FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 24 november 2015

Rocken in je vault jumpsuit in Rock Band 4

Je had het misschien niet gemerkt, maar afgelopen maand is er een kleine game genaamd Fallout 4 uitgekomen die sommige gamers waarschijnlijk niet opgemerkt hebben tussen al het najaarsgeweld. Om de game toch een klein beetje de aandacht te bezorgen die het verdient heeft Harmonix, de maker van Rock Band 4, de handen ineengeslagen met Bethesda om de meest iconische kledij van de Fallout-serie naar Rock Band 4 te brengen: de jumpsuit.

Hoe je rocksterren er uit kunnen zien in hun jumpsuit (inclusief pip boys) kun je zien in de trailer hieronder. De update zal voor iedereen gratis beschikbaar zijn vanaf 8 december. Rock Band 4 is verkrijgbaar voor de PlayStation 4 en Xbox One.

Rocken in je vault jumpsuit in Rock Band 4

Twente-voorzitter Van der Laan opgestapt

Aldo van der Laan is per direct opgestapt als voorzitter van FC Twente, zo meldde de club uit Enschede. Aanleiding hiervoor zijn de uitgelekte documenten die de Tukkers vandaag in grote problemen hebben gebracht. "Van der Laan heeft aangegeven dat het clubbelang altijd voorop staat bij hem en dat is nu in het geding."

Vandaag kwamen de contracten tussen FC Twente en investeerder Doyen op straat te liggen. Deze blijken niet hetzelfde te zijn als destijds bij voetbalbond KNVB ingeleverd. Dit kan betekenen dat de licentie van de club uit Enschede ingetrokken kan worden door de KNVB.

Van der Laan was jarenlang de rechterhand van de eerder vertrokken voorzitter Joop Munsterman. Ze lieten FC Twente in korte tijd uitgroeien tot topclub in Nederland, maar de prijs die hiervoor nu betaald moet worden is hoog. De ploeg zit zwaar in de financiële problemen en heeft vorig jaar tot tweemaal toe drie punten in mindering gekregen. Veel spelers zijn afgelopen periode verkocht, maar de zorgen blijven groot op zowel financieel als sportief gebied. Het team uit Enschede staat momenteel in de Eredivisie vijftiende met negen punten uit dertien duels.

Aldo van der Laan (links) met de eerste vertrokken Joop Munsterman (Pro Shots/Peter Lous)
Aldo van der Laan (links) met de eerste vertrokken Joop Munsterman (Pro Shots/Peter Lous)

Cel geëist tegen oud-Europarlementariër

Oud-Europarlementariër Daniël van der Stoep (35) heeft dinsdag bij de rechtbank in Den Haag vijf maanden celstraf waarvan drie voorwaardelijk tegen zich horen eisen. Ook wil de aanklager een werkstraf voor Van der Stoep van 240 uur. Volgens justitie heeft hij geprobeerd om minderjarige meisjes zover te krijgen dat ze seks met hem zouden hebben.

De politicus zou het bij zeker drie meisjes hebben geprobeerd. Volgens de aanklager heeft Van der Stoep de meisjes cadeautjes, geld en zelfs cocaïne geboden en misbruik gemaakt van zijn status. Dat gebeurde van 2012 tot begin 2014. Onder de meisjes was een dochter van een medewerkster van Van der Stoep.

De zaak kwam aan het rollen toen de vader van een van de meisjes de berichten onder ogen kreeg die zij uitwisselde met Van der Stoep. De vader deed aangifte en de Rijksrecherche deed daarna onderzoek omdat Van der Stoep een politicus was.

Drank
Van der Stoep ontkent dat hij seksuele bedoelingen had met de meisjes. Hij ziet geen kwaad in het contact dat hij met de meisjes onderhield, ondanks tal van seksueel getinte opmerkingen. Van der Stoep was dinsdag kort aanwezig bij de rechtbank, maar vertrok na korte tijd weer.

Van der Stoep zat van juli 2009 tot juli 2014 twee periodes in het Europees Parlement. Eerst voor de PVV, waar hij zijn zetel opgaf nadat hij onder invloed van drank een aanrijding had veroorzaakt, daarna vanaf december 2011 als onafhankelijk lid. Later richtte hij de eurosceptische partij Artikel 50 op.

Cel geëist tegen oud-Europarlementariër
Cel geëist tegen oud-Europarlementariër (Foto: ANP)

Beau en Jeroen presenteren IQ Test

De Nationale IQ Test krijgt niet alleen een nieuw podium, maar ook een nieuw presentatieduo. Beau van Erven Dorens en Jeroen van Koningsbrugge onderwerpen acht bekende Nederlanders, de groepen in de vijf publieksvakken en de RTL-kijkers op 2 januari aan een intelligentietest.

De test is in 2016 voor het eerst te zien bij RTL4. De twee presentatoren laten ook hun IQ testen. Hun score wordt in het programma bekendgemaakt.

De acht deelnemende bekende Nederlanders zijn nog niet bekend. In de vakken zitten dit jaar de blondjes, de personal trainers, de juffen, de advocaten en 'Real Men', ofwel echte mannen die werken met hun handen.

Het publiek thuis kan meespelen via de RTL XL app.

Beau en Jeroen presenteren IQ Test
Beau en Jeroen presenteren IQ Test (Foto: BuzzE)

Betere foto moet licht werpen op liquidatie

Onderzoek van TNO geeft mogelijk nieuw inzicht in de dader of daders van de moord op crimineel Cor van Hout in 2003. Voor die moord wordt nu zijn voormalige vriend en zwager Willem Holleeder vervolgd als mogelijke opdrachtgever. Het tv-programma Opsporing Verzocht (NPO 1) liet dinsdagavond een technisch verbeterde foto zien van de bestuurder van een rode motor, die bij de liquidatie werd gebruikt.

Het is een foto van een verkeersovertreding die door TNO is geanalyseerd en met moderne technieken verbeterd. Daaruit blijkt dat de man die de rode BWW-motor bestuurt ongeveer 1 meter 80 lang is en zo'n 85 kilo weegt. De flitsfoto werd een halfjaar voor de schietpartij gemaakt. De nog onbekende bestuurder heeft volgens de politie mogelijk te maken met de moord op Van Hout in 2003 in Amstelveen. Wie meer weet over de man wordt gevraagd dat, al dan niet anoniem, te melden.

Betere foto moet licht werpen op liquidatie
Betere foto moet licht werpen op liquidatie (Foto: ANP)

Agent beschuldigd van moord op zwarte jongen

De blanke politieagent Jason van Dyke wordt beschuldigd van moord op een zwarte jongen in oktober 2014 in Chicago, een zaak die veel stof in de Verenigde Staten deed opwaaien. De zeventienjarige Laquan McDonald stierf door liefst zestien kogels uit het wapen van de agent.

De rechter besloot dinsdag dat Van Dyke niet op borgtocht mag vrijkomen gezien de ernst van de zaak. Woensdag worden de opnamen vrijgegeven die vanuit de politieauto van de schietpartij zijn gemaakt. Vooruitlopend daarop heeft de gemeente Chicago gesproken met vertegenwoordigers van de zwarte gemeenschap in de stad. Burgemeester Emmanuel is beducht voor rellen nadat de beelden zijn vrijgekomen.

Chicago heeft de familie van Laquan omgerekend 4,6 miljoen euro schadevergoeding betaald.

Van Dyke heeft zijn daad steeds verdedigd door te zeggen dat hij zich bedreigd voelde omdat de jongen een mes had.

Agent beschuldigd van moord op zwarte jongen
Agent beschuldigd van moord op zwarte jongen (Foto: ANP)

Marathontopper 4 jaar geschorst voor dopingovertreding

De Oekraïense marathonloopster Tetyana Hamera-Shmyrko is voor vier jaar geschorst. Dat heeft de atletiekbond van haar land bekendgemaakt. Hamera wordt geschorst op basis van schommelende en verdachte waarden in haar biologisch paspoort. Tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen werd de 32-jarige atlete vijfde.

Hamera kwam oorspronkelijk uit op de middellange afstanden, maar maakte rond 2010 de overstap naar de langere wedstrijden. In 2011 maakte ze haar marathondebuut door de wedstrijd in Krakau te winnen, later gevolgd door een vijftiende plek op het WK in Daegu. Een jaar later werd ze tweede bij de marathon in Osaka en vijfde op de olympische marathon. In 2013, 2014 en 2015 won ze de marathon in het Japanse Osaka, maar die resultaten worden geschrapt, net als al haar andere resultaten vanaf het WK 2011. Vanaf september 2019 mag Hamera weer meedoen aan wedstrijden.

Boete voor Philips in VS over slechte lampen

Philips heeft in de Verenigde Staten een boete gekregen van 2 miljoen dollar omdat het bedrijf geen melding heeft gemaakt van gebrekkige gloeilampen. Dat liet de Amerikaanse overheidsdienst voor de veiligheid van consumentenproducten CPSC dinsdag weten.

Het glas van de lampen kon losraken van de fitting. Er zijn tien meldingen binnengekomen van verwondingen en zeven rapporten van schade als gevolg van het defect. Philips heeft verzuimd het probleem door te geven aan de autoriteiten, zoals de Amerikaanse wet vereist. De lampen werden teruggeroepen in augustus 2011.

Philips voert een intern programma in om zeker te zijn dat aan de regelgeving wordt voldaan, aldus de CPSC.

Boete voor Philips in VS over slechte lampen
Boete voor Philips in VS over slechte lampen (Foto: ANP)

Holleeder-getuige blijft anoniem

Een getuige in het proces tegen Willem Holleeder die alleen bekend is als 'Q5' blijft ondanks protesten van 'De Neus' anoniem. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald.

Q5 is ook een anonieme getuige in het grote liquidatieproces Passage. Maar Holleeder had geëist dat de getuige in zijn zaak niet de status van bedreigde anonieme getuige zou krijgen.

De rechtbank heeft nu bepaald dat de getuige wel anoniem moet worden gehoord. Het liquidatieproces en de zaak tegen Holleeder zijn zo met elkaar verweven dat dit volgens de rechters voor de hand ligt. Ook geloven de rechters dat de situatie voor 'Q5' nog steeds bedreigend is.

Zussen
De zussen en ex-vriendin van Holleeder worden volgende week in het openbaar gehoord als getuigen in het hoger beroep van het liquidatieproces. Het gaat om Astrid en Sonja Holleeder en Sandra den Hartog (ook weduwe van de geliquideerde crimineel Sam Klepper).

De vrouwen hebben belastende verklaringen afgelegd over de betrokkenheid van Holleeder bij een aantal liquidaties in het criminele milieu. Holleeder wordt ervan verdacht de hand te hebben gehad in de dood van Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006).

Passage
De verklaringen van de vrouwen zijn ook belangrijk voor het grote liquidatieproces Passage. De zaak tegen Holleeder bij de rechtbank is echter gescheiden van het liquidatieproces bij het gerechtshof.

Holleeder zou hebben samengewerkt met onder anderen Dino Soerel, Fred Ros, Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün, die centraal staan in het liquidatieproces.

Holleeder-getuige blijft anoniem
Holleeder-getuige blijft anoniem (Foto: ANP)

Jorritsma voorzitter VVD-fractie in Senaat

Oud-vicepremier en oud-burgemeester van Almere Annemarie Jorritsma volgt Loek Hermans op als voorzitter van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Jorritsma kreeg dinsdag de steun van haar collega-VVD-Senatoren.

Jorritsma werd unaniem en met onmiddellijke ingang gekozen, zei interim-fractievoorzitter Helmi Huijbregts na een fractievergadering. Jorritsma is pas kort Senator, maar het gebrek aan Senaatservaring wordt gecompenseerd door haar statuur in de partij en in de landelijke politiek, zei Huibregts.

Jorritsma kondigde aan dat ze een aantal van haar nevenfuncties gaat schrappen. Sommige kosten ook meer tijd dan andere. Ze heeft op dit moment drie 'fatsoenlijke nevenfuncties'. Na het einde van haar burgemeesterschap in Almere heeft ze geen andere fulltime baan opgenomen.

Landelijke politiek
Jorritsma keert nu na dertien jaar weer terug in het centrum van de landelijke politiek. Ze treedt toe tot de top van de VVD, waarin onder meer premier Mark Rutte en Tweede Kamer-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zitten. In 2002 was Jorritsma nog vicepremier in het tweede paarse kabinet. Volgens haarzelf is ze 'nooit helemaal weggeweest' van het Binnenhof. Ook als voorzitter van de Vereniging Nederlandse Gemeenten was ze regelmatig in het parlement of op ministeries te vinden.

Jorritsma volgt Loek Hermans op die twee weken geleden terugtrad als fractievoorzitter vanwege een hard oordeel van rechters over misstanden bij thuiszorgbedrijf Meavita, waar Hermans voorzitter van de raad van commissarissen was.

Jorritsma voorzitter VVD-fractie in Senaat
Jorritsma voorzitter VVD-fractie in Senaat (Foto: ANP)

'Autofabrikant volgt automobilist overal'

Steeds meer moderne auto's versturen privacygevoelige data naar de autofabrikant, zonder dat de bestuurder daar weet van heeft. Het gaat om informatie zoals de laatste honderd bezochte parkeerplaatsen, routes en bestemmingen, maar ook informatie over rijgedrag en zelfs het gebruik van de veiligheidsgordel. Daarvoor waarschuwt de ANWB dinsdag.

"Het wordt allemaal geregistreerd en verzameld. Ook telefoonnummers, mailadressen en persoonlijke foto's van de mobiele telefoon van de bestuurder worden verzameld op de harde schijf van de auto", stelt de belangenclub.

Veel van deze 'computers op wielen' hebben een dataverbinding met de autofabrikant. Daarmee kunnen bijvoorbeeld technische storingen worden opgelost en bestaan er allerlei mogelijkheden om auto's veiliger te maken. "Maar er kan ook misbruik van worden gemaakt. We hebben geen idee wat fabrikanten met deze informatie doen", vertelt een woordvoerder van de ANWB.

Privacy
Volgens hem weet driekwart van de Nederlandse automobilisten niets van 'connected diensten' in auto's. Behalve dat de privacy kan worden geschonden, vreest de ANWB ook dat de automobilist volledig afhankelijk wordt van de autodealer voor onderhoud en reparaties. Daarnaast vergroot de datastroom naar de fabrikant het risico op hacken, wat autodiefstal in de hand werkt.

De ANWB wil, samen met andere autoclubs in Europa, dat er regelgeving komt om de privacy van automobilisten te beschermen. Daarvoor gaat dinsdag de campagne 'My car, my data' van start.

'Autofabrikant volgt automobilist overal'
'Autofabrikant volgt automobilist overal' (Foto: ANP)

Contracten FC Twente en Doyen uitgelekt, mogelijk zware sancties

FC Twente heeft een serieus probleem. De Tukkers sloten in november 2014 een contract met investeringsmaatschappij Doyen, maar deze overeenkomst is uitgelekt, zo meldt AD Sportwereld. Onbekenden hebben het document (mirror) naar de anonieme redactie van FootballLeaks gestuurd.

