FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 oktober 2016

Zwemkampioen laat moedervlek verwijderen dankzij oplettende kijker

Olympisch zwemkampioen Mack Horton heeft onlangs een verdachte moedervlek laten verwijderen. Dat gebeurt wel vaker, maar de aanleiding was anders dan anders: een oplettende kijker viel het op dat de vlek er misschien niet al te goed uit zag en dat Horton er eens naar moest laten kijken.

"Ik heb die moedervlek nu al een tijd in de gaten en ik denk dat Mack er maar eens mee naar een doktor moet", zo schreef een anonieme fan aan de arts van het Australische zwemteam. De arts verwees hem door naar een specialist, die aangaf dat het verstandig was om de vlek direct operationeel te verwijderen. Horton lijkt niet erg geschrokken van de situatie, maar liet weten dat het wel aangeeft dat men regelmatig de huid na zou moeten kijken op dergelijke zaken.

"Het was me wel een beetje opgevallen, ik zag het wel eens in de spiegel en met de tijd veranderde de vlek een beetje, dus ik zei regelmatig tegen mijzelf dat ik er misschien eens naar moest laten kijken. Dat een wildvreemde dat dan zo zei heeft me echt over de streep getrokken om het te doen, wat een goede zaak is. Ik denk dat het een dermatoloog was die gewoon naar het zwemmen op de Spelen in Rio zat te kijken", aldus Horton in Australische media. Hij won in Rio het goud op de 400 meter vrije slag. Hij is inmiddels op zoek naar de identiteit van de fan en heeft hem of haar een gratis zwemles aangeboden. 

 

Shout out to the person that emailed the swim team doctor and told me to get my mole checked out. Good call. Very good call. 🙌🏼👌🏼

Een foto die is geplaatst door uoʇɹoɥ ʞɔɐɯ (@mackhorton) op20 Okt 2016 om 5:09 PDT

Indie-ontwikkelaar krijgt huwelijksaanzoek in Destiny

Weer een leuk berichtje uit game-land: Rami Ismail, ontwikkelaar en een van de oprichters van de Nederlandse indiestudio Vlambeer, is door zijn vriendin Adriel "MsMinotaur" Wallick (bekend als een van de organisatoren van Train Jam) ten huwelijk gevraagd. En Adriel deed dat niet door simpelweg op één knie voor hem te gaan, maar door Bungie in te schakelen, het team achter Destiny, een game die Rami graag en vaak speelt.

Rami kreeg een mail binnen via de Postmaster op Destiny, genaamd "a letter from Adriel", waarin ze hem ten huwelijk vroeg. Daar bleef het niet bij, want Adriel had Bungie overgehaald om een speciale in-game ring te maken, de Ring of Eternity genaamd, met als beschrijving "voor Guardians die hun perfecte match hebben gevonden". Rami werd nóg een keer verrast toen bleek dat Bungie zelf zo ver was gegaan om een unieke emote te maken voor Adriel, waarbij zij op één knie voor zijn character knielt en haar hand omhoog houdt.

Het aanzoek was bijna niet doorgegaan, doordat een wereldwijde DDoS-aanval het PlayStation Network voor het grootste gedeelte van de dag had platgelegd.

Bekijk de tweets met de items en de emote hieronder. Rami heeft ja gezegd tegen het aanzoek.

Duterte wil banden met VS niet verbreken

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft zijn in China gedane verhaal over de "scheiding van de Verenigde Staten" vrijdag alweer bijgesteld. De luidruchtige leider zei nu dat hij de banden met de Amerikanen helemaal niet wil verbreken omdat die belangrijk zijn voor het land, zeker economisch.

Met zijn uitlatingen tijdens zijn bezoek aan de Chinese president Xi Jinping bedoelde Duterte eigenlijk dat de VS en de Filipijnen op het gebied van buitenlandse politiek geen "zwaluwstaartverbinding" hoeven te hebben.

Het Witte Huis is de retoriek van Duterte al een tijdje zat. "We horen van hem de laatste maanden te veel publieke verklaringen die verontrustend zijn", reageerde woordvoerder Josh Earnest. "En de frequentie heeft nog een element toegevoegd aan de onnodige onzekerheid over onze relatie. Daar zijn we beiden niet bij gebaat."

Duterte wil banden met VS niet verbreken
Duterte wil banden met VS niet verbreken (Foto: ANP)

Dick Maas voelt zich in de steek gelaten

Dick Maas voelt zich 'een beetje in de steek gelaten door de liefhebbers van actie en fantasyfilms'. Zijn nieuwste film Prooi is geen groot succes, tot verdriet van de regisseur.

"Het is een treurige dag vandaag", constateerde Dick vrijdag op Facebook. "Nu het duidelijk is dat het publiek zijn weg naar Prooi niet vindt, werpt zich de vraag op hoe dat komt. Ligt het aan de film?" Volgens de regisseur zijn de recensies en reacties van bezoekers positief. "Ik heb nog nooit voor een van mijn films zulke goede recensies gehad als bij Prooi en het merendeel van de mensen die de film gezien hebben komt opgetogen de bioscoop uit."

Volgens Dick ging het vanaf begin af aan mis met Prooi, waarin een grote leeuw Amsterdam op de stuipen jaagt. "Prooi opende matig en ondanks de overweldigende reacties vooraf in de sociale media, ondanks de positieve mondreclame, bleef het publiek weg."

Saaier
De regisseur vraagt zich af waar het mis is gegaan en schrijft dat hij zich een beetje in de steek gelaten voelt. "Ik probeer al meer dan dertig jaar films te maken die uitstijgen boven de Hollandse spruitjesgeur", schreef Dick vrijdag op Facebook. "Professioneel en liefdevol gemaakt popcorn vermaak. Genrefilms worden er nog steeds nauwelijks gemaakt in Nederland en gaan meestal kopje onder in het geweld van vooral Amerikaanse blockbusters."

Dick vreest dat het filmlandschap in Nederland een stuk saaier wordt. "Genrefilms als Prooi zullen in Nederland nauwelijks meer gemaakt kunnen worden. Distributeurs zullen er geen geld meer in willen steken, en geef ze eens ongelijk. Romcoms, kinderfilms, boekverfilmingen en films over de Tweede Wereldoorlog zijn soms ook erg leuk, maar komt de diversiteit niet ten goede."

De regisseur voorspelt dat Prooi 'een van de laatste Nederlandse spektakelfilms' is. Wie die nog in de bioscoop wil zien, moet volgens Dick snel zijn. "En geloof me, Prooi moet je zien in de bioscoop en niet straks op het scherm van je iPad."

Dick Maas voelt zich in de steek gelaten
Dick Maas voelt zich in de steek gelaten (Foto: BuzzE)

'Wij zijn de Walen dankbaar over CETA'

De bundeling van organisaties die zaterdag een demonstratie houden in Amsterdam voor eerlijke handel, zegt vrijdagavond blij te zijn met het verzet van de Walen tegen het handelsverdrag CETA. "De Walen hebben een goed inhoudelijk debat gevoerd en hebben besloten dat de deal nog niet goed genoeg is", zegt campagneleider Jurjen van den Bergh.

De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag in België na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt. Door het aanhoudende verzet van de Walen en de gestaakte gesprekken lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel niet meer haalbaar.

'Wij zijn de Walen dankbaar over CETA'
'Wij zijn de Walen dankbaar over CETA' (Foto: ANP)

Ricciardo tussen Mercedessen in tweede vrije training

Red Bull lijkt het Mercedes wederom lastig te gaan maken op het Circuit of the Americas voor de Grand Prix van de Verenigde Staten. Nico Rosberg was met een 1:37.358 het snelst, net geen drie tienden voor zijn teamgenoot. Daniel Ricciardo eindigde er tussenin op twee tienden van Rosberg. Het drietal sloeg een flink gat naar de vierde tijd van Sebastian Vettel, die al acht tienden moest toegeven. Max Verstappen finishte de sessie als vifjde.

De sessie verliep zonder grote incidenten. Wel werd de sessie vlak nadat de meeste teams begonnen aan de long runs onderbroken doordat er brokstukken op de baan lagen. De rode vlag duurde niet lang, want nog geen twee minuten later werd de sessie alweer hervat. De rest van de sessie bleef het druk op de baan, maar de tijden zouden niet meer verbeterd worden.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:37.358   33
2 D. Ricciardo Red Bull 1:37.552 +0:00.194 33
3 L. Hamilton Mercedes 1:37.649 +0:00.291 32
4 S. Vettel Ferrari 1:38.178 +0:00.820 35
5 M. Verstappen Red Bull 1:38.258 +0:00.900 27
6 N. Hülkenberg Force India 1:38.508 +0:01.150 32
7 S. Perez Force India 1:38.568 +0:01.210 31
8 J. Button McLaren 1:38.713 +0:01.355 29
9 F. Alonso McLaren 1:38.801 +0:01.443 30
10 K. Räikkönen Ferrari 1:38.865 +0:01.507 31
11 C. Sainz Toro Rosso 1:38.971 +0:01.613 31
12 K. Magnussen Renault 1:39.159 +0:01.801 23
13 F. Nasr Sauber 1:39.189 +0:01.831 28
14 V. Bottas Williams 1:39.197 +0:01.839 34
15 D. Kvyat Toro Rosso 1:39.202 +0:01.844 36
16 F. Massa Williams 1:39.281 +0:01.923 30
17 J. Palmer Renault 1:39.455 +0:02.097 34
18 R. Grosjean Haas F1 1:39.554 +0:02.196 24
19 E. Ocon Manor 1:40.086 +0:02.728 27
20 E. Gutierrez Haas F1 1:40.114 +0:02.756 26
21 M. Ericsson Sauber 1:40.219 +0:02.861 28
22 P. Wehrlein Manor 1:41.131 +0:03.773 31

Noord-Koreaanse voetbalsters wereldkampioen onder 17

Dat Noord-Korea het beste Korea is was natuurlijk al een tijd duidelijk, maar vrijdag is dat nog maar weer eens bewezen. Op het wereldkampioenschap voetbal voor dames tot 17 jaar, gehouden in Jordanië, zegevierde de ploeg in de finale tegen het imperialistische Japan. De Noord-Koreaanse ploeg was de jongste van alle op het WK aanwezige teams, met maar liefst zeven speelsters van 15 jaar en twee 14-jarigen. 

Vrijdag betekende een einde aan een drie weken durende zegereeks van de door Grote Leider Kim Jong-un geïnspireerde ploeg. In de eerste groepswedstrijd had Engeland nog het geluk in de laatste minuut van de blessuretijd de 3-3 te kunnen maken, daarna werden geen cadeautjes meer gegeven. Brazilië moest er met 1-0 aan geloven en de Nigeriaanse dames gingen met 3-0 ten onder tegen de oppermachtige Noord-Koreanen. 

In de kwartfinale werd Ghana lange tijd hoop gegeven, maar in de 94e minuut vond Ja Un-yong het welletjes en maakte ze de beslissende 2-1. Venezuela werd in de halve finale direct op haar nummer gezet: 3-0. Vrijdag was het in de Jordaanse hoofdstad Amman de beurt aan Japan om voor de bijl te gaan. Ze hielden het lang vol en kenden met een bijna-goal in de slotminuut nog wat pech, maar na strafschoppen werd duidelijk dat Noord-Korea niet te stoppen was. Kim Pom-ui trapte de winnende penalty binnen, wat Noord-Korea na 2008 de tweede wereldtitel op het WK voor dames tot 17 jaar bracht.

Lorena Navarro werd na afloop gekroond tot topscorer van het toernooi. De pas 15-jarige Spaanse liet acht treffers noteren en hield de Noord-Koreaanse Ri Hae-yon achter zich. De Venezolaanse Deyna Castellanos kwam ook tot vijf treffers, waarmee ze haar titel niet kon verdedigen: twee jaar terug werd het megatalent op 15-jarige leeftijd topscorer van het WK van 2014. 

Uitslag Excelsior - PEC Zwolle

Excelsior heeft in de Eredivisie op eigen veld opnieuw een nederlaag geleden. Ditmaal was hekkensluiter PEC Zwolle in Rotterdam met 0-2 te sterk. Door dit resultaat klimt de ploeg van trainer Ron Jans naar plaats dertien met negen punten uit tien duels. Excelsior staat met een puntje meer tiende.

Excelsior

0 - 2

PEC Zwolle

    48' Menig
88' Warmerdam
 
Gele kaart: Hadouir (Excelsior), Holla (PEC Zwolle)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3.640
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Muyters
Karami
Mattheij
Drost
Owusu
Bruins
Vermeulen (Pantic/61)
Koolwijk (Hasselbaink/82)
Fredy
Van Duinen
Elbers (Hadouir/56)
  Van der Hart
Schenkeveld
Van de Pavert
Van Polen
Verdonk
Holla
Saymak (Thomas/67)
Warmerdam
Ehizibue
Menig (Achahbar/88)
Mokhtar (Karagounis/90+1)

Merwedebrug zaterdag weer open voor auto's

Eerst wel, toen weer niet, maar zaterdagochtend gaat de Merwedebrug op de A27 dan toch in beide richtingen open voor auto's. Naar het noorden waren al beide rijstroken open, maar richting het zuiden nog niet.

Dat zou aanvankelijk vrijdag al gebeuren maar de bermgrond bleek niet stevig genoeg om de benodigde verkeerssystemen op te plaatsen. Overigens blijft de brug verboden voor zwaar verkeer (boven de 3500 kilo). De politie blijft daar ook op controleren. Die controles maakten het de afgelopen tijd noodzakelijk om rijstroken af te sluiten.

