PES 2019

PES is vroeg dit jaar. Waar de nieuwe iteratie uit de voetbalsimulatie-gameserie steevast in dezelfde periode uitkomt als FIFA, is er dit jaar gekozen voor een release een maandje eerder. Niet om de grote concurrent voor te zijn overigens. Nee, volgens Konami zodat de release samenvalt met de start van het nieuwe voetbalseizoen. Want als je je favoriete club weer ziet voetballen, dan krijg je zelf ook zin om virtueel een balletje te trappen. En dat balletje trappen zit wel goed in PES 2019.

PES 2019

Maar eerst moet even de olifant in de kamer benoemd worden. Want wat als je net een topwedstrijd van je cluppie Manchester United hebt bekeken en je wilt deze naspelen in PES 2019? Dat gaat zomaar niet, want Konami heeft de rechten niet van deze club en mag de naam, het logo en het tenue dan ook niet gebruiken. Je bent aangewezen op de fictieve tegenhanger Man Red. Zeg je PES, dan zeg je (de afwezigheid van) licenties. En voor de voetbalfan blijft dat een gemis. Op pc en PlayStation 4 zijn deze fictieve clubs overigens te corrigeren door het downloaden en inladen van zogeheten option files. Het is even werk, maar dan weerspiegelt PES 2019 weer de werkelijkheid. Xbox One-bezitters hebben helaas pech, want Microsoft ondersteunt deze optie niet.

PES 2019

Een andere veelgehoorde klacht bij sportgames in het algemeen, maar zeker bij een PES en FIFA is dat het elk jaar dezelfde game is, maar dan met een ander jaartal erop geplakt. Qua gameplay klopt dit niet, maar daarover straks meer. Wat betreft content en vormgeving stelt PES 2019 echter enigszins teleur. De menustructuur is nog altijd niet zo intuïtief als we het graag zouden zien en de Nederlandse vertaling laat te wensen over. Bovendien is er weinig vernieuwing te bespeuren in gamemodi. Alles wat PES 2018 had, heeft PES 2019 eigenlijk ook. Denk onder andere aan Mastercompetitie waarin je een hele club onder je hoede neemt, Word een legende waarin je de rol van een speler op je neemt, de tegenhanger van FIFA’s Ultimate Team genaamd myClub en natuurlijk de normale wedstrijdjes tegen de computer of online en offline met of tegen je vrienden. Enige vernieuwing of een gewaagd experiment had leuk geweest. Zo krijgt FIFA dit jaar bijvoorbeeld een Survival Mode. Of dat echt wat wordt is nog afwachten, maar EA probeert het in ieder geval.

PES 2019

Het gebrek aan licenties, de stoffige menu’s, weinig tot geen vernieuwing: fans van de serie zal het niet onbekend in de oren klinken. En het zal ze ook niet verbazen als ik zeg dat PES 2019 ondanks deze minpunten een geweldige game is. Want wat benadert PES 2019 weer bijna tot in de perfectie het balspel. Het is net alsof je naar een echte voetbalwedstrijd zit te kijken. Zeker tijdens herhalingen of de samenvatting aan het einde van een wedstrijd zie je situaties die zo uit een daadwerkelijk potje voetbal gehaald kunnen zijn.

Op het veld is waar PES 2019 weer schittert. Net als tijdens een echt potje is scoren geen kwestie van naar het doel sprinten en de bal over de lijn lopen, of vanaf de middellijn een lange bal in de kruising rammen. Het is opbouwen, strak passen, proberen door de verdediging te breken, terugspelen, de actie inzetten en als alles klopt dan belandt de bal in de touwen. Een bal die geen verlengde is van de voetballer die deze toevallig in de voeten gespeeld krijgt, maar een eigen leven leidt. Heb je hier geen controle over of ben je in duel met de tegenstander, dan vliegt deze net zo makkelijk van je vandaan. Natuurlijk wordt de computergestuurde tegenstander makker als je de moeilijkheidsgraad naar beneden afstelt, maar dit doet weinig af aan het realisme en je moet alsnog het spelletje goed beheersen om tot scoren te komen.

