID-19-patiënten bij het RIVM zijn gemeld.

Van meer dan 150 mensen is nog niet bekend hoe ze het virus op hebben gelopen, bij een deel van hen loopt dit bronnenonderzoek nog. Vier mensen zijn overleden, allemaal ouderen met een kwetsbare gezondheid.

De verdeling per gemeente is hier te vinden, hoewel het wellicht nog even kan duren voor de cijfers weer volledig up-to-date zijn.

Defensie lanceert nieuwe campagne om burgerpersoneel te werven

Defensie heeft gisteren een nieuwe wervingscampagne specifiek gericht op burgers gelanceerd met als slogan: “Maak je specialisme specialer.” De focus ligt vooral op de knelpuntcategorieën ict, cyber en techniek.

De uitgebreide campagne bevat veel nieuwe elementen. Zo wordt in diverse korte clips antwoord gegeven op vragen of militaire kennis nodig is, een burger ook op uitzending gaat en wat de arbeidsvoorwaarden zijn. In andere filmpjes komen burgermedewerkers aan het woord die werken als security analist, wapenspecialist, onderzoeker 3D-printer, projectleider en bedrijfsadviseur.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Koning opent tentoonstelling 'BESMET!' in Leiden

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander opent woensdagochtend 15 april de tentoonstelling ‘BESMET!’ in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. De tentoonstelling gaat over de uitbraken van besmettelijke ziekten als pest en pokken en hoe die het leven kunnen ontwrichten.

De tentoonstelling laat onder meer wetenschappelijke inzichten zien die zijn verkregen na historische epidemieën. ‘BESMET!’ toont een balans tussen gezondheid en reëel risico en tussen maatschappelijke uitsluiting en empathie. De tentoonstelling staat ook stil bij de recente uitbraak van het coronavirus en bij de maatschappelijke discussie over de vaccinatiegraad.

De expositie bevat wetenschappelijke objecten en kunstvoorwerpen. Zo toont de ‘Plague Dress’ een combinatie van ruwe zijde, walnootschillen (die de pest zou kunnen genezen), geïmpregneerd met het DNA van dode pestbacteriën. Ook zijn historische wasmoulages van gezichten te zien, die de ernst van besmettelijke ziekten toonden.

In het kader van de tentoonstelling is voor MBO-scholieren Zorg & Welzijn een educatief programma ontwikkeld en brengt Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een bijbehorend cahier uit ‘Help! Ik ben besmet!’. Voor de tentoonstelling is samengewerkt met het RIVM, het LUMC, Stichting Biowetenschappen en Maatschappij en de GGD Hollands-Midden

Opgeknapt KIA kampt nog met knelpunten

Het Arubaanse ministerie van Justitie heeft veel plannen om het Korrektie Instituut Aruba (KIA) te verbeteren. De Inspectie Justitie en Veiligheid gaat dit jaar na of voornemens zoals een verkenning naar de mogelijke nieuwbouw en het verbeteren van de zorg ook worden uitgevoerd. Bij haar bezoek in november 2019 constateerde de Inspectie dat een aantal verbeteringen is doorgevoerd, maar ook dat er nog veel knelpuntenmoeten moeten worden opgelost.

Zo kampt het KIA, dat gevangenis en huis van bewaring is, al jaren met een hoog verzuim onder medewerkers, povere voorzieningen voor gedetineerden en een gebrekkige staat van het gebouw.

Zorg over werkomstandigheden
De grootste zorg heeft de Inspectie JenV over de werkomstandigheden van het beveiligend personeel. Er zijn nog steeds niet genoeg medewerkers voor een verantwoorde dagelijkse inzet. Door een hoog ziekteverzuim draaien zij vaak twee diensten achter elkaar. Dat vergroot het risico op onachtzaamheid aanzienlijk. Door het overwerk hebben zij nauwelijks tijd om opleidingen te volgen die een voorwaarde zijn voor promotie. Medewerkers voelen zich in de steek gelaten.

