Catherine: Full Body

In 2011 verscheen de game Catherine voor PlayStation 3 en Xbox 360. Het werd een succes voor uitgever en ontwikkelaar Atlus. Nu, acht jaar later komt de remaster Catherine: Full Body uit op PlayStation 4. Is het oude wijn in nieuwe zakken of is de wijn toch beter gerijpt na al die jaren?

De grootste verandering in Catherine: Full Body is de toevoeging van nog een vrouw. Rin is een meid die weer compleet anders is dan de ambitieuze Katherine en de wulpse Catherine. Ze heeft een compleet andere kijk op het leven en botst letterlijk de wereld van Vincent in. Ze heeft geheugenverlies en weet niet waar ze vandaan komt. Vincent mag naast alle eerdere relatie-perikelen nu ook nog uitzoeken wat er met haar aan de hand is. En natuurlijk kun je ook door de juiste acties doen Rin daten.

Catherine: Full Body - Cafe (Foto: Atlus)

Haar verhaal is niet zomaar erin geplakt: heel veel anime cut-scènes en ook de gameplay in het stamcafé van Vincent zijn herschreven. Catherine: Full Body is dan niet een simpele ‘4K, meer polygonen en betere textures’, maar de makers zijn langs het hele spel gegaan om het verhaal uit te breiden. Een remake wil ik het niet noemen, maar remaster doet de game geen eer aan. Wat wel jammer is: er is censuur toegepast. In de Japanse versie zijn er wat zaken die tegenwoordig door SJW's worden verafschuwd. En ja, die minderheid heeft het weer voor elkaar gekregen dat er aanpassingen zijn gemaakt voor de Westerse wereld. Nog steeds is het verhaal sterk, het stipt namelijk volwassen punten aan, maar niet alles omdat wat mensen het verschil niet kunnen maken tussen in dit geval een game en het echte leven.

Catherine: Full Body heeft zoals het origineel eigenlijk twee genres in een game. Je hebt het gedeelte waarin je dialoogkeuzes invloed hebben op het verhaal. Wil je verder met je jeugdvriendin Katherine, ga je toch voor de verleidelijke Catherine, of probeer je het eens met de schattige Rin? Je keuzes in het café en in de biechtstoel bepalen waar het verhaal heen gaat. Het tweede gedeelte is de puzzeltoren. Je klimt op blokken naar de uitgang aan de top. Nu zul je deze moeten verschuiven om verder te moeten kunnen. Natuurlijk zijn er verschillende soorten blokken om het klimmen lastiger te maken. IJsblokken laten je uitglijden, ontploffende blokken slopen ook blokken om zich heen, enzovoort.

Catherine: Full Body - Tower (Foto: Atlus)

Mocht je het originele Catherine gespeeld hebben, dan is er nu een nieuwe modus waarin het verhaal te spelen is. De Remix-modus heeft nieuwe blokken en nieuwe puzzels. Zo zijn er aan elkaar geplakte blokken die met zijn alle verschuiven als je er maar een duwt of trekt. De makers hebben gezorgd dat naast het verhaal ook het puzzelgedeelte weer nieuw aanvoelt. Ben je vooral geïnteresseerd in het verhaal dan is de nieuwe Safety-moeilijkheidsgraad een uitkomst. Al het puzzelen kan dan worden weg gelaten, je kunt snel door naar de scenes in het café, sushibar en andere locaties.

Ben je klaar met de verschillende eindes of wil je even los van het verhaal puzzelen dan is de Toren van Babel terug. Deze extra lastige puzzels kun je met een of twee spelers tackelen. Er is een leaderboard om te zien hoe goed je het gedaan hebt ten opzichte van andere spelers. Ook is er een multiplayer-modus waarin je het juist opneemt tegen een andere speler: wie is het snelst boven?

Catherine: Full Body is meer dan een simpele grafische remaster. Het verhaal heeft nu nog meer vertakkingen door de toevoeging van het personage Rin, en door de Remix verhaalmodus zijn ook de puzzels anders. Hierdoor maakt het niet meer eens uit of je het origineel al gespeeld heeft, ook voor de kenners is deze game een nieuwe ervaring. De game wordt net zoals het origineel pittig naarmate je de moeilijkheidsgraad omhoog gooit. De Toren van Babel is dan van een andere categorie. Ben je niet zo’n puzzelaar, maar wil je vooral het verhaal volgen dan is de Safety-modus een uitkomst. Met meer dan 500 puzzels en dan nog de random gegenereerde Toren van Babel is er genoeg klimwerk. Ik ben (weer) verliefd geworden op Catherine: Full Body. De game is vanaf 3 september uit op Playstation 4.