FootballLeaks openbaart met regelmaat contracten met een bijzondere inhoud uit de voetbalwereld. In de overeenkomst tussen FC Twente en Doyen staat onder meer tot in detail beschreven wat het belang van de investeerders in Luc Castaignos (mirror), Quincy Promes, Bilal Ould Chikh, Youness Mokhtar, Shadrach Eghan, Kyle Ebecilio en Dusan Tadic (mirror) is.

Van het genoemde zevental zijn alleen Ebecilio en Eghan nog niet verkocht. Slagen de Tukkers daar voor het einde van het seizoen niet in, dan mag de club een 'boete' van 1,4 miljoen euro ophoesten.

Inmiddels is ook de KNVB op de hoogte van de uitgelekte contracten en heeft aan de bel getrokken. Volgens de bond zijn de overeenkomsten, die op het wereldwijde web staan, niet gelijk aan de documenten die zij in bezit hebben. "Want het heeft er alle schijn van dat de gepubliceerde documenten echt zijn. De licentiecommissie gaat nu contact opnemen met de club hierover", laat men aan Quote weten.

Hans van Kastel, persvoorlichter van de KNVB, heeft in datzelfde blad aangegeven dat de bond niet heeft zitten slapen. "Onze juridische afdeling heeft de hele middag hiernaar gekeken. De documenten die Twente bij ons destijds heeft aangeleverd zijn vergeleken met die welke nu online staan. De conclusie is dat Twente andere documenten bij ons heeft aangeleverd."

Van Kastel refereerde met name naar de 'additionele voorwaarden', die Quote eerder al op een rijtje zette. "Deze waren bij ons niet bekend, het heeft er schijn van dat deze later zijn toegevoegd", liet hij weten. De licentiecommissie zal nu contact gaan zoeken met FC Twente. Een voorlichter wilde niet op de zaken vooruit lopen, maar het is niet uitgesloten dat de ploeg uit Enschede de licentie door dit ernstige voorval verliest.

En sportief gezien gaat het de Tukkers al niet voor de wind. De ploeg staat in de Eredivisie op een teleurstellende vijftiende plaats en pakte tot dusver maar negen punten. Daarmee is de club vooralsnog een serieuze degradatiekandidaat. Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

Bankmanager en familie gegijzeld in Franse plaats Roubaix

In de Franse plaats Roubaix is een gijzeling in een woning van een bankmanager. De manager en zijn familie worden door gewapende mannen vastgehouden. Een nog onbekend aantal mensen is gewond geraakt, mogelijk zijn hier ook kinderen bij. Roubaix ligt vlakbij de grens met België.

Het zou hier gaan om zware criminelen die poogden de manager te beroven. Dat mislukte en het liep uit op een gijzeling. Er is geen link met terrorisme.

Het tempo is laag in nieuwe Zootopia-trailer

Wie ongeduldig van aard is zal zich maar al te goed de frustratie van agent Judy Hopps kunnen voorstellen. Zij moet bij het Bureau Rijbewijzen wat informatie hebben, maar er werken alleen maar luiaards... letterlijk! Het is te zien in de nieuwe trailer voor Disney's Zootopia.

De film, in de Nederlandse release Zootropolis geheten, vertelt over de stad uit de titel, die bevolkt is door alleen dieren. Gevolgd wordt agent Hopps (Ginnifer Goodwin, Once Upon a Time), een optimisch konijn bij een politiekorps vol grote, stoere dieren. Zij moet samenwerken met de vos Nick Wilde (Jason Bateman) om een mysterieuze zaak op te lossen.

Zootopia, met ook stemmen van Alan Tudyk, Octavia Spencer, Idris Elba, J.K. Simmons en Shakira, is te zien vanaf 17 februari.

FC Groningen moet boetes betalen door gedrag idioten

FC Groningen moet boetes van in totaal 28.000 euro betalen aan de UEFA. De tuchtcommissie van de Europese voetbalbond bestrafte de Nederlandse bekerwinnaar voor een aantal incidenten rond de verloren thuiswedstrijd in de Europa League tegen Slovan Liberec, begin deze maand. Zogenaamde 'supporters' van Groningen staken vuurwerk af in de Euroborg en gooiden voorwerpen op het veld, waarmee ze 'hun' club bewust in de problemen brachten.

"We balen hier stevig van", zei algemeen directeur Hans Nijland dinsdag. "Dat uitgerekend een deel van onze eigen supporters hun eigen club zo onnodig op kosten jaagt, is voor ons onbegrijpelijk en onacceptabel."De clubleiding wil de boetes verhalen op de daders. Die kunnen bovendien rekenen op een stadionverbod.

FC Groningen moet betalen aan UEFA
FC Groningen moet betalen aan UEFA (Foto: ANP)

Verstappen in de race voor autosportprijs

Max Verstappen maakt kans op een prestigieuze prijs. De achttienjarige coureur uit de Formule 1 behoort tot de tien personen uit de autosportwereld die in de race zijn voor de titel 'Persoonlijkheid van het jaar', een jaarlijkse verkiezing die wordt georganiseerd door de internationale autosportfederatie FIA.

Verstappen beleeft als jongste debutant ooit in de Formule 1 een indrukwekkend eerste seizoen. De coureur van Toro Rosso reed al 49 punten bij elkaar. De zoon van Jos Verstappen heeft voor de FIA-prijs concurrentie van een aantal collega's uit de Formule 1, onder wie wereldkampioen Lewis Hamilton. Toto Wolff, teambaas van het dominante Mercedes, behoort ook tot de genomineerden. Andere kandidaten zijn rallykampioen Sébastien Ogier en José Maria Lopez, wereldkampioen bij de toerwagens.

De winnaar wordt begin december bekend.

Verstappen in de race voor autosportprijs
Verstappen in de race voor autosportprijs (Foto: ANP)

Amazon schokt New Yorkers met Nazi-advertenties

Een advertentiecampagne voor een nieuwe tv-serie van Amazon Prime is bij een groep inwoners van New York een beetje in het verkeerde keel geschoten. De serie, over een alternatieve geschiedenis waarin Duitsland de Tweede Wereldoorlog won, werd door het streamingplatform gepromoot in het openbaar vervoer, gebruikmakende van het IJzeren Kruis en andere Nazi-kenmerken.

In The Man in the High Castle, gebaseerd op het gelijknamige boek van Philip K. Dick, hebben Duitsland en Japan grote delen van onze planeet onder hun heerschap, waaronder de Verenigde Staten. Het eerste seizoen van de serie is afgelopen vrijdag, Netflix-style, in zijn geheel beschikbaar gekomen op het streamingplatform van de bekende webshop. De advertenties hebben de vorm van 'wraps', een alternatieve bedrukking of beplakking van de banken in de metro in New York. Er zijn twee versies: één waarop de Amerikaanse vlag een IJzeren Kruis heeft, in plaats van de vijftig sterren, en een versie met een afbeelding van de Japanse Rijzende Zon. Het idee is dat reizigers zich op deze manier in de alternatieve geschiedenis, zoals uitgebeeld in de tv-serie, kunnen wanen.

The Man in the High Castle - NY subway ads

Volgens het New Yorkse Gothamist heeft de MTA, het OV-bedrijf dat de metro's in de stad opereert, weliswaar een beleid omtrent politiek getinte advertenties, maar gelden die regels niet voor de Amazon-advertenties. "Tenzij je gelooft dat Amazon daadwerkelijk een Nazi-bezetting van de Verenigde Staten propageert, voldoet dit gewoon aan onze standaarden," aldus een MTA-woordvoerder. Eerder weigerde het bedrijf advertenties die het verhogen van het minimumloon onder de aandacht brachten op basis van diezelfde standaarden.

Reizigers reageren verontwaardigd op social media en posten foto's van de advertenties op de banken, al lijken veel reacties eerder afkeurend dan daadwerkelijk geschokt.

Amazon zelf heeft nog niet gereageerd op de verontwaardiging. Het reclamebureau dat verantwoordelijk is voor het idee en de uitvoering heeft aangegeven dat er geen klachten zijn binnengekomen, en dat het bureau zelf standaarden hanteert die dicht bij die van de MTA liggen. De advertentiecampagne loopt nog tot 15 december.

'Pedofilie is een seksuele voorkeur'

Pedofilie is een seksuele voorkeur net als andere seksuele voorkeuren. Tot die controversiële conclusie komt de Canadese onderzoeker James Cantor. Tegenover dit standpunt staat de definitie 'afwijking' uit de psychiatrie, en het 'vampiersyndroom' uit de hulpverlening.

Cantor, van het Centre for Addiction and Mental Health in Toronto, bestudeert al geruime tijd pedofielen met behulp van MRI-scans. "Pedofilie is iets waarmee men feitelijk wordt geboren, wat niet met de tijd verandert, en evenveel tot de kern van iemands bestaan behoort als andere seksuele voorkeuren", aldus de onderzoeker tegenover de BBC.

De wetenschapper ontdekte dat de neurale banen in de hersenen van pedofielen anders zijn verbonden. Cantor spreekt in dit verband van 'gekruisde draden': "Wanneer deze mensen een kind zien, wordt hun seksuele instinct geactiveerd in plaats van het zorginstinct."

Zwangerschap
Uit Cantors onderzoek blijkt verder dat veroordeelde pedofielen driemaal vaker linkshandig zijn en ook significant kleiner. Hij haast zich erop te wijzen dat deze eigenschappen op zichzelf geen significante voorspellers voor pedofilie zijn. "Deze attributen komen over het algemeen in de eerste drie maanden van de zwangerschap tot stand", zegt de wetenschapper. Hij vermoed dat ook pedofilie in deze periode ontstaat, en noemt stress en ondervoeding als mogelijke oorzaken.

Overigens wordt ook bij homoseksualiteit vermoed dat dit tijdens de zwangerschap ontstaat. Zo is er de zogeheten ouderebroer-theorie: voor iedere oudere broer van iemand wordt homoseksualiteit significant waarschijnlijker. Dit zou te herleiden zijn tot antistoffen die de moeder aanmaakt als reactie op eiwitten uit mannelijke embryo's. Die blijven in de baarmoeder achter en zouden de ontwikkeling van volgende zonen beïnvloeden.

Cantor wil met zijn onderzoek bijdragen aan inzicht in de mechanismen achter pedofilie en het voorkomen van het ontstaan ervan. Of dat vergelijkbare en ongetwijfeld controversiële implicaties heeft voor het tegengaan van het ontstaan van homoseksualiteit, zal moeten worden afgewacht.

Vampiersyndroom
Cantors bevindingen zitten aan de 'nature'-kant van het traditionele nature/nurture-onderscheid. Aan de 'nurture'- of opvoedingskant zit het zogeheten vampiersyndroom, wat stelt dat slachtoffers van misbruik zelf misbruikers kunnen worden. "Als je door een vampier gebeten wordt, dan word je er zelf een", verduidelijkt Duncan Craig van hulpverlener Survivors Manchester voor de zekerheid.

De gezaghebbende Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders voor de psychiatrie definieert pedofilie overigens ook als een voorkeur, maar heeft dit inmiddels als 'drukfout' erkend. In de volgende editie zal het woord orientation worden vervangen door disorder, oftewel afwijking. Dat is ook wel zo logisch gezien de titel van het boekwerk.

Bouwmeester neemt wraak voor slechte dag

Marit Bouwmeester heeft de slechte prestaties van zondag op het WK Laser Radial weer weggepoetst. De zeilster werd dinsdag achtereenvolgens eerste en derde in de races op het water bij Oman en is weer volop in de race voor de medailles.

De Friezin liep zondag tegen een diskwalificatie aan in de vijfde race en eindigde in de zesde race als negende. Daardoor viel ze terug naar de zesde plek in het klassement.

Na de rustdag van maandag herpakte ze zich met twee goede races. Daardoor staat ze echter weer tweede in het klassement, slechts één punt achter de lijstaanvoerster Anne-Marie Rindom uit Denemarken. De Belgische Evi van Acker staat derde op drie punten van Rindom.

Bouwmeester neemt wraak voor slechte dag
Bouwmeester neemt wraak voor slechte dag (Foto: ANP)

Jaap Stam geslaagd voor trainersdiploma

Jaap Stam is geslaagd voor de cursus coach betaald voetbal. Voetbalbond KNVB heeft dat dinsdag bekendgemaakt. De 67-voudig international stopte een jaar geleden nog met de cursus omdat hij zich niet voor de klassikale lessen kon motiveren. Hij kreeg vervolgens een individueel programma omdat de KNVB meende dat de oud-topvoetballer op basis van zijn ervaring een cursus op maat verdiende. Eerder werd ook voor Clarence Seedorf een individueel programma gemaakt.

Om in aanmerking te komen voor een individuele opleiding voor het hoogste trainersdiploma moet iemand vijftig interlands gespeeld hebben, met het Nederlands elftal twee eindtoernooien gespeeld hebben en minimaal zeven jaar als professional gevoetbald hebben, waarvan vijf jaar in een Europese topcompetitie (Engeland, Duitsland, Spanje of Italië).

Stam is momenteel trainer bij Jong Ajax. Zijn contract loopt dit seizoen af en de voormalig verdediger wil daarna aan de slag als hoofdtrainer.

Jaap Stam geslaagd voor trainersdiploma
Jaap Stam geslaagd voor trainersdiploma (Foto: ANP)

Rooney, Martial en Fellaini fit voor PSV

Wayne Rooney, Anthony Martial en Marouane Fellaini zijn allemaal fit voor de wedstrijd van Manchester United tegen PSV, woensdagavond in de Champions League. Trainer Louis van Gaal heeft dat dinsdag gezegd op een persconferentie. Het drietal ontbrak afgelopen zaterdag nog in het gewonnen duel met Watford in de Premier League, maar trainde dinsdag weer mee.

Martial is hersteld van een voetblessure, Rooney voelt zich beter na ziekte en Fellaini is terug na een een kuitblessure. Of ze ook vanaf de aftrap meedoen, wilde Van Gaal niet onthullen. "Ik vergelijk de spelers altijd met elkaar en neem daarin mee hoe fit ze zijn en wat ze op de training laten zien. En dan bekijken we wat het beste past in de wedstrijd."

Ander Herrera, Phil Jones en Michael Carrick trainden dinsdag niet mee en zijn niet inzetbaar tegen PSV. Bastian Schweinsteiger verscheen ook niet op het trainingsveld. De Duitser is fit, maar kreeg een rustdag van Van Gaal. "En dat betekent niet dat hij niet kan spelen", benadrukte de Nederlandse trainer.

Van Gaal kreeg veel vragen over Luke Shaw, die zijn been brak door de veelbesproken tackle van PSV-verdediger Héctor Moreno tijdens de eerste confrontatie in Eindhoven. PSV won die groepswedstrijd verrassend met 2-1. "De eerste wedstrijd was bijzonder teleurstellend. Niet alleen vanwege het resultaat, maar ook door het verlies van Shaw die voor mij en voor ons een hele belangrijke speler is. Ik had voorspeld dat hij de revelatie van het seizoen zou worden."

