Mike and Dave Need Wedding Dates

Een nieuwe entry in het genre komedie 'grofgebekt en doordrenkt met seks'. Het mooie is dat vooraf veel duidelijk is: je gaat geen hoogstaande film zien. Echter is het moeilijk om een review te maken, want humor is toch altijd een kwestie van smaak. Je kan een film altijd wel beoordelen op verrassende grappen, plotwendingen of karakterontwikkeling maar uiteindelijk draait het om de grappen. Als er dan geen tijd is voor een doordacht plot, moet je leunen op sterke en/of populaire acteurs in het genre. En dat brengt ons uiteindelijk bij Mike and Dave Need Wedding Dates.

De film is losjes gebaseerd op een waargebeurd verhaal omtrent twee broers. Deze komedie kan niks anders zijn dan een overdreven versie van een viral internetactie. Mike en Dave zijn twee broers en beiden gigantische 'screw-ups', hoewel voornamelijk Mike de groei van Dave dwarsboomt. Omdat hun zus gaat trouwen wil de familie dat de twee zich eens gedragen op een feestje en dus moeten de heren zorgen voor dates in de vorm van nette, degelijke meisjes. Alice en Tatiana zien echter een huwelijk op Hawaii wel zitten, dus deze zuipende en crack rokende meisjes doen zich voor als nette meisjes om zo een gratis vakantie te krijgen van de twee jongens. Natuurlijk komt op een weekend met zon, drank en romantiek altijd de aap uit de mouw.

Mike and Dave Need Wedding Dates Welkom

De plot laat zich verder wel raden en ook hier gaf de trailer één van de beste grappen van de film weg. Maar gelukkig heeft deze film een sterke cast waardoor het leuk blijft om te kijken. Zwakste schakel in het ensemble is Adam Devine. Hij is zo'n acteur die je de laatste jaren in meerdere komediefilms ziet langskomen en altijd ziet als die grappige jongen, maar die het nog niet gelukt is écht door te breken. En na deze film snap je ook waarom: het is een one-trick pony. Devine speelt hierin eenzelfde rol als al zijn andere optredens, namelijk de irritante, beetje puberale, jongvolwassene die denkt dat die het al helemaal gemaakt heeft. Je vindt hem leuk of je vindt hem niet leuk. Je krijgt véél van hem te zien in deze film, dus als je hem leuk vindt, zit je gebakken.

Dan het andere titelpersonage. In een eerdere review over Dirty Grandpa gaven we al aan dat het komedisch talent van Zac Efron een eigenschap is van hem die die moet blijven gebruiken. Hij krijgt het voor elkaar om Dave uiterst kwetsbaar weg te zetten, zonder de geloofwaardigheid uit het oog te raken dat deze jongen veel verkeerd doet in het leven. Efron brengt puur met zijn uitdrukkingen over dat Dave niet altijd even goed weet wat hem overkomt en dat is erg knap voor de jongen die doorbrak met High School Musical.

Mike and Dave Need Wedding Dates Planning

Dan hebben we de dames nog: als eerste is er de altijd opvallende Anna Kendrick. Het is even wennen om haar te zien als een meisje dat aan de drank zit vóórdat ze aan het werk gaat en daardoor op straat komt te staan. Nee, Kendrick is meer een meisje dat hard werkt en op die manier altijd haar doelen nastreeft. Het achtergrondverhaal van Alice, het personage van Kendrick, is hier op geschreven. Het maakt Alice tot een geloofwaardig personage, hoewel ze af en toe wat vreemde keuzes maakt. Kendrick weet het echter smooth te brengen waardoor ook deze rol een genot is om naar te kijken.

Aubrey Plaza maakt als Tatiana het ensemble compleet. Ook haar zagen we eerder dit jaar in Dirty Grandpa waarin ze stevig los gaat met DeNiro en ook hier kan ze dezelfde eigenschappen gebruiken. Plaza is echter een veelzijdige actrice (kijk ook eens Safety Not Guaranteed) maar ze weet hier perfect de nuances te vinden als een 'bad girl' die een 'good girl' moet spelen. Het sarcasme druipt niet van haar af als ze zich voorstelt aan de ouders van haar date, maar haar ogen en toon van stem spreken boekdelen.

De cast wordt aangevuld met bekende en minder bekende bijrollen waardoor dit een fijne komedie wordt. De film is ook niet te lang en haast zich direct de plot in, zonder een ellenlange achtergrond wat we bij dit soort films de laatste jaren vaker zien. Deze film biedt anderhalf uur grappen en grollen, waarbij dit eigenlijk alleen wordt gedragen door de cast. Maar dit maakt het tot een prima komedie.