PES 2018

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Het is weer zover, het jaarlijkse evenement: Wat is de beste voetbal-game dit jaar? Afgelopen jaar benoemde ik, voornamelijk gebaseerd op de gameplay, PES tot de beste. Maar weet Konami de stijgende lijn door te zetten? Of weet EA met FIFA 18 eindelijk PES 2018 buitenspel te zetten?

Licenties… daar gaan we weer.

Konami probeert ieder jaar weer ons het gevoel te geven dat er meer licenties in de game zitten. Dit is natuurlijk waar, maar het zijn niet de aantallen waar EA badend in het zweet van wakker wordt. Het zijn voornamelijk losse contracten die zijn gesloten met enkele grootte en kleinere clubs als Liverpool en Fullham, welke uitkomt in de The Championship. En ja deze clubs tellen ook mee, maar zolang we nog steeds met Man Red, London FC en RM White moeten spelen zet het geen zoden aan de dijk. Maar goed, dit is al jaren zo en de geroutineerde PES-spelers zal het een worst wezen. Gelukkig is de Eredivisie wel aanwezig en helpt de licentie voor de Champions League mee. Daarnaast is de PES-community altijd te vinden om goede ‘Option Files’ te maken. Wat de pijn in ieder geval verzacht voor PlayStation en pc-spelers. Op de Xbox One is het helaas vanwege restricties niet mogelijk.

Hoewel het commentaar tijdens de wedstrijden met wat extra zinnen is uitgebreid. Blijft dit nog steeds een punt waar Konami wat extra aandacht aan zou moeten besteden. Meer dan drie zinnen wil ik er ook niet aan kwijt.

PES2018

Presentatie… gaaaap.

Net als vorig jaar zijn er wat wijzigen geweest in de menu’s in de game. Helaas wordt het er alleen niet beter op. Slechter ook niet, maar de presentatie spat ook niet bepaald van het scherm. Hoe belangrijk is dat nou? Nou ja… Wat mij betreft hoeft het niet spectaculair te zijn allemaal, maar het idee dat de menu’s in International Super Start Soccer Deluxe net zo goed (een beetje overdreven natuurlijk) waren dragen niet bij aan de ervaring en immersie.

De speel-modi zijn nagenoeg ongewijzigd. MyClub (Konami’s antwoord op Ultimate Team) is weer terug. Wel heeft Konami contracten gesloten met legendes als David Backham en Diego Maradonna. Hierdoor zullen verschillende versies van deze personages exclusief beschikbaar zijn in PES 2018. De alom bekende Master League, heeft er een voor de echte fans een moeilijkheidsgraad bij gekregen. En Become a Legend heeft er een paar cutscene's bij gekregen.

Is er dan niks echt nieuw? Jazeker wel. Er springen voornamelijk twee dingen uit. Je kunt in PES 2018 nu ook drie-tegen-drie wedstrijden online spelen. Maar de leukste toevoeging is Random Selection Match. Voordat je een wedstrijd start in deze modus moet je een aantal voorwaarden definiëren. Uit welke landen komen de spelers, welke competitie of zelfs welke teams. Vervolgens zal de game op basis van deze ingestelde filters twee teams aan je vooschotelen. Vanaf dit moment krijgen beide spelers de optie om spelers van elkaar te stelen/ruilen. Je tegenstander gaat natuurlijk voor je beste speler en probeert zijn slechtste aan jou te geven. Je kunt dit tegen gaan door een speler te beschermen en jouw slechtste speler als alternatief voor te stellen. Wat er dus gebeurt is dat op het moment je tegenstander je beste speler kiest. Diegene ineens jouw slechtste speler in zijn selectie heeft staan. Lukt het andersom wel dan zorgt dat ongetwijfeld voor leuke momenten op de bank.

PES 2018

Gameplay... Geweldig!

Maar waar gaat het nu eigenlijk op in PES? Natuurlijk de fantastische gameplay. Ook dit jaar kan ik oprecht zeggen dat het 'As good as it gets' is. PES 2018 speelt gewoon goed. En ja, zelfs een stuk beter dan PES 2017. Een ding is zeker, Konami heeft met PES 18 wederom goede stappen gezet in de gameplay. De snelheid is lager, waardoor PES 2018 realistischer aanvoelt en het balgevoel is beter dan ooit. De passes zijn naar een nieuw niveau gebracht en de balcontrole bij individuele spelers maakt nu nog meer een verschil dan voorheen. Jij als speler hebt de controle. Ook reageren spelers op het veld realistischer en zijn er meer animaties voor het aannemen en verwerken van de bal. Dit klinkt wellicht niet zo belangrijk, maar het draagt bij aan het realisme op het veld.

Zelfs de keepers zijn in PES 2018 meer een zekerheid geworden. In PES 2017 hield je soms je adem in als een tegenstander net genoeg ruimte kreeg voor dat geplaatste afstandschot, maar nu is dat zeker geen garantie dat de bal in de bovenhoek beland. Keepers reageren adequater en dat is prettig. Natuurlijk zijn er die typische PES-momenten in de zestienmeter, maar die horen er inmiddels ook gewoon bij.

PES 18

PES 2018 wordt zeker niet buitenspel gezet en hopelijk kan Konami wat aan de presentatie doen volgend jaar. PES 2018 is gewoon een heerlijke voetbal game en wellicht wel de beste PES tot op heden. Ik durf gewoon te zeggen dat als FIFA-spelers PES 18 een eerlijke kans geven en de tijd nemen om te wennen. Ze vrijwel zeker overstag gaan.

Pluspunten
Minpunten
  • Gameplay beter dan ooit
  • Random Selection Match is leuk
  • Grafisch prima in orde
  • Presentatie ondermaats
  • Licenties
Gespeeld op Xbox One ook verkrijgbaar voor PlayStation 4 en pc.