Gadget: Nokia Lumia 930

Als fervent Windows Phone-gebruiker is het altijd leuk om het nieuwste toestel te kunnen testen. Dus toen ik de Nokia Lumia 930 in mijn handen kreeg, was ik erg nieuwsgierig of dit toestel mij zou kunnen overtuigen om mijn huidige toestel, de Nokia Lumia 920, te vervangen.

Nokia Lumia 930

Wat opvalt bij de Nokia Lumia 930, in tegenstelling tot de Nokia Lumia 920, is dat Nokia nog eens extra kritisch naar design heeft gekeken en heeft geprobeerd hun nieuwe vlaggenschip net dat extra beetje ‘look & feel’ te geven. Dit is in mijn optiek goed gelukt. Je zou kunnen zeggen dat het toestel van een afstandje door de aluminiumbody wellicht "Apple-achtig" overkomt, maar door de grote, rechtere vorm en het opvallende 5-inch scherm is het toestel onderscheidend genoeg. Ook de opvallende kleuren dragen natuurlijk hun steentje bij.

Lumia 930 green

De Nokia Lumia 930 is voorzien van Windows Phone 8.1 en werkt erg snel. Het toestel is namelijk voorzien van een Qualcomm Snapdragon 800 processor en heeft twee gigabyte geheugen. Hoewel je dit niet eens zozeer in het besturingssysteem merkt, wat natuurlijk het kenmerk is van Windows Phone 8, is het verschil wel duidelijk zichtbaar bij het gebruik van verschillende apps. Waar ik met mijn Lumia 920 soms een halve seconde moet wachten voordat bijvoorbeeld WhatsApp, Facebook en Twitter zijn gestart, reageren deze apps letterlijk meteen op de Lumia 930 en dat valt op. Ook is het laden van websites een stuk sneller geworden.

De kwalitiet van het 5-inch scherm van het toestel is ook zeker een extra vermelding waard. Met een resolutie van 1920x1080 is alles haarscherp, zelfs buiten in de felle zon. Het toestel past namelijk, afhankelijk van het licht buiten, automatisch de helderheid aan. Dus zelfs op een zonnig terras kun je moeiteloos internetten en je berichten controleren. De Nokia Lumia 930 is tevens voorzien van de laatste Cyan-update van Nokia. Dit houdt in dat je ten opzichte van andere, niet Nokia, Windows Phone 8.1-toestellen net even iets meer features krijgt. Ook de is batterij van de Nokia Lumia 930 aangepakt. Deze gaat bij normaal gebruik namelijk ruim andere halve dag mee. Dat is bijna twee keer zolang als de Nokia Lumia 920.

Nokia Lumia 930

De Nokia Lumia 930 bevat een nieuwe 20-megapixel PureView-camera waarmee de lat voor telefooncamera’s weer een nieuwe hoogte bereikt, althans volgens eigen zeggen. Ik heb namelijk een test gedaan door dezelfde foto’s met mijn Nokia Lumia 920 te maken om te zien of er een merkbaar verschil is. Dit omdat de foto’s op een Nokia Lumia 920 ook al van zeer hoge kwaliteit zijn.

Hoewel de foto’s inderdaad een hoge kwaliteit hebben is het opvallend dat de foto’s van de Nokia Lumia 930 onder bepaalde omstandigheden (weinig- of met tegenlicht) niet veel beter zijn dan de Nokia Lumia 920. De Nokia Lumia 930 benut dus kennelijk (nog) niet volledig alle camerafuncties. Dit fenomeen zag je ook bij de Lumia 920 toen deze net op de markt kwam en dat is later met updates rechtgetrokken. Dit zal dan ongetwijfeld voor de Lumia 930 ook zo zijn.

Lumia 920

Lumia920920 leaves

Lumia 930

Lumia 930 speeltuinLumia 930 Leaves

De hoeveelheid apps, ook wel de “App-Gab” genoemd, loopt nog steeds achter, maar je kunt inmiddels in de Store wel de belangrijkste apps vinden. Hetzij een officiële app of via een app gemaakt door een third party-ontwikkelaar. Dus ja, het aantal apps loopt achter, maar mag inmiddels geen echte reden meer zijn om Windows Phone links te laten liggen.

De Nokia Lumia 930 is een erg goed toestel die qua features en design goed mee kan komen met een Galaxy S5 en iPhone 5S. Ook doen de prestaties zeker niet onder voor de eerder genoemde. Wel voelt het toestel net niet innovatief genoeg aan. Zeker als je al in het bezit bent van een high-end Windows Phone 8-toestel zullen de nieuwe specs, hoewel de hogere snelheid en de betere kwaliteit van het scherm zeker merkbaar zijn, mogelijk net niet voldoende zijn om je over de streep te trekken.

Misschien kun je dit wel het beste vergelijken met: waarom zou je een iPhone 5 kopen als je al in bezit bent van een iPhone 4S? Helaas voor Microsoft staan er bij Apple echter wel miljoenen mensen in een rij voor een "relatief" klein beetje extra. Voor mensen die opzoek zijn naar een upgrade van hun toestel of een betaalbare high-end telefoon zoeken, zal de Nokia Lumia 930 met een prijskaartje van €500,- een uitstekende keuze zijn.