Zaterdag beginnen bovendien de voorbereidingen om uiteindelijk iets te doen aan de oorzaak van de problemen: haarscheurtjes in de draagconstructie. Zo komen er steigers op pontons te staan zodat inspecteurs de brug goed kunnen bekijken. Rijkswaterstaat maakt haast met het aanpakken van de zwakste plekken.

Merwedebrug zaterdag weer open voor auto's
Merwedebrug zaterdag weer open voor auto's (Foto: ANP)

London City Airport ontruimd na brandalarm

Luchthaven London City Airport is vrijdag enige tijd ontruimd geweest nadat een brandalarm was afgegaan. Volgens de Britse media klaagden zeker 26 mensen over ademhalingsmoeilijkheden. Zij zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. Twee personen zijn naar een ziekenhuis gebracht.

In totaal moesten zo'n vijfhonderd mensen de luchthaven verlaten, naar gezegd werd vanwege een "chemisch incident". Daarvoor zijn tijdens een grondige inspectie geen bewijzen gevonden door de veiligheidsfunctionarissen in beschermende pakken. "Er zijn geen verhoogde waarden gemeten. Het gebouw is geventileerd, helemaal doorzocht en veilig verklaard", lichtten ze toe.

Een 35-jarige passagier vertelde de BBC dat hij net zijn vliegtuig had verlaten toen hij het alarm hoorde. "Er werd in drie talen omgeroepen dat sprake was van een brandalarm", vertelde de man. "We staan nu allemaal te schuilen onder de vleugel van het vliegtuig omdat het is gaan regenen."Dat duurde voor hen niet erg lang.

London City Airport ontruimd na brandalarm
London City Airport ontruimd na brandalarm (Foto: ANP)

'Killerclown' daagt MMA-kampioen uit

MMA-vechter Conor McGregor heeft een bijzondere uitdaging ontvangen. Een heuse 'killerclown' daagde de Ier uit naar aanleiding van McGregor's uitspraken over de vage clowns. Hij liet eerder op weinig subtiele wijze weten dat men het beste niet met een clownsmasker bij hem in de buurt moet komen: "Ik sla je kop eraf als je dat doet."

En zoals dat tegenwoordig schijnt te horen kwam er uiteraard een reactie vanuit de killerclownwereld. Iemand die zichzelf de Asylum Clown noemt daagde de 28-jarige McGregor uit. "Ik daag je uit om naar The Asylum in Bruff County, Limerick te komen", sprak hij, refererend naar een plek waar met Halloween de nodige evenementen georganiseerd worden. "Kom dan als je durft...ik durf te wedden dat je nog niet eens vijf minuten durft te komen. We zouden zorgen dat je je doodschrikt, vijftien minuten met mij en je zou een luier nodig hebben omdat je je broek vol zou staan schijten", waarna de mafklapper zijn punt extra kracht bijzette door met een hamer een aardappel kapot te slaan. 

Of McGregor op de uitdaging in gaat is nog niet bekend, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk. De Ier staat op 12 november in New York tegenover Eddie Alvarez in de strijd om de lichtgewichttitel in de UFC. McGregor is al kampioen in het vedergewicht en zou de eerste vechter ooit zijn die in de UFC kampioen is in twee gewichtsklassen tegelijk. 

Miljoenenboete voor kartel zeescheepsafval

Drie inzamelaars van zeescheepsafval zijn vrijdag door de rechtbank in Rotterdam in beroep alsnog veroordeeld tot een boete van ruim 2,8 miljoen euro. De ondernemingen hadden in het Rotterdamse havengebied de markt onderling verdeeld en hier prijsafspraken over gemaakt. Ze zetten concurrenten daarmee buitenspel.

De Autoriteit Consument en Markt (ACM), toen nog Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) geheten, had de drie bedrijven in 2011 al een boete opgelegd van 2,9 miljoen euro voor overtreding van het kartelverbod, maar de bedrijven waren het daar niet mee eens.

De rechtbank heeft verklaard dat de overtredingen wel iets korter duurden dan door de ACM werd aangenomen, daarom valt de boete iets lager uit. De zeescheepsafvalbedrijven kunnen nog in hoger beroep tegen de uitspraak, bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven.

Miljoenenboete voor kartel zeescheepsafval
Miljoenenboete voor kartel zeescheepsafval (Foto: ANP)

Publiek DWDD is comedian Soundos zat

Het was weer vrijdagavond, en DWDD-kijkend Nederland zette zich schrap voor het cabaret van Soundos.

Sinds dit seizoen mag ze de week grappig en lollig samenvatten, net zoals we gewend waren van Peter Pannekoek vorig jaar. En wat te denken van die ijzersterke Pieter Derks. Op deze mannen was nooit wat aan te merken.

Tot dit seizoen Soundos el Ahmadi het toneel mocht betreden. Vorige keren probeerde Matthijs van Nieuwkerk er nog een lachje uit te persen, maar dit keer bleef het akelig stil in de studio. Kijk en huiver mee... 

Twitter ontplofte na de uitzending en twitterend Nederland kon het niet meer aanzien. Hierbij wat voorbeelden:
 

Hoe vond jij het optreden van haar?

Grootste internettroll legt zijn trucje uit

Iedereen kent ze; internettrolls die comments achterlaten die zó enorm dom zijn of zo'n enorm contrasterende mening pretenderen te hebben dan vrijwel ieder ander dat veel mensen het niet kunnen laten erop te reageren. En dan komen daar weer reacties op. En daarop. En daarop.

De werkwijze is herkenbaar, ook hier op FOK!, maar in onderstaande video legt de grootste internettroll, Ken M, uit hoe en waarom hij doet wat hij doet. Doe jezelf en iedereen een plezier; leer trollen herkennen en do not feed.

Bedenk je; zie je een comment die zo dom, over the top of conflicterend is met de gangbare mening dat je vrijwel direct getriggerd wordt tot reageren en melden hoe dom, asociaal, ziek in de kop of wat dan ook die persoon en/of zijn mening is, dan is het vrijwel altijd een troll, en de enige manier om er vanaf te komen is er niet op te reageren.

Zie voor een prima trollvoorbeeld de eerste reactie onder dit item!

Meer interesse in internettrolls? Hier een youtube playlist. Doe er je voordeel mee

Eis drie jaar cel voor doodrijden kleuter

Tegen de achttienjarige Elias A. uit Breda is vrijdag in de rechtbank in Breda drie jaar cel geëist, waarvan één jaar voorwaardelijk. Hij reed volgens de aanklager met veel te hoge snelheid de driejarige kleuter Nassim dood.

A. reed op Koningsdag dit jaar over de Veurnestraat in Breda. 30 kilometer per uur is daar het maximum, maar A. reed 80, berekende het Nederlands Forensisch Instituut.

Nassim was op straat aan het spelen en kwam daarbij onder de voorbijrazende auto terecht. Het jongetje werd tientallen meters meegesleurd en overleed ter plekke. A. reed weg en meldde zich pas uren later bij de politie.

Behalve de celstraf eiste de officier van justitie ook een rijontzegging van acht jaar. De man was al een paar keer veroordeeld voor rijden zonder rijbewijs.

Bij het ongeluk remde A. niet. Hij zei tegen de rechter dat hij wel een knal had gehoord, maar was doorgereden. Pas vijf uur later meldde hij zich op het politiebureau. De verdachte, die pas twee maanden zijn rijbewijs had, zei dat hij geschrokken was en daarom doorreed. Hij zei 'echt heel erg veel spijt' te hebben.

Justitie vervolgde de man in eerste instantie voor doodslag, maar dat was niet te bewijzen. Wel is dood door schuld bewezen, vindt de aanklager. "Het is stuitend dat hij zich meteen realiseerde dat hij een kind aanreed, over z'n schouder keek en toch doorreed", zei officier van justitie Marieke Snoeks. Zij vond het niet melden bij de politie "meedogenloos en berekenend. Hij meldde zich pas toen het te heet onder z'n voeten werd."

Eis drie jaar cel voor doodrijden kleuter
Eis drie jaar cel voor doodrijden kleuter (Foto: ANP)

Robbie geeft in Amsterdam voorproefje album

Robbie Williams komt volgende maand naar Amsterdam voor een intiem optreden. De Britse zanger geeft in The Qube in Amsterdam een voorproefje van zijn nieuwe album Heavy Entertainment Show, dat op 4 november verschijnt.

De registratie van het optreden wordt op 4 november uitgezonden bij KPN Presenteert. Robbie's miniconcert maakt deel uit van Soundcheckers, de wekelijkse muziekshow op KPN Presenteert van dj's Mattie Valk en Wietze de Jager en presentatrices Tess Milne en Saar Koningsberger.

Nederlandse fans van Robbie maken kans om bij het exclusieve concert te zijn. Via de website van KPN Presenteert of via Q-Music kunnen ze zich opgeven om kaarten te winnen.

Robbie geeft in Amsterdam voorproefje album
Robbie geeft in Amsterdam voorproefje album (Foto: BuzzE)

Marslander neergestort, mogelijk ontploft

De Europese lander op Mars is waarschijnlijk van 2 tot 4 kilometer hoogte neergestort. Bij de klap is hij mogelijk ontploft. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA meldde dat vrijdag. Een Amerikaanse Marssatelliet heeft foto's van de plek van de inslag gemaakt.

Het laboratorium Schiaparelli moest woensdag landen op Mars. Om 16.42 uur Nederlandse tijd ging hij de dampkring in en begon hij aan de zes minuten durende afdaling. Kort voor de landing ging het contact verloren.

Onderzoek moet duidelijk maken wat er precies is misgegaan, maar het lijkt erop dat de rem-motoren te vroeg zijn gestopt. Die motoren moesten de Schiaparelli afremmen in het laatste deel van de afdaling, waarna hij zachtjes op het oppervlak zou landen.

Op de Amerikaanse foto's is onder meer de parachute te zien, die de lander eerder in de afdaling gebruikte. Een kilometer noordelijker is een zwarte vlek van 40 meter lang en 15 meter breed. Daar is de Schiaparelli waarschijnlijk neergestort, met een snelheid van boven de 300 kilometer per uur.

De landing van het Schiaparelli-laboratorium was een experiment, bedoeld om de technologie voor zo'n landing te testen. Europa wil rond 2020 een onbemande rijdende verkenner naar Mars brengen. De Schiaparelli kon ook windsnelheid, luchtdruk, temperatuur en luchtvochtigheid om hem heen meten.

Het was de tweede Europese Marslanding. Ook de eerste poging mislukte. In 2003 gingen de zonnepanelen van de Beagle 2 na de landing niet open, waardoor hij geen contact met de aarde kon leggen.

Een Europese satelliet kwam woensdag wel in een baan rond Mars. De totale Marsmissie - lander, satelliet en verkenner - kost Europa ruim 1 miljard euro. Het project wordt samen met Rusland uitgevoerd. Ruimtevaart is één van de weinige gebieden waar Rusland en het Westen nog goed met elkaar samenwerken.

Kandidaat-lijstrekker PvdA: max 32 uur werken

PvdA'er Gerard Bosman, die wil meedoen aan de strijd om het lijsttrekkerschap binnen zijn partij, wil een werkweek van maximaal 32 uur. Ook moeten alle eigen bijdragen in het onderwijs worden afgeschaft.

Het is een greep uit de plannen die Bosman vrijdag in Rotterdam heeft gepresenteerd. Zijn beweging Linksom! in de PvdA wil dat de partij een linksere koers gaat varen. Hij wil een 'Bernie Sanders-achtige campagne' gaan voeren.

Bosman, leider van de PvdA in Ridderkerk, maakte woensdag bekend dat hij de strijd wil aangaan met vicepremier Lodewijk Asscher en PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom om het lijsttrekkerschap voor de Tweede Kamerverkiezingen in maart. Verder mengden PvdA-Kamerlid Jacques Monasch en Pelle Oosting uit Deventer zich in de strijd.

Tot maandag 10.00 uur kunnen zich nog kandidaten melden. Op 9 december moet duidelijk zijn wie de PvdA-kar gaat trekken.

Kandidaat-lijstrekker PvdA: max 32 uur werken
Kandidaat-lijstrekker PvdA: max 32 uur werken (Foto: ANP)

Mercedes domineert eerste training, Verstappen derde

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training op het circuit van Austin, waar komend weekend de Grand Prix van de Verenigde Staten wordt verreden. De Brit werd op de voet gevolgd door zijn ploeggenoot Nico Rosberg. Max Verstappen completeerde de top drie, maar gaf bijna twee seconden toe op de coureurs van Mercedes.

In de eerste vrije training van dit weekend ging het vooral om de verschillende bandentypen. Zo reden Verstappen en Daniel Ricciardo enkel op mediums, waarmee de Australiër zes tienden op zijn ploeggenoot toegaf. Zowel Kimi Räikkönen als Sebastian Vettel reden hun snelste tijd op de soft-compound.

Vettel zorgde overigens nog voor een hachelijk moment. De Duitser nam een bocht iets te ruim, waardoor hij met zijn Ferrari over de kerbs denderde. Zijn bolide kon hier niet zo goed tegen, waardoor een deel van zijn cockpit afbrak. Ook begaf één van zijn spiegels het, waar Vettel overigens wist te voorkomen dat het object op de baan terecht kwam.

