FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 november 2018

Van Barneveld hard onderuit in GSoD, Harms en Van Gerwen naar achtste finales

Darter Wesley Harms staat in de tweede ronde van de Grand Slam of Darts. De BDO'er won met 5-4 van Keegan Brown en plaatste zich daarmee voor de volgende ronde. 

Vooraf was de opdracht simpel. Gewoon winnen, met welke uitslag maakte niet. James Wade won met 5-1 van Mark Webster en daarmee de speelde hij de groepswinst veilig. Dit duel ging over plaats twee. Brown kwam 1-3 voor maar Harms was echter nog niet verslagen en brak terug met een 180’er en een 81-finish voor zijn twaalfdarter.

Brown kwam weer 3-4 voor, maar Harms trok de stand gelijk met een elfdarter na twee 180-scores. De Nederlander zag de voormalig jeugdwereldkampioen een matchdart missen op dubbel 12, waarna hijzelf via dubbel 10 toesloeg voor de overwinning.

In Groep D zorgde Michael Unterbuchner voor een verrassing door ten koste van Ian White door te gaan naar de knock-outfase. De Duitser won met 5-3 van White en gaat samen met Gary Anderson verder in het toernooi.

Update 22.10 uur
Ook Michael van Gerwen staat in de tweede ronde. Zonder problemen won hij met 5-1 van Joe Murnan. Bij 4-0 mocht Murnan nog een leg pakken. Het is alleen nog niet duidelijk of Van Gerwen als groepswinnaar door gaat of als nummer twee. Dat hangt van het duel tussen Jonny Clayton en Gary Robson af. 

Update 23.42 uur
In groep B viel het doek voor Raymond van Barneveld op vrij pijnlijke wijze. Er ging weer eens niks goed bij de hoofdschuddende Hagenaar, die van Michael Smith een heuse whitewash om de oren kreeg: 5-0. Krzysztof Ratajski klopte Adam Smith-Neale met 5-1 en is daardoor samen met Smith door naar de achtste finales.

Uitslagen Grand Slam of Darts - derde speelronde groepen A t/m D
James Wade (101.72) 5-1 (91.55) Mark Webster (C)
Gary Anderson (100.13) 5-1 (85.97) Steve Hine (D)
Ian White (91.65) 3-5 (89.36) Michael Unterbuchner (D)
Keegan Brown (103.66) 4-5 (103.98) Wesley Harms (C)
Michael Van Gerwen (97.33) 5-1 (79.85) Joe Murnan (A)
Jonny Clayton (87.37) 5-3 (86.35) Gary Robson (A)
Krzysztof Ratajski (101.93) 5-1 (88.52) Adam Smith-Neale (B)
Michael Smith (98.88) 5-0 (90.96) Raymond van Barneveld (B)

Achtste finales Grand Slam of Darts
Jonny Clayton (WAL) - Krzysztof Ratajski (POL)
Michael Smith (8, ENG) - Michael van Gerwen (1, NED)
James Wade (5, ENG) - Michael Unterbuchner (BDO, GER)
Gary Anderson (4, SCO) - Wesley Harms (BDO, NED)

Peter Wright (2, SCO) - Simon Whitlock (7, AUS)
Gerwyn Price (WAL) - Josh Payne (ENG)
Stephen Bunting (ENG) - Dimitri van den Bergh (BEL)
Rob Cross (3, ENG) - Mensur Suljovic (6, AUT)

Rusland domineert met 15 keer goud op WK sambo

Niet geheel verrassend is het wereldkampioenschap sambo gedomineerd door de Russen. In Boekarest werd gestreden om in totaal 27 wereldtitels in de Russische vechtsport, waar onder meer Vladimir Poetin een groot fan - en natuurlijk fantastisch beoefenaar - van is.

Er deden sporters uit zo'n tachtig landen mee aan het toernooi, waar gestreden werd in het reguliere sambo voor mannen en vrouwen en het combat sambo voor de mannen. Rusland won vijftien gouden medailles en pakte ook nog eens vier keer zilver en vijf keer brons, slechts in één klasse bij de mannen en twee bij de vrouwen stond er niemand namens Rusland op het podium.

Opvallend waren ook de prestaties van Turkmenistan. Het land won zes medailles, allemaal brons en allemaal in het combat sambo. Georgië deed het met vier keer goud ook prima, net als Wit-Rusland, Oekraïne en Kazachstan, allen goed voor twee wereldkampioenen. Frankrijk en Tadzjikistan wonnen één keer goud. 

De Russin Marina Mokhnatkina won voor de zesde keer goud bij de dames tot 68 kilogram, de door MMA-legende Fedor Emelianenko getrainde Valentin Moldavsky won goud in de zwaarste combat sambo-klasse, die boven 100 kilogram, en zijn landgenoot Alsim Chernoskulov pakte in het reguliere sambo voor de zesde keer goud.

Voor de liefhebber zijn veel van de finales hier terug te kijken.

De finale van de het sambo tot 100 kilogram (Bron: YouTube)

Federer herstelt zich bij ATP Finals met zege op Thiem, Anderson wint tweede poulewedstrijd

Op de derde dag van de ATP Finals in de O2 Arena in Londen hebben Kevin Anderson en Roger Federer hun poulewedstrijd gewonnen. Anderson won in twee snelle sets van Kei Nishikori (6-0, 6-1), terwijl Federer geen moeite kende met Dominic Thiem: 6-2, 6-3.

Anderson kende geen enkele problemen met Nishikori, die zijn eerste poulewedstrijd tegen Federer nog had gewonnen. Binnen één uur en zes minuten stond de 6-0, 6-1 op het scorebord en heeft Anderson nu twee overwinningen op zijn naam. Daarmee gaat de Zuid-Afrikaan nu aan de leiding Lleyton Hewitt-groep.

Federer herstelde zich van zijn zwakke openingspartij tegen Nishikori. In zijn tweede poulewedstrijd had de 37-jarige Zwitser al snel een break te pakken in de eerste set. Op eigen service kwam de voormalig nummer één van de wereld niet in problemen. In de tweede set was hetzelfde verhaal als in de eerste set en zo won hij eenvoudig de wedstrijd tegen Thiem. Door de zege heeft Federer alles weer in eigen hand om de halve finales te bereiken van het eindejaarstoernooi van de ATP.

NFL: Manning gooit Giants in laatste minuut langs 49ers in kelderduel

De New York Giants hebben in de NFL tijdens Monday Night Football een zege geboekt op de San Francisco 49ers. Beide ploegen zijn bepaald niet best bezig: de Giants verloren de vorige vijf duels en begonnen met een 1-7 record, de 49ers stonden er met 2-7 ook niet best voor.

Een 53-yard field goal van Robbie Gould bracht de 49ers op voorsprong, maar de Giants sloegen terug dankzij quarterback Eli Manning en zijn wide receiver Odell Beckham Jr. Een touchdown van Matt Breida hielp de Niners weer langszij, waarna beide ploegen een field goal scoorden, met 13-10 als ruststand tot gevolg.

Een pass van 49ers-quarterback Nick Mullens belandde bij Breida, die zijn twee touchdown scoorde, maar dat deed Beckham niet veel later ook. Aldrick Rosas trapte de Giants met een field goal op gelijke hoogte, Gould zorgde laat in het vierde kwart voor 23-20.

Daar was het echter nog niet mee gedaan: de Giants bleven er nog voor gaan en met minder dan een minuut op de klok wist Manning wide receiver Sterling Shepard te bereiken, die de bal de endzone in kreeg. Daar bleef het bij en dus wonnen de Giants met 23-27.

49ers - Giants (Bron: YouTube)

Duikers vinden grote partij marihuana onder zeeschip

Zondag 11 november hebben duikers van de Douane een partij drugs opgedoken. De drugs zaten verstopt onder een zeeschip. Het gaat om 239 kilo marihuana.

Het duikteam van de Douane voert bijna dagelijks duikopdrachten uit bij risicoschepen. Deze partij drugs kwam aan het licht omdat de zeehavenpolitie een melding kreeg dat er tijdens onderhoud aan het schip iets verdachts was geconstateerd. Het duikteam heeft uiteindelijke meerdere grote sporttassen onder het schip vandaan gehaald. Aan de staat van de tassen was te zien dat zij al langere tijd in het water hebben gelegen.

Het bewuste schip was afkomst uit Azië en zaterdagavond in Rotterdam aangekomen bij een terminal op de Maasvlakte. De marihuana is direct vernietigd en het HARC-team doet verder onderzoek naar deze zaak.

Duikers vinden grote partij marihuana onder zeeschip (Foto: Openbaar ministerie)
Duikers vinden grote partij marihuana onder zeeschip (Foto: Openbaar ministerie)

'Transfer naar Serie A lonkt voor Duarte'

Deroy Duarta staat in de belangstelling van Udinese, zo meldt Voetbal International. De club heeft zich gemeld bij Sparta Rotterdam.

De huidige nummer zeventien van de Serie A heeft de negentienjarige middenvelder al diverse malen bekeken en gaat een bod uitbrengen, schrijft het weekblad. Bij de club staan ook Bram Nuytinck, Hidde ter Avest en William Troost-Ekong onder contract.

Duarte debuteerde afgelopen seizoen in de hoofdmacht van Sparta en kwam tot 25 wedstrijden in de Eredivisie, waarin hij drie keer scoorde en één assist gaf. Dit seizoen is hij onder trainer Henk Fraser een vaste waarde in de Keuken Kampioen Divisie en speelde hij tot dusver elf wedstrijden.

De middenvelder, wiens contract nog doorloopt tot de zomer van 2021, is voor het eerst opgroepen voor Jong Oranje en kan komende vrijdag tegen Duitsland zijn debuut maken voor die ploeg. Of Udinese Duarte al in de winterstop wil vastleggen, of willen wachten tot het einde van het seizoen, is niet duidelijk.

Van den Hoogenband nieuwe chef de mission van TeamNL

Voormalig topzwemmer Pieter van de Hoogenband is door NOC*NSF benoemd tot chef de mission van de Nederlandse ploeg op de Olympische Spelen van 2020. De 40-jarige Brabander is de opvolger van Maurits Hendriks.

Als drievoudig Olympisch kampioen kennen de spelen weinig geheimen voor Van den Hoogenband. In het verleden heeft hij al te kennen gegeven de rol van chef de mission te ambiëren. Van den Hoogenband maakt komend jaar zijn debuut als aanvoerder van TeamNL tijdens de Europese Spelen in Minsk. Esther Vergeer zal de functie vervullen bij de paralympische ploeg.

“We hebben voor deze beide chefs gekozen vanwege hun grote en veelzijdige ervaring in de topsport.”, aldus Maurits Hendriks, technisch directeur. “Zij hebben bij eerdere uitzendingen laten zien dat zij goed in staat zijn om tijdens de Spelen onze sporters optimaal te laten presteren. Ik werk al enige tijd met hen samen en neem Esther en Pieter dan ook met veel vertrouwen op in de teams voor de Europese, Olympische en Paralympische Spelen.”