Rooney, Martial en Fellaini fit voor PSV
Rooney, Martial en Fellaini fit voor PSV (Foto: ANP)

Ibrahimovic krijgt Di Maria mee naar thuisstad Malmö

Paris Saint-Germain kan woensdag in de confrontatie met Malmö FF in de Champions League weer beschikken over Angel Di Maria. De Argentijnse vleugelspits is hersteld van de blessure die hem zaterdag aan de kant hield tijdens de gewonnen competitiewedstrijd bij Lorient (1-2). Het duel met de Zweedse club staat vooral in het teken van de tijdelijke terugkeer van Zlatan Ibrahimovic, die opgroeide in Malmö. De topspits heeft een plein in het centrum van de stad afgehuurd, waar iedereen de wedstrijd op grote schermen kan kijken.

Trainer Laurent Blanc kan in het zuiden van Zweden niet beschikken over David Luiz (geschorst), Javier Pastore, Marco Verratti, Ezequiel Lavezzi en Serge Aurier, die allemaal geblesseerd zijn. Gregory van der Wiel maakt wel deel uit van de Franse selectie. Bij winst op de Zweedse kampioen van vorig jaar is PSG verzekerd van een plek in de achtste finales.

In het koude Malmö is iedereen in de ban van het weerzien met Ibrahimovic. De inmiddels 34-jarige spits verliet de club op negentienjarige leeftijd en vierde vervolgens grote successen bij Europese topclubs "Zlatan is de beste voetballer ooit van Zweden, we zijn heel trots op hem en op wat hij heeft gepresteerd", zei Markus Rosenberg, de aanvoerder van Malmö die in de jeugd nog samenspeelde met Ibrahimovic. "Hij krijgt een warm welkom."

Malmö vecht woensdag voor zijn laatste kans op een langer verblijf in de Champions League. "We gaan dus voor de winst", zei trainer Age Hareide vol bravoure. "Hopelijk zullen het zware veld en de voorspelde sneeuw het een beetje zwaarder maken voor PSG."

Ibrahimovic krijgt Di Maria mee naar Malmö
Ibrahimovic krijgt Di Maria mee naar Malmö (Foto: ANP)

Brussel wil garantiestelsel voor spaarders

De Europese Commissie wil een garantiestelsel invoeren voor de tegoeden van spaarders in de eurozone. Dat heeft Europees Commissaris Jonathan Hill (Financiële Stabiliteit en Kapitaalmarkten) dinsdag aangekondigd.

Het nieuwe garantiesysteem wordt gebouwd op de bestaande garantiestelsels in de lidstaten en gaat spaartegoeden tot 100.000 euro garanderen. Het nieuwe stelsel moet in fases worden ingevoerd en in 2024 volledig in werking getreden zijn. Het verzekeringsfonds om spaartegoeden te kunnen garanderen, moet worden gevuld door de banken.

Volgens Brussel moet het depositogarantiestelsel een versterking vormen van de Europese bankenunie en zal de financiële stabiliteit van de eurozone krachtiger worden door het systeem.

Brussel wil garantiestelsel voor spaarders
Brussel wil garantiestelsel voor spaarders (Foto: ANP)

Hoe je je hond wél medicijnen kan geven

Heb jij ook zo'n hond die zijn medicijnen niet wilt nemen? Ben je uren bezig om dat pilletje in de bek van je viervoeter te proppen? Verstop je zijn medicijnen stiekem in de brokjes? Dan is het nu tijd om om te stoppen met deze fratsen en onderstaande video te kijken.

Want hoe zorg je ervoor dat je hond zijn medicijnen slikt? Door het hem te verbieden. Logisch toch?

Check het hieronder.

Psst.. paar minuten over? Vergeet dan niet deze fotospecial van 23 ontzettend domme honden te bekijken.

Bieber is 'emotioneel en mentaal op' en zegt shows af

Justin Bieber duikt even onder de radar. De zanger gaat niet naar de Late Show with Stephen Colbert en heeft een opname van een optreden dat zou worden uitgezonden tijdens Thanksgiving geschrapt. Volgens TMZ is de wereldster 'emotioneel en mentaal op'.

De achtbaan waarin Bieber zit, zou de twintiger te veel zijn geworden. Hij zou persoonlijke problemen hebben, maar die komen niet door drugs of alcohol.

Op Twitter heeft de zanger zijn excuses aangeboden voor het skippen van de Late Show.

Bieber 'is op' en zegt shows af
Bieber is 'emotioneel en mentaal op' en zegt shows af (Foto: BuzzE)

Turkije informeert Veiligheidsraad

Turkije heeft de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-moon, en de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad op de hoogte gesteld van het neerschieten van een Russisch gevechtsvliegtuig. Dat hebben Turkse diplomatieke bronnen dinsdag gezegd.

Een Turkse onderminister heeft ontmoetingen gehad met de zaakgelastigden van Rusland, de Verenigde Staten en Groot-Brittannië en met de Franse ambassadeur.

Turkse F-16's schoten dinsdagochtend een Russisch gevechtsvliegtuig neer, volgens Turkije omdat die bij herhaling het Turkse luchtruim had geschonden.

Turkije informeert Veiligheidsraad
Turkije informeert Veiligheidsraad (Foto: ANP)

Jarenlang toezicht mogelijk na uitzitten straf

Mensen die zware gewelds- of zedenmisdrijven hebben gepleegd en tbs'ers, kunnen binnenkort na hun vrijlating jarenlang onder intensief toezicht komen te staan. Ook kunnen er voorwaarden worden gekoppeld aan hun terugkeer in de maatschappij.

Door het langere toezicht kan de reclassering sneller ontdekken of iemand weer in de fout gaat of dat dreigt te doen. Tegelijk wordt zo beter gecontroleerd of de betrokkene zich houdt aan de voorwaarden die zijn gesteld aan de vrijlating. Dat kan bijvoorbeeld een gebiedsverbod, verhuisplicht of reisverbod zijn.

De rechter kan een toezichtsmaatregel opleggen voor de duur van twee tot vijf jaar en kan dat telkens verlengen.

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie). De nieuwe wet moet op 1 juli 2016 ingaan.

Jarenlang toezicht mogelijk na uitzitten straf
Jarenlang toezicht mogelijk na uitzitten straf (Foto: ANP)

Turkmeense brigade: Russische piloten gedood

De ondercommandant van een Turkmeense brigade in Syrië zegt dat zijn troepen de twee Russische piloten die dinsdag uit hun geraakte vliegtuig sprongen aan hun parachute hebben doodgeschoten. De Turkse autoriteiten houden echter vol dat het duo nog leeft en dat Ankara eraan werkt de vrijlating van de twee te bewerkstelligen.

Het Russische gevechtsvliegtuig Soechoj SU-24 werd dinsdagochtend neergehaald door een Turkse F-16.

"Beide piloten werden dood geborgen. Onze kameraden openden het vuur in de lucht en ze stierven in de lucht", zei Alpaslan Celik in de buurt van het Syrische dorp Yamadi, terwijl hij naar eigen zeggen een stuk van de parachute in zijn hand hield.

Turkmeense brigade: Russische piloten gedood
Turkmeense brigade: Russische piloten gedood (Foto: ANP)

Jennifer Lawrence 'entertainer van het jaar'

Jennifer Lawrence is pas 25 jaar, maar al wel een superster met een Oscar op zak. Entertainment Weekly heeft haar daarom uitgeroepen tot Entertainer van het Jaar.

Lawrence is de ster van de filmreeks The Hunger Games. "Het is gek", zegt de actrice hierover. "Ik tekende voor die films toen ik 20 was. Toen dacht ik: o mijn God, ik ben 25 als dit klaar is. Dat leek nog zo ver weg." Ze neemt na vijf jaar afscheid van het personage dat haar groot maakte: Katniss Everdeen. "Het voelt klaar. En dat is oké. Het is goed om verder te gaan."

Samen met regisseur David O. Russell gaat ze deze kerst werken aan Joy. Eerder maakte ze met hem Silver Linings Playbook en American Hustle. "Ik houd zo veel van hem dat ik soms niet over hem kan praten zonder vol te schieten. Ik begrijp elke blik, elke oogbalbeweging, elk woord wat hij zegt of niet zegt. We zijn voor elkaar gemaakt."

De werkliefde is wederzijds. "Jen is nog steeds dezelfde persoon, dat meisje uit Kentucky dat een vrouw wordt", zegt Russell. "Het is een voorrecht om dat van dichtbij mee te maken."

Jennifer Lawrence 'entertainer van het jaar'
Jennifer Lawrence 'entertainer van het jaar' (Foto: BuzzE)

VVD: klimaatplannen PvdA onrealistisch

De VVD wijst het nieuwe klimaatplan van coalitiepartner PvdA op alle fronten af. Het zou Nederland armer maken en de wereld warmer, aldus VVD-fractieleider Halbe Zijlstra dinsdag.

De doelstellingen van het nieuwe wetsvoorstel van PvdA en GroenLinks zijn onrealistisch, aldus de VVD'er. De twee partijen willen onder meer dat de uitstoot van kooldioxide in 2050 met 95 procent is verminderd.

Nederland is een van de meest vooruitstrevende landen ter wereld, "maar we moeten niet overdrijven", stelt Zijlstra. Bedrijven die nu nog heel milieuvriendelijk produceren, zouden zich anders gedwongen kunnen zien de grens over te steken, vreest de liberaal.

"Als wij heel veel meer zouden doen, zou de wereld daar niks van merken", zo benadrukt Zijlstra. Nederland is immers verantwoordelijk voor slechts 0,4 procent van de uitstoot.

VVD noemt klimaatplannen PvdA onrealistisch
VVD noemt klimaatplannen PvdA onrealistisch (Foto: ANP)

Club Brugge tegen Napoli in leeg stadion

De Europese wedstrijd tussen Club Brugge en Napoli wordt donderdag in een leeg Jan Breydelstadion gespeeld. Vanwege de terreurdreiging heeft burgemeester Renaat Landuyt van Brugge besloten helemaal geen fans toe te laten bij de confrontatie in de Europa League. In eerste instantie zouden alleen de Italiaanse supporters worden geweerd, maar na extra overleg besliste de burgemeester de deuren voor iedereen gesloten te houden.

"De politie kan de veiligheid niet garanderen", verklaarde Landuyt. "De lokale politie moet sowieso, door de nationale richtlijn, al meer taken uitvoeren op dergelijke massa-evenementen wegens het verhoogde dreigingsniveau. Daarnaast kunnen we geen beroep doen op de federale politie, die naar Brussel geroepen is."

Bij Club Brugge voetballen de Nederlanders Stefano Denswil en Ruud Vormer.

Club Brugge tegen Napoli in leeg stadion
Club Brugge tegen Napoli in leeg stadion (Foto: ANP)

Hoe krijg je een autist boos?

Twee weken geleden had ik een bruiloft van een neef van mijn vriendin. Drukte alom, veel mensen die tegelijkertijd praatten, stukjes met veel gelach van alle aanwezigen en een heleboel mensen die verwachtten dat je lekker sociaal meedoet. Zelf had ik die dag al een boel prikkels gehad. Ik had natuurlijk mijn werk, maar werd ook verwacht op een evenement met een aantal sprekers. Een dag vol verrassingen. Dus op die bruiloft was ik, tegen alle sociale verplichtingen in, stil en rustig in een hoekje gaan zitten. Ik was moe en naarmate de avond vorderde voelde ik me ook steeds zieker. Ik was overprikkeld.

Volop actie in eerste trailer voor DC's Legends of Tomorrow

Het mag dan nog even duren voor dat de machtige Justice League hun intrede maakt in de live-action-wereld - de eerste tekenen ervan verschijnen in maart in de bioscoop, om gevolgd te worden door een Justice League-film in 2017 - de eerste gelegenheid om een team van superhelden bijeen te zien, zonder dat het Marvel-logo eerst in beeld verschijnt, is over twee maanden al.

In een week waarin DC's tv-series The Flash en Arrow even een weekje pauze houden hebben de makers de eerste échte trailer vrijgegeven van DC's Legends of Tomorrow. De eerste, want de vorige trailer was eigenlijk gewoon een promotiefilmpje met beelden die alleen voor die specifieke trailer waren opgenomen. Deze echte trailer zit vol actie, nieuwe helden, nieuwe schurken en nieuwe kostuums. In Legends of Tomorrow wordt een groep figuren uit de eerder genoemde tv-series bijeen geraapt door Rip Hunter, die uit de toekomst is gekomen om de onsterfelijke schurk Vandal Savage retroactief tot stoppen te brengen. Zijn doel? Een team vormen en het opnemen tegen Savage en zijn minions.

Natuurlijk valt een trailer als deze ook helemaal uit te pluizen. Zo is er een blik op een groen stuk edelsteen, die niet de naam Kryptonite draagt, maar wel momenten later wordt gevolgd door de boodschap dat Superman out of the picture is. Net als Batman, overigens. De nieuwe Firestorm, waarvan zijn oorsprong onlangs in The Flash te zien was, heeft hier een nieuwe outfit, die veel sterker op dat uit de comics lijkt. Ray Palmer, oftewel The Atom, heeft zijn verklein- en vergrootkrachten al een stuk beter onder controle en lijkt zich wat beter te kunnen hanteren in een gevecht. Verder: de eerste blik op interactie tussen Hawkman en Hawkgirl wordt gegeven, Hunter beschikt over een behoorlijk cool tijdreisschip (en een hippe revolver) en Captain Cold houdt wel van de seventies.

DC's Legends of Tomorrow volgt op de Arrow/Flash crossover, die volgende week wordt uitgezonden op het Amerikaanse The CW. De aflevering Legends of Today van The Flash en Legends of Yesterday van Arrow zullen dienen als inleiding op de dertiendelige serie, die zijn verhaal naar verluidt zal afronden in één seizoen: Legends zal een anthologieserie zijn, wat inhoudt dat elk seizoen een nieuw verhaal vertelt, met een (grotendeels) nieuwe cast. Het eerste seizoen stat op 21 januari op The CW. Niet bekend is of en wanneer een Nederlandse omroep de serie op zal pikken.

'Gematigde koersontwikkeling ABN belangrijk'

Een gematigde ontwikkeling van de koers van het aandeel ABN AMRO is 'heel belangrijk'. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem zei dat dinsdag bij RTL Z.

Het aandeel sloot vrijdag aan het einde van de eerste dag na de beursgang 3,6 procent hoger. Maandag kwam daar nog eens 0,4 procent bij.

Volgens Dijsselbloem is de beursgang goed verlopen, hij is tevreden dat de koers zich 'vrij rustig licht' omhoog bewoog. De Staat heeft nog 80 procent van de ABN-aandelen in handen, die de komende jaren ook verkocht gaan worden. "Voor ons is belangrijk dat de koers zich in de goede richting ontwikkelt, maar niet met allerlei schokken."

Dijsselbloem kijkt met vertrouwen naar de komende periode. De Staat mag pas over zes maanden opnieuw een deel van de aandelen verkopen. "Op basis van hoe dit is verlopen en het vertrouwen dat daar uit spreekt, zie ik er naar uit om de volgende stap te nemen."