Verder gebeurde er overigens weinig noemenswaardigs. Daniil Kvyat gleed in de laatste sector een keer van de baan en Marcus Ericsson had problemen met zijn versnellingsbak.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van de Verenigde Staten:

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.428   25
2 N. Rosberg Mercedes 1:37.743 +0:00.315 27
3 M. Verstappen Red Bull 1:39.379 +0:01.951 28
4 K. Räikkönen Ferrari 1:39.407 +0:01.979 21
5 N. Hülkenberg Force India 1:39.712 +0:02.284 27
6 V. Bottas Williams 1:39.776 +0:02.348 30
7 D. Ricciardo Red Bull 1:39.963 +0:02.535 26
8 S. Vettel Ferrari 1:39.988 +0:02.560 15
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:40.131 +0:02.703 16
10 C. Sainz Toro Rosso 1:40.140 +0:02.712 26
11 F. Massa Williams 1:40.191 +0:02.763 27
12 F. Nasr Sauber 1:40.287 +0:02.859 16
13 F. Alonso McLaren 1:40.362 +0:02.934 26
14 R. Grosjean Haas F1 1:40.826 +0:03.398 15
15 E. Gutierrez Haas F1 1:40.970 +0:03.542 15
16 M. Ericsson Sauber 1:41.170 +0:03.742 17
17 A. Celis Force India 1:41.422 +0:03.994 27
18 J. Button McLaren 1:41.663 +0:04.235 21
19 K. Magnussen Renault 1:41.942 +0:04.514 22
20 J. King Manor 1:42.012 +0:04.584 29
21 J. Palmer Renault 1:42.332 +0:04.904 31
22 E. Ocon Manor 1:43.874 +0:06.446 27

Waarschuwing: ransomware uit naam van Ziggo

Criminelen sturen de laatste weken veel ransomware-mails die zogenaamd van Ziggo komen. In de mail staat dat mensen een factuur moeten betalen. Maar als ze op de link klikken om de rekening te bekijken, wordt de computer vergrendeld. Pas na betaling van losgeld wordt de computer vrijgegeven. De hoeveelheid nep-Ziggo-mails neemt snel toe, waarschuwt Fox-IT.

De eerste Ziggo-ransomware werd rond 6 oktober gesignaleerd. Het is niet bekend hoeveel mensen daadwerkelijk de dupe zijn geworden van de computergijzeling.

De daders gebruiken TorrentLocker. De groep achter die ransomware misbruikte twee jaar geleden de naam van PostNL voor een vergelijkbare actie. Die nepmail loodste mensen naar een site waar ze zogenaamd konden zien of een bestelling al onderweg was.

TorrentLocker gijzelt niet alleen de computer, maar steelt tegelijk de adresboeken van zijn slachtoffers. Bij elke infectie krijgen de daders dus gegevens van andere mensen die ze kunnen duperen. Daardoor wordt de mailcampagne snel groter.

Waarschuwing: ransomware uit naam van Ziggo
Waarschuwing: ransomware uit naam van Ziggo (Foto: BuzzT)

'Bier is te goedkoop'

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP is van mening dat bier veel te goedkoop is. Daardoor worden jongeren en probleemdrinkers aangetrokken, wat weer ziekteverzuim, criminaliteit en alcoholisme in de hand werkt. Om dit een halt toe te roepen pleit STAP voor een minimumprijs voor bier.

Wim van Dalen, directeur van STAP, vindt het maar niks dat supermarkten regelmatig bier voor dumpprijzen verkopen, schrijft Biernet.nl. Voor minder dan vijf euro kun je al een kratje met 24 flesjes pils kopen. "Dat zijn echt bespottelijke prijzen," aldus Van Dalen. Volgens hem tonen zes recente onderzoeken aan dat een minimumprijs de beste oplossing is.

De voorgestelde minimumprijs zou voor alle alcohol moeten gelden, zowel in de horeca als in de supermarkt. Ook zou de prijs afhankelijk moeten zijn van het alcoholpercentage. Voor een kratje bier wordt als minimumprijs 8,50 euro genoemd, dat komt neer op 35 cent per flesje.

Brouwers reageren gemengd op het voorstel. Bavaria klaagt over een 'hoge promotiedruk op kratten bier', waardoor de brouwer zich genoodzaakt ziet 'om (gedeeltelijk) mee te gaan' in het stunten met prijzen. Een minimumprijs zou aan dit gestunt een einde kunnen maken. Grolsch laat weten de minimumprijs niet te zien zitten. De brouwer is 'om principiële redenen' tegen een vaste prijs.

Of er daadwerkelijk een minimumprijs komt, is nog lang niet zeker. Die beslissing is aan de politiek.

'Bier is te goedkoop' (Foto: ANP)
'Bier is te goedkoop' (Foto: ANP)

Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord

De Canadese minister van Handel Chrysta Freeland heeft vrijdagmiddag na urenlang onderhandelen met de Waalse regering over het vrijhandelsverdrag van de EU en Canada (CETA) haar koffers gepakt. Volgens Belgische media zei ze bij haar vertrek dat de gesprekken met Wallonië zijn beëindigd en mislukt. "Ik ben teleurgesteld", aldus de minister. "Het lijkt duidelijk voor mij en voor Canada dat de Europese Unie momenteel niet in staat is om een internationaal akkoord te sluiten, zelfs niet met een land als Canada, dat dezelfde waarden heeft."

Eerder vrijdag zei de Waalse premier Paul Magnette nog in het Waalse parlement dat er 'een wil is om vooruit te gaan, maar er is geen akkoord'. Canada en de EU boden Wallonië op dat moment onvoldoende om in te stemmen met CETA.

Door het aanhoudende verzet van de Walen lijkt ondertekening van het verdrag op 27 oktober in Brussel steeds minder aannemelijk.

Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord
Canadezen pakken koffers zonder CETA-akkoord (Foto: ANP)

Unicode bespreekt borstvoedingsemoji

Er komt mogelijk volgend jaar een borstvoedingsemoji. Dat is een van de voorgestelde nieuwe emoji's die half november door het Unicode Consortium wordt besproken, maakte de organisatie bekend in een blogpost. In de emoji wordt een vrouw getoond met een baby aan haar borst. Ook een zeemeermin, een mediterend persoon, een bergbeklimmer, een amandel, een kokosnoot en een taart staan op de nominatie.

Als de emoji's tijdens de volgende vergadering worden goedgekeurd, worden ze aan versie 10.0 van de Unicode toegevoegd. Die komt in de zomer van volgend jaar beschikbaar, maar de emoji's volgen soms nog later in de verschillende besturingssystemen van mobiele telefoons.

Er zijn al eerder vijf andere emoji's bekendgemaakt die in Unicode 10.0 worden toegevoegd. Een gelukskoekje, een dumpling, een doosje voor Chinees afhaaleten naar Amerikaans model, eetstokjes en een gezicht met een opgetrokken wenkbrauw zijn al toegelaten. Ook een slee, een curlingsteen en een oranje hart maken hun opwachting.

Unicode bespreekt borstvoedingsemoji
Unicode bespreekt borstvoedingsemoji (Foto: BuzzT)

Politie houdt virtuele horrorclown aan

De politie heeft donderdagavond in Maassluis een man aangehouden die zich eerder in de week op social media heeft voorgedaan als zogenoemde 'horrorclown'. Dit leidde tot onrust onder groepen jongeren in die plaats. De 44-jarige man zit vast voor opruiing, liet de politie vrijdag weten.

Woensdag zette de man een bericht op social media waarin hij schreef dat hij als clown zou verschijnen op het plein voor het station Maassluis West. Ruim honderd jongeren verzamelden zich daarop op het plein. De clown zelf liet zich niet zien. Tijdens het wachten gingen de jongeren met elkaar op de vuist en vernielden ze van alles op straat, zoals abri's. Vervolgens verplaatsten de onruststokers zich naar plekken elders in de stad, waar ze uiteen werden gedreven door de politie. Agenten konden drie jongeren aanhouden voor overlastgevend gedrag.

De politie nam de zaak hoog op en wilde weten wie er achter de oproep zat. Na enige speurwerk kwamen ze de verdachte op het spoor en kon hij worden aangehouden.

Politie houdt  virtuele horrorclown aan
Politie houdt virtuele horrorclown aan (Foto: ANP)

Jonna Fraser en KoL stormen albumlijst binnen

Jonna Fraser en Kings of Leon zijn vanuit het niets de kop van de Album Top 10 binnengestormd. Jonna neemt met haar plaat Blessed het stokje over van Frans Bauer. Zijn album Geluk, hoop en liefde is weggezakt naar een vijfde plek.

Het nieuwe album van Kings of Leon, Walls, doet het wereldwijd goed en de Nederlandse albumlijst vormt daarop geen uitzondering. Naast Jonna en de rockers uit Tennessee zijn ook Jeroen van Koningsbrugge en Beth Hart deze week nieuw in de lijst. Van Koningsbrugge vinden we met zijn 'Amerikaanse' plaat Songs Of Life op de vijfde plek. Beth Hart staat er vlak onder.

Naast Frans Bauer moet ook Justin Bieber het ontgelden door de nieuwe binnenkomers in de lijst. Zijn Purpose is afgegleden naar de achtste plaats.

AlbumTop 10 week 43
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Jonna Fraser - Blessed
2. (-) Kings of Leon - Walls
3. (3) Kinderen voor Kinderen - Voor altijd jong! - 37
4. (1) Frans Bauer - Geluk, hoop en liefde
5. (-) Jeroen van Koningsbrugge - Songs Of Life
6. (-) Beth Hart - Fire On The Floor
7. (5) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
8. (2) Justin Bieber - Purpose
9. (7) Shawn Mendes - Illuminate
10. (6) O'G3NE - We Got This

Jonna Fraser en KoL stormen albumlijst binnen
Jonna Fraser en KoL stormen albumlijst binnen (Foto: BuzzE)

Gitaarleraar cel in voor verkrachting leerling

Een gitaarleraar uit Leidschendam-Voorburg die een vijftienjarig meisje tijdens een privéles verkrachtte, is veroordeeld tot dertig maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Hij moet zich ook verplicht laten behandelen als zedendelinquent en hij moet het slachtoffer een schadevergoeding van 3000 euro betalen.

Het meisje zou in mei van dit jaar een privéles krijgen van de toen 57-jarige leraar. In plaats daarvan misbruikte hij haar tijdens de les. Zij heeft de man geschopt en geslagen en is de woning ontvlucht.

Tegenwerpingen van zijn advocaat dat het meisje toestemming had gegeven, werden vrijdag door de rechtbank in Den Haag terzijde geschoven. Vanwege het leeftijdsverschil van 42 jaar én het feit dat de leraar een gezagsverhouding had met het meisje, oordeelde de rechtbank dat er wel degelijk sprake is geweest van dwang.

Gitaarleraar cel in voor verkrachting leerling
Gitaarleraar cel in voor verkrachting leerling (Foto: ANP)

200 kilo coke gevonden in olievaten Rotterdam

Medewerkers van de douane hebben vrijdag in de haven van Rotterdam in een container 200 kilo cocaïne gevonden. De drugs, met een waarde van ruim 5 miljoen euro, zijn inmiddels vernietigd, aldus het Openbaar Ministerie.

De container was verder gevuld met ijzeren vaten met olie. De drugs zaten, in tweehonderd pakketten verdeeld, in twee van die vaten. De container was woensdag aangekomen met een schip uit Brazilië.

200 kilo coke gevonden in olievaten Rotterdam
200 kilo coke gevonden in olievaten Rotterdam (Foto: ANP)

TV Box: Tanix TX5 Pro; Android 6.0 mediaspeler

TV boxjes met KODI (XBMC) en andere streaming / video afspeel software zijn al tijden enorm populair. Natuurlijk is er de Chromecast die het afspelen van video zeer makkelijk maakt. Voor mensen die meer willen, bijvoorbeeld KODI met bijbehorende plugins of (simpele) games spelen, voldoet de Chromecast wellicht niet. Om die reden reviewen we een mini PC waarmee je simpele games, films (Netflix, KODI, HBO, lokaal opgeslagen films) en wat andere apps op je TV kunt gebruiken.

Er zijn veel van dit soort kastjes vanaf een goede dertig euro tot ruim over de honderd euro. Vandaag een review van de Tanix TX5 Pro, een TV box van $45 die opvalt door ondersteuning van WIFI AC onder de $50. De gebruikte SOC (AMlogic S905X) vinden we daarnaast ook in de Xiaomi Google TV box. 

Met dank aan Geekbuying voor het reviewmodel.

Rijdende Rukker opgepakt in Amersfoort

De politie van Amersfoort heeft gisteren een grote vis gevangen. Een man die achter het stuur van zijn auto de hand aan zichzelf sloeg, kon op heterdaad worden betrapt.

De sterke arm der wet kreeg gisteren meerdere meldingen van een rijdende rukker. Zo werden agenten op straat aangesproken door een vrouw die meldde dat de fluitspeler naast haar ging rijden om vervolgens pagga te slaan.

Uiteindelijk lukte het de politie de onanist te betrappen aan de Woesttijgerweg. De 39-jarige rukmans is in de boeien geslagen en afgevoerd naar het bureau.

Rookbeleid Efteling wordt strenger

Pretpark De Efteling vindt het hoog tijd voor een strenger rookbeleid in het park. Dat meldt een woordvoerster aan Omroep Brabant.

"Wij vinden aanscherping van het rookbeleid binnen de maatschappelijke ontwikkelingen passen. De discussie speelt natuurlijk al langer en het heeft zeker onze aandacht," stelt de woordvoerster. Conform de wetgeving mag er in het park al niet gerookt worden in alle overdekte gedeelten. "Ook niet in overdekte wachtrijen. We zijn nu aan het kijken hoe we verder kunnen met het rookbeleid. Het gaat veranderen."

