New Nintendo 2DS XL

Het heeft Nintendo even wat tijd gekost, maar er is nu naast de Nintendo 3DS, Nintendo 3DS XL, New Nintendo 3DS, New Nintendo 3DS XL en Nintendo 2DS een New Nintendo 2DS XL. De grote vraag is natuurlijk: waarom?

Waarschijnlijk omdat veel mensen de 3D van de 3DS eigenlijk altijd uitzetten, maar de originele 2DS veel te onhandig vinden. Die is namelijk niet op te vouwen. De New Nintendo 2DS kan dat wel, zodat je de handheld nu wel veilig en zo klein mogelijk kan opbergen als je onderweg bent. Het is iets dunner omdat de 3D-hardware achter uit het scherm gehaald is. Een klein nadeel: Nintendo heeft er een nieuw systeem voor bedacht waardoor de scharnieren nu aan de buitenkant zitten. Daardoor is de nieuwe handheld ietsje groter dan de New 3DS XL als deze opgevouwen is. Het design is daardoor ook minder strak. De cameralens is ook in opgevouwen toestand buitenboord te vinden, dus er is een grotere kans dat je de lens beschadigt.

New Nintendo 2DS XL - Open (Foto: Nintendo)

De positie van de speakers is veranderd. In plaats van boven bij het scherm zitten ze nu bij je handpalmen. Dus als je de handheld een beetje apart vasthoudt dan demp je het geluid. Waarom die keuze gemaakt is snap ik niet echt. Misschien omdat nu alle knoppen, schuifjes, ingangen, uitgangen en meer allemaal in het onderste gedeelte van de 2DS zit. Handig is in ieder geval dat je nu de microSD-kaartje normaal kunt verwisselen zonder schroevendraaier. De 'New'-knoppen, dus de extra schouderknoppen en C-stick vind je ook op deze 2DS. Amiibo-support door middel van een ingebouwde NFC-chip is er ook, net zoals de New 3DS-familie.

De New Nintendo 2DS XL zorgt dat er voor ieder reëel budget een handheld is. De normale Nintendo 2DS is nog steeds de goedkoopste: 99 euro. De New 3DS XL kost 199 euro. Deze New Nintendo 2DS XL zit er tussenin: 149 euro. Voor een tientje minder heb je de New Nintendo 3DS (non XL). Let wel, bij alle andere 'New'-versies krijg je er geen lader bij. Daar is Nintendo eindelijk van terug gekomen: bij deze nieuwe handheld krijg je er wel een lader bij. Zoals het hoort zou ik zeggen. Verwacht geen wonderen: de batterijduur is zo goed als gelijk aan die van de New 3DS XL zonder 3D aan.

New Nintendo 2DS XL - Closed (Foto: Nintendo)

Natuurlijk is er ook nog de Nintendo Switch die draagbaar is, maar ook wat duurder. Een hogere resolutie is natuurlijk een welkome feature. De schermresolutie van de 2DS XL is nog steeds absurd laag, maar even upgraden lijkt ons ook lastig: de developers moeten twee versies van hun games maken en het kost meer geheugenruimte en ook meer kracht om de pixels te gebruiken. Dat gaat dus zeker niet gebeuren. Het voordeel als je nu deze nieuwe handheld haalt ten opzichte van de Switch: je hebt een enorme keuze in games. En met titels als Metroid die er binnenkort nog aan zitten te komen ben je nog zeker niet uitgespeeld.

Persoonlijk zou ik nu voor de New 2DS XL gaan: opvouwbaar, geen overbodige 3D-functionaliteit en je hebt er meteen een lader bij. Prijstechnisch is het niet te bizar, en je hebt ook de ondersteuning voor de gametitels die exclusief voor de 'New' 3DS zijn. De Switch is geen concurrent voor de New Nintendo 2DS XL. Prijstechnisch, maar ook qua beschikbare games wint de handheld het van de hybride. Ik ben dan ook zeker niet bang dat de nieuwe handheld-versie mosterd na de maaltijd is. Nintendo mag er alleen een langere touchpen bij geven, deze is wel erg klein. Een uitschuifbare pen was misschien net wat handiger geweest voor een volwassene.

New Nintendo 2DS XL - New Nintendo 3DS (Foto: Nintendo)

Pluspunten
Minpunten
  • Goede prijsstelling
  • Inclusief een lader
  • Nieuw vouwsysteem is minder beschermend
  • Speakers zitten op aparte plek