'Gematigde koersontwikkeling ABN belangrijk'
'Gematigde koersontwikkeling ABN belangrijk' (Foto: ANP)

Karel de Grote in Total War: Attila

Age of Charlemagne, zo heet de nieuwe uitbreiding voor Total War: Attila. Age of Charlemagne speelt zich af in 768 na Christus, het begin van de Middeleeuwen. Na de dood van Charlemagne's vader wordt het rijk gesplitst. Zowel Charlemagne als zijn broer Carloman zouden regeren over de Franken. Maar dit is Total War, je creëert je eigen geschiedenis.

Total War: Attila - Age of Charlemagne komt uit op 10 december, vanaf vanavond 18:00 uur kun je een preorder plaatsen. 

'Sluiten kolencentrales lastig'

Aan sluiting van kolencentrales, waar deze week uit verschillende hoeken om is gevraagd, zitten wel heel veel haken en ogen. Dat blijkt uit een reactie van minister Henk Kamp (Economische Zaken), die in Iran zit.

Op 1 juli 2017 zijn er nog vijf kolencentrales in Nederland, waarvan er drie dit jaar in gebruik zijn genomen. "De bouw van deze centrales heeft miljarden gekost."

De sluiting van Nederlandse kolencentrales leidt volgens de bewindsman ook niet direct tot CO2-reductie in Europa, omdat de kolencentrales vallen onder het Europese emissiehandelssysteem. "Binnen dit systeem mag de CO2-uitstoot die in Nederland wordt verminderd, elders in Europa uitgestoten worden."

Afhankelijkheid
Doordat stoken van duurzame biomassa in kolencentrales niet meer zou kunnen, worden volgens de minister verdere doelstellingen voor duurzame energie niet gehaald.

"Ook neemt de afhankelijkheid van stroom uit het buitenland toe", zegt Kamp. "Die stroom kan deels van bruinkool- en steenkoolcentrales in het buitenland komen. Deze zijn juist vervuilender dan de relatief schone Nederlandse kolencentrales."

Rendementeisen
"Tot slot moet rekening worden gehouden met schadeclaims tegen de Staat, ten koste van de belastingbetaler, als de overheid kolencentrales dwingt om te sluiten", waarschuwt Kamp.

Met ingang van volgend jaar worden al hogere rendementseisen aan de centrales gesteld en de vijf meest vervuilende centrales gaan al dicht. Het kabinet doet intussen onderzoek naar mogelijkheden om uitstoot te verminderen en kijkt daarbij toch ook naar het sluiten van alle centrales.

Kamp: sluiten kolencentrales lastig
Kamp: sluiten kolencentrales lastig (Foto: ANP)

'VW laat consument te lang onwetend'

Volkswagen moet snel duidelijkheid verschaffen over de gevolgen van het dieselschandaal voor consumenten. De Duitse autofabrikant laat bezitters van een auto die uitgerust is met sjoemelsoftware al veel te lang in het ongewisse.

Het geduld van Europese consumentenorganisaties, waaronder de Nederlandse Consumentenbond, begint op te raken. Namens hen roept koepelorganisatie BEUC Volkswagen op eindelijk klare wijn te schenken. Zo is het nog altijd onduidelijk welke aanpassingen noodzakelijk zijn bij welke auto's en wat dat voor gevolgen heeft voor de prestaties.

"Als Volkswagen schade heeft veroorzaakt, dan moet het bedrijf op de blaren zitten. Het probleem is echter dat er nog zoveel onbeantwoorde vragen zijn, dat het maar niet duidelijk wordt wat de schade is. Recente berichten over dat Volkswagen Europese autobezitters niet zou compenseren, maken openheid nog urgenter", aldus directeur Bart Combée van de Consumentenbond.

'VW laat consument te lang onwetend'
'VW laat consument te lang onwetend' (Foto: ANP)

Groene energie voor arme landen

Nederland wil 50 miljoen mensen in arme landen helpen aan groene energie. Dat schrijft minister Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) aan de Tweede Kamer. De bewindsvrouw trekt er 30 miljoen euro per jaar voor uit.

Ons land heeft in het recente verleden al bijna 17 miljoen mensen in ontwikkelingslanden aan dergelijke groene energie gekregen met onder meer windparken, zonnepanelen en 'schone' kooktoestellen.

Ploumen wil ook dat er meer privaat geld in klimaatprojecten in ontwikkelingslanden wordt gestopt. "En dat hoeft echt niet uit liefdadigheid: er zijn talloze projecten die goed zijn voor het klimaat èn voor de portemonnee." Ze wil daarom 50 miljoen euro bijdragen aan het nieuwe, door de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO opgezette Climate Investor One-fonds, dat tijdens de klimaattop in Parijs wordt gelanceerd.

Groene energie voor arme landen
Groene energie voor arme landen (Foto: ANP)

Will Smith ervaart zelden racisme

Will Smith heeft veel met vooroordelen te maken, maar ervaart zelden racisme. Dat vertelde de acteur in een groepsinterview met The Hollywood Reporter, waar ook onder anderen Samuel L. Jackson en Michael Caine bij aanwezig waren.

"De keren dat ik ermee in contact ben gekomen, nam ik afstand van die mensen." Smith gelooft dat hij als acteur de 'ultieme macht' heeft dingen te veranderen. "Wat wij doen is het ultieme forum waarmee de gedachten van mensen veranderd kunnen worden."

Om die reden weigerde Will een rol in de film Django Unchained van Quintin Tarantino. "Ik wilde die film echt graag maken, maar vond dat het een liefdesverhaal moest zijn, geen wraakverhaal", zo legt hij uit. "Ik geloof niet in geweld als reactie op geweld."

Will Smith ervaart zelden racisme
Will Smith ervaart zelden racisme (Foto: BuzzE)

Sint zorgt voor pakjesdrukte bij PostNL

Sinterklaascadeaus worden in toenemende mate via internet gekocht. PostNL denkt op piekdagen in december meer dan een miljoen pakketjes per dag te versturen, net iets meer dan op de topdagen vorig jaar.

De geschenken van de Sint worden ook steeds meer op zelfgekozen tijden bij de mensen bezorgd. Dat is op doordeweekse dagen mogelijk tot 21.30 uur. Daarnaast kunnen klanten ervoor kiezen pakketjes elders te laten bezorgen, in een pakketautomaat op de grotere NS-stations of Schiphol, bij de buren of op het werk.

Sint zorgt voor pakjesdrukte bij PostNL
Sint zorgt voor pakjesdrukte bij PostNL (Foto: ANP)

Zeldzaam peperduur stripboek onder de hamer

Bij onlineveilinghuis Catawiki gaat deze week een zeldzaam Nederlandstalig stripboek onder de hamer: De vrolijke avonturen van Doris Dobbel. Het album van de Belgische striptekenaar Marc Sleen verscheen in 1952 in een oplage van vermoedelijk slechts honderd exemplaren.

Catawiki verwacht dat het stripboek tussen de 14.000 en 19.000 euro zal opbrengen. Het is daarmee 'het duurste Nederlandstalige stripboek ooit geveild', zegt het veilinghuis.

De vrolijke avonturen van Doris Dobbel was in de jaren vijftig niet te koop, maar alleen te winnen als prijs bij een tijdschrift. Volgens Catawiki zijn er nog maar acht exemplaren bekend, waarvan het nu te veilen album 'in bijna nieuwstaat' verkeert. In 2010 werd het stripboek voor slechts 1 euro gekocht in een kringloopwinkel. Datzelfde jaar werd het ook al via Catawiki verkocht. Een Nederlandse verzamelaar legde er 12.000 euro voor neer.

Zeldzaam peperduur stripboek onder de hamer
Zeldzaam peperduur stripboek onder de hamer (Foto: ANP)

FC Utrecht in januari naar sporttribunaal om transfer Vorm

FC Utrecht gaat eind januari naar sporttribunaal CAS voor de zaak tegen de Britse voetbalclub Swansea City. Dat blijkt uit de agenda van het internationale sporttribunaal.

Utrecht stapte naar het CAS vanwege de transfer van doelman Michel Vorm. Volgens het bestuur heeft FC Utrecht recht op het vastgelegde percentage van 30 procent van de doorverkoop van Vorm, die in de zomer van 2014 van Swansea City naar Tottenham Hotspur verhuisde. De keeper stond van 2006 tot 2011 onder contract bij FC Utrecht.

De transfer van Vorm was onderdeel van een spelersruil tussen de twee Engelse clubs, waardoor de transactie officieel voor 0 euro in de boeken verdween. FC Utrecht twijfelt daar echter sterk aan. De FIFA stelde de Domstedelingen deze zomer in het ongelijk, waarna de club naar het CAS stapte. De hoorzitting is op 29 januari.

FC Utrecht in januari naar sporttribunaal
FC Utrecht in januari naar sporttribunaal (Foto: ANP)

OM wil 16 jaar voor drogeren homo's

De 43-jarige man die wordt verdacht van het drogeren van drie homo's om hun pinpas te bemachtigen, moet zestien jaar cel krijgen. Dat wil het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem. Een Apeldoorner is door het drogeren overleden in mei 2014. Twee anderen hadden geluk, zo stelde de officier van justitie dinsdag in Arnhem.

Bij nog tien homoseksuele mannen die bestolen werden, is er voor zover bekend geen drogeermiddel gebruikt. Een 36-jarige man uit Bussum die met pasjes van zes slachtoffers pinde, moet als het aan het OM ligt 4,5 jaar cel krijgen. Ook omdat hij 50.000 xtc-pillen had.

De Apeldoorner overleed waarschijnlijk als gevolg van verstikking door het bewusteloos op zijn buik liggen met afgesneden adem. Na vreemde pintransacties werd het middel scopolamine in hoge concentraties in zijn lichaam gevonden.

Volgens de officier van justitie zocht de hoofdverdachte op een homodatingwebsite steeds naar eenzame of kwetsbare mannen die een maatje zochten. Hij palmde hen in en verleidde ze tot pinnen. Die code werd afgekeken met een cameraatje dat de Bussumer bij de pinautomaat had geïnstalleerd. De hoofdverdachte verwisselde dan de pinpas voor een neppas, waarna een handlanger ging pinnen. Behalve de Bussumer konden geen andere handlangers vervolgd worden.

OM wil 16 jaar voor drogeren homo's
OM wil 16 jaar voor drogeren homo's (Foto: ANP)

Justin Bieber breekt record

Justin Bieber heeft een record verbroken dat voorheen op naam stond van Drake en The Beatles. De Canadese zanger staat na de lancering van zijn nieuwe album Purpose maar liefst zeventien keer in de hitlijst Billboard Hot 100, meldt NME.

Dit record stond lang op naam van The Beatles. De groep uit Liverpool stond in april 1964 veertien keer in de charts. Dat werd in maart en oktober van dit jaar geëvenaard door Drake. Bieber heeft het record nu verbroken met onder meer drie nummers in de top tien van de lijst; namelijk de hits Sorry, Love Yourself en What Do You Mean?.

Bieber bracht zijn nieuwe plaat op 13 november uit.

Justin Bieber breekt record
Justin Bieber breekt record (Foto: BuzzE)

Stakingen dreigen in Rotterdamse haven

In de Rotterdamse haven dreigen grote stakingen. Havenwerkers willen in december en in januari bij elkaar zes dagen actievoeren. Ze willen een negenjarige werkgarantie afdwingen, als weerwoord tegen de verwachte werkgelegenheidskrimp door automatisering.

Leden van vakbond FNV hebben al in grote meerderheid ingestemd met de actieplannen. Bij vakbond CNV wordt donderdag pas gestemd. Het is de bedoeling dat er een actiecomité komt. Die vergadert volgende week over hoe de acties er precies uit komen te zien.

Onderzoek wijst volgens de bonden uit dat de komst van de hypermoderne terminals op de Tweede Maasvlakte ervoor zorgt dat komende jaren tweehonderd tot achthonderd van de ruim 3500 banen in de Rotterdamse containersector verdwijnen. Ze willen dat het Havenbedrijf Rotterdam maatregelen neemt om werk zeker te stellen, bijvoorbeeld door ouderen minder te laten werken waardoor jongeren meer de ruimte krijgen. Dit kost zo'n 50 miljoen tot 60 miljoen euro, schat CNV-bestuurder Albert van Damme.

Niet aankondigen
FNV-bestuurder Niek Stam liet dinsdag alvast weten dat hij niet van plan is om de stakingen van tevoren aan te kondigen. Hij is bang dat schepen er dan op voorhand voor kiezen om Rotterdam op de actiedagen te mijden en uitwijken naar een andere haven.

Het Havenbedrijf Rotterdam keurt de stakingsplannen af. Die kunnen de positie van de haven schaden als bedrijven hun activiteiten overhevelen naar concurrerende havens, zo liet het eerder al weten. Het havenbedrijf voert al een hele tijd overleg met de bonden en bedrijven in de haven om tot een gezamenlijke oplossing te komen.

Stakingen dreigen in Rotterdamse haven
Stakingen dreigen in Rotterdamse haven (Foto: ANP)

Weer meer vraag naar uitzendkrachten

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten blijft toenemen. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de periode van 5 oktober tot en met 1 november 11 procent meer uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam in deze periode (week 41 tot en met 44) met 12 procent toe.

De sterkste stijging werd andermaal gemeten in de technische sectoren, waar 18 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sectoren namen de uitzenduren met 10 procent toe. Ook in de industrie steeg de vraag naar uitzendkrachten met 10 procent.

Weer meer vraag naar uitzendkrachten
Weer meer vraag naar uitzendkrachten (Foto: ANP)

Dijsselbloem ziet kansen voor Belastingplan

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën ziet nog steeds kansen om het Belastingplan half december toch door de Eerste Kamer te krijgen. Zoals het nu staat is daar onvoldoende steun voor onder de Senatoren.

Dijsselbloem zei dat het kabinet nog 'verschillende mogelijkheden' heeft om de wensen van Senatoren 'zeer serieus' te nemen en hen over de streep te trekken. Wat die mogelijkheden zijn wilde hij niet zeggen.

Wel zei hij dat niet vergeten moet worden dat veel partijen het eigenlijk eens zijn over het doel van het Belastingplan. Dat is de noodzaak om de lasten op arbeid in Nederland te verlagen. "Er is veel discussie over de randen van het Belastingplan, maar het hart wordt echt breed gedeeld. Dat moeten we centraal stellen."

Dijsselbloem ziet kansen voor Belastingplan
Dijsselbloem ziet kansen voor Belastingplan (Foto: ANP)

Live: Turkije schiet Russen uit de lucht, Poetin boos

Turkije heeft boven de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig neergeschoten. De piloten konden zich redden met een parachute en zijn door de Turkse autoriteiten ingesloten. Dat meldt AP. Zowel de Turkse president Erdogan als de Russische minister van Defensie bevestigen het incident.

Een Turkse militaire functionaris zei dat het toestel is gewaarschuwd voordat Turkse F-16's het neerhaalden. De Turkse televisiezender Habertürk TV toonde beelden van het neerstortende, brandende toestel. Volgens AP is het vliegtuig op Syrisch grondgebied neergestort.

Het toestel kwam neer bij het dorp Yamadi, ongeveer veertig kilometer van de Syrische havenstad Latakia. Latakia is onder meer de basis van de Russische gevechtsvliegtuigen die de Syrische strijdkrachten in de burgeroorlog bijstaan. De Russische gevechtsvliegtuigen die in Syrië worden ingezet zouden herkenbaar zijn.