Aanleiding voor de mededeling over deze beleidswijziging is een uitgebreide discussie op de Facebookpagina van het park. "WAAROM mag men ROKEN in de Efteling. Waarom zijn er geen aparte rookplekken? Te gek voor woorden. het is 2016, Medische onderzoeken hebben al jaren keihard aangetoond dat roken dodelijk is ook voor de niet-roker die toevallig in de buurt staat. En als je in de rij staat, kun je niet even ergens anders gaan staan. Het is een keuze van de Efteling om roken toe te staan," schreef een bezoeker. Daarop volgden meer dan vierduizend reacties.

In de Facebookdiscussie zijn de meningen verdeeld. Een van de reacties luidt: "Belachelijk gewoon. Je loopt toch buiten of zie ik dat verkeerd?" Een ander zegt tegen de klager: "Jij hebt zeker zeurgas gesnoven. Stel je toch niet aan." Toch lijken de verstokte rokers aan het kortste eind te trekken. Want hoewel de verandering tijd kost, onder meer omdat er borden met de nieuwe regels geplaatst moeten worden, lijkt het onvermijdbaar dat het rookbeleid in het park stukken strenger wordt.

Rookbeleid Efteling wordt strenger (Foto: ANP)
Rookbeleid Efteling wordt strenger (Foto: ANP)

Europees geld voor onderzoekers zikavirus

De Europese Commissie maakt 45 miljoen euro vrij voor onderzoek naar het zikavirus en andere infectieziekten die door muggen worden verspreid. Het geld wordt gestoken in onderzoek naar behandelingen, diagnostiek en vaccins, maakte EU-commissaris Carlos Moedas (Onderzoek, Wetenschap en Innovatie) vrijdag bekend.

Het zikavirus dook vorig jaar op in Zuid-Amerika. De meeste mensen krijgen geen klachten, maar infectie tijdens de zwangerschap kan ertoe leiden dat het kind een klein hoofd en hersenafwijkingen krijgt. Het virus is tot nu toe vastgesteld bij 95 Nederlandse reizigers.

Van het geld gaat 30 miljoen naar zika-onderzoeksgroepen in Zweden, Italië en Frankrijk. Een consortium dat een vaccin ontwikkelt krijgt 5 miljoen en het Pasteur Instituut in Parijs ontvangt 10 miljoen voor algemener onderzoek naar insecten die infectieziekten verspreiden. "Deze fondsen zullen een enorme impuls geven aan de internationale inspanningen om de verspreiding van de zikakoorts te stoppen en baby's en volwassenen te beschermen", aldus Moedas.

Europees geld voor onderzoekers zikavirus
Europees geld voor onderzoekers zikavirus (Foto: ANP)

Robert Courts wint zetel ex-premier Cameron

De Conservatief Robert Courts heeft bij tussentijdse verkiezingen de Lagerhuiszetel in Witney gewonnen die vacant was door het opstappen van zijn partijgenoot David Cameron. De ex-premier stapte op na het verliezen van het brexit-referendum, over het Britse lidmaatschap van de Europese Unie.

Courts kreeg weliswaar de meeste stemmen, maar de Conservatieven hebben in Witney geen absolute meerderheid meer. Ze kregen slechts 45 procent van de stemmen.

De Lagerhuiszetel van Labour van de in juni vermoorde Jo Cox ging naar Tracy Brabin. Zij kreeg in het district Batley and Spen liefst 85 procent van de stemmen. Brabin (65) is zeer bekend bij alle Britten. Ze is een actrice die onder meer in de tv-serie Coronation Street speelde.

Robert Courts wint zetel ex-premier Cameron
Robert Courts wint zetel ex-premier Cameron (Foto: ANP)

Dineren doe je bij de lunch

's Avonds een warme maaltijd verorberen met alles erop en eraan, is niet zo best. Het betekent dat je met een te volle maag naar bed gaat en daar word je dik van. Kilojoules heb je het meest overdag nodig, wanneer je werkt en dus energie verbruikt.

Onderzoek door de Universiteit van Nottingham in Groot-Brittannië verwijst naar de geschiedenis, toen onze voorouders 's middags thuis warm aten. Maar werknemers gaan vandaag de dag bij de lunch niet meer naar huis om te eten, dat doen ze op hun werk. Op kantoor of fabriek worden snelle, weinig voedzame lunches gegeten. Warm eten doen we 's avonds thuis.

Vrouwen die het meeste voedsel overdag eten, zo bleek uit onderzoek, verloren meer gewicht. Ook het niveau van het hormoon insuline, dat helpt bij de vertering van voedsel, bleek stukken beter dan bij vrouwen die 's avonds een uitgebreid diner aten. Een verstoord insulineniveau zorgt voor dat bekende constante hongergevoel dat aanzet tot eten.

Lunchtips van de wetenschappers: lasagne met salade of gestoofde kip. Het voedsel 's middags hoeft niet per se warm te zijn. Zorg wel wel voor voldoende proteïnen, granen en groente. Dinertips: blijf onder de 1500 kilojoules. Eet wat soep, salade en een sandwich. Voor de liefhebbers van een toetje: eet na de lunch yoghurt of een fruitsalade.

Dineren doe je bij de lunch
Dineren doe je bij de lunch (Foto: ANP)

Kabinet: hulp Borssele onder voorwaarden

Het kabinet is bereid te helpen om de problemen met de noodlijdende kerncentrale in Borssele op te lossen. Energiebedrijf DELTA, dat mede-eigenaar is van de centrale, moet dan wel het netwerkbedrijf Enduris en zijn aandeel in waterbedrijf Evides verkopen aan een nieuw op te richten Zeeuws nutsbedrijf.

De verkoop van de gezonde onderdelen moet leiden tot financiële buffers voor DELTA, waardoor het bedrijf aan de verplichtingen kan blijven voldoen en de nucleaire veiligheid niet in het geding komt.

Het kabinet wil kijken hoe het kan helpen met het oprichten van het nieuwe Zeeuwse nutsbedrijf. Voorwaarde is wel dat de Zeeuwse overheden zelf een maximale bijdrage leveren aan de financiering. Het kabinet zou de resterende financiering dan mogelijk kunnen maken door een garantie voor een lening te verstrekken.

Kabinet: hulp Borssele onder voorwaarden
Kabinet: hulp Borssele onder voorwaarden (Foto: ANP)

Bieber blijft de baas in Single Top 10

Justin Bieber staat met Let Me Love You opnieuw fier aan kop in de Single Top 10. Samen met DJ Snake blijft hij The Chainsmokers en Halsey voor met hun single Closer. Nieuwe binnenkomers zijn deze week niet te vinden in de lijst.

Het is überhaupt erg rustig in de Single Top 10. Op twee kleine verschuivingen na is de lijst onveranderd ten opzichte van afgelopen week. Frenna feat. Jonna Fraser & Emms hebben met My Love de derde plek overgenomen van Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ. Zij zakken een plaatsje met Cold Water.

En ook in de staart van de top 10 was het stuivertje wisselen. Calvin Harris schoof een plek op ten koste van Sia en Kendrick Lamar.

Single Top 10 week 43
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) DJ Snake feat. Justin Bieber - Let Me Love You
2. (2) The Chainsmokers feat. Halsey - Closer
3. (4) Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - My Love
4. (3) Major Lazer feat. Justin Bieber & MØ - Cold Water
5. (5) The Weeknd feat Daft Punk - Starboy
6. (6) Martin Garrix & Bebe Rexha - In The Name Of Love
7. (7) Sevn Alias feat. Jason Futuristic, BKO & Jairzinho - Gass
8. (8) Jonas Blue feat. JP Cooper - Perfect Strangers
9. (10) Calvin Harris - My Way
10. (9) Sia feat. Kendrick Lamar - The Greatest

Bieber blijft de baas in Single Top 10
Bieber blijft de baas in Single Top 10 (Foto: BuzzE)

'Qualcomm en NXP eens over prijs'

De overname van de Nederlandse chipmaker NXP Semiconductors door zijn Amerikaanse branchegenoot Qualcomm lijkt aanstaande. De twee zouden het eens zijn over de prijs, aldus de Amerikaanse zakenzender CNBC vrijdag op basis van ingewijden.

Volgens de bronnen is er overeenstemming over een aankoopprijs van 110 dollar per aandeel voor NXP. Naar verluidt wilde het bestuur van de voormalige Philips-tak 120 dollar per aandeel maar lijkt het genoegen te nemen met 10 dollar per aandeel minder. Daarmee zou de transactie een waarde hebben van bijna 40 miljard dollar. Wel waarschuwen ze dat op verschillende details nog geen handen zijn geschud.

NXP wilde niet reageren, Qualcomm was niet direct bereikbaar.

'Qualcomm en NXP eens over prijs'
'Qualcomm en NXP eens over prijs' (Foto: BuzzT)

Nepagent aangehouden in Den Hoorn

In het Zuid-Hollandse Den Hoorn is een nepagent aangehouden. De man had zich met een smoes bij een bewoner naar binnen gekletst, op vertoon van een vermoedelijk onechte politiepas. De man droeg geen uniform. Na enkele minuten verliet hij het huis van het slachtoffer weer.

De gealarmeerde politie trof in de omgeving een man aan die voldeed aan het signalement van de nepagent en hield hem aan. Het gaat om een 56-jarige inwoner van het naburige De Lier.

De politie zegt vrijdag dat er in de afgelopen weken meerdere meldingen uit het Westland binnen zijn gekomen over een nepagent. Deze is in meerdere huizen binnengelaten door bewoners en heeft daar spullen gestolen.

Het is niet bekend of het telkens om dezelfde nepagent gaat of dat er meer nepagenten actief zijn.

De politie onderzoekt of de aangehouden man meerdere babbeltrucs op zijn geweten heeft.

Nepagent aangehouden in Den Hoorn
Nepagent aangehouden in Den Hoorn (Foto: ANP)

Filipijnen blijft economisch verbonden aan VS

De Filipijnen zal zijn handel en economische banden met de Verenigde Staten niet verbreken. Dat zei de Filipijnse minister van Handel Ramon Lopez vrijdag. Een dag eerder kondigde president Rodrigo Duterte nog een scheiding van Washington aan.

"De president sprak niet over een scheiding in economische zin. We stoppen de handel met de VS niet." Lopez zei dit tegen CNN tijdens een bezoek aan Japan waar hij samen met Duterte is.

De president wilde 'scheiden' van de Verenigde Staten. "Ik ga niet meer naar Amerika, daar worden we alleen maar beledigd."

Verbijsterend
Het Amerikaans ministerie van Buitenlandse Zaken, dat prat gaat op de goede relatie met de bevolking van de Filipijnen, noemde de opmerkingen van Duterte 'verbijsterend' en wilde weten wat de nieuwe president precies bedoelt met zijn 'scheiding van de VS'.

Een woordvoerder van president Duterte zei vrijdag dat men moet wachten met het trekken van conclusies totdat er verder toelichting gegeven wordt door Duterte zelf. "Er is geen haast voor ons geboden om de speech van de president te duiden. We moeten wachten op nadere uitleg van hem zelf."

Filipijnen blijft economisch verbonden aan VS
Filipijnen blijft economisch verbonden aan VS (Foto: ANP)

Iedereen is welkom in slaapkamer van de paus

Paus Fransiscus maakt geen gebruik van de zomerresidentie in Castel Gandolfo. Het Vaticaan heeft derhalve besloten de poorten van het paleis te openen. Wie wil, kan nu een kijkje nemen in de pauselijke slaapkamer.

Wie daar iets groots van verwacht, komt bedrogen uit. Het bed van de kerkvorst in Castel Gandolfo blijkt een smal exemplaar te zijn. Het heeft een messing omlijsting. De sprei is beige en er staan twee nachtkastjes naast het bed. Dat is alles. De laatste paus die het verblijf op 30 kilometer ten zuidoosten van Rome in de Albaanse Heuvels gebruikte, was Benedictus XVI, die in februari 2013 terugtrad. Er zijn nog wat sporen van hem te vinden: een portret en een vlaggetje van Beieren.

Het paleis in de kleine Italiaanse stad (9000 inwoners) is al bijna vijfhonderd jaar in bezit van het Vaticiaan. Het was behalve een slaapplaats in de zomer ook een toevluchtsoord. Pius XII bijvoorbeeld, zou zich er tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben verstopt. In die periode kwamen er ook zwangere vrouwen. In het pauselijk bed zijn minstens veertig baby's geboren.

Iedereen is welkom in slaapkamer van de paus
Iedereen is welkom in slaapkamer van de paus (Foto: ANP)

Verdachten fatale vechtpartij uitgeleverd

De drie Roemeense mannen die 8 oktober in Brussel zijn gearresteerd vanwege betrokkenheid bij een fatale vechtpartij op de Wallen in Amsterdam zijn uitgeleverd aan Nederland. Dat meldt het Brussels parket vrijdag.

De vechtpartij was begin september en kostte het leven van een 32-jarige man uit Voorthuizen. Eerst werd gedacht dat het slachtoffer met zijn vrienden een ruzie tussen twee groepen op de Oudezijds Achterburgwal wilde sussen. Daarop zouden drie mannen met een volgens de politie Oost-Europees uiterlijk, vermoedelijk Roemenen, zich tegen hen hebben gekeerd. Uit beelden bleek later dat de Voorthuizenaar een andere rol had gespeeld en dat zijn vriendengroep actief deel nam aan de vechtpartij.