Bevestiging Real Madrid: Solari blijft als trainer

Santiago Solari blijft trainer van Real Madrid. De Argentijn heeft tot dusver een perfecte balans bij de club.

Solari heeft dinsdag een nieuw contract getekend dat hem tot 2021 aan de Spaanse club verbind. Een duidelijk stap voor Real Madrid, die in Solari en zijn technische staf de oplossing heeft gevonden die ze nodig hadden na de slechte start van het seizoen.

In vier wedstrijden heeft hij vier keer gewonnen, met vijftien doelpunten voor en slechts twee tegen. Hij heeft gewonnen in alle competities: LaLiga, de Copa del Rey en de Champions League. Hij won al drie uitwedstrijden, het grootste obstakel onder zijn voorganger Julen Lopetegui.

Het vertrouwen in Solari is echter niet alleen gebaseerd op resultaten en statistieken. De voormalig middenvelder heeft indruk gemaakt door de rust in de kleedkamer te herstellen na een tumultueuze periode onder Lopetegui.

'Concept-Brexitakkoord bereikt'

Onderhandelaars van het Verenigd Koninkrijk en de EU zouden een voorlopig akkoord hebben bereikt over de uittreding van de Britten uit de EU. Met name over het grootste struikelblok, de Ierse grens, zou er een principeakkoord zijn. De Ierse regering wil echter nog niets bevestigen, meldt The Journal.

Het nieuws over een akkoord lijkt er voornamelijk op te duiden dat de onderhandelaars niet willen dat een speciale EU-Brexittop deze maand wordt geschrapt. Die zou alleen doorgaan bij 'voldoende voortuitgang'.

De concepttekst zou met name gaan over de zogeheten backstop, een soort vangnet dat feitelijk neerkomt op een soort douane-unie. Dat treedt in werking bij het uitblijven van een handelsdeal, en moet zorgen dat de grens tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek openblijft.

Die grens wordt een Europese buitengrens, en dus wil de EU daar enerzijds controle over houden, maar anderszijds willen Groot-Brittannië en Ierland dat de grens openblijft. Sterker, daar zijn ze ook aan gebonden volgens het Goede Vrijdag-vredesakkoord uit 1998, dat volgde op decennia van sektarisch geweld tussen pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten.

Parlementaire meerderheid
De regering van de Britse premier Theresa May is voor een parlementaire meerderheid echter afhankelijk van de steun van de Noord-Ierse unionistische DUP. Deze partij weigert een vangnet te steunen dat alleen maar over Noord-Ierland gaat, met een douanegrens in de Ierse Zee.

En dus moeten de onderhandelaars een tekst vinden waarbij het vangnet betekent dat niet alleen Noord-Ierland, maar het hele Verenigd Koninkrijk de EU-regels blijft volgen zodat er geen grenscontroles nodig zijn. Maar dat is weer onverteerbaar voor veel parlementsleden van Mays eigen partij.

Volgens de Ierse publieke omroep RTÉ zijn er derhalve toch speciale regels voor Noord-Ierland in de tekst opgenomen. Er zou echter dusdanig politiek zijn geschipperd dat May de tekst zowel aan haar eigen partij als aan de DUP kan verkopen. Of dat haar ook lukt moet later deze week blijken.

Harde Brexiteers
Het lijkt al wel zeker dat een aanzienlijke groep 'harde Brexiteers' in Mays eigen Conservatieve Partij tegen de deal zullen stemmen, waardoor de premier ook afhankelijk wordt van oppositiepartijen.

Verschillende van die Brexiteers, waaronder Boris Johnson en Jacob Rees-Mogg, hebben al naar de plannen uitgehaald. Volgens hen is het onacceptabel als Groot-Brittannië EU-regels moet blijven volgen waarover het niets te zeggen heeft, zonder dat er een tijdslimiet zit op de periode waarbinnen dit zo is.

Maar de Ierse regering accepteert geen vangnet dat over een paar jaar afloopt - of waaruit de Britten zich eenzijdig kunnen terugtrekken - zonder dat er andere afspraken voor in de plaats komen. Dublin zegt dat dit geen enkele garantie zou bieden voor het openhouden van de grens.

Van Hooijdonk aan de slag bij NAC Breda

Pierre van Hooijdonk gaat zich inzetten voor NAC Breda, de club waar hij twee periodes in zijn profcarrière actief was.

NAC meldt dinsdag dat Van Hooijdonk net als Tim Gilissen, Mitchell van der Gaag en Cor van Rooij samen hun krachten bundelen om het sportieve beleid bij NAC Breda vorm te geven. Op die manier wil de Brabantse club tijdelijk het vertrek van technisch directeur Hans Smulders opvangen. Hij werd eind september ontslagen.

"De focus van de interim kerngroep gaat met name liggen op het waarnemen van dringende technische zaken, het versterken van de selectie in de winterstop, het onderhouden van de relatie met de City Football Group, het doorzetten van de ontwikkeling van het topsportklimaat op het trainingscomplex in Zundert en de verdere ontwikkeling van de jeugdopleiding", schrijft NAC op de officiële website.

Van Hooijdonk gaat vanuit de achtergrond als 'onbezoldigd adviseur' contact opnemen en gesprekken voeren met spelers met betrekking tot in- en uitgaande transfers. Dat doet de oud-international in samenwerking met Cor van Rooij. Hij is vanuit de Commissie van Aandeelhouders (CvA) naar voren geschoven om de brug te vormen tussen de interim kerngroep, Raad van Commissarissen (RvC) en aandeelhouders.

De 48-jarige oud-spits wil graag iets voor zijn voormalige club betekenen. "Het is niet mijn bedoeling om vol in de schijnwerpers te staan, maar met name op de achtergrond te opereren en mijn netwerk en kennis in te zetten om NAC verder vooruit te helpen. (...) NAC ligt mij na aan het hart en staat voor een behoorlijke uitdaging, dus het is belangrijk om zo snel mogelijk in beweging te komen. Iedereen moet daarin de juiste focus hebben en doen waar hij goed in is. We gaan met zijn vieren onze schouders eronder zetten."

Waterpoloërs kansloos onderuit tegen Griekenland

De Nederlandse waterpoloërs hebben hun tweede wedstrijd in de Europese voorronde van de FINA Waterpolo World League verloren. Oranje verloor met met 14-9 (4-0 4-3 4-3 2-3) onderuit tegen Griekenland. De eerste wedstrijd werd wel gewonnen door de ploeg van bondscoach Robin van Galen met 15-5 van Oekraïne.

Nederland had in de eerste periode tegen de Griekenland niks in te brengen. De Grieken wonnen de eerste periode dan ook met 4-0. In de overige drie periodes kon Nederland de Grieken wel tegenstand bieden, waarbij de laatste periode zelfs werd gewonnen, maar de zege van de Grieken kwam nooit in gevaar.

Milos Filipovic was met twee treffers topscorer bij Nederland. Ook Pascal Janssen, Jorn Muller, Guus van IJperen, Jesse Koopman, Lars Gottemaker, Kjeld Veenhuis en Jesse Nispeling wisten voor Nederland te scoren.

Oranje speelt op 11 december de derde groepswedstrijd thuis tegen Spanje.

Sturridge aangeklaagd voor overtreden van gokregels

De Engelse voetbalbond (FA) heeft Daniel Sturridge aangeklaagd vanwege het schenden van de gokreglementen voor Engelse profvoetballers.

Dat bracht de bond maandag naar buiten. In januari van dit jaar zou de aanvaller van Liverpool zelf geld hebben ingezet op een wedstrijd of het door iemand anders laten doen. Bovendien zou Sturridge informatie hebben doorgespeeld die op dat moment nog niet bekend was bij het grote publiek en waaruit iemand zijn voordeel kon halen bij het sluiten van een weddenschap.

Beide acties zijn verboden en dus strafbaar. De Engelse international heeft tot dinsdag 20 november 18:00 uur de tijd om zijn kant van het verhaal te laten horen. Om welke wedstrijd het gaat en welke informatie Sturridge zou hebben doorgespeeld, heeft de FA niet naar buiten gebracht.

Sturridge vertrok in januari op huurbasis naar West Bromwich Albion en hij stond vorig seizoen lang buitenspel vanwege een blessure. Inmiddels is de 29-jarige aanvaller weer fit. Manager Jürgen Klopp maakt bij The Reds echter weinig gebruik van hem, de Engelsman kwam in de Premier League dit seizoen pas zeven keer in actie.

Update 13 november
Liverpool schaart zich achter Sturridge. De spits wordt er van beschuldigd dat hij de gokreglementen van de FA heeft overtreden, maar de club betwist dat via de offciële kanalen. "Daniel zal volledig meewerken met dit proces en heeft de club verzekerd dat hij dit zal blijven doen. Hij zegt stellig dat hij nog nooit heeft gegokt op voetbalwedstrijden. Verder willen we, zoals gebruikelijk, voorlopig niets kwijt voordat er meer bekend is."

Oranje naar WK ondanks vroege rode kaart

"We gaan naar Frankrijk toe. We gaan naar Frankrijk toe." Het Nederlands vrouwenelftal heeft zich geplaatst voor het wereldkampioenschap voetbal in Frankrijk. Een 1-1 in Zwitserland volstond na een 3-0 thuisoverwinning. Oranje speelde 83 minuten met tien man na een vroege rode kaart van Anouk Dekker. 

Het Nederlands elftal leek het na één minuut al direct te beslissen. Shanice van de Sanden schoot in het zijnet. Oranje kreeg na zeven minuten een enorme domper te verwerken. Anouk Dekker werd met rood weggestuurd nadat ze de doorgebroken Ramona Bachmann naar de grond haalde. 

Bondscoach Sarina Wiegman greep direct in en haalde Jill Roord naar de kant voor Merel van Dongen. De eerste helft verliep rommelig, waar Zwitserland ondanks de numerieke meerderheid geen kansen wist te creëren. Nederland had de controle en kreeg negen minuten voor rust de uitgelezen mogelijkheid om op voorsprong te komen. Vivianne Miedema legde de bal met de hak klaar voor Van de Sanden en de aanvalster stuitte op doelvrouw Gaëlle Thalmann.

In de 52e minuut volgde de beslissing in het tweeluik. Miedema kreeg na een mooie aanval de bal en schoot in de verre hoek raak: 0-1. Met iets meer precisie had de spits van Arsenal enkele minuten later ook een uitgelezen kans op de 0-2 gekregen, maar een pass van Daniëlle van de Donk was iets te scherp.

