FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 10 juni 2017

Ga de straat op in NBA Live 18

Electronic Arts heeft na een jaar van afwezigheid een nieuwe NBA Live aangekondigd. Het heeft de pakkende naam NBA Live 18 gekregen.

Met een nieuwe modus, 'The One' genaamd, kun je wedstrijden spelen in The Streets en in The League. The Streets zijn 5-tegen-5 wedstrijden op echte velden zoals Venice Beach. The League is de officiele competitie. Je kunt je speler aanpassen met nieuwe kleiding en schoenen. Ook worden je statistieken beter naarmate je meer en beter speelt.

Er komt een gratis demo van NBA Live 18 in augustus voor Xbox One en PlayStation 4. Je voortgang in de demo wordt gekopieerd naar de complete game, mocht je beslissen deze aan te schaffen. Een exacte releasedatum is nog niet gegeven.

Tijdelijk gratis games van EA

Je kunt tot 18 juni enkele games en demo's van Electronic Arts gratis spelen via EA Access, Origin Access en PSN Store.

Het is een dankjewel van de uitgever nadat er veel gamers mee hebben gedaan aan Play to Give in-game challenges afgelopen week. De opbrengst gaan naar goede doelen. Zo is er 1 miljoen dollar naar HeForShe, de National Bullying Prevention Center en Ditch the Label.

Gratis toegang is er via EA Access Vault games op Xbox One als je Xbox Live Gold hebt, via Origin Access op pc. Op PlayStation 4 kun je demo's van Madden 17, FIFA 17, Titanfall 2, UFC 2 en Plants vs. Zombies Garden Warfare 2 downloaden.

Als je de standaardversie van Star Wars Battlefront op PlayStation 4 hebt, dan kun je nu alle premium mappen spelen.

Tijdelijk gratis games van EA

Madden NFL 18 Longshot is emotionele ervaring

In Madden NFL 18 Longshot kun je een verhaalmodus spelen en een jonge speler volgen in zijn carrière. Madden beweert (uiteraard) het beste verhaal te hebben ooit in een sportgame, want het idee komt meerdere gamers bekend voor.

Madden NFL 18

Het is een emotioneel verhaal dat gaat over een weeskind die zijn innerlijke kracht vindt. Het verhaal wordt herkenbaar voor het grote publiek door alle onderliggende emoties en moeilijke keuzes. Er zijn vele keuzes en paden die je kunt volgen. Het kan dus ook zijn dat je niet wordt gekozen voor de NFL. Iedere gamer heeft dus een andere ervaring. In hoeverre het op een RPG gaat lijken, merken we vanzelf.

Madden NFL 18 - 2 

Volleyballers ook te sterk voor TsjechiŽ

In het Tsjechische Ceske Budejovice was Nederland met 3-0 (25-19 25-15 25-15) te sterk voor de thuisploeg. Voor Oranje is dit de derde overwinning in de World League voor B-landen. Vrijdag won Nederland met 3-1 van Portugal.

Net zoals Nederland had Tsjechië twee van zijn eerdere vier duels gewonnen, maar tegen Oranje waren de Tsjechen kansloos. In de eerste set ging het tot 12-12 nog gelijk op, maar daarna was de ploeg van de ploeg van coach Gido Vermeulen veel te sterk. In iets meer dan een uur was de wedstrijd al voorbij.

Zondag neemt Nederland het op tegen Egypte. Nederland staat op een voorlopige vierde plaats met drie overwinningen en twee nederlagen. Egypte staat op de laatste plaats met één overwinning in vijf wedstrijden.

De wedstrijd begint om 16.10 en is live te volgen Ziggo Sport en op het YouTube kanaal van de FIVB.

Een vroege kijk op Bioware's nieuwe Anthem

Electronic Arts heeft ons een eerste teaser gegeven voor Anthem, de nieuwe game van Bioware. 

De teaser laat een science-fiction game zien. De planeet lijkt wat op dat van Avatar, waar mensen vechten in mechs. Een enorme muur scheidt de bevolking van de wildernis. En met reden, want we zien een enorm wezen dat er niet bepaald lief uitziet.

Anthem is al jaren in ontwikkeling door het hoofdkantoor van BioWare in Edmonton. Team Montreal werkte namelijk aan Mass Effect Andromeda.

Morgenavond gaan we gameplay van Anthem zien tijdens de persconferentie van Microsoft.

Need for Speed Payback is open wereld

Er werd een missie getoond waarbij je een truck moet overvallen. Need for Speed is nu voor het eerst een open wereld. Je hebt dus heel veel vrijheid. Je hebt steeds missies waarbij je tegenstanders moet uitschakelen. Need for Speed is weer een echte arcade game geworden met nitro en vette effecten en slow motion. De AI is beter dan ooit. Je strijdt tegen een organisatie genaamd The House. Je kan hier ook van personage wisselen.

NfS Payback 1

Je kan een oneindig aantal auto’s in je garage houden. Je kan wrakken vinden in de wereld en deze pimpen totdat ze echte supercars zijn. Let wel: alleen deze wrakken kunnen supercars worden. Een supercar kan ook speciaal gebouwd worden als offroad racer. Je hebt genoeg vrijheid om te sleutelen, zo wordt ons beloofd.

NfS Payback 2

Meer details voor FIFA 18 voor PS4, Xbox One en pc

EA heeft meer laten weten over FIFA 18 voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Dit jaar introduceert het voetbalspel nieuwe spelerbesturingen en teamstijlen. En natuurlijk is er een vervolg op de verhaalmodus.

Het nieuwe animatiesysteem gebruikt trajectory matching op elke frame voor vloeiende gameplay. Nieuwe motion capture technieken en frame-by-frame animatie transities zorgen er voor dat de realiteit van het voetbal weer dichterbij komt. In de AI herken je onmiddellijk de tiki-taka-speelstijl van bepaalde Europese topclubs of de speelstijl waarin veel druk wordt gezet van bepaalde teams in de Premier League. Dankzij de grotere bewegingsvrijheid verkennen de spelers het veld en reageren ze daarop. Ze schieten vooruit in gecoördineerde loopacties of bewegen in de ruimte voor consistente ondersteuning van de aanval. Door de nieuwe positionering van spelers krijg je een gebalanceerd en verdeeld veld met meer tijd en ruimte om het spel te lezen.

Er zijn zes standaard personagetypen en het nieuwe speler-mappingtechnologie. Daardoor verschillen spelers op het veld nog meer van elkaar en krijgen ze hun eigen identiteit. Echte bewegingen, lengte en eigenschappen bepalen hoe een speler beweegt. Ronaldo’s beroemde sprint, Sterlings unieke draaibewegingen en Robbens karakteristieke armbewegingen zijn allemaal meteen te herkennen in FIFA 18.

Door een veranderd dribbelmechanismen kunnen spelers meer creativiteit in 1-tegen-1-situaties brengen. Raak de bal preciezer, maak kleinere draaibewegingen en stort je dynamischer in een aanval. Creatieve vaardigheden aan de bal, context-gebonden balaanrakingen en een nieuwe uitvoering van het dribbelbesturingsmechanisme geven de spelers nieuwe mogelijkheden als ze in de kleine ruimte een aanval opbouwen. Verander gemakkelijk van richting en je kunt je sneller vanuit gecontroleerde balaanrakingen in een volle sprint storten.

Met de aangepaste context gebonden wisselaanwijzingen kunnen spelers makkelijker wijzigingen doorvoeren zonder de wedstrijd te pauzeren. Of het nu om een gemiste kans of een noodzakelijk antwoord op een tegendoelpunt gaat, je kunt meteen beslissen of een wissel nodig is zonder naar het menu te gaan.

Met de nieuwe voorzetbesturing krijgt de speler allerlei opties om de bal in het zestienmetergebied voor te zetten en dynamische kansen te creëren. Indraaiende, in het midden of bij de tweede paal gegeven voorzetten, zorgen voor meer verschillende manieren om de bal bij de juiste aanvaller te bezorgen.

De populairste modus van FIFA krijgt nieuwe content met de onthulling van FUT Icons, die dit jaar naar PlayStation 4, Xbox One en pc komen. De eerste aangekondigde Icon is Ronaldo Nazario (BRA).

In de verhaalmodus ga je op wereldreis als Hunter terugkeert met een sterrencast van personages en topvoetballers zoals Ronaldo en andere Europese sterren. Na het eerste seizoen in de Premier League krijgt Hunter steeds meer erkenning van topclubs over de hele wereld en is hij bereid om de mogelijkheden te onderzoeken die hem worden aangeboden. Hij denkt klaar te zijn voor de volgende stap, zijn toekomst is rooskleurig en de wereld praat over Hunter... maar het leven als voetballer is niet altijd eerlijk.

FIFA 18 komt op 29 september 2017 uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. De Nintendo Switch-versie is anders.

Auto rijdt in op mensen in Amsterdam

Voor het centraal station van Amsterdam heeft zich zaterdagavond volgens de politie "een incident" voorgedaan met een auto. Zeker vijf mensen raakten gewond. Het plein voor het monumentale station is ruim afgezet met linten. Volgens de politie stond een automobilist "op een plek waar dat niet mocht, werd aangesproken door agenten en ging er vandoor".

De automobilist is aangehouden en wordt verhoord. Enkele mensen raakten volgens de politie gewond. De auto wordt onderzocht. Volgens de politie is de auto tegen een muur gereden. Op een foto op de site van AT5 is een zwarte auto te zien met een gebarsten voorruit.

Ooggetuigen melden tegen de zender dat er minstens tien politie-auto's ter plaatse zijn en een ambulance. Ambulancepersoneel behandelt een vrouw die op straat ligt. Diverse tram- en buslijnen worden omgeleid.

Update 22:23 uur 
De NOS weet te melden dat het waarschijnlijk gaat om iemand die in zijn auto onwel is geworden en daarom tegen een metro-ingang is aangereden. Dit maakt de politie op uit de eerste gesprekken met de bestuurder die is aangehouden. 

Incident met auto op stationsplein Amsterdam
Incident met auto op stationsplein Amsterdam (Foto: ANP)

Veel details Star Wars Battlefront II

Vandaag heeft Electronic Arts in samenwerking met Lucasfilm aangekondigd dat nieuwe content zal worden uitgebracht in Star Wars Battlefront II via thematische seizoenen.

Alle spelers krijgen toegang tot deze gratis contentdrops met verschillende nieuwe locaties, personages, voertuigen, modes, wapens, Star Cards en nog veel meer. Spelers kunnen ook meedoen aan normale live-evenementen en uitdagingen met hun eigen speciale beloningen. Het eerste gratis seizoen begint in december na de release van de game en wordt geïnspireerd door de binnenkort verwachte film Star Wars: The Last Jedi. Dankzij de relatie met Lucasfilm bevat dit seizoen Finn en Captain Phasma als nieuwe speelbare helden, de nieuwe planeetlocatie Crait, een nieuwe ruimtemap boven D’Qar, nieuwe evenementen, beloningen en nog veel meer

"In Star Wars Battlefront II hebben we de feedback van onze spelers echt ter harte genomen, en dat zie je in het basisspel, dat veel meer content heeft dan het eerste spel. Zo bevat Star Wars Battlefront II een nieuwe authentieke singleplayer-campagne, een epische multiplayer, starfighter-gevechten en solo of co-op PvE op de console. Deze onderdelen vormen samen een enorm spel waar alle tijdperken van de Star Wars-films tot hun recht komen", aldus Matt Webster, Executive Producer van Star Wars Battlefront II. "Maar de ondersteuning voor het spel na de release is net zo belangrijk. Onze live-dienst is erop gericht om fans samen te laten blijven spelen, met seizoenen die regelmatig betekenisvolle content en in-game evenementen toevoegen."

In de game is er een nieuw klassesysteem, grond- en luchtvoertuigen zoals de AAT-1 en Naboo N-1 starfighter, meer aandacht voor teamwork, en helden uit alle tijdperken, inclusief Boba Fett, Darth Maul, Rey en Han Solo.

Deze herfst kunnen spelers afreizen naar een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan met de Star Wars Battlefront II-multiplayerbèta op de PlayStation 4, Xbox One en Origin for PC. Alle fans die een willekeurige editie van het spel pre-orderen, krijgen eerder toegang tot de bèta. Daarnaast krijgt iedereen die pre-ordert direct toegang tot een geüpgradede Epic Lightsaber Mastery Star Card voor Yoda, beschikbaar zolang de voorraad strekt.

Star Wars Battlefront II wordt wereldwijd uitgebracht op 17 november 2017 voor de PlayStation 4, Xbox One en Origin voor PC. Spelers die eerder toegang tot het spel willen, kunnen vanaf 14 november toegang krijgen met de Star Wars Battlefront II: Elite Trooper Deluxe Edition, of vanaf 9 november via de Play First Trials op EA Access en Origin Access.

De Star Wars Battlefront II: Elite Trooper Deluxe Edition bevat de volgende items:

  • Maximaal drie dagen eerder toegang tot Star Wars Battlefront II op 14 november
  • Geüpgradede versies van alle vier de soldatenklassen (Officer, Assault, Heavy en Specialist)
  • Direct toegang tot vier epische Star Cards, één voor elke soldatenklasse
  • Directe wapen-unlocks en wapenaccessoires voor elke soldatenklasse
  • Star Wars Battlefront II: The Last Jedi™ Heroes-pakket, inclusief:
  • Exclusieve Kylo Ren- en Rey-outfits geïnspireerd door Star Wars: The Last Jedi
  • Direct toegang tot zes epic hero en starfighter Star Cards
  • Direct toegang tot Star Wars: The Last Jedi Millennium Falcon met bijgewerkte geluiden en graphics

Vloon verbetert Nederlands record polsstokhoogspringen

Menno Vloon is de nieuwe Nederlands recordhouder polsstokhoogspringen. De 23-jarige atleet uit Krommenie kwam in het Duitse Zweibrücken tot een hoogte van 5,85 meter.

Vloon verbetert daarmee het oude record van voormalig wereldkampioen Rens Blom. Die sprong in 2004 in Zaragoza over 5,81 meter. Met zijn recordsprong plaatst Vloon zich ook direct voor de wereldkampioenschappen komende zomer in Londen. De limiet daarvoor lag op 5,70 meter.

Richard Hammond gewond na ongeluk

Richard Hammond is weer betrokken bij een ongeluk. De presentator van The Grand Tour crashte in het Zwitserse Luzern met een peperdure elektrische sportwagen, meldt 20 Minuten. Hammond zou zijn afgevoerd naar een ziekenhuis, maar is niet levensgevaarlijk gewond.

Het team van de opvolger van Top Gear was voor opnamen in Luzern. Voor die locatie was gekozen vanwege de wegen die door de bergen lopen. Tijdens een ritje crashte Hammond echter. Het is nog onduidelijk wat er precies is gebeurd. De presentator werd met een helikopter naar het ziekenhuis gebracht. De politie doet onderzoek naar het ongeluk. Van de sportwagen, een Rimac Concept One, is niet veel meer over.

Onlangs was Hammond betrokken bij een motorongeluk. Tien jaar geleden reed hij een Rocket Car in de kreukels.

Update 21:55

We hebben beeld:

Richard Hammond maakt opnieuw brokken
Richard Hammond maakt opnieuw brokken (Foto: BuzzE)

Ontsnappen in A Way out

Vandaag heeft Electronic Arts in samenwerking met Hazelight A Way Out aangekondigd, een nieuwe EA Originals-game van de makers van de indie-titel Brothers – A Tale of Two Sons.

A Way Out is een game die alleen in co-op te spelen is, zodat twee spelers in elke situatie moeten samenwerken. Via het verhaal beleven Leo en Vincent samen een avontuur met actiemomenten, inclusief achtervolgingen, infiltratiemissies, man-tot-mangevechten, vuurgevechten en nog veel meer.

"Josef en zijn team bij Hazelight vertegenwoordigen alles waar EA Originals voor staat", aldus Patrick Söderlund, Executive Vice President van EA Worldwide Studios. "Het is een kleine en bijzonder getalenteerde groep met een visie en passie voor een spel dat met recht uniek is in de game-industrie. A Way Out gaat mensen verrassen met innovatieve co-op gameplay en de manier waarop een emotioneel verhaal uitsluitend via deze twee personages wordt verteld."

