CD: Implore - Subjugate

Het Duitse Implore leverde twee jaar terug een zeer behoorlijk debuutalbum (Depopulation) af. De EP (Thanatos) die er vorig jaar op volgde, was ook heel goed te pruimen. Inmiddels is de band door het grote label Century Media ingelijfd en mag er van het tweede album, Subjugate, dan ook veel worden verwacht.

Implore maakt een aanstekelijke mix van grindcore en death metal met een stevige scheut hardcore. Hoewel dat in zijn geheel niet vernieuwend is, weet de band niet alleen zeer fris en fruitig over te komen, maar tevens knalhard en bruut. Depopulation dendert werkelijk over je heen, sneller dan welke hogesnelheidstrein er ook nog gefabriceerd moet worden. Het album handelt geheel in de geest van Slayer’s meesterwerk Reign in Blood, want de veertien songs komen in net iets meer dan 34 minuten aan je voorbij.

Na de al niet misselijke opener ‘Birth Of An Era’ knalt het 53 seconden durende ‘Loathe’ uit je speakers alsof er een Cobra 8 in je huiskamer wordt afgestoken. Kracht van dit nummer zit in de sterke blastbeats van drummer Guido. Op ‘Disconnected From Ourselves’ laat hij even prominent horen hoe hard en snel hij zijn pedalen van de dubbele basdrum kan intrappen. De loodzware ritmesectie wordt overigens gecomplementeerd door bassist Gabriel ‘Gabbo’ Dubko, die tevens de zang voor zijn rekening neemt. Dat laatste doet hij overigens ook voortreffelijk. Beide gitaristen Petro en Markus zijn retestrak en brengen af en toe heerlijke tegendraadse riffs ten gehore. Mooi voorbeeld daarvan is ‘Desolated Winds’. Het doet een beetje denken aan Hollands glorie van weleer, Pestilence, ten tijde van het album Consuming Impulse.

Dan is er ook nog de song ‘Ecocide’. Daar waar veel instrumentale nummers vaak overbodig zijn, is dit juiste een mooie aanvulling. Het is prima opgebouwd en dient tevens als een soort van 'rustpunt' op de cd, als daar al sprake van kan zijn. Is er dan echt helemaal geen kritiek te geven? Jawel, bij Implore ontbreekt het aan echte snerpende en gillende gitaarsolo’s. Dus hou je daar erg van, dan kom je met deze cd bedrogen uit. Verder, klinken op het eind van de cd een aantal nummers toch wel iets te veel hetzelfde, en had er misschien een wat langer nummer van gemaakt kunnen worden.

Subjugate is zonder meer een prima album. Implore heeft absoluut weer krachtvoer voor de moshpit weten te maken. Op deze manier is de band een lang leven beschoren.