Update 10:12 uur
Het Russische Ministerie van Defensie zegt dat het kan bewijzen dat het neergeschoten toestel zich niet in Turks, maar Syrisch luchtruim bevond gedurende de gehele vlucht, zo meldt Sky News.

Update 11:16 uur
Er is nog onduidelijkheid over hoe het toestel is neergehaald. Het Russische ministerie meldt dat het toestel waarschijnlijk vanaf de grond door Turkije is neergeschoten, de Turken beweren dat het toestel door twee F-16's is neergehaald.

Update 13:07 uur
Volgens Turkse media zouden de piloten niet in handen zijn van de Turken. Een van de piloten zou zijn omgekomen, de ander zou in handen zijn gekomen van Turkmeense Strijders. Een rebellengroep in Syrië heeft videobeelden verspreid van de omgekomen piloot.

Update 14:15 uur
Via CNN in Turkije is een afbeelding online verschenen waarin het vluchtpad van het Russisch toestel te zien is. Op de afbeelding is te zien hoe het toestel (de rode lijn) over het zuidelijke deel van Turkije vloog vlak voordat het werd neergehaald. Dit deel van Turkije is tussen drie en vier kilometer breed. Een straaljager met een snelheid van Mach 1 zou ongeveer twintig seconden doen over zo'n afstand.

Flightpath Russian Plane

De NAVO, waar Turkije lid van is, houdt vandaag om 17.00 uur een spoedvergadering. "We staan in contact met de Turkse autoriteiten", aldus een woordvoerder. Turkije neemt ook contact op met de Verenigde Naties, meldt nu.nl.

Update 16:08

Een Russisch gevechtsvliegtuig is dinsdag ,,door medeplichtigen van de terroristen'' boven Syrië neergehaald. In deze scherpe bewoordingen veroordeelde de Russische president Vladimir Poetin het neerschieten van een Russische Soechoj Su24, circa 40 kilometer ten noordoosten van de Syrische stad Latakia. "In de strijd tegen de terreur was dit een steek in de rug", aldus Poetin.

Turkije meldde dat een militair vliegtuig dat dinsdag het luchtruim had geschonden na herhaalde waarschuwingen is neergeschoten. Volgens Ankara schond het toestel het Turkse luchtruim, dat vervolgens is verdedigd.

(bron: ANP)

Plotseling veel minder vluchtelingen

Het aantal vluchtelingen dat aankomt in Griekenland, is plotseling scherp gedaald. Zondag kwamen 155 mensen aan op de Griekse eilanden en 478 migranten arriveerden in de havens van Athene en Kavala. Dat is veel minder dan de afgelopen maanden het geval was, meldt de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) dinsdag.

"De daling is opvallend omdat zo'n 100.000 migranten sinds begin november Griekenland binnenkwamen, gemiddeld staken dagelijks 4500 mensen de Middellandse Zee over", verklaarde de IOM.

Ineens komen veel minder vluchtelingen aan
Ineens komen veel minder vluchtelingen aan (Foto: ANP)

FOK!filmtip: Superman Returns (2006)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

Voor de FOK!filmtip van de dag hadden we vandaag kunnen kiezen voor een mierzoete romantische komedie op SBS9 (20.30 uur: Down With Love), een zwaarmoedig kostuumdrama op RTL8 (20.30 uur: The Painted Veil) en een al veelvuldig vertoonde Bond-film op RTL7 (20.30 uur: Die Another Day). Onze keuze is echter gevallen op de explosieve superheldenfilm Superman Returns (2006), die vanavond vanaf 20.30 uur op Veronica te zien is.

Superman Returns 1
Brandon Routh in Superman Returns

Nadat we gisteren Superman al zagen opduiken in Man Of Steel is de superheld alweer op de televisie te zien, ditmaal in de zeer succesvolle verfilming Superman Returns uit 2006, gebaseerd op het klassieke DC-comics verhaal. De film van regisseur Bryan Singer (The Usual Suspects, X-Men, Valkyrie) begint als Superman (Brandon Routh) na een afwezigheid van zo'n 5 jaar terugkeert naar onze planeet. Vriendinnetje Lois Lane blijkt inmiddels een vijf jaar oude zoon te hebben en heeft een Pullitzer Prijs gewonnen met een artikel, waarin ze openlijk afvraagt of de wereld nog wel een Superman nodig heeft. Ondertussen heeft aartsvijand Lex Luthor een nieuw duivels plan bedacht om de man van staal voor eens en altijd te verslaan. Genoeg werk aan de winkel dus voor de superheld van Krypton.

Superman Returns 2
Marlon Brando in Superman Returns

Superman Returns is een film die je het beste als opvolger van de eerste twee Superman-films met Christopher Reeve kunt bekijken. Toen cineast Singer het idee kreeg om een film met Superman te maken nam hij eerst contact op met Richard Donner, regisseur van de Superman-film uit 1978, die het plan van Singer zijn goedkeuring gaf. Oorspronkelijk wou de filmmaker Will Smith de titelrol geven maar deze bedankte met de woorden: "You mess up white peoples' heroes in Hollywood, you'll never work in this town again!" Andere acteurs die auditie deden voor de superheldenrol waren Josh Hartnett, Paul Walker, Matt Bomer, Brendan Fraser, Ashton Kutcher, David Boreanaz, Ian Somerhalder, Jerry O'Connell, Hayden Christensen en Henry Cavill. Laatstgenoemde zou de rol van Superman gaan spelen in Man of Steel uit 2013. Superman Returns werd opgedragen aan Superman-acteur Christopher Reeve die in 2004 overleed.

Experts buigen zich over bewijs MH17

De komende drie weken komen in Nederland internationale experts bijeen die zich buigen over het bewijsmateriaal in het strafrechtelijk onderzoek naar rampvlucht MH17. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt.

Het gaat om deskundigen op het gebied van onder meer wapensystemen, explosieven, verf en metaal. Ze zullen tussenresultaten presenteren maar ook aan de slag gaan met nader onderzoek.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het onderzoek naar grondmonsters die zijn genomen op mogelijke lanceerlocaties. Ook wordt meer onderzoek gedaan naar brokstukken die vermoedelijk afkomstig zijn van een Buk-raket.

Experts buigen zich over bewijs MH17
Experts buigen zich over bewijs MH17 (Foto: ANP)

'Banenkrimp onderwijs zet stevig door'

De banenkrimp in het onderwijs zet voorlopig flink door. Het aantal voltijdsbanen in het basisonderwijs, het voorgezet onderwijs en in het mbo daalt de komende vijf jaar naar verwachting met een extra 7000, blijkt uit een dinsdag verschenen rapport van uitkeringsinstantie UWV.

Het banenverlies hangt samen met de geboortedaling in Nederland. Ondanks de dalende werkgelegenheid komen er wel veel nieuwe vacatures voor leraren. Dat komt omdat het personeelsbestand in het onderwijs sterk is vergrijsd, waardoor veel oudere leraren in de nabije toekomst met pensioen gaan. Volgens het UVW wordt dit effect niet gecompenseerd door de instroom van nieuwe leraren, mede doordat het aantal pabo-studenten terugloopt.

De instantie voorziet dat er in het basisonderwijs de komende jaren 2700 banen verdwijnen en 4000 in het voortgezet onderwijs. Bij mbo-instellingen gaat het om een krimp van zo'n vijfhonderd voltijdsbanen.

Hoger onderwijs
De laatste jaren nam de werkgelegenheid in het onderwijs al flink af, door dalende leerlingenaantallen en financiële perikelen bij onderwijsinstellingen. Zo verdwenen alleen al in het basisonderwijs zo'n 15.000 banen tussen 2009 en 2013.

UWV voorziet in het hoger onderwijs juist een banengroei de komende jaren. "Er zijn steeds meer studenten en er wordt tegenwoordig gemiddeld tot latere leeftijd deelgenomen aan het onderwijs dan voorheen. Bovendien kiezen jongeren vaker voor een hbo- of universitaire opleiding, in plaats van een mbo-opleiding", aldus de instantie.

Ook in het voortgezet onderwijs zijn er goede kansen voor docenten, in exacte vakken en vakken als Nederlands en Engels. "Op mbo-instellingen is het momenteel lastig om genoeg docenten techniek, rekenen, Nederlands en vreemde talen te vinden."

'Banenkrimp onderwijs zet stevig door'
'Banenkrimp onderwijs zet stevig door' (Foto: ANP)

Vijf jaar voor dief die explosie veroorzaakte

Een 27-jarige man moet vijf jaar de cel in omdat hij door het stelen van een stuk gasleiding in april een enorme gasexplosie had veroorzaakt in een flat in Heerlen. De ontploffing zorgde voor een gigantische schade. Drie mensen raakten gewond en tientallen anderen tijdelijk dakloos. Een stratenmaker vloog door de explosie zelfs 17 meter door de lucht.

Volgens de rechtbank in Maastricht staat vast dat de man uit Heerlen een koperen buis stal uit de kelder van de flat. Daardoor ontsnapte er gas uit de leiding en ontplofte de boel.

De flat aan de Van Weerden Poelmanstraat raakte goeddeels verwoest. Het dak stortte gedeeltelijk in, net als de achterzijde van de buitengevel. Winkels liepen grote schade op en de balkons van de tweede en de derde verdieping stortten in.

De rechtbank houdt de Heerlenaar verantwoordelijk voor de schade van bijna 3,5 miljoen euro.

Vijf jaar voor dief die explosie veroorzaakte
Vijf jaar voor dief die explosie veroorzaakte (Foto: ANP)

'Levenslange schorsing dreigt voor Platini'

Een levenslange schorsing dreigt voor Michel Platini. De commissie van de wereldvoetbalbond FIFA die onderzoek deed naar een dubieuze betaling aan de Franse voorzitter van de UEFA, heeft om deze zware sanctie verzocht. Dat zegt Platini's advocaat Thibaud d'Alès dinsdag tegen Franse media. Hij heeft inzage gekregen in het rapport van de zogeheten onderzoekskamer.

Platini zit momenteel al een schorsing uit van negentig dagen vanwege de affaire. Hij ontving in 2011 een bedrag van 1,8 miljoen euro van Sepp Blatter voor werkzaamheden die hij tussen 1999 en 2002 zou hebben verricht voor de scheidende FIFA-voorzitter.

De rechters van de zogenoemde ethische commissie van de FIFA nemen de bevindingen van de onderzoekskamer zeer serieus. Zij hebben een tuchtzaak geopend en doen in december uitspraak. "Het is schandalig en buitenproportioneel om deze straf te eisen", zei de advocaat, die evenmin te spreken was over het feit dat het rapport naar buiten is gelekt. "De grootste vertrouwelijkheid zou men moeten betrachten in deze procedure", zei hij.

Tegenbewijs

Platini krijgt nog de kans om zich te verdedigen en tegenbewijs in te dienen bij de ethische commissie. De voormalige Franse topvoetballer heeft inmiddels bij het internationale hof van sportarbitrage CAS zijn schorsing aangevochten.

De geplaagde baas van de UEFA wil graag Blatter opvolgen als voorzitter van de FIFA, maar zolang hij is geschorst, mag hij niet meedoen aan de verkiezingsstrijd. Hij is officieel ook geen kandidaat.

'Levenslange schorsing dreigt voor Platini'
'Levenslange schorsing dreigt voor Platini' (Foto: ANP)

LeBron James op elitelijst

LeBron James heeft zich, voor zover dat niet al ruimschoots was gelukt, maandag definitief in de geschiedenisboeken geschoten. Met een assist op Kevin Lore schaarde hij zich in de basketbalwedstrijd tussen de Orlando Magic en de Cleveland Cavaliers op een uniek lijstje van slechts twee namen lang.

James is volgens de Amerikaanse sportzender ESPN de tweede basketballer die in de top 25 topscoorders en assist-gevers aller tijden staat. Alleen Oscar 'Big O' Robertson ging de gigant uit Cleveland voor. James heeft nu 6395 assists gegeven en 25273 punten gescoord in de NBA.

De vedette zelf wil echter weinig weten van de lijstjes en geschiedkundige vergelijkingen in het Amerikaanse basketbal. "Ik denk dat we in deze competitie veel te veel bezig zijn met het vergelijken van de grote spelers. We kunnen ook gewoon zeggen: 'wow, dit zijn stuk voor stuk echt goede spelers'. Ik doe er niet aan mee, maar ik kan niet voor anderen spreken."

In de wedstrijd in Orlando scoorde hij overigens 'slechts' vijftien punten, maar met zijn dertien assists was James toch weer wedstrijdbepalend. De Cleveland Cavaliers wonnen met 117-103. Oklahoma Thunder maakte maandag gehakt van divisiegenoot Utah Jazz: 111-89. De Philadelphia 76ers kwamen dichtbij de eerste zege van het seizoen tegen de Minnesota Timberwolves, maar verloren na een veelbelovend begin toch met 95-100.

Alle uitslagen van maandag:

Charlotte - Sacramento 127 - 122 (na verlenging)
Cleveland - Orlando 117 - 103
Miami - New York 95 - 78
Milwaukee - Detroit 109 - 88
Minnesota - Philadelphia 100 - 95
San Antonio - Phoenix 98 - 84
Utah - Oklahoma 89 - 111

LeBron James op elitelijst
LeBron James op elitelijst (Foto: ANP)

'Voorbereiding WK 2018 op schema'

Er moet nog een hoop gebeuren, maar de voorbereidingen voor het WK 2018 in Rusland liggen op schema. Dat concludeert de FIFA dinsdag na een bezoek aan het organiserende land.

"Als we vooruitkijken naar volgend jaar, zien we dat er nog een hoop moet gebeuren, vooral op het gebied van infrastructuur", zei Markus Kattner, de waarnemend secretaris-generaal bij de wereldvoetbalbond. "Over de hele linie liggen de voorbereidingen op schema, maar er moet stevig samengewerkt worden met de speelsteden om zeker te zijn dat de teams en fans twee mooie toernooien kunnen beleven in Rusland", verwees hij naar het WK en de daaraan voorafgaande Confederations Cup in 2017.

'Voorbereiding WK 2018 op schema'
'Voorbereiding WK 2018 op schema' (Foto: ANP)

Nieuwe moves in WWE 2K16

2K kondigt vandaag WWE 2K16’s eerste downloadable content aan. De New Moves Pack is beschikbaar voor de PlayStation 4 en PlayStation 3, evenals voor de Xbox One en Xbox 360 voor een adviesprijs van €3,99.

Inclusief meer dan dertig nieuwe moves zoals de Corner Enzuigiri (populair gemaakt door WWE Diva Nikki Bella), Avalanche Ram (populair geworden door WWE Diva Paige), Sidewinder Suplex (bekend geworden door WWE Superstar Kevin Owens), Standing Crossface Chickenwing (populair gemaakt door WWE Superstar Stardust) en Dragon Sleeper (bekend geworden door NXT Superstar Finn Bálor).

De New Moves Pack zit ook in de WWE 2K16 Season Pass die nog steeds te krijgen is voor de adviesprijs van €24,99.

