Tekken 7

Jarenlang heb ik reikhalzend uitgekeken naar Tekken 7. Erg frustrerend om te weten dat de game al uit is in Azië, maar dat de rest van de wereld geduldig moet afwachten. Fans van JRPG’s zijn het gewend, maar het wordt er niet leuker op. Tekken 7 heeft een behoorlijke day 1- patch en dat is nodig ook om ten volle van de game te genieten. Hierover later meer. Na al die jaren wachten kon dat half uurtje er ook wel bij.

Platform
Tekken 7 is uitgekomen op PlayStation 4, Xbox One en pc (Windows). Deze review is geschreven aan de hand van de PlayStation 4-versie en dat is belangrijk om te weten. Enkele van de besproken aspecten gelden namelijk alleen voor de consoles. Denk dan aan bijvoorbeeld laadtijden, grafische eigenschappen en online spelen.

Laatste in de reeks
Tekken 7 is niet de laatste game van de Tekken-serie. Het verhaal dat wordt vertelt over de Mishima-familie komt hier wel tot einde. (De Mishima-familie is groot en uitgebreid, maar de bekendste vechters uit dit nest zijn Heihachi, Jin en Kazuya.) Of je dat einde bevredigend vindt, is aan jou. Ik was erg blij verrast met de bijzondere ontwikkelingen, maar meer info staat bij ‘Verhaal’. Wie in het volgende deel de hoofdrol speelt is nog even gokken. Het heeft sowieso al lang genoeg geduurd voordat deel 7 er was, maar het was nog altijd eerder dan Half Life 3. In Tekken 7 komt wel veel content voorbij van de vorige delen. Helaas is erg wel heel veel achterwege gebleven, waar de fans wel op hadden gehoopt. Ook al kun je het zien als geldtrekken, een DLC met deze elementen schaf ik meteen aan. Hierover later meer.

Tekken 7 - Preorder bonus

Fight money
Na updaten krijg je 3.000.000 aan fight money (de in game munteenheid) van Bandai Namco. Met fight money kun je al je customization doen. Dat houdt in het aanpassen van ieder onderdeeltje van de HUD (heads up display: weergave van informatie op je beeldscherm), de kleding van je afzonderlijke vechters en eventuele accessoires. Tekken is een Japanse game en je hebt op de bekende ‘over the top’ Aziatische wijze rare hoedjes en andere fratsen. Je kan een vechter bijvoorbeeld uitdossen met een gigantische pizza op de rug en een visvlag op het hoofd. Fight money verdien je met gevechten, toernooien en het uitspelen van een onderdeel. Voor het winnen van een gevecht krijg je 15.000, maar gek genoeg krijg je voor een Perfect (een gevecht winnen zonder één keer door je tegenstander geraakt te worden) niet meer fight money. Als je de arcade-reeks doorloopt, die bestaat uit slechts vijf gevechten, dan krijg je op het eind 50.000 fight money.

Gallery
Hier kun je alle filmpjes en artwork nog eens terugkijken. Er is beeldmateriaal van alle voorgaande Tekken-games. Veel artwork moet je wel eerst vrijkopen met fight money. Van de voorgaande delen moet bijna alles worden gekocht, zowel de filmpjes als het artwork. De filmpjes van Tekken 7 kun je krijgen door het verhaal uit te spelen.

Tekken 7 - Jukebox

Muziek
Er is een apart jukebox-menu waar je kunt kiezen uit muziek van je favoriete Tekken-deel en die op shuffle zetten. Je kan ook alle Tekken door elkaar laten spelen. Ten slotte kun je drie playlists maken met gekozen losse nummers. Helaas is het dus niet mogelijk om de muziek van Tekken 2 en Tekken Tag Tournament te kiezen. Die moet je dus zelf handmatig selecteren. Tijdens een potje vechten kun je niet ervoor kiezen om het huidige muziekstuk over te slaan. Na iedere ronde is er een ander deuntje dus je moet dan even doorbijten. De muziek van Tekken 7 is niet denderend. Het is aanwezig, afwisselend maar nooit echt indrukwekkend. De meeste nummers zijn nogal druk, zoals je mag verwachten. Elektronische klanken met dreun, anime-deuntjes, van alles komt voorbij en het is allemaal echt achtergrondmuziek. Dit mocht wel iets gewaagder en van algeheel hogere kwaliteit zijn. Anderzijds valt er over smaak niet te twisten en Justin Bieber trekt ook volle zalen.

Knoppen
Je kan de knoppen op de controller instellen hoe je wilt. Let er wel op dat Rage Arts-knop erbij is gekomen. Deze hoef je uiteraard niet in te programmeren, maar het is verstandig dit wel te doen. Voor dit soort gevallen komt een Nacon controller voor de PlayStation 4 of de pc wel erg goed van pas. Deze heeft namelijk een aantal extra knoppen voor de brutere combo’s. Speciaal voor in de verhaal-modus is er een ‘Story assist’-knop die het makkelijker maakt om moeilijke moves uit te voeren. Voor een gevorderde speler zijn dit niet bijster moeilijke combinaties, zoals bijvoorbeeld ← en □. Voor een beginner is het een hele geruststelling dat er enige hulp is.