Na 71 minuten slaagde Zwitserland, dat er op dat moment nog vijf moest maken, er in om de gelijkmaker op het scorebord te zetten. Coumba Sow kreeg de bal enigszins gelukkig voor haar voeten en klopte Loes Geurts. De thuisploeg leek door de gelijkmaker hernieuwe energie te krijgen en Noell Maritz schoot rakelings naast. Toch zou het niet tot een comeback komen en Nederland hield eenvoudig stand. De ploeg wist zich zodoende voor de tweede keer in de geschiedenis te plaatsen voor een WK.

Nederlands elftal naar het WK in Frankrijk. (PRO SHOTS/Remko Kool)
Nederlands elftal naar het WK in Frankrijk. (PRO SHOTS/Remko Kool)

Mikaelian 'bestolen' in World Boxing Super Series, Glowacki overtuigend door

In Chicago stonden zaterdagavond twee cruisergewicht-kwartfinales (-90,7kg) op het programma in de World Boxing Super Series: de Pool Krzysztof Glowacki (30-1) tegen de Rus Maksim Vlasov (42-2) en de Let Mairis Briedis (24-1) tegen de Duitser Noel Mikaelian (23-1).

Briedis was de verliezend finalist vorig jaar: hij leed in de finale tegen Usyk zijn eerste professionele nederlaag. De winnaars van de twee kwartfinales nemen het later tegen elkaar op in de halve finale, terwijl de Cubaan Yunier Dorticos en de Amerikaan Andrew Tabiti in de andere halve eindstrijd staan.

Voorprogramma
Voor het zover was stonden er nog een paar andere op papier prima gevechten op de kaart, te beginnen met de Amerikaanse superlichtgewichten (-63,5kg) Genaro Mendez (12-4) en Tyrone Harris (26-12). Laatstgenoemde had in de laatste zeven jaar maar vijf keer gevochten, maar kon zich redelijk staande houden...tot de vierde ronde. Mendez kwam goed door met een uppercut, Harris ging richting de grond en de scheidsrechter maakte er een einde aan.

Vervolgens was het de beurt aan de cruisergewichten, met eerst de Amerikaan Joe Miller (1-2) tegen landgenoot Owen Saldaña, die zijn profdebuut maakte. Dat debuut duurde niet lang: Saldaña domineerde vanaf het begin en na een loeiharde klap na ruim twee minuten ging hij helemaal los, waardoor de scheidsrechter het gevecht terecht beëindigde - hoewel Miller over dat terechte wel anders dacht.

Het was daarna de beurt aan Deshawn Boyd (1-0) en debutant Marcos Delgado in het vedergewicht (-57,2kg). De 22-jarige Boyd, die in juni debuteerde met een knock-out binnen de minuut, kreeg nu na vier ronden unaniem de winst toegewezen.

Knock-out
In het volgende gevecht was het weer tijd voor de superlichtgewichten en dat duel duurde niet lang: de zeer veelbelovende Oezbeek Shohjahon Ergashev (13-0, 12 KO's), die volgens geruchten in trainingen zwaargewichten tegen het canvas heeft geslagen, deelde tegen de Amerikaan Zack Ramsey al na een seconde of één een stevige tik uit. Vijf seconden later zat de Amerikaan op het canvas en een goede minuut later was het gevecht voorbij.

De hele avond in Chicago, met de TKO's van Mendez en Saldaña na 23:00 en 33:00 minuten en de knock-out van Ergashev na 55:45 minuten, met de twee topgevechten in de laatste twee uur (Bron: YouTube)

De cruisergewichten namen de ring na Ergashev's winst weer in handen, met het duel tussen de Rus Alexey Zubov (17-1) en de ongeslagen Duitser Artur Mann (14-0). De Duitser sloeg zijn opponent in de eerste ronde al twee keer neer, maar Zubov hield dapper stand en overleefde ook een knockdown in de zevende ronde. De jury was echter duidelijk en Mann won het gevecht volgens de drie juryleden.

Diefstal in het hoofdprogramma
Na deze undercard was het dan tijd voor het echte werk, te beginnen met Briedis en Mikaelian. De Duitser gaf de Letse veteraan ronde na ronde boksles, waarbij Briedis misschien één of twee ronden leek te winnen. De bekende versnelling van de Let kwam er geen moment en Mikaelian was van de eerste tot en met de twaalfde ronde beter...zo leek het toch écht. De jury besloot anders en een, zacht gezegd, dubieuze beslissing leverde winst voor Briedis op.

Glowacki en Vlasov waren de volgende twee die de ring mochten betreden, met als inzet het plekje in de halve finales tegen Briedis. Vooral de Poolse ex-wereldkampioen klapte er hard op, maar daarna ging het wat meer gelijk op. Toch was wel duidelijk dat Glowacki, die de hardste klappen uitdeelde, een maatje te groot was en bij Vlasov ontstond in de slotfase ook nog eens een joekel van een bloeduitstorting boven zijn hoofd. Dit keer ging de winst wél naar de betere bokser van de avond en de Pool kreeg de winst van alle drie juryleden toebedeeld.

Merkel wil 'echt Europees leger'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft voor het Europees Parlement in Straatsburg opgeroepen tot de vorming van een Europees leger, aldus de NOS. Dat moet volgens haar weliswaar een 'echt' leger zijn, maar tegelijkertijd had de Duitse regeringsleider het vooral over meer samenwerking en betere efficiency.

De oproep leverde haar zowel applaus als boegeroep op. De hamvraag werd evenwel niet expliciet beantwoord: zou zo'n leger moeten bestaan uit samenwerkingsverbanden tussen verschillende krijgsmachten, zoals de Navo, of zou het naast nationale krijgsmachten moeten bestaan of deze juist juist moeten vervangen? Merkels woorden gingen met name over het eerste, maar ze leek toch het laatste te bedoelen.

Het is niet ongebruikelijk voor afzwaaiende politici om hoog in te zetten met uitlatingen, en als komend beleid moeten de uitspraken van Merkel - die in 2021 stopt - dan ook waarschijnlijk niet worden gezien. Sowieso omdat ze beduidend hoger inzet dan de tevens afzwaaiende Europese Commissie-voorzitter Jean Claude Juncker, met zijn plotselinge plan om te stoppen met het draaien aan de klok voor de zomertijd.

Gevoeliger
Aan die zomer/wintertijdkwestie zitten schijnbaar al zoveel haken en ogen dat het voorlopig niet lijkt te gaan lukken om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. En met een politiek veel gevoeliger onderwerp als een Europees leger zou dat nog vele malen moeilijker zijn.

Het was echter veelbetekenend dat Merkel haar oproep krap twee dagen deed na de herdenking van einde van de Eerste Wereldoorlog. Ze gaf ook aan waarom ze dat zogenoemde 'echte leger' wil: "Zo kunnen we de wereld laten zien dat er nooit meer oorlog komt in Europa." De implicatie is dat je met een gedeelde krijgsmacht niet meer tegenover elkaar gaat staan, en dat zo'n leger uiteindelijk de nationale krijgsmachten zou moeten vervangen.

Wapensystemen
De bewindsvrouw benadrukte dat ze geen vraagtekens bij de Navo zet. "Ik wil meer en beter samenwerken", zei ze. "We kunnen een goede toevoeging zijn aan de Navo". Ze wees erop dat er binnen de krijgsmachten van de EU-lidstaten meer dan 160 wapensystemen zijn, circa driemaal zoveel als de VS heeft.

Ze had het verder over de noodzaak van meer solidariteit en minder eigenbelang binnen de EU, als antwoord op uitdagingen zoals de Brexit. Ze schaart zich daarmee binnen het 'meer EU'-kamp, in tegenstelling tot regeringsleiders in landen als Nederland, Oostenrijk, Tsechië en Finland, die vinden dat de EU juist pas op de plaats moet maken.

Doorstart MC Slotervaart van de baan

Minister Bruno Bruins voor Medische Zorg en Sport heeft de Tweede Kamer geïnformeerd dat de curatoren van het Slotervaart ziekenhuis hebben aangegeven geen mogelijkheden voor een doorstart te zien.

Minister Bruins: “De curator van het Slotervaart ziekenhuis heeft vandaag laten weten dat een doorstart niet is gelukt. Voor iedereen die hoopte op een (gedeeltelijke) doorstart is dit een teleurstellende uitkomst. Dat geldt al helemaal voor alle betrokkenen, zorgverleners, medewerkers en patiënten die graag hadden gezien dat het ziekenhuis zou blijven”.

Overdracht patiënten
Vandaag hebben betrokken partijen rond het Slotervaart ziekenhuis overleg gevoerd op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Hier zijn afspraken gemaakt over een patiënt-veilige en beheerste afbouw van de zorgverlening in het ziekenhuis. De activiteiten van het Slotervaart ziekenhuis worden voortgezet totdat de zorg volledig is overgedragen. Hier zal zo lang voor worden genomen als nodig is, maar tegelijk is de ambitie deze periode zo kort mogelijk te houden. De afspraken worden de komende dagen uitgewerkt.

Fenati terug in Moto3-klasse

Voormalig Moto2-coureur Romano Fenati keert volgens het Italiaanse Sky Sports volgend seizoen tóch terug in het wegracekampioenschap. De coureur gaat uitkomen onder de vlag van zijn eerdere werkgever, het Marinelli Sniper Team.

Even leek het erop dat Fenati zijn carrière definitief gedag had gezegd en we hem in 2019 hoogstens in zijn opa's ijzerwinkel zouden kunnen spotten maar het tij lijkt dan toch gekeerd. De 22-jarige rijder werd begin september geschort nadat hij zich misdroeg tijdens de Italiaanse Grand Prix in Misano. Op hoge snelheid kneep de coureur in de voorrem van zijn toen nog toekomstige teamgenoot Stefano Manzi. Niemand raakte gewond maar Fenati's actie werd breed uitgemeten in de media en had grote gevolgen: niet alleen werd hij gediskwalificaeerd en werd zowel zijn toenmalige als aankomende contract verscheurd maar ook verloor hij zijn racelicentie tot 21 februari 2019. 

Maar er gloort blijkbaar hoop aan de horizon voor de racer hoewel hij wel een stapje terug moet doen. Kwam de coureur afgelopen seizoen nog uit in de Moto2, in 2019 zien we hem in de juniorklasse op de grid verschijnen. We zullen zien of de jonge racer zich ditmaal wel (enigszins) sportief kan gedragen. 

Michael van Zeijl opgepakt om bedreiging op social media

De politie heeft de 37-jarige Michael van Zeijl uit Utrecht aangehouden. Hij is dinsdagmiddag 13 november in Haarlem aangehouden voor bedreigingen die hij heeft geuit op sociale media. De andere drie leden van de stichting Majority perspective  hebben op het moment van de aanhouding een gebiedsverbod uitgereikt/opgelegd gekregen. Dit verbod is opgelegd door de gemeente Zaanstad. Ook Van Zeijl krijgt een gebiedsverbod opgelegd.