WWE 2K16 Move Pack

WWE 2K16 Move Pack

WWE 2K16 Move Pack

WWE 2K16 Move Pack

Batman Arkham Knight krijgt updates met Robin en Catwoman

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen de volgende serie add-ons aan voor Batman: Arkham Knight. De nieuwste update bevat de gratis 2016 Batman v Superman Batmobile Pack.

Deze update is vanaf vandaag beschikbaar voor spelers die in bezit zijn van de Batman: Arkham Knight Season Pass. Mocht je geen pas hebben, dan is de content vanaf vandaag los te koop voor het PlayStation Netwerk, Xbox LIVE en Steam.

Season Pass-bezitters ontvangen als eerste toegang tot het 2016 Batman v. Superman Batmobile Pack, met daarin de Batsuit en Batmobile van de nog uit te komen film Batman vs Superman: Dawn of Justice. Eigenaren van de game die geen Season Pass hebben, kunnen de pack met ingang van 1 december downloaden.

Vanaf vandaag zijn ook twee nieuwe Arkham Episodes beschikbaar, waarmee spelers Gotham City’s twee meest bekende personages kunnen beheersen, Catwoman en Robin. Catwoman’s Revenge vindt plaats na de gebeurtenissen van Batman: Arkham Knight en laat spelers wraak nemen op de Riddler. Flip of a Coin geeft spelers de controle over Robin als hij Two-Face’s lucratieve witwaspraktijken wil neerhalen. Beide Arkham Episodes bevatten twee AR challenge maps.

Extra downloadable content vandaag beschikbaar:

 • Crime Fighter Challenge Pack #4: Met deze Crime Fighter Challenge Pack ontvangen spelers verschillende challenge en onzichtbare predator maps met Batman, Nightwing, Robin, Catwoman en Azrael. Deze challenge pack zorgt voor gerichte training in Freeflow Combat en Invisible Predator stealth invallen.
 • Arkham Episodes AR Challenges: Een collectie van zes nieuwe AR challenges, waaronder Freeflow Combat en Invisible Predator die plaatsvinden in omgevingen van de Arkham Episodes GCPD Lockdown, Catwoman’s Revenge en Flip of a Coin.
 • WayneTech Track Pack: Test je skills achter het stuur met deze twee spannende WayneTech gethematiseerde racetracks.
 • Robin en Batmobile Skins Packs: Met deze Robin en Batmobile skins pack kun je de Original Tim Drake Robin kostuum aantrekken en door Gotham City racen met de Robin Themed Batmobile Skin.
 • Riddler Themed Batmobile Skin: Laat je vijanden voor een raadsel staan met deze Riddler gethematiseerde Batmobile skin.
 • Free Update: Karakter Selectie in AR Invisible Predator Challenges.

Bokser Fury: "Geef doping vrij"

De Britse bokser Tyson Fury is voorstander van legaal gebruik van doping in de sport. "We leven in een democratische wereld, dus laat de sporter zelf kiezen", zegt de 27-jarige zwaargewicht, die zaterdag in Düsseldorf wereldkampioen Vladimir Klitschko uitdaagt. "Het zou de sport eerlijker maken, want nu is dopegebruik een groot probleem in de sport. Ik zie lichamen van Griekse goden en je maakt mij niet wijs dat ze die zonder doping krijgen", zei Fury tegen de BBC. "Het is ook je eigen keuze om je lichaam op te pompen en daarmee je levensduur te verkorten."

Fury deed al eerder stof opwaaien met boude uitspraken in aanloop naar het titelgevecht. Hij uitte zich negatief over homoseksuelen en legalisering van abortus en strooide met beledigingen aan het adres van zijn 39-jarige Oekräiense tegenstander. Die is een "oude clown" en maakt zaterdag geen schijn van kans. "Hij beeft van angst nu", aldus Fury, die weliswaar 24 partijen ongeslagen is, maar het wel opneemt tegen de man die voor de negentiende keer zijn titel verdedigt en al elf jaar ongeslagen is.

Bokser Fury: geef doping vrij
Bokser Fury: geef doping vrij (Foto: ANP)

Ganondorf is de baas in Hyrule Warriors Legends

Even door het Japans heen kijken, maar dan hebben we een gameplayvideo van Hyrule Warriors Legends voor Nintendo 3DS waarin Ganondorf de baas speelt met zijn drietand.

In deze spinoff van Koei Tecmo speel je vooral hack & slash, met veel RPG-elementen om je personages sterker te maken. Er zijn ook nieuwe personages ten opzichte van de eerder uitgekomen Wii U-versie. Toon Link, Tetra, The King of Hyrule, Skull Kid en de vrouwelijke Link, Linkle genaamd. Er zijn verschillende modi, zoals de verhaalmodus, extra bonusmappen met nieuwe spelregels en natuurlijk heel veel wapen- en vaardigheidupgrades.

Hyrule Warriors Legends komt uit voor Nintendo 3DS. We moeten even wachten tot het geheel vertaald is, maar 25 maart is het voor ons in het Westen zo ver.

Sponsor Opel breekt met Feyenoord

Feyenoord moet op zoek naar een nieuwe hoofdsponsor. Het contract met Opel, dat aan het einde van het seizoen 2016-2017 afloopt, wordt niet verlengd.

"Opel heeft 1,5 jaar voor afloop van de huidige verbintenis laten weten het contract met Feyenoord straks niet te zullen verlengen", schrijft Feyenoord dinsdag. "We zijn net als Feyenoord zeer tevreden over hoe de samenwerking tussen ons verloopt en de resultaten die dat oplevert. Daarover mag geen enkel misverstand bestaan. De internationale koers van ons concern maakt echter dat wij na einde contract niet op deze basis kunnen doorgaan", laat Opel weten.

De automaker werd in 2013 voor vier jaar de hoofd- en shirtsponsor voor de eredivisionist. Opel volgde destijds ASR op als belangrijkste geldschieter. Hoeveel geld er gemoeid was met de deal, was niet bekend.

Feyenoord wist twee weken geleden al dat de autofabrikant de Rotterdamse club vaarwel zou zeggen. De club had naar eigen zeggen de samenwerking graag voortgezet, maar vertrouwt erop dat op tijd een nieuwe hoofdsponsor gevonden wordt.

Sponsor Opel breekt met Feyenoord
Sponsor Opel breekt met Feyenoord (Foto: ANP)

Comedy Central censureerde South Park

Comedy Central heeft bewust censuur toegepast op een aflevering van South Park die eind vorige week was te zien. Dat is aan het licht gekomen nadat weblog GeenStijl aandacht aan de zaak besteedde. De tv-zender heeft scènes gecensureerd vanwege de aanslagen in Parijs op 13 november.

Oplettende tv-kijkers zagen dat er was geknipt in een scene uit de tekenfilmserie. Mr. Garisson doet de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump na en stelt het volgende voor wat betreft de Syrische vluchtelingen: 'Fuck them all to death.' Maar deze zin was niet te horen in de uitzending van Comedy Central.

Bewust
Comedy Central heeft nu toegegeven dat er bewust is geknipt, zo blijkt uit een verklaring op de website. 'Door de gebeurtenissen in Parijs hebben we ervoor gekozen om tijdelijk onze programmering aan te passen op ons kanaal en een aantal afleveringen van diverse shows niet uit te zenden, waaronder deze scène in South Park', aldus Comedy Central. 'De volledige aflevering is wel te vinden op southpark.nl zodat iedereen zelf kan bepalen om deze wel of niet te bekijken.'

Veel kijkers nemen Comedy Central de gemaakte keuze niet in dank af. 'Zend gewoon de aflevering uit zoals het hoort! We leven in Nederland, niet in Saoedi-Arabië!', schrijft iemand op Twitter. Uw dienstdoende redacteur zal deze keer de term 'politiek correct' niet in de mond nemen. Dat deed Comedy Central namelijk zelf al toen het op Twitter reageerde op kijkersvragen...

South Park
Comedy Central censureerde bewust een uitspraak in South Park.

Uitleg engine van Just Cause 3

Avalanche Studios heeft uitgelegd wat ze doen om al die explosies en ander nodeloos 'omdat het kan'-geweld op het beeld te toveren in Just Cause 3.

De studio maakt onder andere gebruik van de nieuwe Havoc Destruction-plugin van de fameuse Havoc-engine die berekent hoe alles in elkaar moet donderen als je een raket op bijvoorbeeld een brugpilaar mikt. Met allerlei technologieën proberen de makers de speler de vrijheid te geven om objecten te slopen zoals ze dat willen, niet omdat er een scriptje vindt dat het zo moet.

Just Cause 3 komt 1 december uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Raad van State trekt rekentoets in twijfel

Het kabinet moet de rekentoets nog eens goed tegen het licht houden. Dat blijkt uit een advies van de Raad van State, dat dinsdag openbaar is gemaakt.

Het adviesorgaan boog zich over een aangepaste rekentoets voor scholieren die grote moeite hebben met rekenen. Het gaat bijvoorbeeld om kinderen met een rekenstoornis (dyscalculie). Voor hen is het rekenexamen zoals dat is ingevoerd in het voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs echt te hoog gegrepen.

De invoering van een 'lichtere' toets roept bij de Raad de vraag op of de wens voor één basisrekenvaardigheid voor álle leerlingen eigenlijk wel reëel is. Omdat dit het uitgangspunt van het beleid achter de rekentoets was, adviseert de Raad om dit opnieuw te bekijken.

Wetwijziging
Er wordt al geoefend met de extra rekentoets voor de kinderen die slecht kunnen rekenen, ook al krijgen ze bijlessen hierin. Daaruit blijkt dat het om een lichtere toets gaat, schrijft de Raad. Het ministerie van Onderwijs is er volgens de Raad zelf niet duidelijk over of de toets makkelijker is.

Overigens kan de extra toets pas ingevoerd worden na een wetswijziging. Het is niet afdoende om alleen examenbesluiten te veranderen, stelt de Raad.

Extra administratieve lasten
Daarnaast wijst de Raad erop dat een extra toets leidt tot extra administratieve lasten voor scholen. Zo moeten ze alle rekenvorderingen bijhouden en kijken of een bepaalde leerling in aanmerking komt voor een andere toets.

De rekentoets stuitte op felle weerstand van de oppositie in de Tweede Kamer. De uitslag van de toets telt vooralsnog alleen op het vwo mee.

Raad van State trekt rekentoets in twijfel
Raad van State trekt rekentoets in twijfel (Foto: ANP)

Complete Legendary Edition voor Destiny krijgt holiday trailer

Activision heeft al een tussentijdse GotY-editie voor Destiny bij elkaar gesprokkeld, maar deze krijgt nu wat extra aandacht voor de aankomende dure vakantieperiode. In de Legendary Edition krijg je het basisspel, de twee uitbreidingen The Dark Below en House of Wolves en natuurlijk The Taken King.

Deze versie krijgt daarbij een directe character boost zodat je meteen aan de gang kunt met spelers die wel hun best hebben gedaan.

De Legendary Edition van Destiny heeft een adviesprijs van 64,99 euro en is verkijgbaar voor Xbox 360, Xbox One, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe

De broers Admilson en Marcos R. uit Hoogeveen hebben dinsdag dertig jaar cel gekregen voor de zogenoemde roofmoorden in Drenthe. Admilson kreeg ook nog tbs met dwangverpleging opgelegd. Admilson schoot volgens de rechters in november 2012 de 55-jarige Berend Smit uit Dwingeloo dood en ruim een halfjaar later wurgden beide broers het echtpaar Jan en Greet Veenendaal (beiden 77) uit Exloo.

De drie slachtoffers zijn 'op nietsontziende wijze om het leven gebracht', stelde de aanklager eerder. 'De broers hebben moedwillig en koelbloedig gehandeld. Ze hebben onherstelbaar leed aangebracht met financieel gewin als motief.' Daarom eiste het Openbaar Ministerie tijdens de behandeling van de zaak voor beide broers levenslang.

Beide broers waren bij de uitspraak aanwezig. De rechter oordeelde dat er te weinig bewijs is voor moord op Berend Smit uit Dwingeloo. Doodslag is wat de rechter betreft wel bewezen. In de zaak van het echtpaar Veenendaal uit Exloo is er wel genoeg bewijs voor moord, zo meldt RTV Drenthe.

Dertig jaar is de hoogste tijdelijke straf. Tijdens de rechtszaak werd ook bekend dat de voormalig partner van Berend Smit, Ciska Postma, recht heeft op een schadevergoeding van 35.000 euro. Meteen na de uitspraak schreeuwde Admilson: 'Dit kan toch niet, ik moet levenslang!’

Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe
Dertig jaar voor broers roofmoorden Drenthe (Foto: ANP)

'Vleeseter blijft gehaktbal trouw'

Nederlanders zijn niet minder vlees gaan eten nadat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) bewerkt en rood vlees op de lijst van kankerverwekkende stoffen had gezet bijna een maand geleden. Dat heeft een woordvoerder van de Centrale Organisatie voor de Vleessector COV dinsdag gezegd.

"Wij krijgen geen signalen dat de consumptie is afgenomen. Ik heb ook niet het idee dat het nog erg leeft onder de Nederlanders, het is alweer een beetje weggeëbd", aldus de zegsman. Volgens hem zijn consumenten murw geslagen door alle gezondheidsonderzoeken. "Mensen laten zich niet van de wijs brengen. Nederlanders zijn sowieso gematigde vleeseters. En niemand in de vleesindustrie zal zeggen: eet iedere dag een biefstuk".

Ook supermarkten merken niet dat consumenten minder vleesproducten kopen, zegt een woordvoerster van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel. "Wij hadden ook niet verwacht dat dit massaal zou gebeuren omdat het een te belangrijk deel is van de maaltijd. Mensen denken: het zal allemaal wel, je kan alles wel laten staan", aldus de woordvoerster van de branchevereniging van supermarkten.

De WHO waarschuwde eind vorige maand dat het eten van bewerkt vlees zoals bacon, hamburgers en worstjes kankerverwekkend is. Rood vlees is volgens de organisatie mogelijk kankerverwekkend.

'Vleeseter blijft gehaktbal trouw'
'Vleeseter blijft gehaktbal trouw' (Foto: ANP)

Steelbook Edition voor Street Fighter V

Volgend jaar komt Street Fighter V uit en Capcom heeft vandaag aangekondigd dat ze met een speciale Steelbook Edition gaan komen in Europa. De Steelbook Edition zal beperkt beschikbaar zijn. Ryu prijkt groot op de voorkant van de case en aan de binnenkant is er art-work gebruikt van een in-game level in China.

Hoeveel er beschikbaar zullen zijn en wat de Steelbook Edition moet gaan kosten is nog niet bekend. Ook is er niet bekend wat de overige extra’s zullen zijn. Street Fighter V is 16 februari 2016 te koop en zal beschikbaar zijn voor PlayStation 4 en pc.

SF5

Zingende Obama op nieuw Coldplay-album

Wie het nieuwe album van Coldplay aanschaft, hoort niet alleen de vocals van zanger Chris Martin en diverse gastartiesten zoals Beyoncé en Noel Gallagher. Op A Head Full Of Dreams is ook de Amerikaanse president Barack Obama zingend te horen, meldt The Sun.

