FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 30 augustus 2019

Brein achter 9/11 in 2021 voor de rechter

Het vermeende brein achter '9/11' verschijnt bijna 20 jaar na de aanslagen voor de rechter. Een militaire rechter heeft besloten dat het proces tegen Khalid Sheikh Mohammed en vier medeverdachten begin 2021 van start gaat.

Dit meldt het AD, met als bron The New York Times.

Spectaculaire ontknoping bij Jong Ajax - Almere City FC

Vrijdagavond stond in de Keuken Kampioen Divisie bijna een volledige speelronde op het programma. De wedstrijd tussen Jong Ajax en Almere City kende een spectaculaire slotfase. In de 87e minuut bij de stand 0-1 maakte Traoré namens Ajax de gelijkmaker. In de blessuretijd kwam Almere opnieuw op voorsprong via een doelpunt van Venema, één minuut later scoorde Lang en was het weer gelijk. Ver in de blessuretijd was het Ekkelenkamp met de winnende treffer voor de Amsterdammers.

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Excelsior - Helmond Sport 3-1
FC Eindhoven - Go Ahead Eagles 2-1
FC Volendam - NAC Breda 2-1
Jong AZ - FC Dordrecht 1-1
Jong Ajax - Almere City FC 3-2
Jong FC Utrecht - Jong PSV 3-0
N.E.C. - Telstar 4-2
SC Cambuur - FC Den Bosch 3-2
TOP Oss - De Graafschap 0-0
MVV Maastricht - Roda JC Kerkrade zondag 14.30

Uitslag FC Emmen - PEC Zwolle

PEC Zwolle heeft vrijdagavond de eerste zege van het seizoen geboekt. De Blauwvingers versloegen FC Emmen met 1-3.

Emmen kwam al in de zesde minuut op voorsprong dankzij een doelpunt van Bakker. Lang van de voorsprong genieten kon de thuisclub echter niet want tien minuten later maakte Johnsen gelijk. Daarna was Emmen de kluts kwijt en liep PEC dankzij doelpunten van Bruns en Bel Hassani uit naar 1-3. Na de rust ging Emmen in een alles of niets poging in het offensief maar wist niet te scoren.

FC Emmen

1 - 3

PEC Zwolle

 6' Bakker    17' Johnsen
 27' Bruns
 38' Bel Hassani
 
 Gele kaart: Ugrinic, Pena, Veendorp, Bakker, Marinus, (FC Emmen), Clement, (PEC Zwolle)
 
Stadion: De Oude Meerdijk, Emmen
Toeschouwers: 8.293
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Telgenkamp
Bijl
Veendorp (Marinus/84)
Bakker
Beste
Ugrinic
De Leeuw
Bos (Quispel/71)
Laursen
Arias
Pena
  Mous
v. Wermeskerken
Dekker
Kersten
Paal
Hamer
Bruns (Flemming/76)
Clement (Reijnen/90 1)
Bel Hassani (Saymak/76)
Thy
Johnsen

'Trouwe' assistente Trump neemt ontslag na lekken informatie

Madeleine Westerhout, al meer dan twee jaar de persoonlijk assistent van de Amerikaanse president Trump, heeft gisteren haar ontslag ingediend. De 28-jarige Westerhout lekte deze maand informatie over Trump, zijn familie en het Witte Huis naar verslaggevers tijdens een etentje.

Volgens het AD had Trump een 'hechte' relatie met zijn assistente.

'Skilegende Hirscher stopt per direct'

Alpineskiër Marcel Hirscher gaat komende woensdag in Salzburg een persconferentie geven. Daarin zal hij vermoedelijk het einde van zijn carrière aankondigen, zo melden Oostenrijkse media.

Er gingen al de nodige speculaties rond over de carrière van de 30-jarige Hirscher. Zo zou hij nadenken over een pauze, een verkleind programma gedurende het seizoen of zelfs een afscheid en dat laatste lijkt er nu te komen.

Hirscher zou zich vooral vanwege zijn eigen gezondheid en zijn gezin terug gaan trekken uit de sport, zodat hij normale hoeveelheden tijd door kan brengen met vrouw Laura en hun 1-jarige zoontje. Daarnaast zou hij simpelweg een beetje klaar zijn met het skiën.

In 2011/12 won Hirscher voor het eerst het eindklassement in de World Cup en sindsdien ging die titel naar niemand anders: de Oostenrijkse veelvraat won een goed half jaar geleden zijn achtste op rij, een absoluut record.

Hirscher won de World Cup op de slalom zes keer, op de reuzenslalom ook. Daarnaast waren er maar liefst 67 World Cup-zeges: 32 op de slalom, 31 op de reuzenslalom, drie in een parallelwedstrijd en één op de super-G.

Op de Olympische Spelen van Pyeongchang won Hirscher vorig jaar goud op de alpinecombinatie en de reuzenslalom, terwijl hij dit jaar zijn derde wereldtitel op zíjn slalom pakte.

Bouwinspectie met hulp van politie toch bij Cornelius Haga naar binnen

Bouwinspecteurs en de brandweer hebben vanmiddag alsnog een veiligheidsinspectie gehouden bij het Cornelius Haga Lyceum, nadat hun gisteren de toegang geweigerd werd. De politie heeft de bouwinspectie en brandweer vandaag ondersteund.

In een brief aan de gemeenteraad kondigde onderwijswethouder Marjolein Moorman al aan dat ze de politie zou gaan inzetten, om toegang tot de school te krijgen. Een woordvoerder van de wethouder laat weten dat de inspectie succesvol is verlopen en dat er een rapport wordt opgesteld.

Interne aanpassingen aan schoolgebouw
De gemeente kondigde de bouwinspectie aan, nadat de directeur van het Haga, Soner Atasoy, begin deze week bekend maakte dat er interne aanpassingen gedaan waren aan het schoolgebouw. Op die manier wil het Haga plek bieden aan het groeiend aantal leerlingen.

Door ruimtes in het Haga Lyceum anders in te delen, zijn er vijf extra klaslokalen bij gekomen. Een ruimte waar een keuken in stond, is bijvoorbeeld een lokaal geworden. Een gebedsruimte voor meisjes, is ook een lokaal geworden. Volgens Atasoy gaat het allemaal om aanpassingen waarvoor geen vergunning nodig is.

Veiligheid leerlingen
Moorman liet eerder weten dat de inspectie nodig is om de veiligheid van de leerlingen te kunnen waarborgen. Zo is er vandaag gekeken naar de brandveiligheid, constructieve veiligheid en luchtkwaliteit in het gebouw.

Het Haga en de gemeente liggen al langer met elkaar overhoop, onder andere over de uitbreiding van de school. Zo bood de gemeente de school een tweede pand aan. Atasoy noemde die oplossing 'een dolksteek'. Volgens hem was het onmogelijk om op korte termijn op twee locaties les te gaan geven.

Wanneer het rapport van de bouwinspectie en brandweer klaar is, is nog onduidelijk.

Nederlandse voetbalsters beginnen EK-kwalificatie met zevenklapper tegen Estland

De Nederlandse voetbalsters hebben hun eerste kwalificatiewedstrijd op weg naar het EK van 2021 in Engeland overtuigend gewonnen. In en tegen Estland won de regerend kampioen van Europa met 7-0.

Vorige maand speelde Oranje nog de finale van het WK tegen Amerika, maar nu beginnen alweer de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK in Engeland. Nederland nam het in Tallinn op tegen de nummer 99 van de wereld. Oranje zelf de nummer drie op de ranking en het kwaliteitsverschil was ook te merken op het veld.

Estland kon alleen maar verdedigen en hield het tot de 27ste minuut, waarna Vivianne Miedema de openingstreffer maakte en daarna ging het snel voor het Nederlands elftal. Jill Roord maakte de 2-0, waarna Sherida Spitse de 3-0 op het scorebord zette vanuit een vrije trap.

In de tweede helft was het opnieuw raak vanuit een vrije trap, opnieuw was Spitse die het doelpunt maakte. Net zoals Spitse maakte Miedema in de tweede helft haar tweede doelpunt van de avond. In het restant van de wedstrijd wisten ook Dominique Bloodworth en Ellen Jansen te scoren. Beide dames kopte raak.

Aanstaande dinsdag wacht de tweede kwalificatiewedstrijd, als Turkije de tegenstander is. Naast Estland en Turkije is Nederland ingedeeld bij Rusland, Slovenië en Kosovo. De winnaar van de poule plaats zich voor het EK voetbal in Engeland.

Nederlandse voetbalsters beginnen EK-kwalificatie met zevenklapper tegen Estland (Pro Shots / Remko Kool)
Nederlandse voetbalsters beginnen EK-kwalificatie met zevenklapper tegen Estland (Pro Shots / Remko Kool)

Plísková met moeite voorbij Jabeur op US Open

Karolína Plísková heeft op de US Open moeizaam de vierde ronde bereikt. De als derde geplaatste Tsjechische, verliezend finaliste in 2016, versloeg de Tunesische Ons Jabeur met 6-1,4-6 en 6-4.

Jabeur, die bij grandslamtoernooien tot nu toe alleen een keer de derde ronde had gehaald, (dat was op Roland Garros) leek een makkelijke prooi te worden voor Plísková. Jabeur liet echter in de tweede set zien dat ze over veel lef en wilskracht beschikte. Ze zocht de lijnen op en trok de set naar zich toe. In de derde set was het echter de Tsjechische die het heft weer in handen nam, en de wedstrijd pakte.

Agent krijgt klappen na aanspreken asociale bruidsstoet

Een agent heeft vanmiddag in Rotterdam klappen gekregen nadat hij deelnemers van een trouwstoet wilde aanspreken. De stoet reed toeterend en met hinderlijk gedrag over de Westzeedijk. De agent moest worden nagekeken door ambulancepersoneel. Het is onduidelijk hoe ernstig de verwondingen zijn.

Volgens het AD is er één aanhouding verricht. Volgens de politie zijn er echter drie aanhoudingen verricht en zijn ze nog op zoek naar de man die de agent zelfs knock-out heeft geslagen.

Gedenkplaquette onthuld voor kille ontvangst van Joden na de Tweede Wereldoorlog

In de chaos direct na de Tweede Wereldoorlog zijn teruggekeerde Joden opgevangen in een repatriëringscentrum in de catacomben van station Amsterdam Centraal. De manier waarop was kil en onbarmhartig. Om hierbij stil te staan en dat leed blijvend te erkennen, is vrijdag 30 augustus op Amsterdam Centraal de gedenkplaquette ‘Herinnering’ onthuld.

De onthulling is gedaan door initiatiefnemer Moshé Zwarts en president-directeur van NS Roger van Boxtel. Zwarts is destijds samen met zijn ouders opgevangen onder het station nadat zij concentratiekamp Bergen-Belsen hadden overleefd. De plaquette is te zien in de Oosttunnel bij de ingang aan de IJ-zijde en de tekst op de gedenksteen is deels gebaseerd op de persoonlijke herinneringen van de heer Zwarts.

‘Antisemitisme nooit zo verbreid geweest als toen’
Moshé Zwarts: “Mijn ouders vertelden mij dat onze groep toentertijd op uitnodiging van de burgemeester van Maastricht een cabaretvoorstelling bijwoonde. De voorstelling had een hoog antisemitisch karakter. Het is niet bewijsbaar, maar waarschijnlijk is het antisemitisme nooit zo verbreid geweest als toen. Veel overlevenden kregen te horen dat ze allemaal vergast hadden moeten worden.”

Roger van Boxtel: “De heer Zwarts heeft NS een brief gestuurd waarin hij ferm beklag deed over de ontvangst van hem en zijn familie na terugkomst uit Bergen-Belsen. Na intensieve gesprekken ben ik blij dat we hier samen kunnen staan en tot een mooie vorm en tekst zijn gekomen om de herinnering aan het leed van toen, een plek te geven op dit station.”

Collectief herdenken
NS heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog in opdracht van de Duitse bezetter speciaal ingelegde treinen gereden om mensen te vervoeren met concentratie- en vernietigingskampen in het buitenland als uiteindelijke bestemming. NS beschouwt de medewerking aan deze deportaties door de bezetter als een zwarte bladzijde in de geschiedenis van het bedrijf.

NS heeft de afgelopen decennia, vaak in samenspraak met organisaties van oorlogsgetroffenen aandacht besteed aan het collectief herdenken, eren, en leren van het leed dat zovelen in de Tweede Wereldoorlog is aangedaan.