Voor gedetineerden zijn werkplaatsen ingericht, maar die zijn niet in gebruik vanwege vluchtgevaar. Fitnessapparatuur is aan vervanging toe. Er zijn vocht- en lekkageproblemen in diverse ruimtes. De klimaatbeheersing is slecht en de isoleercellen stinken. De overlast door (on)gedierte binnen het complex neemt toe. Binnen de muren leven veel katten, en duiven nestelen zich in kieren en holen van het cellengebouw.

Verbeterd
De Inspectie JenV zag ook zaken die zijn verbeterd ten opzichte van haar eerdere bezoeken. Zo is de vacature van directeur na bijna twee jaar vervuld. Kwetsbare jongeren hebben een eigen afdeling gekregen zodat zij niet meer op de volwassenenafdeling hoeven te verblijven. Gedetineerden kunnen weer medisch specialisten bezoeken omdat de overheid de rekeningen op tijd betaalt. De mogelijkheden voor psycho-sociale zorg zijn vergroot door uitbreiding van het team psychologen.

Het beveiligingsniveau van het complex is na een aantal ontsnappingen verbeterd. Zo zijn de buitenmuur en de buitenverlichting vernieuwd. De toegangspoorten functioneren weer naar behoren; in 2018 moest een gedetineerde die nog dagelijks handmatig openen en sluiten.

Staat hoeft geen brug aan te leggen ondanks toezegging

Op 10 maart 2020 heeft het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, locatie Leeuwarden, in hoger beroep uitspraak gedaan in een zaak tussen de Staat en een inwoner van Zwolle.

De Staat heeft een programma om de rivieren bij hoog water meer ruimte te geven, "Ruimte voor de Rivier". Een onderdeel van dat programma is het project “Uiterwaardvergraving Scheller en Oldeneler Buitenwaarden”. In dat project is onder meer de aanleg van een geul in de uiterwaarden van de IJssel bij Zwolle opgenomen. Voor de bewoner van een woning in de uiterwaard had die geul tot gevolg dat hij niet meer vanaf de dijk over zijn grond in de uiterwaarden naar zijn woning bij de IJssel kon gaan.

Eerst was het plan dat de bewoner naar zijn woning kon gaan via een overlaat, een waterbouwkundige constructie waarover heen gereden kan worden, met een hoogte van +2.10 meter NAP en een brug die naast de overlaat zou worden gebouwd. Dit plan had voor de bewoner tot nadeel dat hij steeds ruim een kilometer moest omrijden.

De gemeenteraad van Zwolle heeft medio 2011 aan de Staat gevraagd of een brug met een hoogte van +2.35 meter NAP rechtstreeks van de dijk naar de woning kon worden aangelegd, zodat de bewoner niet meer hoefde om te rijden. Het waterschap Groot Salland heeft op verzoek van de Staat hierover met de bewoner gesproken en met de bewoner overeenstemming bereikt.

Voor het kunnen realiseren van de geul zijn een aantal percelen onteigend. Eind 2012 heeft de Staat in de onteigeningsprocedure aan de onteigeningsrechter gemeld, dat een brug rechtstreeks van de dijk naar de woning zou worden aangelegd. Hierdoor zou de bewoner geen omrijschade hebben en is in de onteigeningsprocedure daar ook geen aandacht meer aan besteed.

Toen in 2015 een aannemer de kosten van de brug berekende op 2,5 miljoen euro incl. btw liet de Staat aan de bewoner weten dat zij de brug niet zou aanleggen. Vervolgens heeft de Staat de bereikbaarheid van de bewoner naar en van zijn woning verbeterd door de overlaat te verhogen naar +2.35 meter NAP. Dat is dezelfde hoogte als de beoogde brug voor zijn woning. Bovendien is aan de bewoner een bedrag betaald voor de aankoop van een gemotoriseerde boot en zijn voor hem aanmeervoorzieningen gerealiseerd.

De bewoner wil dat de Staat zijn toezegging nakomt en de brug ter hoogte van zijn woning wordt aangelegd. Hij vindt dat zijn woning met de huidige voorzieningen minder goed bereikbaar is dan met een brug, terwijl hij ook steeds moet omrijden om van en naar zijn woning te komen.