Lees ook: Kort geding tegen 'racistische' intocht

Ze werden kort na het kort geding dat de stichting had aangespannen tegen de 'racistiche' intocht aangehouden zo meldt NH Nieuws. Het viertal mag zich vrijdag en zaterdag niet in de omgeving van de Zaanse Schans bevinden. Michael van Zeijl is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor. Facebook heeft het bericht (of één van dé berichten) inmiddels verwijderd, maar gelukkig hebben we nog een screendump. 

'Michael van Zeijl opgepakt om bedreiging op Social Media'
'Michael van Zeijl opgepakt om bedreiging op Social Media'

Inbreker tikt ruit in en bloedt dood

Mocht een carrière als inbreker je wel tof lijken*, leer dan wel hoe je een ruitje in moet tikken. In het Texaanse El Paso had een inbreker daar namelijk vrij weinig kaas van gegeten en dat heeft de schavuit met zijn leven moeten bekopen.

De bewoner van het huis kwam afgelopen week thuis en zag dat het raam kapot was, waarbij hij ook nog eens een grote hoeveelheid bloed door het hele huis vond. Dat was toch zeker niet hoe hij het 's ochtends achter had gelaten en dus belde meneer maar even naar de politie.

Oom Agent kwam een kijkje nemen en vond het levenloze lichaam van Javier Tellez Jr, 28 jaren jong en weinig bedreven in het nobele inbrekersvak. Tijdens het binnendringen van de woning heeft hij naar alle waarschijnlijkheid zijn arm opengehaald, waarna hij dood is gebloed.

*doe dit liever gewoon niet, even voor de duidelijkheid

PlayerUnknown's BattleGrounds naar PlayStation 4

Bijna een jaar nadat PlayerUnknown's Battlegrounds (PUBG) uitkwam voor Xbox One is de tijd aangebroken voor PlayStation 4. Sony kondigt aan dat de game vanaf 7 december speelbaar is op de console.

Het is nog niet duidelijk welke versie verschijnt voor PlayStation 4. De release van PUBG voor Xbox One ging gepaard met slechte performance en langzame updates. Het is te hopen dat het met de PS4-versie beter gaat. Voor wie de game alvast bestelt is er een pre-orderbonus in de vorm van een Nathan Drake-skin uit Uncharted en een backpack van Ellie uit The Last of Us.

De trailer van de PS4-versie van PUBG kun je hieronder bekijken. De game is verder ook speelbaar op pc en mobiele apparaten.

Laatste seizoen Game of Thrones begint in april

Het wachten op het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones duurt behoorlijk lang, en dat gaat ook nog wel even duren. Het begint echter in zicht te komen, want HBO heeft dinsdag bekendgemaakt dat het seizoen in april 2019 van start zal gaan.

De enige officiële hint over een moment waarop het seizoen zou beginnen kwam van HBO-baas Casey Bloys, die het afgelopen zomer had over 'de eerste helft van 2019'. Het zevende seizoen begon op 16 juli 2017 en eindigde op 27 augustus.

Bloys liet eerder weten dat de 'vertraging' te wijten was aan showrunners D.B. Weiss en David Benioff, zonder hen daarbij overigens iets kwalijk te nemen: "Wij vertrouwen hen inmiddels genoeg om ze geen deadline te geven, maar om ze juist de tijd te geven, zodat zij ons konden vertellen hoe lang ze nodig hadden om de juiste kwaliteit te leveren."

Messentrekker neergeschoten door politie

Dinsdagmiddag 13 november heeft de politie na een melding van een bedreiging geschoten op een verdachte. De man is daarbij gewond geraakt en vervoerd naar een ziekenhuis. Zijn gezondheidstoestand is op dit moment onbekend.

Rond 13.30 uur kregen politieagenten een melding van een bedreiging in een woning op de Frederik van Eedenlaan in Hilversum . Politieagenten troffen de man aan die de bedreiging had geuit en wilden hem aanhouden. De agenten zagen dat hij een steekwapen in zijn hand had. Om hem te kunnen aanhouden maakten de agenten gebruik van peperspray en daarna heeft de politie op de man geschoten.

Omdat er is geschoten door de politie doet de Rijksrecherche onderzoek. Ook wordt er onderzoek gedaan naar wat zich precies in de woning heeft afgespeeld.

Man onder dreiging van vuurwapen beroofd van auto

Maandagavond is een 68-jarige man onder bedreiging van een vuurwapen beroofd van zijn auto op de Prinses Beatrixlaan in Rotterdam. Het slachtoffer liep daarbij verwondingen op. De politie is op zoek naar getuigen.

Het slachtoffer stond om omstreeks 22:00 uur in de avond een sigaret te roken naast zijn auto. Vervolgens werd hij bij zijn trui beetgepakt door een van de verdachten. Het slachtoffer belandde op de grond en liep hierbij verwondingen op. De verdachten zijn in de auto van het slachtoffer gestapt en weggevlucht. Vanaf de achterbank gooiden zij nog een jas en een trui uit de auto.

Het is nog onbekend welke richting de verdachten opreden vanuit de Prinses Beatrixlaan. De politie is op zoek naar mensen die de beroving hebben gezien of die de auto, een Renault Clio met het kenteken 58-TV-DG, na de beroving hebben zien rijden. Mensen met informatie kunnen contact opnemen met de politie via 0900-9944 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vier BDO-spelers uitgeschakeld op Grand Slam of Darts, Van den Bergh door

Op de Grand Slam of Darts zijn de eerste vier van de acht groepen beslist. In alle vier die groepen viel het doek voor de BDO-speler, terwijl de geplaatste spelers zich allemaal voor de achtste finales plaatsten.

In groep E speelde BDO-Welshman Jim Williams een uitstekende partij, met een gemiddelde van ruim boven de 100. Dat was balen voor Max Hopp, want de Duitser verloor met 5-4 en werd daardoor uitgeschakeld. De als tweede geplaatste Schot Peter Wright klopte Josh Payne met 5-4, maar dat deed de Engelsman geen pijn: beiden zijn door naar de achtste finales.

De heren in groep F stonden met een behoorlijk niveau de pijlen richting het bord te mikken. Andrew Gilding was BDO-kampioen Glen Durrant met 5-4 de baas in een partij waarbij beide mannen ruim boven de 100 gemiddeld gooiden, maar voor beiden viel het doek. Simon Whitlock klopte de Welshman Gerwyn Price in een ware topwedstrijd en plaatste zich zo, net als Price, voor de volgende ronde.

Het niveau in groep G was een stuk treuriger. Stephen Bunting won ook zijn derde wedstrijd en stuurde Scott Scotty Dog Mitchell met 5-1 naar huis. Martin Schindler kon tegen Mensur Suljovic geen list verzinnen: de 5-4 zege op de Oostenrijker was niet voldoende en dus zijn Bunting en Suljovic door.

Wereldkampioen Rob Cross voorzag qualifier Ryan Searle in groep H van zijn derde nederlaag: 5-2. De Belg Dimitri van den Bergh gooide de niet onverdienstelijk spelende BDO'er Mark McGeeney met 5-1 naar huis en plaatste zich zo met Cross voor de knock-outfase.

De andere vier groepen, met Michael van Gerwen, Raymond van Barneveld en Wesley Harms, worden dinsdagavonad beslist.

Simon Whitlock - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen

Een 57-jarige man uit Woerden en een 40-jarig man uit Someren moeten ruim 200.000 euro terugbetalen aan de Staat, zo oordeelt de rechtbank Midden-Nederland in een ontnemingszaak. De twee hebben zich tussen 2010 en 2012 schuldig gemaakt aan grootschalige illegale dierenhandel.

Illegale dierenhandel
De mannen zijn in 2015 veroordeeld tot celstraffen voor illegale handel in tientallen soorten vogels en beschermde dieren zoals lijgers en ringstaartmaki’s. Zij hadden allerlei constructies om dieren over de hele wereld te verhandelen. Zo maakten zij gebruik van de ‘dierentuinroute’: de dieren leken bestemd voor een dierentuin, maar gingen feitelijk veelal naar andere gebruikers en afnemers.

Ook werd de zogenaamde ‘vijfvogelregeling’ overtreden. Deze regeling staat toe dat maximaal 5 vogels als gezelschapsdieren worden vervoerd, maar in feite waren de vogels bedoeld voor de handel.

Terugbetalen
In de ontnemingsprocedure heeft de rechtbank gekeken naar de winst die zij met de handel hebben gemaakt. Die wordt bepaald op basis van het dossier. Een 57-jarige man uit Woerden die een leidende rol had in de organisatie moet zo’n 152.000 euro terugbetalen aan de Staat. De 40-jarige man uit Someren moet zo’n 67.000 euro terugbetalen.

Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen (foto ter illustraie ©pxhere)
Illegale dierenhandelaren moeten ruim 2 ton terugbetalen (foto ter illustraie ©pxhere)

Drietal vrijgesproken van voorbereiden liquidatie

Drie Amsterdammers van 24, 28 en 29 jaar worden vrijgesproken van het voorbereiden van een liquidatie. Het is niet bewezen dat zij van plan waren om iemand om het leven te brengen. De twee jongste verdachten worden wel veroordeeld voor onder meer een poging tot woningoverval. De 29-jarige man wordt in zijn geheel vrijgesproken.

De mannen werden al enige tijd door de politie in de gaten gehouden toen zij op 11 mei 2017 werden aangehouden in de buurt van Zaltbommel. Ze zouden op dat moment op weg zijn geweest om in Oss een man om het leven te brengen.

Liquidatieplan niet bewezen
De rechtbank komt echter tot het oordeel dat niet is bewezen dat de mannen inderdaad van plan waren iemand te liquideren. Hoewel één van hen beschikte over een Kalasjnikov met munitie en de verdachten het potentiële slachtoffer enkele dagen volgden met een gps-tracker onder diens auto, kan de rechtbank slechts vaststellen dat zij iets crimineels van plan waren. Wat dit precies was, is niet vast te stellen. Het is niet uit te sluiten dat de verdachten, zoals zij zelf hebben gesteld, ‘slechts’ van plan waren om bij het slachtoffer in te breken.

Voorbereiden inbraak niet strafbaar
Voor dit inbraakplan kan de rechtbank geen straf opleggen. Voorbereidingshandelingen zijn namelijk pas strafbaar wanneer het beoogde misdrijf minimaal 8 jaar gevangenisstraf op kan leveren. Een inbraak valt hier niet onder.

Poging woningoverval
De twee mannen van 24 en 28 worden wel veroordeeld voor een poging om een woning te overvallen aan de Leeuwendalersweg in Bos en Lommer. De 24-jarige man krijgt daarnaast straf voor het bezit van de Kalasjnikov. Hij krijgt een gevangenisstraf van 3 jaar. De 28-jarige verdachte wordt veroordeeld tot 106 weken cel. De 29-jarige verdacht wordt van alle verdenkingen vrijgesproken en krijgt dan ook geen straf opgelegd.