PES 2019

Het gevoel van realisme komt mede doordat spelers niet voelen als een simpele optelsom van wat statistieken. Elke voetballer heeft bepaalde skill traits, die aangeven dat ze bijvoorbeeld erg goed zijn in lange ballen, of dribbelen, of het uithoudingsvermogen van een paard hebben. Er zijn dit jaar 11 nieuwe skill traits toegevoegd, wat de individuele spelers nog meer onderscheidend maakt. Daarnaast vullen spelers elkaar aan, of juist niet, waardoor een team door een enkele wissel ineens veel beter kan gaan samenspelen. Dit betekent dat geen team en geen speler honderd procent hetzelfde aanvoelt. Een afstandsschot van de ene speler kan verschrikkelijk afzwaaien, waar datzelfde schot van een andere speler mooi de kruising in had gekruld. Dit voegt een zekere mate van willekeur toe en maakt het spelletje erg realistisch. Een tactiek die de ene keer wel werkt, kan de volgende keer wel volledig mislukken.

Een valkuil die hierdoor kan ontstaan, is dat je het gevoel krijgt minder controle te hebben over het spelletje. PES 2019 heeft over het algemeen een goede balans, al lijkt deze af en toe wat zoek. Zeker op hogere moeilijkheidsniveaus kan een foutje desastreus zijn. Net geen strakke pass waardoor er niet direct controle is over de bal en de tegenstander hijgt in je nek. Er zijn momenten geweest waarbij ik met veel pijn en moeite en hogere schaakkunst door de verdediging probeer te komen, terwijl de computergestuurde tegenstander niet veel later met twee vingers in zijn neus langs mijn keeper dribbelt. Want in hun team loopt wel alles ineens perfect. Online of op de bank met wat vrienden speelt dit probleem natuurlijk niet en voelt de willekeur aan beide kanten een stuk eerlijker.

PES 2019

Wat het realisme nog enigszins in de weg staat, is de slechte kwaliteit van het commentaar. Of eigenlijk de kwantiteit. Na vier zinnen heb je alles wel gehoord en wordt het zelfs lachwekkend. Daar komt bij dat het commentaar en het gejuich van het publiek soms wel een seconde later komt dan de actie of het doelpunt op het veld. Heb je al bijna de herhaling doorgeskipt, gaat ineens het publiek los. Bovendien lijken spelers haast onaantastbaar. In momenten van frustratie heb ik nog wel eens de neiging om elke willekeurige tegenstander neer te maaien (niet online overigens), het liefst zo bruut mogelijk. Hoewel me dit al veel kaarten heeft opgeleverd, is er nog geen een tegenstander geblesseerd geraakt.

‘Wordt het FIFA of PES?’ is elk jaar weer de vraag voor de zwevende voetbalgamer – trouwe fans van beide series hebben hun keuze vaak al gemaakt voordat de game uit is. Op frisse content gaat PES het dit jaar niet winnen, maar op het veld wordt het FIFA wederom erg moeilijk gemaakt. PES 2019 is de ultieme voetbalsimulatie, alleen dan helaas met ontbrekende licenties. Of dat onoverkoombaar is, is persoonlijk. Eerlijk gezegd geef ik zelf bar weinig om specifieke voetballers of clubs. Waar het mij om gaat, is puur het voetbal zelf. En daarin blinkt PES wederom enorm uit. Dit maakt PES 2019 misschien niet voor elke voetbalfan, maar wel voor elke fan van voetbal.

Pluspunten
Minpunten
  • Uitstekende gameplay
  • De realiteit wordt nog beter benaderd
  • Ieder team, elke speler voelt authentiek
  • Geen nieuwe speelmodi
  • Commentaar en publiek ondermaats
  • Licenties
Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar voor Xbox One en pc.