Rechtbank
De bewoner is bij de rechtbank Overijssel, locatie Zwolle, een procedure tegen de Staat begonnen. De rechtbank heeft in het vonnis van 21 februari 2018  de bewoner in het gelijk gesteld. De Staat is veroordeeld om een vergunning voor de aanleg van de brug ter hoogte van zijn woning aan te laten vragen, de opdracht tot het aanleggen van die brug te geven en de kosten van de brug te betalen. De Staat is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan. In verband met dat hoger beroep is nog geen vergunning aangevraagd en is de brug ook nog niet aangelegd.

Hof
Het hof heeft de uitspraak van de rechtbank vernietigd en de Staat alsnog in het gelijk gesteld. Volgens het hof heeft de Staat in de onteigeningsprocedure aan de bewoner de toezegging gedaan dat ter hoogte van zijn woning een brug met een hoogte van +2.35 meter NAP zou worden aangelegd. In beginsel moet de Staat die toezegging nakomen, tenzij er zwaarder wegende belangen zijn om dat niet te doen. In dit geval is dat zo. Volgens het hof is na de toezegging de bereikbaarheid van de woning verbeterd. Zo is de overlaat op gelijke hoogte van de beoogde brug gebracht en heeft de bewoner geld voor een gemotoriseerde boot gekregen. De bewoner moet nu wel omrijden maar de Staat heeft aangeboden dat de extra kosten die de bewoner daardoor heeft worden vergoed.

Hierdoor is het belang van de bewoner bij het aanleggen van de brug vlakbij zijn woning minder zwaar gaan wegen. Daartegenover staat het algemene belang van de Staat tot een doelmatige besteding van overheidsgeld. De bewoner betwijfelt of de berekening van de Staat van 2,5 miljoen euro incl. btw klopt, maar zelfs als de eigen berekening van een deskundige van de bewoner van 980.000 euro excl. btw klopt, weegt het belang van de Staat bij een doelmatige besteding van overheidsgeld in dit geval zwaarder. De Staat mag daarom op de gegeven toezegging terugkomen.

Verstappen: "Ik wil het seizoen sterk beginnen"

Het nieuwe Formule 1-seizoen staat voor de deur en Max Verstappen heeft er zin in. De Nederlander kijkt uit naar de eerste race komend weekend in Australië.

"Het is een mooi circuit, ondanks dat het een stratencircuit is waar inhalen lastig is. Geen enkele baan is perfect, maar Albert Park heeft veel snelle negentig graden bochten die uitdagend zijn. Het geeft veel voldoening om de snelle chicane goed te nemen tijdens de kwalificatie", zo lezen we op Verstappen.nl.

De Red Bull-coureur legt uit waarom de race in Australië zo bijzonder is. "Het is een van de beste races op de kalender. Het is de start van het seizoen en iedereen begint vanaf nul, wat het spannend maakt als de kwalificatie begint en je erachter komt waar je echt staat. Er heerst een geweldige atmosfeer met alle aanwezige fans en het weer is er goed, dus dat maakt het een fijne week."

Verstappen blikte ook even terug naar de wedstrijd van vorig jaar. "Dat was een geweldige start voor ons en Honda, om meteen een podium te scoren. Dat gaf iedereen veel vertrouwen. Het was ook mijn eerste podium in Australië, wat het des te bijzonder maakte."

De afgelopen weken stond de Formule 1 in het teken van de testdagen in Barcelona. "Ik voel me goed en als team geven we alles. Iedereen bij ons weet dat je de auto helemaal moet begrijpen om succesvol te zijn, veel ronden moet rijden en we waren blij met onze testdagen in Barcelona. We hebben veel kilometers afgelegd, alles verliep soepel en dat is precies wat je wilt. Honda geeft ook vol gas. Je wilt altijd vooruitgang en dat hebben ze sinds afgelopen jaar veel geboekt. Het is een echt pluspunt dat ze hun beloftes qua ontwikkeling altijd nakomen en ik ben ervan overtuigd dat dat dit jaar ook zo zal zijn."