Agent mishandeld bij verkeerscontrole

Agenten hebben maandagavond een 20-jarige man uit Breda aangehouden. De man ging na een forse snelheidsovertreding in verzet tegen de politie.

De politie voerde maandag 12 november een snelheidscontrole uit op de kruising van de Graaf Engelbertlaan in Breda. De maximum toegestane snelheid bedraagt hier 50 km/u. Rond 20:00 uur passeerde er een auto die na correctie 53 km/u te hard reed. De bestuurder werd aan de kant gezet en de agenten vroegen hem zijn rijbewijs te tonen.

De automobilist wilde hier niet aan meewerken. Na meerdere vorderingen werd de man uiteindelijk aangehouden. De bestuurder greep bij de aanhouding de politieman bij zijn nek en verzette zich hevig. De politieman gebruikte hierop pepperspray. Vervolgens hebben de agenten de verdachte meegenomen naar het bureau voor verder onderzoek. Tijdens het vervoer bedreigde en beledigde de verdachte de agenten. Dit zal hem ook ten laste worden gelegd.

NHL: Ducks verrassen Predators in shootouts

De ijshockeyers van de Anaheim Ducks hebben in eigen huis voor een kleine verrassing gezorgd. De Nashville Predators leden hun eerste uitnederlaag van het jaar en ook pas hun vierde nederlaag in zeventien duels.

In de eerste periode werd niet gescoord, waarna Ryan Getzlaf in de tweede periode de score opende voor de Ducks. Dankzij Kevin Fiala kwamen de Predators een dik kwartier voor tijd langszij, waarna er niet meer werd gescoord.

Dat gebeurde in overtime ook niet en dus waren er shootouts nodig. De eerste ging aan beide kanten raak, maar daarna deed Ducks-goalie John Gibson het beter dan zijn Predators-college Pekka Rinne en dus won Anaheim de wedstrijd.

Uitslagen NHL maandag
Carolina Hurricanes - Chicago Blackhawks 3-2 OT
New York Rangers - Vancouver Canucks 2-1
Dallas Stars - Columbus Blue Jackets 1-2
Anaheim Ducks - Nashville Predators 2-1 SO

Ducks - Predators (Bron: YouTube)

Zus Bilal L. omgekomen in Syrië

De Amsterdamse Sarah L. en haar dochtertje zijn afgelopen vrijdag om het leven gekomen bij een bombardement in de Syrische stad Hajin. Dat bevestigen bronnen rondom de familie aan AT5.

Luchtaanval
Sarah en haar kind zouden om het leven zijn gekomen bij een luchtaanval uitgevoerd door de internationale coalitie op doelen van Islamitische Staat (IS). Volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten werden enkele tientallen mensen gedood bij de aanval.

Zus van Bilal L.
Sarah is opgegroeid in de Indische Buurt en reisde naar verluidt in 2014 op haar achttiende af naar Syrië. Daar kreeg ze een dochter. Ze is de zus van Bilal L., die in 2006 werd veroordeeld tot drie jaar cel omdat hij medegevangenen ronselde voor de gewapende strijd.

Jongerenwerker
Na zijn vrijlating deradicaliseerde Bilal en in 2013 ging hij aan de slag voor de gemeente Amsterdam als jongerenwerker. Hij werd ingezet voor de deradicaliseringsaanpak in de begeleiding van kwetsbare jongeren, maar stopte daar in 2015 mee.

Frank Masmeijer mag worden overgeleverd aan België

Frank Masmeijer mag worden overgeleverd aan België. Dat heeft de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank Amsterdam bepaald. De Belgische autoriteiten hadden om Masmeijers overlevering verzocht omdat hij in dat land is veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor de invoer van 467 kilo cocaïne en deelname aan een criminele organisatie. Binnenkort wordt zijn zaak in hoger beroep behandeld.

Bezwaar
Masmeijer had bezwaar gemaakt tegen de overlevering, onder meer omdat hij ten tijde van de drugssmokkel in het ziekenhuis lag en dus niet schuldig kon zijn. De IRK gaat hier niet in mee omdat de feiten samen met anderen of in opdracht van Masmeijer zijn gepleegd. Hiervoor was het niet nodig dat Masmeijer zelf ook fysiek aanwezig was.

Voorwaarden
De IRK concludeert dat ook aan alle andere voorwaarden voor overlevering is voldaan. Zo heeft België de garantie gegeven dat Masmeijer zijn straf – wanneer deze onherroepelijk is – in Nederland mag uitzitten. Ook de psychische problemen van Masmeijer, ontstaan door zijn voorarrest in een Belgische gevangenis, staan overlevering niet in de weg. Daarvoor is de aandoening niet ernstig genoeg. Bovendien zijn de Belgische autoriteiten van de problemen op de hoogte.

9 automobilisten negeren rood kruis na kettingbotsing

Tijdens het afhandelen van een aanrijding werd door een groep automobilisten het rode kruis genegeerd. Hiermee hebben zij het leven van meerdere hulpverleners op het spel gezet, aldus een woordvoerder van de politie. In totaal werden 9 automobilisten in 5 minuten tijd op de bon geslingerd. Dit gebeurde dinsdagochtend op de A22 bij Velsen-Noord. Binnenkort krijgen zij via het Centraal Justitieel Incasso Bureau een forse boete in hun brievenbus.

Vijf auto's kwamen rond 08.00 uur op de A22 met elkaar in botsing. Vanwege de verkeersveiligheid stelde Rijkswaterstaat de rijstrooksignalering in werking, de zogeheten rode kruizen. Boven de betrokken rijstrook werd het rode kruis aangezet. Sommige bestuurders stonden in de rij om de afslag naar Beverwijk te nemen. Negen bestuurders besloten om op het laatste moment toch rechtdoor te rijden via Alkmaar en negeerden daarbij het rode kruis op twee rijbanen.

Opnieuw Overwatch installeren bij volgende grote update

Blizzard is druk bezig om Overwatch constant van nieuwe content te voorzien, maar bij de volgende grote update moet iedereen het spel opnieuw installeren. Volgens Blizzard zijn de veranderingen zo fundamenteel dat het niet op de normale manier kan.

De veranderingen zitten hem in de game-client, maar ook aan de back-end kant schijnen veel dingen te gaan veranderen. Wanneer de volgende grote update komt is op dit moment niet bekend, maar Blizzard wil iedereen vast voorbereiden.

Blizzard

'Over smaak valt niet te twisten'

We gaan even terug naar het jaar 2007, toen de smeerdip Heks'nkaas (roomkaas met verse kruiden) werd geintroduceerd op de Nederlandse markt. De 'intellectuele-eigendomsrechten' zijn op dit moment in handen van het vennootschap Levola. 

We springen door naar het jaar 2014, toen het vennootschap Smilde, een soortgelijk product, te weten 'Witte Wievenkaas' op de markt bracht. Dit was tegen het zere been van Levola, dat van mening is dat Smilde inbreuk maakte op haar auteursrechten  op de smaak van Heks'nkaas. En dus stapte Levola naar de rechtbank. 

Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden, dat in hoger beroep over de zaak een vonnis moet uitspreken vroeg het Europees Hof van Justitie om advies: "kan de smaak van een voedingsmiddel worden beschermd op grond van de richtlijn inzake het auteursrecht".

Vandaag heeft het Hof van Justie een arrest uitgesproken in de zaak, die er in het kort op neerkomt dat er over smaak niet te twisten valt. De slotsom van het Hof luidt als volgt: "de smaak van een voedingsmiddel kan niet worden aangemerkt als een "werk" en kan dus niet auteursrechtelijk worden beschermd op grond van de richtlijn."

Het hele arrest van het Hof van Justitie is hier te vinden.

Celstraffen voor chantage via sekssite

De rechtbank heeft een groep van vier personen die mannen chanteerden via een sekssite veroordeeld tot verschillende celstraffen, zo schrijft AT5. 

De groep deed zich voor als vrouw en had meerdere advertenties op de site gezet. Nadat mannen hierop reageerden werd gedreigd om hun familie en vrienden in te lichten, zo meldt De Telegraaf.

De verdachten zouden volgens de rechter hebben ingespeeld op 'kwetsbaarheid en angst'. Ze wisten uiteindelijk een halve ton op hun bankrekening te krijgen. De vier verdachten kregen straffen die varieren van 240 dagen jeugddetentie tot anderhalf jaar cel. De straffen zijn voor een deel voorwaardelijk. 

Automobilist ernstig gewond geraakt bij aanrijding

Dinsdagochtend 13 november 2018 rond 06:45 uur is de bestuurder van een personenauto zwaar gewond geraakt bij een aanrijding met een vrachtauto. De automobilist was er slecht aan toe en hij is onder politiebegeleiding met een ambulance naar een ziekenhuis overgebracht.

De aanrijding vond plaats op de kruising van de Westpoortweg met de Accraweg in Amsterdam. De vrachtauto reed vanuit de stad over de Westpoortweg richting IJmuiden en de bestuurder van de personenauto reed in tegenovergestelde richting en maakte een bocht naar links in de richting van Ruigoord.

Politie-, brandweer- en ambulancepersoneel werden ingezet bij deze ernstige aanrijding. De Verkeers Ongevallen Analyse-dienst heeft een onderzoek op de kruising ingesteld. Het Team Opsporing Ernstige Verkeersongevallen heeft het onderzoek in behandeling.

Automobilist ernstig gewond geraakt bij aanrijding (Foto: Politie.nl)
Automobilist ernstig gewond geraakt bij aanrijding (Foto: Politie.nl)

Politie onderzoekt dubbele lijkvinding

De politie is maandagavond een onderzoek gestart nadat in een appartement aan de Beethovenstraat in Sittard twee overleden personen werden aangetroffen. Agenten namen rond 19.00 uur een kijkje in de woning en vonden de twee levenloze lichamen. Het is nog onduidelijk wat er zich in de woning heeft afgespeeld. Met alle scenario’s wordt rekening gehouden, aldus de politie.

Slachtoffers
De identiteit van één van de slachtoffer is bekend. Het gaat om een bewoonster van één van de andere woningen in het appartementencomplex. De identiteit van het tweede slachtoffer is nog niet vastgesteld.

Onderzoek
Door medewerkers van Forensische Opsporing is er maandagavond in en rondom de woning technisch onderzoek verricht. Dit onderzoek zal in de loop van dinsdag afgerond worden. Ook heeft inmiddels buurtonderzoek plaatsgevonden. Afgelopen nacht is de woning bewaakt door de politie.