Eerder dit jaar zong Obama het gospelnummer 'Amazing Grace' tijdens de begrafenis van Clementa C. Pinckney. Deze Amerikaanse politicus en pastor werd in juni doodgeschoten tijdens de schietpartij in zijn kerk in Charleston, net als acht andere mensen. Een sample van de zingende president is verwerkt in de nieuwe plaat van Coldplay.

Bronnen rondom de band vertellen dat de president niet zomaar iedereen toestaat om zijn stem te gebruiken. Dat geldt zeker voor het zingen van 'Amazing Grace', wat voor Obama een emotioneel moment was. Maar Obama is duidelijk een liefhebber van Coldplay en gaf daarom graag zijn toestemming. Coldplay verkreeg ook toestemming van de kerk in Charleston waar de begrafenis plaatsvond.

Fan
Chris Martin geloofde eerst niet dat Obama fan is van zijn band. 'Ik heb jullie nummers op mijn iPod', zei Obama eerder al eens. Maar de Coldplay-zanger dacht bij zichzelf: Dat zegt hij vast tegen iedere artiest die hij ontmoet.

Chris Martin speelde ook tijdens de uitvaart van Beau Biden, de zoon van vicepresident Joe Biden, die eerder dit jaar overleed. Bij die uitvaart hield Obama een geëmotioneerde toespraak. Het nieuwe album van Coldplay verschijnt overigens op 4 december.

President Obama
De Amerikaanse president Obama is zingend te horen op het nieuwe album van Coldplay.

Ook onderzoek naar belastingontduiking VW

De problemen voor Volkswagen stapelen zich op. Bij de geplaagde automaker wordt nu ook een onderzoek ingesteld naar vermeende belastingontduiking in verband met het emissieschandaal. Dat bevestigde een Duitse officier van justitie dinsdag.

De fiscus in Duitsland zou door de ontduiking miljoenen zijn misgelopen. Het onderzoek richt zich op vijf medewerkers van Volkswagen.

Volkswagen gaf begin november toe dat de uitstootgegevens van kooldioxide van zo'n 800.000 voertuigen niet klopten. De schade voor Volkswagen zou kunnen oplopen tot 2 miljard euro. De uitstoot van auto's bepaalt mede hoeveel belasting een autobezitter per jaar moet betalen.

Ook onderzoek naar belastingontduiking VW
Ook onderzoek naar belastingontduiking VW (Foto: ANP)

Nieuw biljet 20 euro woensdag in omloop

Het nieuwe biljet van 20 euro wordt woensdag in Nederland in omloop gebracht. Het biljet is beter beveiligd tegen vervalsing dan de huidige twintigjes, zo meldde De Nederlandsche Bank (DNB) dinsdag andermaal in een aankondiging. De bestaande twintigjes zullen geleidelijk uit de roulatie worden gehaald als deze versleten zijn.

Eerder werd al bekend dat het bankbiljet een echtheidskenmerk heeft in de vorm van een 'portretraampje' in het hologram. Daardoor zou het nog moeilijker te vervalsen zijn.

Het twintigje heeft, net als de nieuwe biljetten van 5 en 10 euro, een smaragdgroen cijfer en in het watermerk een portret van Europa. Het nieuwe biljet is het derde uit de nieuwe Europaserie. Het nieuwe tientje werd in september vorig jaar al in omloop gebracht, het vijfje begin 2013.

Nieuw biljet 20 euro woensdag in omloop
Nieuw biljet 20 euro woensdag in omloop (Foto: ANP)

Rocken met Van Halen

Spelers van Rock Band 4 kunnen binnenkort aan de slag met zes nummers van Van Halen. Het 'Van Halen Hits Pack 01' bevat zes nummers, die je los kunt kopen voor twee euro of als pakket voor 10 euro.

Het betreft de volgende nummers:

 • Ain’t Talkin’ ‘Bout Love
 • Runnin’ With The Devil
 • Hot For Teacher
 • Dance The Night Away
 • And The Cradle Will Rock…
 • Unchained

De nummers zijn vanaf 26 november te downloaden. Je kunt hieronder een voorproefje vinden.

OESO: onderwijs in Nederland scoort goed

Nederland presteert op het gebied van onderwijs goed in vergelijking met andere landen van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Scholieren krijgen meer les, ze zijn beter voorbereid op de arbeidsmarkt en later minder vaak werkloos ten opzichte van mensen met dezelfde opleiding in de andere OESO-landen.

Dat komt naar voren in het landenrapport over 2015 van de OESO, een samenwerkingsverband waarbij 34 welvarende landen zijn aangesloten.

Van de mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma heeft acht op de tien een baan. In de andere landen is dat 75 procent. Bovendien is in Nederland een derde van de 25- tot 34-jarigen hoger opgeleid dan hun ouders. Het gemiddelde in de OESO is 28 procent.

Oudere leraren
Ook gaan Nederlandse kinderen al op jongere leeftijd - vier jaar - naar school en krijgen ze meer les. Op de basisschool zijn er 940 verplichte lesuren terwijl dat elders gemiddeld 804 uur is. In het voortgezet onderwijs zitten scholieren 1000 uur in de klas tegenover gemiddeld 916 uur in de andere landen.

Er zijn in Nederland meer oudere leraren. De helft van de leraren die les geven in de hogere klassen van havo, vwo en mbo is boven de vijftig jaar. Elders is dat een derde. Op de basisschool is 40 procent ouder dan vijftig jaar, terwijl dat elders gemiddeld 30 procent is. Tegelijkertijd zijn er in Nederland meer leraren op de basisschool jonger dan dertig jaar.

Ook zijn meer jonge vrouwen in Nederland hoger opgeleid dan elders. Maar hun inkomen is gemiddeld 17 procent lager dan dat van mannen met eenzelfde niveau.

OESO: onderwijs in Nederland scoort goed
OESO: onderwijs in Nederland scoort goed (Foto: ANP)

Rainbow Six Siege NVIDIA GameWorks Trailer

NVIDIA heeft een trailer op YouTube geplaatst waarin de graphics worden getoond in Rainbow Six Siege op een pc met Nvidia Geforce GTX. Als we NVIDIA mogen geloven zullen spelers die een Geforce hebben straks betere details hebben in het spel.

Ook komt er een bundel waarbij er gekozen kan worden voor Rainbow Six Siege of Assassin’s Creed Syndicate samen met een Geforce kaart. Rainbow Six Siege is vanaf 1 december beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. 

Winston en Halina genomineerd voor Dom Bontje

Presentator Winston Gerschtanowitz en actrice Halina Reijn zijn dit jaar genomineerd voor de titel 'Dom Bontje'. Dat heeft de dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren onthuld. Gerschtanowitz droeg een jas met coyotebont en Reijn is genomineerd omdat zij werd gesignaleerd met een jas van coyotebont en een muts van vossenbont.

Andere genomineerden zijn zanger Jan Smit, presentatrice Anouk Smulders, ontwerper Mart Visser en prinses Beatrix. Directrice Nicole van Gemert van Bont voor Dieren laat weten dat ze met de verkiezing aandacht wil vragen voor dierenleed. "Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bontkraag blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is. Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd."

Tot 31 december kan er via de website van Bont voor Dieren gestemd worden. In januari 2016 wordt bekend wie zich Dom Bontje van 2015 mag noemen. Eerder gingen Máxima, Sylvie Meis, Gerard Joling en Natasja Froger met de oneervolle titel naar huis.

Winston en Halina genomineerd voor Dom Bontje
Winston en Halina genomineerd voor Dom Bontje (Foto: BuzzE)

Amsterdamse basisschoolleraar verdacht van kinderporno

Een leraar van de Amsterdamse basisschool de Rivieren is per direct geschorst omdat hij wordt verdacht van het in bezit hebben en verspreiden van kinderporno. Volgens de politie zijn er geen aanwijzingen dat hij ook ontucht zou hebben gepleegd met leerlingen of enig ander kind, zo schrijft het bestuur van de Amsterdamse Oecumenische Scholengroep (AMOS) in een verklaring.

De schorsing volgde nadat de zedenpolitie vorige week de scholengroep op de hoogte bracht van de verdenkingen. "Bestuur en school zijn vanzelfsprekend zeer geschrokken van dit bericht", staat verder in de verklaring.

Volgens een woordvoerder van AMOS was er maandagavond een informatie-avond voor ouders van de school, waarbij ook een team van de GGD en zedenpolitie aanwezig was om vragen te beantwoorden.

De docent blijft in elk geval geschorst zolang het onderzoek voortduurt, aldus de zegsman.

Basisschoolleraar verdacht van kinderporno
Basisschoolleraar verdacht van kinderporno (Foto: ANP)

Sauber en Manor willen eerdere betaling Ecclestone

De Formule 1-teams Sauber en Manor hebben bij F1-baas Bernie Ecclestone het verzoek neergelegd om eerder hun betalingen voor 2016 te mogen ontvangen. Vorige maand deed Force India al met succes een soortgelijk verzoek.

De reden voor de vraag van Sauber en Manor is dat Ecclestone met zijn bedrijf Formula One Management de teams tussen februari en november maandelijks uitbetaalt aan de hand van historische prestaties en op basis van het constructeurskampioenschap van het vorige jaar. Het meeste geld wordt echter uitgegeven in december en januari wanneer de nieuwe auto ontwikkeld wordt en leveranciers betaald willen worden. Deze vragen na het faillissement van Marussia en Caterham eerder hun geld dan in het verleden.

Voorafgaand aan dit seizoen vroegen Force India, Sauber en Lotus al om een eerdere betaling door Ecclestone. De andere teams stemden hier toen unaniem mee in.

'Meerderheid Britten wil uit EU'

Voor het eerst wil een meerderheid van de Britten uit de Europese Unie. Dat blijkt uit een peiling na de aanslagen in Parijs uitgevoerd in opdracht van de Britse krant The Independent. Voor het onderzoek zijn 2000 mensen ondervraagd en van hen is 52 procent voor de Brexit.

Peilingen door The Independent in juni, juli en september gaven nog een meerderheid van 55 procent voor blijven. Berichtgeving over de vluchtelingencrisis bracht enige verschuiving in oktober naar 53 procent voor blijven en 47 voor vertrek. Door de aanslagen in Parijs is de verschuiving verder doorgeschoten.

Voorstanders van het Britse vertrek komen vooral uit het kamp van de eurosceptische partij UKIP (93 procent) en van de Conservative Party van premier Cameron (54 procent). Een meerderheid van de aanhangers van Labour, Liberal Democrats, Schotse Nationale Partij en de Groenen is voor blijven.

De steun voor de EU is het grootst in Schotland met 60 procent, gevolgd door Wales met 56 procent. In Zuidwest-Engeland is slechts 40 procent voor EU-lidmaatschap en in Oost-Engeland 43 procent. Eind 2017 vindt in Groot-Brittannië een referendum plaats over de vraag of het land in de EU moet blijven.

'Meerderheid Britten wil uit EU'
'Meerderheid Britten wil uit EU' (Foto: ANP)

Gratis naar de dierenarts in Amsterdam

Mensen met een stadspas kunnen in Amsterdam vanaf volgend jaar een eenmalig gratis consult krijgen bij de dierenarts voor hun huisdier. Mocht het dier een behandeling nodig hebben die meer dan honderd euro kost, springt de gemeente financieel bij.

Amsterdam start een pilot om te voorkomen dat armlastige mensen hun zieke huisdieren dumpen of er afstand van doen omdat ze de behandeling niet kunnen betalen. De gemeente geeft aan dat veel inwoners van de stad te laat, of zelfs helemaal niet naar de dierenarts gaan, omdat ze te behandeling niet kunnen betalen.

De stadspas is een kortingskaart waarmee mensen met een laag inkomen korting kunnen krijgen op sociale, culturele en sportactiviteiten. Ook mensen met een AOW uitkering komen in aanmerking voor de stadspas.  

Gerard Ekdom geeft winterfeest

Gerard Ekdom geeft op vrijdag 11 december een groot feest voor zijn luisteraars. Voor de Winter BBQ, zoals het feest heet, wordt de Parade in Den Bosch omgetoverd tot een 'winterwonderland met kerstbomen, schaatsbanen, vuurkorven en eetkraampjes', zo laat BNN-VARA dinsdag weten.

Tijdens het feest zijn er liveoptredens, de barbecue wordt er aangestoken en voor de vroege bezoekers is er een stevig ontbijt. "Ik ben gek op kerst en ik ben gek op barbecueën. En dat kan nu eindelijk eens samen op één dag. The two most wonderful times of the year."

Ekdoms Winter BBQ is van 06.00 tot 09.00 uur ook live te horen op NPO Radio 2. Het evenement gaat daarna nog een paar uurtjes door, tot 12.00 uur.

Gerard Ekdom geeft winterfeest
Gerard Ekdom geeft winterfeest (Foto: BuzzE)

Paaspop onthult eerste namen line-up

Underworld, Enter Shikari, Fresku en Fun Lovin' Criminals spelen in 2016 op Paaspop. Dat heeft het festival dat in maart plaatsvindt op het festivalterrein De Molenheide in Schijndel dinsdag onthuld.

Ook onder anderen Jett Rebel, Ashton Brothers, Douwe Bob, Jack Parow, Mucas Hamming en Saybia staan volgend jaar op het podium van Paaspop. Het festival heeft dinsdag de eerste 34 acts vrijgegeven. In de komende weken zullen nog meer namen bekend worden gemaakt.

Paaspop vindt dit jaar plaats van vrijdag 25 tot en met zondag 27 maart. De verkoop van de zogenoemde Early Bird-tickets voor het festival begint zaterdag.

Paaspop onthult eerste namen line-up
Paaspop onthult eerste namen line-up (Foto: BuzzE)

Belgische koning vraagt hulp collega Marokko

De Belgische koning Filip heeft zijn Marokkaanse evenknie Mohammed VI gebeld en gevraagd om nauwe samenwerking op het gebied van inlichtingen en veiligheid. Het gesprek was maandag. Het is onmiddellijk gevolgd door telefonisch contact tussen de Marokkaanse en de Belgische ministers van Binnenlandse Zaken en mensen van de inlichtingendiensten van beide landen. Dit melden Marokkaanse media dinsdag.

België vreest aanslagen door Belgen van Marokkaanse afkomst. Samenwerking tussen Marokko en Frankrijk leidde bijna een week geleden tot een grote politie-actie in de Parijse voorstad Saint-Denis en de dood van 'topterrorist' Abdelhamid Abaaoud. Abaaoud was een jihadist uit de Brusselse wijk Molenbeek. De bloedige aanslagen in Parijs van 13 november zouden in Molenbeek zijn beraamd.

Belgische koning vraagt hulp collega Marokko
Belgische koning vraagt hulp collega Marokko (Foto: ANP)

Project Cars blijft ook volgend jaar DLC krijgen

Ondanks dat er na de release van Project CARS meteen al over een nieuwe deel gesproken werd blijft de ontwikkelaar, Slightly Mad Studios druk bezig met het eerste deel. De studio heeft bekend gemaakt om volgend jaar met een aantal DLC te komen.