"Mijn contractbespreking verliep vrij vlot en ik vertrouw het team. Ik geloof dat we de stap vooruit kunnen maken en de uitdaging aan kunnen gaan zoals in het verleden. We hebben de juiste mensen binnen ons team en ik denk dat we alles in huis hebben om ervoor te gaan, helemaal met de toewijding vanuit Honda. Ik wil het seizoen sterk beginnen, want dan doe je echt mee, maar we weten pas waar we staan tijdens Q2 en Q3 op zaterdag in Melbourne. Dan telt al het harde werk gedurende de winter echt", aldus Verstappen.

Schansspringster Takanashi boekt eindelijk weer zege en begint RAW AIR goed

Ooit was schansspringster Sara Takanashi zo goed als onverslaanbaar, met onder meer vier eindzeges in de World Cup. Vanaf het seizoen 2016/17 gaat het een stuk minder, hoewel ze nog wel wereldtop is: in 2017/18 won ze vier keer, vorig seizoen één keer.

In Lillehammer begonnen de vrouwen aan het RAW AIR-toernooi en dat leverde dan eindelijk weer de eerste zege van deze winter op voor de Japanse Takanashi, de 57e in totaal alweer. In de eerste ronde was ze nipt de beste, voor de jonge Noorse Silje Opseth, in ronde twee consolideerde ze haar voorsprong. Opseth eindigde als derde en pakte zo haar eerste podiumplaats: landgenote Maren Lundby, die het stokje tot dit seizoen overnam van Takanashi, pakte de tweede plek.

Schansspringster Takanashi boekt eindelijk weer zege en begint RAW AIR goed (WikiCommons/Ailura)
Schansspringster Takanashi boekt eindelijk weer zege en begint RAW AIR goed (WikiCommons/Ailura)

Streep door hockeyduels Oranje met Australië én Nieuw-Zeeland

Er kan een streep door het eerste blok thuiswedstrijden van de Oranje-teams in de FIH Pro League in maart. Na Australië heeft maandagavond ook de hockeybond van Nieuw-Zeeland de Europese trip voor de nationale teams vanwege het coronavirus geannuleerd.

De internationale hockeyfederatie FIH heeft daarop besloten dat de in Rotterdam geplande wedstrijden van de Oranje Heren en Oranje Dames op 19, 20 en 22 maart niet doorgaan. Zaterdag maakte Australië bekend nu niet naar Europa af te reizen vanwege het coronavirus. Zaterdag berichtte de FIH dat de Pro League-wedstrijden ‘on hold’ waren gezet, maandag is duidelijk geworden dat de voor 26, 27 en 29 maart geplande duels in Den Bosch niet op die data worden gespeeld.

De hockeybond is teleurgesteld, maar heeft ook begrip voor de genomen beslissing, zegt KNHB-directeur Erik Gerritsen. "Nadat Australië besloot niet naar Europa te komen, waren wij voorbereid op een eventuele afzegging van Nieuw-Zeeland", zegt Gerritsen.

"Het is vervelend dat de wedstrijden niet doorgaan. Onze nationale teams zijn in voorbereiding op de Olympische Spelen. Deze dreigt nu een knauw te krijgen. We zijn in overleg met de FIH en de betreffende landen om te bespreken wat de mogelijkheden zijn. Het is op dit moment onduidelijk wanneer de wedstrijden eventueel wél kunnen worden gespeeld."

Volgens Gerritsen krijgen hockeyfans in het bezit van een toegangskaart voor een van de FIH Pro League wedstrijddagen in maart, deze week een mail van ticketpartner Eventim. "We lichten daarin toe wat er met de wedstrijden en de toegangskaarten gaat gebeuren. Op dit moment is dat nog niet bekend, omdat we met de FIH in overleg zijn over eventuele inhaaldata. Mensen kunnen er op vertrouwen dat zij, indien gewenst, hun geld terug krijgen."

Door het annuleren van de Europese trips door Australië en Nieuw-Zeeland gaan behalve de duels tegen Nederland ook de wedstrijden tegen Spanje en Duitsland niet door. Al eerder werden de thuiswedstrijden van de dames van China tegen België en Australië afgelast. Dat brengt het totaal van het aantal afgelaste wedstrijden door het coronavirus op 22.

3 tegen 1; politie zoekt getuigen gewelddadige straatroof

De politie zoekt getuigen van een straatroof afgelopen zondagochtend op de Zwaardslootseweg in Zoetermeer. Een 18-jarige man uit Zoetermeer werd hierbij mishandeld door drie verdachten.