Schouw
Dinsdagmiddag zal schouw op beide stoffelijke overschotten plaatsvinden. De verwachting is dat er dan ook meer duidelijkheid is over de doodsoorzaak.

NBA: Kwartet Pelicans dient Raptors zeldzame nederlaag toe

De basketballers van de New Orleans Pelicans hebben maandagavond een knappe zege geboekt in de NBA. De ploeg won op bezoek bij de Toronto Raptors, die twaalf van hun eerste dertien wedstrijden gewonnen hadden. De Raptors staan nu op 12-2 na hun eerste thuisnederlaag, de Pelicans hebben een record van 7-6.

De Pelicans waren vrijwel de hele wedstrijd net iets beter, waarna ze in de tweede helft het kleine gaatje uit konden breiden naar uiteindelijk een 110-126 zege. Vier man legden de Raptors er vooral op: Anthony Davis was goed voor 25 punten en 20 rebounds, Julius Randle tekende voor 17 punten en 12 rebounds, Jrue Holiday gaf naast zijn 29 punten ook nog eens 14 assists en E'Twaun Moore kwam tot een 'career high' van 30 punten.

Uitslagen NBA maandag
Washington Wizards - Orlando Magic 117-109
Miami Heat - Philadelphia 76ers 114-124
Toronto Raptors - New Orleans Pelicans 110-126
Chicago Bulls - Dallas Mavericks 98-103
Memphis Grizzlies - Utah Jazz 88-96
Minnesota Timberwolves - Brooklyn Nets 120-113
Oklahoma City Thunder - Phoenix Suns 118-101
Sacramento Kings - San Antonio Spurs 104-99
Los Angeles Clippers - Golden State Warriors 121-116

De Pelicans waren lekker op dreef (Bron: YouTube)

Attractiepark-sim Parkitect uit Early Access

Ontwikkelaar Texel Raptor heeft aangekondigd dat de uitstekende theme park management simulator Parkitect op 29 november Early Access verlaat, waar het al sinds 2016 in verkeert, en dus officieel uitkomt. Versie 1.0 zal behalve de populaire sandbox-modus ook een campaign-modus bevatten met 26 campaign parks die één voor één vrijgespeeld kunnen worden.

Parkitect bevat veel bekende features die we kennen uit soortgelijke games: een scenario editor, landscape generator, een enorme hoeveelheid attracties om te bouwen van achtbanen tot waterattracties, en dat allemaal vanuit een 'old school' isometrisch perspectief. 

De recensies op Steam zijn zeer positief. Mocht je liefhebber zijn van games als Theme Park of Rollercoaster Tycoon, dan is Parkitect waarschijnlijk ook wel moeite waard. De game kost momenteel nog €19,99 op Steam, maar vanaf de officiële release op 29 november zal de prijs omhoog gaan met een tientje.

Djokovic en Zverev beginnen met winst aan ATP Finals

Tennissers Novak Djokovic en Alexander Zverev zijn de ATP Finals, het eindejaarstoernooi voor de mannen, prima begonnen. Beiden wonnen hun eerste wedstrijd in twee sets.

De als eerste geplaatste Serviër, die het jaar als nummer één van de wereld af zal sluiten, had niet al te veel problemen met servicekanon John Isner. De Amerikaan kreeg geen enkele breakkans en sneuvelde met 6-4, 6-3.

De andere wedstrijd in de groep ging tussen Zverev en Marin Cilic, de nummers vijf en zeven van de wereld. Zverev maakte in set één een vroege break goed en kwam via de tiebreak op voorsprong, waarna hij in de tweede set een matchpoint liet liggen, maar het in de tiebreak alsnog overtuigend afmaakte: 7-6 (5), 7-6 (1).

Verwarde man dreigt met machete

De politie is vanochtend massaal uitgerukt voor een verwarde man in een woning in de Vier Heemskinderenstraat in Amsterdam. De man dreigde met een machete, zo meldt AT5. 

De eerste melding kwam rond 6.30 uur binnen. Een arrestatieteam, meerdere politiewagens en een ambulance werden opgeroepen. Er is daarna nog geprobeerd om met de man te onderhandelen, maar uiteindelijk is besloten het huis binnen te gaan. De man werd rond 7.45 uur opgepakt.

Er is niemand gewond geraakt.

2 auto's in beslag genomen bij witwasonderzoek

Medewerkers van het team Financieel Opsporing Limburg en de Landelijke Eenheid zijn dinsdagochtend een doorzoeking gestart in een pand aan de Nieuwstraat in Hoensbroek. Dit gebeurt in het kader van witwasonderzoek.

Het onderzoek onder leiding van een Officier van Justitie in de woning is nog in volle gang momenteel. Bij de actie worden twee voertuigen in beslag genomen door de politie. Deze zijn vermoedelijk verkregen met geld afkomstig uit criminele activiteiten. De actie loopt momenteel nog, over eventuele nadere resultaten kunnen nog geen mededelingen worden gedaan aldus een woordvoerder van de politie. Er zijn nog geen aanhoudingen verricht in het lopende onderzoek.

Blu-ray: Ocean's 8

De Ocean's filmreeks heeft inmiddels een rijke geschiedenis. Van de jaren '50 met de Rat Pack in de hoofdrollen - een reeks entertainers waaronder Frank Sinatra en Dean Matrin - tot de remakes begin 2000 met steracteurs George Clooney, Matt Damon en Brad Pitt. Regisseur Gary Ross besloot dat de heist-serie nog wel een keer uit het stof kon worden gehaald, en dat vormde het begin voor Ocean's 8 met enkel vrouwen in de hoofdrol. Onnodig? Ja. Of het ondanks dat een vermakelijke film is? Ja, dat ook.

Vooral kinderrijke gemeenten zien koopkracht stijgen

In 2017 had Renswoude de sterkste koopkrachtgroei met in doorsnee 1,4 procent. In Rozendaal, met relatief veel gepensioneerden met hoge inkomens, ontwikkelde de koopkracht zich het minst voorspoedig en daalde met 0,5 procent. Dit meldt het CBS op basis van regionale cijfers over de koopkrachtontwikkeling die voor het eerst gepubliceerd worden.

Eerder al deed het CBS verslag van de koopkrachtontwikkeling van de Nederlandse bevolking. In 2017 is deze in doorsnee met 0,5 procent gegroeid. Werknemers gingen er het meest op vooruit, terwijl de koopkracht van gepensioneerden afnam. De koopkracht van paren met kinderen nam relatief sterk toe met in doorsnee 1,8 procent.

Regionale koopkracht afhankelijk van het type huishouden
In lijn met de landelijke ontwikkeling, steeg de koopkracht het meest in gemeenten met relatief veel paren met kinderen en werkenden. Bij paren met kinderen kwam dat deels door een hoger kindgebonden budget. Renswoude had in 2017 de sterkste koopkrachtgroei met 1,4 procent. Het aandeel paren met kinderen bedroeg in deze gemeente 39 procent en bij 53 procent van de huishoudens vormde het inkomen als werknemer de belangrijkste inkomensbron. Landelijk waren deze percentages respectievelijk 26 en 52.

In gemeenten met relatief veel gepensioneerden met een substantieel aanvullend pensioen nam de koopkracht het minst toe en in sommige gevallen daalde deze zelfs. In Rozendaal daalde de koopkracht in 2017 het meest met in doorsnee 0,5 procent. De gemeente telt relatief veel pensioenhuishoudens, 43 procent tegen 28 procent landelijk, met veelal bovengemiddelde pensioenvoorzieningen.

Hoge inkomens geen garantie voor koopkrachtstijging
De koopkrachtontwikkeling geeft inzicht in de verandering van het gestandaardiseerd huishoudensinkomen, maar zegt niets over het welvaartsniveau van huishoudens. Gemeenten waar de koopkracht stijgt, maar waar veel huishoudens met relatief lage inkomens wonen, houden een overwegend lage welvaart. Gemeenten met een koopkrachtdaling, maar naar verhouding veel hoge inkomens, blijven gekenmerkt als overwegend zeer welvarend. Rozendaal is hier een mooi voorbeeld van. Hoewel er sprake was van een koopkrachtdaling, lag het gestandaardiseerd inkomen hier in 2016 op het hoogste niveau van Nederland met in doorsnee ruim 37.000 euro. In de gemeente Groningen daarentegen, steeg de koopkracht met 0,4 procent, maar was het doorsnee inkomen met krap 19.000 euro het laagst van heel Nederland.

Detailhandel zet bijna 2 procent meer om in september

De detailhandel heeft in september 1,7 procent meer omgezet dan in september 2017, meldt het CBS. Het verkoopvolume groeide met 1,9 procent. In de foodsector groeide de omzet met bijna 4 procent, terwijl de omzet in de non-foodsector met bijna 1 procent kromp. Daarnaast is online bijna 13 procent meer omgezet.

De omzetcijfers zijn gecorrigeerd voor de samenstelling van koopdagen in september. Op sommige dagen van de week wordt meer verkocht dan op andere dagen. Zonder deze correctie was de omzet van de detailhandel 0,7 procent lager dan in september 2017.

Omzet non-foodwinkels bijna 1 procent lager
De omzet van de winkels in non-food was in september 0,9 procent lager dan een jaar eerder. Het volume (de voor prijsveranderingen gecorrigeerde omzet) kromp met 0,2 procent. De vorige keer dat de omzet van de non-food kromp was in maart 2018 (0,7 procent).

De winkels in doe-het-zelfartikelen, keukens en vloeren realiseerden in september de grootste omzetstijging. Ook de winkels in meubels en woninginrichting hebben meer omgezet. Bij de drogisterijen bleef de omzet nagenoeg gelijk.

De omzet van de winkels in recreatie-artikelen, de winkels in kleding, de winkels in consumentenelektronica en witgoed en de winkels in schoenen en lederwaren kromp in vergelijking met een jaar eerder.

Winkels in voedingsmiddelen zetten bijna 4 procent meer om
De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in september 3,7 procent meer omgezet dan in september 2017. Het verkoopvolume groeide met 3,2 procent. Supermarkten zetten 4,1 procent meer om, de omzet van de speciaalzaken lag 1,1 procent hoger.

Online omzet bijna 13 procent hoger
De online omzet was in september bijna 13 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Webwinkels hebben bijna 10 procent meer omgezet. Webwinkels hebben als hoofdactiviteit verkoop via internet. De online omzet van winkels waarvan de verkoop via het internet een nevenactiviteit is (multi-channelers) groeide met ruim 18 procent.

Het CBS benadrukt dat het om voorlopige cijfers gaat die nog kunnen worden bijgesteld. 

Leer Devil May Cry 5 spelen in 'The Void'

Het is geen geheim Devil May Cry 5 wat betreft spelmechanieken een complexe game is. Daarom heeft Capcom 'The Void' gemaakt, een uitgebreide training-modus waar je de vele moves van de personages kunt uitproberen. De onderstaande trailer toont uitgebreid de opties van deze modus.

