Diablo III: Eternal Collection (Nintendo Switch)

Door alle ophef rond Diablo Immortal is de release van Diablo III voor de Nintendo Switch enigszins ondergesneeuwd geraakt. Of is wederom een port voor Nintendo’s hybride console, ditmaal van een zes jaar oude game, überhaupt niet iets om enthousiast over te raken?

Toen Diablo III uitkwam in 2012, waren de reacties gemengd. De consensus is toch wel dat de game de schoenen van maatje gigantisch die Diablo II achterliet, niet direct heeft weten te vullen. In de zes jaar dat de game uit is heeft deze echter een behoorlijke ontwikkeling achter de rug. Zes jaar van finetuning, bugfixes, herbalancering, iets met een auction house, en DLC: de Nintendo Switch krijgt met Eternal Collection zodoende de ultieme versie van Diablo III

Diablo III Eternal Collection switch

Diablo III is wederom een RPG hack and slash waarin je hordes vijanden uit de weg ruimt met een van de zeven verschillende character classes. Van vechtersbazen als de Barbarian of Monk, tot de meer long range aanvallers als de Demon Hunter of de Necromancer – mijn persoonlijke favoriet. Genoeg diversiteit om het leuk te houden en de game meerdere keren door te lopen, zeker als je bedenkt dat je van elke klasse de speelstijl ook nog eens aan kunt passen met het veelvoud aan verschillende skills en runes. Je maakt je personage aan en stapt de wereld in. Om vervolgens zoveel mogelijk zooi te verzamelen.

Want loot is waar het om draait en na de nodige finetuning in de afgelopen jaren is de drop rate hiervan redelijk in orde. Voor je het weet ben je behangen met een goede uitrusting, heb je uitstekende wapens in je handen en puilen je zakken uit van de prullaria en meuk. Dit zou al onoverzichtelijk kunnen worden op pc, laat staan op het kleine scherm van de Switch. Maar onoverzichtelijk wordt het bijna nooit. Item management werkt erg gemakkelijk en het wisselen tussen vers verworven wapens of kledingstukken is te doen zonder in menu’s te klooien. Met kleuren zie je snel wat de echt goede items zijn om te bewaren. De rest scrap of verkoop je telkens als je terug bent in je kamp.

Diablo III Eternal Collection switch

Sowieso is de besturing helemaal aangepast op consoles. Elke skill is toegewezen aan zijn eigen knop en als je wilt volledig naar wens aan te passen. Je verplaatst het personage met de linker stick, waar je met de rechter stick snel weg kunt rollen als het te heet onder je voeten wordt. Spelen met een enkele Joy-Con wordt ook ondersteund, dan rol je door de controller te bewegen. De consolebesturing werkt meer dan prima, al zal de serieuze Diablo-speler waarschijnlijk toch toetsenbord en muis verkiezen boven een controller.

Zo beweeg je je door de wereld, alles doodmakend wat er op je pad komt en meenemend wat er gedropt wordt. De zestig frames per seconde worden goed vastgehouden, alleen als het echt heel druk wordt op het scherm heb ik een enkele keer een hapering opgemerkt. Handheld is de resolutie van de game maximaal 720p, aangesloten op de televisie wordt dit 960p. Ik schrijf maximaal, want om de framerate stabiel te houden is de resolutie variabel. Qua grafische pracht zit Diablo III: Eternal Collection tussen de vorige en huidige consolegeneratie. Aangezien ik vooral handheld speel, vind ik dat prima wegspelen. Op televisie zien de omgevingen en de HUD er ook mooi uit, maar zijn je personage en de vijanden wat wazig. (Laat je vooral niet leiden door de screenshots in deze review, want om de een of andere reden krijg ik die nooit zo scherp van mijn Switch.)

Diablo III Eternal Collection switch

Het verhaal van Diablo III is niet heel gemakkelijk te volgen en hangt aan elkaar van soms tenenkrommende mono- en dialogen. Een pluspunt zijn wel de puike CGI-cutscenes. Die zien er zelfs na al die jaren nog prima uit. Nieuwkomers die per se het verhaal willen snappen doen er echter goed aan zich eerst in te lezen in wat er allemaal al voorgevallen is – of speel de nog altijd sublieme voorganger. Al met al is het verhaal en de campaign doorspelen vermakelijk en zeker een aanrader om bekend te raken met de game.

Diablo III Eternal Collection switch