Na de vechtpartij verdwenen de drie Roemenen spoorloos, maar begin oktober kreeg de Brusselse politie bericht van de Nederlandse autoriteiten dat de drie zich in Brussels hotel zouden bevinden. Daar kon de politie het drietal inrekenen.

Verdachten fatale vechtpartij uitgeleverd
Verdachten fatale vechtpartij uitgeleverd (Foto: ANP)

Douwe Bob zegt concert af om stemproblemen

Douwe Bob heeft zijn optreden van vrijdagavond in Amersfoort afgezegd vanwege problemen met zijn stem. De Amsterdamse singer-songwriter laat dat zelf weten via Twitter.

"Ik baal verschrikkelijk, maar ik mag vanavond niet zingen van de dokter. Het gaat echt niet. Show in Fluor wordt verzet naar 17 november", laat hij in een tweet weten.

De zanger was nog maar net begonnen met zijn theatertour. Het concert in Fluor in Amersfoort zou het tweede zijn in een reeks van dertien optredens in diverse zalen in het land.

Douwe Bob zegt concert af om stemproblemen
Douwe Bob zegt concert af om stemproblemen (Foto: BuzzE)

EU steunt Nederland in MH17-onderzoek

Alle lidstaten van de Europese Unie spreken hun volle steun uit voor de inspanningen van de Nederlandse overheid om de daders van de ramp met vlucht MH17 voor de rechter te krijgen. Dat zei EU-president Donald Tusk donderdagnacht na afloop van de top in Brussel.

Alle landen die eraan kunnen bijdragen dat de verantwoordelijken worden vervolgd moeten de onderzoekers bijstaan, aldus Tusk, verwijzend naar een resolutie van de Veiligheidsraad waarin dat wordt geëist.

Rutte had tijdens het diner aandacht gevraagd voor het vorige maand gepresenteerde onderzoek naar de ramp door het gemeenschappelijke onderzoeksteam JIT. Daaruit bleek dat een Russische raket de MH17 heeft geraakt vanaf Oekraïens gebied onder controle van pro-Russische opstandelingen. Rusland heeft dat rapport sterk bekritiseerd, maar Europese landen hebben er steun voor uitgesproken. Rutte zei dat hij hen daarvoor heeft bedankt.

EU steunt Nederland in MH17-onderzoek
EU steunt Nederland in MH17-onderzoek (Foto: ANP)

'Topman Air France op de wip'

Frederic Gagey zal worden vervangen als eindverantwoordelijke van de Franse luchtvaartmaatschappij Air France. Volgens de Franse krant La Tribune heeft topman Jean-Marc Janaillac van moederbedrijf Air France-KLM daartoe besloten. Vakbonden worden naar verwachting op 3 november over de beslissing bijgepraat.

Het meest waarschijnlijke scenario is dat de huidige taken van Gagey worden ondergebracht bij Janaillac en andere bestuurders. Gagey zelf zou volgens de krant de post van financieel directeur bij Air France-KLM zijn aangeboden.

Volgens de krant komt de beslissing van Janaillac om Gagey te vervangen niet als een verrassing. Air France ligt al tijden met de vakbonden overhoop. Zowel stakingen bij cabinepersoneel als bij piloten jaagt de onderneming op hoge kosten. Een nieuwe ronde gesprekken met de oude top van het bedrijf lijkt bij voorbaat te mislukken.

'Topman Air France op de wip'
'Topman Air France op de wip' (Foto: ANP)

Shailene Woodley schrijft over arrestatie

In een ingezonden brief in Time heeft Shailene Woodley meer verteld over haar arrestatie bij een protest vorige week. De actrice is boos dat er een aanhouding van een blanke bekendheid voor nodig was, om aandacht te krijgen voor het lot van de inheemse bevolking van de VS.

"Ik was in North Dakota, zij aan zij met oorspronkelijke Amerikanen. Je weet wel, de mensen die hier al woonden voordat wij er kwamen. Raad eens? Ze zijn er nog steeds. En we negeren hun problemen." Shailene is er verbolgen over dat de Indiaanse cultuur wel wordt gebruikt in mode en accessoires. "We dragen hun erfgoed, hun heilige totempalen, de veren, de kralen. We zetten een wigwam op voor onze kinderen. Maar we kennen hun realiteit niet."

Het protest waar de Divergent-actrice deel van uitmaakte, is gericht tegen een oliepijplijn die schade aanbrengt aan het land van de Indiaanse bevolking. Ook vrezen tegenstanders dat bij een defect aan de pijp het drinkwater van miljoenen mensen vervuild raakt.

Shailene verklaarde eerder deze week in een rechtbank niet schuldig te zijn aan de twee aanklachten tegen haar, het betreden van privéterrein en aanzetten tot rellen. Als ze door de rechter wel schuldig wordt bevonden, hangt haar een geldstraf boven het hoofd en maximaal zestig dagen cel.

Shailene Woodley schrijft over arrestatie
Shailene Woodley schrijft over arrestatie (Foto: BuzzE)

Huizenprijzen verder omhoog

Ook afgelopen maand zijn de prijzen van koopwoningen stevig gestegen. De prijs lag vorige maand 5,9 procent hoger dan in september 2015. Deze toename is iets kleiner dan in augustus, toen met 6 procent de grootste prijsstijging in veertien jaar werd genoteerd. Dit blijkt uit het onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) en het Kadaster.

Sinds juni 2013 stijgen de huizenprijzen weer. De prijs ligt sinds dat dieptepunt gemiddeld 12,9 procent hoger. Ten opzichte van de piek in augustus 2008 ligt het prijsniveau nog 11,4 procent lager. Het gemiddelde prijsniveau van de bestaande koopwoningen was in september 2016 ongeveer even hoog als in juli 2005.

In de stad Utrecht lopen de huizenprijzen flink op. In het derde kwartaal waren de woningen voor het eerst duurder dan voor de crisis. In Amsterdam is dit al negen maanden het geval.

De huizenprijzen bereikten in Utrecht een piek in het derde kwartaal van 2008. Daarna daalden de prijzen met ruim 17 procent tot het dieptepunt in 2013. Nu, ruim drie jaar later, liggen de prijzen bijna 2 procent boven het prijsniveau van 2008.

Huizenprijzen verder omhoog
Huizenprijzen verder omhoog (Foto: ANP)

Ontbijt doet McDonald's goed

Het 'all day breakfast' van McDonald's in de Verenigde Staten is nog altijd een succesnummer voor de fastfoodketen. Geholpen door de koffie en wafels die klokje rond verkrijgbaar zijn, wist McDonald's de omzetverwachtingen te overtreffen. Ook verkoopplussen in het Verenigd Koninkrijk en Canada droegen bij aan dat succes.

Evengoed vielen de opbrengsten van de keten 3 procent lager uit dan een jaar eerder. Maar McDonald's wees er daarbij op dat het vergelijkbare kwartaal een jaar eerder 'erg sterk' was. Ook wat zwakkere verkopen in China speelden een rol. In totaal wist het bedrijf voor 6,4 miljard dollar aan hamburgers, milkshakes, friet en andere fastfood te verkopen. Analisten gingen door de bank genomen uit van een omzet van krap 6,3 miljard dollar.

Bij filialen die langer dan een jaar open zijn steeg de omzet gemiddeld met 3,5 procent. Hier rekenden marktkenners op niet meer dan 1,5 procent. De winst kwam in de verslagperiode uit op krap 1,3 miljard dollar. Dit betekende een daling van 1 procent ten opzichte van een jaar eerder, onder meer door afschrijvingen en herstructureringskosten.

Ontbijt doet McDonald's goed
Ontbijt doet McDonald's goed (Foto: ANP)

Alonso: "McLaren miste kans met bandentest"

Formule 1-coureur Fernando Alonso is niet blij dat zijn team McLaren niet deelneemt aan de bandentests van Pirelli. De Italiaanse rubberleverancier test dit jaar met oude auto's van Ferrari, Mercedes en Red Bull de banden voor 2017 en Alonso had graag gewild dat ook zijn team deze kans aangegrepen had.

Pirelli houdt verspreid over het jaar 24 testdagen waarvoor teams zich aan konden melden. Alleen de top drie teams deden dat, al bezweert Pirelli dat zij er geen voordeel van zullen hebben. Toch denkt Alonso dat McLaren een kans heeft laten liggen door geen auto beschikbaar te stellen en zich volledig te richten op 2017. Voor een geschikte testauto had McLaren enkele nieuwe aerodynamische onderdelen moeten ontwikkelen, zodat volgend jaar beter gesimuleerd zou kunnen worden.

Alonso: "Er valt altijd wel iets te leren, zoals hoe de nieuwe banden aanvoelen. Zelfs met oude 2015-auto's leren de teams wel hoe de banden zich gedragen. Dat zeggen ze natuurlijk niet omdat ze er voordeel mee kunnen behalen én ze pakken die mogelijkheid ook aan."

Kampioenschapleider Nico Rosberg heeft al met de banden gereden en vindt ze positief, omdat ze minder limitaties opleggen dan het huidige rubber. Manor-coureur Pascal Wehrlein heeft met de Mercedes van vorig jaar de meeste meters afgelegd en hij prijst vooral de snelheid de 2017-banden met zich meebrengen, al weet ook hij niet hoe de definitieve situatie zal zijn. Pirelli moet nog beslissen over de compounds voor volgend jaar en ook de nieuwe auto's zullen veel bepalen over hoe snel de combinaties zullen zijn.

Bizarre UFO boven Amsterdam gespot

Ene René Oudshoorn heeft vanochtend boven Amsterdam een bizar verschijnsel vastgelegd. Boven onze hoofdstad vloog namelijk een enorme ufo.

De zwarte cirkel vloog ongeveer een kilometer boven Amsterdam en mat naar schatting enkele honderden meters in doorsnee. Meteorologen hebben de ufo nog niet kunnen debunken.

Europese Spelen 2019 met 43-2 toegewezen aan Minsk

Het lijkt erop dat de tweede editie van de Europese Spelen, die van 2019, in de Wit-Russische hoofdstad Minsk gehouden gaan worden. Een bron binnen de organisatie voor Europese Olympische Comité's (EOC) liet tegenover Reuters weten dat leden van het EOC in Minsk in gesprek zijn met president Alexander Lukashenko, tevens het hoofd van het Wit-Russisch Olympisch Comité. 

Europa liep jarenlang achter op de rest van de wereld door geen continentale Spelen te hebben, maar in 2015 kwam daar min of meer verandering in. In het Azerbeidzjaanse Baku werd de eerste editie van de Europese Spelen gehouden, wat veel mooie sport opleverde. Het vinden van een opvolger bleek echter bijzonder moeilijk: Nederland kreeg de Spelen toegewezen, maar trok de keutel plotseling terug toen bleek dat men de kosten niet binnen de perken kon houden. Rusland wierp zich op als vervanger, maar het enorme staatsdopingschandaal daar stond dat in de weg.

"De waarnemend president van het EOC is in Minsk om met president Lukashenko te praten over of Minsk de Spelen wil organiseren. Er is nog niks getekend, maar het is erg waarschijnlijk dat het gaat gebeuren", aldus de bron tegenover Reuters. De daadwerkelijke president van het EOC is Patrick Hickey, maar hij staat vooralsnog op non-actief. De Ier zat rond de Olympische Spelen in Rio de Janeiro korte tijd in de gevangenis en wordt beschuldigd van het hebben van een grote rol binnen een schandaal om illegaal tickets voor de Spelen in Rio door te verkopen. 

Overigens lijkt het onwaarschijnlijk dat de Europese Spelen van 2019 wel alle Europese toppers binnen alle sporten aan de start zien verschijnen. In Baku was het zwemtoernooi een toernooi voor junioren - net als het waterpolo - terwijl het atletiek bestond uit de derde divisie van de Europese landencompetitie. De Europese zwem- en atletiekbonden hebben zich al aangemeld voor het "Europees sportkampioenschap" van 2018, wat in Berlijn en Glasgow gehouden zal worden en gezien wordt als grote rivaal van de Europese Spelen. 

Update 14.50 uur

Inmiddels heeft de Wit-Russische president Lukashenko bevestigd dat zijn hoofdstad de Europese Spelen van 2019 zal organiseren. De vijftig Europese nationale olympische comité's stemden vrijdag, met een "Ja" als resultaat. Vijf landen onthielden zich van een stem, Denemarken en Noorwegen stemden tegen en de overige 43 landen stemden voor. 

"Wit-Rusland is geen supermacht, maar we hebben erg veel aandacht voor sport", vertelt Lukashenko. "Ik wil dat onze Europese organisatie net zo goed is als die op andere continenten en die van het IOC, wat dat betreft ben ik een nationalist en patriot. Daarom kunnen jullie op Wit-Rusland rekenen. Als jullie rondom deze Spelen andere evenementen willen organiseren in Wit-Rusland zullen wij daar onze steun zeker aan verlenen, alle Europese sporters zullen hier welkom zijn."

Nu de toewijzing afgerond is kan men beginnen met het samenstellen van een programma voor de Spelen. Zo moet men nog bepalen welke sporten er precies gehouden zullen worden en uiteraard moeten er kwalificatietrajecten opgesteld worden. Minsk heeft eerder overigens al het Europees Jeugd Olympisch Festival van 2019 toegewezen gekregen, maar of dat in de Wit-Russische hoofdstad gehouden wordt moet met de toewijzing van de Europese Spelen nog blijken. 

Trump en Clinton grappen bij benefietdiner

De debatten zijn voorbij, maar donderdagnacht stonden de Amerikaanse presidentskandidaten Donald Trump en Hillary Clinton toch weer tegenover elkaar. Bij het Alfred E. Smith Memorial Foundation Dinner maakten de kandidaten Trump en Clinton traditiegetrouw zichzelf en elkaar belachelijk.