De Minaur verrast Nishikori op US Open

Op de US Open heeft de Australiër Alex de Minaur voor een grote verrassing gezorgd. De Minaur was de als zevende geplaatste Japanner Kei Nishikori de baas met de setstanden 6-2,6-4,2-6 en 6-3.

De laatste set was vooral van hoog niveau. Beide spelers gingen tot het uiterste in de rally's. De Minaur onderscheidde zich daarin met maar twee afzwaaiers. De halve finalist van vorig jaar had er maar liefst achttien.

De 20-jarige De Minaur is goed op hardcourt dit jaar. Dat bewees hij al door de toernooien in Sydney en Atlanta op zijn naam te schrijven.

In zijn negentiende deelname bereikte Roger Federer voor de negentiende keer de vierde ronde. De als derde geplaatste Zwitser was de Brit Daniel Evans met 6-2, 6-2 en 6-1 duidelijk de baas.

Federer maakte in de tweede set vooral indruk met zijn service met vier lovegames. Pas bij een 2-0 voorsprong in het derde bedrijf kreeg de Zwitser twee breakpoints tegen. Evans benutte er eentje en dat was eigenlijk ook zijn laatste wapenfeit. Na een uur en twintig minuten spelen benutte Federer zijn eerste matchpoint.

Dubbelslag voor Kristoff in Ronde van Duitsland

Alexander Kristoff heeft de tweede etappe in de Ronde van Duitsland op zijn naam geschreven. De 32-jarige renner van UAE Emirates was de snelste van een sterk uitgedunde groep. De Noor won voor Sonny Colbrelli en Yves Lampaert. Kristoff neemt door de zege de leiderstrui over van Pascal Ackermann, die niet mee was in de eerste groep.

De tweede etappe in de Deutschland Tour was meteen de langste. Tussen Göttingen en Niedersachen moesten de renners iets meer dan 200 kilometer afleggen en vooral Deceuninck-Quick Step was actief in de koers.

Julian Alaphilippe en Enric Mas trokken ten aanval, maar het peloton liet niet begaan en met nog 120 kilometer te fietsen was het avontuur voorbij. Daarna was het een andere renner van de Belgische ploeg die ten aanval trok. Het was het Belgische supertalent Remco Evenepoel. De Europees kampioen tijdrijden ging er alleen vandoor en zag zijn voorsprong uitlopen na meer dan drie minuten, maar in de laatste vijf kilometer werd hij ingelopen door het peloton.

Niemand wist meer uit het peloton te geraken en er zou gesprint worden voor een overwinning met een uitgedund peloton. Sonny Colbrelli ging als eerste aan, maar de Italiaan werd al snel voorbij gesprint door Alexander Kristoff. De Noor pakte daarmee de vijfde zege van het seizoen.

Meer gameplay Cyberpunk 2077

Over een kleine vijf minuten is het zo ver: CD Project Red zal vijftien minuten aan gameplay laten zien van Cyberpunk 2077. Als het vermoeden juist is zullen we vooral zien hoe je guns blazing of stealth een winkelcentrum kunt ontzetten. Maar wie weet verrast de ontwikkelaar ons ook en laten ze andere gameplay zien dan tijdens gamescom.

Cyberpunk 2077 komt 16 april uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Watch live video from CD PROJEKT RED on www.twitch.tv

Veteranen 80 jaar na mobilisatie bijeen

Op 29 augustus 1939 begon de algemene mobilisatie van de Nederlandse Krijgsmacht. Vanwege het 80 jarig jubileum en ter ere van hen die offers brachten voor de vrijheid van Nederland kwamen gisteren zo’n 100 Tweede Wereldoorlog-veteranen bij elkaar. Dit gebeurde bij het Veteraneninstituut in Doorn.

Commandant der Strijdkrachten (CDS) luitenant-admiraal Rob Bauer vond het een eer om de oudgedienden te ontmoeten. Oudgedienden van wie de jongsten 91 zijn en de oudsten goed boven de 100. Bauer: “U heeft gezien dat kameraden sneuvelden, gewond raakten of mishandeld werden in krijgsgevangenschap. Beelden die op uw netvlies gebrand staan. Beelden van gebeurtenissen waar het soms moeilijk was én is om over te praten. Dan denk ik aan de ruim 300.000 militairen die in mei 1940 ons land verdedigden. Onze allereerste veteranen van de Tweede Wereldoorlog.”

Schaamte
De CDS vertelde dat hij soms in gesprekken met veteranen een zekere schaamte bespeurt. Over het feit dat ze de vijand niet konden tegenhouden. “Dan zou ik graag willen zeggen: u stond er voor ons land toen het erop aankwam. En ondanks de beperkte middelen was u bereid de vijand tegen te houden, met gevaar voor eigen leven. Dat is zeker iets om trots op te zijn! Na de capitulatie legden overigens niet alle militairen zich zomaar bij deze snelle nederlaag neer. Duizenden van hen, onder wie ook een heel aantal van u leverden later een bijdrage aan de geallieerde oorlogsinspanning.”

Doodgeschoten soldaat in het prikkeldraad
Een van hen was Leo Hendrikx (1923), een jongeman toen de oorlog uitbrak. Hendrikx: “Wij zwierven vaak rond bij de rivier. Daar vonden we een doodgeschoten soldaat die in het prikkeldraad hing. Dat maakte indruk. We waren niet bang voor de Duitsers. We voelden vooral onzekerheid. Wat ging er gebeuren met ons land, met ons?’’ Hij ontvluchtte de Duitsers en werd piloot bij de RAF.

Bij dezelfde gelegenheid was ook een voorvertoning van ‘Stemmen uit de Oorlog’. Maker en journalist Gijs Wanders lichtte zijn nieuwste werk vervolgens toe.

Veteranen 80 jaar na mobilisatie bijeen (Afbeelding: Defensie)
Veteranen 80 jaar na mobilisatie bijeen (Afbeelding: Defensie)

Charlie Hebdo-redacteur niet naar De Balie vanwege gewapende beveiliging

Zineb El Rhazoui, een journalist die bij het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo werkte ten tijde van de aanslag op die redactie, komt vanavond toch niet spreken in De Balie. Door problemen met gewapende beveiliging van El Rhazoui heeft zij besloten niet naar Amsterdam te komen.

Zelf laat El Rhazoui vandaag weten dat ze veertig minuten voordat ze in de trein zou stappen te horen kreeg dat de Nederlandse overheid haar persoonlijk bewaker geen vergunning wilde geven voor het dragen van een vuurwapen. Ze heeft daarom zelf besloten niet naar Nederland te komen.

Verzoek voor beveiliging laat binnen
Volgens het debatcentrum zelf is de beveiliging van de journalist de toegang tot Nederland geweigerd door de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Maar dat is volgens een woordvoerder van burgemeester Halsema een verkeerde lezing. Hij zegt verbaasd te zijn over de reactie van De Balie en het besluit van El Rhazoui zelf.

"De Amsterdamse driehoek heeft maanden geleden al aan De Balie aangegeven dat persoonsbeveiliging via de ambassade van het land van herkomst geregeld moet worden." Maar pas gisteravond om 23.00 uur kwam het verzoek voor beveiliging binnen, vertelt hij.

Beveiliging door politie
De driehoek heeft samen met de NCTV alsnog de noodzakelijke veiligheidsmaatregelen getroffen. "De persoonlijke beveiliger mocht zelfs bewapend meereizen tot aan CS. Daarna zou mevrouw bewapend beveiligd worden door de politie zolang haar verblijf zou duren." De beveiliging van El Rhazoui is volgens hem nooit de toegang tot Nederland ontzegd.

Tijdens de aanslag van 2015 op de redactie van Charlie Hebdo kwamen in totaal twaalf mensen om het leven. El Rhazoui werkte voor het blad, maar was op het moment van de aanslag niet in Parijs. De journalist wordt op regelmatige basis met de dood bedreigd. In De Balie zou ze komen spreken op het festival Celebrating Dissent.

Celstraffen en boetes geëist voor exploiteren illegale lotto

Vier verdachten die woensdag en donderdag voor de rechtbank in Zutphen terecht stonden, hebben het kansspelbeleid van de overheid op onaanvaardbare wijze doorkruist. Verdachten hebben zich onttrokken aan het vergunningenstelsel voor kansspelen dat is bedoeld om gokverslaving te voorkomen, de consument te beschermen en criminaliteit en illegaliteit tegen te gaan, dat stelde de officier van justitie tijdens de tweedaagse rechtszitting.

Volgens het Openbaar Ministerie Oost-Nederland hebben vier mannen uit Afferden en Nijmegen (in de leeftijd van 56 tot en met 81 jaar) gedurende meerdere jaren - in elk geval vanaf 2009 - een illegale lotto georganiseerd.

De officier eiste straffen variërend van vijftien maanden cel tot een boete van 4500 euro.

Bij huiszoekingen in april 2016 zijn op meerdere locaties loten, lotenboekjes en overzichten aangetroffen van spelers, lopers en lottotrekkingen. Bij een van de huiszoekingen is in een souterrain een kantoor aangetroffen van waaruit de administratie voor de lotto gebeurde. De loten werden op zaterdagen verzameld, op zondag werd de winst gebracht.

Tegen de man die wordt gezien als een van de organisatoren van de lotto, is een celstraf van vijftien maanden geëist en een geldboete van 25.000 euro. Deze 56-jarige verdachte uit Afferden stond behalve voor het exploiteren van een illegale loterij ook terecht voor illegaal bankieren, het niet melden van ongebruikelijke transacties, witwassen en verboden wapenbezit. De man zou onder anderen samen met een 56-jarige man uit Gendt via een bedrijf kredieten hebben verleend zonder dat ze daarvoor een vergunning hadden. Kredietnemers kregen hoge rentes in rekening gebracht. Tegen deze man uit Gendt die ook terecht stond voor vuurwapenbezit is een half jaar cel en een boete van 25.000 euro geëist.

Voor hun rol bij het exploiteren van de illegale lotto is tegen een 69-jarige man uit Nijmegen een celstraf geëist van vijf maanden en een boete van 7.500 euro en tegen een 81-jarige Nijmegenaar een boete van 15.000 euro. Wat het OM betreft krijgt een 73-jarige man uit Nijmegen een boete van 4500 euro voor zijn betrokkenheid bij de lotto. Hij zou gedurende zeven jaar loten hebben gedrukt in opdracht van twee andere verdachten.

AZ deelt conclusies en gaat driekwart van stadiondak afhalen

Een verkeerd ontwerp en een opeenstapeling van fouten heeft ertoe geleid dat het dak van het AZ-stadion op 10 augustus deels is ingestort. Zo luidt de voorlopige conclusie van ingenieursbureau Royal HaskoningDHV. De directe aanleiding voor het instorten van het dak is de storm geweest. De harde wind zorgde voor een neerwaartse dakbelasting, waar in het ontwerp geen rekening mee was gehouden. Royal Haskoning verwacht in het eerste kwartaal van 2020 pas met de definitieve conclusies te komen.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat er veel mis was met het dak van het AFAS Stadion. De verbindingen van de spanten waren niet goed ontworpen en lassen waren te dun uitgevoerd, waardoor de constructie niet sterk genoeg was. Door eerdere stormen was de constructie van het dak vermoedelijk al verzwakt. "Er is heel veel misgegaan. Er is niet één aanwijsbare oorzaak", wordt Erik Middelkoop van Royal Haskoning geciteerd door De Telegraaf.

AZ wil zo snel mogelijk weer in het eigen stadion spelen, maar het is nog niet bekend wanneer dat precies zal zijn. AZ-directeur Robert Eenhoorn laat weten dat de club drievierde van het dak wil afbreken en weer opnieuw opbouwen. "We zijn goed verzekerd, ook voor bedrijfsschade", aldus Eenhoorn, die benadrukt dat de club geen blaam treft bij het incident. Nog voor aanvang van het seizoen was het stadion geïnspecteerd. "Wij kregen die ondertekend terug. Wij kunnen aardig voetballen en een wedstrijd organiseren. Ik ga aan zo'n inspecteur ook niet vragen hoe onze linksback moet opbouwen."

AZ speelde zijn thuiswedstrijden onlangs in het stadion van ADO Den Haag en FC Twente. De Alkmaarders lieten weten dat de groepswedstrijden in de Europa League tegen Manchester United, FK Astana en Partizan Belgrado in het Cars Jeans Stadion in Den Haag worden gespeeld.