Om te kijken wat de fans van het spel graag zouden willen zien in de DLC is er een enquête online gezet waarin je een aantal vragen kunt beantwoorden. Deze kun je hier invullen. De studio wil hiermee inzicht krijgen wat de fans precies zouden willen zien. Project CARS is beschikbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

9 minuten Unravel gameplay

Tijdens de E3 eerder dit jaar in Los Angeles werd Unravel aangekondigd. In het spel speel je als Yarny, een soort gebreide knuffel die met een losse rode draad probeert om zich door de levels heen te banen.

IGN heeft nu een video online gezet waarin er 9 minuten gameplay te zien is van het spel. Unravel komt in 2016 uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Lees ook de preview die eerder al op FOK! verschenen is.

Gears of War: Ultimate Edition pc-versie komt er echt aan

Gears Of War: Ultimate Edition moet nog altijd uitkomen voor de pc. Dit heeft een communitymanager met de naam TC PezRadar bevestigd. De pc-versie die eerder dit jaar al was aangekondigd heeft vooralsnog geen datum.

De pc-versie van Gears of War: Ultimate Edition geeft de mogelijkheid om de game in 4K-resolutie spelen en maakt gebruik van DirectX 12. Nog even geduld hebben dus tot er meer informatie beschikbaar komt. In augustus kwam Gears of War: Ultimate Edition uit voor Xbox One.

gow

Beckenbauer ontkent corruptie

Franz Beckenbauer heeft in de affaire rond de toewijzing van het WK voetbal van 2006 aan Duitsland opnieuw ontkend dat er corruptie in het spel is geweest. 'Der Kaiser' zei dat maandagavond in een interview met Sky. "Als er een zwarte kas was geweest of poging tot omkoping dan had ik daar zeker iets van meegekregen. Ik heb een schoon geweten."

Beckenbauer zou als voorzitter van het organisatiecomité in 2000 FIFA-bobo Jack Warner, inmiddels voor het leven geschorst, WK-tickets hebben beloofd en ontwikkelingshulp voor diens voetbalbond van Trinidad en Tobago. Vlak daarna kreeg Duitsland het WK met een stemmenverhouding van 12-11. De voormalig international ontkent dat er een verband bestaat.

De details kon hij zich niet herinneren. "Ik weet niet of dat met naïviteit te maken heeft. Ik heb honderden papieren, contracten ondertekend zonder een regel gelezen te hebben. Als ik iemand vertrouw dan krijg die alles van mij gedaan", aldus Beckenbauer.

Hij sluit niet uit dat daar ook dubieuze overeenkomsten tussen zaten. "Het kan zijn dat een tovenaar nog iets tevoorschijn haalt uit een prullenbak, kluis of archiefkast. Ik zou het niet weten. Maar ik geloof zo langzamerhand dat het nu wel genoeg is geweest."

Beckenbauer ontkent corruptie
Beckenbauer ontkent corruptie (Foto: ANP)

Elephone M2

Het zal jullie niks verbazen dat Elephone weer een nieuw model op de markt heeft gebracht. Ze hebben verschillende series en de M-serie is gericht op het bedrijfsleven. Ze hebben vooral het ontwerp hierop gericht met een strak en dun design. Onder de motorkap is het prima op orde met een FullHD-scherm, 3GB werkgeheugen en de MT6753 processor. Een vingerafdrukscanner ontbreekt het niet aan en de Sony IMX214 camerasensor moet zeker voorzien in mooie plaatjes. 

Mogelijk een Free-to-play versie PES 2016

Op de site van de Australian Classification Board wordt een free-to-play versie van Pro Evolution Soccer 2016 vermeld. De Australian Classification Board is een website waar leeftijdsclassificaties bepaald worden voor bijvoorbeeld games.

De game krijgt de naam 'Pro Evolution Soccer 2016 Free to Play’, maar verder is er geen informatie beschikbaak op dit moment. Konami zelf heeft ook nog geen informatie uitgegeven. 

pes

Just Cause 3 systeemvereisten

Eerder deze week verscheen er al een boxart van de pc-versie, maar de specs die daarop staan blijken niet te kloppen. Avalanche, de ontwikkelaar van Just Cause 3 heeft nu de definitieve specs aangekondigd.

Minimum Specifications 

 • OS: Vista SP2, Win 7 SP1, Win 8.1 (64-bit Operating System Required) 
 • CPU: Intel Core i5-2500K, 3.3 Ghz | AMD Phenom II X6 1075T 3 Ghz 
 • Memory: 6GB RAM 
 • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 670 (2GB) | AMD Radeon HD 7870 (2GB) 

Recommended Specifications 

 • OS: Vista SP2, Win 7 SP1, Win 8.1 (64-bit Operating System Required) 
 • CPU: Intel Core i7-3770, 3.4 GHz | AMD FX-8350, 4.0 GHz 
 • Memory: 8 GB Ram 
 • Graphics: NVIDIA GeForce GTX 780 (3GB) | AMD R9 290 (4GB) 

Just Cause 3

Danny Froger: auto-ongeluk was superstom

Danny Froger weet het zeker: hij stapt nooit meer met een druppel alcohol op in de auto. 'Het was gewoon superstom', zegt Danny tegen het AD over het eenzijdige auto-ongeluk dat hij zo'n twee maanden geleden kreeg.

'Maar ik heb een keiharde les geleerd en dit gaat echt nooit meer gebeuren', vervolgt de 27-jarige zanger die benadrukt dat hij heel erg blij is dat hij er nog is. 'Er heeft echt een engeltje op mijn schouder gezeten.'

Bij het ongeluk liep Danny een zwaar gekneusde long en vijf gebroken ribben op. Hij lag daarop vier dagen in het ziekenhuis en moest daarna nog drie weken thuis op bed liggen. 'Nu gaat het alweer stukken beter. Ik denk dat ik op 85 procent van mijn kunnen zit.'

Afgelopen weekend stond de artiest weer op het podium met zijn groep Gents. Danny bekent dat hij heel zenuwachtig was voor het optreden, misschien wel omdat zijn familie en vrienden erbij waren. 'Maar toen ik eenmaal op het podium stond, viel dat weg. Ik was gewoon erg gelukkig: ik was er weer.'

Danny Froger: auto-ongeluk was superstom
Danny Froger samen met zijn vader René. Danny noemt zijn auto-ongeluk 'superstom'. (Foto: BuzzE)

'Chocola en suikergoed in prijs omhoog'

Wie van chocola en ander snoepgoed houdt, kan geld besparen door nu een voorraadje aan te leggen. Volgend jaar worden deze producten namelijk een stuk duurder doordat de prijzen van de grondstoffen stijgen, zo voorziet het economisch bureau van ABN AMRO.

Chocola is sinds januari dit jaar al ruim 3 procent in prijs omhooggegaan. De bank houdt er rekening mee dat de stijging voorlopig in eenzelfde tempo aanhoudt. Het is voor chocolamakers een stuk duurder geworden om cacao in te kopen. De oogst valt tegen als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Hierdoor is er meer vraag naar het product dan aanbod.

Suikergoed werd in de schappen juist 2,5 procent goedkoper. Maar sinds eind september is de suikerprijs op de grondstoffenmarkt met een kwart gestegen, als gevolg van voorraadtekorten. Consumenten zullen dit komend jaar gaan merken in hun portemonnee. Waarschijnlijk wordt de prijsdaling van dit jaar helemaal tenietgedaan.

ABN AMRO heeft in zijn dinsdag gepubliceerde rapport ook gekeken naar de prijs van koffie. Die is voor consumenten sinds begin dit jaar met ongeveer een procent afgenomen. Het gaat de laatste tijd goed met de koffieoogsten in landen als Brazilië en Colombia. Hierdoor liep de marktprijs van koffie met ruim een vijfde terug. Het ziet er wel naar uit dat de marktprijs komende maanden weer licht aantrekt. Dit heeft te maken met slecht weer en krappere voorraden, aldus ABN AMRO.

'Chocola en suikergoed gaan in prijs omhoog'
'Chocola en suikergoed gaan in prijs omhoog' (Foto: ANP)

Maarten Heijmans (Ramses) wint International Emmy

Maarten Heijmans heeft maandagavond in New York een International Emmy Award gewonnen. De 31-jarige Nederlander kreeg de prijs in de categorie beste acteur voor zijn rol in de serie Ramses.

De overige genomineerden waren de Turkse Engin Akyurek, de Britse Rafe Spall en de Braziliaanse Emilio de Mello voor zijn rol in Psi, dat de prijs voor beste dramaserie won.

In Ramses was Heijmans te zien als Ramses Shaffy, die in de jaren zestig en zeventig furore maakte met zijn gezelschap Shaffy Chantant. Hij trad veel op met zijn grote liefde Joop Admiraal en zijn beste vriendin Liesbeth List. De hoofdrollen werden vertolkt door Heijmans, Thomas Cammaert en Noortje Herlaar. Vorig jaar won het tv-drama van regisseur Michiel van Erp al de Prix Europa voor beste Europese tv-serie van het jaar.

De International Emmy Awards worden jaarlijks toegekend aan de beste internationale tv-producties. Vorig jaar won de Nederlandse Bianca Krijgsman de prijs voor beste actrice voor haar hoofdrol in het drama De Nieuwe Wereld.

Maarten Heijmans wint International Emmy
Maarten Heijmans wint International Emmy (Foto: BuzzE)

Naam doet er niet toe bij overboeken geld

Bij het overboeken van geld doet het er niet toe of bij het rekeningnummer ook de juiste naam is opgegeven. Geen van de grote Nederlandse banken controleert bij het overboeken of de juiste naam aan het betreffende rekeningnummer is gekoppeld. Wel laten ze consumenten in de waan dat controle plaatsvindt, aldus de Consumentenbond.

Onlangs is de bond met Betaalvereniging Nederland in gesprek gegaan om te kijken hoe consumenten beter geholpen kunnen worden na een foute overboeking. "We zijn teleurgesteld dat de banken ons hebben laten weten geen verbeteringen door te voeren", zegt directeur Bart Combée dinsdag.

Volgens de bond wordt fraude voor kwaadwillenden door het ontbreken van controle wel erg eenvoudig. De banken zouden slechts om de tafel willen met de belangenvereniging om te kijken of ze vanaf 1 januari 2016 het aantal foute overboekingen in kaart kunnen brengen.

De klantenservices van de grote banken, op die van ING na, denken volgens de Consumentenbond nog altijd dat banken de naam controleren bij geld overmaken. Medewerkers zijn ook slecht op de hoogte van de controle bij overboekingen. Navraag door de bond leert dat banken ook bewust om een naam vragen om klanten niet onnodig ongerust te maken.

Naam doet er niet toe bij overboeken geld
Naam doet er niet toe bij overboeken geld (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: ga maar terug naar bed

Vandaag belooft een dag te worden waarvan je denkt: "was ik maar in bed gebleven". Kou, nat en grijs. De zon krijgt nauwelijks de kans vandaag. In het hele land is er kans op regen, in de Limburgse heuvels kan zelfs droge sneeuw vallen, waardoor het daar wit kan uitslaan. Met een maximumtemperatuur van 4 tot 7 graden is het echt van dat weer om thuis onder een dekbed op de bank te kruipen en een filmpje te gaan kijken! De wind komt overigens uit het zuid tot zuidwesten en is vrij krachtig! 

Bondage plaatste gisteren deze mooie lucht in het Weer, Klimaat en Natuurrampenforum. 

Mooie lucht in Assen (Foto: Bondage)
Mooie lucht in Assen (Foto: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1963 werd Lee Harvey Oswald doodgeschoten door Jack Ruby. De moord was live te zien op televisie. 

* In 1983 werd Loesje opgericht. 

* In 1859 publiceerde Charles Darwin zijn boek "De oorsprong der Soorten". De eerste druk was meteen uitverkocht. 

PvdA en GroenLinks presenteren klimaatwet

In 2050 moet de uitstoot van kooldioxide (CO2) verminderd zijn met 95 procent en moet onze energievoorziening voor de volle 100 procent duurzaam zijn. Dat staat in een wetsvoorstel dat de fractievoorzitters Diederik Samsom (PvdA) en Jesse Klaver (GroenLinks) gaan indienen.

Het is zeer uitzonderlijk dat fractievoorzitters een initiatiefwetsvoorstel indienen, helemaal als zij zowel van de oppositie als van een regeringspartij zijn. Samsom en Klaver maakten hun initiatief maandag bekend in het tv-programma Pauw.

In hun voorstel maakt het kabinet elk jaar een klimaatbegroting met wettelijke doelen voor CO2-uitstoot, energiebesparing en duurzame energie. In 2030 moet de CO2-uitstoot 55 procent lager liggen dan in 1990, het jaar van de 'Kyoto-afspraken'. Volgens Samsom kunnen in 2030 alle auto's elektrisch rijden, hoeven er geen kolencentrales meer te zijn en halen we onze energie grotendeels uit windenergie en uit zonne-energie.

Prinsjesdag
Net als de rijksbegroting moet de klimaatbegroting op Prinsjesdag worden gepresenteerd en worden opgesteld onder verantwoordelijkheid van de premier. Eens in de vijf jaar moet er een klimaatplan komen dat de basis is van de jaarlijkse klimaatbegrotingen.

Samsom en Klaver hopen op reacties van onder meer maatschappelijke organisaties en de Algemene Rekenkamer op hun initiatief. Die zullen ze verwerken voordat ze het initiatiefwetsvoorstel definitief indienen in de Tweede Kamer.

'De initiatiefwet maakt serieus werk van klimaatbescherming en is in lijn met wat de wetenschap nodig acht om de meest schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen. De mensheid ligt op ramkoers met de planeet en zichzelf. De klimaatwet komt dan ook geen dag te laat', zeggen Milieudefensie, Natuur & Milieu en Greenpeace in een reactie.

PvdA en GroenLinks komen samen met klimaatwet
PvdA en GroenLinks komen samen met klimaatwet (Foto: ANP)

Stoner wordt testcoureur voor Ducati

Tweevoudig MotoGP-wereldkampioen op de motor Casey Stoner keert terug bij Ducati. Hij gaat bij de Italiaanse motorfabrikant als testcoureur aan de slag, meldde het beroemde merk maandag.

Stoner stopte in 2012, maar ging daarna al snel aan de slag als testrijder bij Honda. Nu maakt hij dus de overstap naar zijn oude liefde. Met Ducati behaalde hij in 2007 zijn eerste wereldtitel. De tweede titel behaalde de inmiddels dertigjarige coureur op een Honda.

"Ik heb geweldige herinneringen aan het werken met de mensen hier en aan het merk Ducati. Om weer met hen te mogen werken, is een prachtige kans", zei Stoner.

Stoner wordt testcoureur voor Ducati
Stoner wordt testcoureur voor Ducati (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
CD: Possessed - Revelations Of Oblivion
special
Blood Red Shoes: 'Mensen kunnen wel wat gekte gebruiken'
preview
Paranoia: Happiness is Mandatory
preview
Overpass
review
Life is Strange 2 - Wastelands
preview
Code Vein
©FOK.nl e.a.