Trump beet het spits af in de brave 'roast' en schilderde Clinton met ironische bewoordingen af als corrupt, hetgeen hem op boegeroep vanuit de zaal kwam te staan. Het hielp zijn populariteit in de zaal niet dat hij even later zei dat Clinton 'net doet alsof ze katholieken niet haat', doelend op de gehackte emails waarin ze kritisch is op hooggeplaatste personen die het katholicisme omarmen als het meest politiek geaccepteerde geloof.

De democratische kandidate stelde daar tegenover dat Trump bij het beoordelen van de attractiviteit van het Vrijheidsbeeld waarschijnlijk een vier of hoogstens een vijf zou geven. Ze verwees daarmee naar de denigrerende uitlatingen van Trump over vrouwen. Clinton eindigde met te zeggen dat '45 het enige mooie getal voor een vrouw is'. Clinton zou bij verkiezingswinst de 45e president worden.

Overigens gaven de kandidaten deze keer elkaar wel een hand in tegenstelling tot het debat de dag ervoor.

Trump en Clinton grappen bij benefietdiner
Trump en Clinton grappen bij benefietdiner (Foto: ANP)

Chinese vraag Mercedes stuwt winst Daimler

Autobouwer Daimler heeft zijn winst in het derde kwartaal met 9 procent opgekrikt. Het Duitse moederbedrijf van Mercedes-Benz profiteerde van de groeiende vraag naar luxe auto's in China.

Tegenover het recordkwartaal van Mercedes-Benz staan moeilijke omstandigheden voor de divisie die zware trucks maakt. Vooral in de Verenigde Staten heeft die tak het moeilijk.

Het concern verkocht in totaal ruim 754.000 voertuigen, een stijging van 5 procent ten opzichte van een jaar eerder. De nettowinst kwam uit op 2,6 miljard euro, tegenover een kleine 2,4 miljard euro vorig jaar. De totale kwartaalomzet steeg met 4 procent tot 38,6 miljard euro.

Voor het hele jaar rekent de onderneming op een omzet die op hetzelfde niveau uitkomt als de bijna 150 miljard euro van 2015. Voor de aangepaste brutowinst verwacht Daimler een 'lichte' verbetering ten opzichte van de 14 miljard van vorig jaar.

Chinese vraag Mercedes stuwt winst Daimler
Chinese vraag Mercedes stuwt winst Daimler (Foto: ANP)

Walen buigen niet voor druk over CETA-verdrag

Canada en de EU bieden Wallonië nog onvoldoende om in te stemmen met het vrijhandelsakkoord tussen Europa en Canada, CETA. "Er is een wil om vooruit te gaan, maar geen akkoord", zei de Waalse premier Paul Magnette vrijdag in het Waalse parlement, waar hij de stand van zaken kwam uitleggen.

"Wij blokkeren dit verdrag niet voor onze lol", betoogde Magnette. "Dit gaat niet alleen over dit verdrag. De wereld globaliseert. Het spijt me voor de Canadezen dat zij de eersten zijn die aan deze test worden onderworpen."

De Waalse regering verwierp donderdagavond nieuwe voorstellen van de Europese Commissie over het CETA-verdrag. Door het aanhoudende verzet van de Walen hangt ondertekening van het verdrag op 27 oktober aan een zijden draad.

Onderhandelingen
De onderhandelingen tussen de Europese Commissie, Canada, Wallonië en België over een oplossing voor de Waalse bezwaren gaan door. Magnette sprak vrijdagmorgen ook met de Canadese minister van Handel, Chrysta Freeland. In het parlement las hij een lange lijst van onderwerpen voor waarmee Wallonië moeite mee.

Vrijdagmorgen zei federaal premier Charles Michel in Brussel dat hij 'niet gerust' is op de 'goede' afloop. In een nachtelijk telefoongesprek met de Canadese premier Justin Trudeau heeft hij gemeld dat er sprake is van 'radicalisering' van de standpunten.

Toestemming
Michel heeft toestemming van de Waalse regering nodig om namens heel België te tekenen. Alle EU-landen, Canada en tien regionale parlementen moeten het ratificeren. Als Michel de bezwaren van Wallonië zou negeren en zonder mandaat zou tekenen, riskeert hij een institutionele crisis.

Inmiddels hebben 88 Europarlementariërs uit twintig landen in een brief hun 'volle steun' betuigd aan het Waals parlement en Magnette. Onder hen Agnes Jongerius (PvdA), Bas Eickhout (GroenLinks) en Anja Hazekamp (Partij voor de Dieren). De ondertekenaars vinden dat het Waalse verzet getuigt van 'democratische vitaliteit en voorbeeldige politieke moed'.

Walen buigen niet voor druk over CETA-verdrag
Walen buigen niet voor druk over CETA-verdrag (Foto: ANP)

Dylan verwijdert Nobelprijs van zijn website

Eerst reageerde Bob Dylan helemaal niet op de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur. Na een week verscheen op zijn website de vermelding 'winner of the Nobel prize in literature'. Dat duurde ongeveer 24 uur. De aanduiding is alweer verdwenen.

Zelfs het Nobelprijscomité kreeg de 75-jarige zanger, tekstschrijver en componist niet te pakken. In Stockholm blijft men echter optimistisch: hij komt vast op 10 november naar de Zweedse hoofdstad om de prijs persoonlijk in ontvangst te nemen. Maar zeker is dat niet. Dylan staat allang bekend als eigenzinnig.

Op zijn website verscheen de vermelding van de Nobelprijs bij het boek The Lyrics 1961-2012, niet toevallig een verzameling van zijn teksten. Waarom de vermelding is verdwenen, staat er niet bij. In de historie van de Nobelprijs voor Literatuur werd de prijs wel eens geweigerd en de laureaat kreeg ook wel eens een verbod van zijn land om de prijs te gaan ophalen. Wat nog niet voorkwam, was absolute radiostilte.

Dylan verwijdert Nobelprijs van zijn website
Dylan verwijdert Nobelprijs van zijn website (Foto: ANP)

Astronauten arriveren in ISS

Een Russisch ruimtevaartuig heeft vrijdag drie astronauten bij het internationale ruimtelaboratorium ISS afgeleverd. De Sojoez was woensdag vanaf de lanceerbasis Baikonoer in Kazachstan vertrokken met de Russen Sergej Roezikov en Andrej Borisenko, en de Amerikaan Shane Kimbrough aan boord.

Het trio zou al op 23 september vertrekken, maar technische storing weerhield ze. In het ISS voeren ze vijftig experimenten uit. Ze blijven 155 dagen in de ruimte. Het ruimtelaboratorium zweeft op ongeveer 400 kilometer boven de aarde.

Astronauten arriveren in ISS
Astronauten arriveren in ISS (Foto: ANP)

Tyfoon Haima eist levens in Filipijnen

Tyfoon Haima, de hevigste storm in de Filipijnen in drie jaar, heeft aan zeker twaalf mensen het leven gekost. Lokale autoriteiten zeggen dat duizenden hectaren boerenland verwoest zijn door de storm.

In de provincie Cagayan, waar de tyfoon woensdag laat aan land kwam, zijn windsnelheden van 225 kilometer per uur gemeten. De storm teisterde 60.000 hectaren rijstvelden die onder water liepen door de zware regenval. De tyfoon wordt vergeleken met de tyfoon Yolanda van 2013. Die zorgde voor 6000 doden.

Haima is nu onderweg naar Hong Kong waar alle voorzorgsmaatregelen zijn genomen. Vluchten en treinreizen zijn geannuleerd.

Tyfoon Haima eist levens in Filipijnen
Tyfoon Haima eist levens in Filipijnen (Foto: ANP)

Bomaanslag in Nederland mislukt

In Nederland, een kleine plaats in de bergen van Colorado, heeft een politiemedewerker een rugzak met daarin een bom gevonden. De rugzak stond naast het politiebureau en de man dacht dat een van zijn collega's de tas was vergeten. Toen hij klaar was om naar huis te gaan stond de tas daar nog steeds. Hij besloot erin te kijken en zag een mobiele telefoon, draden en een poeder.

De bom stond op scherp maar is gelukkig niet geëxplodeerd. Wel was aan de telefoon te zien dat er een poging is gedaan om het projectiel te laten exploderen. Bomexperts zijn ter plaatse geweest en hebben de bom met een robot onschadelijk gemaakt. De FBI heeft het onderzoek overgenomen.

Al snel werd duidelijk wie de dader was van deze mislukte aanslag, David Michael Ansberry, een 64-jarige man van nog geen meter groot. Een paar uur later is hij bij een hotel gearresteerd. Hij riskeert 20 jaar cel.

[eSports] Verdien gratis pakjes door je kampioen te kiezen in Hearthstone

Blizzcon staat weer voor de deur, en naast aankondigingen voor wat we kunnen verwachten in Blizzard-games is er ook heel veel eSports: onder andere de wereldkampioenschappen voor World of Warcraft, Starcraft, Heroes of the Storm, Overwatch en Hearthstone vinden plaats. Mensen die de eSports rondom die games volgen zullen vast wel een favoriet hebben voor de titel, maar in het geval van Hearthstone kun je er ook nog eens gratis pakjes kaarten mee verdienen.

Het werkt heel simpel: je gaat naar de site van Hearthstone, kiest wie er volgens jou kampioen gaat worden en dan maar hopen dat deze ook de titel pakt. Wanneer je een speler kiest krijg je automatisch al een pakje van The Grand Tournament, maar hoe verder jouw gekozen speler komt, hoe meer pakjes krijgt. Voor elke wedstrijd die je speler wint krijg je een extra pakje, waardoor je maximaal zes extra pakjes kan verdienen (drie groepswedstrijden, kwartfinale, halve finale en finale). 

Je kunt hier de speler kiezen die volgens jou kampioen gaat worden. Denk goed na over je keuze, want eens gekozen blijft gekozen.

Blizzcon vindt plaats op 4 en 5 november.

HearthstoneWC
Verdien gratis pakjes door je kampioen te kiezen in Hearthstone

Vanavond nieuw op tv: Oh Obesitas

Het is vrijdag, en dat betekent voor veel mensen vanavond weer lekker op de bank televisie kijken. Er is vanavond weer een nieuw programma te bekijken, en ook beginnen er nieuwe seizoenen van uitgemolken formats.

SBS6 komt hopelijk eindelijk weer eens met een goed programma. In Oh Obesitas volgen we Hagenezen die de strijd aangaan tegen de kilo's. Een camera volgt hen een halfjaar lang om te zien of en hoe ze afvallen. Ook hun sociale leven wordt getoond. Onder andere de beroemde bingodame Marian uit het RTL-programma Rondkomen in de Schilderswijk doet mee aan het programma. Het belooft hilarische televisie te worden met deze goed gebekte mensen. Vanavond om 20:30.

Verder begint om 20:30 op RTL4 het zoveelste seizoen van The Voice of Holland, dit keer met nieuwe coaches Guus Meeuwis en Waylon. Zin in Roy Donders? De Tilburgse realityster heeft namelijk een nieuw seizoen van zijn realityserie Roy Donders: Stylist van het zuiden, wat uitgezonden wordt op SBS6 om 21:30.

sbs6
Vanavond nieuw op tv: Oh Obesitas (Foto: ANP)

Terugkijken: Jensen kiest voor Amerika

In het item 'Terugkijken' vertel ik jou welke programma's je gemist zou kunnen hebben, maar die je moet terugkijken! Deze keer het programma Jensen kiest voor Amerika, wat elke donderdag te zien is op RTL5.

Robert Jensen is terug van weggeweest! Na drie jaar afwezigheid, kunnen we hem eindelijk weer op de televisie bewonderen. In Jensen kiest voor Amerika geeft hij ons een kijkje in de verkiezingsstrijd tussen Donald Trump en Hillary Clinton. Natuurlijk, er zijn meer Nederlandse televisieprogramma's die zich richten op de Verenigde Staten en de verkiezingen, maar Jensen laat een andere invalshoek zien.

In plaats van alleen maar pro-Hillary en anti-Trump uit te zenden (wat nu vaak gebeurt), blijft Jensen neutraler. Hij gaat langs bij aanhangers van beide partijen en maakt ze hierbij niet belachelijk. Ook wat grapjes tussendoor maken het programma uniek en verfrissend, tussen al die saaie en eentonige berichtgeving door over de presidentsverkiezingen.

Jensen kiest voor Amerika wordt elke donderdag uitgezonden op RTL5, om 21:50. Er is al een aflevering uitgezonden, en er komen er nog twee. Het programma is het terugkijken waard, wat je hieronder kunt doen (je moet wel ingelogd zijn op RTL XL):

Horse Racing 2016 nu beschikbaar op Xbox One

Horse Racing 2016 is vanaf nu beschikbaar op Xbox One. Het is ontwikkeld door het Indiase Yash Future Tech Solutions en in de game kan je, niet erg verrassend, met paarden racen.

Met vijf modi en 55 verschillende evenementen ben je wel even zoet met Horse Racing 2016. Als de races wat te overweldigend zijn kan je zelfs alleen met je paard op pad in een sandbox-omgeving. Niet overtuigd? Wellicht helpt de officiële beschrijving op de Microsoft-pagina van de game:

"Horse Racing 2016 is de meeste Fabulous en onderhoudend spel voor iedereen. Als u voelen echt paardenrennen kampioenschap wilt, Toon uw wens en de moed om dit spel te spelen. Deze Game uniciteit maakt u dit spel voor uren spelen, u zal houden van te spelen dit spel opnieuw en opnieuw. Maak je klaar voor echte actie, echt avontuur, echte Horse Racing Championship..."

