R/C: JXD 509G; FPV Drone

Het pakketje met de drone kwam een aantal weken na bestellen via Sweden post aan. De drone zat in de welbekende zak met daarin direct de doos van de 509G.

JXD 509G Verpakking

In de doos zit:

4 x props
4x prop guards
1x batterij 600mAh 
1x Lader voor batterij
1x Remote 
1x Scherm (5.8GHz)
1x lader van het scherm
1x 4GB SD kaart + reader
2x schroevendraaier 
1x Boekje(s)

Al met al compleet geleverd en als je toevalling nog 4 AA batterijen thuis hebt liggen kun je bijna direct beginnen met vliegen. Bijna direct want je zal de propguards even op de drone moeten klikken (indien je dit wilt) en ook het FPV schermpje moet je met 2 schroefjes even vastzetten aan de afstandsbediening van de drone. 
 

JXD 509G inhoud

JXD 509G drone en ab

De afstandsbediening voelt niet erg premium aan, het plastic lijkt wat goedkoop en ook is de remote vrij licht. Ik heb betere remotes gehad bij eerdere (goedkopere) drones. Ook mist de afstandsbediening een monochrome scherm, op dit scherm die normaal zit op de plaats waar nu het 2.4GHz logo zit.

Boven op de antenne monteer je het FPV scherm met 2 schroefjes, dit scherm wordt opgeladen met een USB kabeltje dat is meegeleverd. Het opladen van het scherm duurt erg lang. Ondanks dat het scherm meerdere uren aan de lader heeft gelegen gaf de indicator niet aan dat de batterij vol was. Dit lijkt dus een foutje te zijn. Het beeld van het scherm is relatief helder, en door het afschermen van direct licht is het schermpje ook buiten in de zon nog redelijk goed te zien. 

JXD 509G FPV

De keuze op de JXD 509G kwam door de combinatie van FPV en altitude hold. De Altitude hold is een feature die ik graag wilde na de ervaringen met mijn voorgaande drone. Mijn vorige drone had dit niet waardoor je naast sturen ook moet focussen op de hoogte van de drone. Met de nieuwe generatie (goedkopere) drones die altitude hold hebben hoeft dit niet meer en stel je met de linker stick een hoogte in waarop de drone blijft hangen. 

Dit blijven hangen is redelijk stabiel, het werkt op een kleine barometer, soms wil de drone dus wel eens een klein stukje dalen / stijgen omdat deze metingen niet altijd 100% exact zijn. Maar in de regel hangt de drone door deze functie mooi op een stabiele hoogte. 

De drone voelt licht aan met 123 gram. Het is dan ook geen drone die je met erg veel wind kan vliegen. Tijdens het vliegen met redelijke wind ben je constant in gevecht met de wind, niet zo gek want door het gewicht heeft de drone ook weinig bij te zetten.

JXD 509G drone 1

JXD 509G drone 2

JXD 509G drone 3

Het kunstof van de drone lijkt prima te zijn, zelfs na een aantal crashes is er nog niets gebroken. Dit komt onder andere doordat er gebruik gemaakt wordt van een flexibel kunstof dat relatief ver kan buigen. Het enige nadeel van de bouwkwaliteit van de drone zijn de propguards, deze zitten lichtjes vastgeklikt op de drone waardoor ze soms iets te makkelijk loslaten. Dit heeft al meermaals een zoektocht tot gevolg gehad; door de propguards wit te schilderen kan je ze makkelijker terugvinden. 

Onder de drone hangt een 2 MP camera, die in HD (720P) kan filmen, de beelden worden door de ingebouwde 5.8GHz zender verzonden naar het beeldschermpje dat op de afstandsbediening vast zit. 

Vliegen 

Nu heb een aantal drones gehad maar de 509G is de eerste drone waarmee ik direct weg kon vliegen, dit heeft deels te maken met de altitude hold die er voor zorgt dat je je om een ding minder zorgen hoeft te maken. De drone vliegt vanuit de doos erg stabiel, het kaliberen van de drone is bijna niet nodig. 

De drone heeft 3 standen waarop je kan vliegen, de eerste stand is makkelijk onder de knie te krijgen en de drone is dan ook niet erg snel. Dit zorgt er wel voor de drone wat meer moeite heeft in meer wind. Na een poosje vliegen zal je dan ook snel doorklikken naar de snellere standen waarin de drone sneller reageert en waarmee je dus ook harder en tegen de wind in kan vliegen.

De headless mode van de drone werkt ook naar behoren, zelf gebruik ik deze niet/minder nu je af en toe voor de orientatie op het FPV scherm van de drone kan kijken. 

Sterk is de drone ook, natuurlijk heb ik hem wel eens laten crashen, maar door het soepele plastic is er niets gebroken. Wel heb ik wat kritiek op de prop guards, deze laten nogal snel los, waardoor ik na een crash al diverse keren heb moeten zoeken. Uiteindelijk was het wit schilderen van de guards een oplossing om ze snel(ler) terug te vinden.

Ook het bereik van de drone lijkt prima te zijn, een paar 200 meter lijkt geen probleem. Het beeld stoort bij deze afstanden wel meer. 

Beelden 

De beelden van de FPV camera zijn redelijk. Vooral als je ze live meekijkt laat het niet veel te wensen over, de beelden zijn dan scherp/helder genoeg om je te kunnen orienteren. Wel was het leuk geweest als de camera iets meer omhoog/omlaag te verzetten was of de kijkhoeken iets wijder waren. 

Wanneer je de beelden op de PC terug kijkt dan zie je natuurlijk dat het beeld wel iets te wensen overlaat. Het beeld schudt door de bewegingen van de quadcopter, daarnaast zijn de kleuren van de camera ook matig.

Het schudden van de camera (Jello) zit overigens in de drone, er zijn diverse hacks/fixes te vinden die de trillingen van de drone minder maken. Toch denk ik dat het beeld aardig is voor een drone zonder gimbal. De prijs van de drone is er dan ook naar.

JXD 509G Beeld 1
Beeld bij avond.

JXD 509G Beeld 2
Roze wolken! Jello maakt het beeld minder scherp. 

JXD 509G beeld 3
DIY luchtfoto's 

Conclusie:

De JXD 509G lijkt een leuke FPV instap drone. De drone kan tegen een stootje en heeft is zeer compleet door de 5.8GHz FPV setup (in tegenstelling tot veel WIFI oplossingen). Daarnaast maakt de altitude hold het vliegen met de drone een stuk makkelijker dan andere drones die deze optie niet hebben. De drone vliegt uit de doos ook nog eens erg stabiel. 

Al met al lijkt de JXD 509G een prima drone voor het geld. De JXD 509G is onder andere te koop bij TomTop.com vanaf $70 

Bij het importeren van producten van een land buiten de EU kun je te maken krijgen met extra kosten als het product een waarde heeft van meer dan €22. Kijk in het Chinese webshoptopic voor meer informatie.