Elephone M2

3. Design en bouwkwaliteit

 

Design en bouwkwaliteit

Los van de gouden kleur wat een persoonlijke kwestie is, zit het toestel wel goed in elkaar. De batterij is niet vervangbaar waardoor ze een een geheel van het toestel hebben kunnen maken met een mooie afvlakking van de achterkant naar de randen toe. Alles sluit perfect op elkaar aan en ook de knoppen voelen degelijk en zitten goed in de rand verwerkt. De cameralens hebben ze weggewerkt in een strookje glas (het zwarte gedeelte). Wel wat krasgevoelig helaas. 

De plaatsing van de aan/uit/volume-knoppen is wellicht wat afwijkend aan de linkerkant, toch is hier mee te werken omdat je met je duim op de home-knop kan drukken en hij dan gelijk ontgrendelt. Mede omdat de telefoon licht en relatief dun is houdt hij lekker vast. Alles dus best op orde qua bouwkwaliteit. 

m2-voorkant (Foto: rene90)

m2-achterkant (Foto: rene90)

m2-boven (Foto: rene90)

m2-boven2 (Foto: rene90)

m2-home (Foto: rene90)m2-camera (Foto: rene90)

Het scherm

Hier weer de randen om het daadwerkelijke scherm heen. Ik blijf hopen dat Elephone hier een keer wat aan gaat doen want het blijft gewoon zonde en andere merken laten wel zien dat er nettere manieren zijn om dit weg te werken. Het scherm zelf is goed, prima kijkhoeken en de gevoeligheid is goed. Geen gekke witte plekjes zoals wel eens het geval was bij vorige modellen. 

m2-scherm1 (Foto: rene90)

m2-scherm2 (Foto: rene90)

Prestaties

De bekende mix van de MT6753 en 3GB werkgeheugen. Inmiddels heeft deze combinatie zich wel bewezen dat het prima samengaat en je van voldoende snelheid voorziet. In de praktijk heb ik ook geen rare situaties gehad, alles werkt vloeiend en zoals ik van andere toestellen met deze combinatie ben gewend. 

  • Antutu: 33546
  • Ice Storm Extreme: 4414
  • Geekbench 3: 609 single-core, 2834 multi-core
  • Quadrant: 21294

m2-antutu1 (Foto: rene90)m2-antutu2 (Foto: rene90)

Los van de benchmark presteert ook de GPS snel zat, binnen 4 seconden een cold-fix in het midden van Amsterdam. Geen problemen op dit gebied dus. 

m2-gps1 (Foto: rene90)m2-gps2 (Foto: rene90)

De vingerafdrukscanner is ook een belangrijke factor bij dit toestel omdat het altijd afwachten is hoe goed dit werkt. Deze zit verwerkt in de home-knop en je duim erop leggen is voldoende om je vingerafdruk te registreren. Je hoeft dus niet te vegen over de homeknop om te ontgrendelen. In de praktijk werkt het over het algemeen goed, ook als je vinger onder een bepaalde hoek zit. Wanneer het minder werkt is in koude situaties heb ik gemerkt. Hij registreert dan niet direct je vinger als je hem op de scanner legt en dan zal je dus moeten drukken zodat hij hem gaat registreren. 

Qua wifi, bluetooth en mobiele netwerken heb ik geen gekke dingen kunnen ontdekken. Alles werkt zonder problemen en ook de 32GB interne opslag is erg welkom. Alleen de speaker is wat ondermaats voor een telefoon in dit segment. Hij kan niet heel hard en als er dan wat volume uitkomt, wordt het wat schel.

m2-home2 (Foto: rene90)

Software

Weinig poespas en alleen een Elephone service app die je eraf kan gooien, en een Smartwake app om wat extra instellingen mogelijk te maken. De vingerafdruk-software is mogelijk wat onduidelijk. Je kan hem in de instellingen vinden en een vinger laten registreren. Wat je vervolgens onder vergrendelingsmanier moet instellen is het normale 'patroon'. Elephone heeft ingebouwd dat als je je duim op de home-knop legt hij eerst je vinger probeert te lezen, en als dat niet lukt komt het normale patroon om te ontgrendelen.

m2-smartwake (Foto: rene90)m2-fingerprint (Foto: rene90)

Wel weer een paar gevalletjes van 'jammer'. Dan hebben ze bijna alles op orde, maar laten ze het toch weer liggen op een paar punten. Onder andere het lock-screen wat de bekende 'Melody' LP-plaat heeft. Deze is niet te wijzigen vooralsnog en ook niet met de app uit de Playstore die Elephone destijds beschikbaar heeft gesteld voor hetzelfde euvel bij de P8000. Daarnaast is het jammer dat je geen instelmogelijkheden hebt voor de notificatieled. Andere kleuren per app zouden prettig zijn.  

Batterij

Een dunne telefoon resulteert in een kleine batterij van maar 2600mAh en dat zie je terug in de dagelijkse praktijk. Voor mijn eigen gebruik is het voldoende gebleken en haal ik bij minimaal gebruik (veel wifi, weinig schermtijd) ook wel bijna een 2 dagen. Voor zware gebruikers is dit in ieder geval een verkeerde keus qua telefoon, of je moet er rekening mee houden dat het einde van een (lange) dag halen lastig zal worden. 

m2-bat1 (Foto: rene90)m2-bat2 (Foto: rene90)


Camera

De laatste tijd meerdere foto's ermee geschoten en dat gaat behoorlijk prima. Wel mis je bij het inzoomen wat detail bij overzichtfoto's, Zeker een hele degelijke camera dus voor in een telefoon die voor de meeste foto's prima geschikt zal zijn.

m2-pic1 (Foto: rene90)

m2-pic3 (Foto: rene90)

m2-pic2 (Foto: rene90)

m2-pic4 (Foto: rene90)