Het is nog onduidelijk waar de komende Eredivisie-wedstrijden van AZ worden gespeeld. "We verwachten dat in de eerste dagen van september te kunnen melden", aldus Eenhoorn.

Wereldkampioen Valverde de beste op steile slotklim in Vuelta, López opnieuw leider

Alejandro Valverde heeft de zevende etappe in de Vuelta a España gewonnen. Op de steile slotklim van Alto Mas de la Costa (4,1 kilometer à 12,3%) was de wereldkampioen in een sprint sneller dan Primoz Roglic. Miguel Ángel López werd derde op zes seconden, maar de Colombiaan neemt de leiderstrui weer over van Dylan Teuns. Nairo Quintana werd vierde in dezelfde tijd als zijn landgenoot López. De rest van het peloton verloor meer dan veertig seconden op de winnaar.

Vandaag in de Vuelta a España was het de derde dag op rij dat de etappe eindigde op een klimmetje, maar wel de lastigste slotbeklimming met de Alto Mas de la Costa met stukken boven de 20%. De beginfase was wel makkelijk en dat zorgde dan ook voor een hoog gemiddelde, maar ondanks de hoge snelheid wisten tien renners weg te geraken uit het peloton.

Philippe Gilbert was de bekendste naam in de kopgroep en de Belg zou samen met Sergio Henao hield hij het langst vol, maar aan de voet van de slotklim werd het tweetal ingerekend door het al uitgedunde peloton.

Dat kwam doordat Astana in de laatste tien kilometer de tempo in de hoogte gooide, na het werk van Movistar. Op de slotklim trok Jumbo-Visma vol door met Sepp Kuss, waardoor al snel vier man overbleven: Alejandro Valverde, Nairo Quintana, Miguel Ángel López en Primoz Roglic. Quintana deed het meeste kopwerk in dienst van Valverde en de Colombiaan ging zo hard dat Valverde en López even moesten passen, maar nadat Quintana het tempo iets liet zakken kwamen de twee weer aansluiten. Tot aan de finish bleef het viertal samen en in de sprint liet Valverde zien dat hij nog niet versleten is. De 39-jarige wereldkampioen sprintte Quintana en López uit het wiel en alleen Roglic kon de Spanjaard volgen, maar de Sloveen van Jumbo-Visma vormde nooit een bedreiging voor de zege van Valverde.

Voor Valverde was het alweer zijn twaalde dagzege in de Ronde van Spanje. In het algemeen klassement doet de wereldkampioen nog altijd goed mee. Hij heeft een achterstand van zestien seconden op López. Roglic staat tussen López en Valverde in en de renner van Jumbo-Visma staat op zes seconden van de leider. Quintana die ook nog altijd goed staat in het klassement heeft een achterstand 27 seconden. De nummer vijf Rafal Majka volgt al op een kleine twee minuten van de leider López.

Politie neemt gegevensdragers van Dream or Donate in beslag

Afgelopen dinsdag is de crowdfundingssite Dream or Donate offline gegaan. Het platform werd door mensen gebruikt om geld in te zamelen voor medische behandelingen of aangepast vervoer voor mensen met een beperking. Gebruikers van de doneersite hebben het vermoeden dat ze mogelijk zijn opgelicht.

Een woorddvoerder van de politie: "Om vast te stellen of er sprake is van een strafbaar feit inventariseren en beoordelen we nu eerst alle aangifte(s). Ook zijn hiervoor gegevensdragers van de eigenaar van Dream or Donate in beslag genomen. Op basis daarvan gaan we bekijken waar we precies mee te maken hebben en of er sprake is van een strafbaar feit. Als blijkt dat er sprake is van strafbare feiten, kan het Openbaar Ministerie overgaan tot strafvervolging."

Trine 4 uitgebreid in beeld

Trine 4, het vierde deel in de mooie co-op puzzel-serie waarin je veel met physics speelt, komt op 8 oktober uit. Een demo van de game was recent speelbaar op gamesconventie Pax West. Die demo kun je in het onderstaande filmpje bekijken.

Ontwikkelaar Frozenbyte heeft met Trine 4 beloofd terug te keren naar de roots van de serie na de experimentiele Trine 3. Trine 4: The Nightmare Prince komt uit voor PS4, Xbox One, Switch en pc.

Footballers Utah winnen 100e Heilige Oorlog

Het Amerikaanse college football is weer begonnen en daar zitten altijd wel wat leuke dingen tussen. Allerlei rivaliteiten bijvoorbeeld, die meer dan eens ruim een eeuw terug de tijd in gaan.

Dat is ook het geval voor de strijd tussen de University of Utah Utes en de Brigham Young University (BYU) Cougars. De twee instituten zijn rivalen die niet ver bij elkaar vandaan liggen en, zoals de naam al doet vermoeden, religie speelt een rol: de mormonen zijn de eigenaars en bazen van BYU, terwijl ook veel spelers, fans en coaches van Utah zich tot de mormonen rekenen. De onderlinge strijd heet dan ook vrij simpel de Holy War.

Al sinds 1896 staan de ploegen regelmatig tegenover elkaar, dit keer voor de honderdste keer. In 2015 werden ze zelfs uitgekozen om de Las Vegas Bowl te spelen, wat natuurlijk voor wat leuke bijnamen zorgde, zoals de Holy War in Sin City. Vanaf het begin van de jaren zeventig was BYU de bovenliggende partij, tegenwoordig is Utah beter.

In het Rice-Eccles Stadium in Salt Lake City, de thuisbasis van BYU, ging de winst naar het als veertiende gerangschikte Utah: 12-30, onder meer dankzij de 187 rushing yards en een touchdown van Zack Moss.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Hardcore puzzel-games La Mulana 1 & 2 komen naar consoles

Een collectie met La Mulana 1 & 2 komt begin 2020 naar PS4, Switch en Xbox One. Dat heeft uitgever NIS America aangekondigd. In deze hardcore puzzel platformers speel je een archeoloog die een ruïnes moet verkennen. De games staan bekend als ongelofelijk moeilijk en lastig om te doorgronden.

La Mulana 1 was alleen beschikbaar voor pc en oudere platformen zoals de Vita. La Mulana 2, die via Kickstarter werd gefundeerd, was alleen nog op pc uitgekomen.

Xbox Live Gold games van september aangekondigd

De Xbox Live Gold games van september zijn bekend. Volgende maand kunnen abonnees aan de slag met onder andere het eerste seizoen van Hitman en Earth Defense Force 2025. Bekijk de onderstaande lijst en trailer hieronder:

Xbox One

Heel september - Hitman: The Complete First Season
Van 16 september t/m 15 oktober – We Were Here

Xbox 360

Van 1 t/m 15 september – Earth Defense Force 2025 (speelbaar op Xbox One)
Van 16 t/m 30 september – Tekken Tag Tournament 2 (speelbaar op Xbox One)

Dader steekpartij probeert tevergeefs over de schutting te klimmen

In de vroege ochtend van zondag 18 augustus is een 22-jarige man uit Muiden tijdens een vechtpartij neergestoken op de Stad en Landestraat in Hilversum. Rond 03.50 uur werd het slachtoffer uit Muiden gestoken onder zijn linkerschouderblad.

Toen politieagenten ter plaatse kwamen, hebben zij gezorgd voor de juiste medische verzorging voor het slachtoffer. Al snel viel hun oog ook op een man in de steeg die over een schutting klom. Deze 26-jarige man uit Hilversum is aangehouden en hij zit nog vast. De politie doet verder onderzoek naar een tweede verdachte in de zaak.

Een woordvoerder: "De politie wil graag met iedereen spreken die meer kan vertellen over wat er die zondagochtend is gebeurd. Waarom ontstond er een vechtpartij waarbij is gestoken en wie waren er bij dit incident betrokken?" Getuigen kunnen zich melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Verder komt de politie graag in contact met mensen die camerabeelden van het incident hebben. 

Roeiploeg pakt eerste WK-medailles, twee boten naar Spelen

In het Oostenrijkse Linz-Ottensheim zijn de eerste medailles van het wereldkampioenschap roeien vergeven. Vrijdag waren de niet-olympische onderdelen aan de beurt en dat leverde Nederland gelijk een medaille op.

Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes kwamen in actie in de lichte dubbel-vier en dat ging goed: het kwartet moest de Chinezen vrij snel laten gaan en duelleerde met Italië om zilver en brons. Dat werd brons voor Nederland, de eerste Nederlandse WK-medaille in deze klasse sinds 2002.

In de lichte skiff kwam Martine Veldhuis in actie in de finale, maar zij kwam er niet echt aan te pas. Al vrij snel lag ze op de zesde en laatste plek en daar kon de 22-jarige Nederlandse zich ook niet meer van ontdoen. Het goud ging naar de Duitse veterane Marie-Louise Dräger, die in 2010 ook al wereldkampioene werd en in 2003 en 2005 zelfs al goud pakte in de lichte dubbel-twee.

In diverse olympische klasses werden halve finales gevaren, met wisselend succes voor Nederland. Roos de Jong en Lisa Scheenaard knokten in de dubbel-twee om de top-3 en dat lukte: ze werden derde en plaatsten zich daarmee voor de finale én de Olympische Spelen. Dat deed Stef Broenink ook: de 28-jarige Nederlandse skiffeur werd eveneens derde en mag ook naar de finale en de Spelen van volgend jaar.

Andersom ging het minder lekker, met de mannen dubbel-twee en de vrouwen skiff dus. Laila Youssifou kwam er niet aan te pas en moest met de vijfde stek genoegen nemen met een plek in de B-finale. Amos Keijser en Nicolas van Sprang werden vierde in hun halve finale, hoewel het gat naar plek drie groot was. Ook zij moeten de B-finale varen en zullen zich volgend jaar dan moeten plaatsen voor de Spelen - dat kan op dit WK internationaal wel, maar NOC*NSF stelt een top-6 als vrij bizarre extra eis.

Hermijntje Drenth en Kirsten Wielaard kwamen in de twee-zonder in actie in de D-finale. Die wonnen ze en dus sluit het duo het WK af met een negentiende plek, minder goed dan verwacht.

Het pararoeien ging wél uiterst lekker: Corné de Koning verdedigde zijn wereldtitel in de skiff met grote overmacht, Annika van der Meer pakte bij de vrouwen het zilver, net als vorig jaar.

Man molesteert medewerker telecomwinkel, al snel opgepakt

Op donderdagavond 29 augustus 2019 is een medewerker van een telecomwinkel aan het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost bedreigd en mishandeld door een agressieve klant.

Even na sluitingstijd, rond 21.00 uur, kwam er een man de winkel binnen lopen. Hij wilde beltegoed kopen. Toen de medewerker van de winkel liet weten dat de winkel gesloten was, werd hij door de klant mishandeld en bedreigd.

De verdachte ging er na de mishandeling en bedreiging vandoor, maar kon al snel door de politie worden aangehouden. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Man gebruikt vuurwapen bij vechtpartij

Agenten hielden vrijdag 30 augustus rond 04.30 uur een 30-jarige man uit Alphen aan den Rijn aan. Hij wordt ervan verdacht een schot te hebben gelost na een vechtpartij in de Cappenersteeg/Stoofsteeg in Gouda

Vrijdagochtend rond 03.30 uur kwam bij de politie de melding binnen dat op de Cappenersteeg in Gouda een vechtpartij gaande was. Hierbij zouden meerdere personen betrokken zijn. De vechtpartij is vervolgens verder gegaan in de Stoofsteeg. Een van de betrokken personen zou hierbij een schot hebben gelost en er vervolgens vandoor zijn gegaan. Na deze vechtpartij gaven getuigen een signalement van de verdachte.

Korte tijd later kwam een melding binnen van een overlastgevend persoon op de IJssellaan in Gouda. Toen agenten hier aankwamen, zagen zij dat deze persoon voldeed aan het signalement van de verdachte die eerder die ochtend bij de vechtpartij in de Cappenersteeg/Stoofsteeg een schot had gelost. De man ging er vandoor toen de agenten hem wilden aanhouden. Hierop losten zij een waarschuwingsschot. De verdachte kon vervolgens worden ingerekend. De recherche onderzoekt de zaak verder.

