Mstar S700, het zusje van

6. Software

 

Eindelijk eens een stock Android 5.0 die gewoon soepel werkt vanuit de fabriek. Vaak genoeg heb je toestellen die met een ROM komen met haperingen waardoor er eerst nog een aantal updates moeten komen (wat soms lang kan duren) voordat het allemaal goed en vloeiend werkt. Ook de gestures zoals double-tap zitten gewoon ingebakken. Met 2 GB werkgeheugen kom je in de praktijk goed uit. Als je veel gaat multitasken zal je merken dat de Mstar af en toe een app moet sluiten maar tijdens mijn gebruik ben ik dit maar weinig tegen gekomen. 

mstar-android (Foto: rene90)

Vingerafdruksensor

Dat is een goed geplaatste sensor. Voor het registreren en opslaan van een vingerafdruk moet je  een aantal keer de sensor aanraken zodat hij hem volledig kan registreren. Als dat gelukt is kan je deze manier gebruiken om je telefoon te ontgrendelen. Wel een minpunt is dat er nu geen notificaties binnen komen op je scherm als deze vergrendeld is. Dit is iets wat Mstar hopelijk gaat aanpassen, die toezegging hebben ze wel gedaan.  

Ook een prettige feature is het instellen van een applicatie waar je met je vinger eerst moet ontgrendelen, handig dus voor de bankieren-app bijvoorbeeld. Een klein puntje hierbij is wel dat als er een notificatie binnen komt je de beveiliging kan omzeilen. Dit kan je weer voorkomen door de meldingen voor die app uit te zetten. 

In het gebruik werkt de sensor ook gewoon goed, en dat is iets wat niet altijd zo is. Je hoeft geen moeite te doen om je vinger te plaatsen en deze wordt goed geregistreerd. Ook de snelheid hiervan is boven verwachting goed en er zit vrijwel geen vertraging tussen het plaatsen en ontgrendelen. 

mstar-vingerscanner (Foto: rene90)mstar-applock (Foto: rene90)


Ondersteuning

Even een korte opmerking over de ondersteuning van Mstar. Met het toestel dat ik ontving was het probleem dat deze maar 2 GB ‘interne opslag’ had, de plek waar de telefoon de apps opslaat waarvan je sommige daarna weer kan verplaatsen naar het telefoon geheugen. Helaas zijn er genoeg apps die dit niet kunnen waardoor die 2 GB snel vol zit en je dan met een toestel zit waar je weinig mee kan.

Na mijn opmerkingen heeft Mstar direct de nieuwe batch toestellen met een aangepaste ROM verstuurd en mij ook geholpen om mijn model te flashen zodat dit probleem is opgelost. Een nette ondersteuning dus, maar voor mij nog wel de vraag waarom één partitie niet gewoon mogelijk is omdat je ook op je interne opslag media kan opslaan?