Rond 04.30 uur fietste het 18-jarige slachtoffer naar huis toen drie jongens hem opeens van zijn fiets duwden en meerdere klappen gaven. Vervolgens beroofden zij onder bedreiging van een wapen de man van zijn geld en gingen er daarna vandoor in onbekende richting. Het 18-jarige slachtoffer liep bij de beroving letsel op en heeft inmiddels aangifte gedaan.

Het slachtoffer kon de volgende omschrijving geven van de verdachten: dader 1 was een een blanke man van circa 18 jaar oud en 1.85 meter lang. Hij droeg een rode jas en had een petje op. Dader 2 was een blanke man, eveneens rond de 18 jaar oud en ongeveer 1.80 meter lang. Hij droeg een zwarte met neongroene jas en had kort zwart haar. De laatste dader was volgens het slachtoffer een knul van 13 jaar, eveneens blank met een klein, gezet postuur. Hij reed op een fiets. 

De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Een op vijf werkenden verlinkt collega bij baas

Maar liefst negentien procent van de werkende Nederlanders heeft fouten van collega’s weleens verklikt aan hun leidinggevende. Dit blijkt uit onderzoek van Acties.nl onder 1.098 Nederlanders werkend in loondienst, uitgevoerd door Panelwizard. Volgens een op de zes ondervraagden gaat het zelfs zo ver, dat er bij hun huidige werkgever sprake is van een angstcultuur.

Vooral Drentenaren (27 procent), Limburgers (25 procent) en Noord-Hollanders (24 procent) gaan geregeld met knikkende knieën naar hun werk. “Voor een werkgever is een beetje onderlinge controle op de werkvloer natuurlijk fijn”, zegt Vince Franke van Acties.nl. “Té is echter nooit goed. Als bedrijfseigenaar en werkgever vind ik het ontzettend belangrijk dat mijn medewerkers fouten mogen, kunnen en durven maken.”

Angstcultuur
Naast klikken bij de baas, draagt ook roddelen bij aan het ontstaan en/of in stand houden van een angstcultuur op de werkvloer. Uit het onderzoek blijkt dat 27 procent van de werkende Nederlanders vindt dat er binnen hun organisatie buitensporig veel wordt geroddeld. Ook stelt maar liefst dertig procent van ondervraagden dat zij weleens bewust zijn gekleineerd of voor schut gezet door een leidinggevende en/of collega. Opvallend genoeg zijn de slachtoffers vaker vrouwen (34 procent) dan mannen (27 procent). Franke: “Ondanks dat veel mensen weleens roddelen over een leidinggevende of collega, kan dit ontzettend schadelijk zijn voor een organisatie. Persoonlijk vind ik het niet zo erg als ze het achter mijn rug om over mij hebben, zolang ze elkaar maar met rust laten.”

Klikspaan boterspaan
Ondanks dat een groot gedeelte van de werkenden weleens een collega verlinkt bij de baas, zegt 59 procent van hen weleens persoonlijke geheimen te delen met collega’s. Opvallend is hierbij het forse verschil tussen vrouwen (65 procent) en mannen (slechts 51 procent). Daartegenover staat dat vrouwen door hun collega’s vaker in vertrouwen worden genomen. Zo zegt maar liefst 69 procent van hen één of meerdere geheimen van collega’s te kennen. Onder mannen bedraagt dit slechts 58 procent. Franke: “Ondanks dat vrouwen vaker op de hoogte zijn van de geheimen van collega’s, is het percentage mannen en vrouwen dat hun collega’s weleens heeft verlinkt nagenoeg gelijk. Of je daadwerkelijk beter een vrouwelijke- dan een mannelijke collega in vertrouwen kunt nemen, laat ik in het midden. Het kan namelijk ook zo zijn dat ze deze geheimen uit tweede hand hebben vernomen, misschien zelfs via een roddel.”

Bestuur Pride Amsterdam stapt op na commotie om uitspraken Huffnagel

Het voltallige bestuur van de Amsterdam Pride is opgestapt. Het besluit komt na een week van onrust rond uitspraken van voorzitter Frits Huffnagel over vluchtelingen die hij deed op Radio 1.