Barbara Visser reikt Cees de Veer kinderprijs uit

Er is nu een prijs voor een kind of jongere die zich inzet om de wereld iets mooier te maken. Een prijs voor een jeugdige die zich ‘opoffert’ voor anderen en daarmee kleur geeft aan zijn of haar omgeving. Het eerste exemplaar van deze Cees de Veer kinderprijs is vandaag door staatssecretaris van Defensie Barbara Visser uitgereikt aan de uit Friesland afkomstige Sofie.

Als 9-jarige liet ze een van de bewindslieden per brief weten het zielig te vinden dat veel ouderen maar weinig bezoek krijgen. Dat ze daarom met haar beste vriendin vrijwilligerswerk doet in een verzorgingshuis, in de strijd tegen eenzaamheid. Het leidde tot aandacht op social media.

Sofies brief werd aangemeld voor de kinderprijs. Die is bij het afscheid van luitenant-generaal b.d. De Veer in het leven geroepen toen hij als vicevoorzitter afscheid nam van het Veteranenfonds. De voormalig militair vindt het belangrijk dat jongeren worden betrokken bij de thema’s vrede en vrijheid.

Zelf actie ondernemen
Visser overhandigde Sofie niet alleen de prijs, maar ook €1.000 om te besteden aan het doel waar ze zich voor inzet. “De winnaar laat zien dat iedereen verschil kan maken. Het maakt niet uit hoe oud je bent of dat je in een stad of dorp woont”, zei Visser. “De winnaar laat zien wat echte vrijheid is. Als jij vindt dat iets anders kan, of beter moet, kan je zelf actie ondernemen en het goede voorbeeld geven. De winnaar vindt dat ook ministers in actie moeten komen. Het is heel goed dat jullie ons wijzen op de onderwerpen die jullie belangrijk vinden.”

Ook bedankte de staatssecretaris De Veer voor de prijs. “Want daarmee geef je het stokje over aan de volgende generaties… aan kinderen en jongeren die zich inzetten voor vrede, vrijheid, vriendschap en respect.”

Eervolle vermelding
Er waren meer genomineerden voor de Cees de Veer prijs. Zij krijgen een eervolle vermelding op de website van het Vfonds en worden waar nodig en mogelijk geholpen nog meer verschil te maken.

Midden: Staatssecretaris Visser. links: luitenant-generaal b.d Cees de Veer. (Afbeelding: Defensie)
Midden: Staatssecretaris Visser. links: luitenant-generaal b.d Cees de Veer. (Afbeelding: Defensie)

OM eist in hoger beroep tot 9 jaar tegen drie Hongaren voor mensenhandel

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft woensdag in hoger beroep gevangenisstraffen van 2,5, 5 en 9 jaar geëist tegen drie verdachten. De drie Hongaarse mannen van 31, 33 respectievelijk 59 jaar oud hebben volgens het OM zeven landgenotes gedwongen om het in de prostitutie verdiende geld aan hun af te staan. Dat gebeurde vooral in Den Haag tussen januari 2011 en juni 2015. De verdachten wordt mensenhandel ten laste gelegd.

Twee van hen hebben de vrouwen ook in België, Duitsland, Italië en Zwitserland ingezet. Dit gebeurde zowel vóór als tijdens de ten laste gelegde periode. Ze hebben vrouwen seksueel uitgebuit, alleen maar om geld voor zichzelf te verdienen.

De rechtbank van Zwolle legde eerder al gevangenisstraffen tot 9 jaar op aan verdachten. Daartegen gingen alle verdachten in hoger beroep; het OM deed dat in de zaak van de 31-jarige verdachte. Bij de 33-jarige verdachte is door het OM beroep ingesteld tegen de hoogte van het terug te betalen bedrag dat op criminele wijze werd verdiend.

In deze zaak draait het om zeven vrouwen. Verdachten hebben met hun praktijken rond deze vrouwen rond de 1,5 miljoen euro “verdiend”. Daarom eist het OM dat de drie mannen dat geld moet worden afgepakt. Het bedrag verschilt per verdachte, waarbij de 33-jarige en 59-jarige verdachte beiden meer dan 600.000 euro moeten betalen.

Voor het Gerechtshof in Leeuwarden geeft de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) aan dat mensenhandel een ernstig strafbaar feit is. “De vrouwen moesten eenvoudigweg omzet-doelen halen die vervolgens aan verdachten werd afgedragen. De slachtoffers werden gecommandeerd, geïntimideerd en de jegens hen gebruikte taal was bedreigend en beledigend.”

Daarnaast zijn de verdachten volgens de AG relaties aangegaan met een aantal vrouwen. “Er is ernstig misbruik gemaakt van de affectieve relaties met een aantal van de slachtoffers. De verdachten hebben uit puur winstbejag gehandeld. Daarbij is geen enkele rekening gehouden met de gevolgen voor de fysieke en psychische integriteit van de slachtoffers.”

In de hoger beroepsfase zijn op verzoek van de verdediging nog twee getuigen gehoord. Daaruit kan in de ogen van het OM niet worden afgeleid dat verdachten niet strafbaar hebben gehandeld.

Ook ziet de AG geen reden een lagere straf of een grote aanpassing te doen van het bedrag dat moet worden afgepakt. Bovendien volharden verdachten in hun standpunt dat er geen sprake is geweest van strafbare feiten. De AG: “Van inzicht in de laakbaarheid van hun gedrag is geen sprake.”

Koninklijk Paar woont inhuldigingsceremonie Keizer Naruhito bij

Willem-Alexander en Máxima wonen op dinsdag 22 en woensdag 23 oktober 2019 in Tokio, Japan, de inhuldigingsceremonie bij van de Japanse Keizer Naruhito. Het Koninklijk Paar is aanwezig bij de inhuldigingsceremonie en het staatsbanket ter ere van de inhuldiging.

Deze vinden beiden plaats in het Keizerlijk Paleis op dinsdag 22 oktober. De Koning en Koningin zijn ook op woensdag 23 oktober aanwezig bij het banket dat door minister-president Abe en zijn echtgenote wordt gegeven ter ere van de inhuldiging.

Omstanders halen drenkeling uit het water in Middelburg

Vrijdagochtend om ongeveer 09.40 uur raakte een 51-jarige Middelburger door onbekende oorzaak te water aan de Herengracht in Middelburg. Een zeer alerte voorbijganger belde 112 en een andere voorbijganger aarzelde niet en heeft de man uit het water gered.

Het slachtoffer is door ambulancemedewerkers naar het ziekenhuis gebracht. Over zijn toestand of letsel is niets bekend. Door de politie is contact gezocht met de familie van het slachtoffer. Zij zijn op de hoogte gebracht van wat er gebeurd is. De man had een hond bij zich. Die is in eerste instantie naar het asiel gebracht, maar wordt verder door de familie opgevangen.

De mensen die het slachtoffer hebben geholpen verklaarden aan de aanwezige agenten dat zij niet hadden gezien hoe de man in het water terecht was gekomen. Omdat de politie dit, ten behoeve van de afhandeling van het gebeuren, toch wel graag wil weten, worden getuigen van het voorval verzocht zich te melden

Van Wolfswinkel 'zeer succesvol' geholpen aan hersenaneurysma

Ricky van Wolfswinkel is dinsdag 'zeer succesvol' geopereerd aan een hersenaneurysma, zo maakt FC Basel vrijdag bekend via de officiële kanalen. De dertigjarige spits mag het ziekenhuis vrijdag alweer verlaten, al is er nog niets naar buiten gebracht over het verdere behandeltraject. Van Wolfswinkel kwam ongeveer twee weken met het nieuws naar buiten dat bij hem een aneurysma in de hersenen was geconstateerd, waardoor de aanvaller van Basel een halfjaar absolute rust moet houden. Er werd en wordt gevreesd dat de Nederlander een jaar uit de roulatie is of zelfs helemaal moet stoppen met het bedrijven van profvoetbal. In de komende periode zal daar meer duidelijkheid over komen.

Bij een hersenaneurysma treedt een verwijding in de wand van de slagader van de hersenen op, waardoor de kans groot is dat het bloedvat scheurt. In het ergste geval kan iemand met een hersenaneurysma een hersenbloeding krijgen, waardoor Van Wolfswinkel enkele weken geleden per direct zijn loopbaan op een laag pitje moest zetten. "Ik ben blij dat het aneurysma nu is ontdekt en niet veel later", liet hij destijds optekenen door De Telegraaf.

De aneurysma kwam aan het licht na het duel van Basel met LASK Linz in de derde voorronde van de Champions League van enkele weken geleden. Van Wolfswinkel viel in dat treffen uit met een hersenschudding en na grondig onderzoek in het ziekenhuis bleek de kwetsuur behoorlijk ernstig te zijn.

Hierdoor ging een transfer naar Feyenoord niet door, ondanks een persoonlijk akkoord met de Rotterdamse club. Feyenoord had een driejarig contract klaarliggen voor Van Wolfswinkel, maar zag de deal uiteindelijk in het water vallen.

Ajax haalt Familia-Castillo terug naar Amsterdam

Ajax en Chelsea hebben een akkoord bereikt over de huur van Juan Familia-Castillo, zo bevestigen de Amsterdammers vrijdag via de officiële kanalen. De linkspoot maakt het seizoen af in Amsterdam en wordt daarna mogelijk definitief aangetrokken. Ajax heeft namelijk een optie tot koop opgenomen in de deal, zo laat de club weten. De negentienjarige linksback annex buitenspeler sluit aan bij de selectie van Jong Ajax.

De Telegraaf kwam vrijdagochtend met het bericht dat de huurdeal tussen Ajax en Chelsea bijna in kannen en kruiken was en de ochtendkrant repte zelfs over 'een buitenkansje' voor de kampioen uit Amsterdam. Familia-Castillo doorstond donderdag de medische keuring zonder problemen, waarna de overgang naar Ajax in een stroomversnelling raakte.

Familia-Castillo keert bij Ajax terug op bekend terrein, want de huurling speelde tussen 2009 en 2016 in de jeugdopleiding van de Amsterdamse club. Chelsea plukte hem drie jaar geleden weg bij Ajax, dat ook Daishawn Redan destijds naar the Blues zag vertrekken. Laatstgenoemde speler maakte deze zomer de overstap naar Hertha BSC.

Voor Familia-Castillo was speeltijd in de hoofdmacht van Chelsea niet weggelegd, maar de jongeling had dat nooit als primair doel voor ogen toen hij drie seizoenen geleden richting Londen toog.

"Ik heb naar mijn vader geluisterd. Hij zei dat ik moest kijken waar ik me in de komende drie jaar tijd het beste kon ontwikkelen", zo zei hij destijds tegenover FOX Sports .

Celstraf en tbs voor bedreiging en mishandeling van hulpverleners in jeugdinrichting

De rechtbank legt een 19-jarige man een celstraf van 3 maanden en TBS met dwangverpleging op. Hij maakte zich schuldig aan bedreiging, mishandeling en vernieling.

Tijdens zijn verblijf in een jeugdinrichting heeft de man een groot aantal hulpverleners ernstig bedreigd en mishandeld. Ook maakte hij zich schuldig aan het bezit van XTC-pillen en speed. Daarnaast richtte de man vernielingen aan.

Volwassenenstrafrecht
De officier eiste 6 maanden jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel (jeugd-tbs). Maar de rechtbank past het volwassenstrafrecht toe en volgt daarmee de adviezen van de psycholoog en psychiater.

Verminderd toerekeningsvatbaar
De man is verminderd toerekeningsvatbaar. Hij pleegde de feiten onder invloed van een stoornis. De man vormt vanwege zijn psychische stoornis en agressieve gedrag een gevaar voor anderen. Een langdurige klinische behandeling is daarom noodzakelijk. Om er zeker van te zijn dat deze behandeling plaatsvindt, is tbs met dwangverpleging nodig. De tbs-maatregel duurt in dit geval maximaal 4 jaar, omdat in deze zaak volgens de wet alleen de bedreiging tbs-waardig is.

Amsterdamse honkballers vechten zich terug in Holland Series

Het is weer spannend in de Holland Series, de strijd om de Nederlandse honkbaltitel. Curaçao Neptunus uit Rotterdam won de eerste drie duels en hebben nog één zege nodig, maar de L&D Amsterdam Pirates hebben zich inmiddels teruggevochten naar 3-2.

In Rotterdam kwamen de Amsterdammers in de tweede inning van het vijfde duel op een 0-1 voorsprong, maar in de zevende inning trok Neptunus de stand gelijk. Gilmer Lampe was in de achtste inning de grote man: hij sloeg een homerun en closer Tom Stuifbergen gooide het duel op slot.