Nero heeft bijvoorbeeld een aantal Devil Breakers tot zijn beschikking, mechanische armen met speciale vaardigheden. In het filmpje zien we onder andere de mega buster, een wapen rechtstreeks uit Mega Man (een andere Capcom franchise natuurlijk). Devil May Cry 5 moet op 8 maart uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

Meerdere aanhoudingen in witwasonderzoek

Achttien exclusieve auto’s en oldtimers, twee chalets en een Duits hotel. Dat nam de politie gisterenin beslag in een groot witwasonderzoek. Een 42-jarige man uit Velp werd maandagochtend 12 november aangehouden op verdenking van witwassen, samen met drie andere verdachten. Daarnaast zijn er op diverse plaatsen in Gelderland, Zuid-Holland en Duitsland doorzoekingen gedaan en bezittingen in beslag genomen.

De politie kwam de man op het spoor nadat het meerdere mensen was opgevallen dat hij nogal dure bezittingen had. Omdat de man geen werk had en onlangs ook geen loterij had gewonnen, was niet te verklaren hoe hij de auto’s en het hotel had kunnen betalen. De recherche is samen met de financiële recherche een onderzoek begonnen naar de man en zijn bezit. Een 45-jarige man en een 31-jarige uit Brummen en een 41-jarige vrouw uit Zevenaar zijn maandag ook aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij het witwassen.

Katvangers
Om zijn illegale activiteiten te verbergen maakte de verdachte vermoedelijk gebruik van zogenaamde katvangers. Een katvanger is iemand die één of meer voertuigen of bedrijven op zijn naam heeft staan, terwijl hij of zij geen eigenaar of houder is van het desbetreffende voertuig of bedrijf. Het doel: de werkelijke eigenaar of houder te verbergen.

The Liar Princess and the Blind Prince krijgt releasedatum

The Liar and the Blind Prince komt op 12 februari uit voor PS4 en Nintendo Switch. Deze bijzondere puzzel en avontuurspel valt vooral op omdat het als een sprookjesboek wordt weergeven. In deze game speel je als een prinses die in een monster kan transformeren. In prinses-vorm dien je de blinde prins langs een bos te begeleiden, terwijl je in monster-vorm de prins kunt beschermen tegen gevaarlijke wezens.

De game is een opvallend project van Nippon Ichi-software, bekend van de Disgaea-serie.

Until Dawn-ontwikkelaar werkt aan meer PlayStation exclusives

Supermassive Games werkt al een aantal jaar samen met Sony aan PS4- en PSVR-games. De studio was onder andere verantwoordelijk voor Until Dawn en The Inpatient. The Dark Pictures Anthology: Man of Medan, hun volgende game, is echter multiplatform.

In een interview met 4PDA.ru vertelt Supermassive Games-bass Pete Samuels dat dit niet betekent dat de samenwerking met Sony is gestopt. "Onze relatie met Sony is nog steeds uitstekend. We werken aan een paar onaangekondigde PlayStation exclusives. Hier kunnen we nog geen details over geven. Voor The Dark Pictures wilden we dit keer een zo breed mogelijk publiek bereiken, vandaar dat we voor meer platforms gaan."

The Dark Pictures Anthology moet begin 2019 uitkomen voor PS4, Xbox One en pc. Het spel is net als Until Dawn een horror-game waarin je allerlei keuzes moet maken die verschillende gevolgen hebben.

FOK! Wat een weer: einde weerberichten!

Goedemorgen!

Na lang beraad hebben mijn collega's Monique, Frank en ik besloten om een einde te maken aan de weerberichten op FOK! Om de doodeenvoudige redenen dat er gewoon 'geen weer' meer is. De atmosfeer heeft ervoor gekozen om een heel jaar lang hogedrukgebieden op ons af te sturen, en ze besloot om er de komende weken nog een schepje bovenop te doen.

Dit pikken wij dus niet en we hebben daarom besloten onze atmosfeer maar te gaan negeren en ons te concentreren op andere bezigheden. FOK! zal nu wel zonder uw vaste weercrew door moeten gaan, maar aan alle mooie liedjes komt natuurlijk een eind. 

Ook ik ben jullie zeer dankbaar voor alle reacties op mijn weerberichten die ik vanaf 2012 heb mogen maken. Mijn grootste succes was tijdens een winterse episode een aantal jaar geleden, en toen kwamen we tot ruim 16.000 views voor een weerbericht. Daar zal ik altijd dankbaar voor blijven. 

Het doet echt pijn in mijn hart om afscheid van jullie te nemen, maar ik zal altijd aan jullie blijven denken.  

Voor de laatste keer dan nog maar even een update van het weer. Dit weekend en ook gisteren viel er nog enige regen. Over het algemeen viel er de afgelopen dagen tussen de 5 en 20 mm. Opnieuw was het zuidwesten het natst. Gisteren was ons een lange regendag beloofd, echter voor het middaguur was aangebroken was het op veel plaatsen alweer droog. Rond een uur of 3 was het overal alweer droog. Veel regen viel er zeker niet. De meeste plekken kwamen tussen de 3 en 6 mm. En dat was het weer voorlopig.

Vanochtend kan er in de kustgebieden nog een enkele bui vallen. Vanmiddag is het dan vrijwel overal droog en breekt de zon steeds vaker door. De maxima liggen rond de 11 graden en de vrij krachtige zuidwestenwind neemt in de loop van de dag geleidelijk af.

En dan de reden van ons stoppen. Er ontwikkelt zich een enorm hogedrukgebied boven Europa. echt een krachtpatser van meer dan 1040 hPa, en aan het eind van de week ontwikkelt zich boven Scandinavie een hogedrukreus. Deze hogedrukgebieden gaan ons weer zeker 2 weken bepalen. Ik heb echt nog nooit zo'n droge neerslagpluim gezien als de huidige. Zelfs de afgelopen zomer LEKEN ze nog 'natter'.

We krijgen wel geleidelijk aan koudere lucht. Deze week is het nog 10 tot 12 graden, maar daarna draait de wind naar het oosten en komt de afkoeling op gang. In het weekend nog een graad of 8, maar als er laaghangende bewolking aanwezig is, kan het kwik ook lager komen te liggen. Begin volgende week worden maxima rond de 5 graden verwacht.

Nou, tot ziens allemaal, en ook dank namens Frank en Monique.  

.

.

.

.

Natuurlijk laten we jullie niet in de steek, dit is satire. We zullen jullie in goede en slechte tijden blijven voorzien van het weerbericht!  

Nederland

Schemering in de trein (Foto: DJMO)
Schemering. Monique zat in de trein en legde dit mooie plaatje vast. ( Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Diablo III: Eternal Collection (Nintendo Switch)

Toen Diablo III uitkwam in 2012, waren de reacties gemengd. De consensus is toch wel dat de game de schoenen van maatje gigantisch die Diablo II achterliet, niet direct heeft weten te vullen. In de zes jaar dat de game uit is, heeft deze echter een behoorlijk ontwikkeling achter de rug. Zes jaar van finetuning, bugfixes, herbalancering, iets met een auction house, en dlc: Eternal Collection voor de Nintendo Switch is zodoende de ultieme versie van Diablo III. Maar is dat genoeg om de fans die bij de originele lancering teleurgesteld waren weer naar de game toe te trekken?

Pokémon Detective Pikachu-film krijgt eerste trailer

Warner Bros. Pictures heeft de eerste trailer van Detective Pikachu onthuld. Acteur Ryan Reynolds (bekend van o.a. Deadpool) verleent zijn stem aan Pikachu. Verder valt op dat de Pokémon in deze film realistisch worden weergeven. Hierdoor ogen de beestjes die al meer dan twintig jaar razend populair zijn misschien ietwat vreemd.

In de film kunnen Detective Pikachu en Tim om onbekende redenen met elkaar communiceren in gewone mensentaal. Hun doel is om de vader van Tim te vinden, een beroemde detective die sinds kort wordt vermist. Eerder dit jaar kwam er al een Detective Pikachu-game uit met een vergelijkbaar verhaal. De film is vanaf mei 2019 te zien in de bioscoop.

Call of Duty: Black Ops IIII krijgt Nuketown map

Black Ops IIII PS4-spelers krijgen vanaf 13 november gratis toegang tot Nuketown, een nieuwe map. Hoewel, niet helemaal nieuw natuurlijk. Nuketown is een klassieker die in de eerste Black Ops-game zat en sindsdien in elke sequel een remake krijgt.

Omdat Sony een deal heeft met Activision is de map pas later voor Xbox One en pc-spelers beschikbaar. Wanneer precies is niet bekend, maar vermoedelijk hoeven ze niet lang te wachten. Bekijk de map in actie in de trailer hieronder.

Jump Force-trailer toont Dragon Ball-vechters

Jump Force is een 3D-vechtgame waar veel bekende manga- en anime-personages het tegen elkaar opnemen. De personages zijn allemaal afkomstig uit de Weekly Shōnen Jump, het populaire Japanse manga-tijdschrift. In de nieuwe onderstaande trailer worden Goku, Vegita en Freeza getoond in hun super transformaties.

Naast Dragon Ball zitten ook personages uit series zoals One Piece, Naruto en Hunter x Hunter. Jump Force moet op 15 februari uitkomen voor PS4, Xbox One en pc.

New York Red Bulls draaien achterstand om in play-offs MLS

De New York Red Bulls staan in de finale van de Eastern Conference in de MLS, de Amerikaanse voetbalcompetitie.

De ploeg verloor eerder met 1-0 bij Columbus Crew, maar in de kolkende Red Bull Arena in Harrison zorgde Alex Muyl al snel voor de 1-0. Het duurde vervolgens lang tot een beslissing viel, maar die kwam ook gelijk hard op het dak van Columbus terecht: Daniel Royer tikte in de 73e minuut de 2-0 binnen, waarna hij drie minuten later de 3-0 tegen de touwen ramde. Dat was de eindstand en dus is New York door.

De stadsgenoten van de Red Bulls, New York City FC, liggen eruit. Na de 0-1 thuisnederlaag tegen Atlanta United kon de ploeg in en tegen Atlanta geen vuist maken in het met ruim zeventigduizend toeschouwers gevulde Mercedes-Benz Stadium. De Venezolaanse sterspeler Josef Martinez opende de score vanaf elf meter, Miguel Almiron was voor rust goed voor 2-0.

Nadat Maxime Chanot voor de gelijkmaker tekende leek er even hoop te zien voor New York, maar Valentin Castellanos zag zijn indrukwekkend snelle volley in de handen van doelman Brad Guzan belanden. Kort voor het einde gooide Martinez de boel definitief in het slot: 3-1 en dus neemt Atlanta het op 25 en 29 november op tegen de New York Red Bulls.