"Dit spel zorgt voor een co-op-ervaring die zijn weerga niet kent", aldus Josef Fares, Writer en Director bij Hazelight. "We kregen het idee voor A Way Out toen ik met een vriend een verhaalgedreven co-op game probeerde te vinden dat geen drop-in/drop-outervaring was. Zo'n spel bestond gewoon niet. Ook de manier waarop we het verhaal over beide personages vertellen is innovatief. Door de wijze waarop we vanuit full-screen naadloos overschakelen naar verschillende cinematische split-screenformats worden spelers helemaal meegezogen in het spel. Door ons op verschillende manieren op de twee personages te richten, krijg je een enorme variatie aan gameplay. We wilden absoluut niet in herhalingen vallen, daarom leren spelers de personages kennen in zeer uiteenlopende situaties."

Het verhaal van A Way Out begint in de gevangenis met twee gedetineerden, Leo en Vincent, die elkaar van tevoren nog niet kennen. Terwijl hun individuele verhalen worden verteld, moeten spelers een relatie opbouwen op basis van vertrouwen, terwijl ze beide mannen uit de gevangenis laten ontsnappen naar de wereld daarbuiten. Deze co-op only game kan alleen samen met een vriend vanaf de bank of online worden gespeeld.

A Way Out wordt ontwikkeld door Hazelight en wordt begin 2018 uitgebracht als digitale download op de pc via Origin, Xbox One en PlayStation 4.

Details voor FIFA 18 voor Nintendo Switch

Vandaag heeft Electronic Arts de eerste informatie over de features van FIFA 18 op het Nintendo Switch-systeem vrijgegeven.

Deze nieuwe editie bevat de speltypen die fans verwachten, zoals FIFA Ultimate Team, Carrière, Aftrap en Lokale seizoenen. Ultimate Team-fans kunnen deelnemen aan onderdelen zoals Selectie-uitdagingen, Online- en Offline-seizoenen, Toernooien en Draft. Er zijn live-campagnes die zijn gekoppeld aan het voetbalseizoen, maar ook een Transfermarkt en meer Ultimate Team-functies die zeer binnenkort worden onthuld.

"FIFA 18 op Nintendo Switch is de beste FIFA die je overal mee naartoe kunt nemen en altijd en met iedereen kunt spelen", zei producer Andrei Lăzărescu. "We leveren de meeslepende en authentieke ervaring die fans verwachten van FIFA, terwijl we nieuwe manieren introduceren om zowel thuis als onderweg op de Nintendo Switch te spelen."

De game maakt gebruik van de unieke draagbaarheid van het systeem. De spelers kunnen de game in de houder, in handheldstijl of tafelstijl spelen en lokale multiplayerverbinding gebruiken voor Lokale seizoenen. Er zijn verschillende bedieningsmogelijkheden, dus of je nu liever in handheldstijl, met beide Joy-Cons, één Joy-Con of de Pro-controller speelt, er is altijd wel iets dat bij jouw speelstijl past.

Het spel wordt weergegeven in 1080p-resolutie in de houder en een 720p-resolutie in handheldstijl. De spelers op het veld gebruiken 'Physically Based Player Rendering'.

Naast de unieke bediening, de vele gameplayfeatures en de FIFA Ultimate Team-speltype, kunnen spelers deelnemen aan Lokale seizoenen op twee Nintendo Switch-systemen. Daarnaast kunnen ze ook aan de slag met speltypen Aftrap, Carrière, Online Seizoenen, Toernooien, de International Women’s Cup en Skill Games.

Fifa 18 voor Nintendo Switch

De oorlog in Battlefield 1 gaat lang door

EA heeft tijdens EA Play laten weten dat Battlefield 1 nog lang ondersteuning gaat krijgen. Meer mappen, maar natuurlijk ook meer DLC.

In the Name of the Tsar, dat het wereldwijde conflict uitbreidt naar het langste front van de Eerste Wereldoorlog. In het grootste uitbreidingspakket vechten spelers mee als het Russische leger, inclusief het Women’s Battalion of Death. Daarnaast bevat de uitbreiding elf nieuwe wapens, zes nieuwe maps, meer Operations, meer voertuigen waaronder de enorme Ilya-Muromets Heavy Bomber, een gloednieuwe spelmodus genaamd Supply Drop, nieuwe persistence, nieuwe manieren om je speelstijl aan te passen en nog veel meer.

De eerste nieuwe map die in de zomer naar Battlefield 1 komt voor bezitters van de Battlefield 1 Premium Pass is Nivelle Nights in juni, gevolgd door Prise de Tahure in juli. Het zijn allebei uitbreidingen van Battlefield 1 They Shall Not Pass. In Nivelle Nights doen spelers mee aan man-tot-man infanteriegevechten in een uitgestrekt netwerk van loopgraven, terwijl in Prise de Tahure Franse troepen wanhopig proberen heroverde hooggelegen gebieden in de regio Butte-de-Tahure vast te houden. Gelijktijdig met de release van Prise de Tahure zullen de Premium Trials beginnen, wat alle speler in staat stelt om maps uit te proberen die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor Battlefield 1 Premium Pass-houders.

Later dit jaar breiden spelers de strijd uit met amfibische oorlogvoering in Battlefield 1 Turning Tides, dat wordt uitgebracht in december, gevolgd door de meest beruchte gevechten van de Grote Oorlog in Battlefield 1 Apocalypse, dat begin 2018 verkrijgbaar is.

Amerikaans-Nieuw Zeelands duo wint Roland Garros-dubbelspel

Tennissers Ryan Harrison en Michael Venus hebben zaterdag op Roland Garros de titel in het mannendubbelspel gewonnen. De ongeplaatste Amerikaan Harrison en zijn Nieuw-Zeelandse kompaan wonnen van de eveneens ongeplaatste Santiago Gonzalez (Mexico) en Donald Young (VS).

Alle vier spelers hadden voor deze week nog nooit de halve finales van een Grand Slam gehaald, laat staan dat ze een titel gewonnen hadden. Het werd een mooi duel op het Parijse gravel, waarin Harrison en Venus de spannende eerste set na een tiebreak wonnen.

Ook in set twee werd uitstekend geserveerd, waardoor nog altijd geen enkele break te noteren viel. Dit keer waren Gonzalez en Young de beste in de tiebreak, maar in set drie leverden ze op 3-2 hun service in. Die pakten ze wel weer terug, maar in een set met een aantal schitterende 'volleyrally's' pakten Harrison en Venus de winst: 7-6 (5), 6-7 (4), 6-3.

Groot drugslab ontdekt in Limburg

De politie heeft zaterdag in het Limburgse dorpje Haler een groot drugslab ontdekt, goed voor de productie van meer dan duizend kilo amfetaminepasta. De woordvoerder van de politie sprak om die reden van een groot drugslab. Bij de inval arresteerde de politie een bewoner. Ook werd een man uit Eindhoven aangehouden.

Het lab was ondergebracht in een varkensschuur bij een boerderij aan de Lochtstraat. Een speciale eenheid van de politie is zaterdag begonnen met de ontmanteling ervan.

Bij de schuur ligt een gierkelder waar 100.000 liter in kan. Vermoedelijk hebben de criminelen daar drugsafval in geloosd. Om hoeveel afval het gaat, is nog niet bekend. Maar gezien de hoeveelheid amfetaminepasta moet het om grote hoeveelheden zijn gegaan, aldus de woordvoerder.

Het lab werd ontdekt tijdens een groter onderzoek door de politie Brabant Zuidoost. Zondag wordt daar meer over naar buiten gebracht.

Groot drugslab ontdekt in Limburg
Groot drugslab ontdekt in Limburg (Foto: ANP)

Dolberg en Jorgensen trefzeker tegen Kazachstan

Denemarken is niet heel lekker bezig in de strijd om WK kwalificatie, maar vandaag wisten ze zowaar een wedstrijd te winnen. Er werd met 3-1 in Kazachstan geworden, waarmee de Denen net als Nederland tien punten hebben, niet de gunstigste uitgangspositie. Het team wordt traditioneel gesterkt door bekenden uit de eredivisie en deze keer waren zij zelfs heel belangrijk.

Zo tekende Nicolai Jorgensen aan voor de 0-1 na ongeveer een half uur spelen. Een naam uit een iets verder verleden, Christian Eriksen, kwam ook op het scoreformulier. Nadat de Kazachen nog tot 1-2 terugkwamen bleek het een mooie dag te zijn voor Kasper Dolberg. De jonge Ajacied was weliswaar slechts invaller, maar hij wist in de twintig minuten die hij meespeelde wel zijn allereerste goal voor het Deense elftal wist te maken.

F1: Hamilton snelste in sensationele kwalificatie Canada

Lewis Hamilton heeft in een sensationele kwalificatie poleposition gepakt voor de Grand Prix van Canada. De Brit verpulverde in zijn Mercedes op het semistratencircuit van Montreal het absolute ronderecord met een tijd van 1.11,459 en bleef hiermee kampioenschapsleider en Ferrari-coureur Sebastian Vettel drie tienden van een seconde voor. Max Verstappen reed een keurige vijfde tijd.

In het eerste deel van de kwalificatie werd direct duidelijk dat de Saubers het tempo niet hadden. Ook de Haas van Kevin Magnussen kwam er niet aan te pas. Lance Stroll hoopte voor eigen publiek richting Q2 te gaan, maar de Williams-rijder faalde hier wederom in, net als Stoffel Vandoorne met de McLaren. Een minuut voor tijd gleed Wehrlein in bocht een achteruit de bandenstapels in, waardoor niemand zijn tijd meer kon verbeteren.

Q2 bracht met Daniil Kvyat, Fernando Alonso, Carlos Sainz, Romain Grosjean en Jolyon Palmer de verwachte afvallers. Voor met name Kvyat waren de druiven zuur, want de Rus raakte in zijn laatste poging met de rechterzijde van de Toro Rosso de muur. Hij beschadigde hiermee de ophanging van zijn bolide aan de rechter achterzijde.

In het laatste deel werd een ferme strijd gevoerd om de poleposition. Hamilton zette met een 1.11,7 meteen de toon, waarna Vettel in zijn tweede poging tot op 0,004 seconde van de tijd van de Brit kwam. Hamilton dacht dat het sneller kon en in zijn laatste poging kwam de Mercedes-coureur tot een indrukwekkende 1.11,459 een tijd waar niemand aan kon komen. Valtteri Bottas moest genoegen nemen met plek drie, voor Kimi Räikkönen, Verstappen, Daniel Ricciardo, Felipe Massa, Sergio Perez, Esteban Ocon en Nico Hülkenberg.

Met zijn 65e poleposition evenaarde Hamilton wijlen Ayrton Senna die hiermee op de eeuwige ranglijst tweede stond achter Michael Schumacher.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:11.459   21
2 S. Vettel Ferrari 1:11.789 +0:00.330 21
3 V. Bottas Mercedes 1:12.177 +0:00.718 20
4 K. Räikkönen Ferrari 1:12.252 +0:00.793 23
5 M. Verstappen Red Bull 1:12.403 +0:00.944 26
6 D. Ricciardo Red Bull 1:12.557 +0:01.098 28
7 F. Massa Williams 1:12.858 +0:01.399 27
8 S. Perez Force India 1:13.018 +0:01.559 22
9 E. Ocon Force India 1:13.135 +0:01.676 22
10 N. Hülkenberg Renault 1:13.271 +0:01.812 24
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.690   18
12 F. Alonso McLaren 1:13.693 +0:00.003 18
13 C. Sainz Toro Rosso 1:13.756 +0:00.066 19
14 R. Grosjean Haas F1 1:13.839 +0:00.149 21
15 J. Palmer Renault 1:14.293 +0:00.603 20
16 S. Vandoorne McLaren 1:14.182   11
17 L. Stroll Williams 1:14.209 +0:00.027 14
18 K. Magnussen Haas F1 1:14.318 +0:00.136 11
19 M. Ericsson Sauber 1:14.495 +0:00.313 11
20 P. Wehrlein Sauber 1:14.810 +0:00.628 10

Japan staat huisdelen toe

Airbnb-gebruikers kunnen straks ook in Japan legaal onderkomens huren. Het land heeft een wet aangenomen die huisdelen toestaat. Mensen mogen hun huis maximaal 180 dagen per jaar verhuren. De verhuurders moeten zich wel bij hun gemeente registreren.

Japan wil meer toeristen lokken. Het land is gastheer van het WK Rugby in 2019 en de Olympische Spelen van 2020. Airbnb was al wel actief in Japan. In het afgelopen jaar hebben 5 miljoen mensen via het platform een ruimte in Japan gehuurd. Airbnb is dan ook blij met het groene licht.

Steden als Amsterdam en Londen hebben eerder afspraken gemaakt met Airbnb om de verhuur onder controle te houden. New York, Barcelona en San Francisco probeerden verhuurders en het platform juist hard aan te pakken.

Japan staat huisdelen toe
Japan staat huisdelen toe (Foto: BuzzT)

Langere wachtrijen voor publiek Guus Meeuwis

Bezoekers van de concerten van Guus Meeuwis in het PSV-stadion moeten dit weekeinde rekening houden met langere wachtrijen. Hiervoor waarschuwt de gemeente Eindhoven.

Er zijn meer veiligheidsmaatregelen rond het stadion en in de stad. Het scheelt tijdens de controle bij de ingangen tijd als mensen niet te veel jassen en tassen meenemen, legt een woordvoerder van burgemeester John Jorritsma uit.

Zaterdagavond om 19.45 uur begint Guus Meeuwis met zijn derde concert in de reeks Groots met een zachte G. Voor dit concert is extra politie op de been als gevolg van het incident op vrijdagavond, waarbij een 29-jarige man uit Amsterdam is gearresteerd. De man staat bij de politie bekend als "mogelijk geradicaliseerd". De verdachte zit nog steeds vast. Het onderzoek naar wat precies is gebeurd, is nog bezig.

De resterende concerten van Guus Meeuwis gaan door. Meeuwis speelde vrijdagavond langer door op verzoek van de politie. Het vuurwerk aan het einde van de show werd geannuleerd. Een woordvoerster van de concertorganisatie kan niet zeggen of er zaterdagavond wel vuurwerk in het stadion is.

Burgemeester John Jorritsma wenst Meeuwis en alle fans "een prachtig, sfeervol en ontspannen concert" toe.

Langere wachtrijen voor publiek Guus Meeuwis
Langere wachtrijen voor publiek Guus Meeuwis (Foto: ANP)

Opnieuw punaises op parcours Limburgs Mooiste

Wielrenners die zaterdag meededen aan de ronde Limburgs Mooiste moesten goed uitkijken. Onbekenden hadden in de buurt van de Fromberg op grote schaal punaises op het wegdek gestrooid. De politie roept getuigen op zich te melden.

Het is niet de eerste keer dat de toertocht wordt gehinderd door punaises. In voorgaande jaren was het ook al raak, op dezelfde plek. "Maar dit jaar was het absurd veel", zei tourorganisator Jesse Linssen zaterdag tegen omroep 1Limburg. Over een lengte van 7 kilometer lagen de puntige gevallen op de weg. De organisatie zag zich genoodzaakt het parcours te verleggen.

Volgens de politie was de weg redelijk snel weer vrij van punaises door de inzet van een veegwagen. Een groot onderzoek wordt niet ingesteld want het verkrijgen van bewijs is lastig, aldus een woordvoerder. Mensen die vrijdagavond of zaterdagochtend iets hebben gezien, kunnen zich melden.

Opnieuw punaises op parcours Limburgs Mooiste
Opnieuw punaises op parcours Limburgs Mooiste (Foto: ANP)

Iraakse strijdkrachten slaan IS-aanval af

Iraakse strijdkrachten hebben zaterdag een offensief van Islamitische Staat op de soennitische stad Shirqat, ten zuiden van Mosul, afgeslagen. Volgens veiligheidsfunctionarissen kwamen door de gevechten dertig militairen en burgers om het leven, veertig mensen raakten gewond. Ook werden zeker tien IS-strijders gedood.