Zaterdag wordt om 14.00 uur de zesde wedstrijd gespeeld in Amsterdam, waar ze Neptunus van de zevende opeenvolgende titel af willen houden.

Ajax meldt akkoord met AZ en zwaait De Wit uit

Ajax heeft Dani de Wit aan AZ verkocht, zo melden de Amsterdammers vrijdagmiddag via de officiële kanalen. Zijn contract in de Johan Cruijff ArenA liep nog door tot de zomer van 2021. De Amsterdammers doen geen mededelingen over de hoogte van de transfersom, maar naar verluidt betalen de Alkmaarders twee miljoen euro voor de middenvelder.

"Dit voelt hartstikke lekker en ik heb er veel zin in", reageert De Wit na het ondertekenen van het meerjarige contract bij AZ. "AZ is een heel grote club, daar wil je graag voor tekenen. We willen dit seizoen zo hoog mogelijk eindigen in de Eredivisie en zo ver mogelijk komen in Europa."

De Wit keek donderdagavond met veel spanning naar het treffen tussen zijn nieuwe werkgever en Royal Antwerp in de play-offs van de Europa League. "Ik zat thuis vol spanning op de bank met mijn vriendin. Het was uiteindelijk toch nog juichen, toen die mooie goal van Calvin Stengs binnen viel. We zijn allemaal blij met de overwinning (1-4, red.)."

Volgens directeur voetbalzaken Max Huiberts heeft AZ een 'heel mooie versterking binnengehaald'. "Dani is een middenvelder met diepgang, spelinzicht en scorend vermogen. Daarbij is dit een jongen met een geweldig karakter, die daarmee een voorbeeld kan zijn voor andere spelers." Het is nog niet duidelijk of De Wit zondag in de uitwedstrijd van AZ tegen Vitesse al zijn debuut kan maken.

De Wit doorliep de jeugdopleiding van Ajax en vertegenwoordigde daarnaast verschillende nationale elftallen. Zijn debuut in Jong Ajax volgde in februari 2017, terwijl de middenvelder een jaar later zijn vuurdoop in de hoofdmacht beleefde. De Wit kwam uiteindelijk tot vijftien wedstrijden in het eerste elftal van de regerend landskampioen uit Amsterdam.

AZ loot Man United, Feyenoord en PSV treffen Portugezen

AZ, Feyenoord en PSV kennen hun tegenstanders in de groepsfase van de Europa League.

De drie Nederlandse clubs plaatsten zich donderdagavond voor de hoofdfase van het toernooi. Feyenoord en PSV rekenden in de play-offs overtuigend af met respectievelijk Hapoel Beer Sheva en Apollon Limassol. AZ had een verlenging nodig tegen Royal Antwerp FC en liep uit naar een 1-4 overwinning. Vrijdagmiddag vond in Monaco de loting plaats. PSV neemt het onder meer op tegen het Sporting Portugal van Marcel Keizer, terwijl Feyenoord gekoppeld werd aan FC Porto en AZ het opneemt tegen Manchester United.

PSV neemt het onder meer op tegen het Sporting Portugal van Marcel Keizer, dat na drie wedstrijden aan kop gaat in de Portugese competitie. Rosenborg redde het in de play-offs van de Champions League niet tegen Dinamo Zagreb en kwalificeerde zich zodoende voor de groepsfase van de Europa League. Ook Lask Linz had lang uitzicht op de hoofdfase van de Champions League, maar in de play-offs bleek Club Brugge te sterk. Voor Feyenoord springen met name de wedstrijden tegen FC Porto en Rangers FC in het oog. Bij AZ geldt dat voor de confrontatie met Manchester United.

WK-brons voor judoka Korrel, Portugees schrijft historie

Judoka Michael Korrel heeft op het wereldkampioenschap in de Nippon Budokan in Tokyo brons gepakt in de klasse tot 100 kilogram. Simeon Catharina vloog er in de achtste finales op straffen uit tegen wereldkampioen Cho Gu-ham uit Zuid-Korea, nadat hij de Serviër Bojan Dosen met een fraaie ippon versloeg en de Dominicaan Lewis Medina in de laatste seconden het nakijken gaf.

Korrel opende met overtuigende zeges op de Oostenrijker Laurin Böhler, de Peruviaan José Arroyo en de Bulgaar Daniel Dichev. In de kwartfinales scoorde de Azeri twee keer een waza-ari tegen Korrel en daarmee was zijn titeldroom voorbij. Tweevoudig vicewereldkampioen Varlam Lipartelliani uit Georgië moest er in de herkansingen aan geloven en in de strijd om brons rekende Korrel na een fraaie worp af met Cho.

Het goud ging naar Jorge Fonseca uit Portugal en dat was uniek: nooit eerder won een Portugees een wereldtitel in het judo. In de finale legde hij de Rus Niyaz Ilyasov op de zij, maar met een minuut te gaan leek hij het weg te geven: Ilyasov viel aan, maar nét voor Fonseca op zijn rug landde draaide hij zich om en voorkwam hij een score, waarna hij het vol wist te houden tot het eind. De Japanner Aaron Wolf, wereldkampioen van 2017, viel vies tegen, maar wist nog net het brons te pakken door Gasimov te verslaan.

Fonseca - Ilyasov (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen tot 78 kilogram ging vicewereldkampioene Guusje Steenhuis in haar eerste gevecht gelijk onderuit tegen de Chinese Ma Zhenzhao. Marhinde Verkerk klopte de Amerikaanse Nefeli Papadakis, maar tegen de Portugese Patricia Sampaio liep de oud-wereldkampioene na bijna vijf minuten in de golden score op tegen een fraaie seoi otoshi en daarmee was het gevecht voorbij.

De Française Madeleine Malonga pakte verrassend het goud. Tegen wereldkampioene en thuisfavoriete Shori Hamada had ze al een waza-ari op het bord staan, waarna ze het gevecht afmaakte door de Japanse hard op haar rug te drukken. Loriana Kuka uit Kosovo klopte de Sloveense Klara Apotekar in de strijd om brons, de Braziliaanse tweevoudig wereldkampioene en nummer één van de wereld Mayra Aguiar pakte brons door Sampaio te verslaan.

Malonga - Hamada (Bron: YouTube)

Twee jongens opgepakt voor poging overval

De politie heeft woensdag in Venlo twee jongens van 16 en 17 jaar oud opgepakt, omdat zij ervan worden verdacht een overval op een winkel te willen plegen.

Voorzien van messen liepen de jongens gemaskerd een winkel aan de Heymansstraat in. Vrijwel meteen nadat zij naar binnen waren gelopen, verlieten zij de winkel weer en gingen er vandoor.

Dankzij een oplettende getuige konden politieagenten de twee jongens aanhouden. Dat gebeurde in de Langeveldstraat. Tijdens hun vlucht hadden de twee verdachten twee tassen weggegooid. In een van die tassen zaten onder meer twee messen, een alarmpistool en bivakmutsen. Beide verdachten zijn afkomstig uit Venlo en worden vandaag voorgeleid aan de rechter commissaris.

Verdronken vrouw na 25 jaar geïdentificeerd door cold-case team

Het coldcaseteam Amsterdam heeft voor het eerst een onbekende dode uit Nederland weten te identificeren. Het gaat om een vrouw die in 1994 verdronk in het IJ in Amsterdam.

Tijdens een speciaal project deed het team onderzoek naar bijna 100 onbekende doden in de hoofdstad. 34 van hen werden geïdentificeerd, daarvan bleken 33 uit het buitenland te komen.

"Het verraste me dat de 34ste identificatie een Nederlandse betrof", vertelt coldcaserechercheur Carina van Leeuwen aan Trouw. "En dat een match zelfs na 25 jaar onzekerheid kan gebeuren."

"Blijf proberen", is daarom Van Leeuwens oproep aan familieleden. "Lever DNA-materiaal van een vermiste in, doe aangifte."

Moeder
In totaal zijn er zo'n 700 coldcasezaken in Amsterdam. In dit geval werd er succes geboekt, doordat een als kind geadopteerde man zich meldde. Hij is inmiddels halverwege de dertig, maar deed dit jaar pas aangifte van de vermissing van zijn moeder.

Ze had hem vanwege psychiatrische problemen af moeten staan. De eerste jaren kwam ze nog op bezoek, maar daarna verdween ze uit het leven van haar zoon.

"Dit jaar kreeg hij de behoefte meer over haar te weten", vertelt Van Leeuwen. De man klopte daarom aan bij de stichting Fiom, die kinderen met afstammingsvragen helpt.

DNA
Toen zijn moeder vermist bleek te zijn, stuurde de man DNA in. Dat bleek overeen te komen met iemand uit de databank voor vermiste personen. Het ging om de vrouw die in 1994 was verdronken en van wie de identiteit onbekend was gebleven.

Haar DNA-profiel was al in 2012 opgesteld door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), op verzoek van Van Leeuwen. Het instituut deed dat op basis van haarlokken. Maar het profiel leverde pas iets op, nadat het DNA een match bleek te vormen met dat van de man.

"Hij was natuurlijk verdrietig, maar kreeg eindelijk een compleet verhaal en heeft ook familieleden gesproken", zegt Van Leeuwen.

Snorfietser (22) zwaargewond na eenzijdig ongeval, politie zoekt getuigen

Tijdens een eenzijdig ongeval op donderdagavond 29 augustus op de Ceintuurbaan in Amsterdam is een 22-jarige snorfietser ernstig gewond geraakt. Het slachtoffer reed rond 22.30 uur op de Ceintuurbaan, komende uit de richting van de Amstel en gaande in de richting van de Roelof Hartstraat.

De snorfietser raakte op enig moment twee geparkeerde voertuigen en kwam daardoor ten val. Ambulancediensten boden direct hulp. De zwaargewonde man is met hoofdletsel overgebracht naar het ziekenhuis. Specialisten van het Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen (TOEV) doen onderzoek naar de toedracht van het ongeval.

Drugsrijder opgepakt na inrijden op politieagent

De politie heeft donderdag 29 augustus een 41-jarige scooterrijder uit Tilburg aangehouden nadat de man een stopteken had genegeerd en er met hoge snelheid vandoor ging. Een politieagent raakte gewond doordat de Tilburger hem had aangereden.

De scooterrijder reed gisteren rond 18:30 uur met hoge snelheid en zonder helm over de Rijksweg N282 ter hoogte van Hulten. Agenten zagen de scooterrijder passeren en besloten voor dit gevaarlijke rijgedrag een stopteken te geven. Een agent gebaarde dat de man moest stoppen, maar in plaats daarvan gaf hij gas.

Achtervolging
De politie besloot de achtervolging in te zetten met meerdere eenheden. Tijdens de dollemansrit haalde de man levensgevaarlijke capriolen uit. Hij reed tegen het verkeer in en verschillende fietsers, voetgangers en auto’s moesten voor de man uitwijken. Via de Rijksweg reed de scooter met hoge snelheid Rijen binnen.

Aanrijding
Meerdere politieauto’s volgden de bestuurder en besloten een blokkade op te stellen in de Mariastraat. Daar stuitte de verdachte op de tactisch opgestelde politieagenten. Ze riepen een aantal keer dat de man moest stoppen, maar daar gaf hij geen gehoor aan. Hij reed vervolgens recht op een agent af. Die sprong nog aan de kant, maar werd alsnog geraakt en moest daarvoor ter controle naar het ziekenhuis. Hij heeft aangifte gedaan van geweld tegen de politie.

Aanhouding
Na de aanrijding verloor de man controle over zijn scooter. Agenten snelden naar de verdachte en hielden hem aan. Tijdens de aanhouding verzette de man zich hevig, meerdere agenten waren nodig om de man onder controle te krijgen. Op bureau bleek de man onder invloed te zijn van drugs. Tijdens de dollemansrit heeft de verdachte een tas verloren waarin verschillende soorten drugs, meerdere zaklampen en een mes werden aangetroffen. Deze spullen zijn in beslag genomen. De politie onderzoekt de zaak.

PSV presenteert Ritsu Doan: "Alleen scoren en assists geven is hier niet genoeg"

Ritsu Doan mag zich officieel speler van PSV noemen. De Eindhovenaren presenteren de Japanner, die overkomt van FC Groningen, vrijdagochtend op hun officiële website. Doan rondde met succes zijn medische keuring af en tekende vervolgens tot medio 2024 in het Philips Stadion.

