Degrees of Separation

In Degrees of Separation volg je het verhaal van Rime en Ember. Ze komen uit twee totaal verschillende werelden en moeten samen op zoek naar wat er mis is met hun koninkrijken. Dat is de opzet van deze lieflijke puzzelgame, die er haast om vraagt om met je geliefde gespeeld te worden.

degrees of separation

Het verhaal van Degrees of Separation draait namelijk om een jongen en een meisje die samen op avontuur gaan. Tel daar de sprookjesachtige tekenstijl, prachtige soundtrack en de zoetgevooisde stem van verteller Kira Buckland – onder meer bekend als 2B uit Nier: Automata – bij op en je raadt het al: daar gaat iets opbloeien. En inderdaad, Rime en Ember groeien al gauw naar elkaar toe.

Rime en Ember zijn echter zo verschillend dat ze als het ware hun eigen wereld met zich meedragen. Zo is Rime zijn wereld koud en winters, waar Ember haar wereld juist de warme zomer ademt. Deze werelden stoten elkaar af en verenigen zich niet, waardoor het scherm aan de hand van de positie van de twee wordt opgedeeld in winter en zomer. Er bevindt zich zelfs een soort krachtveld tussen Rime en Ember, waardoor ze elkaar niet kunnen aanraken, of zomaar langs elkaar heen kunnen lopen. Dit is de basis voor alle puzzels.

degrees of separation

Door beide personages op de juiste positie te zetten of de juiste handelingen te laten uitvoeren, kom je verder. Zo voorkomt de winterwereld van Rime bijvoorbeeld dat ze weggeblazen worden door geisers, terwijl Embers warme wereld ervoor zorgt dat lantaarns aangaan om doorgangen te creëren en andere bouwwerken in beweging te brengen. En waar Rime bij elk water over ijs loopt, zinkt Ember naar de bodem. De bedoeling is om hier goed gebruik van te maken in de zoektocht naar de vele sjaals die te vinden zijn in de vijf gebieden die Degrees of Separation rijk is. Heb je genoeg sjaals gevonden, dan gaat er een nieuwe deur open in de hub-wereld The Castle – die zelf ook de nodige puzzels bevat.

degrees of separation

Elk gebied heeft daarnaast zijn eigen twist in de gameplay. Zo kun je de scheidslijn tussen Rime en Ember in een gebied bijvoorbeeld vastzetten en solide maken, zodat een van de twee hier overheen kan lopen. In weer een ander gebied kun je de wereld van Rime of Ember uitschakelen, waardoor het hele scherm winters of juist zomers is. Dit houdt de puzzels fris en vernieuwend. Sowieso zijn de puzzels veelzijdig en moet je vaak net even anders gebruikmaken van Rime en Ember dan in de vorige puzzel. Out-of-the-box-denken is vereist. De puzzels staan overigens vrijwel allemaal op zichzelf en zijn te skippen. Dus kom je er echt even niet uit, dan ga je gewoon naar de volgende. Om alle gebieden open te spelen, hoef je bovendien niet alle puzzels op te lossen.

Het platformen in Degrees of Separation voelt goed, al is het even wennen dat de zwaartekracht meer van het niveau maan dan aarde is. Zeker bij het springen zweefde het personage nog wel eens te ver door. Gelukkig is een op de nanoseconde exacte timing niet nodig om de puzzels op te lossen, net als op de frame af nauwkeurige platforming. En hoewel er een draak in de game voorkomt, is doodgaan er niet bij.

degrees of separation

Degrees of Separation is in je eentje te spelen, waarbij je zelf beide personages beurtelings bestuurt. De game verliest hierdoor wel een groot deel van zijn charme, juist het samenwerken is een pluspunt en maakt het leuk. Door het romantische aspect van het verhaal is het wellicht minder geschikt om dit met vrienden te doen. Met je geliefde is de game wel heel leuk, zo heb ik zelf de game voornamelijk met vrouwlief doorlopen. Gezellig samen puzzelen. En juist omdat er geen exacte timing of razendsnelle reflexen nodig zijn, kon ook zij als niet-gamer zich er erg mee vermaken.

Degrees of Separation is niet de game die je oppakt als je een avondje gamegeweld voor je kiezen wilt krijgen. Het is een kleine, lieflijke puzzelplatformer die je perfect tijdens een of meerdere romantische avondjes met je geliefde kunt spelen. Zelfs als die persoon geen fervent gamer is. De gameplay is eenvoudig en vergeeflijk, waardoor je ontspannen de game doorloopt. De puzzels daarentegen reiken van simpel tot echte hersenkrakers, tot ‘je moet er maar net op komen’. In je eentje zul je er waarschijnlijk minder warm van worden, maar met z’n tweeën is Degrees of Separation erg vermakelijk. Al hangt dat wellicht ook af van je wederhelft.

Gespeeld op PlayStation 4. Ook beschikbaar voor Nintendo Switch, Xbox One en pc.