IS verloor Shirqat vorig jaar aan het regeringsleger, gesteund door de Amerikanen, en lokale gevechtseenheden. De val van de stad plaveide de weg voor de beslissende aanval op Mosul, het grootste IS-bolwerk in Irak. Acht maanden later zijn grote delen van stad op IS heroverd. De terreurorganisatie heeft alleen nog een enclave op de westelijke oever van de Tigris in handen. Verder zijn er nog verzetshaarden van IS ten zuiden en westen van Mosul en in de streek bij de Syrische grens.

Iraakse strijdkrachten slaan IS-aanval af
Iraakse strijdkrachten slaan IS-aanval af (Foto: ANP)

Aanval met hamer was terreurdaad

De aanval met een hamer op een politieagent voor de Notre-Dame in Parijs was een terroristische daad. Volgens het Openbaar Ministerie is de 40-jarige man beïnvloed door propaganda van Islamitische Staat en daarom tot deze actie overgegaan. Op de computer van de Algerijn zijn tal van jihadistische documenten gevonden.

De verdachte, die vlug kon worden uitgeschakeld, heeft verteld dat hij zelfstandig en zeer snel is geradicaliseerd via het internet. Hij ging dinsdag op het plein voor de beroemde kathedraal een politieman te lijf met een hamer, "dit is voor Syrië"schreeuwend. Een andere agent schoot hem neer. Rechercheurs troffen later in de woning van de aanslagpleger een video aan met een steunbetuiging voor IS.

Aanval met hamer was terreurdaad
Aanval met hamer was terreurdaad (Foto: ANP)

[E3] Liveblog EA

ver minder dan een uur trapt EA de E3 af met de eerste persconferentie. Wij verwachten veel geleuter, een beetje VR en nog meer games. EA zal EA niet zijn als zij met een nieuwe Madden, FIFA en Need for Speed zullen komen. En natuurlijk de games waarmee wij verleden jaar geteased werden. Ook Battlefront 2 zal ongetwijfeld aan de beurt komen.

Dus klik op de stream en praat lekker mee terwijl wij de stream van ons commentaar voorzien. Wij gaan om 21:00 live!

RECAP: EA liet niets nieuws zien. Er komt een nieuwe Madden/FIFA/NBA met allemaal een singleplayer story. IN NFS kun je met 3 personen tegelijk racen. Er komt een nieuwe game van de makers van Brothers: Tales of two sons die alleen in co-op splitscreen te spelen is, en Star Wars Battlefront 2 krijgt een singleplayer campaign. 

22:19 Ow, dat was het.

22:18 We gaan weer verder!

22:17 Alle matchwinnaars kunnen een kaartje en reis winnen naar Gamescom in Keulen.

22:15 De hoogtepunten van het potje worden besproken. Ik was een beetje in slaap gevallen.  

22:10 Vroeger werden games aangekondigd, nu kijk je tijdens een perscoferentie naar andere die games streamen.

22:06 Officers geeft andere spelers extra heatlh.

22:05 TANKS TANKS TANKS! of je neemt een ATST

22:02 BF1 meets Star Wars. 

22:01 PIEW PIEW PIEW Ze gaan een ding escorteren en anderen houden het tegen.

22:00 En nu een half uur gameplay. Je kunt spelen als droids.

21:58 Alle DLC wordt gratis! De neuk. Pre-orders krijgen eerder toegang tot de beta. Publiek weet niet wat ze horen.

21:56 20 versus 20 is mogelijk. Ik wach top de gameplay beelden, maar eerst moet er nog even Fin wat zeggen dat hij er ook in zit. 

21:55 De moeder van Janica is er. Mijn gedachten dwalen af.

21:54 Ze hebben alle gameplay opgenomen, en we de beelden nu te zien.

21:53 STONEMOUNTEN64 WAS ER. IK BEN OM.

21:52 Er komen classes, de gameplay is aangepakt en de wapens ook.

21:51 De streamers mogen weer wat zeggen over de game en de beste spelers kregen een kans om de game te testen. 

21:50 De nieuwe offline story gaat een geheel nieuw verhaal vertellen. Er komt 3 keer meer content dan de eerste game. Dat was ook niet zo moeilijk.

21:48 Janina, je mag wel eens lachen. 

21:47 EA Access en Origin Access is deze week gratis.

21:46 EA support ook andere organisaties. Niemand in het publiek geeft erom, dus de CEO wacht vanzelf wel op zijn applausje. 

21:44 Follow no one. NBA 18

21:43 NBA Street komt ook weer terug, naast The League. Dus overal een beetje ballen.

21:42 LeBron wordt gebruikt om te laten zien hoe je dribbelt met je pookjes. Er komt een demo, dus je kan het zelf proberen in augustus.

21:40 NBA LIve krijgt ook een Journey, maar dan heet hij The One. 2K schijt nu in zijn broekje.

21:39 Bioware gaat live en het publiek gilt het uit. Tot nu toe lijkt het meer op Dead/space en Titanfall

21:38 Daar komt Scorpio om de hoek kijken! Madden gaat zeker op de Scorpio uitkomen.  Betekend dat de Scorpio deze zomer al in de winkels ligt?

21:37 EA heeft Zaad, uh, Seed in leven gebracht. Zij gaan hun nieuwe engine bouwen op basis van een AI.

21:35 TRAILERTIME!

21:34 Ik hoop dat jullie een grote tv hebben, want het is echt ten alle tijden splitscreen!

21:33 We worden weggeblazen door deze game, legt hij uit. Anders krijgen we ons geld terug! 

21:31 Nasale stem developer legt uit waarom hij deze game gemaakt heeft. De game heeft ten alle tijden splitscreen, ook als je in je eentje online speelt met een vriend!

21:29 Titel wordt A Way Out van de makers van Brothers: Tale of to Sons. Maar echt indie zit het er niet uit, gewoon full blown! Nadruk ligt op Co-op!

21:28 EA Originals levert EA veel geld op, en ons indie games. Er wordt een nieuwe game aangekondigd. Het komt uit de koker van de developer van Brother.

21:27 Je kunt dus tijdens het rijden, als de missie het toe laat, dus van personage en van voertuig veranderen.

21:26 Zag ik daar een BMW i8 kapot gaan?

21:25 We gaan auto's stelen! Gone in 60 seconds all over again.

21:24 Er komen 3 personages die allemaal hun eigen rijstule hebben. Alle klassieke auto's zoals Beetles zullen erin zitten.

21:22 De streamer die NFS moet introduceren kan ngeen tekst van de autocue voorlezen. Hij wordt geredt door de ontwikkelaar die wel tekst kan voorlezen.

21:21 Alex Hunter keert dus terug voor een tweede seizoen in Hunter Return. Grote namen in het voetbal en streamers zeggen hoe goed hij was. De hype wordt gevoed!

21:19 Allex Hunter komt terug? Ze hadden wel wat meer tijd in de gezichten mogen investeren. 

21:18 Men in Blazers komt vertellen dat zij het best bekeken voetbalprogramma zijn. Ow, en natuurlijk dat FIFA 18 er nog beter uitziet met meer details en realisme. Met livecaptions van C. Ronaldo

21:18 Wie weet wat er veranderd is mag het mij zeggen.

21:16 Het was al bekend dat PS4 het nieuwe platform voor FIFA wordt, maar nu wordt het bekendgemaakt. HELEMAAL NIETS VOOR MICROSOFT!

21:14 EA gaat zich helemaal inzetten op eSports en sportgames. FIFA en Madden gaan nieuwe Superstarts opleveren. 

21:13 Ow, we gaan richting FIFA en Madden

21:12 Er komen kleinere maps voor snellere gameplay voor eSports.

21:11 DA! WAAR IS MIJN VODKA! 

21:10 Hij komt in Juli, en zal eerder te zien zijn bij selectief gekozen streamers.

21:09 Er komt meer DLC uit deze maanden. In the name of the Tsar wordt een mappen in het Oostfront met nieuwe wapens en armor.

21:07 Joepie, een streamers vertellen waarom BF1 zo goed is. 

21:06 Battlefield 1 gaat de boel aftrappen. Andere Andrews Guiletta verteld wat er nog allemaal aan gaat veranderen.

21:05 Andrew wil de feedback van gamers zodat ze nog betere games kunnen maken. Dat is fijn, maar doen ze er ook wat mee?

21:03 Andrew Wilson, de CEO van EA, wernst ons welkom. Hij kondigt iedereen uit om de demo's komen te spelen. De journalisten dan, niet jullie.

21:02 Madden krijgt dus ook een Journey modus. Dit diggen de Amerikanen wel.

21:01 Madden drummers gaan al helemaal los. Dus we weten waar de focus ligt. Steleltje trommeljosties.

21:00 De Zaal kleurt al lekker rood. De eerste teaser laat al zien wat er allemaal komen gaat.

21:00 We gaan beginnen!

Brand in Hoogezand onder controle

Drie maal is scheepsrecht. Ook in Hoogezand woedt een flinke brand bij tuin- en dierenspeciaalzaak Welkoop. In het brandende pand lag vuurwerk opgeslagen. 

Het naastgelegen complex, dat 9 woningen telt, is ontruimd door de brandweer. Er zijn onder andere twee hoogwerkers ingezet om de brand te bestrijden. Ook bij deze brand wordt verzocht om ramen en deuren te sluiten en de ventilatie uit te schakelen. 

Update 20:00 uur
Inmiddels heeft de brandweer het vuur onder controle. Het pand moet als verloren worden beschouwd. Een aantal knaagdieren die in het pand aanwezig waren, hebben de brand niet overleefd. 

Pedrosa pakt pole, Marquez twee keer onderuit en Yamaha matig

Dani Pedrosa heeft in de MotoGP de poleposition veroverd voor de Grand Prix van Catalonië. De Spaanse Honda Repsol-coureur was zaterdag ruim drie tienden van een seconde sneller dan landgenoot Jorge Lorenzo, die op de Ducati een uitstekende kwalificatie afwerkte.

De eerste startrij wordt gecompleteerd door Danilo Petrucci, de Italiaan die zijn Pramac Ducati tijdens de vorige race in Mugello nog naar het podium stuurde. Wereldkampioen Marc Marquez kwam veel in beeld, maar niet altijd even positief. De teamgenoot van Pedrosa ging in de kwalificatie onderuit terwijl hij bezig was aan een zeer snelle ronde....en deed dat niet veel later nog eens over, wederom tijdens een snelle ronde.

Marquez zal zondag van plek vier vertrekken, met twee landgenoten naast zich op de tweede rij: Aleix Espargaro stuurde zijn Aprilia naar een zeer knappe vijfde plaats, voor de Avintia Ducati van Hector Barbera. Ducati-rijder Andrea Dovizioso, winnaar in Mugello, start vanaf de zevende stek, naast Jonas Folger, die het op de Tech 3 Yamaha uitstekend deed.

Folger was de beste van de Yamaha's, die het erg moeilijk hebben in Catalonië. Het fabrieksteam valt vooral tegen: Maverick Viñales werkte zich nog naar de negende plaats, maar Valentino Rossi moet zondag vanaf de dertiende stek vertrekken, naast Folger's teamgenoot Johann Zarco.

De poleposition in de Moto2 was voor Alex Marquez, die één tiende sneller was dan Mattia Pasini. De Italiaan Lorenzo Baldassarri vertrekt zondag vanaf plek drie. 

Riabushenko wint tweede etappe Giro d'Italia U23

Alexandr Riabushenko heeft de tweede etappe gewonnen in de Giro d'Italia U23. De Wit-Rus was na 145 kilometer te sterk voor het BMC duo Pavel Sivakov en Patrick Müller. Neilson Powless blijft leider in het algemeen klassement.

Vroeg in de koers ontstond er een vroege vlucht van acht renners, maar het achttal zou weer teruggepakt door het peloton. In de finale waren er veel aanvallen, maar niemand kreeg de ruimte. Op de hellende aankomststrook was Riabushenko de beste. De Europees Kampioen voor belofte won met twee seconden voorsprong op Sivakov en Müller.

Beste Nederlander was Adriaan Janssen op plek 72. De 21-jarige renner van SEG Racing verloor meer dan vier minuten op de Wit-Rus.

In het algemeen klassement staat Riabushenko nu tweede met achterstand van zeven seconden op Powless.

Grote brand bij bollenbedrijf Egmond a/d Hoef

Bij een bollenbedrijf in Egmond aan den Hoef (Noord-Holland) woedt momenteel een grote brand. Er staan meerdere loodsen in de hens, de rook is al van verre te zien.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord adviseert omwonenden om ramen en deuren gesloten te houden en eventuele ventilatie uit te schakelen. 

Update 18:28 uur
Video toegevoegd.

NL-Alert Egmond aan den Hoef
NL-Alert Egmond aan den Hoef

Acteur Adam West (Batman) overleden

De Amerikaanse acteur Adam West, die in de jaren zestig de hoofdrol in de tv-serie Batman speelde, is overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt. Hij overleed vrijdag aan de gevolgen van leukemie en werd 88 jaar.

West werd ontdekt toen hij in een reclamespotje acteerde. Hij kreeg door producent William Dozier de rol van Bruce Wayne oftewel Batman aangeboden. Hij werd er wereldberoemd mee.

In de serie trekken Batman en zijn assistent Robin er elke keer op uit om schurken in te rekenen. In totaal werden 120 afleveringen opgenomen. West speelde na de Batman-serie nog in een reeks films en tv-series maar raakte eigenlijk nooit los van die rol.

Acteur Adam West (Batman) overleden
Acteur Adam West (Batman) overleden (Foto: BuzzE)

Klopjacht op kale mannen in Mozambique

Volgens de autoriteiten in Mozambique zijn kale mannen hun leven niet zeker in het zuidoost-Afrikaanse land. De afgelopen maand zijn er al vijf om het leven gebracht, specifiek omdat ze kaal zijn.

Het zou hier gaan om een bijgeloof dat er goud verstopt zit in de hoofden van de mannen. Een politiewoordvoerder stelt dat het een nieuw fenomeen is en dat de daders, wanneer ze eenmaal gevonden zijn, hard zullen worden aangepakt.

Uit angst verbergen veel kale Mozambikanen hun haarloosheid met petjes, hoeden en pruiken. Ook blijven er veel van hen binnen om maar niet vermoord te worden.

In mei werden in het midden van het land twee kale mannen dood gevonden en in juni opnieuw drie. Lokale medicijnmannen zouden samenwerken met de kalemensenmoordenaars, mogelijk om het goud uit de hoofden te verzamelen. 

Het is ook mogelijk dat bepaalde lichaamsdelen worden afgesneden om ze te gebruiken in rituelen die rijkdom beloven. Om die reden worden in sommige landen albino's ook vermoord en verminkt.

Het bronbericht vertelt overigens niet of de lijken toegetakeld zijn of niet. In elk geval geeft FOK!nieuws hierbij een negatief reisadvies af voor eventueel meelezende kale mannen. 

Vettel bovenaan, Verstappen vierde in derde vrije training

Sebastian Vettel heeft in de derde vrije training voor de Grand Prix van Canada de snelste tijd gereden. De Duitser kwam op het semi-stratencircuit in Montreal tot een tijd van 1.12,572 en was hiermee drie tiende van een seconde sneller dan Ferrariteamgenoot Kimi Räikkönen.

De training verliep voor iedereen zonder al te veel problemen, al zullen ze daar bij Sauber anders over denken, omdat de Zwitserse bolides achteraan eindigden. Vooraan was het Hamilton die met zijn Mercedes aansloot op plek drie, voor Max Verstappen met de Red Bull en Valtteri Bottas met de Mercedes. Opvallend was de zesde tijd van Renault-rijder Nico Hülkenberg, voor de Williams van Felipe Massa. Zijn teamgenoot en thuisrijder Lance Stroll kwam niet verder dan plek achttien.