"PSV is een heel grote club en doet altijd mee om de titel. Daar wil ik om spelen", reageert de aanvaller, die weet op welk vlak hij nog moet verbeteren. "Als ik dat wil bereiken zal ik nog meer een teamspeler moeten worden. Alleen scoren en assists geven is hier niet meer genoeg." PSV communiceert geen transfersom, maar volgens De Telegraaf maken de Noord-Brabanders 7,5 miljoen euro over naar Groningen.

Daarnaast zouden bonussen en een doorverkooppercentage van tien à vijftien procent zijn afgesproken. Groningen deed daarmee veel water bij de wijn, want eerder stelde de Trots van het Noorden de vraagprijs naar verluidt vast op maar liefst veertien miljoen euro. Een deel van de transfersom moet overigens worden afgedragen aan ex-werkgever Gamba Osaka en de investeerders die de komst van Doan naar Nederland mogelijk maakten.

Doan maakte in 2015 op zijn zestiende zijn debuut voor Gamba Osaka en geldt daarmee als de jongste debutant ooit in de J1 League, het hoogste niveau in Japan. In 2017 haalde Groningen de vleugelspits op huurbasis naar Nederland en bedong daarbij een optie tot koop. Na een goed seizoen, waarin Doan 9 doelpunten maakte in 29 Eredivisie-wedstrijden, werd die optie gelicht. Afgelopen seizoen was de Aziaat goed voor 5 treffers in 30 competitieduels.

Ferrari 1-2 in eerste vrije training Spa, goed debuut voor Albon

In de eerste vrije training voor de GP van België hebben de Ferrari-coureurs de snelste tijd neergezet. Alexander Albon beleefde een goed debuut voor Red Bull Racing. De Thai was vierde, slechts 0,077 seconde langzamer dan zijn teamgenoot Max Verstappen.

Na anderhalf uur vrije training stond Sebastian Vettel met een tijd van 1.44,574 bovenaan de uitslag. Zijn teamgenoot Leclerc was 0,0214 seconde langzamer. De derde plaats was voor Verstappen. De snelste ronde van de Nederlander was 1:45.507.

Lewis Hamilton kende een lastige sessie. Eerst moest zijn gaspedaal vervangen worden, later werkte ook zijn telemetrie niet. Op het einde van de training was de Mercedes-coureur zesde.

Ten Hag ziet perspectief voor Ajax: "Maar ik ken Valencia en Lille niet echt"

Erik ten Hag kijkt uit naar de nieuwe Champions League-campagne met Ajax. De halve finalist van vorig seizoen werd donderdag in de loting gekoppeld aan Chelsea, Valencia en Lille OSC en de trainer van de Amsterdammers denkt dat er kansen liggen voor zijn ploeg, hoewel hij de tegenstanders niet goed kent.

"Het zijn drie mooie tegenstanders. Er zit ook perspectief in, al kan ik op dit moment niet exact de krachtsverhoudingen inschatten", aldus Ten Hag tegenover Ajax TV . "Ik ken Valencia en met name Lille onvoldoende om daar wat over te zeggen, hoe dat ten opzichte van ons staat. Chelsea ken ik iets beter, met natuurlijk een nieuwe coach, oud-speler Frank Lampard."

Van Lampard is bekend dat hij staat voor attractief voetbal. "Dat weet ik niet", reageert Ten Hag. "We zullen ons daarin moeten gaan verdiepen, maar het was natuurlijk een geweldig mooie speler, en een spelmaker, dus het verbaast me niks. Chelsea is door de jaren heen een geweldige ploeg, die ook al een tijdje bij elkaar is. Er zijn niet veel veranderingen, alleen Eden Hazard is vertrokken en Christian Pulisic is terug. Ik denk dat het een op elkaar ingespeeld geheel is."

Over Valencia en Lille kan Ten Hag minder zeggen. "Ik ken de ploeg van Valencia niet, behalve natuurlijk Jasper Cillessen. En Lille heb ik vorig seizoen eerlijk gezegd niet zien spelen. Maar als je in die competitie, die fysiek ontzettend zwaar is, tweede wordt, dan moet je goed zijn. Verder weet ik er weinig van. Ons analistenteam gaat dit weekend al op pad, om de tegenstanders live te gaan zien."

Ajax verloor deze zomer met Matthijs de Ligt en Frenkie de Jong twee belangrijke krachten. "Ons huidige niveau is aanvaardbaar, maar het is ook duidelijk dat we nog een aantal puzzelstukjes hebben te leggen. En ook dat er potentie in de groep zit is klip-en-klaar", zegt Ten Hag, die overwinteren in de Champions League als ambitie uitspreekt. "Alleen nu zullen we moeten gaan verbeteren. Om Europees te kunnen overwinteren zullen we beter moeten worden. Het zal zeker geen vanzelfsprekendheid zijn."

Koeman beloont Malen en Veltman met plek in Oranje-selectie

Ronald Koeman heeft vrijdag zijn selectie van het Nederlands elftal voor de EK-kwalificatiewedstrijden tegen Duitsland en Estland bekendgemaakt. Oranje treedt op vrijdag 6 september (20.45 uur) in Hamburg aan tegen Duitsland. Op maandag 9 september staat om 20.45 uur in Tallinn het duel met Estland op het programma. Nederland behaalde drie punten uit de eerste twee kwalificatiewedstrijden. Na de 4-0 overwinning op Wit-Rusland volgde een 2-3 nederlaag tegen Duitsland.

Noord-Ierland gaat met twaalf punten uit vier duels aan kop, maar speelde tot dusver alleen nog maar tegen Wit-Rusland en Estland. De nummers één en twee plaatsen zich rechtstreeks voor EURO 2020. Mocht het team van Koeman er niet in slagen om bij de eerste twee te eindigen, dan kan kwalificatie alsnog worden afgedwongen via de play-offs.

Selectie Nederlands elftal
Doel: Jasper Cillessen (Valencia), Kenneth Vermeer (Feyenoord), Jeroen Zoet (PSV)

Verdediging: Patrick van Aanholt (Crystal Palace), Nathan Aké (Bournemouth), Daley Blind (Ajax), Virgil van Dijk (Liverpool), Denzel Dumfries (PSV), Matthijs de Ligt (Juventus), Joël Veltman (Ajax), Stefan de Vrij (Internazionale)

Middenveld: Frenkie de Jong (Barcelona), Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion), Marten de Roon (Atalanta), Kevin Strootman (Olympique Marseille), Tonny Vilhena (Krasnodar), Georginio Wijnaldum (Liverpool)

Aanval: Ryan Babel (Galatasaray), Steven Berghuis (Feyenoord), Steven Bergwijn (PSV), Memphis Depay (Olympique Lyon), Luuk de Jong (Sevilla), Donyell Malen (PSV), Quincy Promes (Ajax).

Eurovisie Songfestival 2020 in Rotterdam

Het Eurovisie Songfestival wordt volgend jaar gehouden in Rotterdam. Dat was eigenlijk al bekend, want het was deze week natuurlijk weer gelekt, maar nu is het in elk geval officieel.

Nog voor de officiële bekendmaking liet het MECC in Maastricht, de andere potentiële gaststad, al weten dat ze het niet zijn geworden, zonder nog even een paar minuten op de echte bekendmaking te wachten.

Ahoy krijgt het Songfestival dus, de halve finales worden op 12 en 14 mei gehouden, met de finale op 16 mei.

Haase en Koolhof naar tweede ronde US Open na winst op ex-partner

Tennissers Robin Haase en Wesley Koolhof staan in de tweede ronde van het dubbelspel op de US Open. Het Nederlandse duo, als dertiende geplaatst, won van de Tsjech Roman Jebavy en hun landgenoot Matwé Middelkoop.

Koolhof speelde lange tijd samen met Middelkoop, Haase bereikte vorig jaar nog de derde ronde met de man aan de overkant van het net. Samen met Koolhof was hij echter een maatje te groot voor het Nederlands-Tsjechische duo: 6-4, 6-4.

Bertens naar derde ronde US Open, Townsend stunt tegen Halep

Tennnisster Kiki Bertens heeft zich net als vorig jaar geplaatst voor de derde ronde op de US Open. De Nederlandse nummer zeven van de wereld was in New York een maatje te groot voor de Russische Anastasiya Pavlyuchenkova (WTA-45), die in 2011 de kwartfinales nog haalde: 7-5, 6-4.

De nummer één van de wereld, Naomi Osaka, had het niet zo moeilijk met de Poolse Magda Linette (WTA-53). De Japanse, die vorig jaar de finale won waarin Serena Williams en het publiek zich schandalig gedroegen, stuurde Linette met 6-2, 6-4 naar huis. Voor de nummer vier van de wereld, de Roemeense Simona Halep, is het al wel voorbij: thuisspeelster Taylor Townsend (WTA-116) stuntte, liet in set drie drie matchpoints liggen, maar won alsnog met 2-6, 6-3, 7-6 (4).

Ook de nummer zes van de wereld is al klaar: de Tsjechische Petra Kvitova kwam er tegen Andrea Petkovic (WTA-88) uit Duitsland simpelweg niet aan te pas en verloor met twee keer 6-4. De Wit-Russische Aryna Sabalenka (9) sneuvelde ook al: de Kazachse Yuliya Putintseva (WTA-39) was met 6-3, 7-6 (3) verrassend te sterk. De Letse Anastasija Sevastova (12) won na een stroeve start dan weer wel, zij versloeg de jonge Poolse Iga Swiatek (WTA-49) met 3-6, 6-1, 6-3.

Ondanks een kansloze tweede set won de Zwitserse Belinda Bencic (13) toch met 6-4, 1-6, 6-2 van de Française Alizé Cornet (WTA-64), terwijl de nog altijd maar 19-jarige Canadese Bianca Andreescu (15) met 6-3, 7-5 te sterk was voor de ervaren Belgische Kirsten Flipkens (WTA-110). De Britse Johanna Konta (16) liet Margarita Gasparyan (WTA-61) uit Rusland met 6-1, 6-0 totaal kansloos, de Chinese Qiang Wang (18) stuurde Alison van Uytvanck (WTA-68) met 7-5, 6-4 terug naar België.

Voormalig nummer één van de wereld Caroline Wozniacki (19) stuurde thuisspeelster Danielle Collins (WTA-35) met 4-6, 6-3, 6-4 naar huis, de 20-jarige Sofia Kenin (20) zorgde met haar 7-6 (4), 6-0 zege op de Duitse Laura Siegemund (WTA-90) alsnog voor Amerikaans succes. De Belgische Elise Mertens (25) won tot slot simpel van Kristyna Pliskova uit België: 6-2, 6-2.

Fietser mishandelt vrouw (68), politie zoekt getuigen

De politie is op zoek naar getuigen van een mishandeling van een 68-jarige vrouw uit Haarlem die op dinsdag 13 augustus plaatsvond op het Houtmanpad in haar woonplaats. Die dag omstreeks 15.30 uur liet het slachtoffer haar hond uit op het wandelpad aan het Houtmanpad.

Ter hoogte van de Focusschool is een klein trappetje opgenomen in het pad. Hier kwam juist een mountainbiker aangereden, die ook het trappetje nam. Om te voorkomen dat zij zou worden aangereden, stapte de vrouw opzij. Zij sprak echter de mountainbiker wel aan op zijn gedrag. Hierdoor ontstond een woordenwisseling waarbij het slachtoffer werd weggeduwd en ten val kwam. Het slachtoffer liep letsel aan een hand op. De mountainbiker reed vervolgens weg.

De mountainbiker is een blanke man, met een leeftijd van 25 tot 30 jaar, een slank postuur en met een lengte van 1,75 tot 1,80 meter lang. Hij had kort donker krullend haar en sprak beschaafd Nederlands. Hij droeg een donkere lange broek en een donker jack. De man had een zwarte rugzak bij zich. Hij reed op een glimmende zwarte mountainbike.

De politie verzoekt getuigen contact op te nemen via 0900-8844. Ook kan er contact gezocht worden via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Nadal zonder spelen naar derde ronde US Open, Goffin overtuigt

Tennisser Rafael Nadal heeft de derde ronde van de US Open bereikt. De drievoudig winnaar en mondiale nummer twee hoefde daarvoor niet in actie te komen: de Australiër Thanasi Kokkinakis gaf op voorhand met een schouderblessure op.

