ZUK Z1, een Chinaphone van Lenovo

5. Prestaties en software

 

ZUK heeft voor de Z1 gekozen voor de Snapdragon 801, waar de meeste ‘flagships’ uitkomen met de Snapdragon 810. Dit heeft echter een goede reden; volgens ZUK maar ook Cyanogen is de Snapdragon 801 een betere SoC dan de 810: stabielere perfomance, beter batterij gebruik, minder hitte ontwikkeling en toch een perfomance die in de buurt komt van de 810.

De prestaties van de Z1 zijn behoorlijk. Het hier geteste toestel kwam met de ZUI rom, en is later geflashed naar de preview rom van CyanogenOS 12.1. In de ZUI rom was de performance al zeer goed te noemen (met bijvoorbeeld een Antutu score van 47k), in CyanogenOS 12.1 voelt het toestel echt super aan. Het toestel reageert erg snappy, wisselen van apps gaat vloeiend en games draaien zonder problemen.

De Z1 met zijn Snapdragon 801 komt aardig dicht in de buurt van de 810’s en Helios X10’s.

De scores hieronder zijn van de preview versie van CyanogenOS 12.1. Er zitten nog enkele verbeteringen in de release-versie die eind deze maand uitkomt.

Benchmarks

  • Antutu: 43637
  • Geekbench: 980 Single Core / 2304 Multi Core
  • Vellamo: 1661 Single Core / 1832 Multi Core
  • Futuremark Ice storm extreme: 16799

zuk-antutu1 (Foto: rene90)zuk-antutu2 (Foto: rene90)

GPS

De GPS in de ZUK werkt behoorlijk snel. Met mobiel netwerk en gps aan binnen een aantal tellen een goede fix en redelijk accuraat. (GPS blijft soms wel lastig in Hong Kong met de vele bebouwing).

zuk-gps3 (Foto: rene90)zuk-gps4 (Foto: rene90)

Wifi

WiFi gaat via B/G/N of AC netwerken en ook hier laat de Z1 geen steken vallen. Je haalt goede snelheden en de verbinding is behoorlijk stabiel. Wel heeft de Z1 soms moeite met login pagina’s op sommige wifi-netwerken (in Hong Kong maken ze hier vrij veel gebruik van), maar dit is waarschijnlijk een softwarematige instelling.

Bellen / bereik

De ontvangst is goed, nergens last gehad van gedropte gesprekken of signaalverlies.
Wisselen van 3G naar 4G en vice versa gaat ook zonder problemen. De Z1 is dualsim, echter kan 3G of 4G maar op 1 sim actief zijn. De andere sim is 2G. Wel is deze gewoon standby. 

Software

Een unieke feature van ZUK is het partnership met Cyanogen. Zij leveren niet alleen de software, Cyanogen werkt ook actief mee aan het optimaliseren van de software voor de Z1, en dit merk je. Het OS reageert snappy, de meeste handelingen gaan lekker vlot. Ook maakt de software volledig gebruik van de vingerafdruksensor. Op dit moment nog voor het unlocken maar later gaat deze ook fungeren als navigatieknop. In de Chinese versie met ZUI werkt dit al, en Cyanogen is hard bezig om dit ook in de CyanogenOS versie te stoppen.

zuk-homescreen (Foto: rene90)

Cyanogen is een van de populairste roms voor Android, mede door zijn hoge customibilisatie. Vrijwel alles is aan te passen aan hoe jij het wil. En je zal ook geen bloatware aantreffen op de ZUK Z1. Een van de leuke nieuwe functies is AudioFX, een equaliser die daadwerkelijk ook goed werkt.

Over de software valt een hoop te schrijven maar dat is meer voor een algemeen Cyanogen topic. Op de ZUK Z1 werkt CyanogenOS perfect. Het toestel wat hier gereviewed is, kwam met de Chinese rom, ZUI. Dit is op zich een goede vrij stock rom, maar met CyanogenOS komt de Z1 echt tot leven. Hopelijk blijft de partnership tussen ZUK en Cyanogen dan ook lang door gaan en blijven er ook regelmatig OTA-updates komen.