Uitslag derde vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 S. Vettel Ferrari 1:12.572   20
2 K. Räikkönen Ferrari 1:12.864 +0:00.292 19
3 L. Hamilton Mercedes 1:12.926 +0:00.354 22
4 M. Verstappen Red Bull 1:12.965 +0:00.393 22
5 V. Bottas Mercedes 1:13.210 +0:00.638 24
6 N. Hülkenberg Renault 1:13.493 +0:00.921 20
7 F. Massa Williams 1:13.527 +0:00.955 22
8 D. Ricciardo Red Bull 1:13.545 +0:00.973 35
9 E. Ocon Force India 1:13.635 +0:01.063 26
10 C. Sainz Toro Rosso 1:13.667 +0:01.095 22
11 D. Kvyat Toro Rosso 1:13.788 +0:01.216 23
12 F. Alonso McLaren 1:13.885 +0:01.313 18
13 S. Perez Force India 1:13.956 +0:01.384 27
14 R. Grosjean Haas F1 1:13.994 +0:01.422 19
15 J. Palmer Renault 1:14.102 +0:01.530 22
16 S. Vandoorne McLaren 1:14.228 +0:01.656 22
17 K. Magnussen Haas F1 1:14.392 +0:01.820 18
18 L. Stroll Williams 1:14.409 +0:01.837 25
19 M. Ericsson Sauber 1:14.883 +0:02.311 25
20 P. Wehrlein Sauber 1:14.965 +0:02.393 25

IGZ stopt met extra toezicht op WZH

Het extra toezicht van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op WoonZorgcentra Haaglanden (WZH) is beëindigd. De IGZ heeft dat besloten na onaangekondigde bezoeken aan diverse huizen van de zorginstelling.

WZH voldoet aan nagenoeg alle normen en de inspectie heeft er vertrouwen in dat WZH de opgemerkte aandachtpunten zelf ter hand neemt, maakte de zorginstelling zaterdag bekend. In de zomer van 2016 kwam de WZH op een lijst van slecht presterende verpleeghuizen. In oktober haalde de inspectie de instelling er weer af.

Landelijk kwam WZH in november 2014 in het nieuws door onvoldoende zorg aan dementerende ouderen onder wie de moeder van Martin van Rijn, de staatssecretaris van Volksgezondheid.

IGZ stopt met extra toezicht op WZH
IGZ stopt met extra toezicht op WZH (Foto: ANP)

Dennis wint proloog Ronde van Zwitserland, Dumoulin vijfde

Rohan Dennis heeft de proloog van de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Australiër van BMC was acht seconden sneller dan zijn ploeggenoot Stefan Küng. Tom Dumoulin verloor negen seconden op de Dennis en zou vijfde worden in de proloog. Naast Dumoulin stonden er met Lars Boom en Steven Lammertin nog twee Nederlanders in de top tien. 

Ryan Mullen stond lang aan de leiding in de proloog. De renner van Cannondale-Drapac klokte een een tijd zes minuten en 37 seconden over het zes kilometer lange parcours. De Ier moest ruim twee uur wachten tot zijn tijd werd verbeterd, al kwam Lammertink nog dichtbij de tijd van Mullen. De tijdrijder kwam één seconde te kort en zou uiteindelijk op een negende plaats eindigen.

Dennis zou de tijd van Mullen verbeteren. Bij het eerste tussenpunt na 2,7 kilometer had de Australiër al de beste tijd. In het tweede gedeelte van de proloog bouwde de renner van BMC verder uit. Dennis zou aan de streep dertien seconden sneller zijn dan Mullen.

De volgende die aan de beurt was Dumoulin. De Nederlands kampioen tijdrijden moest negen seconden toegeven op Dennis, waardoor hij op de tweede plaats terecht kwam. Later zouden Stefan Küng, Matthias Brändle en Michael Matthews nog iets sneller zijn dan Dumoulin.

Lars Boom zou ook in de top tien eindigen van de proloog. De Nederlander van LottoNL-Jumbo werd zevende op twaalf seconden van de winnaar. Steven Kruijswijk zou meer dan een halve minuut verliezen op Dennis.

Ongeplaatste Ostapenko schrijft geschiedenis met Roland Garros-winst

Tennisster Jelena Ostapenko heeft zich laten kronen tot winnares van Roland Garros. De net 20-jarige Letse was eerder al de eerste speelster uit haar land die een Grand Slam-finale haalde en is dus uiteraard ook de eerste winnares ooit. In de eindstrijd in Parijs was ze Simona Halep de baas. 

Ostapenko begon bijzonder goed aan het duel, door Halep gelijk met een lovegame - een game zonder één punt weg te geven - te breken. Halep brak met de nodige moeite echter gelijk weer terug, waarna een mooi duel met stevige rally's ontstond. Beide dames braken elkaar nog één keer, maar op 4-5 sloeg Halep op de service van Ostapenko nog eens toe, waarmee ze de eerste set won.

In de tweede set ging de strijd in alle hevigheid door, maar Halep pakte wel degelijk de service af van Ostapenko. De Letse leek er doorheen te zitten en op 1-3 zat de volgende break eraan te komen, maar ze hield knap stand, knokte zich terug en brak zelfs Halep's service twee keer achter elkaar. Een lompe bal zorgde er echter wel voor dat Halep terug kon komen en zo stond de set weer helemaal gelijk: 4-4.

Halep leek flinke moeite te hebben met de druk en leverde wederom een eigen servicegame op 'love' in. Ostapenko maakte op eigen service niet gelijk het eerste setpoint af, maar na een prachtige rally, waarin ze de Roemeense alle kanten op liet rennen, deed ze het alsnog en dus was de beslissende set een feit.

Ostapenko schreeuwt het uit na een van haar vele winners (Pro Shots/Action Images)
Ostapenko schreeuwt het uit na een van haar vele winners (Pro Shots/Action Images)

De allesbeslissende derde set leverde bij beide dames weer de nodige spanning op. Mooie slagen werden afgewisseld met ballen in het net, maar ondanks dat ze als eerste gebroken werd maakte vooral de jonge Ostapenko een mentaal sterke indruk. Ze brak Halep terug en deed dat gelijk daarna nog een keer, zij het met een bal die met het nodige geluk binnen de lijnen viel. 

Het bleek de genadeklap voor Halep, die niet langer opgewassen was tegen de constante mokerslagen van Ostapenko, die het met eerst een mooie return en vervolgens een schitterende winner langs de lijn afmaakte: 4-6, 6-4, 6-3. Ze is daarmee de jongste Grand Slam-winnares sinds een 19-jarige Maria Sharapova de US Open van 2006 op haar naam schreef. Daarnaast is Ostapenko de tweede ongeplaatste speelster ooit die Roland Garros wint, na Margaret Scriven in 1933.

Ostapenko begon het toernooi overigens als nummer 47 van de wereld, maar zal maandag op de twaalfde plek van de wereldranglijst te vinden zijn. Halep stijgt van de vierde naar de tweede stek, alleen bij winst had ze de eerste plaats overgenomen van Angelique Kerber.

Eerste Formule E-zege ooit voor Mahindra op Tempelhof

Het team van Mahindra heeft voor het eerst in de nog korte Formule E-geschiedenis een race gewonnen. De eerste van twee races tijdens de ePrix van Berlijn, verreden op het voormalig vliegveld Tempelhof, leverde een zege op voor de Zweed Felix Rosenqvist. 

Polesitter Lucas di Grassi nam bij de start gelijk de kop, maar de man die naast hem stond op de eerste startrij, José Maria Lopez, kende een erg matige start en viel twee plekken terug. De mannen van Mahindra profiteerden daarvan en Rosenqvist en Nick Heidfeld namen achter Di Grassi hun posities in, voor Lopez en diens teamgenoot Sam Bird.

Kampioenschapsleider Sebastien Buemi moest na een dramatische kwalificatie als veertiende starten en de Zwitser liep in het gedrang wat kleine schade op. Toch wist hij zich in het eerste kwart van de race een beetje naar voren te vechten en met de autowissel in zicht lag Buemi op de tiende plek - terwijl de posities voorin nog onveranderd waren.

Na 22 van de 44 ronden zat de autowissel eraan te komen en op dat moment kreeg Rosenqvist een goed bericht over de radio: hij mocht wat extra energie gebruiken om voorbij Di Grassi te komen en dat lukte gelijk, waardoor de Zweed als leider een tweede auto ging halen. De hele top-17 kwam tegelijk naar binnen, alleen teamgenoten Robin Frijns en Antonio Felix da Costa - die achteraan het veld bungelden - konden nog heel even door, waardoor Frijns tijdelijk de derde plek in beslag nam.

Frijns kwam een ronde later dan de rest naar binnen, Da Costa ging zelfs nog een rondje door, waardoor beide heren in deel twee van de race wat extra energie hadden om mogelijk nog wat winst te boeken. Voorin hadden Rosenqvist en Di Grassi het tempo goed te pakken, Heidfeld keek tegen een achterstand van zes seconden aan. 

Negen ronden voor het einde had Buemi het mes tussen de tanden en de Zwitser opende, met succes, de aanval op de zevende plek van Bird. Teamgenoot Nicolas Prost reed voor hem en viel Jean-Eric Vergne aan, terwijl Buemi de ogen nog vol op Vergne's vijfde plek gericht had. Prost maakte het zijn teamgenoot niet al te lastig en niet veel later hoorde Buemi dat hij Vergne niet per se meer in hoefde halen.

Vergne kreeg namelijk te horen dat hij vanwege een unsafe release in de pitstraat een tijdstraf van vijf seconden kreeg. Toch probeerde Buemi het, want de op de vierde plek rijdende Lopez kwam toch nog in zicht. Voorin was Rosenqvist ongenaakbaar en op de laatste procentjes energie kwam hij als eerste over de streep, voor Di Grassi en Mahindra-teamgenoot Heidfeld. Lopez werd vierde, Buemi eindigde ondanks zijn matige startpositie nog als vijfde. Frijns kwam uiteindelijk als achttiende over de streep.

Windsurfer Badloe wint wereldbekerwedstrijd

In de wereldbekerfinale heeft Kiran Badloe RS:X-klasse gewonnen. De 23-jarige windsurfer was in het Spaanse Santander de sterkste voor Louis Giard en Shahar Zubari. In de medalrace werd Badloe derde wat ruim voldoende was voor de winst.

Badloe won zes van de tien races en zijn slechtste resultaat was een achtste plaats. Vorig jaar was de surfer uit Lelystad, ook al de beste op de wereldbekerwedstrijd in Santander.

Bendsneyder 15e in Moto3-kwalificatie Barcelona

Motorcoureur Bo Bendsneyder zal zondag als vijftiende beginnen aan de Grand Prix van Catalonië in de Moto3 - mits er geen gridstraffen en dergelijken meer toegepast worden.

De 18-jarige Rotterdammer zat op het circuit van Barcelona niet ver van de tijden die de mannen op de voorste startrijen reden, maar het lukte niet om zich daar bij te nestelen. Teamgenoot Niccolo Antonelli start zondag vanaf plek tien.

De poleposition was voor de vierde keer dit jaar voor Jorge Martin. De Spanjaard haalde hard uit en was maar liefst 0,627 seconden sneller dan de nummer twee, landgenot Aron Canet. Om aan te geven hoe gigantisch groot dat gat eigenlijk is: als we vanaf Canet ruim zes tienden naar beneden kijken komen we uit bij de Duitser Philipp Öttl, die vanaf plek zeventien start. 

De race in Barcelona gaat zondagochtend om 11.00 uur van start. 

Volleybalsters vijfde in Montreux

De Nederlandse volleybalsters zijn op de vijfde plaats geëindigd op de Montreux Masters. In Zwitserland was Oranje in het duel om de vijfde plaats te sterk voor Thailand met 3-1: 25-22, 25-18, 22-25, 25-8.

Nederland speelde op het toernooi in Montreux niet in de sterkste opstelling. Bondscoach Jamie Morrison gaf vaste krachten rust na het WK-kwalificatietoernooi van vorige week in Azerbeidzjan, waar Oranje net naast rechtstreekse kwalificatie voor het WK greep.

Nederland was in de groepsfase als derde geëindigd, nadat het twee keer met 3-2 verloor, van Argentinië en China. Door de nederlagen liep Oranje de halve finale mis. De vijfde plek was zodoende het hoogst haalbare voor de jonge ploeg van Morrison.

Dark & Light test de testers

Survival MMORPG Dark and Light begint binnenkort met een gesloten bèta. Om hiervoor in aanmerking te komen moeten de aspirant bèta-testers een enquête invullen. Dit wordt tegenwoordig steeds vaker verlangt door ontwikkelaars. Ook voor de gesloten bèta van Dawn of War III was dit een vereiste.

Dark and Light speelt zich af in een fantasy wereld die stijf staat van de magie. Door middel van craften, het temmen van dieren, verkennen van nieuwe gebieden en samenwerking moet je zien te overleven. Het verhaal speelt zich af op de planeten Alpha en Gaia die om elkaar draaien. Ontwikkelaar Snail Games pronkt met de grafische kracht van de engine van Dark and Light die op 4K-schermen volledig tot zijn recht komt.

Bouw Nintendo-themapark begonnen

In Japan is begonnen met de bouw van een pretpark dat volledig is gewijd aan Nintendo. Super Nintendo World moet op tijd klaar zijn voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokio.

Het themapark maakt deel uit van Universal Studios in de stad Osaka. De aanleg kost meer dan 60 miljard yen, omgerekend ongeveer een half miljard euro. Het park krijgt onder meer een Mario Kart-attractie.

Nintendo en Universal willen ook Nintendo-pretparken bouwen in Orlando (Florida) en Hollywood (Californië).

Bouw Nintendo-themapark begonnen
Bouw Nintendo-themapark begonnen (Foto: BuzzT)

Boze werknemer dupeert hostingprovider

De Haagse hostingprovider Verelox is ernstig gedupeerd door een boze ex-medewerker. Die heeft alle klantgegevens verwijderd en vrijwel alle servers gewist. Verelox is nu tijdelijk offline. De gegevens zijn waarschijnlijk voorgoed verloren gegaan.

Verelox schrijft op zijn website dat het in de komende dagen weer in de lucht hoopt te zijn. "Huidige klanten die nog steeds geïnteresseerd zijn in onze diensten, krijgen een vergoeding", laat het bedrijf weten. Gebruikers krijgen het advies hun serverwachtwoorden te veranderen.

Verelox, opgericht in 2014, biedt hosting voor virtual private servers.

Boze werknemer dupeert hosting provider
Boze werknemer dupeert hosting provider (Foto: BuzzT)

Kennaugh wint op Alpe d'Huez in Dauphinť

Peter Kennaugh heeft de zevende etappe in het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Brit van team Sky maakte deel uit van een grote kopgroep, waar hij de sterkte van was voor Ben Swift. Richie Porte verstevigde zijn leidersplaats in de etappe naar Alpe d'Huez.

In de beginfase moest er behoorlijk wat geklommen worden, waardoor het een gevecht was om in de kopgroep te komen. Uiteindelijk zou het zeventien renners lukken om in de vroege vlucht te komen. De zeventien zouden meer dan zes minuten krijgen van het peloton.

In de kopgroep zouden drie Nederlanders zitten: Koen Bouwman (LottoNL-Jumbo), Lennard Hofstede (Sunweb) en Maurits Lammertink (Katusha-Alpecin). De drie hadden in de kopgroep onder meer het gezelschap: Peter Kennaugh (Sky), Alexis Vuillermoz (AG2R La Mondiale), Jesus Herrada (Movistar), Jelle Vanendert (Lotto Soudal), Ben Swift, Diego Ulissi (beiden UAE Emirates) en Delio Fernandez (Delko Marseille Provence KTM)

Onderweg kwam Bouwman twee keer als eerste boven een klim van tweede categorie en ook een keer boven van de eerste categorie. Daardoor blijft de Nederlander van LottoNL-Jumbo in de bergtrui.

Op de voorlaatste col, de Col de Sarenne moest Bouwman de rol lossen in de kopgroep, nadat Fernandez in de aanval was gegaan. In eerste instantie kon alleen Kennaugh en Vanendert volgen, later zouden ook Herrada, Swift en Ulissi de aansluiting maken.

Vanuit het peloton was Romain Bardet in de aanval gegaan. De Fransman van AG2R La Mondiale reed op de Col de Sarenne weg uit het peloton. Op de top van de voorlaatste beklimming had hij één minuut voorsprong op het peloton. Voorin moesten Vanendert, Herrada en Ulissi, Kennaugh en Swift laten gaan.

In het tussenstuk richting Alpe d'Huez raapte Bardet Talansky op. De Amerikaan was voor de Col de Sarenne al weggesprongen vanuit het peloton. In het peloton waren er ook nog uitvallen van Daniel Martin en Alejandro Valverde, maar zij kregen niet de ruimte van het peloton.