De als vijfde geplaatste Rus Daniil Medvedev had bijna drie uur nodig om zich met 6-3, 7-5, 5-7, 6-3 te ontdoen van de Boliviaan Hugo Dellien (ATP-84), terwijl de Duitser Alexander Zverev (6) nog een stuk dieper moest graven: de Amerikaan Frances Tiafoe (ATP-45) dwong hem tot een vijfsetter, die Zverev met 6-3, 3-6, 6-2, 2-6, 6-3 wel won.

De Fransman Gaël Monfils (13) overtuigde door de Roemeen Marius Copil (ATP-93) met 6-3, 6-2, 6-2 binnen anderhalf uur naar huis te slaan, terwijl de Amerikaan John Isner (14) met twee tiebreaks afrekende met de Duitser Jan-Lennard Struff (ATP-37): 6-3, 7-6 (4), 7-6 (5). Ook de Belg David Goffin (15) deed het goed: Gregoire Barrere (ATP-109) uit Frankrijk werd met drie keer 6-2 kansloos gelaten.

Nikoloz Basilashvili (17) uit Georgië had het behoorlijk moeilijk met de pas 18-jarige Amerikaan Jenson Brooksby (ATP-394), die eerder Tomas Berdych al klopte, maar versloeg de Grand Slam-debutant uiteindelijk wel: 3-6, 7-6 (3), 7-5, 6-2. De Argentijn Diego Schwartzman (20) kende een minder moeilijke dag en liet de Wit-Rus Egor Gerasimov (ATP-129) redelijk kansloos: 6-4, 6-2, 6-0.

De Kroaat Marin Cilic (22), US Open-winnaar van 2014, had drie uur nodig om de Duitser Cedrik-Marcel Stebe (ATP-256) van het lijf te houden: 4-6, 6-3, 7-5, 6-3. De kampioen van 2016, de Zwitser Stanislas Wawrinka (23) had het met de Franse veteraan Jeremy Chardy (ATP-74) ook niet heel makkelijk, maar won wel: 6-4, 6-3, 6-7 (3), 6-3.

Passagiersgroei Schiphol zet daling in

Schiphol lijkt tegen het maximum van zijn kunnen aan te zitten. Het eerste half jaar steeg het aantal passagiers op de luchthaven nog wel, maar de groei van 1,4 procent is lager dan de 5,5 procent van een jaar eerder.

In de afgelopen zes maanden verwerkte de luchthaven 34,5 miljoen passagiers. Volgens de luchthaven loopt het naar eigen zeggen echter achter op concurrenten. 'De groei neemt ten opzichte van vergelijkbare Europese hubs af', zo staat in een persbericht.

Ook is het aantal vliegtuigbewegingen met 0,1 procent gedaald, naar 242.107. De kans dat het aantal vliegbewegingen af blijft nemen, lijkt overigens gering. Zoals het er nu uitziet, neemt het aantal vluchten vanaf 2021 toe. Eerder kondigde premier Rutte aan dat Schiphol tegen die tijd stapsgewijs weer mag uitbreiden.

Ervaringen
In de tussentijd investeert Schiphol flink om de ervaringen van de huidige passagiers te verbeteren. Afgelopen periode ging dat om maar liefst 336 miljoen euro. 'Ondanks deze investeringen is het ons in een aantal gevallen niet gelukt om klanten het niveau van service te bieden dat we nastreven en dat onze passagiers verwachten', geeft de luchthaven toe.

Hiermee wordt onder meer geduid op grote storingen in het bagagesysteem en bij de brandstoftoevoer. Er is een onafhankelijk onderzoek ingesteld naar de oorzaak daarvan.

 (Foto: FOK! )
(Foto: FOK! )

Politie nog steeds op zoek naar gouden tip in zaak Herman Ploegstra

Op 26 oktober 2010 verdween de toen 35-jarige Herman Ploegstra spoorloos vanuit IJzendijke. De Zeeuwse politie startte een onderzoek naar zijn verdwijning. Het enige dat van hem werd teruggevonden was de BMW-personenauto waarmee hij destijds vanuit zijn woning was vertrokken. De verdwijningszaak is nooit opgelost. In juni 2018 heropende het cold case team van Politie Zeeland-West-Brabant, onder leiding van een Officier van Justitie, de zaak weer omdat er een tip binnenkwam.

Wederom kreeg de zaak volop aandacht van media en publiek. De recherche heeft sinds die tijd alles gedaan wat er binnen de (wettelijke) mogelijkheden lag om erachter te komen wat er met Herman Ploegstra was gebeurd op de avond van 26 oktober 2010. Door het team zijn ook nog twee bewonersavonden georganiseerd. Eén om meer te weten te komen over de handel en wandel van Ploegstra in de tijd voor zijn verdwijning en één om de bewoners van IJzendijke bij te praten over de vorderingen in het onderzoek.

Ook waren beide bewonersavonden bedoeld om tips te krijgen van mensen die mogelijk meer wisten over het misdrijf waaraan Ploegstra was komen te overlijden, want daar ging het cold case team inmiddels vanuit. Tijdens die avonden spraken familieleden van Ploegstra over de verdwijning en riepen zij mensen op om met de tip te komen die zou helpen om de zaak af te kunnen sluiten.

Het Openbaar Ministerie loofde zelfs een beloning van 15.000 euro uit voor degene die naar voren stapte met de gouden tip. Die beloning geldt overigens nog steeds. Naar aanleiding van de heropening van deze cold case zijn er rond de 60 tips binnengekomen bij het onderzoeksteam, maar de gouden tip kregen de rechercheurs nog niet binnen.

Onderzoeksmogelijkheden raken uitgeput
Omdat alle tips zijn uitgelopen en er verder vooralsnog geen onderzoeksmogelijkheden meer zijn voor het team, ligt de zaak Ploegstra momenteel stil. Dat wil overigens niet zeggen dat de zaak op de spreekwoordelijke ‘plank’ komt te liggen, want ook nu geldt nog zeker dat er bij iedere tip die binnenkomt bij het cold case team doorgerechercheerd gaat worden met alle mogelijkheden die er bestaan.

Destijds is aan de familie Ploegstra beloofd dat het team alles uit de kast zou trekken om deze zaak op te lossen en die intentie is er nog altijd. Maar dat kan alleen maar als er nieuwe tips of aanwijzingen binnenkomen. Daarom vraagt Officier van Justitie Kim Weijers, namens het team dat zich met de zaak bezighoudt, u wederom om nog eens na en/of mee te denken; “Weet u iets dat te maken kan hebben met de verdwijning van Herman Ploegstra en hebt u nog geen contact gehad het cold case team over uw tip, dan verzoeken wij u om zich alsnog te melden. Herman Ploegstra is inmiddels bijna negen jaar verdwenen, het wordt écht tijd dat de gouden tipgever naar voren stapt.”

Internationaal onderzoek naar het hacken van software in tachografen

De opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD) doet parallel aan de Federale gerechtelijke politie van West-Vlaanderen en de Federale wegpolitie in België onderzoek naar een criminele organisatie die zich in Europa bezig zou houden met het stelselmatig installeren en hacken van software in tachografen.

Een tachograaf is een apparaat dat de rijtijd en rijsnelheid van voertuigen registreert. De afgelopen weken zijn in Nederland vier verdachten gehoord. De ILT heeft tientallen vrachtwagens gecontroleerd op het gebruik van gemanipuleerde soft- en hardware. Het Nederlandse onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket en het Belgische onderzoek staat onder leiding van het Federaal Parket.

Uit de parallelle cybercrime onderzoeken is het vermoeden gerezen dat met de gemanipuleerde soft- en hardware de registratie door de tachograaf volledig uitgeschakeld kan worden. Dat zou zo ingenieus gebeuren dat het nagenoeg geen sporen achterlaat. Voor politie en de ILT is het hierdoor moeilijker geworden om met reguliere controles van vrachtwagens de fraude te detecteren.

Fraude ernstig
Transportbedrijven kunnen veel geld besparen door zich niet aan de rijtijden en snelheden te houden. Om te zorgen dat transportbedrijven gecontroleerd kunnen worden, zijn de tachografen in de auto’s geïnstalleerd. Het is belangrijk dat transportbedrijven zich aan de rijtijden en snelheden houden, anders kan dat voor onveilige situaties op de weg zorgen. Daarnaast is er sprake van concurrentievervalsing en eventuele uitbuiting van chauffeurs. Dat vinden we ernstig, dus daarom treedt de overheid hiertegen op.

Aanleiding onderzoek
Het vermoeden is dat de criminele organisatie vanuit Polen samenwerkt met bedrijven/installateurs in andere Europese landen die de gemanipuleerde tachografen in vrachtwagens inbouwen of laten inbouwen tegen betaling. Het Nederlandse onderzoek is gestart naar aanleiding van restinformatie uit een ander onderzoek naar fraude met tachografen. Gedurende het onderzoek werd duidelijk dat België ook onderzoek deed naar dezelfde organisatie en naar identieke, vermoedelijk in België en Polen gepleegde strafbare feiten. Besloten is om informatie uit te wisselen.

De Belgische politie hield op 1 juli twee verdachten aan. Eén werd op heterdaad betrapt bij het installeren van de vermoedelijk gemanipuleerde software in een vrachtwagen. Hij zit in voorlopige hechtenis. Het Nederlandse onderzoek richt zich op de vermoedelijke Nederlandse dienstverleners van de internationale criminele organisatie. Twee verdachte installateurs uit Zeeland en Noord-Holland werden in juli aangehouden.

Ook de bedrijven en woningen van de installateurs zijn doorzocht. Bij de doorzoekingen van in totaal vier locaties zijn soft- en hardware in beslag genomen die vermoedelijk werden verkocht of bestemd voor inbouw en gebruik in Europese vrachtwagens. Twee verdachte afnemers van de apparatuur uit Zeeland zijn afgelopen week gehoord. Het onderzoek wordt voortgezet.

390 tips in zaak onbekende overleden vrouw Westdorpe

In het onderzoek naar de identiteit van de onbekende dode vrouw die in juni aangetroffen werd in een weiland in Westdorpe zijn inmiddels 390 tips binnengekomen. De vrouw is onlangs in een anoniem graf in Terneuzen begraven.

Het Team Grootschalige Opsporing dat nog altijd aan de zaak werkt heeft nog niet alle tips kunnen uitlopen, maar is daar wel druk mee bezig. De tips die binnen zijn gekomen zijn nog altijd divers. Er komen ook nog altijd tips binnen die verband hebben met het buitenland, dus het team, dat onder leiding staat van een Officier van Justitie, heeft contacten met buitenlandse politie- en overheidsinstanties.

Een woordvoerder van de politie: "Vooralsnog hebben de rechercheurs de gouden tip nog niet binnengekregen. Het kan echter niet zo zijn dat die gouden tip er niet is; daarom nogmaals de oproep om naar voren te stappen als u weet wie de vrouw is. Laat het ons weten als u meer informatie hebt."


De brief voor Sinterklaas

Het duurt nog wel even voor het Sinterklaas is, maar op 9 oktober gaat de familiefilm De brief voor Sinterklaas in premiere. Paradiso en Messercola  presenteerden vandaag de trailer voor de film.

De feestelijke aankomst van Sinterklaas wordt overschaduwd door een gigantisch probleem: door een groot tekort aan Pieten dreigt de traditie voor eens en altijd te verdwijnen. Sinterklaas zit met zijn handen in het haar: hoe komt hij snel aan nieuwe, goede Pieten? Er zit niets anders op dan een auditie te organiseren, waarbij de goedheiligman opzoek gaat naar nieuwe Pieten: een officiële 'Pietendag'.

Sem ziet zijn kans schoon en schrijft onmiddellijk een brief. Als hij een stoere, sterke Piet kan worden dan durven zijn pesters hem vast nooit meer lastig te vallen. Maar wat niemand weet is dat Huibert Jan en zijn 'Mammie' middels een gemeen plan proberen om de Pietendag te saboteren. Gaat het Sem, Patty Pepernoot en piet Bennie lukken om de Pietendag én daarmee het Sinterklaasfeest te redden? Of komt er voor eens en altijd een einde aan het Sinterklaasfeest?

 Rollen in de film zijn onder meer weggelegd voor Lieke van Lexmond, GTST-ster Roel Dirven, Pamela Teves, Edo Brunner en Jelle de Jong.