Volgens de organisatie is de aanhoudende onrust binnen de LHBTI-gemeenschap aanleiding voor het vertrek van het bestuur. Oud-wethouder Carolien Gehrels is gevraagd om te helpen bij de zoektocht naar een nieuw bestuur.

'Oorlogsmisdaden gepleegd'
In het programma Spraakmakers stelde Huffnagel dat Nederland geen nieuwe vluchtelingen moet toelaten. 'Wij zien een kind en denken: "wat zielig". Terwijl we niet zien dat er een vader achter staat die misschien wel oorlogsmisdaden heeft gepleegd', zo motiveerde hij zijn standpunt in het programma.

Pride Amsterdam liet eerder nog weten dat de uitspraak geen gevolgen had voor de positie van Huffnagel. Zelf bood hij later wel zijn excuses aan. Maar dat blijkt dus niet genoeg. 'Het belang van een inclusieve, feestelijke en betekenisvolle Pride staat volgens het bestuur echter voorop en de aanhoudende discussie dreigt dit in de weg te staan', zo schrijft Pride Amsterdam op Facebook.

De Pride Amsterdam 2020 en daarmee ook de Canal Parade komen met het aftreden van het bestuur niet in gevaar. De dagelijkse werkorganisatie achter het evenement blijft wel gewoon in stand.

Voor het eerst in drie jaar omzetdaling in transportsector

In het vierde kwartaal van 2019 daalde de omzet van de transportsector met 0,4 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar geleden. Het is voor het eerst in drie jaar dat de omzet in de transportsector daalde. In het vervoer over water daalde de omzet met 10 procent het sterkst. Dit meldt het CBS op basis van recente kwartaalcijfers.

De binnenvaart zag de omzet met 19 procent afnemen ten opzichte van vorig jaar. In het laatste kwartaal van 2019 lagen de waterstanden in de rivieren op een normaal niveau. Een jaar eerder waren deze nog extreem laag. Dat gaf toen veel extra omzet door hogere tarieven in combinatie met een laagwatertoeslag. In vergelijking met het 4e kwartaal twee jaar eerder steeg de omzet in de binnenvaart met bijna 7 procent. In de zeevaart daalde de omzet met ruim 5 procent minder sterk.

Wisselend beeld bij de opslag en dienstverleners voor vervoer
Bij de dienstverleners voor het vervoer daalde de omzet met 1,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. De expediteurs, de op een grootste branche in de transportsector, hebben voor het tweede kwartaal op rij de omzet zien dalen. Ook bij de opslag, de laad-, los- en overslagbedrijven en de dienstverleners voor het vervoer over water – waartoe de havenbedrijven behoren – nam de omzet af.

Daarentegen deden de dienstverleners voor het vervoer over land (toedeling, veiligheid en faciliteren van onderhoud op en rond het spoor, parkeer- en stallingsbedrijven, begeleiders speciaal vervoer, verkeersregelaars) en door de lucht (afhandeling van passagiers en vracht op de luchthavens) het beter dan een jaar geleden. Zij zagen hun omzet met 5,4 procent en 6,3 procent toenemen. Circa 19,2 miljoen passagiers maakten gebruik van de luchthavens. Dat is een kleine 2 procent meer dan vorig jaar. De afgehandelde vrachtvolumes op de luchthavens zijn afgenomen.

Omzetstijging goederenwegvervoer vlakt af
In het vervoer over land steeg de omzet met bijna 3 procent ten opzichte van een jaar geleden. De omzet in het goederenwegvervoer, de grootste branche in de transportsector, nam met 1,5 procent toe. Dit is de kleinste omzetstijging in de afgelopen 7 jaar. In het goederenwegvervoer zijn ruim 11 duizend bedrijven actief, waarvan circa 86 procent met 10 of minder werkzame personen. Dat segment behaalt ongeveer 16 procent van de omzet binnen de gehele branche.