Aan het begin van Alpe d'Huez, die vandaag niet van de traditionele kant werd beklommen en daardoor slechts vier kilometer lang was, reed Kennaugh weg bij Swift. Kennaugh zou uiteindelijk ook de overwinning grijpen.

Talansky moest Bardet al snel laten gaan. Bardet zou nog een groot deel van de vroege kopgroep, maar in de sprint om plaats drie waren Herrada en Vanendert net wat sterken dan de Fransman. Hij maakte wel veertig seconden goed op de andere favorieten.

In het peloton plaatste Fabio Aru een aanval. De Italiaan, die volledig is hersteld van een knieblessure, had een gat van tien seconden. Porte ging er vervolgens zelf achteraan en kreeg Fuglsang, Contador en Martin met zich mee. Valverde en Froome moesten het viertal laten rijden. Door het hoge tempo van Porte moest niet veel later ook Aru, Contador en Martin eraf bij de Australiër.

In het klassement heeft Porte nu meer dan één minuut op Froome. Op de derde plaats staat Fuglsang, de Deen kon vandaag als enige Porte volgen.

Morgen is er nog een bergetappe in het Critérium du Dauphiné. Dan komen de renners aan op Plateau de Solaison (11,3 km aan 9,2%) een klim van buitencategorie.

Arnold Gelderman wordt vaak herkend als Scar

Stemacteur Arnold Gelderman wordt met regelmaat herkend als Scar, de kwade oom uit The Lion King. Gelderman sprak de rol meer dan twintig jaar geleden in voor de beroemde Disney-film. Ook kandelaar Lumiere uit Beauty and the Beast is een personage waar hij in het dagelijks leven vaak op wordt aangesproken.

Dat vertelde Gelderman zaterdag op Radio 2 in het programma Spijkers met Koppen. De 79-jarige Gelderman was als regisseur of stemacteur de afgelopen vijftig jaar betrokken bij vrijwel alle grote Disney-films.

"Ik moest laatst naar het gemeentehuis", vertelde de acteur op de radio. "Bij de balie zat een blind meisje. U moet die gang in, meneer Gelderman, zei ze toen ik haar de weg vroeg. Ze herkende mij als Scar." De acteur ontvangt ook regelmatig rare verzoeken van wildvreemden. "Dan vragen mensen uit het niets of ik hun antwoordapparaat wil inspreken als Lumiere."

Moeilijker dan Shakespeare
Het vak van stemacteur wordt vaak onderschat. "Gijs Scholten van Aschat, die cowboy Woody deed in de Nederlandse versies van Toy Story, zei dat het moeilijker is dan Shakespeare. Je hebt alleen maar je mond om emotie te spelen. En in het Nederlands zijn er vaak veel meer woorden nodig dan in het Engels om iets te zeggen."

Gelderman laakt de ontwikkeling dat stemmen in animatiefilms tegenwoordig steeds vaker worden ingesproken door BN'ers in plaats van serieuze acteurs. "Als een Nederlandse producent voor de aandacht die het oplevert graag een BN'er wil, dan mag hij of zij auditie doen. En ja, het komt voor dat ik dan niet voor die mensen kies."Gelderman was te gast vanwege de succesvolle internetserie Stemmen van Toen, waarin stemacteurs worden geïnterviewd.

Arnold Gelderman wordt vaak herkend als Scar
Arnold Gelderman wordt vaak herkend als Scar (Foto: BuzzE)

Maffialid uit Aalsmeer in BraziliŽ opgepakt

De Braziliaanse politie heeft op het vliegveld van São Paulo het Italiaanse maffialid Vincenzo Macri opgepakt. Macri woonde jarenlang in Aalsmeer. De Braziliaanse politie liet zaterdag weten dat Macri een Venezolaans paspoort had en onder de naam Angelo Di Giacomo reisde.

Hij werd gezocht wegens drugshandel. Italië heeft om zijn uitlevering gevraagd. Als bloemenhandelaar in Aalsmeer zou Macri samen met een familielid cocaïne van Zuid-Amerika naar Europa hebben gesmokkeld. Ook wordt Macri verdacht van de handel van drugs uit Marokko naar Nederland.

Zijn vader Antonio Macri was leider van de n'drangheta, de georganiseerde bende in de zuidelijke regio Calabrië. Antonio Macri werd in 1975 tijdens een bendeoorlog gedood.

Maffialid uit Aalsmeer in Brazilië opgepakt
Maffialid uit Aalsmeer in Brazilië opgepakt (Foto: ANP)

Bondscoach Luxemburg laakt wangedrag jonge Thill

Vincent Thill ging tijdens Nederland - Luxemburg met veel bombarie naar de kant. De bondscoach is ontstemd over dit gedrag. 

Luc Holtz, bondscoach van Luxemburg, had door de absentie van een aantal ervaren spelers een basisplek voor de 17-jarige Thill. Toen de speler van FC Metz, die pas acht minuten meedeed bij die club, na een minuut of vijftig naar de kant werd gehaald verloor hij zijn zelfbeheersing, keek hij de bondscoach niet aan en probeerde hij alles wat bij hem in de buurt lag weg te schoppen.

"Een 17-jarige jongen zou niet met zo'n reactie moeten komen", reageerde Holtz op de persconferentie. "We zullen hem uitleggen hoe het werkt. Op die leeftijd maken we allemaal fouten, maar dit moet niet nog een keer gebeuren. Als hij in een groep wil functioneren, zal hij dit niet meer moeten doen."

Holtz vond de 5-0 tegen Oranje geen onlogisch resultaat. "We wisten dat het lastig zou worden, ook omdat we nog een aantal ervaren spelers misten. Vlak voor rust hadden we de kans om terug in de wedstrijd te komen, maar dat lieten we na. De pressing van Nederland deed ons daarna pijn", besloot de keuzeheer.

De Vrij: "Beetje uit mijn ritme"

Stefan de Vrij speelde tegen Luxemburg zijn eerste interland sinds september 2015. Hij was kritisch op zichzelf en vond dat hij niet al te best speelde, zo vertelde hij na afloop.

Mede door verschillende blessures stond De Vrij dik anderhalf jaar niet in Oranje. Toen hij zich geblesseerd liet vervangen tegen Turkije (september 2015, 3-0 verlies) wist Nederland nog niet zeker dat het het EK in Frankrijk zou gaan missen. Inmiddels moet De Vrij met Oranje het WK voor 2018 redden.

Tegen Luxemburg, op Wesley Sneijder-avond, werd met mooie cijfers gezegevierd: 5-0. Door een botsing van twee hoofden, was er even de vrees dat De Vrij al na vijf minuten gewisseld moest worden, maar gelukkig duurde zijn rentree in Oranje, in de voor hem vertrouwde Kuip, gewoon negentig minuten.

"Dat was een lekkere binnenkomer, na vijf minuten of zo? Ben je er zo lang niet bij geweest, gebeurt dat. Maar ik wilde per se door, opgeven was geen optie", zei de 31-voudig international tegenover de NOS.

"Het was heel lang geleden", besefte De Vrij in gesprek met FOX Sports. "Ik ben blij dat ik terug ben, en dat in de Kuip. Dat maakt het ook mooi." Wel was er bij de Lazio-verdediger ruimte voor zelfkritiek. "Ik speelde niet heel geweldig. Vooral in de tweede helft was ik in de passing wat minder. Ik was een beetje uit mijn ritme, kreeg ook kramp in mijn beide kuiten, maar ik ben blij dat ik de wedstrijd uit heb kunnen spelen."

De Vrij kreeg geel en incasseerde zelf een doodschap, toen een Luxemburger met gestrekt been inkwam op zijn scheenbeen. "Dat had erger kunnen aflopen", aldus De Vrij, die samen met Lazio-kompaan Wesley Hoedt het Nederlandse verdedigingscentrum vormde.

Brand in school in Eindhoven onder controle

In Eindhoven woedt zaterdag een grote brand bij basisschool Onder de Wieken aan de Mainelaan. Over de oorzaak is nog niets bekend. De school moet als verloren worden beschouwd, zegt een woordvoerder van de brandweer.

De school ligt midden in een woonwijk. De brandweer probeert te voorkomen dat het vuur overslaat. Voor zover bekend zijn er geen gewonden. Met een NL Alert gaat de veiligheidsregio omwonenden waarschuwen uit de rook te blijven.

Update 13:25 uur
Redacteur WebHawk is ter plaatse bij de brand. Inmiddels is de brand onder controle en is begonnen met nablussen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

Brand in school aan Mainelaan (Eindhoven) (Foto: Webhawk)
Brand in school aan Mainelaan (Eindhoven) (Foto: WebHawk)

Brand in school aan Mainelaan (Eindhoven) (Foto: Webhawk)
Brand in school aan Mainelaan (Eindhoven) (Foto: WebHawk)

NL-alert vanwege brand in Eindhoven (Foto: Webhawk)
NL-alert vanwege brand in Eindhoven (Foto: WebHawk)


Inkomens topbestuurders zorg nauwelijks lager

In de ouderenzorg is in 2016 ruim 68 miljoen euro besteed aan beloningen voor topbestuurders. Dat is circa 0,3 procent minder dan in het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Actiz 50, een lijst met grootverdieners in de ouderenzorg, die de FNV zaterdag heeft vrijgegeven.

2016 was het laatste jaar dat bestuurders in de zorg hun topinkomens konden behouden. Vanaf begin dit jaar moeten vele topbestuurders fors inleveren door de Wet normering topinkomens (WNT). Het maximumsalaris in de (semi-)publieke sector wordt begrensd tot 178.000 euro, de zogenaamde balkenendenorm. Voor een ontslagvergoeding staat maximaal 75.000 euro.

In de lijst grootverdieners in de ouderenzorg voor 2016 staat Wim Driesse van de Stichting Zorggroep bovenaan. Mede door een ontslagvergoeding had hij vorig jaar een inkomen van ruim vier ton.

Inkomens topbestuurders zorg nauwelijks lager
Inkomens topbestuurders zorg nauwelijks lager (Foto: ANP)

Wietze de Jager zit nog steeds 'ziek' thuis

Wietze de Jager, die vijf jaar deel uitmaakte van het succesvolle radioduo Mattie & Wietze, zit nog steeds ziek thuis terwijl zijn contract met Qmusic doorloopt. Dat meldt het AD zaterdag. De Jager denkt volgens de krant nog steeds na over de mogelijkheid over te stappen naar SkyRadio, al wordt Talpa naar verluidt wel "chagrijnig van Wietzes besluiteloosheid".

Jager en zijn maatje Mattie Valk zouden gezamenlijk overstappen van Qmusic naar SkyRadio. Na lang praten en onderhandelen besloot Valk toch van de overstap af te zien, in ruil voor een nieuw contract en een veel hoger salaris. De Jager voelde zich gepasseerd en meldde zich ziek.

Valk presenteert het ochtendprogramma van Qmusic sindsdien alleen. De zender zou De Jager nog steeds graag terug willen. Een bijkomend probleem is het zogenoemde concurrentiebeding; beide dj's mogen na een overstap twaalf maanden lang geen radio maken bij een andere zender. De Jager zou onder dit beding uit willen komen.

Wietze de Jager zit nog steeds 'ziek' thuis
Wietze de Jager zit nog steeds 'ziek' thuis (Foto: BuzzE)

Franse fotograaf terug na cel in Turkije

De Franse persfotograaf Mathias Depardon heeft zaterdag na zijn vrijlating in Turkije een oproep gedaan de in dat land gevangen zittende collega's niet te vergeten. Depardon keerde laat op vrijdagavond terug in Frankrijk.

Hij werkte voor National Geographic in het zuidoosten van Turkije. Hij werd daar 8 mei gearresteerd. Volgens zijn advocaat werd hem "terreurpropaganda" verweten. Bovendien zou zijn persvisum al zijn verlopen.

Depardon werd opgesloten in een detentieoord voor uit te zetten buitenlanders, maar van uitzetting kwam het helemaal niet. Depardon ging in hongerstaking en de Franse president Macron heeft zijn Turkse ambtgenoot Erdogan over de zaak benaderd.

Tientallen journalisten zitten in Turkije vast. De regering van Erdogan heeft de mislukte couppoging in juli vorig aangegrepen om critici en tegenstanders hard aan te pakken.

Franse fotograaf terug na cel in Turkije
Franse fotograaf terug na cel in Turkije (Foto: ANP)

'Boze partijgenoten May dreigen'

De Britse premier Theresa May wil met steun van een kleine partij uit Noord-Ierland verder regeren na een pijnlijke verkiezingsnederlaag, maar in haar eigen partij dreigen boze parlementariërs de steun aan haar in te trekken. De krant The Guardian berichtte zaterdag dat ministers en een reeks Kamerleden de premier te verstaan hebben gegeven dat ze op zijn minst haar twee naaste raadgevers en medewerkers Fiona Hill en Nick Timothy de laan uit moet sturen.

Hill en Timothy, steun en toeverlaat van May, worden er verantwoordelijk voor gehouden dat de vervroegde verkiezingen een afgang zijn geworden voor de Conservatieven. Een bewindsman noemde Hill en Timothy zelfs "monsters die onze partij tot zinken hebben gebracht".

May's Conservatieve Partij verloor donderdag tegen de verwachtingen in de meerderheid in de Britse Tweede Kamer. En dat was tien dagen voor de geplande start van onderhandelingen over het beëindigen van het lidmaatschap van de Europese Unie. May wilde met extra steun in het parlement aan de onderhandelingen beginnen.

'Boze partijgenoten May dreigen'
'Boze partijgenoten May dreigen' (Foto: ANP)

Afghaanse politiemensen dood door aanval VS

Drie Afghaanse politiemensen zijn per ongeluk om het leven gekomen door een aanval van de Amerikaanse luchtmacht. Volgens het Amerikaanse leger gebeurde dat in de nacht van vrijdag op zaterdag tijdens een actie van speciale troepen in de provincie Helmand die samen met het Afghaanse leger werd uitgevoerd.

Het gaat om drie leden van de Afghaanse grenspolitie. Volgens het Amerikaanse leger werden zij geraakt toen vanuit de toestellen werd "teruggeschoten". In een verklaring condoleert het Amerikaanse leger de nabestaanden van de slachtoffers.

Afghaanse politiemensen dood door aanval VS
Afghaanse politiemensen dood door aanval VS (Foto: ANP)

Lil Wayne aangeklaagd voor racisme

Lil Wayne moet zich binnenkort voor de rechter verantwoorden voor het slaan van een beveiliger bij een nachtclub in Hollywood vorig jaar juni. En de uitsmijter die hem aanklaagt, claimt dat het gaat om een racistisch vergrijp.

Volgens de beveiliger was het enorm druk voor de nachtclub, waar toen een BET Music Awards afterparty gaande was. Lil Wayne probeerde binnen te komen, maar de man liet hem niet zo maar binnen. Tot grote woede van de rapper. Volgens de uitsmijter sloeg Wayne hem vervolgens zo hard met zijn vuist dat hij tegen de vlakte ging.

Hierna gooide de rapper een glas vol alcohol in het gezicht van de beveiliger en riep: 'F*ck you white boy'. En dat maakt het hele incident racistisch, meent de man. Hij eist dan ook tienduizenden dollars van Lil Wayne, de nachtclub en het platenlabel van de rapper wegens mishandeling en racisme.

Lil Wayne ontkent ondertussen dat hij de beveiliger heeft geslagen. Dat blijkt uit rechtbankpapieren in handen van TMZ.

Lil Wayne aangeklaagd voor racisme
Lil Wayne aangeklaagd voor racisme (Foto: BuzzE)

Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder

De kans is aanwezig dat zich in het archief van schrijver Marten Toonder nog meer niet eerder gepubliceerd materiaal bevindt. Dat stelt zijn kleinzoon Irwin Toonder in een interview in Met het oog op morgen.

Van Toonder, die in 2005 overleed, verschijnt zaterdag de tot nu toe onbekende thriller Tim MacNab zoekt kopij. Het boek vertelt over de mysterieuze passagiers aan boord van een schip dat van Rotterdam naar Zuid-Amerika reist. Het werk werd een paar jaar geleden gevonden in het archief van Toonder.