'Treinduwer' Frankfurt naar psychiatrisch ziekenhuis

De Eritreeër die een 8-jarige jongen onder een trein geduwd zou hebben in Frankfurt, wordt voorlopig opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis. De verdachte lijdt vermoedelijk aan paranoïde schizofrenie, heeft het Duitse Openbaar Ministerie bekendgemaakt.

Lees ook: Man duwt kind (8) voor trein op station Frankfurt

De 40-jarige man duwde eind juli de 8-jarige jongen en zijn moeder voor de trein, de moeder kon zichzelf in veiligheid brengen, haar zoon overleefde het drama niet. 

Vuelta: Etappe 7 - Een monsterklim naar de finish

Dylan Teuns in de rode leiderstrui, Rigoberto Uran en Nicolas Roche op weg naar huis, het was het dagje wel gisteren. Vandaag gaat het zwaarder worden en als je klassementsambities hebt kun je maar beter een uiterst licht verzet op je fiets laten zetten.

De heren starten vandaag in Onda, de thuisbasis van de familie Cabedo. Daar zit een uiterst tragisch verhaal aan vast, over de in 2012 overleden en zo talentvolle Victor Cabedo, maar zonder er teveel over uit te wijden verwijzen we naar Rellende_Rotscholier, die in zijn gedetailleerde voorbeschouwing uitgebreid het woord neemt over de tragedie.

We gaan echter ook gewoon wielrennen, 183 kilometer naar Mas de la Costa. Dat ligt op een kilometer hoogte, maar na drie kleinere beklimmingen als prima warm-up gaat het daar wel los. Vier kilometer lang, gemiddeld meer dan twaalf procent en stukken van tegen of zelfs boven de twintig procent. Dit gaat héél veel pijn doen en hier gaan verschillen gemaakt worden, dat geven we op een briefje.

De start wordt om half één gegeven, Eurosport en Sporza zijn rond drie uur weer live en dan begint het ook langzamerhand leuk te worden, dus dat komt mooi uit. De finish ligt tussen 17.20 en 17.55 uur, zo is de verwachting, maar we raden aan om gewoon ruim op tijd in te schakelen.

De route van vandaag (Bron: La Vuelta)
De route van vandaag (Bron: La Vuelta)

Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)
Het profiel van vandaag (Bron: La Vuelta)

Nakomelingen verzetsstrijders ontevreden over NS-regeling oorlogstransport

De Nederlandse Spoorwegen (NS) gaat op 3 oktober in gesprek met nakomelingen van gedeporteerde verzetsstrijders uit de Tweede Wereldoorlog. Zij worden nog niet gecompenseerd voor het treintransport naar nazi-kampen.

Dat meldt Trouw. De NS verzorgde tijdens de Tweede Wereldoorlog de transporten van Joden, Roma, Sinti, krijgsgevangenen en dwangarbeiders, in opdracht van de Duitse bezetter. Naar schatting verdiende het spoorbedrijf daar 2,5 miljoen euro aan.

Compenseren
Deze zomer maakte de NS bekend gedeporteerde slachtoffers te gaan compenseren. De ongeveer 500 nog levende Joden, Roma en Sinti die door de NS naar kamp Westerbork vervoerd werden, kunnen aanspraak maken op een bedrag van 15.000 euro. Weduwen en weduwnaars krijgen een tegemoetkoming van 7500 euro en kinderen tussen de 5000 en 7500 euro.

Via de site van de Commissie Individuele Tegemoetkoming Slachtoffers WOII Transporten NS kunnen belanghebbenden een aanvraag doen. Inmiddels zijn er zo'n 3000 claims binnen.

Verontwaardiging
Opvallend is dat niet alle betrokkenen hier recht op hebben. Andere groepen - waarbij bijvoorbeeld geen sprake is van genocide als motief - vallen buiten de compensatieregeling. Maar ook kleinkinderen van Joden die vermoord zijn, krijgen geen schadevergoeding. En dat leidt tot steeds meer verontwaardiging.

Meerdere verenigingen gaan daarom al voor 3 oktober in conclaaf, om voor het gesprek met de NS een standpunt te kunnen bepalen. Zo vergadert de stichting Centraal Orgaan Voormalig Verzet en Slachtoffers (COVVS) half september over de regeling.

Buitengesloten
"Alle mailtjes die ik van leden heb ontvangen gaan nu hierover: iedereen voelt zich niet erkend en buitengesloten", verklaart COVVS-voorzitter Dik de Boef. Een woordvoerder van NS erkent dat probleem in Trouw. Het spoorbedrijf realiseert zich dat bij er bij elke afbakening mensen teleurgesteld zullen zijn, vertelt ze.

De NS is daarom van plan om met het voormalige verzet ook in gesprek te gaan over een soort collectieve compensatie. Bijvoorbeeld in de vorm van een monument of een onderwijsprogramma.

FOK! Wat een weer: droog

In het oosten begint de dag met lokaal mistbanken die in de eerste helft van de ochtend zullen oplossen. Daarna wordt het overal vrij zonnig en blijft het droog. De maximumtemperatuur loopt uiteen van 22°C vlak aan zee tot lokaal 26°C in het zuidoosten van het land. De zuidwestelijke wind is zwak tot matig.

In de nacht naar zaterdag is het helder en koelt het af naar 16°C langs de kust tot lokaal 11°C dieper landinwaarts. De wind draait naar het zuidoosten en is zwak, langs de kust matig.

Zaterdag overdag zijn er zonnige perioden en wordt er warmere lucht aangevoerd. Pas later in de middag en avond komt er meer bewolking en in de avond komen er enkele buien voor, plaatselijk met onweer. De maximumtemperaturen komen uit tussen 25°C op de Wadden en 30°C in het zuidoosten en oosten. De zuid- tot zuidwestelijke wind is matig. Aan het einde van de middag en in de avond draait de wind vanuit het zuidwesten naar een westelijke richting en neemt daarbij tijdelijk in kracht toe. Daardoor koelt het af naar een graad of 20. (Bron: KNMI)

En dit ziet collega Stephan elke dag. Nu nog met een lekker zonnetje...
En dit ziet collega Stephan elke dag. Nu nog met een lekker zonnetje...

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NVWA waarschuwt voor Spaanse salmonella-eieren

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) adviseert eieren met het stempel 3-ES-4624944A niet te eten. De NVWA heeft van deze partij eieren uit Spanje vastgesteld dat ze met Salmonella zijn besmet. Omdat de Salmonella aan de buitenkant op de schaal is aangetroffen, is het belangrijk de handen te wassen na het aanraken van de eieren.

Deze eieren zijn, voor zover op dit moment bekend, geleverd aan toko’s, buurtsupermarkten en marktkramen. Hiernaast is ook geleverd aan horecagelegenheden, die ze mogelijk verder verwerkt hebben in verschillende gerechten. Het is zeer onwaarschijnlijk dat deze eieren ook in de grotere supermarktketens terecht zijn gekomen.

Op dit moment is nog onduidelijk uit hoeveel eieren de teruggehaalde partij bestaat en is de afzet van alle eieren nog niet in beeld.

21.000 steuntrekkers minder dan jaar geleden

Eind juni 2019 hadden 426.000 personen tot de AOW-leeftijd een bijstandsuitkering. Dit zijn er 21.000 minder dan een jaar eerder. Vooral bij de leeftijdsgroepen jonger dan 27 jaar en 27 tot 45 jaar ligt het aantal personen met een bijstandsuitkering lager. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Eind juni waren er voor het zevende kwartaal op rij minder bijstandsontvangers dan een jaar eerder. Het verschil was met 21.000 wat kleiner dan in de drie voorgaande kwartalen. Aan het eind van elk van die kwartalen bedroeg het jaar-op-jaarverschil 24.000 personen.

Aantal 45-plussers met bijstand minst afgenomen
In alle leeftijdsgroepen is het aantal bijstandsontvangers tussen juni 2019 en juni 2018 minder geworden. Onder de 45-plussers was het verschil het kleinst, namelijk iets meer dan 1.000 personen. In de jongere leeftijdsgroepen was het verschil met een jaar eerder groter. Het aantal jongeren tot 27 jaar met een bijstandsuitkering lag 5.400 lager, oftewel 12 procent. Bij de leeftijdsgroep 27 tot 45 jaar was dit 15.000 (9 procent).

Bij 27- tot 45-jarigen ligt het aantal bijstandsgerechtigden nu tien kwartalen lager dan een jaar eerder. Voor de jongeren tot 27 jaar is dat zeven kwartalen het geval. Bij de 45-plussers is dat nog korter, namelijk vier kwartalen. Bovendien is het verschil, zowel absoluut als relatief, kleiner. Bij de 45-plussers speelt de verhoging van de AOW-gerechtigde leeftijd een rol. Hierdoor stromen de oudsten uit deze groep later uit in de AOW dan hun leeftijdgenoten van een jaar eerder. Met ingang van 2019 is de AOW-leeftijd met vier maanden verhoogd tot 66 jaar en vier maanden. Door deze verhoging zijn er in het eerste kwartaal van 2019 geen personen uitgestroomd vanwege het bereiken van de AOW-leeftijd.

Minder personen in de bijstand, zowel met als zonder migratieachtergrond
Tussen juni 2018 en juni 2019 is zowel het aantal bijstandsontvangers met een Nederlandse achtergrond als met westerse of niet-westerse migratieachtergrond afgenomen met respectievelijk 8.000, 2.000 en 12.000. Relatief gezien gaat het om dezelfde orde van grootte: steeds rond de 5 procent minder. Voor het zesde kwartaal op rij zijn er nu minder bijstandsgerechtigden, ongeacht hun achtergrond.

Grotere uitstroom dan instroom van personen uit recente immigratielanden
De verandering van het aantal bijstandsontvangers is het saldo van degenen die de bijstand instromen en degenen die de regeling verlaten. In het eerste kwartaal van 2019 stroomden in totaal, dus ongeacht geboorteland, iets meer personen de bijstand uit dan erin.

De uitstroom bedroeg bijna 25.000 personen, de instroom bijna 24.000 . Een grotere uitstroom dan instroom was ook zichtbaar bij personen die zijn geboren in recente immigratielanden zoals Syrië, Eritrea en Somalië. In het eerste kwartaal van dit jaar verlieten bijvoorbeeld 2.200 Syriërs de bijstand tegenover een instroom van 1.700

Bij degenen die in Nederland zijn geboren was de uitstroom juist iets kleiner dan de instroom: 13.500 versus 13.800. Dit hangt deels samen met de eerder genoemde verhoging van de AOW-leeftijd.

MLB: Bogaerts en Schoop slaan twee homeruns, Jansen ontsnapt

Honkballers Xander Bogaerts en Jonathan Schoop zijn lekker op dreef in de MLB. Bogaerts hielp de Boston Red Sox met twee homeruns aan een 4-7 zege bij de Colorado Rockies, hoewel de regerend World Series-kampioenen ernstig op weg zijn om de play-offs niet eens te halen.

De Chicago White Sox ontvingen de Minnesota Twins, waar Schoop in vier slagbeurten tot twee homeruns kwam en zo zijn ploeg naar de 2-8 winst hielp. Hij is al de zevende Twins-speler die dit jaar de twintig homeruns haalde, een evenaring van het MLB-record, met Jorge Polanco (19) en Marwin Gonzalez (15) ook nog in de buurt van die grens.

De Los Angeles Dodgers wonnen op bezoek bij de San Diego Padres met 4-6, maar bijna ging het fout. In de negende inning scoorden de Padres de gelijkmakende run op een mislukte pitch van closer Kenley Jansen, maar Casey Sadler nam het in de extra innings over en hielp de Dodgers alsnog naar de winst.

Uitslagen MLB woensdag
Milwaukee Brewers - St Louis Cardinals 4-1
Seattle Mariners - New York Yankees 3-7
Philadelphia Phillies 12-3
Washington Nationals - Baltimore Orioles 8-4
Toronto Blue Jays - Atlanta Braves 4-9
Detroit Tigers - Cleveland Indians 2-4
Miami Marlins - Cincinnati Reds 0-5
New York Mets - Chicago Cubs 7-10
Chicago White Sox - Minnesota Twins 2-8
Houston Astros - Tampa Bay Rays 8-6
Kansas City Royals - Oakland Athletics 6-4
Colorado Rockies - Boston Red Sox 4-7
San Diego Padres - Los Angeles Dodgers 4-6
Los Angeles Angels - Texas Rangers 0-3

Schoop is op dreef (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.