Horse Racing 2016 is nu beschikbaar voor Xbox One voor €29,99. Er is ook een gratis demo beschikbaar. 

Amsterdamse organisaties prediken diversiteit

Verschillende organisaties in Amsterdam gaan actief de boodschap 'diversiteit maakt ons mens' uitdragen. Daaronder zijn het COC, de Protestantse Kerk en de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam en het Amsterdam Dance Event.

De organisaties roepen iedereen op de boodschap te bespreken op het werk, op school, in de sportclub en in de kerk. Ook willen ze dat mensen de hashtag #020diversity delen op sociale media.

Aanleiding voor het initiatief is de verspreiding van een antihomoflyer in Amsterdam. Daarin stond onder meer dat homoseksualiteit verboden is volgens de islam, het jodendom en het christendom. ,,De boodschap van de flyer is ook vanuit religieus perspectief onzin", aldus voorzitter Peter de Ruijter van COC Amsterdam.

Organisaties Amsterdam prediken diversiteit
Organisaties Amsterdam prediken diversiteit (Foto: ANP)

Tim Hofman lost conflict met NS op

In de nieuwste aflevering van #BOOS, waarin Tim Hofman mensen helpt die boos zijn, wordt Nina geholpen. Ze had laatst namelijk de laatste trein naar huis gepakt, maar in plaats van naar huis ging de trein naar het rangeerterrein. Om naar huis te komen moest Nina met de taxi die ze zelf moest betalen. Ook het treinkaartje wilde de NS niet teruggeven.

Tim Hofman ging samen met Nina en een speaker naar het hoofdkantoor van de NS om verhaal te halen, en hoe dat afloopt zie je hier:

Man breekt enkels op vlucht voor politie

Een man uit Tilburg heeft zijn vlucht voor de politie moeten bekopen met twee gebroken enkels. Hij werd gezocht vanwege een nog openstaande boete van meer dan 500 euro en een drugsdelict.

Agenten zochten hem, na een tip, in een appartement op de derde verdieping in de Tilburgse wijk Gesworen Hoek. Een vrouw deed open en vertelde dat de man niet thuis was. Op dat moment sprong de 27-jarige man in zijn poging aan de agenten te ontkomen van het balkon; hij brak daarbij beide enkels. Hij probeerde nog verder te vluchten door een ander huis binnen te kruipen maar werd, kermend van de pijn, gevonden. Hij is naar een ziekenhuis gebracht.

Zijn aanhouding is uitgesteld, aldus de politie vrijdag.

Man breekt enkels op vlucht voor politie
Man breekt enkels op vlucht voor politie (Foto: ANP)

Treinsurfers in gesprek met machinisten

De treinsurfers die in juni op een trein meeliftten tussen Nijmegen en Molenhoek en hier een goedbekeken vlog van maakten, moeten voor straf in gesprek met machinisten. Ook krijgen ze een proeftijd van twee jaar. Het OM heeft dit besloten in overleg met vervoersbedrijf Veolia.

Woordvoerder Nicky Jansen van Veolia zei vrijdag dat ze blij is dat het OM de zaak zo serieus heeft opgepakt en dat er niet voor een geldboete is gekozen. "Dit heeft meer impact." De achttienjarige jongens moeten van het gesprek leren wat de mogelijke gevolgen van hun daden zijn. "Niet alleen de mogelijk levensgevaarlijke gevolgen voor henzelf, maar ook de gevolgen voor de machinist als het misgegaan zou zijn."

Als de treinsurfers aan de voorwaarden voldoen, dus een gesprek met machinisten aangaan en geen nieuwe strafbare feiten plegen, dan is de zaak voor het OM afgedaan.

Treinsurfers in gesprek met machinisten
Treinsurfers in gesprek met machinisten (Foto: ANP)

Vuurwerkhandelaren krijgen 30 maanden cel

De rechtbank in Arnhem heeft vrijdag een 69-jarige Barnevelder en een 60-jarige Ermeloër veroordeeld tot 30 maanden gevangenisstraf wegens illegale vuurwerkhandel. Acht anderen die bij de handel waren betrokken, kregen een kortere of voorwaardelijke gevangenisstraf met daarnaast een werkstraf.

De hoofdverdachten speelden volgens de rechtbank een zodanig grote rol dat zij zijn veroordeeld voor deelname aan een criminele organisatie. Het gaat dan om het op grote schaal aankopen, transporteren, opslaan en verkopen van vuurwerk.

De rechtbank verwijt de twee dat door de opslag van het vuurwerk gevaarlijke situaties zijn ontstaan. Zo had de een het vuurwerk in een kruiprumte onder zijn huis liggen en de ander sloeg het vuurwerk op onder zaagsel en strobalen in een zeecontainer. Ook was er een hennepkwekerij in de container.

De andere veroordeelden speelden een kleinere rol in de handel. Zij sloegen kleinere hoeveelheden in of regelden af en toe wat vuurwerk.

Vuurwerkhandelaren krijgen 30 maanden cel
Vuurwerkhandelaren krijgen 30 maanden cel (Foto: ANP)

Verkoop bedrijfswagens blijft stijgen

De verkoop van bedrijfswagens in de Europese Unie (EU) is in september voor de eenentwintigste maand op rij gestegen. Dat maakte de Europese brancheorganisatie ACEA vrijdag bekend. De totale verkoop kwam uit op 220.781 voertuigen, 6 procent meer dan vorig jaar september.

De totale verkopen in de EU in de eerste negen maanden van het jaar lagen met dik 1,7 miljoen stuks ruim 13 procent boven het niveau van een jaar eerder. In Nederland ging de verkoop van onder meer busjes en trucks in die periode met 21,4 procent vooruit, tot ruim 68.000 voertuigen. Daarvan werden er 6666 in september verkocht, tegenover 6045 in september 2015.

Onder meer in grote landen als Italië (plus 46,3 procent) en Spanje (plus 14,1 procent) namen de verkopen vorige maand op jaarbasis sterk toe. In Frankrijk lagen de verkopen 1,1 procent lager ten opzichte van september 2015. Ook in het Verenigd Koninkrijk werden afgelopen maand op jaarbasis minder bedrijfswagens verkocht.

Verkoop bedrijfswagens blijft stijgen
Verkoop bedrijfswagens blijft stijgen (Foto: ANP)

MMA wil erkenning als 'olympische sport'

Het Internationaal Olympisch Comité krijgt mogelijk weer een nieuw lid. Nadat de internationale paaldansbond zich eerder al aanmeldde is het dit keer een internationale bond van de vechtsport MMA - mixed martial arts. 

Het gaat daarbij overigens niet om een van de grote organisaties als UFC of Bellator, maar om de World Mixed Martial Arts Association (WMMAA), een van de semi-amateurbonden. "Volgend jaar gaan we ons definitief verzoek indienen om erkend te worden als potentieel olympische sport, we hebben alle papieren al klaar", aldus WMMAA-president Vadim Finkelstein tegenover het Russische TASS. Lid worden van het IOC is een eerste belangrijke stap op weg naar de mogelijkheid om een sport op de Olympische Spelen te krijgen.

"We hebben een erg goede kans op een positief antwoord", legt Finkelstein uit. "MMA is inmiddels een van de populairste sporten op aarde, we hebben in onze bond nu al meer dan zestig landen die lid zijn. Ik geloof dat we MMA op het olympisch programma kunnen krijgen, hoewel dat niet iets is voor binnen twee jaar." Hoe men de MMA-gevechten in een toernooiformaat wil gieten is nog volstrekt onduidelijk. De beste vechters komen doorgaans eens in de paar maanden in actie, niet meerdere malen in twee weken. 

Philippe Geubels wil zorgen doen vergeten

De Vlaamse cabaretier Philippe Geubels voelt er niets voor om de actualiteit te bespreken in zijn theaterprogramma. Liever maakt hij grappen over herkenbare, alledaagse situaties.

"Ik spreek nooit over wereldproblemen. Geen politiek, geen crisis. Ik weet er te weinig van, voel niet de behoefte er iets over te melden. Bombardementen op Aleppo - verschrikkelijk, maar wat moet ik erover zeggen? Een grap is al helemaal misplaatst. Het mooiste compliment dat ik na afloop krijg is dat mensen anderhalf uur niet aan hun zorgen hebben gedacht", zegt de grappenmaker in het AD.

De 35-jarige Geubels trekt momenteel met zijn programma 'Bedankt voor alles' langs de theaters in Nederland en Vlaanderen. "Het gaat over vriendelijkheid en dankbaarheid. Dankbaar zijn met hetgeen dat je hebt. En dat vriendelijke mensen de wereld leuker maken. Even uw hand opsteken als iemand u op het zebrapad laat oversteken. Dat moet wettelijk, maar het is toch leuk als je wordt bedankt. De show gaat trouwens ook over het gevoel dat je als automobilist krijgt als iemand dat niet doet."

'Bedankt voor Alles' is tot eind april 2017 te zien.

Philippe Geubels wil zorgen doen vergeten
Philippe Geubels wil zorgen doen vergeten (Foto: BuzzE)

Aantal teken door hele land toegenomen

Het gemiddelde aantal teken is in Nederland tussen 2006 en 2016 toegenomen, met een piek in 2015. In dat jaar werden vooral veel nimfen gevangen, dat zijn teken in de fase tussen larf en volwassen. Dat duidt erop dat tekenlarven in 2014 hebben kunnen profiteren van het enorme aantal muizen dat jaar, zodat ze zich verder konden ontwikkelen. Ook werd vorig jaar een recordaantal volwassen teken gevangen, zo blijkt uit onderzoek van de Wageningen Universiteit.

Het percentage teken dat is besmet met de Borrelia-bacterie, die bij mensen de ziekte van Lyme kan veroorzaken, wisselt per locatie waar de insecten zijn gevangen. Op de ene locatie heeft 7,5 procent van de teken de bacterie bij zich, terwijl op de andere locatie 25 procent is besmet.

Aantal teken door hele land toegenomen
Aantal teken door hele land toegenomen (Foto: ANP)

Extra wachttijd VGZ-verzekerden in Twente

Patiënten met een zorgverzekering van VGZ komen in Medisch Spectrum Twente (MST) voorlopig niet aan bod voor behandeling. Het Enschedese ziekenhuis zegt de wachttijd voor die patiënten te moeten verlengen omdat het budget van VGZ op is.

De zorgvraag van VGZ-verzekerden is groter dan het pakket dat de zorgverzekeraar bij Medisch Spectrum Twente heeft ingekocht. Het ziekenhuis zegt dat het VGZ daarvan tijdig op de hoogte heeft gebracht, maar dat na weken van overleg geen passende oplossing is gekomen voor het budgettekort.

De extra wachttijd, die maandag ingaat, geldt niet voor patiënten met een spoedeisende hulpvraag en ook niet voor kinderen en zwangere vrouwen. Ook mensen bij wie een ernstige aandoening wordt vermoed, komen in het normale tempo aan de beurt, aldus het ziekenhuis. MST verwijst VGZ-patiënten met vragen door naar de zorgverzekeraar.

Extra wachttijd VGZ-verzekerden in Twente
Extra wachttijd VGZ-verzekerden in Twente (Foto: ANP)

'Nintendo brengt geen Switch-nieuws tot 2017'

Gistermiddag onthulde Nintendo dan eindelijk Nintendo Switch, de hybride-console die volgend jaar maart op de markt verschijnt. Lang moesten we wachten op de onthulling en het lijkt erop dat we nu weer een tijdje moeten gaan wachten.

Volgens Takashi Mochizuki van de Wallstreet Journal Tokyo brengt Nintendo namelijk in 2016 geen verdere details over specs, games en andere elementen als regionlock. Pas in 2017 gaat Nintendo dus weer praten over Switch, wat ergens te begrijpen is. De NES Mini is in aantocht en met het laatste feestseizoen in aantocht kan de aandacht nog beter gericht zijn op 3DS en Wii U dan op de nieuwe console.

Hoe dan ook, het is nog even een gerucht, maar hou rekening met een nieuwe radiostilte tot ergens in januari.

Nintendo Switch

Actie extremisten in Iraakse stad Kirkuk

Gewapende extremisten hebben vrijdag overheidsgebouwen in de Iraakse stad Kirkuk aangevallen, meldt de BBC. Zelfmoordterroristen bliezen zichzelf op bij politiebureaus in de stad en een elektriciteitscentrale. Iraakse veiligheidstroepen zouden de aanval hebben afgeslagen.

De groep Islamitische Staat zei achter de aanval te zitten. De IS-strijders zouden onder andere het stadhuis zijn binnengedrongen en een hotel hebben bezet.

De autoriteiten in Kirkuk hebben een uitgaansverbod ingesteld.

De aanval in Kirkuk valt samen met een offensief van Iraakse regeringstroepen en Koerdische milities om de door IS ingenomen stad Mosul in het noorden van Irak te bevrijden.

Actie extremisten in Iraakse stad Kirkuk
Actie extremisten in Iraakse stad Kirkuk (Foto: ANP)

Youtuber bekent faken haatvideo's

Een van de bekendste social experiment/prankchannels van Youtube, JoeySalads, heeft in een interview met Youtubekanaal H3H3productions bekend diverse racistische social-experimentvideo's te hebben gefaked. Dit nadat H3H3productions eerder deze week al bewijs wisten te bemachtigen van het faken van één van de video's.