In het westen stonden de Portland Timbers al in de finale, zondagavond kwam Sporting Kansas City daar ook bij. Na het 1-1 gelijkspel op bezoek bij Real Salt Lake won de ploeg in eigen huis in een doelpuntrijke wedstrijd. Diego Rubio opende de score, Daniel Salloi zorgde voor 2-0, maar Sebastian Saucedo tekende voor 2-1.

Ilie was een paar minuten later vanaf elf meter voor Sporting trefzeker, maar er bleef hoop voor Salt Lake nadat Damir Kreilach de 3-2 scoorde. Nick Besler kreeg vervolgens een gigantische kans op de 3-3, maar verzuimde de bal van dichtbij in het vrijwel open doel te schieten. Dat werd in blessuretijd definitief afgestraft: Salloi zorgde voor 4-2 en daarmee was het gedaan.

New York Red Bulls - Columbus Crew (Bron: YouTube)

Atlanta United - New York City FC (Bron: YouTube)

Kampioenschapskandidaten NASCAR-finale bekend na race vol incidenten

De vier coureurs die aan het einde van de week gaan strijden om de titel in de NASCAR Cup Series zijn bekend. Op de voormalige Phoenix Raceway, nu bekend als de ISM Raceway, werd zondagavond de voorlaatste race van het seizoen gereden en het ging er weer stevig tegenaan.

Op het nieuwe asfalt mocht Kevin Harvick vanaf poleposition vertrekken. Harvick won een week eerder in Texas al en was dus zeker van de 'Championship Four' van 18 november...tot bleek dat zijn auto niet aan de regels voldeed en hij zijn zege in moest leveren. Zo was alleen Joey Logano nog zeker van een plek in de Championship Four en dus waren er zondag nog drie plekken beschikbaar, met Kyle Busch, Martin Truex Jr en Harvick die de beste papieren hadden.

Het veld werd op weg gevlagd met Harvick op kop, voor Chase Elliott, Ricky Stenhouse Jr en Ryan Blaney. Harvick domineerde de hele stage...tot hij twee ronden voor het einde een klapband kreeg en naar binnen moest, met ook de nodige schade aan het chassis. Elliott won ondertussen de stage, Harvick kon achteraan aansluiten.

Een dure fout voor Kurt Busch (Bron: YouTube)

Einde race Logano
Met Elliott op kop ging het veld op weg voor de tweede stage, maar Kurt Busch nam de kop al snel over. Het duurde niet lang voor Logano een klapband kreeg en spinde, maar hij werd niet geraakt en leek er verder zonder grote schade vanaf te komen. Dat was echter bedrog: hij kwam naar binnen en stapte uit, waardoor hij zich voor kon gaan bereiden op de laatste race van het jaar.

Na de caution konden we weer door, met Kurt Busch op kop, gevolgd door Blaney en Elliott. Voor Kurt B was het geen overbodige luxe om op kop te rijden: een zege was de beste kans voor hem om de Championships Four nog te halen, maar dat gold ook voor Elliott. Voor Clint Bowyer en Aric Almirola was winnen sowieso de enige kans, maar zij kwamen nauwelijks in het spel voor.

Bowyer valt weg in titelstrijd
Kort voor het einde van de tweede stage klapte Bowyer's band, waardoor hij met z'n achterkant de muur in spinde. De halve auto lag eraf en dus was het einde race en, belangrijker nog, einde titelkansen voor Bowyer. Kurt Busch lag op kop, maar gaf die op uiterst knullige wijze weg: bij het binnenrijden van de pitstraat haalde hij de safety car in, waardoor hij een stop-and-go-penalty kreeg en achteraan aan kon sluiten, mét een ronde achterstand.

Truex had de leiding bij de herstart, maar Kyle Busch ging er op zijn nieuwere banden vrij soepel voorbij en won de tweede stage, voor Brad Keselowski, Truex, Harvick en Kyle Larson. Kyle B pakte de leiding bij de herstart, waar hij Keselowski en Denny Hamlin achter zich aan kreeg, twee niet-play-offcoureurs. Met een goede negentig ronden te gaan kregen we de volgende caution: Tanner Berryhill, achterin meerijdend voor spek ende bonen, spinde en zorgde zo voor een caution, midden in een fase vol pitstops.

Bowyer rijdt de muur in (Bron: YouTube)

Elliott kende niet zo'n beste stop, maar hield de leiding...tot hij tijdens de caution te horen kreeg dat hij terug werd gezet naar de negentiende plek: de jongeling had te hard gereden in de pitstraat. Het veld werd weer op gang gevlagd en Keselowski had de leiding, voor Truex en Blaney, die met een lekke band een ronde later al terugviel. Harvick zat iets verder naar achteren in de sandwich bij de gebroeders Busch, waarbij hij David Ragan in de rondte duwde: caution.

Ook nu waren het Keselowski en Truex die de leiding hadden bij de herstart. Dat was prima voor Truex, want op punten stond hij er vrij aardig voor wat betreft een plekje in de Championship Four, net als Kyle Busch. Diens broer Kurt vocht volle bak met teamgenoot Harvick, want dat waren de twee voornaamste kandidaten voor het vierde plekje, met Elliott als enige andere serieuze kandidaat.

De spanning neemt toe, de chaos ook
Een goede vijftig ronden voor de finish werd de boel weer geneutraliseerd en dat was niet geheel onterecht: Stenhouse ramde vol de muur in, inclusief vlammen. Hij was gelukkig gewoon in orde, maar zijn race was uiteraard klaar en voorin werd de boel stevig door elkaar geslingerd, want een deel van de coureurs kwam naar binnen, maar niet iedereen.

Stenhouse crasht (Bron: YouTube)

Een nieuwe caution betekent een nieuwe herstart en dit keer lag Erik Jones voor het eerst in de race op kop, maar de aandacht ging na twee bochten al van hem af: Hamlin begon te duwen en te trekken, waarbij hij Kurt Busch de muur in duwde. De spinnende Busch raakte Elliott en beide play-offcoureurs hadden zo in één klap behoorlijk wat schade. Hamlin ook, maar dat kon eigenlijk niemand wat schelen, want hij deed toch al niet mee in de play-offs. Sowieso veegde Hamlin bijna het halve play-offveld weg, maar Truex en Harvick ontsnapten nog nét.

Door het aantal uitvallers wist Kyle Busch inmiddels dat hij definitief zeker was van een plekje in de Championship Four, net als de al lang uitgevallen Logano. Met Jones en Kyle B voorop werd het veld wederom op gang gevlagd, waarna Rowdy al snel de leiding overnam op zijn nieuwere banden. Het duurde weer niet heel lang en dit keer was het Alex Bowman, voormalig play-offcoureur, die met het nodige geweld en een stevig stukje vlammen de muur in spinde...caution.

Hamlin vernaggelt de hele boel (Bron: YouTube)

Op naar de finish
Busch vertrok bij de herstart voorop, maar het ging vooral om Harvick en Almirola daarachter, twee heren die nog om één ticket voor de slotrace vochten, met daarnaast Truex, die voor het andere ticket genoeg had aan finishen in de ronde van de leider. Voor Harvick was het simpel: als Almirola níet zou winnen, was het laatste plekje in de kampioensstrijd voor Harvick. De eerdergenoemde Berryhill reed plots echter de muur in en dus was het weer eens tijd voor een caution.

Na een korte onderbreking werd het groen weer gezwaaid, waarbij Almirola volop aan het knokken was met Harvick en Keselowski. Dat was leuk en aardig, maar Busch sloeg gelijk een flink gaatje en dus leek het wanhopig te worden voor Almirola. Dat bleek het geval: Kyle Busch pakte de winst, voor Keselowski, Larson, Almirola en Harvick.

Daarmee was ook definitief duidelijk welke vier coureurs zondag in Homestead-Miami om de titel gaan strijden: Joey Logano van Team Penske, Kyle Busch van Joe Gibbs Racing, Martin Truex Jr van Furniture Row Racing en Kevin Harvick van Stewart Haas Racing. Wie van die vier bij de slotrace in Homestead als hoogste eindigt is de kampioen. De wedstrijd is uiteraard weer live te zien op Ziggo Sport (20.30 uur), net als de ontknopingen in de Truck Series (vrijdagnacht 00.20 uur) en de Xfinity Series (zaterdag 21.30 uur).

Werkenden ervaren meer psychische vermoeidheid

In 2017 gaf 16 procent van de werknemers van 15 tot 75 jaar aan zich minstens een paar keer per maand psychisch vermoeid te voelen door het werk. In 2015 meldde nog 13 procent van de werknemers deze klachten. Werknemers ervaren deze klachten bijna twee zo vaak als zelfstandig ondernemers. Dit meldt het CBS op basis van recente cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) en Zelfstandigen Enquête Arbeid (ZEA) van het CBS en TNO.

Ook zelfstandig ondernemers melden vaker psychisch vermoeidheid door het werk (burn-outklachten), al is de toename kleiner dan bij werknemers: 9 procent in 2017, tegen 8 procent in 2015. De vermoeidheid nam onder bijna alle leeftijdsgroepen toe, het sterkst onder werknemers van 65 tot 75 jaar.

Werknemers van 25 tot 35 jaar waren met bijna 20 procent het vaakst psychisch vermoeid door het werk. Onder zelfstandig ondernemers waren dat de 35- tot 45-jarigen (bijna 11 procent). De ervaren psychische vermoeidheid is gebaseerd op vijf vragen die specifiek over werk gaan. Overige factoren die te maken kunnen hebben met burn-outklachten zijn hier niet gemeten.

Leeg voelen na werkdag
De meest voorkomende klacht is dat men zich leeg voelt aan het einde van een werkdag: 30 procent van de werknemers, en 20 procent van de zelfstandig ondernemers voelt zich enkele keren per maand of vaker zo. Daarnaast voelt bijna 20 procent van de werknemers en 12 procent van de ondernemers zich 's ochtends moe wanneer ze met het werk worden geconfronteerd. Ook andere aan het werk gerelateerde vermoeidheidsklachten worden vaker door werknemers dan zelfstandig ondernemers gerapporteerd.

Meeste vermoeidheidsklachten onder werknemers met vaste arbeidsrelatie
Werknemers met een vaste arbeidsrelatie ervaren vaker werkgerelateerde psychische vermoeidheidsklachten dan werknemers met een flexibele arbeidsrelatie: 17 procent tegen 14 procent. Tussen deze flexwerkers bestaan grote verschillen in psychische vermoeidheid. Uitzendkrachten zijn ruim twee keer zo vaak vermoeid door hun werk (20 procent) dan oproep- of invalkrachten (9 procent). Zelfstandigen zonder personeel <link3> rapporteren minder vaak vermoeidheidsklachten (8 procent) dan zelfstandigen met personeel (11 procent).

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.