De auteur, die wereldberoemd werd dankzij zijn boeken over Tom Poes en Ollie B. Bommel, schreef het verhaal in 1937. "We wisten wel dat mijn opa meer had geschreven", vertelt Irwin Toonder op Radio 1. "Maar die teksten werden verborgen gehouden. Mijn vader onderhield het familiearchief; dit bestond uit aardig wat dozen die niet open gingen. 'Dat is oud werk, dat blijft dicht', werd er dan gezegd."

Herkenbare uitdrukkingen
De kleinzoon noemt Tim MacNab zoekt kopij "een volbloed Toonder, alle bekende elementen zijn aanwezig." Het boek bevat voor fans veel herkenbare uitdrukkingen en zelfs personages die later ook in de Bommel-boeken terugkwamen. "Zo zit er al een kapitein Walrus in, een personage dat was geënt op mijn overgrootvader die zeevaarder was."

Het boek werd in 1937 vermoedelijk niet uitgegeven omdat de twee meest kritische meelezers van Toonder, zijn vrouw en zijn broer, het niet goed genoeg vonden. "Als zij op- of aanmerkingen hadden, was het niet geschikt voor openbaring", aldus kleinzoon Irwin.

Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder
Wellicht meer verborgen manuscripten Toonder (Foto: BuzzE)

Verstappen: "Dicht bij top-4"

Max Verstappen is na de vrije trainingen in de Grand Prix van Canada niet geheel ontevreden. Met de snelheid zat het prima: zevende in de eerste training - op hardere en dus langzamere banden dan de rest - en vijfde in de tweede training, binnen een halve seconde van de snelste tijd.

Toch waren er in de tweede training problemen met vermoedelijk de versnellingsbak van de Red Bull. Ook teamgenoot Daniel Ricciardo kende technisch malheur, waardoor hij bijna een uur binnen moest blijven staan. "Ik weet niet precies wat het probleem was, dat gaan we nog wel onderzoeken", aldus Verstappen na afloop. "Tot die tijd ging het eigenlijk heel erg goed, we zaten bovenop de top-4. Daar kunnen we erg blij om zijn, zeker ook omdat dit een circuit is wat ons normaal gesproken niet zo lekker ligt."

Op de boordradio reageerde Verstappen op een gegeven moment een beetje gefrustreerd: "Ja, dat gebeurt wel eens. We weten al het hele seizoen dat we niet de beste auto hebben en vooral om plek vijf en zes vechten, maar natuurlijk is het jammer als je niet om de zege mee kunt doen. Maar goed, dan moeten we plek vijf maar als zege zien."

Concerten Guus Meeuwis gaan door

Ook op zaterdag, zondag en dinsdag wordt het in Eindhoven pompen of verzuipen en regent het meters bier. De concerten van Guus Meeuwis in het PSV-stadion gaan namelijk gewoon door. Dat staat in een verklaring op de website van de Brabantse zanger die is uitgegeven naar aanleiding van een nacht die je normaal alleen in films ziet vrijdagavond.

Tijdens de komende concerten zet de politie extra middelen in voor de veiligheid van de bezoekers.

Een 29-jarige man uit Amsterdam werd vrijdagavond aangehouden toen hij aan het filmen was bij de ingang van het PSV-stadion, waar Meeuwis op dat moment een optreden verzorgde. De man had geen verklaring voor zijn gedrag en geen kaartje voor het concert. Eenheden uit de Brabantse provincie en ver daarbuiten werden ingezet en boven de stad vloog lange tijd een politiehelikopter. De politie droeg kogelwerende vesten en was zwaar bewapend.

Guus Meeuwis heeft zijn concert vrijdag wat op verzoek van de politie langer door laten gaan zodat ze de tijd konden nemen om voor iedereen een veilige en rustige uittocht kon verzorgen.

Concerten Guus Meeuwis gaan door
Concerten Guus Meeuwis gaan door (Foto: BuzzE)

Imam: 'Vrouwenbesnijdenis voorkomt nymfomanie'

De hoofdimam van één van de grootste moskees in de Amerikaanse staat Virginia is van mening dat genitale mutilatie van vrouwen 'eerzaam' is en 'helpt hyperseksualiteit te voorkomen.' Hij deed die uitspraken afgelopen zaterdag.

Op maandag werden de uitspraken direct door het bestuur van de Dar al-Hijra-moskee in Falls Church veroordeeld. De imam in kwestie, Shaker Elsayed geheten, werd daarbij uit zijn functies ontheven en met betaald verlof weggestuurd.

Het zinkende schip wordt verlaten
Een andere imam, Johari Abdul-Malik, PR-man bij dezelfde moskee, stapte vrijdag op om zich te distantiëren van het voorval en zegt dat het slechts 'een van de vele verwerpelijke uitspraken' is die in de afgelopen jaren uit de mond van Elsayed konden worden opgetekend.

Hij stelt dat de moskee en haar bestuur een kant opgaan waar hij zich niet langer in kan vinden.

'Sorry, not sorry'
In zijn lezing stelde de van origine Egyptische Elsayed dat vrouwenbesnijdenis 'een slechte reputatie' heeft vanwege niet goed opgeleide dokters die er een potje van maken. Het is de bedoeling, zegt hij, dat alleen een klein deel van de vagina wordt weggesneden, zodat vrouwen geen nymfomanen worden.

De imam erkende later deze week dat hij zich wellicht beter had kunnen onthouden van het spuien van zijn mening over vrouwenbesnijdenis. "Hierbij neem ik mijn woorden terug", schrijft hij. Ook biedt hij excuses aan mochten er mensen beledigd zijn.

Moordaanslag verdedigende imam in een Al-Qaeda-moskee
Hoofdimam Elsayed is al vaker in het nieuws geweest om controversiële zaken. Zo sprak hij ooit zijn steun uit voor Ahmed Omar Abu Ali, die veroordeeld is voor het voorbereiden van een moordaanslag op de toenmalige president George W. Bush. Elsayed fungeerde tijdens het proces als onofficiële woordvoerder van Abu Ali en zijn familie.

Dezelfde moskee heeft ook al een niet erg fris verleden. Toenmalig hoofdimam Anwar Al-Awlaki vertrok na 9/11 naar het Midden-Oosten, waar hij een van de leiders van Al-Qaeda werd. Uiteindelijk kwam hij door een drone-aanval om het leven.

Dode en gewonde door steekpartij in Amsterdam

Door een steekpartij zaterdagmorgen in Amsterdam-Zuidoost is een dode gevallen. Ook is een persoon gewond geraakt. De politie heeft een verdachte aangehouden.

De politie kreeg omstreeks 7.00 uur een melding over een feestje waarop ruzie was ontstaan in de Scherpenzeelstraat in Zuidoost. Agenten vonden daar de slachtoffers en hielden een verdachte aan.

Dode en gewonde door steekpartij
Dode en gewonde door steekpartij (Foto: ANP)

Zeeuwse snackbar zit grote hamburgerketen dwars

Het verhaal begint in 1988 als de Zeeuw Raymond Warrens een snackbar opent in Goes die hij naar dochter Wendy vernoemt. Op het moment dat hij in 1995 de merknaam vast liet leggen voor de gehele Benelux wist hij niet dat hij daarmee nu al 17 jaar lang de Amerikaanse hamburgerketen Wendy’s de voet dwars zou zetten.

De burgerketen, die ruim 6.500 restaurants in dertig landen bezit, wilde in het jaar 2000 ook hier intrede doen, maar krijgt te horen van de rechtbank in Maastricht dat snackbar Wendy’s de oudste rechten op de merknaam heeft.

Als in 2013 de burgerketen bij het Europese hof aanklopt om de merkrechten te laten vervallen, krijgen ze wederom nul op rekest. Medewerker Albert van der Hoek: “Ze hadden zeker niet verwacht dat zo’n Zeeuwse boerenlul ze al twintig jaar dwarszit."

De hamburgerketen heeft in mei laten weten de laatste uitspraak aan te willen vechten. Volgens de Amerikanen 'kan het niet zo zijn dat het minimale gebruik door één klein snackbarretje als normaal gebruik van het merk in de Benelux beschouwd kan worden'. Warrens laat via advocaat Thera Adam weten binnenkort een tweede vestiging opent in Zierikzee: “Dan kunnen de Amerikanen hem ook niet meer aanvallen op het feit dat Wendy’s geen keten is.”

'Oranje-doelwit' Schmidt kiest voor Chinese miljoenen

Voetbaltrainer Roger Schmidt zet zijn carrière voort in het land van de vele miljoenen: China. De 50-jarige Duitser werd gepresenteerd door Beijing Guoan, uitkomend in de Chinese Super League. Over zijn salaris is niks bekendgemaakt, maar we hoeven ons vermoedelijk geen zorgen te maken over zijn financiële situatie.

Schmidt maakte in zijn carrière onder meer bij Red Bull Salzburg veel indruk door Ajax in 2014 twee keer zoek te spelen. Bij Bayer Leverkusen deed Schmidt het ook uitstekend, maar daar werd hij in maart na een mindere periode buiten de deur gezet.

Na het ontslag van de Nederlandse bondscoach Danny Blind werd Schmidt genoemd als door de KNVB gewilde opvolger, maar dat ging niet door. Ook bij Ajax werd hij onlangs genoemd, hoewel Ajax al aangaf dat de Duitser vanwege de manier van spelen van zijn teams geen serieuze optie was.

Andorra wint na dertien jaar weer eens een kwalificatiewedstrijd

Andorra heeft er bijna dertien jaar op moeten wachten, maar gisteren wist het dwergstaatje eindelijk weer eens een kwalificatiewedstrijd te winnen. In eigen huis won Andorra met 1-0 van Hongarije. Ze wisten slechts eenmaal eerder een kwalificatiewedstrijd in winst om te zetten

Marc Rebés was met een knappe kopbal verantwoordelijk voor de enige treffer van de wedstrijd. Voor rust maakte hij de 1-0 en deze stand wist Andorra knap tot aan het eindsignaal vast te houden.

De eerste overwinning van Andorra in een kwalificatiecyclus werd geboekt op 13 oktober 2004. Destijds werd Macedonië met 1-0 verslagen. Sindsdien gingen 93 duels verloren en werd er driemaal gelijkgespeeld, waaronder eenmaal in de huidige kwalificatiereeks tegen Faeröer (0-0).

Hoewel Andorra door de overwinning niet meer de laatste plaats inneemt in hun poule, is het WK al ver uit zicht. Zwitserland en Portugal gaan ruim aan de leiding in Poule B. Zwitserland versloeg gisteren Faeröer met 2-0, terwijl Portugal geen moeite had met Letland (0-3 winst).

Defensie koopt 2000 nieuwe trucks bij Scania

Het ministerie van Defensie wil 2037 nieuwe zware en middelzware trucks bij Scania kopen. De eerste voertuigen moeten in het laatste kwartaal van volgend jaar worden geleverd.

Een woordvoerder van Defensie wil zaterdag niet zeggen hoeveel geld met het contract is gemoeid. De Telegraaf meldt dat het om circa 500 miljoen euro gaat. De vrachtwagens zouden in Nederland worden gebouwd.

De vrachtauto's met container worden gebruikt als onder meer commandopost en werkplaats. Ook worden ze ingezet voor brandstofvervoer. Veel van de huidige trucks van Defensie zijn van DAF.

Defensie koopt 2000 nieuwe trucks bij Scania
Defensie koopt 2000 nieuwe trucks bij Scania (Foto: ANP)

Mannenwedstrijden vervangen door vrouwenwedstrijden op Olympische Spelen

De wijzigingen aan het programma voor de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo hebben onder sportfans tot flink wat protest geleid. Naast eerder genoemde zaken als nóg meer zwemafstanden en allerlei gemengde onderdelen, heeft het IOC ook besloten om diverse mannenwedstrijden te vervangen door, vaak minder competitieve, vrouwenwedstrijden, om het aantal onderdelen voor mannen en vrouwen zoveel mogelijk gelijk te trekken.

We beginnen bij het boksen. Dat bestond in Rio vorig jaar nog uit tien gewichtsklassen bij de mannen en drie bij de vrouwen. Vrouwenboksen staat sinds 2012 op het olympisch programma en er is nog geen heel groot aantal toppers, waardoor het hebben van drie klassen vooralsnog prima leek. Daar komen er nu twee bij, maar wel ten koste van twee gewichtsklassen bij de mannen.

Welke gewichten geschrapt worden is nog niet bekend, maar vooral klassen als 49kg, 52kg, 56kg, 60kg, 64kg, 69kg en 75kg lijken het moeilijk te krijgen, aangezien die gewichten dicht op elkaar zitten en het schrappen mogelijk minder effect zal hebben. De vrouwen kwamen in Rio uit in de klassen tot 51, 60 en 75 kilogram en daar komen de klassen tot 57 en 69 kilogram bij. 

De grootste kritiek komt uit het kanoën en dan vooral het slalomkanoën. De competitieve C2 bij de mannen, een van de absolute toponderdelen in de hele Slowaakse sport, wordt vervangen door de C1 bij de vrouwen. Dat is over het algemeen een stuk minder competitief: de Britse dames domineren de World Cup en de jonge Australische Jessica Fox is al drie keer op rij wereldkampioene geworden. In Rio pakte ze overigens olympisch brons in de K1 - een kayak in plaats van kano.

Ook het vlakwaterkanoën levert twee onderdelen bij de mannen in: de C1 en K2, beiden over 200 meter. Dat is voor één man bijzonder zuur. De Iraniër Adel Mojallali was afgelopen maand na bijna een jaar klaar met het uitstippelen van een plan voor de komende vier jaar, wat moest leiden tot een olympische medaille in de C1 over 200 meter. De C1 over 200 en C2 over 500 meter bij de vrouwen komen voor de twee onderdelen in de plaats.

Het roeien gaat van acht naar zeven mannenonderdelen, ten koste van de lichte dubbeltwee. Dat is balen voor Ierland, want in Rio wonnen de broertjes O'Donovan op dat onderdeel zilver, een van de twee Ierse medailles in Rio. De vier-zonder bij de vrouwen komt er voor in de plaats. Dat leverde op de afgelopen WK's opvallend genoeg telkens een andere winnaar op, maar van enige spanning was eigenlijk nooit sprake: de wedstrijden worden vaak met groot verschil beslist.

Zoals eerder al bekend was levert ook het schieten drie mannenonderdelen in, die doorgaans bol staan van de spanning. Onder meer de schitterende double trap gaat eraan, allemaal ten faveure van drie gemengde wedstrijden: gemengd trap, gemengd 10 meter luchtgeweer en gemengd 10 meter luchtpistool. In het zeilen blijven de wijzigingen beperkt: de al gemengde Nacra 17-boot wordt vervangen door de eveneens gemengde Foiling Nacra-17, ongeveer dezelfde boot, maar met kleine vleugeltjes onder water die de snelheid verhogen.

'Datalek bij rechtspraak Brabant'

Bij de rechtspraak in Oost-Brabant is een datalek geweest. Het Openbaar Ministerie kreeg te ruime autorisatie voor de computersystemen en daardoor konden medewerkers vonnissen van rechters lezen voordat die waren uitgesproken. Dat meldt NRC zaterdag.

Het datalek speelde bij een grote drugszaak. De rechtbank heeft een brief naar de advocaten van de verdachten gestuurd. "Het OM heeft op geen enkele wijze getracht de inhoud van vonnissen te beïnvloeden", benadrukt de rechtbank volgens NRC. De Autoriteit Persoonsgegevens is op de hoogte gebracht.

'Datalek bij rechtspraak Brabant'
'Datalek bij rechtspraak Brabant' (Foto: BuzzT)

Hoge zonkracht verwacht

De zon gaat dit weekend uitbundig schijnen en de zonkracht bereikt dan de voor Nederland uitzonderlijk hoge zonkracht 8. Dat kan al na tien tot vijftien minuten leiden tot verbranding van de huid, waarschuwt weerbureau Weeronline.

Zonkracht 8 komt in ons land zelden voor, hooguit eens in de paar jaar, en heeft te maken met de dikte van de ozonlaag. Als die tijdelijk wat dunner is, bereikt meer UV-straling het aardoppervlak. Een UV-index hoger dan 8 wordt in Nederland nooit gehaald.

