ZUK Z1, een Chinaphone van Lenovo

3. Design en bouwkwaliteit

 

De ZUK Z1 ziet er degelijk uit. Het is een vrij bekend design met zijn witte (of grijze) voorkant, zilveren rand rondom het toestel en ook de ‘iPhone’ streepjes ontbreken niet. De achterkant is een plastic cover (voor zover te zien niet verwijderbaar) waar in het midden de camera, dual led flitser en sensor zijn te vinden. Aan de rechterzijde vind je de volume rocker en de aan/uit-knop. Onderop de USB Type-C aansluiting en daarnaast de microfoon en enkele speaker. Aan de linkerzijde vind je de simtray.

zuk-rand (Foto: rene90)

zuk-achterkant (Foto: rene90)

zuk-typec (Foto: rene90)

Aan de voorzijde valt op dat het scherm maar een kleine witte rand heeft aan de beide zijkanten, maar een vrij grote rand aan de onderzijde. En de vingerafdruksensor / homeknop zit hier vrij naar beneden geplaatst. Dit maakt het toestel wat langer dan de meeste toestellen maar in gebruik merk je hier niet veel van. Door de afgeronde zijkanten is het toestel goed vast te houden, ook in één hand. De bovenzijde is wat minder groot, en hier vind je de notificatie-led, speaker en frontcamera. Het design ziet er gewoon degelijk uit, misschien ietwat ongeinspireerd maar nergens lelijk.

zuk-knop (Foto: rene90)

Dan de bouwkwaliteit: hierin merk je dat dit misschien wel de eerste telefoon voor ZUK is maar dat Lenovo ze een hoop ervaring heeft meegegeven. Het toestel kraakt nergens, en voelt niet goedkoop aan. Ook is de telefoon niet echt zwaar (zoals bijvoorbeeld wel de Oukitel U8). De USB-aansluiting zit vrij strak in de behuizing, hetzelfde geldt voor de knoppen. Aan alles merk je dat het hier om een degelijk merk gaat met kwaliteit zoals gevestigde merken.