In het interview geeft JoeySalads toe dat van zijn recente video's de drie anti-zwartenvideo's nep zijn. In de video's wordt onder andere een auto in een zwarte wijk geplaatst die prompt wordt leeggeroofd, een met pro-Trump stickers versierde auto in een zwarte wijk geplaatst die prompt wordt gesloopt en wordt iemand die met een #alllivesmatterbord in een zwarte wijk loopt aangevallen.

Naast deze video's geeft Salads toe dat ook veel van zijn oude video's nep zijn, en dat hij in zijn eerste reactie op het bewijs eerder deze week heeft gelogen over zijn beweegredenen en bedoelingen.

H3H3productions maakt naast reactievideo's ook sketches en vlogs en heeft in het verleden al meerdere 'prank' channels ontmaskerd. Ook heeft hij in het verleden al vaker beweerd dat de video's van JoeySalads nep zijn. Hierop kreeg hij steevast haatmail van Saladsfans.

Het interview hieronder.

Bandenbranche: kunstgrasophef onbegrijpelijk

Vertegenwoordigers van de bandenbranche begrijpen niets van de ophef die is ontstaan door een uitzending van Zembla over mogelijke gezondheidsrisico's van sporten op kunstgrasvelden met gemalen autobanden als opvulmateriaal. Er zijn "tientallen" onderzoeken die aantonen dat het zogeheten SBR-granulaat van autobanden veilig is, stellen Vereniging Band en Milieu en VACO.

"Ik laat mijn eigen kleinkinderen gewoon op kunstgras spelen", zegt bestuurder Kees van Oostenrijk van Band en Milieu, de organisatie die verantwoordelijk is voor de inzameling en het hergebruik van alle acht miljoen afgedankte banden per jaar in Nederland.

Het gebruik van rubbergranulaat op kunstgrasvelden speelt een belangrijke rol in de recyclingketen van de bandenindustrie. Van het materiaal van ingezamelde banden wordt 70 procent hergebruikt, waarvan een groot deel als opvulling in kunstgras. In Nederland liggen ongeveer tweeduizend kunstgrasvelden van minimaal 300.000 euro per stuk. Op verreweg het grootste deel daarvan ligt rubbergranulaat.

Een onderzoek van IndusTox naar de gezondheidseffecten van de rubberkorrels onder toezicht van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waar de branche zelf mee schermt, zou volgens door Zembla geïnterviewde experts rammelen. Het RIVM doet aanvullend onderzoek.

Band en Milieu en VACO zullen zelf ook aanvullend onderzoek laten doen. Daarnaast bieden ze sportclubs aan om te kijken of de rubberkorrels op hun kunstgrasvelden van SBR-rubber zijn gemaakt. Op een veld in Hendrik-Ido-Ambacht was industrieel rubber gebruikt en werden omwonenden ziek.

Bandenbranche: kunstgrasophef onbegrijpelijk
Bandenbranche: kunstgrasophef onbegrijpelijk (Foto: ANP)

Vince Neil treft schikking na mishandelen fan

Mötley Crüe-zanger Vince Neil hoeft niet de bak in voor de mishandeling van een vrouw in Las Vegas.

De muzikant kreeg donderdag wel een boete en voorwaardelijke straf voor het incident, waarbij hij de vrouw aan haar haren naar de grond trok. Ook moet hij in therapie om zijn agressie onder controle te krijgen.

De mishandeling in april kreeg extra veel aandacht, omdat acteur Nicolas Cage ingreep en Vince probeerde te bedwingen. Dat leidde tot een handgemeen tussen de twee, waarbij behoorlijk geworsteld en geschreeuwd werd.

TMZ schreef destijds dat de vrouw op Vince afkwam om een handtekening te vragen, en dat totaal niet duidelijk was waarom de zanger haar aanviel. De zaak die het slachtoffer tegen Vince aanspande, loopt wel nog. De vrouw eist minstens 150.000 dollar (bijna 140.000 euro) van hem.

Vince Neil treft schikking na mishandelen fan
Vince Neil treft schikking na mishandelen fan (Foto: BuzzE)

Potternummer Bruce Springsteen nooit gebruikt

Bruce Springsteen schreef jaren geleden een liedje voor de Harry Potter-filmreeks. Het nummer was echter nooit te horen in de films.

The Boss heeft geen idee waarom zijn werk nooit is gebruikt. "Dat moet je aan hun vragen", zei hij op de BBC-radio over de makers van de Potterreeks. "Het was best goed."

'I'll Stand By You Always' is een ballad die heel anders klinkt dan zijn overige werk, vertelt Bruce. "Ik heb het geschreven voor mijn oudste zoon. Het was een grootse ballad, niet iets dat ik normaal gesproken zou zingen, maar ik vond het heel erg goed bij de films passen."

De zanger hoopt dat het nummer ooit alsnog zijn weg vindt naar een film. "Ik zou het mooi vinden als het ooit in een kinderfilm wordt gebruikt, want het is gewoon een mooi liedje."


Potternummer Bruce Springsteen nooit gebruikt
Potternummer Bruce Springsteen nooit gebruikt (Foto: BuzzE)

Canadese inbreker bakt naakt eieren

De politie in Vancouver waarschuwt haar inwoners om deuren en ramen op slot te doen na een bizarre inbraak. Een 35-jarige Canadees verschafte zich toegang tot een woning, trok zijn kleren uit en begon eieren te bakken. Dat berichtte CTV Vancouver donderdagavond.

Volgens politieonderzoekers wilde de inbreker een maaltijd bereiden in de keuken. Daarbij vernielde hij de oven en magnetron. Op het moment van de inbraak was een bewoner in een andere kamer televisie aan het kijken. Hij hoorde iemand binnenkomen maar veronderstelde dat het zijn huisgenoot was. Toen hij toch besloot een kijkje te gaan nemen ontdekte hij de naakte vreemdeling. Hij joeg hem het huis uit en belde de politie, die de man even verderop arresteerde.

Dit incident was krankzinnig genoeg niet de eerste keer dat de politie in Vancouver een naakte inbreker arresteerde die eieren aan het klaarmaken was. In 2013 arresteerde ze een inbreker die naakt aan het koken was. Deze inbreker had zelfs een douche genomen voordat hij in de keuken met de eieren aan de slag ging.

Canadese inbreker bakt naakt eieren
Canadese inbreker bakt naakt eieren (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: zon en buien

Vandaag overdag is het half tot zwaar bewolkt. In de ochtend kan het nog mistig zijn maar later komt aan de kust de zon af en toe door. Er trekken enkele buien over het land. De minimumtemperatuur is ongeveer 4 graden. In de middag wordt het een graad of 12, aan de frisse kant dus. De wind wordt boven land meest westelijk en is zwak tot matig, langs de kust staat een noordelijke wind die soms (vrij) krachtig is.

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 8:02
Zon onder: 18:50
Zonkracht: 2 / 1
 

De hemel trekt open (Foto: qltel)
De hemel trekt open (Foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1805 Slag bij TrafalgarHoratio Nelson verslaat een Frans-Spaanse vloot en sneuvelt.
1854 Florence Nightingale wordt met een staf van 38 verpleegsters naar de Krimoorlog gestuurd.
1879 Eerste demonstratie van de gloeilamp door Thomas Edison.
1944 Aken is de eerste grote Duitse stad die in geallieerde handen valt.
2003 De dwergplaneet Eris wordt ontdekt.

'Oude rot' Ali ziet zijn kans in The Voice

Nu Marco Borsato voor het eerst sinds 2011 geen coach meer is in The Voice of Holland, ziet Ali B zijn kans schoon. "Ik ben nu de oude rot en dat geeft me zeker een voordeeltje", zegt hij tegen BuzzE.

"Ik heb de afgelopen jaren geleerd hoe Nederland stemt en wat het publiek wil horen. Dat kan me zeker helpen", vertelt Ali over zijn voordeeltje. "Ik hou er rekening mee als ik mijn tactiek bepaal, bijvoorbeeld bij de liedjeskeuze."

Treuren om het vertrek van Marco, die het te druk had om de opnamen van de talentenjacht van RTL 4 te combineren met zijn zangcarrière, doet Ali niet. "Ik ben er zeker blij mee, wegwezen", grapt de rapper. "Met Marco erbij win je nooit. Dat hij weg is, is het enige voordeel van deze nieuwe coaches."

Zwakke plekken

Niet alleen Marco besloot niet terug te keren op de rode draaistoelen, ook Anouk is niet van de partij in de zevende reeks van de show. Guus Meeuwis en Waylon maken vrijdagavond hun debuut als coaches. Ali bereidde de heren voor op hun nieuwe rol. "Ik heb de afgelopen seizoenen gekeken wat heel tof was en daarvoor zijn soms wel wat ingrediënten nodig. Zo is het belangrijk dat we allemaal kunnen incasseren. Daar hebben we het van tevoren over gehad, zodat we tijdens de opnames lekker grappen kunnen maken."

Nu ze de enige dame is, merkt Sanne Hans dat die grappen naar haar toe net even wat milder zijn. "Iedereen plaagt elkaar en ik doe net zo hard mee, maar ik word een beetje gespaard", lacht ze. "We weten elkaars zwakke plekken wel te vinden. En op de momenten dat het moet, sta ik wel mijn mannetje."

Rockers

Nu Waylon en Guus zijn aangeschoven, merkt Sanne dat weer een hele nieuwe groep onbekend talent is opgestaan. "Guus trekt de mensen die voor de liedjes, de chansons gaan. Waylon doet het vooral goed bij de vrouwen", grapt de zangeres. "Hij trekt ook de echte rockers aan. Ik ook wel, maar de talenten die voor mij kiezen zitten toch wat meer in de hoek van de singer-songwriters. Met de nieuwe coaches is er meer variatie, meer keuze gekomen voor de deelnemers."

De nieuwe coaches zijn volgens Sanne 'geduchte tegenstanders'. "Guus is heel leuk. Hij is slim, spontaan en gewoon wie hij is. En hij had, net als Waylon, snel door dat hij met woorden moet vechten om de talenten binnen te halen. Ze sluiten zich graag aan bij zijn team, iedereen voelt zich fijn bij hem."

'Oude rot' Ali ziet zijn kans in The Voice
'Oude rot' Ali ziet zijn kans in The Voice (Foto: BuzzE)

Zuid-Afrika: 'ICC is oneerlijk'

Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC). Zuid-Afrikaanse media berichten dat het land een officieel verzoek heeft ingediend bij de Verenigde Naties. Persbureau Reuters zegt een document ingezien te hebben waarin het verzoek beschreven wordt en ondertekend is door de Zuid-Afrikaanse minister van Internationale Relaties en Samenwerking Maite Nkoana-Mashabane.

Zuid-Afrika vindt dat het strafhof oneerlijk te werk gaat. Het ICC zou het vizier te veel richten op Afrikaanse landen. Sinds de oprichting van het ICC zijn enkel Afrikanen gedaagd.

Directe aanleiding voor uittreding zou de zaak rond de Sudanese president Bashir zijn. Het proces van uittreding duurt een jaar. De VN ontkent het document ontvangen te hebben.

Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit ICC
Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit ICC (Foto: ANP)

EL: Uitslag AZ - Maccabi Tel Aviv

AZ heeft zich in de Europa League een zeer slechte dienst bewezen door in eigen huis met 1-2 te verliezen van Maccabi Tel Aviv. Hierdoor staan de Alkmaarders na drie duels nog maar op één punt en zal overwinteren lastig worden.

In de beginfase van het duel waren Derrick Luckassen en Iliass Bel Hassani dichtbij een treffer, maar deze viel halverwege de eerste helft aan de andere kant toen Ezequiel Scarione op aangeven van oud-AZ'er Haris Medunjanin scoorde. De thuisploeg kon daarna lang niet voor gevaar zorgen en had geluk dat Vidar Örn Kjartansson niet de 0-2 aantekende. In plaats daarvan scoorde Robert Mühren twintig minuten voor tijd de gelijkmaker. Dit gaf de ploeg van John van den Brom de moed om te gaan voor de zege, maar in plaats daarvan benutte Eyal Golasa de mogelijkheid die hij kreeg.

Zenit Sint-Petersburg maakte tegen Dundalk geen fout, waardoor de Russen in Groep D met negen punten uit drie duels leiden. Dundalk staat tweede met vier punten, gevolgd door Maccabi dat op drie punten staat. AZ staat met een schamel puntje laatste.

EL: Uitslag Feyenoord - Zorya Luhansk

Feyenoord heeft in de Europa League goede zaken gedaan door thuis winnen van Zorya Luhansk. Nicolai Jørgensen was de matchwinner voor de Rotterdammers, terwijl in de andere wedstrijd Manchester United Fenerbahçe op een 4-1 nederlaag trakteerde. Robin van Persie maakte het enige doelpunt voor de Turkse formatie.

Feyenoord kwam tegen Luhansk goed uit de startblokken, maar doelman Oleksiy Shevchenko bleek een sta-in-de-weg voor Jørgensen. Ook Bilal Basaçikoglu miste het doel maar net. Daarna kwam ook Zorya er uit, maar doelman Brad Jones stond op zijn plek.

Na de pauze ontfrutselde Basaçikoglu de bal van een Oekraïense speler en gaf Jørgensen een niet te missen kans: 1-0. De koploper in de Eredivisie kon daarna rustig achterover leunen en kwam ondanks dat Zorya het probeerde niet meer in de problemen.

Na drie wedstrijden staan Manchester United en Feyenoord met zes punten bovenaan Groep A. Fenerbahçe is derde met vier punten, terwijl Zorya slechts een punt heeft.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.