Volgens Weeronline heeft het zuidoosten van Nederland zaterdag al zonkracht 8, zondag geldt dat ook voor het zuidwesten en midden.

Hoge zonkracht verwacht
Hoge zonkracht verwacht (Foto: ANP)

Advocaat legt Akť vast voor Nederland met korte invalbeurt

Dick Advocaat gaf toe dat het brengen van Nathan Aké een achterliggende reden had. Door zijn invalbeurt tegen Luxemburg, zal Nathan Aké al zijn interlands in zijn loopbaan voor Oranje spelen. De Chelsea-verdediger, die in het oefenduel tegen Marokko debuteerde, heeft nu minuten gemaakt in een kwalificatieduel en kan niet meer voor Ivoorkust kiezen, het land waar zijn vader is geboren.

"Normaal had ik voor Sneijder Davy Klaassen gebracht", zei Advocaat op de persconferentie. "Maar ik vond het wel handig dat Aké ook een officiële interland zou meemaken. Hij speelde al vriendschappelijk mee tegen Marokko, maar dat telt niet. Nu is hij echt aan ons verbonden.''

Zo hoeft de KNVB niet meer te vrezen voor een Hakim Ziyech-scenario. Danny Blind besloot de Ajacied (toen FC Twente-speler) links te laten liggen, waarna hij zich ondergewaardeerd voelde en voor Marokko koos. "Ik was daar niet bij betrokken", zei Advocaat. "Dus wat moet ik daar op zeggen? Maar ik vond het slim om Aké even in te brengen.''

Eerste teaser trailer voor Black Panther

Het Marvel Cinematic Universe wordt volgend jaar weer een stukje groter. Niet omdat er, naast de Thor- en Guardians of the Galaxy-films nóg een titel verschijnt die zich weer elders in de ruimte afspeelt, maar juist omdat we onze eigen planeet verder verkennen: in Black Panther nemen we een kijkje in Wakanda, en de deze teaser trailer geeft ons daar een eerste indruk van.

De film brengt personages uit Avengers: Age of Ultron en Captain America: Civil War terug, en introduceert het land van koning T'Challa (Chadwick Boseman), die in Civil War deze rol van zijn vader, T'Chaka, overnam. Hij beschermt zijn land als de Black Panther.

Black Panther is te zien vanaf februari. Naast Boseman zien we ook Martin Freeman, Andy Serkis, Lupita Nyong'o, Angela Bassett, Michael B. Jordan en Forest Whitaker.

'Wilco Viets slachtoffer steekpartij Putten'

Wilco Viets, een van de twee ten onrechte veroordeelde mannen in de Puttense moordzaak, is vrijdagavond bij een steekpartij zwaargewond geraakt. Dat meldt misdaadjournalist Peter R. de Vries zaterdag op Twitter. Viets is geopereerd en buiten levensgevaar, aldus De Vries.

Viets is volgens De Vries tien keer gestoken door een Poolse man die hij een lift had aangeboden. Bij de aanhouding van die man heeft de politie een schot gelost. Ook werd een vrouw aangehouden, meldde de politie vrijdag al.

Volgens De Vries staat de steekpartij los van de Puttense moordzaak. Door zijn speurwerk werden Viets en mede-veroordeelde Herman Dubois na negen jaar cel uiteindelijk vrijgesproken van de moord op stewardess Christel Ambrosius.

'Wilco Viets slachtoffer steekpartij Putten'
'Wilco Viets slachtoffer steekpartij Putten' (Foto: ANP)

NS maakt reizen in de spits mogelijk duurder

Forenzen moeten mogelijk meer gaan betalen om in de spits met de trein te reizen. De zogenaamde spitsheffing zou ervoor moeten zorgen dat de treinen niet meer uitpuilen.

De NS kwam al eerder met het idee, maar na stevige kritiek werd er door een speciale denktank naar andere oplossingen gezocht. Het plan voor de spitsheffing komt nu dus weer naar voren. De kaartjes zouden met de heffing tussen acht en negen uur in de ochtend duurder worden.

Pas in het najaar weten we echt of het plan daadwerkelijk doorgaat.

Update 09:15 uur
In een reactie laat de NS weten dat de spitsheffing slechts een idee is. "Dat is op dit moment een idee. We gaan niets op voorhand uitsluiten, wat ons betreft ligt alles op tafel. Wij spreken trouwens liever van 'slimme prijsprikkels', omdat het niet alleen gaat over extra betalen in de spits, maar bijvoorbeeld ook over minder betalen in de daluren."

De NS roept reizigers op om mee te denken over hoe de spitsdrukte op het spoor in te dammen. Zelf komt de woordvoerder met het briljante idee om 'meer en vaker treinen te laten rijden' en 'betere afstemming met het overige openbaar vervoer'. Ook het inzetten van light materiaal op het bestaande spoort noemt hij als optie.

Gearbest, rock the summer-sale

gbrock1 (Foto: GB)De afgelopen dagen leek het er even niet op, maar dit weekend wordt het weer zomerweer. We kijken met z’n allen weer uit naar de vakantieperiode, het mooie weer en lekker even vrij zijn! Om extra te genieten van de zomer is er weer een mooie promotie gestart bij Gearbest.

Tijdens deze promotie zijn er in vele verschillende categorieën mooie aanbiedingen, Couponcodes en Flash Sales, waardoor sommige producten nu erg voordelig zijn. Wat dacht je van 20% korting op alle kleding en accessoires, of 10% korting op horloges en Outdoor-artikelen...Daarnaast zijn er de zogenaamde ‘Daily Deals’ waarbij er mooie aanbiedingen tijdelijk beschikbaar zijn, maar wel tegen heel scherpe prijzen.

gbrock2 (Foto: GB)

gbrock3 (Foto: GB)

Een ander onderdeel is de voorverkoop (pre-sale). Dit zijn producten die nog niet op voorraad liggen bij ons, maar er wel aan komen. Deze kunnen ze tijdens deze voorverkoop aanbieden met extra korting. Onder andere de Jumper EzBook 3 Pro, Xiaomi Robot Stofzuiger, Vernee Apollo Light Smartphone, een 3D-printer en nog veel meer. Laat je niet in de war brengen door het woord voorverkoop of Pre-sell. Deze producten worden 12 juni al verstuurd, dus je hoeft niet heel lang te wachten.

gbrock4 (Foto: GB)

Er is ook een nieuwe rubriek bij gekomen die alleen interessant is voor de mensen die nog nooit bij Gearbest gekocht hebben Dit zijn extra scherpe aanbieding om ook de nieuwe klanten extra aandacht te geven. Een mooie voorbeeld is de JJRC H36 Quadcopter die je voor maar €10 kunt aanschaffen, of de Xiaomi Amazefit Smart Bracelet voor maar €35, of de Mini X2T draadloze Bluetooth Stereo headset is voor nieuwe klanten heel goedkoop: €17

gbrock5 (Foto: GB)

Er is tijdens deze promotie ook een erg leuk spel beschikbaar, ‘Catch a Coconut‘, waar je leuke prijzen mee kunt winnen. Redelijk simpel, een beetje kokosnoten vangen en kijken of er een couponcode of wat anders leuks in zit. 

Verder is er een hele grote promotie gestart met Couponcodes voor veel verschillende artikelen in veel verschillende categorieën: De ‘Coupon Summer Party’! Op deze pagina staan alleen al meer dan 100+ producten met kortingen tot 20%. Aangezien hier is gekozen voor een grote diversiteit aan categorieën zit er altijd wel iets tussen, neem een kijkje op de Coupon Summer Party !!

Nog een onderdeel, waardoor het geheel nog interessanter wordt zijn de ‘ICE-COOL Category Deals‘. Dit zijn een heel aantal aanbiedingen, die makkelijk per categorie zijn weergegeven. Kies een interessant categorie en bekijk de extra aanbiedingen, Flash Sales en Couponcodes. Dit onderdeel staat bijna onderaan de promotiepagina. Vooral fijn dat het erg overzichtelijk is.

gbrock6 (Foto: GB)

Zo zie je maar even dat deze ‘Rock the Summer Sale‘ een groots opgezette actie is, waar je nu hele gave producten tegen zeer scherpe prijzen kunt vinden. Check de promotiepgagina of surf gewoon naar Gearbest.com!Zaak tegen president BraziliŽ gestopt

De Braziliaanse president Michel Temer heeft zich volgens een speciaal hof in 2014 niet schuldig gemaakt aan illegale financiering van zijn verkiezingscampagne. De uitspraak vrijdag in Brasilia is een opluchting voor Temer die had moeten aftreden als hij schuldig zou zijn bevonden.

De aanklagers hadden betoogd dat onder anderen Temer geld voor de campagne kreeg van bouwgigant Odebrecht. Vier van de zeven magistraten van het speciale hof achtten dat niet bewezen. Met het vonnis is Temer nog niet van de problemen af. Er loopt ook een federaal onderzoek tegen hem wegens corruptie, witwassen en belemmering van de rechtsgang.

De centrumrechtse Temer deed in 2014 mee aan de presidentsverkiezingen als vicepresident naast de linkse Dilma Rousseff. Zij werd herkozen, maar in 2016 in een omstreden procedure uit haar ambt gezet.

Zaak tegen president Brazilië gestopt
Zaak tegen president Brazilië gestopt (Foto: ANP)

Simon vindt vader worden eng

Simon Keizer en zijn vrouw Annemarie weten "absoluut niet" of hun eerste kind een zoon of een dochter is. Als de zanger kon kiezen, wordt het een zoon. "Ik heb een lichte voorkeur voor een jongetje", vertelde hij vrijdag aan Privé VNDG.

"Maar met een meisje ben ik net zo blij", zei Simon er meteen achteraan. Hij heeft geen enkel voorgevoel. Simon maakte in december tijdens een concert bekend dat hij vader wordt. Nick Schilder, die naast hem op het podium stond, wist toen ook nog van niets.

Het aanstaand vaderschap van Simon en de komst van Nicks derde kind in maart vormden de inspiratiebron voor Welkom, de nieuwe single van het duo. "Ik kan alleen maar indenken hoe het gaat worden", vertelde Simon over het vaderschap. "Ik heb totaal geen idee en vind het allemaal een beetje eng, want wat staat je te wachten? Ook dat deel wordt in het liedje beschreven, soms is het een beklemmend gevoel."

Sneijder: "Dat is het mooiste van vanavond"

Hij werd 33 en groeide uit tot recordinternational van het Nederlands elftal. De wedstrijd van Luxemburg zal Wesley Sneijder altijd bijblijven.

De middenvelder droeg schoenen waarin het nummer 131 was gegraveerd. De middenvelder bereikte met dat aantal wedstrijden een bijzondere mijlpaal in de geschiedenis van het Nederlandse voetbal.

Sneijder genoot van de zege op Luxemburg, ook vanwege het spel. "Een overwinning neem je altijd positief mee", zegt hij tegen NOS. "De volgende wedstrijden moeten we er weer staan. Het zijn allemaal finales. We hebben het in de voorgaande wedstrijden laten liggen, met name bij Bulgarije uit."

"Het mooiste van vanavond is dat alle mensen die me altijd gesteund hebben er waren op de tribune. Daar ben ik ze enorm dankbaar voor: de ruimte die ze mij geven om op dit niveau nog steeds te presteren. Met name mijn vrouw, familie en kinderen."

Amerikaanse commando's in actie in Filipijnen

Speciale Amerikaanse eenheden zijn op verzoek van Manilla betrokken bij de strijd tegen extremisten op het Filipijnse eiland Mindanao. Ze vechten om de stad Marawi waar 23 mei jihadisten met banden met de terreurgroep Islamitische Staat zijn binnengevallen.

Een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade in de Filipijnse hoofdstad heeft zaterdag bevestigd dat Amerikaanse troepen zijn ingezet. De betrekkingen tussen de Filipijnse president Rodrigo Duterte en Washington waren maandenlang erg slecht.

Amerikaanse commando's in actie in Filipijnen
Amerikaanse commando's in actie in Filipijnen (Foto: ANP)

Slachtoffers WannaCry moeten aangifte doen

Gedupeerden van de WannaCry-ransomware dienen zich te melden bij de Belgische federale politie. Bij één van de grootste cyberaanvallen ooit, maakte de ransomware WannaCry wereldwijd meer dan 200.000 slachtoffers. In België zijn zes getroffen bedrijven bekend, maar volgens de politie is dat maar "het topje van de ijsberg".

De Computer Crime Unit van de federale politie doet een oproep aan alle slachtoffers van de cyberaanval van 12 mei om zich te melden. "De daders blijven immers doorgaan met het maken van nieuwe versies en nieuwe campagnes. Een identificatie van de daders is belangrijk om de aanval te stoppen", legt de politie uit.

De criminele organisatie achter WannaCry eist 300 dollar losgeld van slachtoffers van wie ze de computer weten te infecteren. Na betaling geven ze een sleutel, een code waarmee de gedupeerden hun eigen computer kunnen ontgrendelen. De politie hoopt dat bedrijven zich melden als ze zijn getroffen door WannaCry, ook als ze een goede backup hadden.

In Nederland werd Q-Park door de ransomware getroffen. "Als politiediensten binnen België en Europa werken samen met Europol", zegt de politie in een bijbehorende video. "We willen achter de daders aangaan. De daders reageren telkens als er een oplossing wordt gevonden en starten een nieuwe versie. Het is zeer belangrijk hen te identificeren om de aanval in zijn geheel te stoppen. Anders blijven ze doorgaan en worden ze inventiever met meer en meer slachtoffers tot gevolg."


Slachtoffers WannaCry moeten aangifte doen
Slachtoffers WannaCry moeten aangifte doen (Foto: BuzzT)

Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers

Tijdens de Bunkerdag zijn zaterdag ongeveer zeventig Duitse oorlogsbunkers toegankelijk voor het publiek. Dat zijn er tientallen meer dan afgelopen jaren op de themadag. De betonnen kolossen maken deel uit van de Atlantikwall, een Duitse verdedigingswal van 6000 kilometer langs de West-Europese kustlijn. Doorgaans zijn deze niet of nauwelijks toegankelijk, op een enkele na die bijvoorbeeld als museum is ingericht.

De Duitse verdedigingswerken kunnen op steeds meer interesse rekenen. In 2015 werden op de themadag slechts zo'n twintig bunkers opengesteld. Vorig jaar waren dat er met 46 ruim twee keer zoveel en dit keer zijn er weer tientallen bouwwerken bijgekomen.

De Duitse bezetters bouwden de enorme Europese verdedigingswal tijdens de Tweede Wereldoorlog in twee jaar tijd. Langs de Nederlandse kust werden enkele duizenden betonnen bunkers aangelegd, waarvan 510 zware. 300.000 kustbewoners moesten hiervoor gedwongen verhuizen.

De Bunkerdag wordt georganiseerd door stichting Europees Erfgoed Atlantikwall. De initiatiefnemers verwachten zo'n 15.000 bezoekers. Klik hier voor een overzicht van de diverse bunkers.

Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers
Open huis in ruim zeventig Duitse bunkers (Foto: ANP)

Advocaat: "We gaan voor eerste plaats"

Dick Advocaat wil zo snel mogelijk een nieuw strijdplan opstellen om alsnog het WK 2018 te bereiken na de winst van Zweden op Frankrijk.

Frankrijk is de eerstvolgende tegenstander van Oranje in de WK-kwalificatiereeks. De Fransen verloren met 2-1 van Zweden door een late goal van Ola Toivonen. "Dit betekent dat we nu voor de eerste plaats moeten gaan", zegt Advocaat tegen NOS.

"Er was in ieder geval veel strijd en beleving", aldus de bondscoach over de interland tegen Luxemburg (5-0 winst). "Laat het publiek zien wat je graag wil, zei ik tegen de spelers. Dat hebben ze getoond. We hadden er meer mogen maken dan vijf. Had ook leuk geweest voor het publiek. Maar ik ben tevreden over het elftal."

Advocaat gunde Wesley Sneijder zijn recordinterland en vond dat de middenvelder ook tegen Luxemburg liet zien waarom hij in Oranje hoort. "Z’n passing blijft van uitzonderlijke kwaliteit. Zolang dat kan moeten we ervan profiteren. Hoelang hij nog kan spelen moeten we afwachten, want in de laatste fase van de wedstrijd zat hij er doorheen."