Bijna een derde van bedrijven verwacht omzetgroei
Voor het eerste kwartaal 2020 verwacht ruim 33 procent van de transportbedrijven een hogere omzet. Slechts 1 procent van de bedrijven verwacht een omzetdaling. In het goederenwegvervoer, waar de omzet in het vierde kwartaal van 2019 afvlakte, denkt 15 procent van de bedrijven meer omzet te gaan halen, bijna de helft verwacht dat de tarieven zullen stijgen. In de totale transportsector denkt bijna twee derde van de bedrijven dat de tarieven gelijk blijven.

Het aantal openstaande vacatures is ten opzichte van vorig kwartaal nauwelijks veranderd. In vergelijking met een jaar eerder jaar is het aantal vacatures gedaald.

RAW AIR: Schansspringer Prevc wint na jaren weer

Schansspringer Peter Prevc heeft éindelijk weer een World Cup-wedstrijd gewonnen. In het Noorse Lillehammer won de Sloveen de eerste van twee RAW AIR-wedstrijden aldaar, die de afgelaste wedstrijd van zondag in Oslo verving. In RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee, tellen ook alle kwalificatie- en teamsprongen mee.

Na de eerste ronde ging de dit seizoen totaal niet in goede vorm verkerende Markus Eisenbichler knap aan de leiding, voor de Pool Kamil Stoch en de Japanner Ryoyu Kobayashi. De rest stond al op beduidend grotere achterstand, aangevoerd door de gedeelde vierde plek van de Sloveen Peter Prevc en de besnorde Noor Robert Johansson, met diens landgenoot Marius Lindvik ook nog in hun kielzog.

Lindvik leverde in de tweede ronde zijn plekje in aan de Duitser Stephan Leyhe, Johansson zakte tot achter beide heren terug. Prevc verzekerde zich vervolgens van in elk geval de vierde plek en zelfs een podiumplaats, want Kobayashi viel zes plekken terug. Ook Stoch haalde het podium niet: hij leverde vijf plekken in, met alleen Eisenbichler nog te gaan.

De Duitser kon het niet helemaal bolwerken, maar werd op 0,4 punten van Prevc wel tweede, waardoor de wereldkampioen éindelijk zijn eerste podiumplek van de winter pakte. 'Eindelijk' kon ook voor Prevc gezegd worden: de in 2015/16 zo gigantisch dominante Sloveen won na zijn welhaast epische seizoen alleen in februari 2017 nog een individuele wedstrijd en drie jaar later is het dus éindelijk weer raak.

In het RAW AIR-klassement valt leider Constantin Schmid na zijn zestiende plek terug naar plek zeven. Lindvik neemt de leiding over, voor de Oostenrijker Stefan Kraft, Leyhe, Stoch en Kobayashi.

Prevc zegeviert

FOK! Wat een weer: licht aan de horizon

Hallo!

Er lijkt nu toch een einde te gaan komen aan het natte en wisselvallige weer. We moeten wel deze week nog even doorkomen, maar daarna zien we een duidelijke weersverbetering aankomen. De neerslagkansen nemen af en er komt (veel) meer ruimte voor de zon. Er bestaat ook een kans dat de temperaturen flink omhoog gaan naar 15 graden, maar dat is nog even afwachten in verband met de positie van het hogedrukgebied. Kortom, eindelijk beter weer voor veel mensen.

Deze week is het nog niet zover. Gisteren zagen we vooral in het binnenland nog een aantal buien zwerven, maar in het westen bleef het grotendeels droog. De zon scheen daarbij ook geregeld.

Vandaag is het dan lang grijs en regenachtig. Er kan best wel zo'n 10 tot 15 mm vallen. Pas later op de dag wordt het wat droger vanuit het westen. Het is vrij zacht met maxima van 12 graden. De wind komt uit een westelijke richting en is vrij krachtig tot krachtig. Aan zee waait het nog wat harder.

De rest van de week valt er ook nog af en toe een bui, maar schijnt de zon ook af en toe.

Tot ziens!  

Meer weer op FOK!

Zandvoort aan Z. (Foto: FOK!)
Het is nog rustig op Zandvoort.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #109
special
Random Pics van de Dag #847
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #142
special
Weekend gifdump #103
special
VrijMiBabes #142 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #846
©FOK.nl e.a.