Oranje lijkt weer helemaal op het goede spoor na drie zeges op rij. "Ik kan natuurlijk alle eer naar de staf toe trekken, maar de spelers hebben zelf heel goed begrepen dat een wedstrijd zoals tegen Bulgarije niet kan. Daarin hadden we totaal geen uitstraling", vindt Advocaat.

"Het belangrijkste is dat spelers het gevoel hebben dat ze het kunnen. Ik bekijk het per wedstrijd en vind het leuk om te doen. We weten hoe belangrijk het is om zo’n belangrijk toernooi mee te maken, dus daar gaan we voor."

FOK! Wat een weer: lekker weertje

Als het koud en nat in juni is, dan is het heel het jaar ook mis.

Goedemorgen!

De regenliefhebbers (hoi Stephan ) zaten gisteren eerste rang. Gelukkig kwam er na de regen meer regen zonneschijn. Vandaag blijft het gelukkig droog. Wel kan er in het westen en noorden bewolking voorkomen, maar regen valt daar niet uit en in de avond klaart het overal op. De temperatuur loopt op tot 18 graden op de wadden tot 25 graden in het zuiden.

Morgen loopt de temperatuur nog ietsje meer op. De dagen daarna wat koeler en waarschijnlijk droog.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 05:20
Zon onder: 21:58
Zonkracht: 8/4

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1190 Tijdens de Derde Kruistocht verdrinkt Frederik Barbarossa, als hij in Zuid-Turkije het riviertje de Selef wil doorwaden
1942 Een groot deel van de bevolking van Lidice wordt in een wraakactie op bevel van Hitler uitgemoord. Het Tsjechische dorp wordt platgebulldozerd.
1943 László Bíró vraagt octrooi aan op de balpen.
1947 Saab produceert zijn eerste auto.
1971 Tijdens een concert van de Britse rockband Jethro Tull in het amfitheater Red Rocks in Colorado breken rellen uit. De politie uit Denver bedwelmt de band en het publiek met traangas.
2003 De Mars Exploration Rover Spirit wordt gelanceerd.

Vorige week stond ik op de TV-toren van Tallinn (Estland). Zo ziet dat eruit van 180 meter hoog.  (Foto: qltel)
Vorige week stond ik op de TV-toren van Tallinn (Estland). Zo ziet dat eruit van 180 meter hoog. (Foto: qltel)

En zo als je recht naar beneden kijkt  (Foto: qltel)
En zo als je recht naar beneden kijkt (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Politie lost schot bij steekpartij Putten

In het centrum van het Gelderse Putten is vrijdagavond een steekpartij geweest. Daarbij is volgens de politie een man zwaargewond geraakt.

De politie heeft bij de arrestatie een waarschuwingsschot gelost. Een man en een vrouw zijn aangehouden.

De politie onderzoekt nog wat de aanleiding was voor het incident.

Politie lost schot bij steekpartij Putten
Politie lost schot bij steekpartij Putten (Foto: ANP)

Trump: Qatar financiert terrorisme

De Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag Qatar beschuldigd van het financieren van terrorisme "op een zeer hoog niveau". Dat zou al langere tijd gaande zijn en moet nu ophouden.

Trump zei als vervolg op een recente bijeenkomst in Riyad in Saudi-Arabië met leiders in de regio te hebben overlegd en besloten te hebben dat het nu tijd was Qatar aan te pakken. Saudi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en Bahrein verbraken deze week de betrekkingen. Zij beschuldigen de regering in Doha er al langer van aan te schuren bij Iran en instabiliteit te veroorzaken in de regio.

"Wij moesten een besluit nemen; kiezen we de makkelijke weg of ondernemen wij eindelijke een harde maar noodzakelijke actie. Wij moeten het financieren van terrorisme stoppen. Ik besloot dat de tijd gekomen was Qatar te vertellen hieraan een eind te maken", zei Trump.

Trump: Qatar financiert terrorisme
Trump: Qatar financiert terrorisme (Foto: ANP)

Brand in pizzeria Barendrecht

Bij Domino's Pizza in Barendrecht is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De woningen boven de pizzeria zijn ontruimd, zegt de brandweer. Er vielen geen gewonden.

Rond 01.00 uur had de brandweer het vuur onder controle.

Brand in pizzeria Barendrecht
Brand in pizzeria Barendrecht (Foto: ANP)

Daders Londen Bridge wilden zware truck huren

De drie islamitische mannen die vorige week zaterdag met een bestelbusje met hoge snelheid inreden op voetgangers op de Londen Bridge in Londen, hadden 's ochtends geprobeerd een vrachtwagen van 7,5 ton te huren. Ze kregen de truck echter niet mee, omdat ze problemen hadden met de betaling.

Bij de aanslag kwamen acht mensen om. Volgens de politie hadden de gevolgen veel groter kunnen zijn als de daders de zware truck hadden gebruikt, zo zei het hoofd van de Londense anti-terreureenheid vrijdag.

Hoewel Islamitische Staat (IS) de aanslag formeel heeft opgeëist, zijn er volgens de politie geen aanwijzingen dat de drie mannen door IS werden aangestuurd. De politie onderzoekt nog waar de drie mannen elkaar van kenden. Een van de daders kwam uit Pakistan, de ander uit Italië en de derde had banden met Libië, Marokko en Ierland.

De politie kwam met gedetailleerde informatie over de daders. Ze hadden paarse keramische messen vastgemaakt aan hun polsen en droegen bomgordels die nep bleken te zijn. In het bestelbusje vond de politie elf wijnflessen, gevuld met brandbare vloeistof, mogelijk om als molotovcocktail weg te gooien.

Daders Londen Bridge wilden zware truck huren
Daders Londen Bridge wilden zware truck huren (Foto: ANP)

Uitvinder van pizza Hawaii overleden

Sam Panopoulos, de uitvinder van de pizza Hawaii is overleden. Hij stierf donderdag op 83-jarige leeftijd in het ziekenhuis, meldt de BBC. Zijn uitvinding leidde wereldwijd tot discussie. Hoort ananas op een pizza of hoort het niet zo.

De Griek emigreerde in 1954 naar Canada, waar hij een aantal restaurants opende met zijn broers. In een van die restaurants kwam hij op het idee om ananas uit blik toe te voegen aan een pizza. "We waren jong en in een experimentele fase, we deden het voor de lol," verklaarde hij later.

Het recept zorgt al jaren voor discussie. In februari verklaarde Guðni Thorlacius Jóhannesson, president van IJsland, dat als het aan hem ligt er een verbod op de pizza komt. "Maar helaas heb ik de macht niet op zulke wetten te maken."

Uitvinder van pizza Hawaii overleden
Dit is een pizza Hawaii (Foto: ANP)

Duitsers nog minstens vijf jaar in Afghanistan

Het Duitse leger blijft nog minstens vijf jaar in Afghanistan, waarschijnlijk zelfs langer. "In Kosovo zijn we twintig jaar gestationeerd geweest, in Afghanistan is waarschijnlijk een nog langere inzet nodig om een stabiele situatie te krijgen." aldus Defensieminister Ursula von der Leyen.

Duitse militairen helpen sinds 2002 mee aan de veiligheid in Afghanistan. In dat jaar startte ook Nederland haar hulp.

Hoe lang de Nederlandse militairen nog in Afghanistan blijven is onduidelijk. In 2016 verlengde het kabinet de militaire bijdrage aan de NAVO-missie met een jaar, vanwege de zorgelijke situatie in het land.

Duitsers nog minstens vijf jaar in Afghanistan
Duitsers nog minstens vijf jaar in Afghanistan (Foto: ANP)

RuneScape-uitbreiding gratis te spelen

Jagex heeft de grootste uitbreiding ooit voor Runescape genaamd ‘Menaphos: The Golden City’ afgelopen maandag opengesteld voor alle betalende gamers. Dit weekend kunnen ook free-to-play RuneScape-fans de mysterieuze stad binnengaan. Je moet wel eerst drie quests doen die je toegang geven. Zonder deze snap je geen snars van het achtergrondverhaal en wat er nu precies aan de hand is met die farao. Schrik niet van alle katten op straat; die horen ook bij een quest.

Bovenstaande trailer is te bekijken in 360 graden met bijvoorbeeld een Samsung Gear of door de knop linksboven te bedienen. Voor meer informatie over Menaphos kun je onze preview er op naslaan.

Man opgepakt bij concert Guus Meeuwis

Bij het concert van Guus Meeuwis in het PSV Stadion is een terreurdreiging binnengekomen. De hulpdiensten zijn in staat van paraatheid. Vooralsnog gaat het concert van Guus gewoon door. 

Update 23:55 uur
Guus gaat naar huus, en zo ook alle bezoekers. Er was veel politie op de been vanwege een verdachte situatie, maar meer is niet bekend. Wel zou de vuurwerkshow niet zijn doorgegaan, maar dit zijn slechts onbevestigde bronnen.

Update 23:29 uur
Het concert van Guus Meeuwis is afgelopen, en lijkt vooralsnog zonder bijzonder noemenswaardige waardigheden te zijn afgelopen. Wat de precieze dreiging was/is, is nog steeds niet duideljk. 

Update zaterdag 10-06-2017, 02:12 uur
Eerder vanavond is bij het PSV stadion een man opgepakt die aan het filmen was en zich 'verdacht gedroeg'. De man bleek bij de Popo bekend als geradicaliseerd, en omdat de man niet kon verklaren wat hij er te zoeken had en geen kaartje voor het concert had, hebben ze uit voorzorg de politiemacht opgeschaald. Guus Meeuwis heeft zijn concert wat langer door laten gaan zodat de politie de tijd kon nemen om voor iedereen een veilige en rustige uittocht kon verzorgen.

Verslaggever WebHawk ter plaatse:
Op de late avond cirkelde de politiehelikopter rond de binnenstad, wat overigens vaker voorkomt op vrijdagavond ivm het uitgaansleven. Vanavond waren er ook veel sirenes te horen. Op dit moment zijn alle concertbezoekers al lang en breed weg, maar is de nog poltie zichtbaar aanwezig in de Eindhovense binnenstad en rond het stationsgebied.

Ongeplaatste duo's in mannenfinale Roland Garros

De finale van het mannendubbelspel op Roland Garros zal zaterdagmiddag bestreden worden door twee ongeplaatste duo's. Opvallend is dat alle vier spelers voor Roland Garros zelfs nog geen enkele keer de halve finales haalden van een Grand Slam-toernooi, maar op het gemalen baksteen in Frankrijk gaat het erg lekker

Als eerste zien we de Amerikaan Ryan Harrison, die in Parijs speelt met de Nieuw-Zeelander Michael Venus. Ze schakelden knap het als zevende geplaatste duo Ivan Dodig/Marcel Granollers uit en in de halve eindstrijd waren de Colombianen Juan Sebastian Cabal en Robert Farah het slachtoffer: 4-6, 6-3, 6-4.

Harrison en Venus nemen het op tegen de Mexicaan Santiago Gonzalez en zijn Amerikaanse kompaan Donald Young. Die bonden onder meer de als vijfde geplaatste Jamie Murray en Bruno Soares aan de zegekar en in de halve eindstrijd stonden ze tegenover twee veteranen. De Spanjaard Fernando Verdasco was met zijn 41-jarige Servische partner Nenad Zimonjic niet opgewassen tegen het Mexicaans-Amerikaanse partnerschap: 6-7 (3), 7-5, 6-3.

De finale zal vermoedelijk in de loop van de middag van start gaan, direct na de finale van het vrouwenenkelspel.

Unicum in rolstoeltoernooi Roland Garros: geen Nederlandse finaliste

Het rolstoeltennis op Roland Garros kent in het damesenkelspel dit jaar geen enkele Nederlandse deelneemster. Dat is bijzonder, want sinds de eerste editie in 2007 zat altijd een Nederlandse dame in de finale. 

Esther Vergeer won de eerste zes edities, de Duitse Sabine Ellerbrock versloeg Jiske Griffioen in 2013, Aniek van Koot verloor in 2014 de finale van Yui Kamiji en Griffioen en Marjolein Buis wonnen de vorige twee edities.

Titelverdedigster Buis had het tot de halve finales geschopt, maar daarin was Kamiji duidelijk te sterk. De als tweede geplaatste Japanse is na de Australian Open op jacht naar haar tweede Grand Slam-zege van het jaar en na een dik uur rekende ze af met Buis: 6-3, 6-3.

Van Koot zat tegenover Ellerbrock en dat werd wel een spannende partij. Twee keer kon ze de Duitse tot een tiebreak dwingen, maar beide keren was de veterane daarin te sterk voor Van Koot: 7-6 (2), 7-6 (5).

In het dubbelspel ging het voor Nederland overigens wel prima. Griffioen speelde daar met Van Koot, die haar donderdag nog uit het enkelspel kegelde. De paralympisch kampioenen waren met 6-4, 6-4 een maatje te groot voor Ellerbrock en haar Franse partner Charlotte Famin.

Griffioen en Van Koot wonnen alle Grand Slams samen al twee keer en gaan in Parijs voor hun negende titel in totaal. Dan moeten ze afrekenen met landgenote Buis, die een team vormt met Kamiji. De Japanse won vorig jaar samen met de Britse Jordanne Whiley, maar speelde nu tegen haar voormalig partner - die op haar beurt met de Nederlandse Diede de Groot speelde - en won met 7-5, 6-1.

Maikel Scheffers werd in het dubbelspel bij de mannen samen met de Argentijn Gustavo Fernandez uitgeschakeld door de Britten Alfie Hewett en Gordon Reid: 4-6, 6-3, [8-10].

Nog meer zwemafstanden op Olympische Spelen

Het zwemprogramma op de Olympische Spelen wordt nog maar eens uitgebreid. De sport kent veruit het hoogste aantal 'vergelijkbare onderdelen' van alle olympische sporten, waardoor zwemmen de sport bij uitstek is in de lijstjes met meervoudig kampioenen, maar daar komen er alleen maar meer bij.

Op het olympisch programma stonden wat vrije slag betreft de 50, 100, 200, 400 en 800/1500 meter, waarbij de vrouwen de 800 als langste afstand hadden en de mannen de 1500 - die dan de 800m niet zwommen. Daar is nu verandering in gekomen: de 1500 meter voor vrouwen en 800 meter voor mannen is aan het programma voor de Spelen van 2020 toegevoegd, zonder een andere afstand weg te halen.

Naast de twee lange afstanden nam het Internationaal Olympisch Comité vrijdag nog een ander opmerkelijk, maar niet onverwacht besluit wat het zwemmen betreft. Ook de gemengde 4x100 meter vrije slag is toegevoegd aan het programma voor Tokyo 2020, wederom zonder een andere afstand te schrappen. 

Eén vrouw zal dolgelukkig zijn met de wijzigingen: de Amerikaanse Katie Ledecky domineert de lange afstanden al jaren en is in de afgelopen jaren ook op de 200 en zelfs 100 meter vrije slag beter gaan zwemmen. In Rio won ze vorig jaar de 200, 400, 800 en 4x200 meter vrije slag, maar als ze er een beetje snelheid bij kan krijgen zou ze in Tokyo zomaar een gooi kunnen doen naar maar liefst acht gouden vrije slagmedailles: 100, 200, 400, 800, 1500, 4x100, 4x200 en gemengd 4x100 meter. 

Niet elk voorstel van wereldwatersportbond FINA werd overigens goedgekeurd. Zo moet het synchroonzwemmen het in Tokyo doen zonder een debuut van de gemengde duetten, en het klifduiken is ook niet in het schema opgenomen. Een nieuwe opzet van het waterpolotoernooi is wel geaccepteerd, met als voornaamste veranderingen dat er tien in plaats van acht vrouwenteams zijn en dat de teams zelf kleiner worden, waarover hier meer te lezen is.

Laatste reviews en specials
review
Romancing Saga 3
special
Fun met Funda #175 - Een pareltje, rijp voor de sloop
review
Star Wars Jedi: Fallen Order
review
Age of Empires II: Definitive Edition
review
Death Stranding
review
Blu-ray: Fast & Furious: Hobbs & Shaw
©FOK.nl e.a.